qvpfkxmw
Advertisement
PARTNER SERWISU
lnqmtlmt
3 4 5 6 7

Od studenta do milionera ;)

Silverr
PREMIUM
1
Wpisów: 178
Wysłane: 27 grudnia 2017 15:04:08
W piątek sprzedałem wszystkie akcje AMC, była to jak do tej pory najmniej udana inwestycja w moim życiu zarówno nominalnie jak i procentowo (-23,6%, -516,48zł). Do tej pory nie zamykałem pozycji ze stratą większą niż 56zł... Przynajmniej zamknięcie pozycji przyczyni się do optymalizacji podatkowej :)

Zastępstwo do portfela wpadnie już w nowym roku.

hamerhed
0
Wpisów: 18
Wysłane: 27 grudnia 2017 19:10:34
Jak prognozujesz zachowanie kursu w perspektywie najblizszych miesiecy. Bo patrzac na tygodniowke wyglada ze kurs dotarl na 50% zniesienia liczac od dolka z 2012, a do 50% liczac od 2009 brakuje mu pare zlotych. Te poziomy powinny wyhamowac spadki szczegolnie ze wskazniki sa mocno wyprzedane. Na dziennym kilka ostatnich sesji o zwiekszonym wolumenie rowniez wyglada na probe zahamowania spadkow. Ja raczej zaczynam obserwowac pod katem ewentualnego wejscia, jesli 50% zniesienia zadziala i zatrzyma spadki.

Silverr
PREMIUM
1
Wysłane: 28 grudnia 2017 00:39:18
Też nie wykluczam odkupienia w nowym roku. Sprzedaż akcji miałą związek z optymalizacją podatkową. Od strony technicznej ciężko mi coś powiedzieć, nie czuję się mocny i muszę nad AT jeszcze dużo popracować. Natomiast przecena wydaje mi się bardzo przereagowana. Nie wydarzyło się nic co uzasadniałoby zjazd o 45% od szczytu.

Silverr
PREMIUM
1
Wysłane: 30 grudnia 2017 13:42:47
Podsumowanie grudnia

W grudniu wynik portfela to -0,81% (WIG w tym miesiącu +2,09%). Od początku prowadzenia portfela stopa zwrotu wyniosła 50,91%, stopa efektywna (uwzględniająca regularne dopłaty kapitału i to, że większość wpłaconych pieniędzy nie pracowała od początku) 90,09%, a w tym samym okresie stopa zwrotu z WIG wyniosła 17,82%.

Wyniki poszczególnych spółek w portfelu w grudniu:

PCR +10,75%
ALL +6,59%
KGH +4,12%
KGHM wreszcie reaguje na wysokie ceny miedzi :)
FRO -1,60%
KRU -7,27%
głównie w wyniku trzydniowego panicznego zjazdu na całej branży windykatorskiej. Kruk w okresie 15-20 grudnia stracił 13% swojej kapitalizacji i żałuję, ze nie miałem wolnych środków bo bym dokupił. Nie widze podstaw do takich spadków, a kurs od 20 grudnia rośnie i zakładam, że w styczniu będzie jednym z mocniejszych walorów w portfelu.
AAL -7,90% Kurs Avii od mniej więcej roku przesuwa się w trendzie bocznym i obecnie jest przy jego dolnym ograniczeniu więc w styczniu pewnie znów urośnie. Spodziewam się bardzo dobrych wyników za czwarty kwartał i niewykluczone, że po tych wynikach zamknę pozycję bo kurs zwykle reaguje na dobre informacje gwałtownym wzrostem a później spowrotem obsuwa się w kierunku dolnego ograniczenia obowiązującego trendu. Ile można czekać?
AMC -9,99% (do momentu sprzedaży) - Sprzedałem w zasadzie w samym dołku a zaraz po zakończeniu okresu optymalizacji podatkowej kurs odbił na północ.

Pod spodem fotki (niestety nie zrobiłem zdjęcia z konta maklerskiego, a DM ma przerwę techniczną jakoś do 2. stycznia zdaje się więc dzisiaj tylko dwie fotki):

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Jak widać, w portfelu jest trochę wolnej gotówki. W styczniu planuję zakup którejś z dywidendowych spółek, zamierzam się rpzyjrzeć Bankowi Handlowemu i Kętom. Nie wykluczam też odkupienia akcji AMC.

Podsumowanie roku 2017

Rok uważam za udany. Stopa zwrotu rosła jak na drożdżach przez pierwszą połowę roku (6 wzrostowych miesięcy pod rząd), w drugiej części roku nie udało się utrzymać tej passy i na 6 miesięcy tylko jeden zakończyłem zyskownie. Na szczęście spadki nie były duże i w efekcie roczna (efektywna) stopa zwrotu wyniosła 30,66% chociaż na koniec czerwca była już zbliżona do 40%. Udało się wyraźnie pokonać indeks WIG (+23,17% w 2017 roku). Wynik był dobry, ale nie udało się przebić wyniku z 2016 roku (37,31%) który do tej pory jest moim najlepszy roczym wynikiem w życiu.

Na czysto zarobiłem w 2017 2379,46zł, zamknąłem 8 pozycji z czego 5 było zyskownych, a 3 stratne. Największy zrealizowany zysk przyniosły akcje CD Projekt (+318,34%, +1791,76zł), a największą zrealizowaną stratę Amica (-23,60%, -516,48 zł). CD Projekt zamykałem "na 2 razy", pierwszy pakiet akcji sprzedałem w marcu ze stopą zwrotu zbliżoną do 200%. Średni zysk na zamkniętych pozycjach wyniósł 68,17%, +373,67zł. Wartość portfela w tym roku urosła o 5248,92zł (złożyły się na to zysk i wpłacane co miesiąc pieniądze).

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 284
Wysłane: 30 grudnia 2017 17:04:27
Super start, nawet mimo tej Amici (technicznie wejście w nią wg mnie było błędem) znakomity wynik, zwłaszcza uwzględniając dopłaty kapitału. Pozostaje to utrzymać albo pobić w 2018 :)

Silverr
PREMIUM
1
Wysłane: 31 grudnia 2017 00:05:29
Dzięki za dobre słowa :)

Co do analizy technicznej to na 2018 rok jednym z moich celów jest opanowanie chociaż podstaw AT bo na ten moment czuję się niewiele mądrzejszy od laika. Jeszcze jakiś czas temu uznawałem te wszystkie wykresy za szarlataństwo ;) ale widzę, że potrafi to działać i moze warto czasem spojrzeć na wykres i wskaźniki... Pewnie sporo literatury na ten temat przerobiłeś, polecisz coś na początek? Kiedyś czytałem "Zawód inwestor giełdowy" Eldera ale przebrnąłem może przez 100 stron i odstawiłem - w tej książce nie pasowało mi to, że czytając odnosiłem wrażenie, że autor patrzy na giełdowy handel bardzo "zero-jedynkowo" i uważa, że jeśli mamy sytuację A to zawsze po niej nastąpi scenariusz B i trzeba pod niego zagrać nie zważając na wszystko inne. A widzę przecież, że giełda pisze bardzo różne scenariusze.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 31 grudnia 2017 09:18:15
Nie polecam Eldera, w całej książce znalazłem może z 10 stron godnych uwagi, uważam że istnieją lepsze pozycje.

1. Sztuka spekulacji - Zenon Komar - moim zdaniem świetna i przystępna książka na początek w której jest sporo AT i lekko się to czyta. W nowszej wersji (Sztuka spekulacji po latach) autor dodał wątek MM

2. Analiza techniczna rynków terminowych - Jack D. Schwager - typowy leksykon AT, moim zdaniem lepszy od tego co prezentuje Murphy w Analizie technicznej rynków finansowych. Choć najlepiej znać oba.

3. Swiece japonskie i inne techniki analizowania wykresów - Steve Nison - chcesz wiedzieć coś o świecach ? To świetna pozycja. Ma tylko jeden mały haczyk - wiele z setupów świecowych polega na grze counter-trend, co niekoniecznie musi się dla każdego sprawdzić. Uzupełnić tą lekturę można Bulkowskim
i jego statystykami dla układów świecowych

Mając te podstawy można iść dalej. Tajemnicą nie jest że ja opieram się m.in na tym co pisali Weinstein i Wyckoff. Ale są różne podejścia, podstawy natomiast bardzo podobne :)

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 31 grudnia 2017 12:02:47

Silverr
PREMIUM
1
Wysłane: 31 grudnia 2017 19:23:49
Dzięki Panowie. Pewnie na początku roku którąś z tych pozycji sobie zamówię :)

Korzystając z okazji życzę samych sukcesów nie tylko na polu inwestycyjnym wszystkoim użytkownikom oraz ekipie SW :)

hamerhed
0
Wpisów: 18
Wysłane: 31 grudnia 2017 22:59:12
anty_teresa napisał(a):
A ja polecam Van Tharpa - otwiera umysl

Którą konkretnie pozycję? Giełda, wolność, pieniądze...?

Silverr
PREMIUM
1
Wysłane: 3 stycznia 2018 23:31:34
Na dzisiejszej sesji kupiłem 5 akcji Kęty po 412zł/szt. W najbliższym razie moze nieco szkodzić umacniający się Złoty do Euro oraz drożejące aluminium (chociaz spółka zarządza oboma ryzykami na przykłąd utrzymując część zadłużenia w EUR, oraz stosując instrumenty pochodne do zakupu surowców). Mimo wszystko prognozy spółki, które w przeszłości były spełniane z nawiązką zakładają utrzymanie zadowalającego tempa wzrostu wyników. Spodziewam się też kolejnych wysokich dywidend w przyszłych latach. Nikt w akcjonariacie nie ma na tyle dużej kontroli żeby uczknąć coś dla siebie z pominięciem drobnicy stąd kontynuacja wypłaty wysokich dywidend oraz działalności mającej na celu wzrost kapitalizacji spółki leży w interesie wszystkich zainteresowanych - podobnie zresztą jak w przypadku innej spółki z mojego portfela, Ferro.

Silverr
PREMIUM
1
Wysłane: 12 stycznia 2018 14:39:16
W złym momencie tego Kruka kupiłem (druga połowa listopada). Od tego czasu była afera na getbacku przez która Krukowi dostało się rekoszetem, sprzedaż akcji przez Prezesa i te nieszczęsne wstępne wyniki. Rynek moim zdaniem przereagowuje, ale kurs leci na łeb na szyję i pewnie zatrzyma się najwcześniej na wsparciu w okolicach 190zł więc nie ma sensu tych akcji trzymać. Moim zdaniem skoro spółka decyduje się na publikację wstępnych wyników to powinna wcześniej o tym informować, a wyniki powinny być "opatrzone" dodatkowym komentarzem tak jak to na przykład robią Kęty, a nie dopiero komentarzem po sesji na której akcje potaniały o 7-8%.

W efekcie pozycja zamknięta ze stratą 26,44% (602,71zł) na dzisiejszej sesji. Żałuję, że tak wolno zareagowałem na to co się od trzech dni dzieje bo mogłem, a nawet powinienem ciąć straty wcześniej. Możliwe, że rozważę odkupienie akcji Kruka taniej bo uważam, że są zbyt nisko wyceniane.

Druga nauczka, to żeby w przypadku otwierania pozycji na akcjach, które akurat nie podlegają jakimś silniejsyzm ruchom otwierać pozycję na 2 albo i więcej razy. W Kruka wpakowałem ponad 2 tysiące na raz, a mogłem kupić w dwóch częściach po 1tys i myślę, ze tę deugą część kupiłbym taniej dzięki czemu straty byłyby mniejsze.

Za wolną gotówkę kupiłem dzisiaj 16 akcji CDR po 106,80zł po tym jak wygenerowali sygnał kupna na Twitterze ;)

Pozostałe spółki w portfelu pozostają bez zmian. Świetnie ostatnio zachowują się akcje PCC Rokity (+9,71% od początku miesiąca, w grudniu też rosły), KGHM przymierza się do oporu na poziomie 117zł, Avia urosła na początku miesiąca o 10% i o dziwo nie spada spowrotem w rejon 5,30zł - może to dobry omen, Ferro, Ailleron i Kęty kręcą się w miejscu.

fundament
0
Wpisów: 16
Wysłane: 15 stycznia 2018 10:10:00
cześć,

straty bolą każdego z nas, ale są nieuniknione więc nie traktuj ich nigdy osobiście. skup się na ogóle wyniku. przed tobą jeszcze długa i ciężka praca.

moim skromnym zdaniem nawet jeśli nie jesteś zwolennikiem analizy fundamentalnej to powinieneś nauczyć się wybierać tylko wyłącznie dobre fundamentalnie spółki. wtedy uniknąłbyś zakupu kruka i innych stratnych pozycji.

ps. sygnały kupna na twitterze? i w taki sposób chcesz zarabiać?
Edytowany: 15 stycznia 2018 10:11

Gerda
24
Wpisów: 530
Wysłane: 15 stycznia 2018 10:12:42
To kruk nie jest fundamentalnie dobrą spółką? Silenced

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 15 stycznia 2018 10:36:24
@Gerda

Mniej liczy się to jaką spółką JEST, a bardziej perspektywy jaką będzie :). Generalnie tak to działa, że liczy się przyszłość a to co jest w raporcie najczęściej już zdyskontowano.

fundament
0
Wysłane: 15 stycznia 2018 10:55:43
pewnie, że nie.

Koruptos
16
Wpisów: 248
Wysłane: 15 stycznia 2018 11:18:17
@fundament Nie chcę zaśmiecać nieswojego wątku ale może rozwiniesz? (np. w wątku spółki)?

fundament
0
Wysłane: 15 stycznia 2018 12:37:10
@Koruptos analiza spółki zajmuje dużo czasu. a spółka dobra fundamentalnie dla mnie nie zawsze musi być dobra dla innych.

dużo doświadczonych inwestorów stosuje różne kryteria wyboru spółki. np. Piotroski uwzględnia rotację kapitału, ilość akcji, przepływy, rentowność, jakość, marżę... wg niego spółka spełnia tylko połowę oczekiwań. moje kryterium (ale podkreślam, to jest wyłącznie moje zdanie) wskazuje, że Kruk nie jest dobrą fundamentalnie spółką, ale też nie jest złą. jest raczej jedną z wielu przeciętnych - nic specjalnego.

Silverr
PREMIUM
1
Wysłane: 16 stycznia 2018 19:50:42
fundament napisał(a):
cześć,

straty bolą każdego z nas, ale są nieuniknione więc nie traktuj ich nigdy osobiście. skup się na ogóle wyniku. przed tobą jeszcze długa i ciężka praca.

moim skromnym zdaniem nawet jeśli nie jesteś zwolennikiem analizy fundamentalnej to powinieneś nauczyć się wybierać tylko wyłącznie dobre fundamentalnie spółki. wtedy uniknąłbyś zakupu kruka i innych stratnych pozycji.

ps. sygnały kupna na twitterze? i w taki sposób chcesz zarabiać?

Strat nie traktuję osobiście. Po prostu spodziewałem się, że spadek kursu na KRU zatrzyma się najwcześniej na poziomie 190zł. Po moim zakupie w krótkim okresie trafiło na rynek kilka kiepskich info i inwestorzy zareagowali mocną wyprzedażą więc ciąłem straty. Trochę za późno, ale samą decyzję o sprzedaży uważam za słuszną - w ajbliższym czasie nawet jeśłi nie będą te akcje rosły to uważam, ze inwestorzy będa sceptycznie podchodzić do ich zakupu po szeregu negatywnych informacji. Może nas czekać dłuższa konsolidacja lub zjazd po równi pochyłej.

Kruk w moim przekonaniu, fundamentalnie nie jest złą spółką, ale obecnie kurs porusza się pod wpływem emocji inwestorów i to one mają kluczowy wpływ na kurs akcji, a że są mocno negatywne to ich cena mocno spada.

Odnośnie "wygnału kupna na twitterze" - to traktuj z przymrużeniem oka. Moim zdaniem ten słynny beep to nic innego jak zakomunikowanie wyczekującym fanom, ze wszystko idzie zgodnie z planem i powoli zaczną być ujawniane szczegóły. Myślę, że wraz z tym jak CDR będzie odkrywał kolejne karty inwestorzy będą coraz bardziej rozentuzjazmowani, a kurs będzie zdobywał kolejne poziomy cenowe stąd mój zakup akcji CDR. Tutaj znowu w dużej mierze opieram się i staram się odczytać jaki będzie wpływ emocji inwestorów na przyszłe poziomy cenowe, a że byłem inwestorem CDR od dość dawna, to emocje akcjonariuszy na tej spółce obce mi nie są. Na przykład dzisiejszy wzrost w odpowiedzi na weekendowe przecieki był zgodny z moimi przewidywaniami.

Co do określonych kryteriów otwierania pozycji - jestem na etapie ich formułowania. Dużo ostatnio czytam na tematy okołogiełdowe. Co autor to inne podejście, a ja staram się z kilku(nastu) książek które planuje w tym roku przeczytać wybrać to co moim zdaniem będzie dla mnie najodpowiedniejsze i na tej podstawie zbudować strategię dla mnie optymalną. I ma tu na myśli nie tylko dobieranie konkretnych spółek/obligacji/instrumentów, ale też choćby samo budowanie i strukturę portfela. Ale to proces który musi trochę potrwać. Nie ułożę tego w tydzień.

W poprzednim roku zdobyłem bardzo solidne podstawy teoretyczne, a teraz skupiam się na budowaniu strategii. Wciąż się uczę.

cyzo
3
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 753
Wysłane: 17 stycznia 2018 00:30:31
Silveer napisał(a):
Ale to proces który musi trochę potrwać. Nie ułożę tego w tydzień.

Dla pocieszenia dodam, że mi to zajęło jakieś 7 lat :) 7 lat frustracji i bicia głową w mur :) aż któregoś dnia w głowie zrobiło się "klik". Ale żeby był "klik" to musi być oczytanie i doświadczenie.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

3 4 5 6 7

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,701 sek.

rlliuepx
oxmfclnx
yhcgwtbo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
olnzcarx
fejyvuox
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat