Podsumowanie grudniaW grudniu wynik portfela to
-0,81% (WIG w tym miesiącu
+2,09%). Od początku prowadzenia portfela stopa zwrotu wyniosła
50,91%, stopa efektywna (uwzględniająca regularne dopłaty kapitału i to, że większość wpłaconych pieniędzy nie pracowała od początku)
90,09%, a w tym samym okresie stopa zwrotu z WIG wyniosła
17,82%.
Wyniki poszczególnych spółek w portfelu w grudniu:
PCR +10,75%
ALL +6,59%
KGH +4,12% KGHM wreszcie reaguje na wysokie ceny miedzi :)
FRO -1,60%
KRU -7,27% głównie w wyniku trzydniowego panicznego zjazdu na całej branży windykatorskiej. Kruk w okresie 15-20 grudnia stracił 13% swojej kapitalizacji i żałuję, ze nie miałem wolnych środków bo bym dokupił. Nie widze podstaw do takich spadków, a kurs od 20 grudnia rośnie i zakładam, że w styczniu będzie jednym z mocniejszych walorów w portfelu.
AAL -7,90% Kurs Avii od mniej więcej roku przesuwa się w trendzie bocznym i obecnie jest przy jego dolnym ograniczeniu więc w styczniu pewnie znów urośnie. Spodziewam się bardzo dobrych wyników za czwarty kwartał i niewykluczone, że po tych wynikach zamknę pozycję bo kurs zwykle reaguje na dobre informacje gwałtownym wzrostem a później spowrotem obsuwa się w kierunku dolnego ograniczenia obowiązującego trendu. Ile można czekać?
AMC -9,99% (do momentu sprzedaży) - Sprzedałem w zasadzie w samym dołku a zaraz po zakończeniu okresu optymalizacji podatkowej kurs odbił na północ.
Pod spodem fotki (niestety nie zrobiłem zdjęcia z konta maklerskiego, a DM ma przerwę techniczną jakoś do 2. stycznia zdaje się więc dzisiaj tylko dwie fotki):

kliknij, aby powiększyć
kliknij, aby powiększyćJak widać, w portfelu jest trochę wolnej gotówki. W styczniu planuję zakup którejś z dywidendowych spółek, zamierzam się rpzyjrzeć Bankowi Handlowemu i Kętom. Nie wykluczam też odkupienia akcji AMC.
Podsumowanie roku 2017Rok uważam za udany. Stopa zwrotu rosła jak na drożdżach przez pierwszą połowę roku (6 wzrostowych miesięcy pod rząd), w drugiej części roku nie udało się utrzymać tej passy i na 6 miesięcy tylko jeden zakończyłem zyskownie. Na szczęście spadki nie były duże i w efekcie roczna (efektywna) stopa zwrotu wyniosła
30,66% chociaż na koniec czerwca była już zbliżona do 40%. Udało się wyraźnie pokonać indeks WIG (
+23,17% w 2017 roku). Wynik był dobry, ale nie udało się przebić wyniku z 2016 roku (
37,31%) który do tej pory jest moim najlepszy roczym wynikiem w życiu.
Na czysto zarobiłem w 2017
2379,46zł, zamknąłem 8 pozycji z czego 5 było zyskownych, a 3 stratne. Największy zrealizowany zysk przyniosły akcje CD Projekt (
+318,34%, +1791,76zł), a największą zrealizowaną stratę Amica (
-23,60%, -516,48 zł). CD Projekt zamykałem "na 2 razy", pierwszy pakiet akcji sprzedałem w marcu ze stopą zwrotu zbliżoną do 200%. Średni zysk na zamkniętych pozycjach wyniósł
68,17%, +373,67zł. Wartość portfela w tym roku urosła o 5248,92zł (złożyły się na to zysk i wpłacane co miesiąc pieniądze).