PARTNER SERWISU
xmywkubq
21 22 23 24 25

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

aniutek2308
0
Wpisów: 22
Wysłane: 12 maja 2018 12:57:51
[quote=po_prostu_nikt]Tekst ten był już wielokrotnie umieszczany na tej stronie, ale nigdy nie padła konkretna odpowiedź:

Cytat:
- Przede wszystkim należy zwrócić uwagę, iż zapowiadana restrukturyzacja spółki diametralnie różnicuje sytuację poszczególnych obligatariuszy. Zgodnie z art. 252 ustawy prawo restrukturyzacyjne GetBack w związku z otwarciem restrukturyzacji nie może regulować zobowiązań powstałych przed dniem otwarcia restrukturyzacji, w tym obligacji które już stały się wymagalne lub względem których obligatariusze złożyli żądanie wcześniejszego wykupu. Z drugiej strony zgodnie z art. 326 ust. 2 prawa restrukturyzacyjnego GetBack będzie zobligowany do regulowania bieżących odsetek od obligacji i bieżącego ich wykupywania wraz z nadejściem kolejnych terminów zapadalności. Dlatego też obligatariusze, których obligacje stały się już wymagalne aby odzyskać swoje pieniądze będą musieli czekać na zakończenie procesu restrukturyzacyjnego, a obligatariusze z późniejszymi terminami wykupu będą zaspokajani na bieżąco - tłumaczy adwokat Tomasz Majkowycz z kancelarii MKP Legal, reprezentujący część obligatariuszy.

Mam pytanie:

Czy ktokolwiek dostał jakiekolwiek odsetki po dniu otwarcia PPU czyli od 10.05.
Jeśli art. 326 ust 2 prawa restrukturyzacyjnego mówi, że powinni płacić bieżące odsetki to dlaczego tego nie robią?

Ktoś ma pomysł o co tu chodzi?

Poniżej wkleiłam wyjasnienie ze strony PDM 4. Komentarz do artykułu, który ukazał się w Bankier.pl
www.polskidm.com.pl/o-getback.... .Mam nadzieję, że będzie dla Ciebie pomocny;-)

Powoływany artykuł ze strony Bankier.pl jest nieprecyzyjny. GetBack nie będzie „zobligowany do regulowania bieżących odsetek od obligacji i bieżącego ich wykupywania” albowiem wszelkie wierzytelności, także te niewymagalne, oraz odsetki od nich, wejdą do spisu wierzytelności a ich spłata będzie odbywać się na podstawie zatwierdzonego układu (o ile najpierw do otwarcia postępowania układowego, a później
zatwierdzenia układu przez zgromadzenie wierzycieli dojdzie). GetBack będzie zobowiązany do bieżącego regulowania jedynie tych wierzytelności, które powstaną po dniu otwarcia postępowania układowego. Cały ten fragment artykułu: „Zgodnie z art. 252 ustawy prawo restrukturyzacyjne GetBack w związku z otwarciem restrukturyzacji nie może regulować zobowiązań powstałych przed dniem otwarcia restrukturyzacji, w tym obligacji które już stały się wymagalne lub względem których obligatariusze złożyli żądanie wcześniejszego wykupu. Z drugiej strony zgodnie z art. 326 ust. 2 prawa restrukturyzacyjnego GetBack będzie zobligowany do regulowania bieżących odsetek od obligacji i bieżącego ich wykupywania
wraz z nadejściem kolejnych terminów zapadalności. Dlatego też obligatariusze, których obligacje stały
Polski Dom Maklerski S.A.; ul.Moniuszki 1A; 00-014 Warszawa – Polska; KRS: 0000359260; Sąd Rejonowy w Warszawie
XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego; NIP: 956-22-73-788; Kapitał zakładowy: 10.400.000 PLN; Kapitał zakładowy opłacony: 10.400.000 PLN;  +48 22 629 27 12  +48 22 659 20 70
się już wymagalne aby odzyskać swoje pieniądze będą musieli czekać na zakończenie procesu
restrukturyzacyjnego, a obligatariusze z późniejszymi terminami wykupu będą zaspokajani na
bieżąco”
jest mylący.
Nie będzie różnicy między obligacjami postawionymi wcześniej do wykupu, a tymi niepostawionymi (jedyna różnica to taka, że po wszczęciu postępowania formalnie w przypadku obligacji postawionych do wykupu naliczają się odsetki za opóźnienie, a od tych niepostawionych do wykupu – odsetki kapitałowe z WEO. W toku postępowania nie ma to znaczenia, w przypadku zawarcia układu też nie – i tak odsetki zostaną
najprawdopodobniej w całości umorzone zgodnie z propozycjami układowymi. Może to mieć wpływ tylko w wypadku umorzenia postępowania restrukturyzacyjnego i powrotu do zwykłej działalności spółki lub w wypadku przejścia do upadłości - wtedy od nowa kalkulowało się będzie wysokość wierzytelności).
GetBack nie może spełniać żadnych świadczeń z obligacji w toku postępowania – zarówno tych, które stały się wymagalne wcześniej, jak i tych, które staną się wymagalne dopiero w toku postępowania. Mówi o tym wprost. Art. 252 w zw. z art. 150 prawa restrukturyzacyjnego. Tj. GetBack nie może spełniać żadnych świadczeń z wierzytelności objętych z mocy prawa układem. Z kolei układ obejmuje zarówno wierzytelności powstałe przed otwarciem postępowania, w tym jeszcze niewymagalne (tutaj wejdzie cały nominał obligacji plus odsetki do dnia otwarcia postępowania), jak i odsetki za okres od dnia otwarcia postępowania (zarówno odsetki kapitałowe, jak i za opóźnienie).

BoloGTB
4
Wpisów: 102
Wysłane: 12 maja 2018 14:52:32
Ja miałem mieć odsetki wczoraj tj. 11.05 - oczywiście do dziś ich nie ma, co tylko potwierdza złe sformułowanie na bankierze.

po_prostu_nikt
0
Wpisów: 18
Wysłane: 12 maja 2018 15:13:05
Dziękuję bardzo za konkretne odpowiedzi.
Co nie zmienia faktu, że nawet prawnicy mają problemy z interpretacją prawa w Polsce. A szary obywatel ma jeszcze mniejsze szanse na prawidłowe odczytanie intecji ustawodawcy.

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 12 maja 2018 19:35:33
Ja dostałem maila z PDM, że nie ma odsetek, a powinny być 4ego maja. Ja mam serię obligacji IC. Wcześniej dostałem odsetki 12 razy.
Przy okazji, czy ktoś wie, bo na forum różnie piszą, co z tymi odsetkami, które już dostałem ? Ktoś pisał, że będą je zabierać.

Wdh
Wdh
0
Wpisów: 4
Wysłane: 12 maja 2018 19:47:34
Witam wszystkich -mail wysłany. Seria SQ się kłania.

drax
0
Wpisów: 100
Wysłane: 12 maja 2018 20:00:26
voyager747 napisał(a):

Przy okazji, czy ktoś wie, bo na forum różnie piszą, co z tymi odsetkami, które już dostałem ? Ktoś pisał, że będą je zabierać.

Spokojnie, nikt nie weźmie. Nie ma takiej podstawy prawnej

Annn79
0
Wpisów: 4
Wysłane: 12 maja 2018 21:03:33
Edytowany: 12 maja 2018 21:04

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 12 maja 2018 21:07:59
Wieści z rynku są takie, że wszystkie grupy się integrują i chcą mieć swoje osoby w RW. Sądzę, że dla wszystkich 4 miejsc nie starczy:)
Jak wyobrażacie sobie tworzenie koalicji w/s powołania osoby do RW? Tylko z indywidualnymi, rozproszonymi po rynku, czy powinniśmy też rozważyć instytucjonalnych?

drax
0
Wysłane: 12 maja 2018 21:13:25
Proponuję również z instytucjonalnymi, o ile nasze interesy będą zbieżne. Czuję podskórnie, że żadna z grup indywidualnych może nie mieć przedstawiciela, bo nie zdobędą wymaganego progu, bo się po prostu nie dogadają ze sobą a same będą miały za mały kapitał

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 12 maja 2018 21:47:59
Generalnie wszyscy chcą (z różną determinacją), aby GBK spłacił obligacje. Pytanie o OFE/ TFI, które mogą być zainteresowane akcjami objętymi po niskiej cenie.
Jeżeli pojawi się inwestor gotowy zakupić akcje z konwersji po cenie emisyjnej to w sumie nie pogniewamy się. Dlatego myślę, że chyba ważniejsze będzie, aby w RW były racjonalne osoby

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 12 maja 2018 21:54:13
drax napisał(a):
Proponuję również z instytucjonalnymi, o ile nasze interesy będą zbieżne. Czuję podskórnie, że żadna z grup indywidualnych może nie mieć przedstawiciela, bo nie zdobędą wymaganego progu, bo się po prostu nie dogadają ze sobą a same będą miały za mały kapitał

Na rynku jest trochę grup gotowych zawiązać taktyczny sojusz. Problem z grupami jest taki, że nie wiadomo jak zwarta i zdyscyplinowana jest dana grupa. To trochę zastanawiające po to te indywidualne grupy konkurują ze sobą? Mnie osobiście zależy na tym, aby GBK spłacił obligacje w możliwie krótkim czasie, przy w miarę dobrym % i bez konwersji na akcje. Zakładam, że wszyscy by się też na to zgłosili. Tak więc po co konkurują ze sobą?:)

voyager747
0
Wysłane: 12 maja 2018 22:15:10
Grupie z FB chyba zależy tylko na wytoczeniu procesu Lionsowi, to chyba całkowicie inne mają interesy niż my. O procesach sądowych pisałem w pierwszym poście.

drax
0
Wysłane: 12 maja 2018 22:22:15
@Obligatariusz kontakt

Chyba każdy lubi mieć władzę i uważa, że ma najlepsze pomysły a inni się nie znają :) a może ktoś ma jakiś inny interes w tym wszystkim, ale to tylko gdybanie.

Wydaje mi się, że w RW powinna być osoba, która ma szeroką wiedzę w zakresie finansów, niekoniecznie prawną. Staniemy w pewnym momencie przed oceną, czy dany współczynnik konwersji na akcję (zakładając, że nie uda się tego uniknąć) będzie "sprawiedliwy", czy też nie. Jeżeli np. za 100 zł długu dostaniemy 50 akcji, to kto wie czy zanim nie spłaci się całość obligacji, to nie zarobimy więcej na akcjach i nie zwróci nam się redukcja długu w zamian za konwersję na akcje. Dąbrowski podczas konferencji dał wyraźny sygnał, że stopa konwersji jest elementem do negocjacji - ja to rozumiem, że w pozostałych obszarach spółka będzie niechętna w tym zakresie.

Dodatkowo w analizach trzeba zakładać, że za część wpływów z windykacji będą musiały być kupowane nowe portfele. Na tych dotychczasowych w pewnym momencie czasu przekroczą próg rentowności (w dół) i zaczną generować stratę. Wynika to ze specyfiki krzywych odzysków, które stopniowo dostarczają coraz mniejszy zysk z posiadanych portfeli kredytów niepracujących. W efekcie za 2 lata możemy spotkać się znowu w tym samym miejscu, ale wtedy może nie być już czego ratować. Zatem część spłat dla nas będzie realizowane również z nowych portfeli i to też w jakimś stopniu będzie trzeba uwzględniać w podejmowanych przez nas decyzjach.

Te wszystkie kwestie są bardzo skomplikowane i wymagają naprawdę dobrej znajomości specyfiki tej branży a przypadkowa osoba w RW może tylko zaszkodzić zamiast pomóc.

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 12 maja 2018 22:31:07
My koncentrujemy się na postępowaniu układowym. Pilnujemy, aby GBK nie robił dziwnych ruchów (tak jak emisja VA), aby postępowania było takie jak powinno być - nakierowane na maksymalne zaspokojenie roszczeń wierzycieli. No i aby inne grupy interesów nie robiły nic naszym kosztem (inwestorów indywidualnych).
Co do sporów z LB, to pozostawię to innym. Mam konto w LB i wiem, że są agresywnymi sprzedawcami. Ale wiem też, że PDM robiąc emisję z LB musiał stworzyć profil MIFID każdego klienta. Dobrze, aby teraz klienci poszukali te dokumenty i od tego zaczęli zbierać materiały na ewentualne roszczenia. A jeżeli podpisali się pod profilem profesjonalnym to mają problem. My kontaktowaliśmy się z zarządem LB, ale nasza inicjatywa pozostał bez odzewu. Nie mamy więc do nich sentymentu, ale trudno w tak napiętym okresie skupiać się działaniach nie będących dzisiaj priorytetem. Sugeruję aby wszyscy czujący się oszukani przez LB zebrali dokumenty oraz inne dowody na ich tezy o missellingu. Gdy zakończy się postępowanie układowe poznają ewentualną szkodę i będą mogli zacząć działać. Obecnie będą tylko nabijać kasę prawnikowi (1700 zł brutto + ryczałt). Kto widział umowę to wie

Marwick75
0
Wpisów: 61
Wysłane: 12 maja 2018 22:32:58
Obligatariusz, ile jest grup które chcą się jednoczyć i czy znamy wartość portfeli każdej z grup ?
Uważam, że jeśli nie wypracujemy wspólnego stanowiska na tym etapie to będzie o nie trudno również po tym jak poszczególne grupy wystawią swoich przedstawicieli do RW.
Nasze stanowisko to 100% kapitału w możliwie najkrótszym terminie i bez konwersji na akcje (?), popraw mnie proszę jeśli się mylę.

voyager747
0
Wysłane: 12 maja 2018 22:36:45
Niestety prawnicy tak mają, kasa na dzień dobry a potem się zobaczy. Nie mam dobrych doświadczeń. Na pewno podpisywałem odpowiednie dokumenty i nic nie udowodnię. Mogę się tylko obrazić na LB albo próbować coś od nich ugrać jeśli chcą mieć nadal klienta dobrego.
Pamiętam jak w Citi chciałem kupić fundusz Templetona, to też mnóstwo papierów wypełniałem i ta było o ryzyku, a tam można było stracić 10 % czy tam więcej, nie 100 % jak tutaj.
Kancelarie się cieszą z takiego obrotu sprawa, to dla nich uczta.

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 12 maja 2018 22:39:10
drax napisał(a):
@Obligatariusz kontakt

Chyba każdy lubi mieć władzę i uważa, że ma najlepsze pomysły a inni się nie znają :) a może ktoś ma jakiś inny interes w tym wszystkim, ale to tylko gdybanie.

Wydaje mi się, że w RW powinna być osoba, która ma szeroką wiedzę w zakresie finansów, niekoniecznie prawną. Staniemy w pewnym momencie przed oceną, czy dany współczynnik konwersji na akcję (zakładając, że nie uda się tego uniknąć) będzie "sprawiedliwy", czy też nie. Jeżeli np. za 100 zł długu dostaniemy 50 akcji, to kto wie czy zanim nie spłaci się całość obligacji, to nie zarobimy więcej na akcjach i nie zwróci nam się redukcja długu w zamian za konwersję na akcje. Dąbrowski podczas konferencji dał wyraźny sygnał, że stopa konwersji jest elementem do negocjacji - ja to rozumiem, że w pozostałych obszarach spółka będzie niechętna w tym zakresie.

Dodatkowo w analizach trzeba zakładać, że za część wpływów z windykacji będą musiały być kupowane nowe portfele. Na tych dotychczasowych w pewnym momencie czasu przekroczą próg rentowności (w dół) i zaczną generować stratę. Wynika to ze specyfiki krzywych odzysków, które stopniowo dostarczają coraz mniejszy zysk z posiadanych portfeli kredytów niepracujących. W efekcie za 2 lata możemy spotkać się znowu w tym samym miejscu, ale wtedy może nie być już czego ratować. Zatem część spłat dla nas będzie realizowane również z nowych portfeli i to też w jakimś stopniu będzie trzeba uwzględniać w podejmowanych przez nas decyzjach.

Te wszystkie kwestie są bardzo skomplikowane i wymagają naprawdę dobrej znajomości specyfiki tej branży a przypadkowa osoba w RW może tylko zaszkodzić zamiast pomóc.

Wiesz, ja czuję się swobodnie w tych tematach, ale takich osób będzie więcej. Może warto więc iść w koalicję i nie patrzeć na ego.

Co do ceny emisyjnej to odpowiem krótko - po wypowiedzi zarządu, że brak układu to upadłość i zaspokojenie obligacji na poziomie 25%, to każda konwersja musi być po cenie nominalnej (bez aggio), tj. 0.05 zł/ akcję - dlatego, że wtedy wartość kapitału będzie ujemna. Czyli, w dokumencie złożonym do sądu zarząd GBK potwierdził wartość pre-money kapitałów spółki na poziomie zero.

Konwersja wnioskowanej kwoty 711 mln zł na kapitał po 0.05 zł/ akcję spowoduje, że wierzyciele obejmą jakieś 88% akcji GBK. Jeżeli równolegle poprowadzony będzie proces pozyskania inwestora to za 711 mln zł przejmie on spółkę z ułożonym finansowaniem i bez zbytniego lewara.

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 12 maja 2018 22:42:07
Marwick75 napisał(a):
Obligatariusz, ile jest grup które chcą się jednoczyć i czy znamy wartość portfeli każdej z grup ?
Uważam, że jeśli nie wypracujemy wspólnego stanowiska na tym etapie to będzie o nie trudno również po tym jak poszczególne grupy wystawią swoich przedstawicieli do RW.
Nasze stanowisko to 100% kapitału w możliwie najkrótszym terminie i bez konwersji na akcje (?), popraw mnie proszę jeśli się mylę.

Tej wersji się trzymamy - wszystko zweryfikujemy w trakcie analizy danych oraz może due dilligence. Przydałoby się z równoczesnym wprowadzeniem inwestorów do stołu.

Grup jest co najmniej 6-7.

Poczekajmy gdy kurator odpowie w poniedziałek jaki jest harmonogram składania kandydatur oraz głosowania

drax
0
Wysłane: 12 maja 2018 22:57:37
Obligatariusz kontakt napisał(a):

każda konwersja musi być po cenie nominalnej (bez aggio), tj. 0.05 zł/ akcję - dlatego, że wtedy wartość kapitału będzie ujemna.

Szczerze mówiąc nie do końca łapię ten fragment, że wartość kapitału będzie ujemna. Niezależnie od ceny, po której będzie konwersja kwota kapitałów wzrośnie o taką samą wartość (wraz ze wzrostem ceny będzie spadała kwota dodatkowego kapitału podstawowego a rosła zapasowego, ale wzrost kapitału ogółem się nie zmieni). Zrozumiałe jest, że im niższa cena, to jest to korzystniejsze dla obligatariuszy, bo dostaną więcej akcji za złotówkę swojego długu

InwestorAmator
0
Wpisów: 25
Wysłane: 12 maja 2018 23:07:27
Na tej największej grupie >1600 osób, panoszy się niestety niejaki Pan S. Gość, który nie posiada obligacji, więc nie wiadomo co on w ogóle tam robi - przesiaduje tam chyba 24/7, a do tego jest moderatorem i dzięki temu banuje wszystkich, którzy zadają niewygodne pytania (czemu akurat wybrali tę konkretną kancelarię, jakie są koszta i czemu takie wysokie (podobno na start 2000 od każdego,a z tego co wiem 100-150 osób zgarnęli więc łatwo policzyć ile wydoją na start od spanikowanych ludzi). Więc mimo, że jest tam 1600 osób, ledwie garstka podąża jak lemingi za tymi 2 panami. Żeby było śmieszniej - najpierw krzyczał, że układ jest nie do przyjęcia w obecnej formie, że będą walczyć o 100%, a dzisiaj gdy jeden z użytkowników próbował sprzedać swoje obligacje za 35% wartości - stwierdził, żeby od niego nie kupować bo to i tak za dużo, że układ będzie gorszy bo wyniki na pewno są ujemne!! (stosuje technikę - nie znam się, ale wypowiem) Oczywiście już zakomunikował, że do RW będą rekomendować tą mecenas z tej kancelarii (pomijam fakt, że nie mają raczej kompletnie doświadczenia w takich dużych sprawach i wielce prawdopodobne, że nie mają doświadczenia w czytaniu skomplikowanych raportów finansowych - obym się mylił).

Radek / Paweł - i jak próba podjęcia kontaktu z tymi ludźmi? (zakładam, że to strata czasu bo Ci ludzie są niepoważni, ale mimo wszystko reszta tych poszkodowanych na pewno by chętnie się przyłączyła do ludzi, którzy trzeźwo podchodzą do sprawy, niestety ten jeden Pan skutecznie blokuje komunikacje z resztą ludzi)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

21 22 23 24 25

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,349 sek.

lpjgpgik
wljczeez
aggvdiho
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
aawpqmnv
ticslilb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat