0 Dołączył: 2018-03-11 Wpisów: 95
Wysłane:
17 maja 2018 17:16:25
Z danych ze strony sądu które zamieścił analityk2 wynika ze GBK za 1q 2018 zanotował Ok 100 mln straty brutto, dobrze patrzę ?.
|
|
0 Dołączył: 2010-11-12 Wpisów: 122
Wysłane:
17 maja 2018 17:34:10
dobrze widzisz, ale jak trafnie zauważył analityk2 jest to jednostkowy raport... musimy czekać na skonsolidowany do 21.05.2018 r., a wszystko wskazuje że się pojawić może w terminie, trzeci już sylwester z Getbackiem się szykuje, biorą ludzi na przeczekanie i wymęczenie...
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
17 maja 2018 17:47:07
Ten artykuł NIC nie wnosi. Niestety wiele serwisów traktuje nazwę GetBack jako clickbait i dokładnie tak jest w tym przypadku. Dane jednostkowe nie są do niczego potrzebne bo aktywa i wyniki są w jednostkach zależnych
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-05-19 Wpisów: 127
Wysłane:
17 maja 2018 21:22:57
muaddib77 napisał(a):dobrze widzisz, ale jak trafnie zauważył analityk2 jest to jednostkowy raport... musimy czekać na skonsolidowany do 21.05.2018 r., a wszystko wskazuje że się pojawić może w terminie, trzeci już sylwester z Getbackiem się szykuje, biorą ludzi na przeczekanie i wymęczenie... te dane która dzisiaj ujrzały światło dzienne to dane za 1Q 2018 21.05.2018 mamy raport roczny za 2017 30.05.2018 zaplanowany raport za 1Q 2018
|
|
0 Dołączył: 2009-12-01 Wpisów: 13
Wysłane:
17 maja 2018 21:25:17
Mam takie nieskromne pytanie , czy abriś za akcję płacił gotówką w całości czy w części się posiłkował się kredytem którego spłata była zabezpieczona tymi akcjami ?
Pytanie jest o tyle ciekawe. że gdzieś o takim dilu obiło mi się o oczy nie wiem tylko gdzie o takiej opcji na poważnym blogu czytałem, oczywiście umowa także w tym względzie jest objęta tajemnicą handlową, ale gdyby tak było to mamy wytłumaczenie dilu na getbacku . Abris wziął kasę z ipo , nie zamierzał spółki nigdy dofinansować a papiery getbecku sa problemem ideabanku , a w zasadzie niczyim problem bo LC wyczyścił sobie bilanse swoich banków i tak na tym sporo zarobił . Idę o zakład dnl holding czy jak mu tam to jedno i to samo co LC Składu tej spółeczki nigdy nie poznamy i to chodzi . Prawo karne tu nie działa niestety dowodów będzie brak jak zawsze. Charles Bronson już zmarł a szkoda może by pomógł.
|
|
Wysłane:
17 maja 2018 22:26:31
makk napisał(a):Mam takie nieskromne pytanie , czy abriś za akcję płacił gotówką w całości czy w części się posiłkował się kredytem którego spłata była zabezpieczona tymi akcjami ?
Pytanie jest o tyle ciekawe. że gdzieś o takim dilu obiło mi się o oczy nie wiem tylko gdzie o takiej opcji na poważnym blogu czytałem, oczywiście umowa także w tym względzie jest objęta tajemnicą handlową, ale gdyby tak było to mamy wytłumaczenie dilu na getbacku . Abris wziął kasę z ipo , nie zamierzał spółki nigdy dofinansować a papiery getbecku sa problemem ideabanku , a w zasadzie niczyim problem bo LC wyczyścił sobie bilanse swoich banków i tak na tym sporo zarobił . Idę o zakład dnl holding czy jak mu tam to jedno i to samo co LC Składu tej spółeczki nigdy nie poznamy i to chodzi . Prawo karne tu nie działa niestety dowodów będzie brak jak zawsze. Charles Bronson już zmarł a szkoda może by pomógł. z tego co wyczytałem i pamiętam to Abris akurat nie ale w DNLD do kilku udziałowców już tak - chyba sam Kąkolewski także pożyczał kasę na wykup. Abris to fundusz który zbiera pieniądze od inwestorów i je alokuje zarządzając inwestycja po czym ją sprzedając gdy urośnie tak w ogromnym skrócie, więc nie sądzę żeby akurat oni się zapożyczali a tym bardziej pod GetBack
|
|
0 Dołączył: 2009-12-01 Wpisów: 13
Wysłane:
17 maja 2018 22:42:42
zastanawia mnie tylko czy abris będzie chciał wyciągnąć getback za uszy do góry jako spory i jedyny większościowy udziałowiec , czy już pogodził się że dla niego jako akcjonariusza pozostaje zero . Czy tez nie ma takiej potrzeby. bo pieniądze " odzyska" w inny sposób Oczywistym jest bowiem że nie ma żadnych inwestorów a abris dalej brnie w konkolowa bajeczkę , wszak wspólnie zapewne opracowaną na potrzeby rynku w tym względzie.
|
|
Wysłane:
17 maja 2018 22:45:58
zna ktoś faktyczne udziały w Getbacku DNLD? tj udział procentowy w spółce DNLD innych podmiotów bo to może być klucz - Abris swój wyjął ale nie pewnie tyle ile by chcieli - nie wiadomo jak pozostali z tego podmiotu
Jeśli Abris dałby znowu kasę (mamy dwie pożyczki) to pytanie ile i jak pozostali, Abris to fundusz on odpowiada przed inwestorami więc tutaj to nie jest typu LC który włoży albo nie włoży w Getin Bank - to jego decyzja indywidualna nie jako z własnej kieszeni, tutaj mamy jednak inną sytuacje/
Edytowany: 17 maja 2018 22:46
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
18 maja 2018 23:20:25
fre0n napisał(a):Cytat:Czepię się już tylko jednego?:)
Skąd wiesz o złej dywersyfikacji? GetBack dość skąpo informował o kupionych portfelach i raczej nie podawał z jakich banków. Więc ciężko jest powiedzieć co mają w środku:(. To co wiemy to że prezes się chwalił że kupują coraz młodsze i są pierwsi którzy zaczęli kupować drożej ale takie o DPD 90, gdzie odzyski są znacznie większe. Ale czy mu wierzyć... Zwłaszcza, że podobno jeden z inwestorów o którym informował zaprzeczył rozmową.
Tak czy siak cyfry w ostatnim raporcie i informacje o odzyskach za 2017 r. wyglądały dobrze. Duże odzyski, niski c-t-c i odzyski 20% powyżej prognoz- czyli niby bardzo dobra wiadomość. Raczej nie wskazywało to na złe portfele i przepłacone przetargi. Po prostu poszli o jeden zakup za daleko- pewnie w ten duży w Hiszpanii- żeby go kupić musieli na gwałt wyciągnąć kasę z obligacji (wtedy w grudniu płacili 12% odsetek). Potem pojawiły się wezwania do wykupu więc kolejne upychanie żeby je zalać i szukanie na gwałt inwestora i kasy w bankach, w końcu ogromna emisja. tzn znowu można powiedzieć ze generalnie nic nie wiadomo ale do tego wątku dodam: - odzyski według KK 1,2mld za 2017, według nowego zarządu coś około średnio miesięcznie 77 baniek - spora różnica może się okazać na końcu tj nawet -200 baniek versus raport z stycznia KK - zakup portfela w Hiszpanii był trochę przed informacją o wstępnej decyzji bodajże Banku z zagranicy chyba Hiszpania? który mógłby to sfinansować - 1 portfel na pewno już odpadł - to ten hipoteczny za który finalnie prawdopodobnie nie zapłacili. Niestety ale według mnie na chwilę obecną wychodzi na to że dużo danych odbiegało in minus od tego co było podawane na rynek przez poprzedni zarząd i taki niestety jest fakt. Pamiętajmy, że spółka ma odzyski na własnych portfelach i na obcych. Dodatkowo stosowane były dwie metodologie. Zauważcie, że kwoty odzysków ujawnione w raportach są rolę od tych w prezentacjach. To dlatego, że w prezentacjach udzielone i spłacone pożyczki pokazywano jako odzysk. Tak więc nie wiemy co porównujemy...
|
|
80 Dołączył: 2014-02-12 Wpisów: 211
Wysłane:
18 maja 2018 23:47:04
Przypominam, ze jest to wątek akcyjny społki. O obligacjach prosze rozmawiać pod poniższym linkiem: www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...
Edytowany: 18 maja 2018 23:48
|
|
|
|
0 Dołączył: 2018-04-22 Wpisów: 803
Wysłane:
20 maja 2018 08:53:47
Nie jestem specjalistą od finansów, zajmuję się sprawami IT. I z danych ujawnionych przez Sąd widzę że środki trwałe IT materialne i niematerialne są wycenione generalnie o rząd wielkości więcej niż są warte. A czasem nawet więcej niż o rząd. Jeżeli w ten sam sposób (a tego na razie nie wiemy) wyceniane są portfele wierzytelności i inne posiadane instrumenty finansowe, to może być niefajnie. Oczywiście w całości majątki GB całe IT to jakiś niewielki procent ale świadczy to o pewnym sposobie podejścia do wycen generalnie. Obym się mylił. Przekonamy się jutro. O ile coś opublikują.
|
|
0 Dołączył: 2018-04-12 Wpisów: 181
Wysłane:
20 maja 2018 10:48:34
Cytat: Nie jestem specjalistą od finansów, zajmuję się sprawami IT. I z danych ujawnionych przez Sąd widzę że środki trwałe IT materialne i niematerialne są wycenione generalnie o rząd wielkości więcej niż są warte. A czasem nawet więcej niż o rząd. Jeżeli w ten sam sposób (a tego na razie nie wiemy) wyceniane są portfele wierzytelności i inne posiadane instrumenty finansowe, to może być niefajnie. Oczywiście w całości majątki GB całe IT to jakiś niewielki procent ale świadczy to o pewnym sposobie podejścia do wycen generalnie. Obym się mylił. Przekonamy się jutro. O ile coś opublikują.
Może to są wartości za ileś sztuk tych samych środków trwałych ale na tym wydruku, który poszedł do sądu, tego wie wyspecyfikowali?
|
|
Wysłane:
20 maja 2018 11:32:26
No właśnie nie.Też tam myślałem łudząc się że wyceniono to prawidłowo. Ale - oczywiście bazując na tym co zostało przekazane Sądowi i opublikowane - wycena jest lekko przesadzona. Nazywając to oględnie.
|
|
0 Dołączył: 2018-04-12 Wpisów: 181
Wysłane:
20 maja 2018 12:08:02
A skąd wiesz, że nie? To wygląda jak wydruk z systemu komputerowego (księgowego) więc bardzo możliwe, że to wydruk dotyczący zaksięgowanych wartości majątku a nie ich ilości.
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 244
Wysłane:
21 maja 2018 09:45:12
Jak już pisałem na tym forum. Księgi rachunkowe Getbacka-a oraz informacje podawane na rynek były prawdopodobnie fałszowane. www.bankier.pl/wiadomosc/KNF-m...Cytat:Wyrządzenie szkody majątkowej o wielkich rozmiarach, prowadzenie ksiąg rachunkowych wbrew przepisom i podawanie nieprawdziwych informacji - o to podejrzewany jest zarząd windykatora - czytamy w "Dzienniku Gazecie Prawnej" dot. zawiadomienia KNF do prokuratury ws. firmy GetBack. No i znamy powód rezygnacji byłego Prezesa z RN. Nie chciał chodzić po prokuraturze i sądach. Kod:Regulamin wymaga dodawania cytatów do linków.
Edytowany: 21 maja 2018 11:36
|
|
0 Dołączył: 2018-05-11 Wpisów: 16
Wysłane:
21 maja 2018 10:54:02
Staram się unikać teorii spiskowych ale tym razem poluzuję. Gdy pojawił się "dziwaczny" przeciek o niedoszłych inwestycjach PKO BP i PFR co doprowadziło do odwołania prezesa, pomyślałem, że prawdopodobnie to on sam się odwołał w ten sposób. Potem gdy prezes już z tylnego fotela rozpowiadał co to on by nie zrobił tylko mu nie dają - tylko mnie w tym utwierdził. Kolejnym potwierdzeniem tej teorii byłyby trupy w szafie. Tego się obawiałem i jak widać po kolejnym przykładzie - słusznie.
Edytowany: 21 maja 2018 10:54
|
|
0 Dołączył: 2014-03-12 Wpisów: 529
Wysłane:
21 maja 2018 11:31:08
Wałek i tyle w temacie, dobrze że już wszyscy przestają udawać. Czytanie ich sprawozdań to jak pamiętniki pinokia.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-21 Wpisów: 5
Wysłane:
21 maja 2018 12:19:08
Oj wałek, wałek. Kto miał zarobić zarobił i na pewno wierchuszka nie zbiedniała. Przecież to codzienność na GPW tylko zwykle na mniejszych pieniądzach. I tylko żal, że: (cytat) "Smutno-zabawne jest to, że te wszystkie sztuczki, idiotycznie proste i niesamowicie skuteczne, nadal służą sferom finansowym do bogacenia się kosztem nie tylko nabranych inwestorów ale i nas wszystkich jako podatników." http://oko.pres-24.pl/?p=529
|
|
Wysłane:
21 maja 2018 14:05:45
Tak jak pisałem kiedyś tam w mailu. SP jest winien Arbisowi jakiś 1 mld PLN razem z odsetkami i Arbisje je teraz ma. A że stało się to kosztem tych którzy zainwestowani (tak czy inaczej). Cóż. Po co brać pieniądze od ludzi którzy ich nie mają. Za chwile - jestem już pewien - dowiemy się o ugodzie SP-Arbis i sprawa "przyschnie". Na taki scenariusz wskazują też daty. To obłędne emitowanie obligów zaczęło się tak naprawdę we wrześniu zeszłego roku, kiedy już wiadomo było że SP przegra z Arbisem. Oczywiście wcześniej też były emisje + giełda ale wszystko było na jakimś normalnym poziomie. Chyba. Tak przynajmniej twierdzi GB na podstawie jeszcze ostatniego opublikowanego raportu, z września. Choć jeżeli KNF - co to się teraz obudził - jawnie mówi że ma podejrzenia co do rzetelności prowadzenia księgowości (bardzo "polityczne" określenie ale za to grozi 10 lat), do tego Altus i inne fundusze z podobnymi podejrzeniami. Strach się bać. I w tych realiach stwierdzenie że np BG coś kupił za.... PLN i uzyskał ... PLN może nie być do końca trafione. I także nasze dywagacje na tym forum bo przecież opierały się one na danych przekazywanych przez Spółkę. Które - jak twierdzi KNF - są o kant sosny. Słabo to widzę... No i rykoszetem oberwą inni... Nawet jeżeli na milimetr nie są w tym umoczeni.
Edytowany: 21 maja 2018 14:07
|
|
Wysłane:
21 maja 2018 16:28:06
jest poprawa komunikacji spółki z inwestorami! - tym razem nie kazali czekać do 23:50 i jest już info że nowy termin to 29.05.2018r dla raportu za 2017 * ciekawe jak z terminem raportu za 1Q 2018 - dodatkowo mamy informacje znaczącą jeśli chodzi o finansowanie a w zasadzie doprecyzowanie że waga portfeli w odpisach wzrosła z 60% do 64% z ciekawości na rynku to jeszcze Audytor zaczyna obrywać za swoja pracę. www.bankier.pl/wiadomosc/Deloi...i kolejna odsłona KK - tym razem wycena na miliardy ... www.parkiet.com/Wierzytelnosci...
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.