0 Dołączył: 2017-09-03 Wpisów: 117
Wysłane:
21 czerwca 2018 09:56:09
Wydawać by się mogło, że spółka nie po to podjęła sie PPU by teraz z niego rezygnować. Zapewne spółka od 16 kwietnia ma problem z płatnościami. Dodatkowo w tym czasie dotknęła ją seria niekorzystnych zdarzeń spowodowanych przez różne osoby (głównie zdarzeń sprzed tej daty). Ma obecny prezes mówi przecież, że bedzie bardzo trudno - i tu nie ma powodu, aby mu nie wierzyć. Przecież juz w rachunku zysków i strat złożonym do sądu widać, że z kasą nie jest dobrze. Ponadto prezes mówił, że firma ma bardzo rozbudowane struktury bo była dopiero budowana na bardzo dużą skalę działalności. Teraz trzeba te struktury ( także kadrowe) dostosować do obecnej sytuacji poprzez redukcje kosztów. A to nie odbędzie sie z dnia na dzień. Na razie wydaje się, że Ren, kto robiłyśmy plan restrukturyzacyjny dobrze to przewidział. Stąd dopiero pierwsza wypłata ta mała w wysokości 1,26% na koniec 2018 roku, bo założyli,ze może dopiero wtedy bedą jakies efekty tych porządków. I na razie to sie sprawdza. Ten procent może byłby wyższy gdyby najpierw doapitalizowano spółkę i dalej układ z wierzycielami. Przypomnę, ze w niezaudytowanym raporcie za 2017 rok spółka podała ok. 435 mln odzysków z portfeli wierzytelności i to sa pewnie rzeczywiste wpłaty od osób zadłużonych (po odczyszczeniu z tych transakcji sprzedaży i innych rzeczy). Pod koniec 2017 roku i na poczatku 2018 nastąpił spadek mocy do ok 70% w porównaniu do poprzednich okresów sprawozdawczych. No i teraz porównanie: spółka ma te 435 mln z tego musi pokryć obecnie wszystkie koszty, przy czym kosztów finansowych nie ma bo nic nie płaca z tytułu odsetek i nic nie wykupują. Ale te koszty sa nadal duże. Dodatkowo do końca roku spółka założyła utrzymanie sie niskiej skali działalności i to tez sie sprawdza. A po drugiej stronie mamy ok. 2,7 mld zobowiązań. Jak dopasować jedno do drugiego ? A no trzeba jakoś te 2,5 mld rozłożyć w czasie na przyszłość. Ale uznali, ze to nie wystarczy i trzeba zmniejszyć dodatkowo te kwotę zobowiązań do spłaty. Zaproponowano,ze zostanie spłacone ok. 1,7 mld (tj. te ok. 65% z 2,7 mld), a 35% z kwoty 2,7 zostanie "oddane" poprzez konwersje na akcje. Ta kwota 1,7 mld ma być oddawana przez 8 lat z tym, że nie w rôwnych kwotach co rok, ale różnie w poszczególnych latach (największe spłaty w latach 2019-2022). To oznacza, ze średnio (choć to niepoprawne, ale na tę chwile wystarcza) w ciagu tych 8 lat spółka zamierza spłacać ok. 220 mln. Spółka oceniła, że tyle jest w stanie spłacać - ale to jest po całej restrukturyzacji kosztowej, ktôra obecnie trwa. Czy nawet spłata tej obniżonej wierzyteności z 2,7 mld do 1,7 mld jest możliwa ? Pewnie tak przy funkcjonowaniu spółki w "normalnych" warunkach (chodzi mi o informacje medialne). Spółka zamierza pewnie odzyskiwać ok. 500-600 mln rocznie,aby to wszystko wypełnić. Te np. 500 mln daje średni odzysk na poziomie ok. 30% w stosunku do obecnej bilansowej wartości portfela w wysokości ok 1,7 mld. Warto popatrzeć na raport BEST i KRUK w kontekście kwot odzysków w stosunku do wartości bilansowej posiadanych portfeli. BEST wypada tu chyba gorzej niż Kruk, a złożenia w planie restrukturyzacyjnym przyjęto na coś pomiędzy kruk i Best. KRUK ma np. wartość portfeli na koniec marca ok. 3,2 mld a zobowiązań ma ok. 2 mld. Getback ma portfele warte ok 1,7 mld a chce spłacić tez ok. 1,7 mld. To pokazuje różnice miedzy krukiem a GB. Z kolei Best ma portfele o wartości ok. 900 mln a zobowiązań ma ok. 800 mln, czyli tak procentowo zobowiązania w stosunku do wartości portfeli sa podobne miedzy Best a tym co proponuje w PPU Getback. Przy czym Best miał lepszą strukturę zapadalności tych zobowiązań - chyba większość przypada na 2021 rok - ale tez chyba bedzie musisł rolować dług bo nie wydoli. Zatem założenia sa bardziej podobne do BESTa z tym , życie GB winien mieć jednak lepsze portfele bo BESt nic nie kupował ostatnio. Jak bedzie zobaczymy. Pisze to wszystko nie dlatego że dużo wiem, bo nie wiem, ale żeby zobrazować to co mi sie udało zrozumieć z tych danych dla osób, które nie znają sie na tym . W szczególności na tych całych wskaźnikach itp. Wydaje mi sie, ze na przepływach można to jakoś zobrazować i odniść to do tego co pokazuje konkurencja. A czy wpłaca te 600 tys. i jak to sie faktycznie potoczy ... na pewno sytuacja wokół spółki bardzo tu przeszkadza .
|
0 Dołączył: 2017-09-03 Wpisów: 117
Wysłane:
21 czerwca 2018 12:14:27
Dodam jeszcze, że ten plan restrukturyzacyjny dotyczy sytuacji "Run-off" czyli spłacany z tego co obecnie mamy. W domyśle jednak jest, ze spolka po jakimś okresie nabywała także nowe portfele i ten run-off zostanie przerwany. Wtedy to dopiero zacznie normalnie działać i docelowo o to powinno chodzić. To bardzo prosta analiza pomijająca rozliczenia z tymi funduszami zewnętrznymi i innymi sprawami. Warto sobie prześledzić na liczbach, które już spolka podała (wpływy czyli odzyski i wypływy czyli koszty łącznie) z jaka sytuacja mamy do czynienia i aby wyobrazić sobie, która z tych pozycji należy sie zająć - tu chodzi mi o koszty (przy braku dodatkowych wpływów, np. w postaci dokapitalizowania). Do tego naprawdę nie trzeba być super analitykiem. Chodzi mi o te dane z niezaudytowanego raportu za 2017 rok, z wcześniejszych danych głownie w kontekście odzysków nie ma co korzystać.
|
0 Dołączył: 2018-06-10 Wpisów: 541
Wysłane:
21 czerwca 2018 12:25:36
A może główny udziałowiec zamiast kupować papier toaletowy niech dokapitalizuje spółkę a nie tylko metodą okradzenia obligatariuszy chce naprawiać to co i on sam zepsuł.
|
0 Dołączył: 2017-04-13 Wpisów: 9
Wysłane:
21 czerwca 2018 12:51:49
Nieśmiało zapytam, bo kwestia podnoszona co jakiś czas. Z czego fundusz PE ma dokapitalizować?
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
21 czerwca 2018 13:41:29
Czy sąd już wyznaczył radę wierzycieli?
|
0 Dołączył: 2018-06-21 Wpisów: 7
Wysłane:
21 czerwca 2018 13:53:32
Zastanawiam się czy nie idziemy w kierunku umorzenia przyśpieszonego postępowania układowego i wszczęciu w to miejsce sanacji. Przy opisywanej w prasie skali nadużyć bezskuteczność mogłaby być efektywnym środkiem odzyskania części środków pieniężnych. W tym kontekście zrozumiałe byłoby również dlaczego do tego momentu nie powołano jeszcze rady wierzycieli.
Z drugiej strony brak powołania rady wierzycieli może wynikać również z tego, że radę wierzycieli powołuje się spośród wierzycieli dłużnika będących uczestnikami postępowania, a dotąd Sąd zdaje się nie dopuścił żadnego wierzyciela do postępowania.
|
Wysłane:
21 czerwca 2018 13:58:30
pytanie czy Sąd taką radę w ogóle wyznaczy - i czy nie będzie kolejnej korekty czy raportu wykazującego że w spółce nie ma już nic... nawet środków na opłacenie upadłości czy PPU (bo wszystko w międzyczasie rozkradziono)
wówczas obligatariusze odzyskaja 0.
|
0 Dołączył: 2018-05-06 Wpisów: 127
Wysłane:
21 czerwca 2018 16:18:36
Rady Wierzycieli nie powołuje się spośród bezpośrednich uczestników postepowania, tylko po prostu spośród wierzycieli.
Przejście do procedury sanacji lub likwidacji od samego początku wydawało się wysoce prawdopodobne. Im później to nastąpi tym gorzej, bo tym więcej strat z "działalności bieżącej" zostanie wygenerowanych i tym mniej transakcji będzie się kwalifikowało do ewentualnego wycofania.
Na etapie kampanii wyborczej do RW wszyscy musieli pozostawiać złudzenia obligatariuszom na temat stu procent, szybkości, stroszyć piórka, szczerzyć ząbki itd. Mam nadzieję jednak, że wybrane zostały osoby, które rozumieją jaka jest tu rzeczywista sytuacja.
Przy czym ja uważam, że te sześćset tysięcy zostanie wpłacone, bo przejście w sanację/likwidację nie jest korzystne ani dla Abrisu, ani dla obecnego zarządu i rady nadzorczej. Zobaczymy.
Takiego scenariusza jak "odzyskanie zera" to za bardzo nie ma. Nie da się ubić wartości zakupionych portfeli tak nisko. Z końcem miesiąca skończy się miodowy miesiąc dla Deloitte. Zaczyna mnie mocno irytować ich nieudolność lub ewentualnie aktywna współpraca w utrudnianiu realizacji ppu. To oczywiście niewiele zmienia. Ale przypuszczam, że irytuje to także osoby o wyższej mocy decyzyjnej. Ten polski oddział Deloitte wydaje się najlepiej nadawać do zaorania.
Edytowany: 21 czerwca 2018 16:22
|
Wysłane:
21 czerwca 2018 17:12:00
Cytat:Takiego scenariusza jak "odzyskanie zera" to za bardzo nie ma. Nie da się ubić wartości zakupionych portfeli tak nisko Kto powiedział że te portfele nie zostały wyprowadzone do spółek krzaków, i za granicę w ciągu ostatnich 2 miesięcy?
Edytowany: 21 czerwca 2018 17:12
|
Wysłane:
21 czerwca 2018 18:14:03
Wymagałoby to zatwierdzenia takich transakcji przez nadzorcę sądowego. Chociaż ten jest powiązany z getbackową sitwą, to gdyby zrobił coś takiego oznaczałoby to jego samozaoranie oraz zerowe szanse na uniknięcie odpowiedzialności karnej i zakazów wykonywania działalności przez osoby fizyczne związane z Kaczmarek, Skonieczna. A to zbyt intratna fucha, żeby z niej rezygnować z powodu problematycznego wałka przy jednej restrukturyzacji.
Dlatego też wyprowadzenia portfeli na słupy po dacie otwarcia ppu należy się obawiać mniej niż tego, że te nieliczne ruchomości Getbacku zostaną zniszczone przez upadki meteorów. Obecnie wyprowadzanie kasy odbywa się głównie w formie różnorodnych wynagrodzeń, potem pewnie będzie etap "wycen" i "kontrwycen". Ale portfele raczej już w spółce zostaną.
|
Wysłane:
21 czerwca 2018 19:31:06
To całe PPU to jedna wielka kpina z NAS wierzycieli.Kurator sądowy nawet nie raczy odbierać telefonu ,RW nadal nie istnieje,generalnie wiadomo tylko jedno ,że NIE MAMY NASZYCH PIENIĘDZY ! Jak widać złodzieje chcą aby tak pozostało.
|
0 Dołączył: 2018-05-06 Wpisów: 18
Wysłane:
21 czerwca 2018 21:22:55
adashi2 napisał(a):. Obecnie wyprowadzanie kasy odbywa się głównie w formie różnorodnych wynagrodzeń, potem pewnie będzie etap "wycen" i "kontrwycen". Ale portfele raczej już w spółce zostaną. Już to się dzieje bo jak nazwać miesięczne wynagrodzenia dla członków Rady Nadzorczej 20 tys, RN liczy 6 osób, nie wiem czy wszyscy mają takie wynagrodzenie ale 4 z nich ma.
|
0 Dołączył: 2018-04-21 Wpisów: 582
Wysłane:
21 czerwca 2018 21:31:35
Nie wykluczamy, że sąd już wydał postanowienie, które zostanie opublikowane w dniu jutrzejszym. Też się irytujemy. Martwi mnie tylko to, że pojawiają się głosy, że GBK chce sprzedaż spółkę w Rumunii - w normalnych warunkach wymaga to zgody RW, a teraz mamy tylko nadzór ze strony NS, którego wybrał sobie Dłużnik...
|
Wysłane:
21 czerwca 2018 21:54:14
Reasumując to wszystko co się dzieje.Nie mamy żadnego wpływu na bieg wydarzeń i nikt się z nami nie liczy. Wszystkie podejmowane przez nas wysiłki aby nasi przedstawiciele poprzez RW mogli zadbać o nasze sprawy spełzły na niczym.Ponawiam pytanie po co był wniosek o PPU ? Przecież otwieranie tego nie miało żadnego sensu,bo wszystko wydaje się prowadzić do upadłości.Dłużnik celowo kupuje czas ,kosztem naszego zdrowia i wyprowadza pieniądze ze spółki.Czy ten horror kiedyś się skończy?
|
0 Dołączył: 2010-11-12 Wpisów: 122
Wysłane:
21 czerwca 2018 22:15:30
ale jakie ruchy dokonuje teraz nasz największy Polak przez duże P Leszek Czarnecki na całym swoim imperium... :) ps nawet Ideabang posiada na swojej stronie info dla posiadaczy obligacji GetBack :D i ten lew z ich logo Lionsa jakąś taką smutną ma minkę :(
jak Inti Czarnecki potrafi tak skutecznie zarządzać taką ilością podmiotów z Malty? :)
|
0 Dołączył: 2018-04-21 Wpisów: 582
Wysłane:
21 czerwca 2018 22:24:26
Nie podejmujemy formalnych kroków, bo one paradoksalnie jeszcze bardziej przeciągnęłyby sprawę
|
Wysłane:
21 czerwca 2018 22:33:52
Znamy termin, w którym powinna być dokonana ta wpłata? czyli data doręczenia + 7 dni, jutro on mija?
|
0 Dołączył: 2018-05-24 Wpisów: 36
Wysłane:
21 czerwca 2018 22:36:40
Jest dokładnie tak jak @leonek7 napisał... bezsilność i irytacja.
Ten wątek powinien być czytany przez każdego kto myśli o inwestycjach w obligacje korporacyjne. Dla spółek jestesteśmy tylko dawcami kapitału z którymi nikt się nie liczy. Z nikąd pomocy jedynie sępy (kancelarie) nad nami latają. Miałem nadzieję że rozmiar i upolitycznienie sprawy nam pomogą ale jak czytam wypowiedzi polityków (każdej opcji) to zwyczajnie płakać mi się chcę i jednocześnie nie mogę uwierzyć że to się naprawdę dzieje.
Ze strony GB (Abrisu w zasadzie) żadnej przejrzystości (a zarówno były PO prezesa i nowy prezes w pierwszym zdaniu po zajęciu stołka obiecywali poprawę komunikacji) ... no przecież muszą wiedzieć że my czekamy na informacje o postępach i co dalej. Jak trudno jest opublikować jakieś info na stronie czy w prasie która tylko czeka na ochłapy informacji. A teraz jeszcze to info że muszą wnieść zaliczkę na poczet PPU... i 9000+ obligatariuszy nie śpi po nocach bo nie wie co się dzieje... jednym słowem dramat.
Zobaczymy co się wydarzy ale myślę że nasz inicjatywa powinna już myśleć o organizacji pikiet i paleniu opon inaczej w tym kraju nikt nas nie zauważy.
Jak myślę o rozmiarze szkody którą wyrządził GB (a będąc bardziej precyzyjnym Abris) to włosy mi się jeżą. Samej gotówki z naszych kont wyparowało około 2,5+ miliarda PLN (akcjonariuszy mniejszościowych też trzeba uwzględnić) a to tylko wierzchołek góry lodowej bo lawina ruszyła... wystarczy spojrzeć na rynek obligacji korporacyjnych... nawet PKN Orlen ma problem z plasowaniem obligacji a wcześniej emisje znikały w jedeń dzień. TFI zostały zmasakrowane... a to dopiero początek.
|
0 Dołączył: 2018-05-11 Wpisów: 528
Wysłane:
21 czerwca 2018 22:42:14
Ja na 200 % już nigdy nie kupię obligacji, te były moimi pierwszymi.
|
0 Dołączył: 2018-05-11 Wpisów: 48
Wysłane:
21 czerwca 2018 22:42:55
Uważam, że przy takiej "dobrej komunikacji" ze strony GBK i takim "szacunku dla nas" powinniśmy jak najprędzej i jak najskuteczniej iść w kierunku likwidacji GBK. Układanie się z nimi nie ma jakiegokolwiek sensu.
|