0 Dołączył: 2018-04-21 Wpisów: 582
Wysłane:
21 czerwca 2018 22:46:58
Wg mojej wiedzy termin uiszczenia 600k pln to przyszły poniedziałek/ wtorek Tak, irytacja to mało powiedziane
|
|
0 Dołączył: 2010-11-12 Wpisów: 122
Wysłane:
21 czerwca 2018 22:50:52
tfi nie zostały zmasakrowane, one mają się znakomicie, niektóre zarobiły np w dwa lata 150mln :) poszło z kasy obligatariuszy, a co do tego że stary jak i nowy zarząd miał się z nami komunikować w kwestii postępów, no to skoro się nie komunikuje tzn wiadomo co... a jeszcze taka uwaga były drugi CEO Ken czy ktoś tam, wpadł rozejrzał się, zorientował się że jest ch...j d...pa i kamieni k...pa cytując klasyka, błysną ynteligencją wymyślił układ i jak to z niczego oddać 65% a 35% w papierze toaletowym i zainkasował za to kilka melonów...
przepraszam za dosadny język ale serio... robi mi się coś jak pomyślę o tej bezczelności.... a co u Kondzia ma ktoś może jakieś info? poczuł już zew natury? ehhhhh i co nam po tym, że on za kratkami, co nam po tym, że ze 20 osób może usłyszy jakieś zarzuty, ja się pytam jak można tak upłynnić 2.500.000.000,00 zł, no bez jaj...
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
21 czerwca 2018 23:06:39
Cytat:Wg mojej wiedzy termin uiszczenia 600k pln to przyszły poniedziałek/ wtorek Tak, irytacja to mało powiedziane Dzieki za trzezwa ocene, myslalem ze termin mija dzisiaj *21.06.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2018-05-11 Wpisów: 53
Wysłane:
21 czerwca 2018 23:08:12
Czy ten harmonogram związane z PPU jest jeszcze aktualny ?: - złożenie do sądu spisu wierzytelności: 13.06.2018 - ponad tydzień opóźnienia - przedstawienie planu restrukturyzacji: koniec czerwca br. - głosowanie układu: II połowa lipca br.
|
|
Wysłane:
21 czerwca 2018 23:17:30
1. NS do tej pory nie złożył spisu wierzytelności - mają podobno obiektywne trudności... 2. Wbrew wcześniejszym informacją, GBK chyba nie będzie poprawiał propozycji układowych 3. Po powołaniu RW wystąpimy o dostęp do danych i zlecimy analizę finansową - jest to podstawa do przedstawienia własnych propozycji układowych oraz równoległych rozmów z ew. inwestorami 4. Pierwotne terminy przesunąłbym co najmniej o 4-6 tygodni (poza złożeniem spisu wierzytelności - tutaj raczej mówimy o dniach)
Edytowany: 21 czerwca 2018 23:27
|
|
0 Dołączył: 2018-05-13 Wpisów: 301
Wysłane:
22 czerwca 2018 00:28:16
1. Ja mam przekonanie, że nad sparwą GetBack jesr rozciągnięty parasol ochronny - dyspozycje idą z politycznej "góry". Nie wykluczam, że tym parasolem przykryty też jest sąd. 2. Nawet jeżeli PPU zostanie praktycznie wdrożone, to nie bardzo wierzę, że GetBack przetrwa 7 lat. 3. Jeżeli "oni" przyuważą, że Radek ma kompetencje, wypowiada się merytorycznie i ze znajomością tematyki, to nie znajdzie się w RW. Mam nadzieję, że nie buduję teorii spiskowej.
|
|
0 Dołączył: 2018-06-21 Wpisów: 7
Wysłane:
22 czerwca 2018 10:21:25
Cytat: Wg mojej wiedzy termin uiszczenia 600k pln to przyszły poniedziałek/ wtorek
Pytanie kiedy to zarządzenie doręczono/zostanie doręczone Getback. Cytat: 2. Wbrew wcześniejszym informacją, GBK chyba nie będzie poprawiał propozycji układowych
Tym bardziej powołanie RW jest kluczowe. Obecne propozycje działają na korzyść akcjonariuszy, a nie obligatariuszy (wierzycieli). Z punktu widzenia obligatariuszy robienie ustęp na rzecz akcjonariuszy ma sens tylko, jeżeli będą oferowali oni dokapitalizowanie spółki w zamian. Biorąc pod uwagę artykuł w dzisiejszym PB, z punktu widzenia wierzycieli, zdecydowanie wniosek o sanację byłby korzystniejszy niż PPE, ale oczywiście dla władz spółki nie jest to rozwiązanie, do którego chciałyby one dążyć.
|
|
0 Dołączył: 2017-09-03 Wpisów: 117
Wysłane:
22 czerwca 2018 10:37:10
Wyłączcie trochę swoje jak najbardziej bardzo racjonalne myślenie przy sprawach w sądach. Niestety tu sprawy, nie tylko te, tłuczą się latami. Dodatkowo sądy w tego typu postępowaniach wydają nie orientować się za bardzo. Z tego co patrzę to przy wielkości GB sprawa wydaje i tak toczyć się w miarę nieźle przy całej zewnętrznej otoczce. Podam przykład dużo mniejszej spółki wrocławskiej, gdzie PPU trwało 1,5 roku. Z informacji w prasie wynika, ze porządki w spółce trwają. Weryfikują wszystkie dokumenty i składają zawiadomienia do prokuratury. Oczywiście można tu napisać: a gdzie byli wcześniej i to jest racja albo niech ABRIS dokapitalizuje ... Tylko tym już sie zajmują inne organy, a ABRIS na razie nie chce dokapitalizować. My czekamy na radę wierzycieli, bo wtedy bedzie to można wszystko w miarę realnie ocenić na podstawie wglądu do dokumentów. Dalsze pisanie na ten temat i mówienie, że lepsza likwidacja czy sanacja nie jest oparte na żadnych dowodach (chyba, że piszą to ludzie, którzy sie znają na tych sprawach wtedy przepraszam). To dopiero,mam nadzieje, niedługo bedzie można ocenić. Wiem, ze emocje sa ogromne, dlatego w przypadku nieprawidłowości zgłaszajcie sie do prokuratury. W kwesti samego PPU to nie wydaje sie, ze bedzie ono głosowane w drugiej połowie lipca. Przecież do końca lipca mieli zrobic te niezależne wyceny portfeli a sama spółka chyba oceniła ten czas na 6-8 miesięcy. Oczywiście nasi liderzy powinni wywierać taki kontrolowany "nacisk" na kuratora czy nadzorcę w przypadku opóźniania sie w zaplanowanych sprawach z naszym wsparciem. Ale tu sama ocena tych propozycji układowych wymaga nie lada praktyki, bo te nie tylko analiza liczb ale rownież ocena czy np. redukcja kosztów nie wpłynie na odzyski - czyli chodzi o ocenę realności uzyskania przedstawionych liczb w rzeczywistości. Na to nie ma gwarancji. Polecam jeszcze raz popatrzeć sobie na raporty np. BEST i KRUK i zobaczyć ile oni zatrudniają pracownikow o jakie maja związane z tym koszty, jakie maja odzyski w stosunku do wartości bilansowej posiadanych portfeli, jakie mają zobowiązania. Bo do czego tu się inacze porównać ... Tu nic innego sie nie wymyśli. Przypomnę, że to nowy prezes sam mówi, że pokazują wciąż istotne aktywa ok. 1,7 mld w portfelach wierzytelności. Niektórzy podnoszą, ze to śmieci i takie tam ... Ja ani WY tego nie wiecie. Tylko, że GB duzo ostatnio kupował (może i przepłacał ale ma to kupione) a np. BEST prawie nic. Popatrzcie na strukturę zobowiązań BEST i wartość jego portfela. Ciekawe czy BEST poradzi sobie ze spłata tych wszystkich zobowiązań. Ma to szczęście, ze większość "dużych" spłat przypada od roku 2020, ake wydaje sie, ze juz niedługo może szukać finansowania ... Trzeba popatrzeć co robi konkurencja i czy to rzczywiście aż tak różni sie w sensie rolowania kapitału od GB (oczywiscie GB przesadził z emisjami i innymi sprawami). Może to co piszę nie ma sensu i na pewno nasi liderzy, to wszystko wiedzą. Jak patrzę co maja inni (oprócz KRUKa bo tu to wygląda chyba najlepiej) to nie jestem przekonany czy maja jakies powody do dumy, w szczególności w kontekście ostatnich wypowiedzi liderów niektórych z nich w kontekście GBK. Trochę się rozpisałem, ale co tam
Edytowany: 22 czerwca 2018 10:53
|
|
Wysłane:
22 czerwca 2018 12:02:35
obligacje.pl/pl/a/getback-wpla...Piątkowy Puls Biznesu podaje natomiast przykłady tego, jak z GetBacku wyciekały pieniądze do spółek powiązanych z Konradem K. lub na pokrycie kosztów ich działalności. Dziennik podaje też, że pod wodzą byłego prezesa zaprzyjaźnione grono osób Konrada K. miało obejmować obligacje oprocentowane nawet na 60 czy 144 proc. Większość z tych osób, w przeciwieństwie do inwestorów detalicznych na ogólnodostępnym rynku, miała otrzymać zwrot pieniędzy.Jakie są konsekwencje prawne dla takich wierzycieli GBK? Warto podać ich dane osobowe. Z tego będzie wynikać kto z kim kręcił lody. To wszystko staje się powoli przerażające
Edytowany: 22 czerwca 2018 12:13
|
|
4 Dołączył: 2018-04-24 Wpisów: 102
Wysłane:
22 czerwca 2018 12:33:46
Przerażające jest to, że podejrzenia były dawno, straty dla prywatnych osób są i będą nie do uniknięcia, wiele się o tym pisało, a nasi włodarze w postaci np. imć Mateusza Morawieckiego twierdzą, że służby i Państwo zadziałało OK. To jest przerażające.
A tak apropos to , w momencie jak te "rodzynki" KK zostały spłacone to w świetle prawa przestały chyba być wierzycielami, zostały tylko nadal kumotrami, nepotykami i posiadaczami synekur.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2018-05-06 Wpisów: 127
Wysłane:
22 czerwca 2018 12:41:17
Jeżeli zostało to zrobione w miarę z głową, ci zaspokojeni wierzyciele (na pewno przed otwarciem ppu) pozostaną nietykalni. To znaczy można to będzie podpiąć jako kolejne mikro-zarzuty dla zarządu, ale cóż to zmieni, kasy od tego nie przybędzie. Zresztą to zapewne były krótkoterminowe obligacje (5% miesięcznie albo 12% miesięcznie), więc z tego szokującego nominału typu 60% rocznie w praktyce wypłacono zapewne znacznie mniej.
Czekamy na dostęp do danych aby zbudować i sparametryzować sobie odpowiednie modele, które pozwolą rozejrzeć się konkretniej w sytuacji.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-13 Wpisów: 301
Wysłane:
22 czerwca 2018 13:03:44
mniej więcej to samo
PB": Jak Konrad K. zrobił z GetBack "koryto"
Na windykatorze, a pośrednio - na jego obligatariuszach, żerowali zaprzyjaźnieni inwestorzy oraz firmy związane z eksprezesem spółki - wynika z doniesień do prokuratury, na które powołuje się piątkowy "Puls Biznesu".
Przerzucanie kosztów prywatnych biznesów na windykatora, nieuzasadnione wielomilionowe prowizje, wysoko oprocentowane obligacje dla znajomych - takie grzechy Konrada K., jak podaje gazeta, bada prokuratura.
Według ustaleń "PB" prokuratura analizuje, czy przyczyną problemów GetBack były nie tylko błędne decyzje biznesowe, ale także działalność byłego prezesa, który kilka dni temu decyzją sądu został aresztowany na trzy miesiące. "Z informacji przekazanych prokuraturze wynika, że były prezes wyhodował na windykatorze całkiem pokaźne pasożyty" - czytamy.
Gazeta podaje, że w GetBacku powstał pion inwestycji, którego pracownicy mieli zajmować się pozyskiwaniem finansowania dla GetBacku w drodze sprzedaży obligacji. "Okazuje się, że sprzedawcy mieli pełne ręce roboty, bowiem sprzedawali także obligacje spółek niezwiązanych z GetBackiem, ale powiązanych z ... b. prezesem" - podaje dziennik.
"Gdy wybuchła afera, niektórzy pracownicy próbowali zniszczyć dokumenty, ale agentom CBA udało się je zabezpieczyć" - powiedział gazecie informator zbliżony do śledztwa.
|
|
Wysłane:
22 czerwca 2018 13:09:23
Publikacja przyjaciół KK może być interesująca. Nie takie informacje trafiały do publicznego obiegu... Myślę, że to co najmniej roszczenia o niegospodarność dla zarządu. Myślę, że po wejściu do spółki wierzycieli dowiemy się wielu innych działaniach. Ta sprawa nie rozejdzie się "po kościach"
|
|
0 Dołączył: 2018-05-03 Wpisów: 121
Wysłane:
22 czerwca 2018 13:19:49
Panie Radku, tylko czy aby na pewno "wejdziemy do spółki" ? Zaraz po wynikach głosowania na kandydatów do RW, gratulowałem Panu jednocześnie zastrzegając, że kolejny etap to faktyczne powołanie przez sędziego do RW.... I zanosi się na to, że może być z tym problem, tzn. zapewne RW zostanie powołana, tylko nie wiemy w jakim składzie. W "państwie prawa" wszystko jest niestety możliwe ...
|
|
0 Dołączył: 2018-06-10 Wpisów: 541
Wysłane:
22 czerwca 2018 13:23:36
Coraz ciekawiej się robi.., polskaniepodlegla.pl/wydarzeni... Strach się bać co dalej wyskoczy w tej sprawie.Może KK z kosmitami interesy nawet prowadził....
|
|
Wysłane:
22 czerwca 2018 14:08:31
Nie wiem jaki jest powód tego, że nie powołano jeszcze Rady Wierzycieli. Zasady wyboru określił Kurator i zainteresowani się wypowiedzieli/zagłosowali. Nie rozumiem dlaczego miałyby zostać powołane jakieś inne osoby - niby skąd by się wzięły. Są wogóle jacyś inni kandydaci - nie było ich przy głosowaniu i że co niby jakoś bokiem mieliby wejść. Ktoś coś wie na ten temat, że takie rzeczy tu pisze. Na razie uznaję to za zwykle opóźnienie sądu i tyle. Ja czekam na powołanie wskazanych przez kuratora kandydatów do Rady.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-06 Wpisów: 127
Wysłane:
22 czerwca 2018 14:25:55
Kurator obligatariuszy nie posiada kompetencji do określania składu Rady. To są kompetencje komisarza. W skład Rady zapewne wejdzie przedstawiciel Skarbu Państwa. Poza tym jest pewne zagrożenie, że może wejść przedstawiciel banków. Nie przejmowałbym się tym jednak nadmiernie. To niedobrze, że na dziś nie ma jeszcze powołania (bo dalej być może jest realizowane pomniejszanie majątku upadającego, ale to już są generalnie drobne), ale komisarz też nie jest wszechmocny.
Wierzyciele (obligatariusze) wejdą do spółki i jest to nieuniknione. Komisarz może jedynie podlegać różnorodnym naciskom (obecnie głównie w kontekście ochrony nadzorcy sądowego, który może być przez RW zmieniony) i być może stąd to opóźnienie.
Być może także polskie państwo jeszcze nie zdecydowało o swojej reakcji na Getback, głównie w kontekście lęku przed kolejną zemstą/karą wymierzoną przez diasporę, gdyby otwarcie wystąpiło przeciwko interesom kapitału żydowskiego. Bo pomysłów typu "parasol", czyli że polskie państwo potajemnie sprzyja Abrisowi, nie traktuję serio.
Edytowany: 22 czerwca 2018 14:28
|
|
0 Dołączył: 2018-05-03 Wpisów: 121
Wysłane:
22 czerwca 2018 14:30:06
Właśnie to miałem na myśli, ze sprawa stała się polityczna. A jak polityka wchodzi do sądownictwa/finansów/gospodarki to wszystko jest możliwe ... Zatem skład Rady Wierzycieli (o ile utrzyma się przyspieszone postępowanie układowe) może znacząco odbiegać od tego, który został zaproponowany przez kuratora.
|
|
Wysłane:
22 czerwca 2018 14:39:38
|
|
Wysłane:
22 czerwca 2018 14:46:39
No i proszę to zwykle opóźnienie sądu. Naprawdę nie budujcie tu aż takich teorii spiskowych. W kontekście tego co już sama spółka powiedziała pod rządami nowego prezesa - wciąż pokazuje istotne aktywa. A PPU w najbliższym czasie się utrzyma. Wprowadzenie np. sanacji może powodować niekorzystne zdarzenia dla spółki, gdzieś w tym niezaudytowanym raporcie za 2017 rok było, że w takim przypadku fundusze mogą rozwiązać umowę ze spółka. Na razie to co mówi nowy prezes wydaje sie racjonalne w obecnej sytuacji. Nie oznacza to jednak, ze nie trzeba być czujnym ...
Edytowany: 22 czerwca 2018 14:56
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.