38 Dołączył: 2016-02-29 Wpisów: 978
Wysłane:
6 lipca 2018 20:09:54
@LUK123ASZ Napisałam, że prawdopodobnie może chodzić o art 162, nie wykluczam że o jakiś inny. Przegłosować teoretycznie można nawet, że ziemia jest płaska, natomiast to wszystko wygląda ładnie ale na papierze. Trudno mi sobie wyobrazić kilka tysięcy (?) obligatariuszy składających do akt sprawy oświadczenie, że w pełni świadomie wyrażają zgodę na bycie potraktowanym w warunkach układowych gorzej niż inni wierzyciele z tego samego tytułu.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-06 Wpisów: 127
Wysłane:
6 lipca 2018 20:44:35
Pomijając opcję możliwego wydzielenia w inny sposób grup wierzycieli, to nawet w przypadku pozostawienia takiego samego podziału nie mamy tutaj za bardzo do czynienia z nierównym traktowaniem (bardziej niż w ogóle z powodu wydzielania grup, bo można by powiedzieć czemu niby różne grupy mają być różnie traktowane).
Po prostu redukowana jest kwota wierzytelności wg wzoru:
(x-kwota_wolna)*stopa_redukcji dla x>od_kwoty_wolnej 0 dla x<=od_kwoty_wolnej
w przypadku wszystkich wierzycieli w grupie. Ale to tylko takie akademickie dyskusje, bo takiej propozycji nie ma i nie wiadomo czy będzie. W każdym razie jak ktoś pisze, że jest to sprzeczne z jakimś przepisem, to mnie się włącza lampka ostrzegawcza w kontekście kompetencji tego kogoś.
|
|
0 Dołączył: 2018-04-09 Wpisów: 24
Wysłane:
6 lipca 2018 21:35:51
Maupa_w_niebieskim napisał(a):@LUK123ASZ Napisałam, że prawdopodobnie może chodzić o art 162, nie wykluczam że o jakiś inny. Przegłosować teoretycznie można nawet, że ziemia jest płaska, natomiast to wszystko wygląda ładnie ale na papierze. Trudno mi sobie wyobrazić kilka tysięcy (?) obligatariuszy składających do akt sprawy oświadczenie, że w pełni świadomie wyrażają zgodę na bycie potraktowanym w warunkach układowych gorzej niż inni wierzyciele z tego samego tytułu. Chodziło mi o liczne głosy, że jest to niemożliwe. Wiem, że praktycznie nie do zrobienia, glupie itp., ale jednak się da. Np. P. Wójcik uparcie twierdzi, że niezgodne z prawem
|
|
|
|
0 Dołączył: 2018-06-10 Wpisów: 541
Wysłane:
6 lipca 2018 21:50:20
Ufam w kompetencje i bezkompromisowość RW i mam nadzieję ,że jej członkowie zdają sobie sprawę ,że Abris najchętniej nie oddałby nam NIC.Wg mojej opinii zawarcie układu ,który choć trochę zrekompensowałby nam to co przeżywamy a i odzyskanie większej części kapitału nie będzie możliwe jeżeli Abris w jakiś sposób nie zostanie odsunięty od spółki.
|
|
0 Dołączył: 2018-04-21 Wpisów: 582
Wysłane:
6 lipca 2018 22:09:04
1/ GBK rzucił hasło pod publikę, a wszyscy już się rzucają sobie do gardeł 2/ Ale w sumie dlaczego tylko 50k, a może od razu 500k aby się zmieścili prawie wszyscy? 3/ Niezabezpieczeni będą w jednej grupie - jak więc można różnicować układ w ramach tej samej grupy? 4/ A jeżeli można to może np. wg wieku? Albo % udziału posiadanych obligacji w majątku ogółem? To dopiero byłoby sprawiedliwe... 5/ Ale jeżeli nawet 50k to może ktoś wyciągnie spod biurka umowy sprzedaży obligacji na rodzinę i znajomych, tak aby się zmieścił nominał? Jak będziemy to sprawdzać? Proszę trochę realizmu i trzeźwego osądu sytuacji
|
|
0 Dołączył: 2018-05-03 Wpisów: 184
Wysłane:
6 lipca 2018 22:19:01
Pytanie do Członków RW. Czy na posiedzeniu rady podczas rozmów z członkami Zarządu i Rn padły realne deklaracje propozycji układowych? Kto uczestniczył że strony Getback? Czy padły pytania o odzyski, wynagrodzenia członków Rn, ile pracowników złożyło wypowiedzenia oraz o ile udało się na obecną chwilę obniżyć koszty działalności?
|
|
Wysłane:
6 lipca 2018 22:46:26
1/ Nie ma żadnych oficjalnych propozycji układowych - nie będę się odnosił do artykułów prasowych 2/ W spotkaniach z RN i Zarządem obecna była większość członków tych organów 3/ Padały pewne liczby, ale z uwagi na MAR nie będę ich podawał
|
|
0 Dołączył: 2018-04-19 Wpisów: 29
Wysłane:
6 lipca 2018 23:05:41
Dobry wieczór!
Panie, Panowie... prokuratura, prokuratura i jeszcze raz prokuratura.
"Pomysł" spłaty 100% do granicy 50kpln jest ciekawy. Zastanówmy się nad skutkami. Kluczem jest rozkład zaangażowania w obligacje mitycznej liczby 9000 inwestorów. Weźmy najpierw jedną skrajność: dla przykładu Pan Buczek. Wystarczy raptem 20...30-tu inwestorów tego kalibru i mamy 1mld w obligacjach. A teraz wyobraźmy sobie że mamy 8000 inwestorów inwestujących średnio powiedzmy 15kpln. Jeśli dobrze liczę to tą grupę można zaspokoić kwotą 120mln. Nie są to oszałamiające pieniądze a grupa poszkodowanych nagle drastycznie zmaleje. Jak to ujął Osiołek ze Shreka "Tu jest pięknie!... Taki efekt przy tak skromnym budżecie!".
Być może więc CBA zaczyna węszyć zbyt blisko osób którym zależałoby by było tak jak było więc nagle, być może nawet bardzo szybko te 100...300mln się znajdą "na ratowanie spółki".
Dobrej nocy i spokojnego weekendu!
PS: warto IMHO byłoby dobrać się do ludzi z tego działu od obligacji w samym GBK: ich nie będą kryć prawnicy a przyciśnięci przez prokuraturę mogą szybko wskazać skąd przychodziły polecenia (ciekawe rzeczy mogą jeszcze wypłynąć).
|
|
0 Dołączył: 2018-07-01 Wpisów: 11
Wysłane:
6 lipca 2018 23:42:35
Szanowni,
obserwuję to forum, bo czuję się jakbym kupiła te obligacje, bo 2 lata masował mnie opiekun w pewnym banku. Chciałabym pomóc, ale na piśmie mam tylko jednego maila potwierdzającego, że bank w 2016 przedstawił mi ofertę i "prowadził zapisy" na poniższy produkt: ... rynek wierzytelności (certyfikaty inwestycyjne NSFIZ TFI TRIGON + GETBACK) z gwarantowanym zyskiem na poziomie ...% w skali roku. · emisja niepubliczna ... · 149 certyfikatów , ... + 2% jednorazowej opłaty wejściowej ... . Mogę zanieść do prokuratury, tylko nie wiem czy ma sens, bo to nie były jeszcze obligacje Getbacku bezpośrednio. Je oferowano mi później, 3 razy, ale w czasie spotkań.
Edytowany: 6 lipca 2018 23:44
|
|
0 Dołączył: 2018-05-11 Wpisów: 48
Wysłane:
7 lipca 2018 00:09:31
Zobaczcie, proszę, co się dzieje: - najpierw mówiliśmy, że 65% + akcje to propozycja nie do przyjęcia - potem spieraliśmy się o wysokość konwersji na akcje - teraz spieramy się o linię podziału na poziomie 50k
Niedługo, gdy rzucą nam jakąś padlinę, pożremy się jak psy.
A GBK stoi sobie z boku i nawet nie poczuwa się do informacji o odzyskach i stanie aktualnym. I chyba nadal rozwalają co jeszcze się da.
Nie tędy droga!!!!! Zobaczcie, że jednocząc się odnieśliśmy mały sukces - mamy swoich ludzi w RW. Tylko razem możemy coś osiągnąć.
Swoją drogą to hasło 100% do 50k może być bardzo podstępne - jeśli w ten sposób zaspokoiliby np połowę wierzycieli to już nie będzie 9000osób tylko 4500. A z tym znacząco spadnie zaintrersowanie wszystkich organów całą sprawę. Na dodatek jeszcze można to pięknie ubrać w hasła: "małym oddaliśmy 100% a średnim i większym mniej ale to nic, no bo oni sobie poradzą" i sprawa medialnie i instytucjonalnie będzie pozamiatana.
Uważam też, że trzeba maksymalnie nagłaśniać sprawę. Ja już zeznawałem w prokuraturze i to naprawdę nie boli, no może poza wstydem, że dałem się oszukać i nabrać. Piszcie zawiadomienia do prokuratur z art 286KK (wg miejsca nabycia obligacji). Piszcie reklamacje do banków. Dostałem już odpowiedź na moją, oczywiście negatywną i zaraz piszę od Rzecznika Finansowego (wzór pisma na stronie RF) Naróbmy hałasu i nie odpuszczajmy, nie dajmy się uśpić i zmęczyć.
Ponoć jest gdzieś ankieta dotycząca GBK na stronie UOKiK. Nie mogę jej znaleźć. Może ktoś podesłać mi link?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2018-05-11 Wpisów: 48
Wysłane:
7 lipca 2018 00:17:02
I jeszcze jedno, bardziej do RW, ale głośno i publicznie:
dziękuję Wam, Panowie z RW, za zaangażowanie i trud, bo to żadna przyjemność spotykać się z GBK!!!!
Uważam, że nadal powinniście walczyć o 100% a wywalczyć maksimum co tylko się da.
Nie zgadzajcie się na padlinę, którą zaraz (niekoniecznie zaraz - przecież jeszcze muszą mieć czas na wyciągnięcie co tylko się da) będą nam rzucać. Zbyt ciężko pracowaliśmy na każdą złotówkę. Zbyt ciężko pracujecie teraz, Panowie, w RW!!!
Wszyscy razem, w jedności, musimy zachować godność. Jeśli ochłapy i padlina to lepsza likwidacja i do piachu wszystko.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-01 Wpisów: 122
Wysłane:
7 lipca 2018 10:42:36
Obligatariusz kontakt napisał(a):bog41 napisał(a):na prośbę członka RW Mariusza Wójcika przesyłam jego apel dot. działań w najbliższych dniach.
Presja którą wywieramy musi być jak największa, aby wywrzeć takie ciśnienie, które zmusi wszystkich korzystających na patologiach GBK do wsparcia wierzycieli/ obligatariuszy.
Czy powyższy cytat oznacza, że nasz Lider popiera apel p. Wócika oraz koncepcje kreowane przez założyciela grupy na FB? 1. Popieram każde działania zgodne z prawem, które zwiększa szansę na odzyskanie naszych środków 2. Osobiście uważam, że aktywna postawa instytucji Państwa jest bardzo ważna dla naszych interesów. Sami z Pawłem działamy w tym kierunku, ale innymi metodami. To tylko zwiększa nasze szanse 3. Przekazałem apel p. Mariusza Wójcika na jego prośbę - pomagał nam podczas RW, znam jego intencje, jest racjonalny. To gest z mojej strony 4. Mariusz Wójcik prowadzi działania wywierające nacisk na wszystkich, którzy korzystali na współpracy z GBK, a teraz chcieliby o tym zapomnieć. Dam prosty przykład - czy nie czujemy się wprowadzeni w błąd przez to, że Deloitte nie pokazywał wcześniej, że GBK prezentuje spłaty od klientów jako sumę faktycznych odzysków ORZ wartość sprzedanych pakietów wierzytelności? Ja osobiście nabyłem większość akcji przed i tuż po IPO - bo spółka będzie notowana, bo pozyska nowy kapitał, bo docelowo zmniejszy zadłużenie, bo będzie transparentna. Okazuje się, że byłem po prostu wprowadzony w błąd - dopiero w ostatnim sprawozdaniu Deloitte podał, że karuzele na portfelach były już w 2016 r. (!) i to w większej skali niż w 2017 r. 5. Sugeruję nie wpadać w postawę - my/ oni. Etap wyborów mamy już za sobą. Działamy wspólnie, nawet jeżeli reprezentujemy inne środowiska 6. Praca w RW to też sztuka zawierania koalicji by móc osiągać swoje cele 1. Sytuacja, gdy p. Wójcik po powrocie z posiedzenia RW wydaje bardzo emocjonalny komunikat o wydźwięku "zgłaszajcie zawiadomienia do prokuratury, bo od GBK mało co odzyskacie" ma prawo niepokoić obligatariuszy, zwłaszcza, gdy nasz lider apel ten co do zasady popiera. 2. Jeżeli RW otrzymała informacje dotyczące sytuacji ekonomicznej GBK (z którymi ze zrozumiałych względów nie może się podzielić), a jest zdania, że jakieś masowe działanie może pomóc, to myślę, że taki apel do członków grupy można wyrazić wprost. 3. Takim masowym działaniem może być w szczególności wywieranie medialnego (wizerunkowego) nacisku na Abris - firmy najbardziej odpowiedzialnej za powstała sytuację, mająca największe możliwości ulżenia obligatariuszem, a jednocześnie tej, która poprzez zarząd GBK najbardziej stara się pokrzywdzić obligatariuszy. 4. Koncepcję kreowaną przez liderów grupy na FB pod tytułem "oszukał mnie pracownik Lions Bank/Idea Bank i odzyskam pieniądze składając na niego zawiadomienie do organów ścigania" uważam za skrajnie szkodliwe dla obligatariuszy. Z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością prokuratura masowo odmówi wszczęcia postępowania, a ewentualne wszczęte- umorzy. Powoła się na to, że w dacie oferowania obligacji pracownik banku/domu maklerskiego nie mógł mieć wiedzy o faktycznej sytuacji GBK, a ogólnie dostępne informacje uprawniały do przedstawiania obligacji jako relatywnie bezpiecznych. Jeśli tak się stanie, to w obrocie prawnym zaistnieję setki postanowień prokuratury, na które będą powoływać się wszyscy faktycznie odpowiedzialni, iż nic nie wiedzieli, nie byli w stanie przewidzieć etc. To niezwykle utrudni ewentualne procesy odszkodowawcze przeciwko faktycznie odpowiedzialnym.
|
|
Wysłane:
7 lipca 2018 13:30:16
Widzę, że rozszerza się moda pisania w punktach, to i ja się dostosuję. :)
1. Ja w tym niczego niepokojącego nie dostrzegam. Ogólny zarys sytuacji jest przecież znany od kwietnia (że pieniędzy jest za mało). 2-3. Medialny nacisk to Abris będzie miał gdzieś. Do jakiegoś działania (ale raczej nie będzie to dofinansowanie) to Abris może ewentualnie zostać zmuszony przez prokuraturę, w obawie przed losem swoich zarządzających oraz losem swoich inwestycji w Polsce. 4. Nie uważam takiej koncepcji za szkodliwą. Raczej jest obojętna (środków od Idei bezpośrednio nie odzyskają), może się okazać korzystna ("Getiny" w celu próby wyciszenia tej kwestii mogą się zdecydować na udział w konsorcjum wkładającym środki w utrzymanie Getbacku na powierzchni). Co więcej, myślę że Idea się nie wykaraska z tej sprawy, co polecam uwadze, gdyby ktoś ewentualnie posiadał akcje Idei. Myślę, że te postacie na wydobywczym pękną i za kilka tygodni będą kolejne zatrzymania, być może właśnie kogoś powiązanego z Ideą.
|
|
0 Dołączył: 2016-09-12 Wpisów: 115
Wysłane:
7 lipca 2018 14:16:00
Tak informacyjnie, bo wątek łączy osoba Konrada K.. Gruppa Hussar ma problemy z wypłatą odsetek od obligacji i wykupem obligacji. To spółka rodzinna Konrada K. jakby ktoś nie był w temacie. Być może problem spowodowane są masowymi wykupami obligacji złożonymi przez obligatariuszy ale czy tam też ładowali opcje put żeby do czegoś takiego doprowadzić? Ciekawa sprawa, mam nadzieję że nie rozpoczął się kolejny koszmar dla następnej grupy osób.
|
|
Wysłane:
7 lipca 2018 14:39:39
1/ Nie musimy się zgadzać, bo to nie jest zjazd PZPR 2/ Ostatnie tygodnie jasno dowiodły, że problem GBK to nie jest wyłącznie rezultat opcji PUT. One były ostatnim elementem, który przyspieszył zawalenie się tej firmy 3/ Pierwotnym problemem był zły model biznesu - a on został zapoczątkowany jeszcze przed IPO 4/ Dodatkowo, zarząd GBK prowadził działalność na szkodę spółki - potwierdzają to kolejne zatrzymania 5/ Trwa intensywne przeglądanie istotnym umów zawieranych przez ostatnie miesiące - tak kryje się wiele ciekawych spraw 6/ Dlatego, pisząc o zaangażowaniu KNF, prokuratury, itd., to wiem co mówię - to nie jest sytuacja, którą można podciągnąć pod "ryzyko inwestycyjne" 7/ Obawy o zaangażowanie instytucji państwowych mogą mieć tylko ci, którzy coś przeskrobali. Ale to już ich problem 8/ Działania ww. organów nie powoduje, że my skupiamy się na poprawie działalności operacyjnej, oszacowaniu przepływów z portfeli, czy też dopasowaniu kosztów do realnej skali działalności - z tego wyjdzie nam propozycja układowa 9/ Dyskusje z inwestorami/ dezinwestycje z poszczególnych aktywów - OK, ale skuteczność tego typu rozwiązań i tak jest pochodną powodzenia zamierzeń z pkt. 8
|
|
Wysłane:
7 lipca 2018 14:48:37
Masz w ogóle obligacje GetBack? Kupowałeś je w Idea Bank/Lions Bank? Wiesz jak wyglądał proces "oferowania" tych obligacji przez Idea Bank/Lions Bank? Oczywiście że można tłumaczyć że pracownik domu maklerskiego lub banku miał dostęp do tych samych informacji co klient ale to takie gadanie nie wyjaśnia procesu oferowania który wg. mojej wiedzy był niezgodny z prawem i nieetyczny przynajmniej w dużej części przypadków. Co do potencjału GetBack na zwrot pieniędzy to ciężko coś konkretnego obecnie powiedzieć ale po tych faktach które ujrzały światło dzienne uważam że ten potencjał jest niewielki i najlepszą opcją jest przejście w sanacja, odwrócenie tylu transakcji ile się da a potem upadłość likwidacyjna. Ja nie wierzę że ta spółka można jeszcze generować przychody bo na chwilę obecną wg. mnie nie wiemy nawet tego czy ona kiedykolwiek generowała przychody które pokrywały choćby koszty operacyjne działalności. Niestety taka jest prawda i można oczywiście podpierać się raportami że tam w nich jest napisane że przychody jakieś były ale przecież wiemy że raporty były fałszowane i manipulowane a pod ostatnim który niby pokazuje "prawdę" na koniec tamtego roku szemrany audytor nie chciał się nawet podpisać bo takie ma zaufanie do tych liczb. Wg. mnie realnie nie ma co liczyć na "dobrowolną" pomoc Abris czy jakichś inwestorów, trzeba jednocześnie działać w radzie abyśmy nie zostali po raz kolejni oszukani przez jakiś bezsensowny układ który nie ma żadnych realnych podstaw. Natomiast w kwestii odszkodowań to już teraz można i nawet trzeba rozpocząć procedurę taką jak np. zgłoszenie zawiadomienia do prokuratury jeśli ktoś ma dowody albo podejrzenia na to że coś było nie w porządku albo w procesie sprzedaży obligacji, albo w procesie wyceny portfeli, albo w procesie audytowania spółki itd. Abris też trzeba pociągnąć do odpowiedzialności ale wg. mnie medialne naciski to tylko jedna z wielu metod do zastosowania, najbardziej skuteczna metoda to perspektywa odsiadki za przestępstwa które ewidentnie miały miejsce w GetBack. bog41 napisał(a):Obligatariusz kontakt napisał(a):bog41 napisał(a):na prośbę członka RW Mariusza Wójcika przesyłam jego apel dot. działań w najbliższych dniach.
Presja którą wywieramy musi być jak największa, aby wywrzeć takie ciśnienie, które zmusi wszystkich korzystających na patologiach GBK do wsparcia wierzycieli/ obligatariuszy.
Czy powyższy cytat oznacza, że nasz Lider popiera apel p. Wócika oraz koncepcje kreowane przez założyciela grupy na FB? 1. Popieram każde działania zgodne z prawem, które zwiększa szansę na odzyskanie naszych środków 2. Osobiście uważam, że aktywna postawa instytucji Państwa jest bardzo ważna dla naszych interesów. Sami z Pawłem działamy w tym kierunku, ale innymi metodami. To tylko zwiększa nasze szanse 3. Przekazałem apel p. Mariusza Wójcika na jego prośbę - pomagał nam podczas RW, znam jego intencje, jest racjonalny. To gest z mojej strony 4. Mariusz Wójcik prowadzi działania wywierające nacisk na wszystkich, którzy korzystali na współpracy z GBK, a teraz chcieliby o tym zapomnieć. Dam prosty przykład - czy nie czujemy się wprowadzeni w błąd przez to, że Deloitte nie pokazywał wcześniej, że GBK prezentuje spłaty od klientów jako sumę faktycznych odzysków ORZ wartość sprzedanych pakietów wierzytelności? Ja osobiście nabyłem większość akcji przed i tuż po IPO - bo spółka będzie notowana, bo pozyska nowy kapitał, bo docelowo zmniejszy zadłużenie, bo będzie transparentna. Okazuje się, że byłem po prostu wprowadzony w błąd - dopiero w ostatnim sprawozdaniu Deloitte podał, że karuzele na portfelach były już w 2016 r. (!) i to w większej skali niż w 2017 r. 5. Sugeruję nie wpadać w postawę - my/ oni. Etap wyborów mamy już za sobą. Działamy wspólnie, nawet jeżeli reprezentujemy inne środowiska 6. Praca w RW to też sztuka zawierania koalicji by móc osiągać swoje cele 1. Sytuacja, gdy p. Wójcik po powrocie z posiedzenia RW wydaje bardzo emocjonalny komunikat o wydźwięku "zgłaszajcie zawiadomienia do prokuratury, bo od GBK mało co odzyskacie" ma prawo niepokoić obligatariuszy, zwłaszcza, gdy nasz lider apel ten co do zasady popiera. 2. Jeżeli RW otrzymała informacje dotyczące sytuacji ekonomicznej GBK (z którymi ze zrozumiałych względów nie może się podzielić), a jest zdania, że jakieś masowe działanie może pomóc, to myślę, że taki apel do członków grupy można wyrazić wprost. 3. Takim masowym działaniem może być w szczególności wywieranie medialnego (wizerunkowego) nacisku na Abris - firmy najbardziej odpowiedzialnej za powstała sytuację, mająca największe możliwości ulżenia obligatariuszem, a jednocześnie tej, która poprzez zarząd GBK najbardziej stara się pokrzywdzić obligatariuszy. 4. Koncepcję kreowaną przez liderów grupy na FB pod tytułem "oszukał mnie pracownik Lions Bank/Idea Bank i odzyskam pieniądze składając na niego zawiadomienie do organów ścigania" uważam za skrajnie szkodliwe dla obligatariuszy. Z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością prokuratura masowo odmówi wszczęcia postępowania, a ewentualne wszczęte- umorzy. Powoła się na to, że w dacie oferowania obligacji pracownik banku/domu maklerskiego nie mógł mieć wiedzy o faktycznej sytuacji GBK, a ogólnie dostępne informacje uprawniały do przedstawiania obligacji jako relatywnie bezpiecznych. Jeśli tak się stanie, to w obrocie prawnym zaistnieję setki postanowień prokuratury, na które będą powoływać się wszyscy faktycznie odpowiedzialni, iż nic nie wiedzieli, nie byli w stanie przewidzieć etc. To niezwykle utrudni ewentualne procesy odszkodowawcze przeciwko faktycznie odpowiedzialnym.
|
|
Wysłane:
7 lipca 2018 18:50:39
Dziękuję za cenne uwagi. Pozwolę sobie pozostać przy wcześniejszej opinii. Dla mnie wątek zakończony - zaczynamy bić pianę
|
|
0 Dołączył: 2018-05-12 Wpisów: 447
Wysłane:
7 lipca 2018 19:39:18
"Prezes UOKiK: Postępowania ws. praktyk windykacyjnych GetBack są na końcowym etapie...
...Spółką GetBack zajmujemy się już od kilkunastu miesięcy. Początkowo sprawdzaliśmy, jak GetBack egzekwuje długi. Np. zadłużony dostawał pismo od tej spółki, a na końcu była informacja, że może zwrócić się o pomoc do Rzecznika Praw Dłużnika. Tymczasem była to spółka związana z GetBack. Wyglądało więc to tak, jakby spółka GetBack powoływała się na niezależną instytucję, która ma pomagać dłużnikom. Decyzja w tej sprawie zapadnie niedługo.
Będzie jakaś kara finansowa? Rozważamy taką możliwość. Praktyki windykacyjne GetBack, które kwestionowaliśmy, mogą naruszać dobre obyczaje. Postępowanie jest na końcowym etapie..."Czy z danych UOKiK wynika, że GetBack też stosował niewłaściwe praktyki przy oferowaniu obligacji? Badamy ten wątek. Do wczoraj byliśmy przekonani, że jest 9 do 11 tysięcy poszkodowanych, z czego GetBack bezpośrednio sprzedał obligacje ok. 1500 osobom. Niedawno otrzymaliśmy informacje, że tych, którzy kupili obligacje bezpośrednio od GetBack może być nawet kilka razy więcej. Sprawdzamy to. Trudno mi jednak sobie wyobrazić, że firma bez sieci sprzedaży mogła sprzedać obligacje aż tak dużej liczbie osób. Dlatego badamy sprawę..."forsal.pl/artykuly/1165980,pre...
Edytowany: 7 lipca 2018 19:44
|
|
Wysłane:
7 lipca 2018 21:05:50
Rzeczowo o GetBack, może się wydawać że troszkę laicko ale wg. mnie bardzo rzeczowe podsumowanie jak ten "syf" wygląda i jak do tego doszło. www.youtube.com/watch?time_con...
|
|
Wysłane:
7 lipca 2018 21:15:41
O Borze Zielony, czy w następnej kolejności będą linki o tym, że odnaleziono info o upadku Getback w którejś Centurii Nostradamusa? :)
|
|