Cały czas nurtuje mnie kwestia związana z liczbą sprzedanych w Q2 kopii FP. Według wyliczeń barter.vg i tego artykułu z arstechnika:
arstechnica.com/gaming/2018/07...sprzedaż osiągnęła na 1 lipca 679.334 sztuki.
Pytanie co liczył algorytm użyty przez barter.vg - czy kopie nabyte jedynie przez steam, czy też uruchomione na steam, ale nabyte poza nim.
System ten opiera się o osiągnięcia, które zdobywają wszyscy gracze - i ci, którzy kupili grę bezpośrednio na steam, ja i ci, którzy kupili ją poza tą platformą.
Pytanie tylko co podaje Valve w steam API, z którego danych korzystał barter - czy czasem nie jest tak, że podaje - jak to ma miejsce w przypadku opinii - jedynie osiągnięcia graczy, którzy kupili grę bezpośrednio na steam.
Wówczas wolumeny sprzedaży podane przez barter i arstechnikę byłby bardzo dokładne - o czym pisze Galyonkin - ale dokładność zachowana byłaby dla gier, które wówczas były sprzedawane niemal jedynie przez steam.
Wątpliwości wzbudza we mnie duża różnica w wynikach FP i Battletecha. O ile arstechnika podaje na 1 lipca 679.334 sprzedanych kopii FP, o tyle wg tego portalu Battletech sprzedał się w ilości 289.619 kopii.
Obie gry miały premierę tego samego dnia i przez dość długi czas byłby bardzo blisko siebie na liście global bessellers. Z czasem FP wysunął się na prowadzenie. Do tego BT jest o 1/3 droższy - co trzeba wziąć pod uwagę. Nie ulega wątpliwości, że FP sprzedawał się lepiej. Niemniej jednak różnica wskazań arstechniki jest bardzo duża.
Być może wynika ona stąd, że patrząc na pochodzenie opinii do obu gier - to w przypadku battletecha znacznie więcej mamy opinii pochodzących od osób, które grę zakupiły poza steam - aż 37,83 %, w porównaniu do FP -17,43%.
I jeszcze jedno - są gry w których osiągnięcie otrzymuje się już za samo uruchomienie gry. Tak jest np. w przypadku gry Lost Mythologies. W przypadku tej gry opinie wskazują, że
większość osób ściągnęła ją nie bezpośrednio ze steam, a z innych źródeł. Na 1588 opinii zaledwie 33 pochodzi z kopii ściągniętej bezpośrednio ze steam (gra jest darmowa). Każdy kto ją uruchomił choć na chwilę od razu dostał osiągnięcie - tymczasem steam podaje, że osiągnięcie to (jedyne w tej grze) osiągnęło zaledwie 22,6 % graczy. Osiągnięcie to od pewnego czasu nie działa - o czym wspominają gracze, ale wcześniej działało i wskazanie i tak jest bardzo bardzo niskie. Koresponduje jednak z wyjątkowo małą ilością kopii tej gry ściągniętej bezpośrednio ze steam.
Co o tym sądzicie? Uprzedzam, że nie chcę wywoływać żadnej kłótni i wojny. Zależy mi na argumentach - wymieniając się nimi, wszyscy się uczymy i korzystamy.