PARTNER SERWISU
hfuanlwm
115 116 117 118 119

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

cinis_
3
Wpisów: 264
Wysłane: 26 lipca 2018 14:59:09
Zmienność wypowiedzi prezesa Dąbrowskiego jest naprawdę niepokojąca, czy na pewno powinien być prezesem gbk?

mareksus
0
Wpisów: 123
Wysłane: 26 lipca 2018 16:14:16
Bats napisał(a):
Świetnie Colombo, dobrze, że przekleiłeś definicję bo inaczej by nie zrozumiał. Wracając do dalszej Twojej analizy to jak sam zauważasz zakamuflowana i o to chodzi, jest bardzo dużo czynników które pokazują, że była świetnie zakamuflowana lista banków które udzieliły kredytów spółce poraża, oni nawet od vivusa na końcu brali, który nie ogarnął co się święci.
Problem w tym że KK może i bajkopisarz, ale za to świetny, zwiódł nie tylko ludzi, ale i instytucje bankowe/para bankowe ... Wiem, że lepiej brzmi, że oszukała obligatariuszy zorganizowana akcja _wszytkich_, ale może się okazać, że niestety ale tak nie było.

Nie, no oczywiście, pisząc o spisku nie mam na myśli sytuacji, gdzie KK przychodzi do prezesa banku i mówi: Ty wymyśliłem super piramidę, wchodzisz w to? To jest scenariusz z kiepskiego filmu kryminalnego np. Colombo ;-)

Mam na myśli sytuację, w której KK z naszych pieniędzy sowicie opłacał audytorów (dzisiejszy artykuł o wynagrodzeniu Deloite), biura maklerskie (prowizje 5 - 8%), banki (prowizje za sprzedaż obligów), analityków, członka RN (Ken - 3mln), członków zarządu (premie po kilka mln), polityków (finansowanie imprez) itd., a ci w dowodzie wdzięczności przymykali oko na przekręty, o których za pewne wiedzieli lub przynajmniej się domyślali. Były opisane też przypadki płacenia prowizji za sprzedaż obligów pod stołem. Lista jest długa. Szczegółów jeszcze nie znamy, ale może kiedyś poznamy.

W tym sensie to był spisek, zmowa ludzi i instytucji za nimi stojących. Przecież bez tych wszystkich instytucji Konradowi K. ten przekręt by nie wyszedł. Wystarczyłoby, gdyby np. audytor nie przemilczał dziwnych transakcji na portfelach, lub też gdyby któryś z członków zarządu lub RN doniósł do KNF lub innych organów.

ID
ID
0
Wpisów: 53
Wysłane: 26 lipca 2018 19:06:20
[quote]
Maupa_w_niebieskim napisał(a):
Na stronie Kuratora Obligatariuszy zamieszczono część spisu wierzytelności dotyczącą obligatariuszy - można sprawdzić czy posiadana seria jest w spisie. Nie ma tam żadnych nazwisk, adresów itp

drive.google.com/drive/folders...

Interesujący jest pkt 2a w tabelach. W niektórych występuje konkretna kwota w innych jest 0.
Taka sytuacja jest w przypadku serii które posiadam.
Czy to ma jakieś znaczenie ?
Edytowany: 26 lipca 2018 19:14

muaddib77
0
Wpisów: 122
Wysłane: 26 lipca 2018 20:27:26
Moje papiery toaletowe tam są, jeżeli będziemy głosowali w jakikolwiek sposób nad jakimkolwiek układem to ja głosuję nad upadłością, niech wejdzie syndyk pozamiata wszystko, co się uda niech sprzeda, odzyskam pewnie max 10%, ale nie dam się wodzić za nos, że albo to albo tamto, podejrzewam, że niedługo nic nie będzie. Ludzie obudźcie się i głosujcie za upadłością, bo to co się dzieje to jest kabaret. Getback myśli, że odzyska kasę która poszła za fikcyjne faktury usługowe?? Pokażcie mi choć jeden wyrok sądu, w którym jest podważenie umowy pomiędzy dwoma podmiotami. Jak to zobaczę zmienię zdanie. Poza tym jeżeli kondzio i spółka nie dostaną po przynajmniej 10 lat (bez zawiasów) to nie wierzę w ten kraj, wynoszę wszystkie swoje rozliczenia za granicę i minimalizuję skalę swojego opodatkowania tutaj. Będę płacił podatki za granicą tak jak twórca tego całego burdelu Leszek Czarnecki, rezydent podatkowy Malty, nie płacący żadnych podatków tutaj. Bo jak kochać to księcia a jak kraść to miliony, najlepiej w białych rękawiczkach.
Pozdrawiam.

ID
ID
0
Wpisów: 53
Wysłane: 26 lipca 2018 21:18:15
Czy opublikowany w dniu dzisiejszym na stronie Sądu komunikat dotyczy wszystkich obligatariuszy / wierzycieli czy też tylko tych którzy do dnia 10.07.2018 złożyli do Sędziego-Komisarza wniosek o dopuszczenie do osobistego udziału w Zgromadzenia Wierzycieli wyznaczonego na dzień 28.08.2018.
Czy udział w Zgromadzeniu Wierzycieli jest tożsamy z możliwością oddania głosu w głosowaniu za lub przeciw propozycją układowym Dłużnika ? Czy też trzeba spełnić dodatkowe warunki w tym zakresie?

Czy głos w naszym imieniu odda Kurator czy też nasz przedstawiciel w RW. Czy należny udzielić Pełnomocnictwa ?
www.wroclaw-fabryczna.sr.gov.p...

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 26 lipca 2018 21:25:22
@ID
Jeżeli w punkcie 2a jest wartość większa od zera prawdopodobnie oznacza to, że na taką kwotę obligatariusze danej serii zgłosili (przed otwarciem PPU) obligacji do wykupu.Nie zostały one wykupione więc są nieumorzone (wykup=umorzenie). Dla nas jest to bez znaczenia.
@muaddib7
Sprawa na szczęście dla nas jest na tyle medialna, a dodatkowo dzięki listom Kondzia obryzgano (wiadomo czym) parę osób ze 'świecznika" toteż wcale się nie zdziwię jeżeli Kondziowi ostatecznie postawią zarzuty kierowania zorganizowaną grupą przestępczą czyli z art. 258 par 3 KK. Co do umów, to o ile pamiętam, całkiem niedawno Altus wystąpił sam z inicjatywą 'odkręcenia' umowy sprzedaży EGB, więc można załatwić to dobrowolnie lub siłowo (przez sąd/prokuraturę). Jeżeli wskutek tych umów, które obecny zarząd chce 'odkręcić' dochodziło np. do wyprowadzania majątku ze spółki, jego rzeczywistego bądź pozrnego obciążania itp. to w przypadku upadłości likwidacyjnej te umowy będzie 'odkręcał' syndyk. Czyli tak czy owak do prób podważenia tych umów dojdzie jak nie teraz to za jakiś czas.

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 26 lipca 2018 21:37:43
ID napisał(a):
Czy opublikowany w dniu dzisiejszym na stronie Sądu komunikat dotyczy wszystkich obligatariuszy / wierzycieli czy też tylko tych którzy do dnia 10.07.2018 złożyli do Sędziego-Komisarza wniosek o dopuszczenie do osobistego udziału w Zgromadzenia Wierzycieli wyznaczonego na dzień 28.08.2018.
Czy udział w Zgromadzeniu Wierzycieli jest tożsamy z możliwością oddania głosu w głosowaniu za lub przeciw propozycją układowym Dłużnika ? Czy też trzeba spełnić dodatkowe warunki w tym zakresie?

Czy głos w naszym imieniu odda Kurator czy też nasz przedstawiciel w RW. Czy należny udzielić Pełnomocnictwa ?
www.wroclaw-fabryczna.sr.gov.p...

Uważam, że dotyczy tych wierzycieli (w tym obligatariuszy), którzy do dnia 10.07.2018 złożyli do Sędziego-Komisarza wniosek o dopuszczenie do postępowania. Za pozostałych obligatariuszy bedzie głosował kurator.

leonek7
0
Wpisów: 541
Wysłane: 27 lipca 2018 00:01:53
Co chwila to lepsze kwiatki wychodzą? Osobiście boję się już laptopa otwierać .www.money.pl/gospodarka/wiadom...

omicron
0
Wpisów: 201
Wysłane: 27 lipca 2018 00:19:30
Zaczyna mnie niepokoić cisz po RW. Na grupie fejsbukowej też nie ma wiadomości. Czy stało się coś złego?

leonek7
0
Wpisów: 541
Wysłane: 27 lipca 2018 00:24:37
A coś dobrego się w tej sprawie wydarzyło do tej pory? Jak przespałem to proszę mnie oświecić.

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 27 lipca 2018 00:36:51
Czy jakieś dobre wieści było od początku tej afery ? Sam nie wiem, chyba nie za bardzo.

wigi
0
Wpisów: 2
Wysłane: 27 lipca 2018 00:41:11
Jestem zaniepokojona, ponieważ nie znalazłam w ostatnio udostępnionym na stronie syndyka spisie wierzytelności drive.google.com/drive/folders... moich obligacji serii RJ. W ogóle na tej liście nie ma wielu obligacji, które znajdowały się na liście poprzedniej z maja, a syndyk napisał cytuję: "spis wierzytelności będzie zawierał identyczny zakres informacyjny."
Co mam robić w takiej sytuacji? Dlaczego obligacji sreii RJ nie ma w spisie, skoro takie obligacje kupiłam od Polskiego Domu Maklerskiego-pośrednik Lions Bank i nadal jestem ich właścicielką? Co prawda, zaświadczenie o posiadaniu obligacji straciło ważność, bo gdy je wysyłałam do biura syndyka do głosowania wystawione miało być na miesiąc, czyli do końca czerwca. Czy to zaświadczenie aktualne decydowało o umieszczeniu w spisie?
Teraz powinnam złożyć wniosek o ponowne wystawienie takiego zaświadczenia, z jaką datą ważności?

Na swojej stronie syndyk w maju umieścił w zestawieniu wierzycieli moje obligacje serii RJ
Jeszcze raz pytam co mam robić, moich obligacji nie ma w spisie - obligacje serii RJ. Przecież PDM wystwił mi świadectwo posiadania tych obligacji w maju.
Czy ktoś ma obligacje serii RJ ? Co mam robić?

omicron
0
Wpisów: 201
Wysłane: 27 lipca 2018 00:46:07
Jest tam seria RJ. W części 9.

Komuś chciało się liczyć, ile serii poszło przez PDM?

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 27 lipca 2018 01:00:42
W spisie wierzytelności z tytułu obligacji na stronie Kuratora jest 12 części. Obligacje są tam podane alfabetycznie wg numeru (nazwy) serii. Jeżeli ktoś ma serie notowane na Catalyst to może sprawdzić np. na http://www.obligacje.pl jakiemu numerowii serii odpowiada ticker jego obligacji 'Catalystowych'.
Na pewno sporo serii jest ewidencjonowanych przez PDM ale nie jest to równoznaczne z tym, że wszystkie one były oferowane przez PDM. Może być teoretycznie też tak, że dom maklerski np. PDM prowadzi ewidencję na zlecenie emitenta a oferującym był sam emitent.

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 27 lipca 2018 07:46:29
Tak, mogą być emisje nie ewidencjonowane w PDM. Do mnie zadzwonili - chyba w marcu tego roku - bezpośrednio z GBK, proponując obligi "bez pośrednika"" o ile pamiętam 3 letnie na 10% ! Coś czułem że śmierdzi więc nie skorzystałem. No ale może ktoś skuszony taką propozycją, kupił je.

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 27 lipca 2018 08:11:50
wigi napisał(a):
Jestem zaniepokojona, ponieważ nie znalazłam w ostatnio udostępnionym na stronie syndyka spisie wierzytelności drive.google.com/drive/folders... moich obligacji serii RJ. W ogóle na tej liście nie ma wielu obligacji, które znajdowały się na liście poprzedniej z maja, a syndyk napisał cytuję: "spis wierzytelności będzie zawierał identyczny zakres informacyjny."
Co mam robić w takiej sytuacji? Dlaczego obligacji sreii RJ nie ma w spisie, skoro takie obligacje kupiłam od Polskiego Domu Maklerskiego-pośrednik Lions Bank i nadal jestem ich właścicielką? Co prawda, zaświadczenie o posiadaniu obligacji straciło ważność, bo gdy je wysyłałam do biura syndyka do głosowania wystawione miało być na miesiąc, czyli do końca czerwca. Czy to zaświadczenie aktualne decydowało o umieszczeniu w spisie?
Teraz powinnam złożyć wniosek o ponowne wystawienie takiego zaświadczenia, z jaką datą ważności?

Na swojej stronie syndyk w maju umieścił w zestawieniu wierzycieli moje obligacje serii RJ
Jeszcze raz pytam co mam robić, moich obligacji nie ma w spisie - obligacje serii RJ. Przecież PDM wystwił mi świadectwo posiadania tych obligacji w maju.
Czy ktoś ma obligacje serii RJ ? Co mam robić?

LB - tak jak się tłumaczy w reklamacjach - nie był żadnym "pośrednikiem" bo długo nie miał do tego prawa (choć de facto nim był) ale tylko "doradzał inną formę inwestycji". Oczywiście tłumaczenie jest dziecinne i nadaje się do Prokuratury. Poczekamy do 15 września na ostateczne głosowanie nad układem (o ile się odbędzie w zaplanowanym terminie" i postanowimy co dalej.

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 27 lipca 2018 08:38:15
1/ Wobec braku dostępu do wszystkich danych RW skupiła się na analizie możliwych scenariuszach restrukturyzacji - od PPU, przez sanację do likwidacji - starając się oszacować co zostanie dla wierzycieli niezabezpieczonych
2/ dopiero wczoraj było pierwsze spotkanie dot. operacji oraz roszczeń spółki wobec osób/ podmiotów trzecich - te dwa komponenty determinują dalsze działania
3/ wydaje się, że mamy już złapane ramowe możliwości stworzenia układu (realne odzyski, koszty, itd.)
4/ z mojej strony - Zarząd Spółki cały czas źle komunikuje się z rynkiem, w tym w szczególności z wierzycielami; nawet przyjmując, że jest to tylko efekt braku czasu i inne zajęcia to nie służy to sprawie
5/ cały czas boksujemy się o uczestnictwo w RN w celu lepszego nadzoru nad operacjami oraz prowadzonymi działaniami restrukturyzacyjnymi - jesteśmy w połowie drogi

kris1986
0
Wpisów: 184
Wysłane: 27 lipca 2018 10:17:36
Mając już pewną wiedzę oraz dodatkowo
dostępne informację co się dzieje wewnątrz spółki jak procentowo wygląda podejście RW co do dalszego działania w PPU bądź przejscia w sankcje/likwidację?

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 27 lipca 2018 12:53:12
1/ Za wcześnie na ocenę z podaniem %
2/ Na szybko, z dostępnych publicznie danych, można ocenić ze przedstawione 27%:
- nie obejmuje redukcji wierzycieli zabezpieczonych - staramy się o to
- nie obejmuje odzyskania środków, które w nieuprawniony sposób wypłynęły ze spółki
3/ Dlatego, zakładam, że RW wyjdzie z innymi propozycjami, w założeniu - z wyższym poziomem zaspokojenia
4/ Krótkie wyjaśnienie które z postępowań jest lepsze dla nas jest jeszcze niemożliwe - struktura z FIZ niesamowicie utrudnia analizę i przedstawienie na szybko liczb pozwalających na porównanie i wybór lepszej drogi

Marwick75
0
Wpisów: 61
Wysłane: 27 lipca 2018 13:09:45
Czy w analizach RW brany jest również po uwagę czas spłaty wierzycieli, czy tylko % spłaty?
Z czego wynika aż 8 letni okres spłaty zaproponowany przez spółkę?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

115 116 117 118 119

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,555 sek.

umwrdqxd
wcnlxmxx
bhmiwvhi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
memmigry
nogweceo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat