bekdas napisał(a):[quote=pinw][quote=bekdas]
Gdzie jednak jest odpowiedzialnosc pośrednika aby na etapie tworzenia WEO już negocjować podwyższenie warunków i to z dodatkową prowizją. Nie mówiąc o zamianie tych papierów na opcję put. Niby za co mam całować twórcę takiej konstrukcji że wydrenował GB odsetkami a potem zmusił do natychmiastowego zwrotu kapitału i nazwał to okazją. Dom Maklerski zrobił to tylko dla swojego zysku bez żadnej odpowiedzialności za spólkę i jej wierzycieli.
Przecież to normalne działanie, że dla ukrócenia głupich pomysłów dłużnika nakłada się mu kaganiec, by nie doprowadził do szkody. Robi tak każdy, normalnie myślący dawca kapitału. Nie ma w tym nic zdrożnego i jest to w interesie wierzyciela. Przy założeniu, że nie mamy do czynienia z hochsztaplerem.
W przypadku wspomnianej przeze mnie emisji beneficjentem podwyższenia oprocentowania w związku z zapisami w WEO był mój znajomy, a nie DM, bo to on, a nie DM, dostał wyższe odsetki. I nikt WÓWCZAS nie traktował tego jako potencjalnego bonusu, tylko jako palec ostrzegawczy.
Z perspektywy dnia dzisiejszego każdy może udawać guru i twierdzić, że było to nieodpowiedzialne drenowanie biednej spółki GBK, ale w momencie pożyczania tych środków nikt nie zakładał, że pożyczający to szaleniec, dla którego zapis nie będzie żadnym straszakiem, tylko kolejnym kamieniem milowym na drodze do wyimaginowanego celu.