PARTNER SERWISU
vdimlprq
124 125 126 127 128

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 2 sierpnia 2018 08:30:27
@maciej_61
Istotą sanacji jest najpierw realizacja tzw "planu sanacyjnego" a następnie zawarcie układu. I to na realizację tego 'planu sanacyjnego' spółka ma do roku czasu. Tyle przynajmniej w teorii czyli co 'autor tych przepisów miał na myśli".
@kris 1986
Przede wszystkim nie jest pewne czy RW zgodzi się na umorzenie PPU. Zapewne zarząd GBK przedstawi jakieś konkretne motywy wskazujące na wyższośc sanacji nad PPU. Pamiętajmy jednak, że RW to ciało kolegialne i decyzje podejmowane są w wyniku głosowania jej członków (5-ciu podstawowych, zastępcy nie głosują chyba że członek podstawowy jest nieobecny).Teoretycznie przy otwarciu postępowania sanacyjnego zarządzanie spółką powinien przejąć nadzorca sądowy czyli osoba z uprawnieniam doradcy restrukturyzacyjnego. W sanacji taki nadzorca sądowy ma uprawnienia porównywalne do syndyka (w postępowaniu upadłościowym) i faktycznie dla osoby nie wgryzionej w spółkę to może być problem. Natomiast możliwe jest pozostawienie zarządu własnego dłużnika do sprawowania tzw zarządu zwykłego.

kryza
0
Wpisów: 101
Wysłane: 2 sierpnia 2018 08:46:02
Z tego co ja obserwowałem postępowania sanacyjne są korzystniejsze dla własciciela spółki/akcjonariuszy względem wierzycieli (przykład Action). Sanacja z kolei daje możliwość odwrócenia umów zawartych na rok przed złożeniem wniosku o sanację zwłaszcza jeżeli były to umowy nierynkowe/nieuczciwe/skutkowały defraudacją majątku dłużnika. Sam nie wiem. Umowa z trigon była zawarta 9 sierpnia 2017 roku i dlatego pewnie wniosek przed upływem roku – na moje oko umowa z trigon powoduje straty dla Getback w przedziale od 50 do 300mln (przeczuwam, że raczej ta górna granica).

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 2 sierpnia 2018 08:50:59
@Maupa_w_niebieskim
Zgadzam się z tymi stwierdzeniami i że słusznie użyto stwierdzenia "...w teorii...".

Mamy przykłady spółek jak Action, Bomi czy słynne ESPEBEPE, gdzie np akcje po rozpoczęciu różnego rodzaju postępowań były np po 1 gr a następnego dnia po 3 grosze. Zarobek jak nie patrzyć 200%. No tylko obrót zupełnie taki sobie i inny poziom pieniędzy o które chodziło. A jeżeli - przyjmując teoretycznie - zostanie przyjęty układ w zaproponowanej postaci to akcji będzie kilkanaście miliardów. Takiego przypadku nie było jeszcze ja GPW więc można tylko wróżyć z fusów co będzie o ile w ogóle akcje GBK będą ponownie notowane.

kokospl
46
Wpisów: 1 795
Wysłane: 2 sierpnia 2018 09:11:26
Nie rozumiem skad ten pozytywny stosunek do obecnego zarzadu?
Rozumiem argument o tyn ze sa juz pare miesiecy i zapoznali sie z sytuacja w spolce natomiast zarzad ma fatalna polityke informacyjna...
Wlasciwie nie da sie ocenic obecnego zarzadu a jesli juz to raczej negatywnie ( tragiczna transparentnosc)

maciej_61
0
Wysłane: 2 sierpnia 2018 09:14:12
Jak rozumiem nie chodziło w tej dywagacji o taki czy inny stosunek do obecnego Zarządu (w tym także pozytywny) ale o rozważanie potencjalnych możliwości działań.

AllInclusive
0
Wpisów: 16
Wysłane: 2 sierpnia 2018 10:35:37
Przedwczoraj w radio była rozmowa o różnych formach układu z mecenasem doświadczonym w prowadzeniu upadłości.
Pamiętam, że stwierdził, że dotychczasowe doświadczenia po wprowadzeniu możliwości postępowania sanacyjnego są niekorzystne.
Czyli, że ten model nie realizuje pokładanych w nim nadziei.
Z tego co pamiętam w praktyce problemem jest wydłużony okres postępowania, w trakcie którego firma stale generuje ujemne wyniki, więc ostatecznie aby zabezpieczyć wierzycieli wchodzi komornik z urzędu i kończy agonię.

maciej_61
0
Wysłane: 2 sierpnia 2018 10:51:59
No tak, wchodzi komornik po powiedzmy 2-3 latach. I jaki majątek wtedy zajmuje? Obawiam się że wtedy nie ma już nic do zajmowania. Pamiętajmy też że powinności finansowe wobec Państwa są pierwsze w kolejce pieniędzy, niezależnie od sytuacji. W tym np ZUS + ewentualne odsetki.

draconiss
0
Wpisów: 133
Wysłane: 2 sierpnia 2018 11:07:28
kryza napisał(a):
Z tego co ja obserwowałem postępowania sanacyjne są korzystniejsze dla własciciela spółki/akcjonariuszy względem wierzycieli (przykład Action). Sanacja z kolei daje możliwość odwrócenia umów zawartych na rok przed złożeniem wniosku o sanację zwłaszcza jeżeli były to umowy nierynkowe/nieuczciwe/skutkowały defraudacją majątku dłużnika. Sam nie wiem. Umowa z trigon była zawarta 9 sierpnia 2017 roku i dlatego pewnie wniosek przed upływem roku – na moje oko umowa z trigon powoduje straty dla Getback w przedziale od 50 do 300mln (przeczuwam, że raczej ta górna granica).

obligacje ktore nabylem z poczatkiem lutego 2018 wtedy tez powinny zostac anulowane i GB powinien mi zwrocic calosc kwoty bo z perpektywy czasu jest to dla nich niekorzystna tranzakcja bo teraz musza mnie splacac z odsetkami :)

kryza
0
Wpisów: 101
Wysłane: 2 sierpnia 2018 12:01:41
AllInclusive napisał(a):
Przedwczoraj w radio była rozmowa o różnych formach układu z mecenasem doświadczonym w prowadzeniu upadłości.
Pamiętam, że stwierdził, że dotychczasowe doświadczenia po wprowadzeniu możliwości postępowania sanacyjnego są niekorzystne.
Czyli, że ten model nie realizuje pokładanych w nim nadziei.
Z tego co pamiętam w praktyce problemem jest wydłużony okres postępowania, w trakcie którego firma stale generuje ujemne wyniki, więc ostatecznie aby zabezpieczyć wierzycieli wchodzi komornik z urzędu i kończy agonię.

Miałem podobne obserwacje. Przypadek GetBack jest zupełnie inny ale czy tym razem będzie lepiej to nie wiem. Zostawmy to radzie wierzycieli, maja większą wiedzę na ten temat.

leonek7
0
Wpisów: 541
Wysłane: 2 sierpnia 2018 13:04:27
maciej_61 napisał(a):
No tak, wchodzi komornik po powiedzmy 2-3 latach. I jaki majątek wtedy zajmuje? Obawiam się że wtedy nie ma już nic do zajmowania. Pamiętajmy też że powinności finansowe wobec Państwa są pierwsze w kolejce pieniędzy, niezależnie od sytuacji. W tym np ZUS + ewentualne odsetki.
Dokładnie .Sanacja to odwlekanie oddania nam choćby złotówki.Złodzieje nie mają zamiaru czego kolwiek oddać!

adashi2
0
Wpisów: 127
Wysłane: 2 sierpnia 2018 13:38:03
Na podstawie (mocno szczątkowych) informacji jakie mam, wg mnie nie ma opcji aby RW nie poparła zmiany formy postępowania na sanację. I bardzo dobrze, bo będzie to mieć więcej plusów niż minusów. A lekkie wydłużenie czasu postępowania, no cóż - patrząc i z punktu widzenia wartości oczekiwanej i użyteczności, moim zdaniem warto. Ja się domyślam, że wierzycieli żyjących marzeniami o stu procentach oraz akcjonariuszy żyjących marzeniami o cofnięciu IPO to zapewne nie przekona, ale ja się z sanacji cieszę. Przy aktywnej postawie RW (a do tej pory wg mnie RW działa bardzo dobrze) to wydłużenie nie musi być drastyczne.

maciej_61
0
Wysłane: 2 sierpnia 2018 14:02:42
Wydaje mi się - patrząc na praktykę w tym zakresie - czas jakie zajmują procedury czy to PPU, sanacja inne, głównie zależy od skłonności stron do dogadania się. W większości przypadków jednej ze stron zależy na przedłużaniu całości w nieskończoność, stosując różne wybiegi prawne.
No tylko cały czas mamy tu z odczynienia z nie spotykaną wcześniej sumą zobowiązań i w tej skali nikt tego jeszcze nie ćwiczył.

adashi2
0
Wpisów: 127
Wysłane: 2 sierpnia 2018 14:26:23
Nie sądzę aby suma wierzytelności coś tu istotnego wnosiła, zresztą nie jest ona w końcu jakaś niesłychanie porażająca. Być może większe znaczenie ma tu struktura majątku upadającego, w sensie powiązania własności z przeróżnymi innymi podmiotami. Modelowo widzę to tak, że po przejściu w sanację zostanie zachowany zwykły zarząd dłużnika. Jak się zacznie jakieś sztuczne przedłużanie, dopiero wtedy zarząd własny powinien zostać odebrany. A jak będzie - zobaczy się.

Jestem optymistą i na październik/listopad obstawiam głosowanie układu w sanacji. Bo jak się nie uda jakoś ugadać w miarę szybko, to kilka miesięcy w jedną czy w drugą wiele chyba nie zmieni.

draconiss
0
Wpisów: 133
Wysłane: 2 sierpnia 2018 14:58:38
www.stockwatch.pl/wiadomosci/k...

cala j***** rodzinka tu sie bawi

maciej_61
0
Wysłane: 2 sierpnia 2018 15:03:30
Tylko czemu na nasz koszt?

mareksus
0
Wpisów: 123
Wysłane: 2 sierpnia 2018 16:01:51
draconiss napisał(a):
www.stockwatch.pl/wiadomosci/k...

cala j***** rodzinka tu sie bawi

Tylko rozszerzona konfiskata.

Marwick75
0
Wpisów: 61
Wysłane: 2 sierpnia 2018 16:05:26
Na moje oko 90% obligatariuszy Hussar Gruppa to te same osoby, które utopiły pieniądze w GBK. Ja Jean jestem tego przykładem. Spółki z tej samej stajni, miały ten sam model biznesowy.....

NerfMe
0
Wpisów: 224
Wysłane: 2 sierpnia 2018 18:14:28
Najlepsze w tym wszystkim, że "doradcy" sprzedający obligacje Hussara i BOP byli zatrudnieni przez Getback...

ID
ID
0
Wpisów: 53
Wysłane: 2 sierpnia 2018 18:37:38
Mam wątpliwości odnośnie ewentualnego postępowania sanacyjnego.
Co się może wydarzyć w czasie pomiędzy umorzeniem PPU i otwarciem postępowania sanacyjnego.
Czy w tym okresie obligatariusze zabezpieczeni mogą egzekwować od GetBack swoje wierzytelności ?
Jeżeli tak to jest to ukłon w stronę zabezpieczonych a dla niezabezpieczonych pozostaną "ochłapy"
Czy RW ma to na uwadze i kto ma przewagę w RW , może właśnie zabezpieczeni ( np. Buczek ? )
Edytowany: 2 sierpnia 2018 18:43

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 2 sierpnia 2018 19:00:03
NerfMe napisał(a):
Najlepsze w tym wszystkim, że "doradcy" sprzedający obligacje Hussara i BOP byli zatrudnieni przez Getback...

Dokładnie tak było - w godzinach pracy za które płacił im z naszych pieniędzy GetBack, pijąc kawę, którą my im zafundowaliśmy za pośrednictwem GetBack świadczyli pracę na rzecz podmiotów innych niż GetBack. A nie zapominajmy o spółce GB Managers - tam też zdaje się wyemitowano obligacje, konto bankowe puste a prezes w areszcie.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

124 125 126 127 128

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,494 sek.

hxqciokh
mkccbyop
aospgdwr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qlaxtdbh
peenkkak
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat