0 Dołączył: 2018-05-11 Wpisów: 528
Wysłane:
31 sierpnia 2018 13:41:05
A może mi ktoś wyjaśnić co Trigon miał wspólnego z Getbackiem ? Getback był serwiserem w ich funduszach, tyle wiem. Trigon wypowiedział im umowę i co dalej ? A w Altusie to chodzi o sprzedaż tego EBG czy o coś jeszcze ?
|
|
0 Dołączył: 2010-09-07 Wpisów: 49
Wysłane:
31 sierpnia 2018 13:53:16
voyager747 napisał(a):To co dalej ? Przez getbacka upadną fundusze, banki? Altus, Trigon, Idea Bank ? Wszystko upadnie ? Sam już nie wiem co o tym sądzić. Dobre pytanie. A gdzie były instytucje państwowe które powinny temu zapobiec. Kasę uzyskaną z naruszeniem prawa trzeba oddać bez względu czy dotyczy 1 czy 10 firm. Powinni się złożyć wszyscy złodzieje. Za mało jest w mediach informacji kto i ile się dorobił. Twoje pytanie że wszystko teraz upadnie można odebrać opatrznie nie róbmy nic bo będzie jeszcze gorzej. A ja się pytam a gdzie była odpowiedzialność Prezesów tych pośredników kiedy GB płacił im 2x więcej niż inni czy to za portfele czy to za prowizje czy też zgadzał się na opcje put. Ktoś wcześniej powiedział to wolny rynek przecież można przepłacać i robić co się chce. Skoro tak to masz kolego efekty takiego myślenia. Moim zdaniem właśnie nie można robić co się chce. Nie dostrzegać w imię własnego zysku że taki emitent za chwilę padnie i moi klienci będą mieli problem. Problem z tym że my obligatariusze dzisiaj słyszymy od pośredników że nie byliśmy klientami. Takich mamy profesjonalistów na rynku. Chciaż faktem jest że większość nie sprzedawała obligacji GB.
|
|
Wysłane:
31 sierpnia 2018 14:11:46
Też ma obligacje Getbacka sprzedane przez Lionsa, ale mam też inne rzeczy i nie chcę, żeby wszystko padło. Teraz się okazuje, że wszystko było powiązane z Getbakckiem. Też chcę odzyskać pieniądze za obligacje, ale nie kosztem upadku funduszy czy banków.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2016-11-08 Wpisów: 123
Wysłane:
31 sierpnia 2018 15:00:05
Dotychczas w śledztwie przedstawiono zarzuty 10 osobom, z których 7 przebywa w aresztach w związku z tymczasowym aresztowaniem. www.stockwatch.pl/wiadomosci/p...Dla mnie jest oczywiste, że w strukturach GetBack i w otoczeniu dział związek przestępczy (Art. 258. § kk). Dzisiaj zatrzymano kolejne 2 osoby. Pytanie jest kto będzie następny, a możliwości jest wiele - audytorzy Deloite, bankierzy IB, LB, maklerzy, prawnicy i pracownicy GB, nie mówiąc już o instytucjach nadzorujących. Przecież ktoś musiał przygotowywać dokumenty, ktoś je weryfikował, ktoś wystawiał faktury, ktoś inny wykonywał przelewy itp. Sam Konrad K. tego nie robił. GetBack to nie kiosk Ruchu. Do tego potrzebna była stosunkowo liczna grupa osób, dobrze wynagradzanych (za nasze pieniądze), która wiedziała i kryła tę przestępczą piramidę. Jeśli Państwo działa właściwie to powinny być kolejne zatrzymania aż do skutku, czyli do całkowitego wyjaśnienia tej afery. Niech przestępcy wiedzą, że nie wolno tak bezczelnie okradać ludzi.
|
|
Wysłane:
31 sierpnia 2018 15:02:03
voyager747 napisał(a):Też ma obligacje Getbacka sprzedane przez Lionsa, ale mam też inne rzeczy i nie chcę, żeby wszystko padło. Teraz się okazuje, że wszystko było powiązane z Getbakckiem. Też chcę odzyskać pieniądze za obligacje, ale nie kosztem upadku funduszy czy banków. A może właśnie wszystko powinno upaść, żeby można było zbudować rynek na zdrowych zasadach????
|
|
Wysłane:
31 sierpnia 2018 15:14:49
Racja, niech upadnie wszystko, zaorać wsio i wtedy będzie super. Na pewno klienci Altusa,Trigona, Lionsa będą zadowoleni i BFG też.
Edytowany: 31 sierpnia 2018 15:15
|
|
Wysłane:
31 sierpnia 2018 15:46:19
Nie przesadzajmy z tym upadkiem wszystkiego. Papierami GB operowała garstka uprawnionych podmiotów na rynku. Przyjrzeć się należy ich wcześniejszym powiązaniom. A skoro robili to tylko nieliczni to tylko dlatego że wcześniej się znali. Zostawmy to prokuraturze z nadzieją że może chociaż oni zrobią co należy. Moze bezwzględność kary dla tych złodziei pomoże uratować GB. Oj chyba naiwny jestem.
|
|
Wysłane:
31 sierpnia 2018 15:54:02
Powiązania były różne, ale jeśli my np. kupiliśmy obligacje Getback, to też jesteśmy powiązani i też powinni nas aresztować ?
|
|
Wysłane:
31 sierpnia 2018 16:43:02
Ty kupowałeś nie świadczyłeś usługi, moim zdaniem to istotna różnica co do zakresu odpowiedzialności.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-06 Wpisów: 127
Wysłane:
31 sierpnia 2018 17:01:12
mareksus napisał(a):[A może właśnie wszystko powinno upaść, żeby można było zbudować rynek na zdrowych zasadach???? Myślę, że tak właśnie powinno to zostać rozwiązane - pójście "po trupach". Czyli wykorzystać tę sytuację do wstępnego przeczyszczenia rynku z szumowin. Tego się nie zrobi przez rok, ani przez 3 lata, ale można zrobić przynajmniej dobry początek w tym kierunku - okazja jest przednia. Z utrzymywania patologii dla świętego spokoju nic dobrego w dłuższym terminie nie może wynikać. Za 3 tygodnie sąd będzie musiał wydać postanowienie o przedłużeniu okresu tymczasowych aresztowań. Zobaczymy jak sądowi to pójdzie. Bo przynajmniej mój ulubiony Kinguś szykuje się do wyjścia.
|
|
|
|
|
|
0 Dołączył: 2018-05-25 Wpisów: 224
Wysłane:
31 sierpnia 2018 19:35:33
" Sami obligatariusze też nie są bez winy. Ostatecznie decyzja o inwestycji w papiery dłużne należała do nich. Część nabywców polegała jedynie na słowach bankiera (który liczył na prowizję od sprzedaży) i nie zapoznała się treścią kluczowych dokumentów. Inwestując nierzadko oszczędności życia, nie kierowali się zasadą ograniczonego zaufania i włożyli przysłowiowe jajka do jednego koszyka."
Ten fragment najbardziej mi się podoba. Zapoznałem się z treścią dokumentów, dostałem pięknie wyglądający akt notarialny, tzw. 777, który okazuje się nic nie warty.
Czytałem ratingi agencji, rating GBK mimo, że spekulacyjny, był podobny do innych tego typy firm, czytalem pięknie wyglądający prospekt i dane za trzeci kwartał 2017 roku... Upewniłem się, że spółka nie była na liście KNF, wtedy m. in. dowiedziałem sie o nagrodzie dla Prezesa nadanej przez GPW... I tak dalej...
Moja wina, moja wina;)
Plus taki, że zarykowałem tylko część środków, bo wiedziałem że w razie kłopotów spółki mogę się pożegnać z pieniędzmi, ale nic na to nie wskazywało...
|
|
Wysłane:
31 sierpnia 2018 19:42:06
www.bankier.pl/wiadomosc/Nie-m...Jeśli KNF tak twierdzi, to znaczy że tam połowa ludzi jest do wymiany. Swoją drogą niezłą linię obrony przyjęli pośrednicy wciskający obligi. Mówią, że tylko "doradzali", a nie "pośredniczyli" i z tego powodu nie mieli podlegali pod MiFID. Ten wątek bezwzględnie powinna sprawdzić prokuratura. Mam wiedzę, że niektórzy otrzymywali prowizję "pod stołem". To dlatego nie ma oficjalnych dokumentów, że "pośredniczyli". Sprzedawali obligi GB jak gorące kartofle, dobrze wiedzieli co sprzedają.... Cały ten spisek musi być dogłębnie wyjaśniony.
|
|
Wysłane:
31 sierpnia 2018 19:54:01
NerfMe napisał(a):" ..... Ten fragment najbardziej mi się podoba. Zapoznałem się z treścią dokumentów, dostałem pięknie wyglądający akt notarialny, tzw. 777, który okazuje się nic nie warty. ... Dokładnie! Okazało się, że Kancelaria notarialna, która sporządzała akty poddania się egzekucji z §777 k.c. też najprawdopodobniej była w zmowie, gdyż akty zostały sporządzone wadliwe. Nie da się prowadzić z nich egzekucji. Nie wierzę, że błąd wynika z niewiedzy lub niekompetencji notariusza. To jest nieprawdopodobny skandal. Czego się nie dotknie w związku z aferą GetBack jedynie utwierdza mnie w przekonaniu, że to był spisek wielu interesariuszy. A stanowisko KNF jedynie potwierdza, że mamy do czynienia z Państwem z dykty.
Edytowany: 31 sierpnia 2018 20:07
|
|
0 Dołączył: 2018-05-06 Wpisów: 127
Wysłane:
31 sierpnia 2018 19:59:33
Zgadzam się, że obligatariusze nie są bez winy. Część z nich zgubiła buta i pycha. Wydawało im się, że jak mają na lokatach ćwierć czy tam pół miliona, to już nie dotyczą ich zwykłe polskie zasady rynkowe, tylko naprawdę są "najlepszymi klientami" i ktoś będzie "żarliwie i bezinteresownie dbał o dobro ich oszczędności". Do tego te deklaracje z oczami jelonka albo kota ze Shreka, typu "myśmy przecież wcale nie chcieli zarabiać tylko bezpiecznie inwestować". Można to zwalać na karb rozpaczy i wypierania faktów ze świadomości, ale godności i wrażenia posiadania rozumu to obligatariuszom specjalnie nie przydaje. Tylko się narażają na stwierdzenia typu "po co głupiemu pieniądze" czy "skąd oni w ogóle te pieniądze wzięli".
Czym innym jest to, że jednak trudno tutaj mówić o ziszczeniu się jakiegoś typowego ryzyka rynkowego. To jest przewał na skalę co prawda o wiele mniejszą niż OFE, ale za to o wiele bardziej kryminalny i sięgający w przeróżne sektory rynku. IMO świetna okazja do czystki.
Jak Rysiowi Krauzemu groziły jakieś kłopoty, to zmienili kodeks spółek handlowych. Obecnej ekipy nie podejrzewam o podobną opiekuńczość wobec Leszka z ekipą. Pewnie gorzej z obywatelami Izraela, no ale zobaczy się, skutecznie zamieść tego pod tapczanik już nijak się nie da.
|
|
0 Dołączył: 2018-08-07 Wpisów: 52
Wysłane:
31 sierpnia 2018 20:21:50
Proszę o wytłumaczenie na czym polega to niepoprawne sporządzenie aktu notarialnego. Też taki posiadamy.
|
|
Wysłane:
31 sierpnia 2018 20:36:22
@basik Nie da się na to pytanie krótko odpowiedzieć. Uzasadnienie Sądu ma 8 stron.... błędów jest dużo. Rozważamy pozwanie notariusza i oraz zawiadomienie....
|
|
0 Dołączył: 2018-04-19 Wpisów: 29
Wysłane:
31 sierpnia 2018 20:46:50
mareksus napisał(a):
Dokładnie! Okazało się, że Kancelaria notarialna, która sporządzała akty poddania się egzekucji z §777 k.c. też najprawdopodobniej była w zmowie, gdyż akty zostały sporządzone wadliwe.
Nie da się prowadzić z nich egzekucji. Nie wierzę, że błąd wynika z niewiedzy lub niekompetencji notariusza.
Dobry wieczór! Wspominałem już kiedyś o tym: prokuratura, prokuratura, prokuratura. A swoją droga jeśli akt notarialny jest wadliwy to IMHO wygrał Pan na loterii. Notariusz odpowiada za skutki czegoś takiego i ma stosowne ubezpieczenia. Pozostaje zagłosować przeciw układowi (by obalić absurdalny ale jednak funkcjonujący argument że sam Pan zgodził się na poniesioną stratę) i wnieść sprawę. Doprawdy nie rozumiem dlaczego ciągle pewien audytor cieszy się takim spokojem wokół siedzenia (bodaj Pan Antyteresa wskazywał na przemilczenie przez "audytora" istotnych informacji na temat zysków)... Aż przypomina mi się "Walc" Miłosza: "Tam, w tym pochodzie, w milczącym szeregu, Patrz, to twój syn. Policzek przecięty Krwawi, on idzie, małpio uśmiechnięty, Krzycz! W niewolnictwie szczęśliwy. " Dobrej nocy!
Edytowany: 31 sierpnia 2018 20:47
|
|
38 Dołączył: 2016-02-29 Wpisów: 978
Wysłane:
31 sierpnia 2018 21:54:31
A tymczasem Trigon chce wyprowadzić co lepsze operacyjnie kąski do Skarbca więc Rada Wierzycieli prosi KNF o interwencję i zastopowanie tej transakcji www.parkiet.com/Wierzytelnosci...
|
|
Wysłane:
31 sierpnia 2018 21:57:01
Ale te co chcą przenieść to chyba nie miały nic wspólnego z Getbackiem.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.