ghvjwoqc
Advertisement
PARTNER SERWISU
mpgnlenb
180 181 182 183 184

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

alder74
0
Wpisów: 301
Wysłane: 5 września 2018 23:18:51
A co z tym:
zarząd GetBack vs stopień zaspokojenia wierzycieli
Czy to nie pachnie konfliktem interesów?
Który zarząd działa na rzecz podnoszenia kosztów?

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 5 września 2018 23:35:01
Maupa_w_niebieskim napisał(a):
cinis_ napisał(a):
Nie jest dobrze jesli w RW nie ma jedności.

Takie są niestety uroki ciał kolegialnych, których członkowie pochodzą z wyboru. Typowe polskie piekiełko - zawsze znjadzie się taki, który uważa, że ma rację bo 'bierze proszki na rację'. A im mniejszą ilością głosów został wybrany tym bardziej się w tej swojej 'racji' zacietrzewia. Proponuje przejść do porządku dziennego nad erupcją 'ego' owych 2 gentlemanów i po prostu 'róbmy swoje'.
Wojcik jest specyficzny, ale Kloczko z tej calej trojki jest zdecydowanie najbardziej wywazony i z najwiekszym doswiadczeniem. Zapewne nie nalezy do 'ego'wych gentelmenow.
Przypominam, ze zyskal rowniez najwieksze poparcie. Nie idzmy w kierunku, ze ktos ma monopol na nieomylnosc.

Ktokolwiek ma racje to konflikt w ramach RW nie sprzyja ppu.

alder74
0
Wpisów: 301
Wysłane: 6 września 2018 00:15:50
@ Joker
Tak dla ścisłości:

Podczas zakończonych wyborów na kandydatów na członków Rady Wierzycieli poniżej wymienieni kandydaci otrzymali największą liczbę głosów i głosujący posiadali najwyższą wartość sumy obligacji.
Kandydat
Wartość głosów Liczba głosów (osób/podmiotów)
Artur Kłoczko 247 mln zł 350
Radosław Berczyński 226 mln zł 625
Q1FIZ 169 mln zł 9
Mariusz Wójcik 41 mln zł 176

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 6 września 2018 00:16:37
@Joker
Co do poparcia to ilość głosów (nie wartośc kapitału) oddanych na kandydaturę p. Radka (625) przewyższa sumę głosów oddanych na p.Wójcika (176) i p. Kłoczko (350). Ale nie przerzucajmy się liczbami bo nie o to chodzi. Masz rację - nikt nie ma monopolu na nieomylność, zatem nie mają go także Panowie W i K, a że ich wniosek upadł w głosowaniu świadczy o tym, że jednak ci co głosowali 'przeciw' ich pogladów nie podzielają/nie zostali przez nich do poparcia wniosku przekonani. Oczywiście wszelkie konflikty w RW są niepożądane ale to żywi ludzie z krwi i kości a nie klauzurowy zakon kamedułów bosych.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 6 września 2018 00:50:04
Cytat:
Tak mi pomogą odzyskać kasę za Getbacka, że dodatkowo stracę to co w Altusie i w Trigonie.
Lions sprzedawał wszystko powiązane z Getbackiem.
Super, brawo.

Jesli miałbym tam pieniądze, to próbowałbym wycofać zanim lawina spadków się nakręci... W przypadku odebrania licencji mamy chyba sytuację z przymusową wyprzedażą aktywów?
Możemy mieć lokalną bessę.

klotnie w RW oczywiscie martwia... pozostaje liczyc na Pana Radka w RN.
Edytowany: 6 września 2018 01:00

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 6 września 2018 01:02:04
Vox, dzięki.
Z Trigon Profit XXIII gdzie Getback był serwiserem, to jak odzyskać? Jednostki były po 1900 pln a są po 1100 pln. Fundusz z gwarantowanym zyskiem, a jest strata 40 %.
Nie wiem co się będzie działo dalej.
Lions mnie ubrał w to wszystko powiązane z Getbackiem. Vienna Life z kolei to Altus FIZ 7.
Myślałem, że tylko na Getbacku stracę, a to taki klops.
To się nazywa dywersyfikacja w Lionsie, wszystkie produkty powiązane z jedną złodziejską firmą.
Jestem totalnie załamany.

Nie wiem jak to działa jeśli im zabiorą licencję. Nie znam się na tym, mój doradca się znał z Lionsa, ale już uciekł :(

Trigon miał chyba 9 funduszy powiązanych z Getbackiem.
Nie ma żadnego forum, nie ma z kim pogadać o tym. Może ktoś ma jakieś info lepsze.
Sorry, że tutaj o tym piszę, wybaczcie.

Getbackowi nie przybędzie od działalności KNF a ubędzie wielu ludziom.
Boże co za dno.
Edytowany: 6 września 2018 01:03

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 6 września 2018 01:22:27
z ciekawości rzuciłem okiem na fundusze Altusa w mBanku -
od czerwca maja stope zwrotu -20%.
prawdopodobnie wycofywanie trwa już od tego czasu

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 6 września 2018 01:42:31
Ja mam w Vienna Life FIZ 7.
Edytowany: 6 września 2018 01:43

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 6 września 2018 01:58:23
@voyager747 @Vox
Ja myślę, że Voyager747 ma jakieś jednostki / certfikaty FIZów a nie zwykłe fundusze otwarte gdzie składasz zlecenie umorzenia jednostek i za kilka dni masz kasę na koncie. Nie wiem jak w przypadku FIZów wygląda sprawa ewentualnego umorzenia tych jednostek/certyfikatów - trzeba się wgryźc w dokumenty związane z danym funduszem.
W przypadku likwidacji TFI (nie pojedynczego funduszu z danego TFI) to mają bodajże 3 miesiące od decyzji KNF na znalezienie innego TFI które przejmie zarządzanie funduszami likwidowanego TFI. Jeżeli nie znajdą chętnych to idzie to do likwidacji. W przypadku likwidacji pojedynczego funduszu np. wskutek utraty licencji na jego prowadzenie to sprzedawane są aktywa funduszu (np. akcje spółek które on posiada), ściągane są należności funduszu, zaspokajani są wierzyciele (w tym ci co złożyli przed wdrożeniem likwidacji wnioski o umorzenie jednostek ale kasy nie dostali) a na końcu z tego co zostanie jeżeli zostanie wypłaca się 'resztówkę' członkom funduszu. Likwidacja niestety może się ciągnąć przez wiele lat.

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 6 września 2018 06:59:57
To dlatego Trigon szukał jakiejś koalicji/połączenia ze Skarbcem PKO. No mając PKO "za plecami" można czuć się bezpieczniejszym. Ale z tego co wiem, jakoś wszystko zdechło.
To było już jakiś czas temu więc pewnie czuli że ziemia im się pali pod stopami.
A to 90 czy nawet 99% umożenia Altusa wobec GB to pewnie - jak już pisałem - jakaś zagrywka "pod stołem".
Jedna rzecz nie ulega wątpliwości. IB/LB zawsze handlowali trefnym towarem i mam nadzieję że im też dobiorą się do, nooo.... takiego niedomówienia.
A winnych tak naprawdę nie będzie.

Krzysztof ZZ
0
Wpisów: 26
Wysłane: 6 września 2018 07:01:27
Wczoraj akcjonariusze rozeslali list otwarty :

Warszawa 5 wrzesień 2018 r.
Do:
Przewodniczący Komisji Nadzoru Finansowego
Sz.P. Marek Chrzanowski
Prezes Zarządu Getback S.A.
Sz.P. Przemysław Dąbrowski
CIO Abris Capital Partners
Sz.P. Paweł Gieryński
Sędzia Komisarz
Sz.P. Jarosław Mądry
Kurator Obligatariuszy GetBack S.A.
Sz.P. Kamil Hajduk
Rada Wierzycieli GetBack S.A.
List Otwarty w sprawie postępowania restrukturyzacyjnego GetBack S.A.
Szanowni Państwo,
Piszemy ten list jako grupa zrzeszająca kilkuset akcjonariuszy indywidualnych GetBack S.A. Celem listu jest zwrócenie Państwa uwagi na akcjonariuszy indywidualnych, którzy naszym zdaniem zostali na równi pokrzywdzeni z obligatariuszami a ich interes w procesie restrukturyzacyjnym nie jest brany w ogóle pod uwagę. Wciąż trwa postępowanie prokuratorskie ale można zakładać iż nieprawidłowości w spółce były przed IPO, gdyż strata 1,3 mld raczej nie powstała tylko w drugim półroczu 2017. Akcjonariusze indywidualni od IPO do czasu zawieszenia kursu nie dysponowali prawdziwymi danymi, wiec nie mogli podjąć racjonalnej decyzji o zakupie akcji. Dodatkowo spółka wydawała raczej fałszywe komunikaty o potencjalnych inwestorach lub braku zagrożenia utratą płynności finansowej. Jak rozumiemy intencją prawa restrukturyzacyjnego wprowadzonego kilka lat temu jest zaspokojenie wierzycieli w taki sposób, aby spółka mogła dalej funkcjonować a jej właściciele nie byliby doprowadzeni do straty całkowitej. Naszym zdaniem wszystkie obecne propozycje układowe dążą do 100% straty akcjonariuszy mniejszościowych. Należy także pamiętać iż akcjonariusz większościowy przed IPO mógł dysponować pełną wiedzą o sytuacji spółki a sprzedając 20% swoich akcji odzyskał z inwestycji prawie 50% zainwestowanego kapitału, na co akcjonariusze mniejszościowi w chwili obecnej nie mają szans.
Naszym pierwszym celem jest aby propozycje układowe w zakresie konwersji nie wywłaszczały de facto akcjonariuszy. Jeśli miałoby dojść do konwersji to musi odzwierciedlać wartość pieniędzy “włożonych” do spółki przez inwestorów oraz wierzycieli. Inwestorzy “włożyli” do spółki następujące kwoty : fundusz reprezentowany przez Abris 800 mln kupując GetBack oraz IPO 740 mln (z których połowę odzyskał fundusz z Abrisem w roli głównej). Zatem suma wpłacona przez inwestorów to prawie 1,2 mld. Wierzyciele wpłacili na rzecz spółki około 3,5 mld co daje 3 razy więcej niż inwestorzy (stosunek 3 do 1 na korzyść wierzycieli). Ostatnie propozycje zakładają w najłagodniejszej wersji złożonej przez kuratora stosunek 12 nowych akcji do 1 starej a w przypadku propozycji zarządu 112 do 1. Konwersja w takim kształcie całkowicie wywłaszcza obecnych akcjonariuszy i w przypadku przetrwania spółki nie daje realnych szans na odzyskanie czegokolwiek.

Drugim celem jest porzucenie propozycji sprzedaży zorganizowanej części przedsiębiorstwa ,czyli portfeli wierzytelności i platformy. Takie rozwiązanie sprawi iż Getback będzie bezwartościową spółką i akcjonariusze indywidualni poniosą także stratę całkowitą.
Dobrym rozwiązaniem wydaje się znalezienie inwestora branżowego, który dalej prowadziłyby działalność, lub działalność kontynuowana pod nadzorem. Zdajemy sobie sprawę z trudności takich poszukiwań ale jedynie to rozwiązanie przy braku wywłaszczającej konwersji daje szanse na najlepsze zaspokojenie potrzeb wszystkich interesariuszy procesu restrukturyzacyjnego. Jako akcjonariusze mniejszościowi nie mamy wpływu na decyzje WZA a także proces restrukturyzacyjny. Apelujemy do organów Państwa , Sądu, Zarządu Spółki, Głównego Właściciela , RW oraz kuratora o wzięcie pod uwagę interesów akcjonariuszy indywidualnych.
Z poważaniem ,
Akcjonariusze indywidualni GetBack

bog41
0
Wpisów: 122
Wysłane: 6 września 2018 07:48:22
voyager747 napisał(a):
Ja mam w Vienna Life FIZ 7.

FIZ7 to Multistrategia. Wycena jest 10 dnia każdego miesiąca. Jeżeli złożysz w Vienna Life oświadczenie o rezygnacji do 10 września, to dostaniesz pieniądze według wyceny z 10 października. Kasę dostaniesz fizycznie pod koniec października. Oświadczenie o rezygnacji należy złożyć na specjalnym druku i dołączyć ksero dowodu osobistego.

maciej_61
0
Wysłane: 6 września 2018 07:55:27
Nie wiem jak to jest z Vienna ale w przypadku OpenLife (z którego wyszedłem w odpowiednim momencie) to od pieniędzy które miałem 10 i 20 księgowane na koncie, odlicz opłatę za zarządzanie i Belkę za cały okres w którym wypłacano ci zyski.

ID
ID
0
Wpisów: 53
Wysłane: 6 września 2018 08:46:46
Załączam uchwałę z ostatniego posiedzenia RW dotyczącego wątku poruszanego we wcześniejszych wpisach.

file:///C:/Users/pc3447/Downloads/Uchwa%C5%82a%2021_09_2018%20(1).pdf

Czy oprócz "problemów wewnętrznych" RW zajmuje się jeszcze jakimiś kwestiami ?

Moderator:
To jest link do pliku na dysku w komputerze. Inni użytkownicy nie mają do niego dostępu. Proszę o wskazanie źródła pliku w internecie lub przesłanie pdfa na adres lukasz.konopko@stockwatch.pl
Edytowany: 6 września 2018 12:44

AsGBK
0
Wpisów: 447
Wysłane: 6 września 2018 09:00:47
Zapytam raz jeszcze, jakie starania podjęli akcjonariusze, aby pozyskać kapitał dla spółki, ile spotkań odbyli, z kim prowadzili rozmowy?

A z jakimi propozycjami rozwiązania problemu w liście powyżej występują akcjonariusze?
Cytat:

Dobrym rozwiązaniem wydaje się znalezienie inwestora branżowego, który dalej prowadziłyby działalność, lub działalność kontynuowana pod nadzorem.

Niestety inwestorów branżowych nie znajduje się w sklepie z inwestorami branżowymi. Jeśli taki sklep znacie to podajcie adres.

Też jestem akcjonariuszem, już to kiedyś pisałam, ale zdecydowanie bardziej ciążą mi obligacje. I wiecie co, ja byłabym skłonna objąć akcje z nowej emisji nawet po te 3,75 zł. Pewnie inni też by dokapitalizowali GBK. Tylko po co? Po to, żeby ich pieniądze poszły na tysiące pozwów, które zaleją spółkę. Ja mogę włożyć pieniądze, pod warunkiem, że pójdą one na działalność spółki, a nie na odszkodowania. Dopóki to nie zostanie w jakiś sposób uregulowane, to na żadnego inwestora branżowego nie ma co liczyć.

Czy akcjonariusze zadeklarowali, że też, na określonych warunkach, wezmą udział w ratowaniu spółki? Czy liczą, że inni zrobią to za nich?
Edytowany: 6 września 2018 09:01

cinis_
3
Wpisów: 264
Wysłane: 6 września 2018 09:19:12
AsGBK,
Ciebie to chyba gnie, nie zapędzaj się. Możesz oczywiście wesprzeć gbk i zrezygnować w 100% z roszczeń jako obligatoriuszka. A póki co, to chcesz sama brać.
Edytowany: 6 września 2018 09:20

_olo_
32
Wpisów: 692
Wysłane: 6 września 2018 09:19:55
Na prawdę wierzysz, że w sytuacji, w której jest obecnie spółka ktoś chciałby w nią zainwestować? W szczególności po tym co wiedzą teraz wszyscy o cenach zakupu pakietów i efektywności odzysków.
Jak sądzisz ile miałby zainwestować taki inwestor (3,5mld?) i kiedy inwestor mógłby się spodziewać pierwszych zysków?
Edytowany: 6 września 2018 09:28

maciej_61
0
Wysłane: 6 września 2018 09:38:21
No i Altus zjazd o kolejne 25%. I zawieszony. Chyba nie będzie więc inwestorem....

draconiss
0
Wpisów: 133
Wysłane: 6 września 2018 10:32:08
@Obligatoriusz_kontakt
Dzieki za wlozona prace i przede wszystkim po dlugiej przerwie za odpowiedzi na pytania na forum ktore rozjasniaja choc troche sytuacje o dzialaniach - oby wiecej mozna bylo ujawniac o podmiotach ktore maczaly w tym palce.

Krzysztof ZZ
0
Wpisów: 26
Wysłane: 6 września 2018 11:41:57
Cytat:
Akcjonariusze GetBacku napisali list otwarty, w którym zwracają uwagę, że w procesie restrukturyzacyjnym kompletnie zapomina się o ich interesie. Podkreślają także, że są oni poszkodowani na równi z obligatariuszami.

www.bankier.pl/wiadomosc/Akcjo...

Moderator:
Proszę zapoznać się z regulaminem tego forum. To nie śmietnik na linki. Wpisy typu "goły link" będą kasowane.
Edytowany: 6 września 2018 12:23

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

180 181 182 183 184

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,335 sek.

btoyhjbf
yckecnou
yngqfejy
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,90 zł +384,14% 96 827,90 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kkdyhoyv
bimfwloh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat