PARTNER SERWISU
ekjaetoi
196 197 198 199 200

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 14 września 2018 16:06:15
Też mi się tak wydaje. Podejrzewam że wałek został skręcony na bardzo wysokim szczeblu a ci tzw doradcy nic o tym nie wiedzieli, poza tym że będą z tego mieć prowizję.
Inaczej już dawno któryś z tych "doradców" puścił by farbę. A było ich nie 2-3 ale chyba znacznie więcej. Utrzymanie tajemnicy byłoby praktycznie niemożliwe.

bekdas
0
Wpisów: 49
Wysłane: 14 września 2018 16:07:23
Joker napisał(a):
A to 14% to trafiło do inwestorów czy do domu maklerskiego? Opcja zabezpieczała interes inwestorów czy domu maklerskiego?
Audytora nie wymieniłeś i sfałszowanych sprawozdań finansowych na podstawie, który te instytucje wprowadzały GB do oferty.

Czy profesjonalistą jest podmiot który negocjuje dla Ciebie % na śmieciowym poziomie?

maciej_61
0
Wysłane: 14 września 2018 16:08:27
No właśnie. U mnie było tak samo, co wspomniałem w drugiej reklamacji. Zobaczymy co odpowiedzą. Zresztą na żadnym dokumencie nie ma mojego podpisu.

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 14 września 2018 16:15:42
bekdas napisał(a):
Joker napisał(a):
A to 14% to trafiło do inwestorów czy do domu maklerskiego? Opcja zabezpieczała interes inwestorów czy domu maklerskiego?
Audytora nie wymieniłeś i sfałszowanych sprawozdań finansowych na podstawie, który te instytucje wprowadzały GB do oferty.

Czy profesjonalistą jest podmiot który negocjuje dla Ciebie % na śmieciowym poziomie?
Rozumiem, że gdyby było 3% to byłoby lepiej?
Opcja na którą się powołujesz zabezpieczała interes inwestorów. Można było z niej skorzystać lub wyjść z inwestycji.
Akurat w tym zakresie instytucji należą się brawa, że takie zapisy w WEO się znalazły, bo one dały możliwość podjęcia reakcji w styczniu/ lutym.
Część tego mechanizmu opisana jest na stronie www.gazetagieldowa.pl/2018/02/...

Cytat:
Aż 175 mln zł obligacji wyemitowanych w II połowie 2017 roku miało oprocentowanie powyżej 8,1%!
To naprawdę wysoki poziom i świadczy o determinacji GetBacku w pozyskiwaniu finansowania.

Edytowany: 17 września 2018 11:35

mar56
0
Wpisów: 55
Wysłane: 14 września 2018 18:03:01
stanislove napisał(a):
mar56 napisał(a):
Ja też mam wachania formy,ale obecnie jestem na fali,i wierze ze przy pomocy pewnych działań jest mozliwe odzyskac nawet do 100%.Mówię tu o obligatoriuszach.Trzeba przyblokować konwersje na akcje długu wobec obligatariuszy,spowodować by zabezpieczeni przyłaczyli sie do układu,,wydzielic zdrowa czesc przedsiebiorstwa i poszukac inwestora to moze dac nawet 50%,oraz wytoczyc procesy na pozostalą czesc długu doradcom wbrew obecnym tu opiniom jest duza szansa na wygraną,a w ostatecznosci na podzielenie sie ryzykiem przez sad po 25%.Docieraja do nas skrajne opinie,trzeba wziac oddech i wszystko na spokojnie.pozdrawiam.

Przykro mi, ale to jest stek bzdur.

1. Blokada konwersji - powoduje, że spółka pozostaje z gigantycznym długiem pieniężnym, absolutnie nie do spłacenia, nie w perspektywie 8 lat, tylko nigdy.
2. Zabezpieczeni obligatariusze - nie będą chcieli się przyłączyć do układu, bo to nie jest w ich interesie, a godząc się na ustępstwa działaliby na niekorzyść własnych spółek. Taka rola osób na stanowiskach kierowniczych - nie godzić się na ustępstwa i robić wszystko dla korzyści spółki, którą się reprezentuje, inni są na dalszym planie.
3. Wydzielić zdrową część przedsiębiorstwa i znaleźć inwestora - to już jest piramidalna bzdura, chcesz by wydzielili (również twój) dług ze spółki, a resztę zabrali i sprzedali inwestorowi, który będzie się odcinał od długu "chorej części". Jak to niby ma działać?
4. Procesy wobec doradców - tu mogą ugrać coś pojedyncze osoby, które udowodnią, że zostały oszukane / wprowadzone w błąd. Ale wielkich sukcesów nie wróżę, a już na pewno nie szybkich.

To forum zostało opanowane już przez takie głupoty, że się tego w większości czytać nie da. Już nie tylko wiadomości poszczególnych użytkowników są sprzeczne, ale już nawet sami użytkownicy pisząc 4 zdania przeczą sami sobie kilkakrotnie.

anty_teresa, AsGBK, Obligatariusz Kontakt wnoszą coś do tej dyskusji, kilku użytkowników zadaje słuszne pytania, ale większość to już osiągnęła dno. Już nie mówię o bezsensownych emocjach i braku merytorycznej wiedzy i podstawowej logiki, ale nawet ortografia, interpunkcja i styl osiągnęły poziom, gdzie tego się po prostu nie da czytać, a już tym bardziej zrozumieć.

Jak ktoś jest niepiśmienny i nie umie sklecić kilku zdań bez błędów i tak, by dało się go zrozumieć, to nie dziwi fakt, że wybierając się na skomplikowany rynek finansowy, gdzie inwestuje w jeden papier większość swych oszczędności, ponosi stratę, a później rzuca oskarżeniami w każdym kierunku.

Pewnie to głos wołającego na puszczy, ale może tak osoby bez wiedzy i kompetencji mogłyby nie wygłaszać swoich opinii jak prawd objawionych i nie snuć teorii z jakimiś procentami wziętymi z księżyca, bo to nie pomaga, a tylko miesza w głowie innym.

Szczerze mowiac kazdy post mozna skrytykowac ,twoj tez ,mam gdzies twoje uwagi ortograficzne,nie bede sie wysilał chodzi o sens ,to co napisałem to nie moj tak naprawde pomysl tylko sciagniety z bankiera i zaproponowany przez ksiegowego z ktorego opinia w wiekszosci sie zgadzam.Wystepuja tutaj sprzeczne interesy,zgadzam sie ze forum jest opanowane przez glupoty,o czym swiadczy twoj nic nie wnoszacy do sprawy rozwiazania problemu obligatariuszy post,żegnam ozięble.

alder74
0
Wpisów: 301
Wysłane: 14 września 2018 20:25:53
@AsGBK, @ maciej_61

Pozwolę sobie włączyć się do dyskusji – ciekaw jestem waszego zdania.
(obligacje nabyłem w kwietniu 2017, jak się później okazało w ramach emisji prywatnej).

Mnie IB odpisał tak:
„Bank umożliwiał otrzymanie przez Pana propozycji nabycia obligacji od niezależnego domu maklerskiego.
Bank w związku z przekazaniem informacji o możliwości nabycia obligacji GetBack nie występował w roli Agenta Firmy Inwestycyjnej.
Współpracownik Banku posiadał umocowania umowne umożliwiające przekazanie Panu informacji o możliwości nabycia nabycia obligacji GetBack”

Na pytanie dlaczego przysłał mi wypełniony formularz „Dyspozycja przeniesienia całości lub części środków z lokat” z wpisanym moim nazwiskiem, kwotą i numerem rachunku bankowego ( z adnotacją, że jego dysponentem jest PDM) - ID nie odpowiedział.
Czy to też można podciągnąć pod informowanie o możliwości nabycia obligacji?
Ja utrzymuję, że ponieważ ID podał mi numer rachunku do uregulowania wpłaty/ wysłania przelewu, to zawarł ze mną umowę na odległość i zakupiłem obligacje bezpośrednio w ID.

Z kolei z PDM mam m. innymi takie odpowiedzi:
„Oferta obligacji może zostać zaprezentowana dopiero po wystawieniu imiennej propozycji nabycia obligacji.
PDM nie posiadał zawartej umowy z ID w zakresie obligacji spółki GetBack.
Pana dane zostały wprowadzone do systemu PDM w celu wystawienia propozycji nabycia obligacji z adresu IP o numerze xxxx.
PDM nie zna osoby p. XX, a wobec tego nie ma możliwości udzielenia odpowiedzi na pytanie z nim związane.”

Dla jasności:
- ten nr IP należy do IB
- XX to współpracownik ID (LB), który mi proponował obligacje i realizował zerwanie lokat
(nie przypisuję mu roli doradcy; w IB nie miałem nawet rachunku bankowego – miałem tylko lokaty przez internet).

Ponadto PDM zacytował mi definicję oferowania wg art 72 ustawy z 29 lipca 2005r o obrocie instrumentami finansowymi – nie będę tego przepisywał, ale to co robił ID zgadza się doskonale z trzema punktami art 72 (prezentowanie w dowolnej formie…, zachęcanie …, pośredniczenie w zbywaniu …).

alder74
0
Wysłane: 14 września 2018 20:30:04
przepraszam za literówkę; ID to oczywiście IB (Idea Bank)

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 14 września 2018 20:31:38
I tytułem informacji - w poniedziałek spotkanie z udziałem KNF z bankami w sprawie GBK
Cytat:
- Chodzi o wypracowanie jakiegoś porozumienia, w którym banki zgodzą się na umorzenie części długu np. poprzez wniesienie go do układu lub rozłożenie jego spłaty na znacznie dłuższy okres – mówi nasz informator znający szczegóły sprawy.

forsal.pl/finanse/aktualnosci/...
Edytowany: 17 września 2018 11:37

AsGBK
0
Wpisów: 447
Wysłane: 14 września 2018 22:48:13
alder74,

w Twoim przypadku schemat działania jest taki sam.

Cytat:
„Bank umożliwiał otrzymanie przez Pana propozycji nabycia obligacji od niezależnego domu maklerskiego.
Bank w związku z przekazaniem informacji o możliwości nabycia obligacji GetBack nie występował w roli Agenta Firmy Inwestycyjnej.
Współpracownik Banku posiadał umocowania umowne umożliwiające przekazanie Panu informacji o możliwości nabycia nabycia obligacji GetBack”

IB utrzymuje, że poinformował Cię jedynie o możliwości zainwestowania w obligacje GBK i umożliwił otrzymanie propozycji ich nabycia. To umożliwienie otrzymania propozycji ich nabycia to nic innego jak przekazanie Twoich danych do PDM, bo bez tego nie mógłbyś w ogóle wziąć udziału w emisji prywatnej. Oferta niepubliczna polega na proponowaniu nabycia obligacji do imiennie wskazanych osób i tylko maksymalnie 149 takich osób może dowiedzieć się o prowadzonej emisji.

Tak też odpisał Ci PDM:
Cytat:
„Oferta obligacji może zostać zaprezentowana dopiero po wystawieniu imiennej propozycji nabycia obligacji” „Pana dane zostały wprowadzone do systemu PDM w celu wystawienia propozycji nabycia obligacji z adresu IP o numerze xxxx.”

Po otrzymaniu takiej imiennej oferty obligacji sam podejmujesz decyzję o wzięciu w niej udziału. Nie znam szczegółów, nie wiem jak szybko to wszystko się odbywało, czy była jakaś presja czasu i jakich informacji udzielił Ci współpracownik banku. Ale skoro zdecydowałeś się wziąć udział w tej emisji, to otrzymałeś z IB dyspozycję przeniesienia całości lub części środków z lokat z wpisanym Twoim nazwiskiem, kwotą i numerem rachunku bankowego PDM.

Co do odpowiedzi, że PDM nie posiadał zawartej umowy z IB w zakresie obligacji spółki GetBack, to może po prostu ta umowa była bardzo ogólną umową na świadczenie usług „pierwszego kontaktu” i nie precyzowała jakich konkretnie instrumentów finansowych dotyczy. PDM oferował obligacje zarówno poprzez własną sieć sprzedaży jak i w ramach konsorcjum z Idea Bankiem, a jak tam oni sobie te umowy ponazywali i jak się rozliczali to nigdzie nie znalazłam na ten temat informacji poza linkiem, który poprzednio wstawiłam.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 15 września 2018 01:19:58
alder74 napisał(a):
Ponadto PDM zacytował mi definicję oferowania wg art 72 ustawy z 29 lipca 2005r o obrocie instrumentami finansowymi – nie będę tego przepisywał, ale to co robił ID zgadza się doskonale z trzema punktami art 72 (prezentowanie w dowolnej formie…, zachęcanie …, pośredniczenie w zbywaniu …).

Coś mi brzydko pachnie... Czy to bylo to co poniżej?

Cytat:
Art. 72. Przez oferowanie instrumentów finansowych rozumie się podejmowanie na rzecz emitenta papierów wartościowych, wystawcy instrumentu finansowego lub sprzedającego instrument finansowy czynności prowadzących do nabycia przez inne podmioty instrumentów finansowych, przez:

1) prezentowanie, w dowolnej formie i w dowolny sposób, udostępnianych przez emitenta, wystawcę lub sprzedającego, informacji o instrumentach finansowych i warunkach ich nabycia, stanowiących wystarczającą podstawę do podjęcia decyzji o nabyciu tych instrumentów lub

2) pośredniczenie w zbywaniu instrumentów finansowych nabywanych przez podmioty w wyniku prezentowania informacji, o których mowa w pkt 1, lub

3) prezentowanie indywidualnie oznaczonym adresatom, w dowolnej formie i w dowolny sposób, udostępnianych przez emitenta, wystawcę lub sprzedającego informacji w celu:

a) promowania, bezpośrednio lub pośrednio, nabycia instrumentów finansowych lub

b) zachęcania, bezpośrednio lub pośrednio, do nabycia instrumentów finansowych.

Bo jeśli tak to niezły syf.... Bo to jest treść artykułu po nowelizacji w kwietniu tego roku :)

A obligacje oferowane były w czasie kiedy artykuł brzmiał:

Cytat:
Art. 72. 1. W umowie o oferowanie instrumentów finansowych firma inwestycyjna zobowiązuje się do pośrednictwa w:

1) proponowaniu przez emitenta nabycia papierów wartościowych nowej emisji lub w zbywaniu tych papierów,
2) proponowaniu przez podmiot wystawiający instrumenty finansowe niebędące papierami wartościowymi nabycia tych instrumentów lub w ich zbywaniu w wyniku tej propozycji,

3) proponowaniu przez sprzedającego nabycia papierów wartościowych lub w ich zbywaniu w wyniku tej propozycji, lub

4) proponowaniu nabycia instrumentów finansowych niebędących papierami wartościowymi przez podmiot sprzedający te instrumenty do obrotu na rynku regulowanym lub do alternatywnego systemu obrotu lub w ich zbywaniu w wyniku tej propozycji.

2. Umowa o oferowanie instrumentów finansowych powinna być zawarta w formie pisemnej, a w przypadku umowy zawieranej z klientem detalicznym - w formie pisemnej pod rygorem nieważności.

www.przepisy.gofin.pl/przepisy...

To jest ta zmiana o której pisał KNF w komunikacie, który Wam linkowałem. Jak widać troszkę się różnią...

maciej_61
0
Wysłane: 15 września 2018 05:57:43
No to biorąc tą drugą definicję -przynajmniej ja-żadnej umowy pisemnej nie zawierałam. Wypełnienie formularza przez tzw doradcę IB nie jest przecież umową. Myślę że podobnie było w wielu innych przypadkach.

draconiss
0
Wpisów: 133
Wysłane: 15 września 2018 09:37:21
maciej_61 napisał(a):
Też mi się tak wydaje. Podejrzewam że wałek został skręcony na bardzo wysokim szczeblu a ci tzw doradcy nic o tym nie wiedzieli, poza tym że będą z tego mieć prowizję.
Inaczej już dawno któryś z tych "doradców" puścił by farbę. A było ich nie 2-3 ale chyba znacznie więcej. Utrzymanie tajemnicy byłoby praktycznie niemożliwe.

A ciekawe czy jakikolwiek z tych doradców pracujących lub nie oddali te prowizje?

alder74
0
Wysłane: 15 września 2018 13:40:18
@ ant_teresa
PDM podał mi definicję wg Art 72.
Dla ścisłości przytaczam zapis : Pojęcie oferowania zdefiniowane jest w ustawie z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi i na dzień sporządzenia niniejszego pisma, tj. 10 lipca 2018 r., brzmi ono: i dalej treść Art. 72

Moje uwagi:
- wiedzieli,że obligacje nabyłem w kwietniu 2017, bo prowadzą ich rejestr
- pomylili ustawy, tj do ustawy z 2005 dali treść ustawy z 2018 (Art. 72 zamiast Art. 72.1)
- ja podpadam pod ustawę z 2005, ale:
- IB nie przyznaje się do pośrednictwa (tylko informował…, prowadzone rozmowy miały charakter informacyjny…, umożliwiał otrzymanie przez Pana propozycji nabyci obligacji od niezależnego DM…,Bank nie był zobowiązany do weryfikacji Pana profilu inwestycyjnego)
- oczywiście nie miałem podpisanej z IB żadnej umowy na oferowanie instrumentów finansowych
- IB wprowadził moje dane do systemy PDM w celu wystawienia propozycji nabycia, ale w odpowiedzi nie odnosi się do tego faktu
- piszą, że była to emisja prywatna, a więc skierowana do ograniczonej liczby klientów ( nie podają liczby 149, nie wiadomo kto to liczył, czy całą serię PF prowadził tylko IB, ale skoro IB tylko „informował”, a nie oferował to i tak nie musiał chyba liczyć itp).

Myślę, że IB i PDM dobrze wiedzą, że coś trzeszczy i w odpowiedzi operują wybiórczymi, ukierunkowanymi informacjami, niekiedy przerzucając na siebie odpowiedzialność.

Pytanie na ile można ich „dorwać” w reklamacji.

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 15 września 2018 14:16:19
Też kupowałem w kwietniu 2017 r.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 16 września 2018 12:53:46
maciej_61 napisał(a):
No to biorąc tą drugą definicję -przynajmniej ja-żadnej umowy pisemnej nie zawierałam. Wypełnienie formularza przez tzw doradcę IB nie jest przecież umową. Myślę że podobnie było w wielu innych przypadkach.

To nie definicja, tylko brzmienie ustawy do kwietnia 2018 r.

No właśnie - nie miałeś umowy, bo pośrednik uważał, że nie oferuje tych papierów. Poprzednie brzmienie ustawy nie określało jasno czym jest owo oferowanie. I właśnie dlatego bank nie był zobowiązany do stosowania pakietu informacyjnego z MIFID.

KNF starał się walczyć z pośrednikami niemaklerskimi, wpisywał je na listę i zgłaszał do prokuratury, ale ta umarzała postępowania:

Cytat:
Podmioty, które KNF uznaje za naruszające ten przepis są wpisywane na listę ostrzeżeń, a ponadto w tych sprawach składane są zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa. Jednak w ostatnich tygodniach spora część tych spraw została przez prokuraturę umorzona. Można jedynie domyślać się, że przepis art. 99 ust. 2 ustawy o ofercie ma być nowym pomysłem KNF na walkę z niemaklerskimi pośrednikami.

prawainwestora.pl/2015/06/02/k...

Pośrednicy wykorzystywali luki w ustawie o czym jasno pisze KNF w swoim stanowisku i to właśnie ten fakt był przyczynkiem do nowelizacji ustawy w kwietniu tego roku. I między innymi z tego powodu moim zdaniem ciężej będzie wydrzeć coś od banku niż od audytora.

AsGBK
0
Wysłane: 16 września 2018 13:54:20
@ maciej_61, @alder74

Wydaje mi się, że model sprzedaży obligacji PDM/IB został dobrze przemyślany przez prawników i raczej jest zgodny z prawem. Ta konstrukcja współpracy powstała właśnie dlatego, że IB nie mógł oferować obligacji korporacyjnych, a też chciał korzystać z dobrodziejstwa GBK. Wykombinowali, że IB będzie tylko „informować klienta o innej możliwości inwestycji i umożliwiać mu otrzymanie ofert związanych z tą inwestycją” od podmiotu, który takie uprawnienia posiada. Tak, jak napisał anty_teresa luki w prawie to umożliwiały.

Ten mechanizm nie powstał po to, żeby sprzedać klientom nic nie warte obligacje spółki, która zaraz upadnie, ale po to, aby wszyscy mogli zarobić – IB, PDM i nawet klient :) (przecież było się czym dzielić - GBK oferował wysoki procent).

Zarabiają zatem IB i PDM (IB po skutecznym poinformowaniu swoich klientów o możliwości zainwestowania daje kapitał, PDM wnosi do tego układu uprawnienia do oferowania obligacji, oba podmioty zatem na tym korzystają i dzielą się prowizją), zarabia też klient - przecież oprocentowanie jest wyższe niż na lokacie, mamy: win-win-win :)

Zarabiały też inne podmioty o czym jest mowa w artykule „Jak obligacje trafiały do klientów Idei”. gospodarka.dziennik.pl/finanse...

Cytat:
Sprzedaż danych za pośrednictwem spółek marketingowych oznaczała, że dochodami z uplasowania obligacji dzieliło się kilka podmiotów. Jak dowiedzieliśmy się od osoby, która przeanalizowała warunki dystrybucji papierów GetBacku, część emisji sprzedawanych przez Polski DM miała – jak określa nasz rozmówca – "nienaturalnie niską" prowizję, poniżej 1 proc. wartości nominalnej sprzedanych obligacji. – GetBack oferował stawki prowizji za uplasowanie na poziomie 3–7 proc. Stawka w domu maklerskim poniżej 1 proc. świadczy, że wypłata większości wynagrodzenia za uplasowanie realizowana była "nieoficjalnie" – uważa nasz informator.

Cytat:
Maciej_61:

- odpowiedzieli - streszczając - że nic nie było robione u nich i nie mają żadnych dokumentów dotyczących tej transakcji

Cytat:
Alder 74:
- oczywiście nie miałem podpisanej z IB żadnej umowy na oferowanie instrumentów finansowych

Ale w sumie, to jakie dokumenty dotyczące transakcji nabycia obligacji GBK miałby posiadać IB?

IB w związku z tym, iż tylko „poinformował Was o innej możliwości inwestycji i umożliwiał otrzymanie tej oferty” to nie występował w roli Agenta Firmy Inwestycyjnej - to nie od IB otrzymaliście ofertę i warunki emisji. Propozycję nabycia obligacji otrzymaliście od PDM.

Jedyne, czego potrzebował od Was IB to tylko dyspozycji przelania Waszych środków na konto PDM, a do tego nie jest potrzebna żadna umowa, to po prostu zwykły przelew :) Chyba bez Waszej zgody środki nie zostały przelane. Rachunku w IB nie likwidowaliście, na ten rachunek wpływały odsetki z obligacji.

PDM z kolei twierdzi, że „w przekazywanej dokumentacji znajdowały się warunki emisji obligacji i propozycja nabycia obligacji. Wszystkie dokumenty w tytule miały wpisane słowo „obligacje” i zawierały elementy wymagane dla oferowania obligacji.”

Propozycja nabycia obligacji musi być imienna, ale Wy nie musieliście z niej skorzystać.

Można jedynie mieć nadzieję, że KNF dopatrzy się nieprawidłowości w tym mechanizmie PDM/IB.

Cytat:
Zapytany o to, czy taki model sprzedaży obligacji jest zgodny z przepisami, rzecznik nadzoru informuje: – Rozstrzygająca odpowiedź nie jest możliwa bez określenia realnych okoliczności takiego procesu, z uwagi na możliwość istnienia różnych stanów faktycznych.

gospodarka.dziennik.pl/finanse...

Generalnie pozostaje najsłabszy element tej całej układanki - sprzedawca w banku. I tu zgadam, się z tym co napisał Timon - klient musi mieć mocne dowody, że podczas tego „pierwszego kontaktu” został wprowadzony w błąd.

Cytat:
Timon
Ktoś zarzuci, że nie został poinformowany - nagrania rozmowy nie ma, doradca stwierdzi, że informował, na papierze jest podpis potwierdzający że klient zapoznał się z ofertą i ją rozumie.
Ktoś zarzuci, że doradca nie powinien mu oferować nawet obligacji - dla ofert prywatnych nie ma obowiązku sporządzania ankiety.
Ktoś zarzuci, że bank celowo wepchnął go na minę - wg dostępnych w chwili oferowania informacji spółka była wypłacalna, a dane finansowe potwierdzał również renomowany audytor.

W efekcie, walka o odzyskanie pieniędzy od banków to tysiące indywidualnych przypadków, tysiące indywidualnych spraw sądowych i lata walki o odzyskanie pieniędzy. W mojej ocenie uda się to tylko wtedy, gdy doszło do rażącego naruszenia procedur bankowych przez doradcę np. na dyspozycjach zapisu są podpisy doradców, a nie klienta lub gdy są mocne dowody na to, że wprowadzał on w błąd (maile, nagrane rozmowy).
Edytowany: 17 września 2018 11:40

alder74
0
Wysłane: 16 września 2018 14:08:16
Czyli KNF już 2015 doskonale wiedział o nieprawidłowościach i podejmował działania.
Potrzebował trzech lat, żeby zmienić zapis w ustawie, który lepiej chronił klientów
Czy tu pasuje określenie, że Państwo zawiodło?

Nie bardzo sobie wyobrażam, jak indywidualny obligatariusz ma pozwać audytora - chyba, że będzie to pozew zbiorowy.

AsGBK
0
Wysłane: 16 września 2018 14:32:19
@alder74,

to musi być pozew zbiorowy obligatariuszy, w pojedynkę to nikt nie podoła kosztom procesu :) Spółka też może pozwać Deloitta, przecież audytor źle wykonał swoje zlecenie.

Może w ramach pracy domowej niech każdy poszuka na zagranicznych portalach informacji na temat spraw wytoczonych audytorom, a głównie Deloittowi.

Podobno specjalistą od spraw dotyczących zaniedbań audytorów jest adwokat Steven Thomas. Może będzie nas stać na jakąś konsultację :)

alder74
0
Wysłane: 16 września 2018 15:00:37
Dziękuję za dyskusję/ analizę układu IB/ PDM.
Sporo się nauczyłem.
Widać, że była to przemyślana konstrukcja, która uwzględniała również ominięcie przez IB i PDM wymogów MIFID.
Brutalnie mówiąc IB robił za naganiacza i dostawał za to jakieś ochłapy.
Z drugiej strony była to rola kluczowa, bo bez dostępu do listy potencjalnych klientów (lokaty itp.) PDM samodzielnie nie byłby w stanie przedłożyć tylu ofert emisji prywatnej na obligacji GB.

Smutna konkluzja jest taka, że w starciu z bankami indywidualny klient ma ograniczone możliwości.

Pamiętam w 2007 - 2008 bank namówił mnie na jakieś fundusze bezpieczne emerytalne (chyba to się nazywało IKE).
No i był wtopa. Bank stwierdził - przykro nam, ale to nie my wywołaliśmy kryzys.

mareksus
0
Wpisów: 123
Wysłane: 16 września 2018 17:09:19
alder74 napisał(a):
Czyli KNF już 2015 doskonale wiedział o nieprawidłowościach i podejmował działania.
Potrzebował trzech lat, żeby zmienić zapis w ustawie, który lepiej chronił klientów
Czy tu pasuje określenie, że Państwo zawiodło?

Nie bardzo sobie wyobrażam, jak indywidualny obligatariusz ma pozwać audytora - chyba, że będzie to pozew zbiorowy.

Państwo? Jakie Państwo? To z kartonu, które nigdy nie zawodzi jak babcia ukradnie batonik za 2 zł w supermarkecie?

Państwo absolutnie nie chroni obywateli w zupełnie podstawowych sprawach, począwszy od kredytów, polisolokat, GetBacków, Ambelgoldów itd . Chroni natomiast banki oraz zwykłych oszustów.

Im szybciej pozbędziecie się złudzeń tym lepiej dla Was.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

196 197 198 199 200

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,389 sek.

uyebicbp
qbmzxvnp
puceafdk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
uxczcitb
tubcjgrl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat