PARTNER SERWISU
bnwhcibv
147 148 149 150 151

Kiedy dno bessy?

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 5 września 2009 16:43:28
~płynącyzrynkiem

minfin nie bedzie patrzyl na wplyw na gielde, tylko gdzie ma taniej; obecnie wchodzi we franka...ciekawe sd czy zabezpieczaja walute.

poki co w pt zloty sie umocnil po info o deficycie 10%, w cnbc wymyslali jakies lewe tlumaczenie, czemu 10% moze byc dobre (ze niby rzad dobrze wykorzysta te pieniadz na inwestycje sic!) przy czym po prostu mysle, ze rynek oczekiwal gorszej liczby

NA giełdę z pewnością nie Anxious .
Natomiast nie jest znana forma zaciągania tego długu. Czy to frank czy to euro czy dolar jest drugorzędne. Jeżeli zaciągną zobowiązania zagranicą to ta część pieniędzy, która pójdzie na spłaty rat kapitałowo-odsetkowych państwowego długu (zaczynają to byc coraz większe pozycje) i jeszcze kilka innych pozycji nie przejdzie przez rynek. Natomiast reszta i owszem. Pojawienie się większej ilości walut sprzedawanych przez rząd spowoduje umocnienie złotego. Na dzień dobry oszacowano to ewentualne umocnienie już na 10%?? (nie wiem, gdzie i kiedy widziałeś info o umocnieniu się pln o 10%, bo oznaczałoby to kurs 3,75-3,80 do Euro ???!!!), a pewnie będzie tego więcej. Oznacza to złe perspektywy dla eksporterów i pogorszenie naszego PKB. Zresztą akcje (głównie WIG20 i 40) drożejąc w walucie chyba też przestaną być atrakcyjne dla zagranicy (oczywiście nie wszystkie) i ... zaczną spadać Think
Są też prognozy, że tak duży deficyt wywoła odwrót od złotówki i wtedy 4,7 za Euro też możliwe, potanienie naszych akcji w walucie i te ... zaczną wzrastać Think

Co do bezrobocia to zgoda, podałem Eurostat, bo tak mozemy się porównać z Europą, niepotrzebnie zaplątałem 11 z GUSu. 2 punkty procentowe bezrobocia więcej to będzie armagedon, bo "przy okazji" spadną wynagrodzenia części zatrudnionych.

Porównałem sobie dziś dane z USA - bezrobocie i S&P 500. Maksa w bezrobociu mieli w XI, XII 1982. I poza tym okresem około tych dat, to po 48 roku mamy dziś rekord.
Co ciekawe przy maksie w bezrobociu zawsze rynek giełdowy był już daleko od dołka. Gdy w 1987 doszło do pierwszej bańki na akcjach i nieruchomościach to mimo spadku ineksów, i to znacznego, bezrobocie spadało dłuższą chwilę !
Dlatego usiaki tak do końca się tym nie przejmują.
Jest tylko jedno zastrzeżenie. 10,8% bezrobotynych, wtedy (1982), w liczbach bezwzględnych to 12 mln ludzi. Dziś prawie 15 mln i wzrasta. Akcja kredytowa też jakby inna, a wycenę akcji porównując wskażnik giełdowy dzieli rząd wielkości.
Edytowany: 5 września 2009 17:47

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 5 września 2009 17:33:16
Vox napisał(a):
Cytat:
Śledzę comiesięczne analizy Pawła Biedrzyckiego, wczoraj pojawiła się:

jak widać p. Paweł również wieszczy dalsze wzrosty. (średnia 45 tygodniowa przecięta)

tak ale podał też przykład gdzie wybicie było fałszywe i zaznaczył żeby wypatrywać potwierdzenia, a powinno ono nastąpić we wrześniu a to jak wiadomo kiepski miesiąc na wzrosty.
EEX

lajkonik
0
Wysłane: 5 września 2009 17:56:10
owner napisał(a):
Vox napisał(a):
Cytat:
Śledzę comiesięczne analizy Pawła Biedrzyckiego, wczoraj pojawiła się:

jak widać p. Paweł również wieszczy dalsze wzrosty. (średnia 45 tygodniowa przecięta)

tak ale podał też przykład gdzie wybicie było fałszywe i zaznaczył żeby wypatrywać potwierdzenia, a powinno ono nastąpić we wrześniu a to jak wiadomo kiepski miesiąc na wzrosty.

Ciekawa ta 15 miesięczna średnia. Rzeczywiście w hossie minima korekt odbijały się od niej choć na S&P 500 raz było poważne naruszenie reguły, kilkakrotnie dzienne minima w trakcie miesiąca były tuż poniżej średniej.
Ale w bessie - szczególnie tej ostatniej, szczyty były bardzo odległe od średniej i nie można o niej umówić jako oporze.

Jak większość takich analiz dobrze potwierdza się super po fakcie. Gorzej ze znalezieniem punktu zwrotnego w tej teorii.Bardziej do mnie przemawia dywergencja między rynkami. Ale to też będzie wiadomo tuż po.
Edytowany: 5 września 2009 17:58

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 5 września 2009 17:57:13
lajkonik napisał(a):

Zresztą akcje (głównie WIG20 i 40) drożejąc w walucie chyba też przestaną być atrakcyjne dla zagranicy (oczywiście nie wszystkie) i ... zaczną spadać Think

Zważ, że równolegle ze wzrostem cen akcji w walucie wzrastają wyniki i wartość wewnętrzna naszych spółek. C/Z, C/WK i reszta pozostają stałe, wzmocnienie złotówki (lub jej osłabienie) nie wpływa więc negatywnie na atrakcyjność naszych firm.

Wpływa na sytuację eksporterów czy importerów, ale to już inna bajka.

lajkonik
0
Wysłane: 5 września 2009 18:08:35
Niby, nie wpływa, bo przeliczamy wszystkie wskażniki. Ale mając takie, a nie inne zasoby wolnych środków starcza ich na więcej, bądż mniej akcji. Wartość posiadanych akcji też im rośnie, bądż maleje w rytm kursu. Stąd prosta droga do decyzji o sprzedaży, bądż dokupieniu akcji.
Nie przesądzam o spadku jak napisałem = Think
Nie mówiąc już o takich spółkach jak Immo czy Orco, które ściśle związane są z kursem na świecie ikursem wymiany.
Edytowany: 5 września 2009 18:10

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 5 września 2009 19:56:40
08marek napisał(a):
plynacyzrynkiem napisał(a):
tak tak bez sprzedazy nie ma straty.... ;)))))))))))))))))))))))))))))

W chwili kupna akcji Kupujący ponosi stratę równą kwocie gotówki wydanej na ten zakup.

nie wiem czy zauwazyles moze dosc wymowne mordki przy moim wpisie...
papierowe to moga byc tylko niezrealizowane zyski, strata zawsze jest strata

plynacyzrynkiem
0
Wysłane: 5 września 2009 20:03:49
lajkonik napisał(a):

Natomiast nie jest znana forma zaciągania tego długu. Czy to frank czy to euro czy dolar jest drugorzędne. Jeżeli zaciągną zobowiązania zagranicą to ta część pieniędzy, która pójdzie na spłaty rat kapitałowo-odsetkowych państwowego długu (zaczynają to byc coraz większe pozycje) i jeszcze kilka innych pozycji nie przejdzie przez rynek. Natomiast reszta i owszem. Pojawienie się większej ilości walut sprzedawanych przez rząd spowoduje umocnienie złotego.

ok, racja, zaleznie od tego czy wyemituja polskie cyz euroobligacje, bedzie to mialo wplyw zarowno na kurs walutowy jak i podaz pieniadza w kraju

lajkonik napisał(a):
Na dzień dobry oszacowano to ewentualne umocnienie już na 10%?? (nie wiem, gdzie i kiedy widziałeś info o umocnieniu się pln o 10%, bo oznaczałoby to kurs 3,75-3,80 do Euro ???!!!),

nie, nie, deficyt rowny 10% pkb, umocnienie bylo bodajze o 0,5% w pt:)

lajkonik napisał(a):

Porównałem sobie dziś dane z USA - bezrobocie i S&P 500. Maksa w bezrobociu mieli w XI, XII 1982. I poza tym okresem około tych dat, to po 48 roku mamy dziś rekord.
Co ciekawe przy maksie w bezrobociu zawsze rynek giełdowy był już daleko od dołka. Gdy w 1987 doszło do pierwszej bańki na akcjach i nieruchomościach to mimo spadku ineksów, i to znacznego, bezrobocie spadało dłuższą chwilę !
Dlatego usiaki tak do końca się tym nie przejmują.

zwroc tez uwage, ze u nas wskaznik bezrobocia jest bardzo istotny, a usiaki duzo wieksza uwage zwracaja na non farm payrolls

lajkonik
0
Wysłane: 5 września 2009 20:30:02
plynacyzrynkiem napisał(a):

nie, nie, deficyt rowny 10% pkb, umocnienie bylo bodajze o 0,5% w pt:)

Produkt podobno mamy ok 1300 mld. Nawet gdyby prawdą byłoby 80-90 mld deficytu o czym mówił jeszcze niedawno minister Gomółka, bądż co bądż w rządzie Tuska to też nie bedzie 10%. Trochę w tym cnbc przesadzili. Dlatego niezrozumiałem.blackeye

plynacyzrynkiem
0
Wysłane: 5 września 2009 20:40:21
mowili o 10%, ale faktycznie nie skonfrontowalem tego z rzeczywistoscia lecz im zaufalem...sd az polazlem na strone i gus i znalazlem ww 1,3biliona, ale na koniec 2008; nie wiem jak czytac rok 2009 - dla 2008 1271 mld to suma 4 kwartalow, a na polowe roku to rozumiem, ze mam zsumowac 2 ostatnie i 2 pierwsze kwartaly? pewnie cos trzeba jeszcze o inflacje skorygowac, pare cyferek i czlowiek sie gubi ;)

www.stat.gov.pl/gus/5840_1338_...
Edytowany: 5 września 2009 20:41

lajkonik
0
Wysłane: 5 września 2009 20:49:40
Nie twój błąd tylko dziennikarzy albo gości.thumbright

Ja taki mądry, bo gdzieś to dzisiaj przeczytałem Dancing

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 5 września 2009 20:52:53
Cytat:
Produkt podobno mamy ok 1300 mld. Nawet gdyby prawdą byłoby 80-90 mld deficytu o czym mówił jeszcze niedawno minister Gomółka, bądż co bądż w rządzie Tuska to też nie bedzie 10%. Trochę w tym cnbc przesadzili. Dlatego niezrozumiałem

a może nie przesadzili? U nas deficyt się sprytnie księguje po kątach, upycha poza bilansem,
przerzuca na samorządy lokalne itp. Walczymy w końcu o kryteria przyjęcia eurowaluty wave
a kryterium długu publicznego to bodajże 60% PKB.

ale wpływu na giełde nie będzie to mieć żadnego. Mamy w poniedziałek do nadrobienia sporo
do S&P500, więc otwarcie luką, a potem dalej do góry. Jak kot śpi, to myszy harcują Dancing

lajkonik
0
Wysłane: 5 września 2009 20:59:49
Też tak myślę Vox. Monday - up. Ale od wtorku wzmógłbym czujność.

slow2006
0
Wpisów: 132
Wysłane: 5 września 2009 22:37:50
deficyt nie bedzie mial wplywu na gielde ale moze miec na waluty zobaczymy w monday...

a o euro mozemy pomazyc, deficyt budzetowy moze byc na poziomie 3% a mowicie ze ma byc 10% no to hehe 10 lat zeby to splacic przy dobrej koninkturze, nie ma sie co ludzic... bedzie zle i jeszcze gorzej... w gospodarce a na gieldzie zobaczymy...

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 5 września 2009 23:32:59
Cytat:
w gospodarce a na gieldzie zobaczymy...
dalsze szalone wzrosty hello1

discopolo
0
Wpisów: 1 035
Wysłane: 5 września 2009 23:49:20
Rostkowski tym info o deficycie zrobił czarny PR. Nie wiem po co, bo sam może mieć z tego kłopoty, ale zrobił.
Przecież taki deficyt byłby przy wzroście PKB w 2010r na poziomie 0.5%, a będzie ze 2.5% co da deficyt ponizej 30 mld.

Po piątku USiaków należą się wzrosty, ale minister nie pomógł i może być różnie.

slow2006
0
Wpisów: 132
Wysłane: 6 września 2009 01:28:19
usiaki nakupili zlotowek w piatek wiec musza cos z nimi zrobic :))) wiadomo... a moze nawet zlotowka pojdzie w gore, bo rzad bedzie emitowal obligacje itp ... za cos beda musieli to kupic...

markuz12
0
Wpisów: 354
Wysłane: 6 września 2009 10:53:33
discopolo napisał(a):
Rostkowski tym info o deficycie zrobił czarny PR. Nie wiem po co, bo sam może mieć z tego kłopoty, ale zrobił.
Przecież taki deficyt byłby przy wzroście PKB w 2010r na poziomie 0.5%, a będzie ze 2.5% co da deficyt ponizej 30 mld.

Po piątku USiaków należą się wzrosty, ale minister nie pomógł i może być różnie.

a moze Rostowski gra na osłabienie złotego w okresie średnioterminowym, może to jest jego recepta na kryzys..słaby złoty silny eksport..
Edytowany: 6 września 2009 10:54

discopolo
0
Wpisów: 1 035
Wysłane: 6 września 2009 11:13:55
markuz12 napisał(a):
discopolo napisał(a):

a moze Rostowski gra na osłabienie złotego w okresie średnioterminowym, może to jest jego recepta na kryzys..słaby złoty silny eksport..

Nie gra na osłabienie waluty bo dałby ten wywiad w porze handlu, a nie w piątek wieczorem.
W ten sposób wszyscy mają czas na przemyślenie sprawy. Przecież tak naprawdę nie podnosi deficytu ponad spodziewany poziom. Po prostu dołącza do niego wydatki na drogi i FUS, a w tym roku są poza. To nawet uczciwszy sposób przedstawiania sprawy. Czarny PR to robi przesadnie ostrożnie szacując wzrost gospodarczy w przyszłym roku.
Nic daru do umiaru. Jeszcze niedawno bronił jak lew +3.7% w tym roku, a tera wygięło go w drugą stronę i oczekuje +0.5% w przyszłym. Na mój rozum to nawet w tym roku będziemy w strefie pomiędzy +1.0% a +1.5%, a w przyszłym roku przynajmniej 1 procent wyżej. Wtedy niezależnie od sposobu liczenia deficyt będzie duuużo niższy.
Edytowany: 6 września 2009 11:14

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 6 września 2009 11:15:46
Wg mnie jakimś czynnikiem jest to, że skarb państwa ma do pilnego wywalenia dziesiątki mln €, które dostał na dotacje unijne. Umowy są podpisywane w zł, jest duże opóźnienie w wypłatach, skarb nie ma złotówek - mocno dołoży na różnicach kursowych: od czerwca jakieś 30-40 groszy na 1 euro. Przedsiębiorcy płaczą, że papiery dawno załatwione, a pieniędzy ani widu ani słychu, agencje odpowiadają, że konta puste.
biznes.gazetaprawna.pl/artykul...

przemek_f
0
Wpisów: 166
Wysłane: 6 września 2009 12:32:51
Rostowski informację o deficycie musiał kiedyś podać. Teraz jest na to najlepszy czas bo na rynku panuje optymizm.

Piotr Kuczyński:
Cytat:
List do gazet w piątek wieczorem też był przemyślany. W czasie weekendu politycy się już wyzłośliwią, ekonomiści powiedzą, że to było tylko urealnienie, o którym wspominałem w drugim akapicie. Jeśli mam rację to złoty (po początkowym osłabieniu) wróci do formy, a akcje nie zareagują. Nawiasem mówiąc wystarczy w poniedziałek lub wtorek albo w oba te dni wymienić na rynku większą ilość środków pomocowych z UE, żeby rynek walutowy doszedł do wniosku, że deficyt złotemu nie zaszkodzi, a to zwiększyłoby presję na umocnienie złotego.

W interesie rządu jest by złotówka trzymała się mocno do 30 września, bo po kursie z tego dnia rozliczane są unijne dotacje dla rolnictwa. Wrzesień więc może być dobrym okresem do ewakuacji z polskiego rynku po korzystnym kursie wymiany.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

147 148 149 150 151

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,425 sek.

nwnzhcjq
ayjxbyif
rzvewgzr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
euuyzknx
afelbdvb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat