0 Dołączył: 2018-04-21 Wpisów: 582
Wysłane:
10 października 2018 09:15:46
Pesto napisał(a):W początkowym planie spółka miała dokonać niezależnej wyceny portfeli, ale z tego co pamiętam (pisał to chyba Radek) RW się na to nie zgodziła bo to dodatkowe koszty ... I to może był błąd bo to właśnie pozostawiło wątpliwości, które teraz są podnoszone.... a była to zasadnicza kwestia.
Sama spółka i RW składa propozycje chaotyczne i niedopasowane do np. stanu rozmów z zabezpieczonymi ... (jedni się godzą drudzy nie - a propozycja nijak ma się do tego). W szcególności dotyczy to tych ostatnich zmian.
Sędzia dał jasny sygnał, że oczekuje już konkretów co do inwestora i dopracowanych propozycji układowych ...
Wycena, tak jak każda inna, opiera się na założeniach. RW przesunęła siłę ciężkości na operacje. Powstał plan naprawczy i zaczyna być mozolnie wdrażany. Ten element jest paradoksalnie konieczny w każdym z wariantów - kontynuacji działalności, jak i sprzedaży aktywów
|
|
0 Dołączył: 2018-05-03 Wpisów: 184
Wysłane:
10 października 2018 10:07:51
obligatariusz_@kontakt napisał Od początku celem było przedstawienie 2 alternatywnych rozwiązań: - kontynuacja działalności (wariant bazowy) - większe potencjalnie środki dla obligatariuszy, ale obarczone istotnymi ryzykami związanymi z okresem spłat (8 lat) - sprzedaż spółki/ aktywów inwestorowi - niższa kwota, ale pewna i dostępna na przestrzeni ~6 miesięcy
proszę o odpowiedź czy obydwa rozwiązania będą łączyć się z konwersją czy ta opcja ze sprzedażą spółki już nie?
|
|
0 Dołączył: 2017-09-03 Wpisów: 117
Wysłane:
10 października 2018 11:47:12
Dobrze że sędzia nie wyznaczył kolejnego terminu ZW, a wpierw zobowiązał GBK, RW, kuratora i nadzorcę do wywiązania się ze złożonych deklaracji. Wszystkie opcje majà być wcześniej na stole, a nie za pięć dwunasta. Każdy będzie mógł sie zastanowić za czym chce głosować. Dobrze że zarząd dostał czas na przygotowanie tego....
Pozostaje czekać na te dokumenty ...
Panie Radku: 1) jeszcze kwestia Altus i Trigon - rozumiem, że w kontekście ostatniego komunikatu spółki o oczywistej omyłce pisarskiej w kontekście rynkowości umów z Trigonem - ten temat nie zostanie odpuszczony ?
2) po co jest konwersja tylu miliardów akcji - bo jak rozumiem w kontekście sprzedaży aktywôw, to posłużyć ona może jedynie do zwrotu ..... bo do czego więcej. Jaka jest jest rola w poszczególnych opcjach z inwestorem czy tez bez - i czemu aż miliardowa ....
Edytowany: 10 października 2018 11:49
|
|
|
|
0 Dołączył: 2018-07-06 Wpisów: 201
Wysłane:
10 października 2018 13:11:06
jakzarzadzacpieniedzmi.pl/jak-...Niezły artykuł o mechanizmach stojących za agresywną sprzedażą obligacji Gbk i podobnych produktów - jeśli ktoś jeszcze nie ma dość czytania o tym, polecam. Daje dobrą perspektywę.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-11 Wpisów: 528
Wysłane:
10 października 2018 14:21:32
Też miałem citigolg przez wiele lat, ale przeniosłem się do Lionsa, to był wielki błąd.
|
|
Wysłane:
10 października 2018 15:40:35
Pesto napisał(a):Dobrze że sędzia nie wyznaczył kolejnego terminu ZW, a wpierw zobowiązał GBK, RW, kuratora i nadzorcę do wywiązania się ze złożonych deklaracji. Wszystkie opcje majà być wcześniej na stole, a nie za pięć dwunasta. Każdy będzie mógł sie zastanowić za czym chce głosować. Dobrze że zarząd dostał czas na przygotowanie tego....
Pozostaje czekać na te dokumenty ...
Panie Radku: 1) jeszcze kwestia Altus i Trigon - rozumiem, że w kontekście ostatniego komunikatu spółki o oczywistej omyłce pisarskiej w kontekście rynkowości umów z Trigonem - ten temat nie zostanie odpuszczony ?
2) po co jest konwersja tylu miliardów akcji - bo jak rozumiem w kontekście sprzedaży aktywôw, to posłużyć ona może jedynie do zwrotu ..... bo do czego więcej. Jaka jest jest rola w poszczególnych opcjach z inwestorem czy tez bez - i czemu aż miliardowa ....
ad/1 - spółka podawała w komunikatach ESPI najważniejsze roszczenia, z którymi występowała; jeżeli wśród nich była też wspomniana spółka oraz jeżeli takowe roszczenie nie zostało to wycofane, to zakładam, że tak właśnie jest:) ad/2 - konwersja to m.in. narzędzie wygenerowania straty podatkowej - bez łaski US, czy polityków, próbujących zbić naszym kosztem kapitał polityczny
|
|
Wysłane:
10 października 2018 15:43:35
kris1986 napisał(a):obligatariusz_@kontakt napisał Od początku celem było przedstawienie 2 alternatywnych rozwiązań: - kontynuacja działalności (wariant bazowy) - większe potencjalnie środki dla obligatariuszy, ale obarczone istotnymi ryzykami związanymi z okresem spłat (8 lat) - sprzedaż spółki/ aktywów inwestorowi - niższa kwota, ale pewna i dostępna na przestrzeni ~6 miesięcy
proszę o odpowiedź czy obydwa rozwiązania będą łączyć się z konwersją czy ta opcja ze sprzedażą spółki już nie? Wg mnie konwersja powinna zostać zaproponowana w obu przypadkach - mając na uwadze roszczenia i aktywa nieoperacyjne, nawet po sprzedaży aktywów inwestorowi, można w układ zaszyć tzw. cash sweep, czy dywidendę
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
10 października 2018 15:44:17
Cytat:Rozwiązania zgodne z rzeczywistym stanem prawnym są z pewnością lepsze stąd wydaje się korzystniejsze niż konwersja (o czym poniżej) skorzystanie z art. 23 ust. 1 pkt 40 „Nie uważa się za koszty uzyskania przychodów: umorzonych pożyczek, jeżeli ich umorzenie nie jest związane z postępowaniem restrukturyzacyjnym lub postępowaniem upadłościowym;” Ostatecznie to doradca podatkowy obligatariusza powinien zdecydować jakie rozwiązanie wybrać. Czyli cytowany przez Kuratora przepis nie bardzo ma szanse w starciu z US? Skoro pożyczka jest w postepowaniu upadlosciowym, i zostala umorzona, czy mozna rozliczyc to jako koszt uzyskania przychodu w PIT-38?
Edytowany: 10 października 2018 15:45
|
|
Wysłane:
10 października 2018 16:41:04
Nie można odliczyć nic, ktoś już pisał tutaj wcześniej.
|
|
Wysłane:
10 października 2018 17:55:26
Odliczyć mogą tylko inwestorzy którzy wygenerowali jakiś zysk na innych instrumentach finansowych - tak przynajmniej wywnioskowalem czytając to forum. Osoby którzy mają dochód z umowy o pracę oraz emeryci nie mogą żadnej straty odliczyć. Tak więc skoro kurator pisze że konwersja nie miała na celu dochodowosci tylko w zamiarze przejęcia spółki a Radek pisze, że konwersja to m.in. narzędzie wygenerowania straty podatkowej (rozumiem, że dla inwestorów), to może ktoś potrafi mi wypunktowac korzyści jakie może zwykłym osobom którzy pracują na etacie i emerytom przynieść konwersja? Nas jest bardzo dużo, nie ubierając nic inwestorom, ale Nam chyba nic nie przyniesie. I jeszcze jedno pytanie. Czy jeśli dojdzie do propozycji układowej z inwestorem, to czy wszystkie odzyskane środki przez spółkę z ewentualnie odszkodowań, cofnietych transakcji i z konfiskaty majątku należeć się będą obligatariuszom czy inwestorowi?
|
|
|
|
Wysłane:
10 października 2018 18:00:16
Lokata w banku to też zysk kapitałowy, a nie można i innych funduszy też chyba nie. Ja się nie znam, ale tak ktoś pisał wyżej.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-03 Wpisów: 121
Wysłane:
10 października 2018 18:38:48
Inwestor kupi tylko pakiety wierzytelności lub ZCP, czyli pakiety + platformę + przejmie kadrę. Wszelkie wierzytelności Getback związane z "aferą" zostaną w spółce, a więc jest szansa, że coś jeszcze do nas spłynie poza pieniędzmi zapłaconymi przez inwestora.
|
|
0 Dołączył: 2018-07-06 Wpisów: 201
Wysłane:
10 października 2018 19:01:48
Na czym skupi się teraz RW?
|
|
Wysłane:
10 października 2018 19:21:18
Panie Radku,
1) Przecież sam prezes Dąbrowski mówił, że ewentualne pieniądze z roszczeń trafią do wierzycieli - do tego nie jest potrzebna konwersja - czy sie mylę ?
Dodatkowo z wyjaśnień kuratora można zrozumieć, że przyjęcie konwersji oznacza rezygnację z części roszczeń równą wysokości kwoty konwertowanej.
Czy chce Pan powiedzieć, że poprzez jednak tą konwersję można jakoś uniknąć tej rezygnacji poprzez te mechanizmy cash sweep ....?
2) o co chodzi z tym cash sweep czy dywidendą: a) jaki to ma związek z roszczeniami, które to i tak mają trafić do wierzycieli zgodnie z tym co napisałem w 1)
b) skąd niby ta dywidenda - ona jest z zysku - a spółka ma przecież ogromną stratę i zysk pójdzie na pokrycie straty
Co to są wogóle za mechanizmy ? Proszę o bardziej szczególowe wyjaśnienie ... Czy ktoś coś z tego rozumie i może wytłumaczyć ? Tu jest potrzebne dokładne omówienie tych wariantów... bo ja tego nie rozumiem, a żeby coś poprzeć to chyba trzeba by wpierw to zrozumieć...w szczególności tak jak pisze i dopytuje też kris o tę konwersję czy to na pewno nam potrzebne (propozycje układowe można przecieź poprawiać - o czym też pisze kurator). Tak przynajmniej jest jeden większościowy właściciel ....
Edytowany: 10 października 2018 19:27
|
|
0 Dołączył: 2018-05-12 Wpisów: 447
Wysłane:
10 października 2018 20:26:39
Cytat:2) o co chodzi z tym cash sweep czy dywidendą: a) jaki to ma związek z roszczeniami, które to i tak mają trafić do wierzycieli zgodnie z tym co napisałem w 1) O ile dobrze rozumiem, to właśnie to, co spółka odzyska z niekorzystnych umów będzie mogło być nam wypłacane w postaci dywidendy na akcje. Niby proste rozwiązanie, ale: - od dywidendy automatycznie jest pobierany podatek 19%, czyli od pieniędzy, które spółka będzie nam zwracać, bo przecież to nie będą nasze zyski, zapłacimy jeszcze 19% podatku. US już się cieszy :))
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
10 października 2018 20:27:51
wystarczy ogłosić skup własny akcji po 5 groszy za akcję... i już nie płacimy podatku od dywidendy.
|
|
Wysłane:
10 października 2018 20:37:04
To mi się podoba: podatki od wszystkiego, strata jest nie wiadomo ile, a od odsetek od obligacji podatki, od akcji podatki. Podatki od straty, brawo US.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-12 Wpisów: 447
Wysłane:
10 października 2018 20:38:19
Vox napisał(a):wystarczy ogłosić skup własny akcji po 5 groszy za akcję... i już nie płacimy podatku od dywidendy. ale jesli jest skup własny akcji, to nie ma wtedy dywidendy. Napisałam jedynie, że jeśli kasa odzyskana przez GBK będzie nam wypłacana w postaci dywidendy na akcje, to stracimy 19%.
|
|
Wysłane:
10 października 2018 20:47:05
Ja również jestem za tym, aby nie rozbijać akcjonariatu na miliardy akcji, gdyż na pewno te akcje nigdy nie zyskają na wartości, a po drugie rzeczywiście w ten sposób drobni akcjonariusze zostaną z palcem w...…….(ja jestem tylko obligatariuszem) Abris ma 60 070 558 akcji co daje 60,071% w kapitale zakładowym i 86,21% na ZWZ. Jeszcze tylko JP Morgan Funds posiada 5,508% głosów na ZWZ. Łącznie wszystkich akcji jest ok 100 mln. I teraz prosta matematyka: inwestor wykłada 5 mln zł i jest posiadaczem kolejnych 100 mln akcji co daje mu 50% liczby głosów Abrisowi zostaje 30% pozostałe 20% drobni akcjonariusze. Co to oznacza? A mianowicie że 80% głosów mają gracze, którzy posiadają pieniądze na dokapitalizowanie Spółki i zakupów nowych portfeli. Jeśli Inwestor chce przejąć GetBack ok. daje kasę na jednorazową spłatę - kurator jak i Spółka mówi, że to dobre propozycje dające 200 mln więcej dla obligatariuszy. Oznacza to że za 5 mln przejmuje całą władzę nad spółką ale ma też kompana Abris z wielkimi pieniędzmi na zakupy nowych portfeli. Wiem, że Abris dał du…..y nie nadzorując poprzedni Zarząd, ale teraz ma szanse pokazać, że tak jak sam mówi, że jest również poszkodowanym w całej tej sprawie. Plusów takiej sytuacji jest wiele: - obligatariusze dostają jednorazową wypłatę w odpowiednim % ze środków od inwestora w ciągu 6 mcy, pozostała kwota w kilkunastu ratach w ciągu kilku lat - akcjonariat nie jest rozbity tylko w rękach dwóch graczy (80%), - jest 200 mln akcji, które zyskają na wartości a nie kilkanaście miliardów - Abris wychodzi z twarzą z tej całej sytuacji, - drobni akcjonariusze (a jest ich też pewnie kilka tysięcy) nie zostali pominięci w całej tej kryminalnej sytuacji, brak pozwów z ich strony przeciwko GetBack - główny inwestor za 5 mln jest głównym udziałowcem olbrzymiej spółki windykacyjnej - główni gracze łączą siły przeciwko Deeloite i innym nierynkowym transakcjom, kasa szybciej spływa na spłatę wierzycieli, a przyszły zysk dzielą między sobą, itd itd Wiem,że może to zbyt proste i RW nie takie tematy przerabiała, ale nie zawsze proste musi być złe. Co o takim wariancie myślicie? Może warto coś z tego ugryść.
|
|
Wysłane:
10 października 2018 20:56:34
Vox: ale to się tyczy tylko chyba wariantu ze sprzedażą ZCP i pozostawieniu "starego GBK" , bo w wariancie z kontynuacją działalności te odszkodowania już chyba wliczone są w procent spłaty.
Poza tym tak jak napisałem w pkt 1) te pieniądze i tak mają trafić do wierzycieli, bo przecież spółka nie spłaca 100% - tylko jak to się bedzie odbywać. Ale chyba może bez konwersji .... Ktoś może kompetentnie odpowiedzieć ... ?
Edytowany: 10 października 2018 20:57
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.