PARTNER SERWISU
wbrjvqwd
263 264 265 266 267

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

Saam
0
Wpisów: 69
Wysłane: 8 listopada 2018 16:26:34
draconiss napisał(a):
to niech RW i dzisiejszy GetBack uderzaja ostro do prokuratury i do mediow a nie przedstawiaja jakies spierdolone propozycje. jesli nie to znaczy ze sa umoczeni tak samo.

!!!

Saam
0
Wpisów: 69
Wysłane: 8 listopada 2018 16:28:21
draconiss napisał(a):
voyager747 napisał(a):
Prezesa Altusa aresztowali, bo sprzedał za drogo, a prezesa PKO też aresztują ?

jesli prezesi bankow najpierw sprzedawali wierzytelnosci duzo wyzej wiedzac ze sa one warte smieci a potem naklaniali klientow na obligacje twierdzac ze to jest bezpieczny produkt to sa winni czy nie?

!!!

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 8 listopada 2018 16:29:11
Cytat:
to niech RW i dzisiejszy GetBack uderzaja ostro do prokuratury i do mediow a nie przedstawiaja jakies spierdolone propozycje. jesli nie to znaczy ze sa umoczeni tak samo.

KONKRETY - jakie działania MEDIALNE proponuje RW i jak je możemy WESPRZEĆ???

bez nacisku na banki, 1mld z HOISTA pojdzie w wiekszosci do BANKOW (zabezpieczonych)
trzeba działać natychmiast

- nacisk na posłow - nie wiem z jakiej kto jest opcji politycznej, ale to nie powinno miec znaczenia. jest cos takiego jak interpelacja poselska

- nacisk na banki - na pewno sa wsrod obligatariuszy przedstawiciele mediow

- skarga do jakiegos Urzędu Europejskiego?

NerfMe
0
Wpisów: 224
Wysłane: 8 listopada 2018 16:30:28
Najnowsza uchwała RW:

www.getbacksa.pl/informacja-dl...

RW się zgadza w opcji z inwestorem na spłatę w wysokości 35 proc. i popiera negocjacje zarządu. Zarząd stosuje już znaną nam gierkę. Zaczyna od nizszej propozycji by pewnie za miesiąc łaskawie przedstawić propozycję około 35 proc. byśmy byli zachwyceni ich umiejętnością negocjacji...

Vox
Vox
297
Wysłane: 8 listopada 2018 16:43:50
zobaczcie w co inwestowali...

kliknij, aby powiększyć

brakuje tylko obligow GANTA I PCZ!!!!!

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 8 listopada 2018 16:45:46
W grudniu 2017 GetBack miał już bardzo skomplikowaną sytuację, a więc inwestycje tego typu mają podwójne dno. Sprawa dla prokuratury.

Wygooglujcie ktos stoi za ES Inwestycje i gdzie wcześniej zasiadał oraz kogo reprezentował.
Edytowany: 8 listopada 2018 16:50

Vox
Vox
297
Wysłane: 8 listopada 2018 17:04:51
wychodzi mi Investors TFI, osoba łącząca to Kotylak

https://investors.pl/

czas na pismo do prokuratury? Kupowali obligi spółek upadłych POWYŻEJ NOMINAŁU,
czyli za ponad 100%....

ktoś wogole uwierzy w TEN CYRK??????????
Edytowany: 8 listopada 2018 17:08

bukos4
6
Wpisów: 679
Wysłane: 8 listopada 2018 17:08:31
zamieszczam emaila od Pawła. Aż mnie ciarki przeszły...
Cytat:
Szanowni Państwo,
pragnę poinformować, iż wczoraj, 7.11, Radek wypowiedział mi pełnomocnictwo, które to pełnomocnictwo umożliwiało mi dostęp do materiałów oraz obecność na posiedzeniach Rady Wierzycieli ("RW") i głosowanie w imieniu Radka w przypadku jego nieobecności.

Oś sporu dotyczyła stanowiska wobec propozycji układowych RW dla głównego akcjonariusza Spółki tj. funduszu DNLB zarządzanego przez Abris (dalej nazywany w skrócie "Abris"). Zdaniem Radka Abris jest "jedynym podmiotem wspierającym wierzycieli" i w poniedziałek 5.11 zaproponował by utworzyć dla Abrisu oddzielną grupę, tak by mogli otrzymać 10% zaspokojenia plus, w proporcji do posiadanego długu, część z przyszłych odzysków mających pochodzić z odszkodowań dochodzonych sądownie.

Propozycja ta na nowo otworzyła dyskusję nad kwestią zasadności przyznania Abrisowi 10%, gdyż jako akcjonariusz znajduje się w czwartej, ostatniej, kategorii zaspokojenia i jeżeli inni wierzycieli z kategorii wyższych (w tym np. obligatariusze) nie zostaną zaspokojeni w całości, to Abrisowi zgodnie z prawem w przypadku upadłości likwidacyjnej nie przypadłaby nawet jedna złotówka.

Kurator zaproponował by przyznać Abrisowi 1%, co jest zbieżne ze złożonymi uprzednio przez Kuratora propozycjami układu. Ze stanowiskiem tym jak rozumiem zgodził się Nadzorca Sądowy oraz część członków RW. Ja również w trakcie dyskusji poparłem taką propozycję. Przyznanie Abrisowi 10% zaspokojenia oznacza zmniejszenie środków dostępnych dla pozostałych wierzycieli niezabezpieczonych i proporcjonalnie każdy z nas, każdy z 9 tys obligatariuszy "zrzuci" się na kwotę 7 mln zł dla funduszu Abrisa.

Osobiście nie bardzo dostrzegam takiej korzyści, która uzasadnia przyznanie Abrisowi 7 mln zł. W zarządzie GBK mamy osobę będącą etatowym pracownikiem Abrisu, która to, o ile mi wiadomo, aktualnie jest wynagradzana z pieniędzy Spółki, czyli de facto z naszych pieniędzy, pieniędzy wierzycieli niezabezpieczonych. Abris, jak rozumiem, chce zaoferować pomoc tylko w znalezieniu funduszy zainteresowanych ewentualnym kupnem wybranych roszczeń, ale podał tylko hasłowe ogólniki, a sam nie planuje jakiegokolwiek finansowania dochodzenia tych roszczeń.
Propozycja poszukiwania wyspecjalizowanego funduszu do dochodzenia roszczeń nie uzasadnia w mojej ocenie dlaczego Abris powinien być potraktowany lepiej niż w dotychczasowej propozycji RW. Paradoksalnie otworzyło to dyskusję nad kwestią zaspokojenia Abrisu i jeżeli Nadzorca Sądowy podtrzyma swoje stanowisko i złoży propozycje układowe z wyodrębnioną grupą dla Abrisu z 1%, to Kurator prawdopodobnie zagłosuje za takim wariantem i w efekcie Abris zamiast 10% otrzyma 1%.

Oczywiście można podnieść fakt, iż Abris udzielił pożyczki Spółce, chroniąc ją przed upadłością. Oddzielną kwestią jest cel i nadzór nad wykorzystaniem tej pożyczki, kto i kiedy został z niej spłacony. 70 mln to duża kwota dla Spółki i powinno starczyć na wiele miesięcy, a wraz z bieżącymi odzyskami dawać komfort utrzymania płynności w znacznie dłuższym horyzoncie, co umożliwiłoby przeprowadzenie poważnej restrukturyzacji.

Kwestii moralnej odpowiedzialności za sposób sprawowania przez Abris nadzoru właścicielskiego nad Spółką pozwolę sobie nie poruszać.

W nocy z 5 na 6 listopada Radek przesłał mi informację, iż oczekuje ode mnie w ciągu następnego dnia pisemnego wyjaśnienia mojego stanowiska odnośnie Abrisu pod groźbą cofnięcia mi pełnomocnictwa. Ponieważ pozycja Radka jako współinicjatora Porozumienia Obligatariuszy w mojej ocenie w żaden sposób nie predysponowała Go do stawiania mi jakiegokolwiek ultimatum, podjąłem decyzję by nie uczestniczyć w takiej formie dialogu, o ile tak to można tak nazwać, tym bardziej, że moje stanowisko w sprawie Abrisu wystarczająco wyraźnie prezentowałem podczas posiedzenia RW.

Odnośnie obecnie prowadzonego procesu sprzedaży Spółki to uważam, że został on rozpoczęty przedwcześnie, co w dyskusjach RW podnosiłem w lipcu. Spółka moim zdaniem powinna zostać najpierw zrestrukturyzowana i dopiero po poprawie efektywności być prezentowana inwestorom. Dopiero wtedy moglibyśmy liczyć na atrakcyjniejsze wyceny. Rozwiązanie takie jest o tyle trudniejsze, że wymaga zapewnienia Spółce płynności czyli albo pozyskania nowych środków albo uzgodnienia nowych warunków przekazywania Spółce środków z odzysków wpływających do funduszy (struktura przepływów w GBK wygląda tak, że najpierw pieniądze z odzysków trafiają do funduszy, które są zarządzane przez niezależne TFI, a potem część z tych pieniędzy jest przekazywana do Spółki). Zważywszy, że do sprzedaży został wystawiony "ciężko chory pacjent" to trudno było oczekiwać dobrej ceny.

Spółka w najnowszym wariancie układu proponuje 23,1% do 2024, z czego 18,85% będzie płatne w dwóch ratach do 2020 a 4,25% w dwóch ratach w latach 2023 i 2024. Pozostaje jeszcze pytanie jakie jest prawdopodobieństwo uzyskania tych spłat.

Osobiście wolałbym podjąć ryzyko zaaplikowania kuracji i sprzedaży Spółki na etapie rekonwalescencji i powrotu do zdrowia.
Bez podjęcia odważnych, choć ryzykownych decyzji nie uzyskamy dobrych warunków, a 18,85% jest wg mnie na tyle mało, że powinno skłonić do przemyślenia bardziej ambitnych rozwiązań. Poza uzyskaniem od inwestora lepszej ceny, nie bez znaczenia jest pozycja wierzycieli zabezpieczonych, w tym banków. Nie powinno być zgody na to, że cały ciężar spada na barki obligatariuszy niezabezpieczonych, a banki dostaną 100%.

Na zakończenie pragnę przeprosić te osoby które wypisały się od nas z listy kontaktowej, a dostaną tego maila. Zostało bez mojej wiedzy zmienione hasło do skrzynki Porozumienia kontakt@pogetback.pl i aktualnie nie mam do niej dostępu, dlatego też chcąc i jednocześnie czując się do tego wewnętrznie zobowiązany by podzielić się z Państwem moim stanowiskiem odnośnie ostatnich wydarzeń jestem zmuszony skorzystać z naszej starej skrzynki.

Ponieważ to Radek pełniąc funkcję członka RW ma chociaż w jakimś zakresie wpływ na bieg zdarzeń i nie chcąc doprowadzić do dwugłosu, to oddaję Mu pieczę nad Porozumieniem Obligatariuszy i trzymam kciuki za pomyślność podejmowanych przez Niego działań.

Serdecznie dziękuję za wsparcie jakie uzyskaliśmy z Państwa strony. Wierzę, że jeszcze się uda poprawić warunki które są obecnie proponowane, czego Wszystkim Nam życzę!

Paweł, współinicjator Porozumienia.

Vox
Vox
297
Wysłane: 8 listopada 2018 17:13:45
czyli chodziło żeby dać abrisowi marchewkę... 7 mln zł.
a co w zamian?

bukos4
6
Wpisów: 679
Wysłane: 8 listopada 2018 17:16:44
Vox napisał(a):
wychodzi mi Investors TFI, osoba łącząca to Kotylak

https://investors.pl/

czas na pismo do prokuratury? Kupowali obligi spółek upadłych POWYŻEJ NOMINAŁU,
czyli za ponad 100%....

ktoś wogole uwierzy w TEN CYRK??????????

VOX napiszesz do Prokuratury? ja juz ostatnio wysłałem 3 pisma to nie chcę wysyłać 4. W paru zdaniach, że w związku z uchwałą Rady Wierzycieli...sygnature masz?
Edytowany: 8 listopada 2018 17:17

webking
0
Wpisów: 28
Wysłane: 8 listopada 2018 17:21:41
RIP Polski Dom Maklerski SA

Ruszyło...

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 8 listopada 2018 17:24:59
RIP PDM, ale czy przybyło nam od tego kasy ?

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 8 listopada 2018 17:30:39
Kłoczko zły, Paweł zły.. tylko jedna osoba ma monopol na nieomylność Think

Shlomo
0
Wpisów: 26
Wysłane: 8 listopada 2018 17:37:38
Fabuła coraz bardziej przypomina czarny humor.... Fundusz dla Abrisu? 10%? :-))) A nie wydobywczy i długoletnie wyroki za taki 'nadzór' nad firmą? Poważnie to zaproponowano? No to chyba ludzie z grupy na FB padną ze śmiechu - od dawna wyrażali swoje powątpiewanie co do pracy RW :-))) JA zakrztusiłem się kawą jak to doczytałem. Ruski cyrk.

leonek7
0
Wpisów: 541
Wysłane: 8 listopada 2018 17:38:57
No to teraz wiadomo kto w czyjej kieszeni siedzi.

leonek7
0
Wpisów: 541
Wysłane: 8 listopada 2018 17:46:09
Ludzie teraz trwa walka o nasze pieniądze! My się nie liczymy ,stado hien rozdrapie wszystko! Tak naprawdę NIKT nie reprezentuje naszych interesów ,każdy patrzy na własną kieszeń! Dlatego takie marne propozycje układowe. Do torciku nazwanego GB przyssało się jeszcze kilka nowych pijawek!

draconiss
0
Wpisów: 133
Wysłane: 8 listopada 2018 17:50:27
webking napisał(a):
RIP Polski Dom Maklerski SA

Ruszyło...

to moze tak by kolej na IB? np jakis duzy bank PKO czy Pekao przejmuje aktywa kosztem zwrotu kasy za obligi a wlascicielowi IB cofnac licencje?

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 8 listopada 2018 18:00:21
Dziś kary dla PDM-u, a jutro głosowanie w sprawie likwidacji

www.stockwatch.pl/wiadomosci/k...
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

Vox
Vox
297
Wysłane: 8 listopada 2018 18:00:59
Cytat:
Dziś kary dla PDM-u, a jutro głosowanie w sprawie likwidacji

kary oczywiście do budżetu, a nie do obligatariuszy

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 8 listopada 2018 18:01:12
voyager747 napisał(a):
RIP PDM, ale czy przybyło nam od tego kasy ?

No niestety nie przybyło a i szanse na przybycie się zmniejszyły, bo jako pierwsza do kasy z PDM ustawiła się 'waadza' która nałożyła na PDM karę 2,5 mln płatną tejże 'waadzy' a nie osobom które już próbują czy zamierzają próbować wydusić coś z PDMu. Ale oczywiście 'robimy wszystko co w naszej mocy żeby Pańswtu pomóc".

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

263 264 265 266 267

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,590 sek.

ytdxyyti
whywvkke
gjacadcl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kznduspo
hvlaiesw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat