PARTNER SERWISU
iexyprqa
271 272 273 274 275

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

kris1986
0
Wpisów: 184
Wysłane: 10 listopada 2018 08:29:24
Musi być jakiś sposób na banki. W raportach za III kw chwalą się wynikami PKO ponad miliard inne po 300-400 mln. Naprawdę jeśli rządzący nie wywrą na nich wpływu a są to banki państwowe to rzeczywiście mamy państwo teoretycznie. KNF przecież ma narzędzia aby zmusić banki do zejścia z zabezpieczeń a przynajmniej tych które uczestniczyły w nierynkownych transakcjach. Miałbyc szum medialny ale coś narazie nie wychodzi. Co do Abrisu i tego nieszczęsne funduszu który podzielił naszych liderów. Moje zdanie jest takie, że niestety ale Abris który wcześniej był naszym wrogiem nr 1 teraz może nam pomóc. Oczywiście nie jestem za tym aby był szczególnie traktowany ale jeśli rzuci konkretne propozycje pomocy (mówi że jest możliwa kwota do odzyskania > 500 mln) to może trzeba znaleźć jakiś kompromis. Teraz naszym głównym wrogiem stały się banki które chcą nas okraść poraz drugi. Boli że są to banki państwowe bo wychodzi na to że Państwo poprzez banki nas okradlo a teraz umywa ręce.

djwitek1973
0
Wpisów: 82
Wysłane: 10 listopada 2018 08:31:06
Oczywiscie mozna sidziec I czekac. Tak siedzimy od kwietnia I mamy 23% jeszcze chwile posiedzimy I bedzie 0.Dlatego ja takze jestem za dzialaniem. Pikity bankow, Abrisu byc moze KNF, listy itd. Ludzie jak widac w tej sprawie jedyne solidarne, zorganizowane dzialanie duzej grupy moze cos dac. Ja rowniez jestem przekonany ze wariant z naszym czlowiekim w RW I RN jak widac w tym przypadku nie dziala. Nie dajmy kolejny raz wmowic sobie, ze czekanie jest najlepszum rozwiazaniem byc moze tak jesli chcemy obudzic sie z reka w....

hektorek
0
Wpisów: 69
Wysłane: 10 listopada 2018 08:57:20
kokospl napisał(a):
Ja z wlasnego doswiadczenia powiem ze jakosc audytu jest z roku na rok gorsza ...

No bo jest. Mamy ogromną zmianę pokoleniowa. Asystenci nie widzą swojej przyszłości w audycie. Za podobne lub trochę niższe pieniądze można bez problemu znaleźć gdzie indziej prace , spokojniejsza i bez konieczności zdawania trudnych egzaminów. Bardziej doświadczonych biegłych jest stosunkowo mało w firmach audytorskich i zajmują się głównie ogólnym administrowaniem , PR i fakturowanie m klientów oraz tworzeniem całej masy makulatury z której rozlicza partner i kontrole jakości wewnetrzne i zewnetrzne. Na sporej części audytów biegły rewident się w ogóle nie pojawia bo za drogo. Za to chętnie coś doradza dodatkowo bo wtedy zlecenie całościowo wyjdzie na większym plusie. Tak wygląda audyt w wielkiej czwórce.

Getback wcale mało nie płacił ale w tej cenie widocznie była ukryta prośbą żeby się nie przyczepiać bo IPO nie wyjdzie.

AsGBK
0
Wpisów: 447
Wysłane: 10 listopada 2018 10:58:15
kris1986 napisał(a):
Co do Abrisu i tego nieszczęsne funduszu który podzielił naszych liderów. Moje zdanie jest takie, że niestety ale Abris który wcześniej był naszym wrogiem nr 1 teraz może nam pomóc. Oczywiście nie jestem za tym aby był szczególnie traktowany ale jeśli rzuci konkretne propozycje pomocy (mówi że jest możliwa kwota do odzyskania > 500 mln) to może trzeba znaleźć jakiś kompromis.

Ja też jestem za kompromisem, tylko żeby były znane jego warunki. Czy Abris wyłoży chociaż złotówkę swoich pieniędzy na to dochodzenie, czy to nie jest tak, że wprowadzi jakiś międzynarodowy fundusz, który nas jeszcze na tym złupi.

Jak dla mnie pozycja wyjściowa to 0,1%. Nie może być tak, że na dzień dobry dostają 7 mln. Za te 7 mln to sami zatrudnimy prawników, którzy dla nas te sprawy poprowadzą.

webking
0
Wpisów: 28
Wysłane: 10 listopada 2018 12:09:27
Doradzałbym zachować dużą ostrożność w przyjmowaniu ról zaproponowanych przez właściciela GetBack.

Oficjalna wersja przyjęta przez Abris jest taka iż oni nic nie wiedzieli i są ofiarą, aczkolwiek prokuratura jest ponoć w posiadaniu dowodów przeczących tej wersji.

Skoro oferta Abrisu nie była zaproponowana oficjalnie i formalnie więc pozostajemy w obszarach ponoć i rzekomo..., więc:

- Ponoć fundusz Abris złożył podobną ofertę akcjonariuszom ("dostarczenia" dowodów w sprawie)
- Ponoć już uaktywnił się fundusz oferujący cesję praw do roszczeń, który płaci całą złotówkę za zrzeczenie się wszelkich praw i ewentualnie 50% tego co uda się wyegzekwować (to równie dobrze może być 5 zl)
- Ponoć ukrywanie dowodów w sprawach kryminalnych jest przestępstwem
- Sprawa GetBack jest sprawą kryminalną
- Ponoć działania Abrisu miały na celu wyczyszczenie papierów i to mogło się udać, gdyż cała uwaga obligatariuszy i akcjonariuszy została skierowana na konwersję i jej cenę (pomijam bulwersujący fakt iż prezes/Abris noszą się zamiarem ściągnięcia spółki z giełdy z uwagi na koszty)
- Ponoć pan Radosław Barczyński jest związany kodeksem KSH i KC i musi działać w interesie spółki

P.S
Ja osobiście nie czuję wdzięczności do Abrisu iż ten nie zgasił ogniska w kwietniu gdyż syndyk odzyskałby dla nas więcej pieniędzy i szybciej niż PPU, to było zwykłe czyszczenie papierów i kierowanie spraw na ustalone tory.

Edytowany: 10 listopada 2018 12:15

kokospl
46
Wpisów: 1 795
Wysłane: 10 listopada 2018 12:30:45
Dokladnie - sytuacja w kwietniu byla duzo, duzo lepsza niz jest teraz

Najwiekszym bledem byla rezygnacja z sanacji ,niestety...

p321
0
Wpisów: 87
Wysłane: 10 listopada 2018 12:31:30
Crystal VENTURES.
Dostalem od nich korespondencje, w ktorej pisza do mnie jako akcjonariusza GetBack, ze pomoga w odzyskaniu srodkow.
Ciekawe jest to, ze ja kupilem akcje GetBack w IPO i sprzedalem je w przeciagiu 2 tygodni od debiutu.
Z korespondencji wynika, ze wiedza ze objalem akcje w IPO. Skad moga miec takie informacje ?
Do pisma dolaczona jest informacja RODO, w ktorej stwierdzaja, ze moje dane pozyskali z Krajowego Rejestru Sadowego.

djwitek1973
0
Wysłane: 10 listopada 2018 12:34:37
Ja tez uwazam, niestety z perspektywy czasu I zdarzen, ktore mialy miejsce, ze lepiej byloby aby temat sie przewrocil w kwietniu I narobil halasu niz to czego jestesmy uczestnikami. Czy jest mozliwosc powrotu do sanacji?

leonek7
0
Wpisów: 541
Wysłane: 10 listopada 2018 13:18:19
APEL! Do P Radosława Barczyńskiego ,aby odniósł się do zaistniałej sytuacji i wszelkich informacji które pojawiły się wobec Jego osoby.Jest kilka dni wolnego i mam nadzieję ,że wygospodaruje wolną chwilę aby wyjaśnić swoim wyborcom co się dzieje.

kris1986
0
Wpisów: 184
Wysłane: 10 listopada 2018 13:22:55
Pytanie do Pana Radka.
Od kwietnia już wiemy my i Abris że Getback to była jedna wielka wydmuszka. Nie była ona dobrze zarządzana (omijam już że Abris tego nie dopilnował), ale teraz jeśli chce rzeczywiście wyjść z twarzą to dlaczego nie spróbuję postawić jej na nogi mając do tego kapitał? Widzi możliwości odzyskania 0,5 mld zł, zapewne ma kontakty i możliwości aby spółka mogła w przeciągu 2-3 lat wyjść na prostą. Dlaczego tylko my zwykli ciulacze mamy ponosić koszty tego wałka? Co do banków i planu naprawczego to pozostawiam kwestię zarządowi i RW, bo może jestem naiwny ale wierzę że gramy do jednej bramki. Czy Abrisowi naprawdę tak zależy na tych 7 mln zł? Wątpię.... niech pokaże że naprawdę chce wyjść z twarzą i naprawi sytuację w której kiedyś widział kokosy. Tu jest naprawdę tragedia tysięcy ludzi. Jesteśmy w stanie pomóc ale musimy widzieć chęci działania Abrisu. Przecież on też trochę na Getback zarobił sprzedając akcje spółki. Mimo wielu twierdzeń użytkownikow że stał się Pan ich człowiekiem, ufam że nie zawiedzie Pan Nas, którzy tak bardzo w Pana wierzyli wybierając do RW.

1fast1
0
Wpisów: 23
Wysłane: 10 listopada 2018 13:41:52
Czy ktoś słyszał, widział p. Radosława Barczyńskiego?
Dobrze by było jakby zajął stanowisko w sprawach opisywanych w liście od p. Pawła.
Znamy jednostronne stanowisko, które może powodować wyciąganie być może pochopnych wniosków.

Panie Radku czekamy na komentarz.

djwitek1973
0
Wysłane: 10 listopada 2018 14:00:50
Panie Radku ja tez czekam.
Stokwatch obiecywal chat z Panem Radkiem czy cos wiadomo w sprawie? I idac dalej tym tropem moze poprosilibysmy o chat z naszym Kuratorem byloby latwiej przekazac nasze obawy (dla jasnosci nie neguje zasadnosci pisma o ktorym byla mowa wczoraj). Moim zdaniem Abris aby cos mogl uratowac najpierw to cos musi miec. Przypominacie sobie zapewnienia Prezesa ( komunikacja, otwartosc, wspolpraca, ciecie kosztow, odzyski, wystapienie o zwrot kasy z przeplaconych umow itd) a co mamy praktycznie brak odzyskow (przepraszam wg Pana Radka w pazdzierniku cos drgnelo), stale przepalanie naszej kasy I parcie do sprzedazy I 23%. Badzmy realistami. Taka jest rzeczywistosc.
P.S Byc moze Ken cos oddal? Takie sukcesy.

Kibic1
0
Wpisów: 51
Wysłane: 10 listopada 2018 14:01:48
@Maupa_w_niebieskim

Cytat:
No to chyba można uznać, że likwidacja klepnięta bo z cofniętą licencją to można tam będzie pietruszkę sprzedawać. Ponieważ PDM oferował obligacje innych emitentów (nie tylko GBK) i prowadzi ewidencje obligacji różnych podmiotów radzę posiadaczom takowych instrumentów finansowych szybko skontaktowac z emitentami w celu uzyskania informacji kto po PDM przejmie ewidencję i rozliczenia.

Wczoraj byłem w PDM i otrzymałem od nich informacje że w związku z cofnięciem licencji nie mogą wystawić świadectwa depozytowego dla obligacji GetBack. Ponadto PDM twierdzi że świadectwa depozytowe które mają jeszcze aktualna datę ważności też już są nieaktualne.
Jest to ważne w przypadku konieczności posiadania ważnego świadectwa jeżeli chce się udział wziąć w najbliższym ZW. Na moje pytanie co w związku z tym należy zrobić skierowali mnie do Emitenta lub KNF-u.
Edytowany: 10 listopada 2018 14:09

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 10 listopada 2018 14:40:00
No tak, zaraz się okaże, że nie ma skąd brać świadectw, PDM nie będzie wystawiał, to skąd ?

leonek7
0
Wysłane: 10 listopada 2018 15:01:20
Niestety ,wszystko wygląda na ustawkę .Ludzie nie mając ważnych swiadectw depozytowych nie mogą brać udział w bezpośrednim głosowaniu nad układem.Chodzi o to ,żeby sąd zatwierdził to czego chce złodziej,czyli okradzenie nas na maxa! Zacznijcie myśleć i działać ,bo jałowe dyskusje na forum niczego nie załatwiają.

cinis_
3
Wpisów: 264
Wysłane: 10 listopada 2018 15:55:13
Pytanie czy RB przeczytał wasze wspisy i nie ma zamiaru się odnieść, czy nie miał okazji tu zajrzeć.

leonek7
0
Wysłane: 10 listopada 2018 16:00:25
Dobre pytanie....

kokospl
46
Wpisów: 1 795
Wysłane: 10 listopada 2018 16:21:18
Dajcie juz spokoj z p. Radkiem - niektorzy tu wlasciwie wszystko uzalezniaja od tego co on napisze...
Ludzie myslcie sami , domagajcie sie konkretow a nie jakis pseudo fachowych elaboratow o niczym , piszcie / dzwoncie do wszystkich zaangazowanych...

Nie oczekujcie ze Wam tu p. Radek (o ile w ogole cokolwiek napisze) przedstawi jakies konkrety a kilka ogolnikowych punktow nic nikomu nie pomoga

leonek7
0
Wysłane: 10 listopada 2018 16:27:56
A dlaczego mamy dać spokój p Radkowi! To on zabiegał o nasze głosy do RW i to my daliśmy mu mandat aby tam się znalazł i reprezentował (wydawało się wtedy) wspólne interesy.Teraz mamy informacje ,że zostaliśmy zdradzenia przez tego ,którego wybraliśmy i mamy nad tym przejść do porządku dziennego?! Wybraliśmy p Barczyńskiego aby był skuteczny dla nas nie dla Abrisu a jeśli szuka trampoliny do kariery lub do odzyskania środków to nie naszym kosztem!

sylwia16
0
Wpisów: 29
Wysłane: 10 listopada 2018 16:34:41
Co do PDM, z którą to instytucją ja jestem związana poprzez Getback - jest jasno powiedziane przez KNF, iz PDM ma publicznie ogłosić do której innej instytucji finansowej przeniesie nasze i inne rachunki czy świadectwa depozytowe.. To jest jedynie techniczna sprawa, która mam nadzieję wkrótce sie wyjaśni.
Gorzej jest natomiast z tymi odzyskami dla nas jako Obligatariuszy. 23 % to kpina i nier można do tego dopuścić. Tak jak pisał Użytkownik "leonek" musimy wspólnie zacząć działać, bo wg mnie na RW (a tym bardziej na Pana Radka) nie ma co liczyć.
Wczoraj w telwizji pulblicznej przy okazji dyskusji na temat Amber Gold człowiek z tej komisji obiecywał, że wezmą się (czyli PIS) za Deloite. Tylko co z tego, bo nałożą im jakąś karę finansową, która nie pójdzie dla nas obligatariuszy, ale na 500+.
Nie jest lekko, ale musimy sie wzajemnie wspierać, bo inaczej podzielą nas by łatwiej było nami manipulować.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

271 272 273 274 275

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,383 sek.

kxqkzcyg
dkztgzsn
zduxlcqb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qqqurblf
dalqjquj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat