PARTNER SERWISU
vxkamwhd
270 271 272 273 274

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 9 listopada 2018 18:55:27
@hektorek
Giertych medialnie jest OK natomiast merytorycznie w takiej sprawie.. bo ja wiem?
A Ryszard Kalisz? Po zakończeniu kariery politycznej chyba znowu zajął się praktykowaniem prawa a i z kamerami czy prasą jest obyty.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 9 listopada 2018 19:14:07
Według mojej wiedzy z pozwami cywilnymi przeciwko audytorowi trzeba poczekać do wyników czynności kontrolnych dokonywanych obecnie przez KNA (bada czynności rewizyjne od momentu kiedy GetBack zadebiutował) oraz KKN które działa przy PIBR (bada czynności rewizyjne do momentu kiedy GetBack nie był spółką publiczną). Dopiero na podstawie ustaleń tych podmiotów będzie można myśleć o pozwach.

PS: Wiem, że obiecałem tekst do końca tygodnia na ten temat, ale się nie uda. Może w przyszłym tygodniu. Na pozywanie kogokolwiek jest jeszcze czas.

A jeśli chodzi o kancelarie prawne, to sceptycyzm mnie nie dziwi, bo to nie będą szybkie sprawy. Więcej mam nadzieję w tekście.

AsGBK
0
Wpisów: 447
Wysłane: 9 listopada 2018 20:21:36
Maupa_w_niebieskim napisał(a):

@Joker @AsGBK
Jakoś nie przypominam sobie wpisu Pana Radka oceniającego pp. Kłoczkę czy p. Pawła jako tych 'złych'. A ci Panowie sami z takich czy innych przyczyn zdecydowali się wycofać - nikt nikogo tam na siłę nie trzyma.

Oj chyba nie przeczytałaś maila od Pawła. Jest na 265 stronie.

Z wypowiedzi Pawła wynika, że to Radek cofnął mu pełnomocnictwo i to z tego powodu nie będzie mógł uczestniczyć w posiedzeniach RW. Czyżby nasz Przewodniczący cofał pełnomocnictwo tym dobrym, a zostawiał tym złym?

Powiem więcej - to nie Radek powinien decydować, o wycofaniu pełnomocnictwa Pawłowi, tylko my. To dzięki naszym głosom RB znalazł się w RW i to może my powinniśmy ocenić, kto dba lepiej o nasze interesy.

Tak dla przypomnienia:

1. Ustalenia p. Kłoczki i Radka na spotkaniu z Abrisem – zmniejszenie liczby członków RN z 7 do 5, w tym 3 osoby dla nas. Znamy efekty samotnej wyprawy Radka do Abrisu.

2. Przewodniczący ma nas w nosie, swoje zadanie wykonaliśmy. O zdawkowe informacje musimy się prosić.

3. 10%+ dla Abrisu? A może niech dostaną więcej od nas, takie 35%+ nie należy się? Tak się przecież dzielnie rzucili do gaszenia ogniska, teraz by jeszcze kartofelki z niego grzecznie wybrali. A obligatariusze niech posypią sobie głowę popiołem – chciwym krwiopijcom nic się nie należy. Te 10%+ to jakiś żart, kiepski żart.
Edytowany: 9 listopada 2018 20:39

AsGBK
0
Wysłane: 9 listopada 2018 20:28:36

@Joker @AsGBK

A co do wejścia Pana Radka do Rady Nadzorczej to rozważmy to na prostym przykładzie:

Jeżeli ukradziono rozkład jazdy a chcesz wiedzieć dokąd pociąg zmierza to gdy wjeżdża on na stację:
a/ odwracasz się tyłem do peronu, pociąg odjeżdża a Ty psioczysz na maszynistę
b/ kombinujesz czy lepiej wskoczyć samemu czy z kumplem, w międzyczasie pociąg odjeżdża a Ty psioczysz na maszynistę
c/ bierzesz rozmach, wskakujesz na stopień wagonu i powolutku przesuwasz się w kierunku maszynisty

Jeżeli ukradziono rozkład jazdy i chciałabym się dowiedzieć dokąd zmierza wjeżdżający na stację pociąg, to pytam o to konduktora. Nie wykonuję żadnych głupich ruchów i nie wskakuję do byle jakiego pociągu.

Ale oczywiście można zrobić, tak jak mówisz – Nie wiem gdzie, nie wiem po co, ale najważniejsze, że jadę ja :))

Cytat:
Kto ma większą szansę żeby namówić własciciela linii kolejowej do zmiany maszynisty? Ten co jest już w pociągu i widzi że maszynista nie jest mistrzem w swoim fachu czy ci co zostali na peronie?

Właściciel linii kolejowej ma gdzieś uwagi jednego pasażera.

AsGBK
0
Wysłane: 9 listopada 2018 20:45:06
anty_teresa napisał(a):
Według mojej wiedzy z pozwami cywilnymi przeciwko audytorowi trzeba poczekać do wyników czynności kontrolnych dokonywanych obecnie przez KNA (bada czynności rewizyjne od momentu kiedy GetBack zadebiutował) oraz KKN które działa przy PIBR (bada czynności rewizyjne do momentu kiedy GetBack nie był spółką publiczną). Dopiero na podstawie ustaleń tych podmiotów będzie można myśleć o pozwach.

PS: Wiem, że obiecałem tekst do końca tygodnia na ten temat, ale się nie uda. Może w przyszłym tygodniu. Na pozywanie kogokolwiek jest jeszcze czas.

A jeśli chodzi o kancelarie prawne, to sceptycyzm mnie nie dziwi, bo to nie będą szybkie sprawy. Więcej mam nadzieję w tekście.

Czekamy z niecierpliwością :)

kokospl
46
Wpisów: 1 795
Wysłane: 9 listopada 2018 20:56:40
Ja totalnie nie kupuje tej bajki z biednym oszukanym Abrisem ...
Ze niby przeprowadzili due diligence , mieli swoich ludzi w RN i o niczym nie wiedzieli? No ja Was prosze...

Ciekawi mnie kto stoi za Abrisem (kto jest jego klientem )...

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 9 listopada 2018 21:06:36
@AsGBK
Pełnomocnictwo czy to procesowe czy każde inne ma to do siebie, że ten który go udziela ma prawo je cofnąć w każdym czasie.
Oczywiście optymalne byłoby gdyby RN w 100% była obstawiona ludźmi Abrisu, prawda?

kokospl
46
Wysłane: 9 listopada 2018 21:09:22
A czy p. Radek nie jest "czlowiekiem Abrisu"? Patrzac na jego pomysl z 10% funduszem dla Abris to pytanie wydaje mi sie zasadne

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 9 listopada 2018 21:32:23
Dzisiaj rozmawiałem z jednym prawnikiem i stwierdził, że formalnie nie ma powodów dla których Abris miałbybyć gorzej traktowany od pozostałych wierzycieli. Chodzi oczywiście o pożyczki jakich udzielił.
Czy ma moralne prawo się domagać czegokolwiek? Oczywiście nie. Ale to jest biznes.

Może intencje Barczyńskiego zostały źle zrozumiane. Ale najlepiej jakby on sam się do tego odniósł.

AsGBK
0
Wysłane: 9 listopada 2018 22:02:14
Wstawiam post p. Ewy Głowackiej z grupy na FB

Cytat:
Moi drodzy padła propozycja zorganizowania protestu przeciwko bankom, które sprzedawały obligacje GetBack, a które jednocześnie posiadają zabezpieczenia, więc nie poniosą strat i konsekwencji zaistniałej sytuacji - W PRZECIWIEŃSTWIE DO NAS 😏
MUSIMY ZAWALCZYĆ, ZEBY TO ZMIENIŁO SIE I BANKI ZREZYGNOWAŁY Z ZABEZPIECZEŃ I PRZYSTĄPIŁY DO UKŁAD.
Wsparciem dla protestu ma być akcja informacyjna - załoga z banerami przemieszczająca się po mieście, stacjonująca się pod właściwymi bankami.
Teraz pytanie kto popiera takie rozwiązanie i jest w stanie wesprzeć finansowo je.
Koszt jednej osoby (hostessa/host) : 200 , 00 zł.
Proszę o komentarze kto jest za i może partycypować w kosztach. Na tej podstawie będziemy mogli określić rozmiar i zasięg akcji.

Bardzo dobry pomysł.
Dokładamy się.

hektorek
0
Wpisów: 69
Wysłane: 9 listopada 2018 22:04:31
@hektorek
Giertych medialnie jest OK natomiast merytorycznie w takiej sprawie.. bo ja wiem?
A Ryszard Kalisz? Po zakończeniu kariery politycznej chyba znowu zajął się praktykowaniem prawa a i z kamerami czy prasą jest obyty.

Może i Kalisz. Może też być Ćwiąkalski. Każdy kto zechce dla zasady bronić masę emerytów ( i burżujów ale o tym sza) wrobionych przez m.in. IB a IB został w dużym uproszczeniu wrobiony przez spartolenie sprawy przez Deloitte. W sumie to zainteresowanych jest cała masa, ale pieniędzy z tego niewiele. Na Zachodzie audytorzy publicznie przepraszają za podobne wpadki i płacą wielkie kary i ugody. Partnerzy odpowiedzialni kończą jako bankruci. Może to by nauczyło lepszej uwagi przy badaniu.

Co do due dilligence Abrisa to mógł się odbywać przed wprowadzeniem innowacyjnych karuzel podkręcających wyniki z jednoczesnym ukryciem obrotu na handlowanych pakietach. Kreowanie wyniku przy ukrywaniu istoty transakcji (handel, nie odzysk) to zasadniczy wał w tej całej historii. Jak tego audytor nie widział - nie mam pojęcia !

Wiele mówi też, że opcje put obligacji powodowały, że winny być te obligacje wykazywane jako zobowiązania krótkoterminowe. Gdyby były nie byłoby afery, bo rankingi oparta na wskaźnikach płynności zostałaby mocno obniżone . Kolejny wałek.

hektorek
0
Wpisów: 69
Wysłane: 9 listopada 2018 22:21:29
anty_teresa napisał(a):

Kontrole KKN skupiają się głównie na formalnej stronie badania a właściwie jego dokumentowania. Przy rutynowych kontrolach, jeżeli papiery się zgadzają to nawet nie przeprowadzenie audytu w ogóle może nie zostać odkryte. Tu mamy do czynienia z kontrolą doraźną przy czym znany jest błąd audytora i na tym kontrola powinna się skupić co oczywiste a nie na planowaniu badania i tym podobnych bzdetach. Konieczne jest niestety prześledzenie wewnętrznej korespondencji Deloitte w czasie badania, a do tego nie mają wglądu ani KKN ani KNA. Będą mieli dostęp do podsumowujących raportów np. z identyfikacji ryzyk i ich zaadresowaniu , ale tam mogą być typowe dyrdymały . Cała kuchnia to wewnętrzna korespondencja audytora i ślad czy ktoś się zajął zrozumieniem zasad rachunkowości związanych z rozpoznaniem i prezentacją przychodów na poważnie, czy tylko fingował pracę. Asystentom z reguły nie zależy na odkryciu czegokolwiek bo to więcej pracy w niepłatnych nadgodzinach i wymaga wiedzy i doświadczenia, żeby w ogóle zauważyć, że coś nie halo. Menedżerowie - jeżeli do nich nic nie dotrze to udają że nie widzą a im wyżej tym większe oderwanie od badania. Tylko kto tak olewacko podchodzi do tak ryzykownego klienta?

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 9 listopada 2018 22:44:59
@hektorek
Dzięki za wyjaśnienie sprawy 'od kuchni'. Pozostaje zatem mieć nadzieję, że ktoś (prokuratura?) kto miałby prawo wglądu w taką wewnętrzną korespondencję podejmie ten trop.

kokospl
46
Wysłane: 9 listopada 2018 23:07:58
Ja z wlasnego doswiadczenia powiem ze jakosc audytu jest z roku na rok gorsza ...

bukos4
6
Wpisów: 679
Wysłane: 9 listopada 2018 23:38:50
hektorek napisał(a):
Jestem praktykującym biegłym rewidentem. Umoczyłem w obligacjach, bo uwierzyłem w zapewnienia audytora Deloitte nt zbadanego sprawozdania Getback za rok 2016 dające statystycznie 95% pewności , że jest plus minus OK.

Po czym bankier z Idea Banku oszukał mnie bezczelnie w temacie wysokości prowizji jaką obdarował dystrybutorów Getback a pytałem się o to konkretnie. Wg jego zapewnień było to jedynie ok 1,5%. Teraz okazuje się, że wielokrotnie więcej co by oznaczało , że Getback był w ogromnej desperacji, aby zdobyć kasę za wszelką cenę. Tracił płynność.

To czego dopuścił się audytor w umożliwieniu dojścia do afery jest katastrofalne dla rynku finansowego, ale i dla całej branży audytorskiej. Moim zdaniem albo byli ślepymi bezmózgowcami, pożytecznymi idiotami, albo biegły kluczowy przymknął oko ze względu na bardzo intratne zlecenia doradztwa. Kompletny brak niezależności, powtórka z Enronu. Przecież biegli mają dostęp praktycznie do wszystkich danych, musieli widzieć ślady karuzeli na portfelach, podejrzane umowy kreujące fikcyjnie wynik, jeszcze w 2016 roku... biegli są i muszą być nieufni i sceptyczni do zapewnień Zarządu a widocznie nie byli.

Prawdopodobnie Deloitte nie tyle badał, co doradzał jak wejść na giełdę, niespecjalnie przyjmując do wiadomości to , że Getback był z definicji klientem wysokiego ryzyka, co oznaczało bardzo dużą dozę braku zaufania do produkowanych przez niego sprawozdań. Konkretnie mówią o tym standardy audytu. Czynniki oczywistego podwyższonego ryzyka nieodłącznego i ryzyka kontroli to:

- sposób w jaki powstała spółka (pomysł na poprawienie wskaźników kapitalizacji wiadomych banków)
- skomplikowana struktura , która sprzyja błędom i oszustwom
- cała konstelacja powiązanych podmiotów, z którymi Getback współpracował, chociażby powiązani osobą prezesa KK
- branża , jak żadna inna, podatna na błędy i oszustwa związane w wycenami portfeli
- brak dobrze działającej części operacyjnej był na pewno widoczny i odczuwalny przy audytach
- podejrzane dane śródroczne jednostki dominującej , wysoka dochodowość w sprawozdaniach rocznych
- zagrożenie niezależności biegłego rewidenta ze względu na bardzo intratne zlecenia dodatkowe, w tym największe zagrożenie - doradztwo związane z IPO, badanie prospektu i to wszystko za rekordowo wysokie opłaty.....
- tuż przed wybuchem afery na pewno miał miejsce audyt wstępny za rok 2017, to mógł być listopad lub grudzień 2017; nawet jeśli wcześniej nie było wiadomo z czym mieli do czynienia to wtedy było to już jasne - powinni natychmiast zareagować kontaktując się z RN i z Abrisem - jest na to standard, czy to zrobili???

Jest też całkiem możliwe, że biegły z Deloitte kompletnie nie panował nad audytem. Oddał robotę niedouczonym asystentom, którzy ulegli czarowi byłych pracowników wielkiej czwórki , których podobno było bardzo dużo w Getback ... nosz k...wa wyć się chce.

Nie wierzę , żeby KK nie wiedział, że to się wszystko sypnie jak domek z kart. Gorączkowe zadłużanie po IPO miało służyć już przede wszystkim wyprowadzaniu kasy do organizatorów i współorganizatorów przekrętu a kupowane portfele, to tak jak leasingowane samoloty w OLT Express w aferze AG - zasłona dymna.

Deloitte pozakładał całą masę firm ostatnio, przenosi tam operacje i nie będzie z czego ściągać ze starej , umoczonej w Getback , poza ubezpieczeniem a to małe pieniądze.

Na koniec artykuł biegłego pod wymownym tytułem : "Czy zasłużyliśmy już
sobie na nowy Enron?", który moim zdaniem dobrze zdiagnozował problem niezależności i jakości audytu w wykonaniu dużych firm audytorskich:

www.pibr.org.pl/static/items/p...

cytat:

"Współczesny audytor coraz częściej uważa za swojego klienta kierownictwo badanego
podmiotu, a nie jego właścicieli czy potencjalnych inwestorów. Dzieje się tak, gdyż
w praktyce audytorzy są zatrudniani i opłacani przez kierownictwo firmy, sporządzające
sprawozdania finansowe na których temat mają oni raportować. Chęć utrzymania klienta
sprawia, że niektórym coraz trudniej jest mówić „nie”. Nic się w tym obszarze nie zmieni,
jeśli audytorzy nadal będą uważać, że ich praca polega na kreowaniu wartości dla
kierownictwa badanego podmiotu, a sam audyt jest tylko środkiem do zdobycia innych
bardziej lukratywnych zleceń. Dla poprawy reputacji i jakości pracy audytorów niezbędne
jest przewartościowanie wzajemnych relacji z kierownictwa na właścicieli i inwestorów."

i jeszcze artykuł

www.forbes.pl/csr/problemy-z-n...

dobrze ze zaczales pisac....jestes nam tutaj bardzo potrzebny.jedna prosba - w zasadzie caly ten post powinien pojsc do prokuratury jako zawiadomienie o mozliwosci popelnienia przestepstwa. oni to dolacza do sprawy Getback. nie chce kopiowac twojego dziela, moglbys to ubrac w slowka i wyslac do prokuratury? z tego co udalo mi sie dowiedziec prokuratura do tej pory za deloitte sie nie zabrala

bukos4
6
Wpisów: 679
Wysłane: 9 listopada 2018 23:40:51
leonek7 napisał(a):
Proszę Państwa ,myślę ,że warto podsumować całą tą sytuację w której się obecnie znajdujemy .Zaszły nowe okoliczności,które diametralnie moim zdaniem pogorszyły naszą sytuację co do odzyskania możliwie największej części utopionych w GB pieniędzy.RW ,która z założenia miała być organem reprezentującym nas drobnych ciułaczy jest zdominowana przez banki ,nasz przedstawiciel p R Barczyński najwyraźniej próbuje własną drogą odzyskać utopione w GB oszczędności(zaznaczam ,że to moja opinia)na placu boju pozostał samotny p M Wójcik ,który w pojedynkę nie wiele może.Uważam ,że o tym konflikcie interesów powinniśmy w stosownym piśmie powiadomić sędziego-komisarza ,który nie ma wiedzy o tym co się teraz dzieje.Zakładam,że p sędzia nie śledzi tego forum.Pismo powinno zawierać dokładny opis sytuacji w jakiej obecnie się znajdujemy.Należy je też wysłać do wiadomości kuratora i NS.Jeżeli NIC nie zrobimy Abris z zarządem za zgodą RW czyli banków sprzeda aktywa szybko na czym skorzystają zabezpieczeni a my dostaniemy ochłapy.Na tym sprawa się zakończy.To jest ostatni moment w przeciwnym razie zabezpieczone banki ,które już raz zarobiły na GB (de facto na nas) okradną nas po raz drugi.

jakas propozycja/wzor tego pisma?

leonek7
0
Wpisów: 541
Wysłane: 9 listopada 2018 23:59:24
Jestem umówiony z zaprzyjaźnionym prawnikiem na przyszły tydzień ,będziemy pisać.Oczywiście po napisaniu opublikuję treść na forum.Póki co mile widziane sugestie od Was. Warto też przyłączyć się do osób z fb do planowanej akcji przed bankami ,które są zabezpieczone na aktywach GB ,a które nie chcą się przyłączyć do układu.Zarobiły już na nas inkasując ponadnormatywne pieniądze za sprzedane GG portfele więc niech część tych ,,wyłudzonych ''pieniędzy oddadzą włączając się do układu.

GetOblig
0
Wpisów: 77
Wysłane: 10 listopada 2018 00:54:46
Fajnie, że pojawiają się jakieś propozycje działania. Jeśli chodzi o pikiety jestem całkowicie za chociaż dołożyłbym do banków także Abris. Namawiam do osobistego uczestnictwa. Mam wrażenie, że w obecnej sytuacji kiedy wiemy jak za nasze pieniądze bawił się KK i świta i jakie są propozycje na stole frekwencja będzie znacznie lepsza niż kilka miesięcy temu. Ja deklaruję obecność w Warszawie.
Do leonek 7 dzięki za zaangażowanie. W weekend postaram się coś skrobnąć i podesłać.

leonek7
0
Wpisów: 541
Wysłane: 10 listopada 2018 01:12:03
Super .Czekam na Wasze sugestie .

kokospl
46
Wysłane: 10 listopada 2018 07:52:35
Nie bardzo rozumiem jak pikieta pod bankami mialaby wplynac na ich decyzje?
Jesli chodzi o banki SP to trzeba rozmawiac z rzadem
Jesli chodzi o peywatne banki to trzeba rozmawiac z KNF (on ma narzedzia do "przekonywania")

Co nie zmienia faktu ze nawet jesli czesciowo banki zrezygnuja z zabezpieczenia to wciaz duzo tego tortu do podzialu nie bedzie a przy tym zarzadzie to juz w ogole ciezko cokolwiek oczekiwac

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

270 271 272 273 274

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,488 sek.

uihqptwz
jnwuzrwv
ndchogsn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dbrxhwya
mytpetip
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat