PARTNER SERWISU
mvkyvzze
409 410 411 412 413

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 28 stycznia 2019 19:35:55
sylwia16 napisał(a):
A kiedy mniej więcej ten "przepasny dokument/ raport" zostanie upubliczniony? Chyba, ze coś po drodze zgubiłam..?

To pytanie do KNF. Każdy z osób mających do niego dostęp ma imienną kopię. Dzięki temu można skutecznie wykluczyć jego kopiowanie i dystrybucję

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 28 stycznia 2019 19:40:39
kryza napisał(a):
Obligatariusz kontakt napisał(a):

mam przed sobą przepastny raport, więc nie będę komentował co w nim jest;
...
3/ Z już dostępnych danych prasowych wiecie, że GBK:
- zawyżał ceny zakupu portfeli (polecam analizę funduszu Perspective - przede wszystkim jego wycenę od początku 2017 r.)
- manipulował stawką serwisową, obniżając ją poniżej faktycznego poziomu a przez to sztucznie zawyżał wartość aktywów
- prowadził rolki na portfelach sztucznie podwyższając wartość aktywów
- działał w obszarze "manipulacji" krzywymi odzysków dla zwiększenia wartości aktywów
- ze spółki wyprowadzane zostały setki mln zł
- emitował na gwałt obligacje przez własną sieć sprzedaży oraz IB aby zasypać dziurę płynnościową

A ten przepastny raport to kto przygotował? zarząd?

Jeżeli wyprowadzono tylko setki mln to można nam więcej oddać.

Czyli Abris kupil zdrowa spółkę za 800 mln. Następnie w ciągu 2ch lat wyprowadzono ze spółki 1.5-2 mld. Abris nie zauważył, że zdefraudowano 200% ceny transakcyjnej w ciągu 2ch lat? Połapali się dopiero kilka miesięcy po rozpoczęciu PPU?

I teraz wisienka na torcie 22 stycznia dowiedzieliśmy się, że Abris jest na tyle godny zaufania, aby dalej zarządzać spółką. Dla honoru i reputacji bo przecież spółka nie jest nic warta, tak?

1/ Raport przygotował KNF
2/ Co do zdrowej spółki to trudno mi się do tego odnieść, bo np. fundusz Perspective powstał na bazie portfela nabytego chyba w 2014/2015; zresztą też mi próbowane wciskać w IB inwestycje w te instrumenty pokazując ciągły wzrost wyceny; rypnęło się na początku 2017 r.; szkoda że nie wyciągnąłem z tego wniosków; ale GBK przykrył to sporem o 100m zł z GNB
3/ Duże uproszczenie - Im Not frisst der Teufel Fliegen

basik
0
Wpisów: 52
Wysłane: 28 stycznia 2019 19:42:37
Jestesmy za zlozeniem mandatu z rady wierzycieli przez p. R.B.

Okradziona
0
Wpisów: 161
Wysłane: 28 stycznia 2019 19:53:40
Czyli te 25% to już z odzyskania z fraudow ??? To jest naprawdę złodziejstwo! Po co ta spółka funkcjonuje? Żeby przez dekadę oddać 15%??? Wystarczy spojrzeć na Kruka ile on zarabia, a ile specjaliści z Getback planują mieć zysku netto!

bog41
0
Wpisów: 122
Wysłane: 28 stycznia 2019 19:54:59
Okradziona napisał(a):

Sokoro ze spółki były wyprowadzone „setki milionów”, to dlaczego w PU nie ma mowy o zwrotach z fraudów?

Są - wg mojej pamięci Spółka założyła ich odzyski w roku 2023 oraz 2024

Pytałem Pana wczoraj - bez odpowiedzi: jeśli twierdzi Pan, ze kwotą fraudow to ponad 500 mil., a w układzie jest 50, to kto przytula różnicę?

Okradziona
0
Wysłane: 28 stycznia 2019 20:01:49
Ponawiam pytanie o pozwanie Deloitte -dlaczego spółka tego nie zrobiła? I dlaczego Abris nie doinwestuje SWOJEJ firmy??? Abris chce nas zbyć obiecując 25%- nie dając nawet akcji! Tylko patrzeć jak kolejne firmy będą padać, a potem się odradzać.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 28 stycznia 2019 20:07:29
Cytat:
Pytałem Pana wczoraj - bez odpowiedzi: jeśli twierdzi Pan, ze kwotą fraudow to ponad 500 mil., a w układzie jest 50, to kto przytula różnicę?

zapewne akcjonariusz na litere A :-)
spolka nie zlozy zadnych pozwow dopoki nie bedzie pewna że gros tych pieniedzy trafi do owego akcjonariusza...
Edytowany: 28 stycznia 2019 20:09

jenes
0
Wpisów: 143
Wysłane: 28 stycznia 2019 20:24:52
Do Obligatariusz kontakt: widzę, że odpowiada Pan na pytania innych, ponownie proszę o odpowiedź na moje pytania, jeśli są zbyt trudne dla Pana, proszę dać znać.

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 28 stycznia 2019 20:25:19
Okradziona napisał(a):
Ponawiam pytanie o pozwanie Deloitte -dlaczego spółka tego nie zrobiła? I dlaczego Abris nie doinwestuje SWOJEJ firmy??? Abris chce nas zbyć obiecując 25%- nie dając nawet akcji! Tylko patrzeć jak kolejne firmy będą padać, a potem się odradzać.

1/ Wg mojej wiedzy trwa analiza dokumentów dostępnych w GBK
2/ Pytanie do DNLD, ja nie potrafię się do tego odnieść

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 28 stycznia 2019 20:27:22
bog41 napisał(a):
Okradziona napisał(a):

Sokoro ze spółki były wyprowadzone „setki milionów”, to dlaczego w PU nie ma mowy o zwrotach z fraudów?

1/ Spółka założyła kwotę 100m zł
2/ Kwota nominalna szacunku roszczeń została przemnożona przez prawdopodobieństwo ich odzyskania pomniejszone o koszty postępowań
3/ Niestety, aby zmniejszyć ryzyko zaskarżenia układu, musieliśmy zrezygnować z mechanizmy cash-sweep; odzyskanie większej kwoty będzie dawała możliwość zmiany układu

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 28 stycznia 2019 20:28:07
[quote=Okradziona]Czyli te 25% to już z odzyskania z fraudow ??? To jest naprawdę złodziejstwo! Po co ta spółka funkcjonuje? Żeby przez dekadę oddać 15%??? Wystarczy spojrzeć na Kruka ile on zarabia, a ile specjaliści z Getback planują mieć zysku netto! [/quote

Proszę nie porównywać KRUK (benchmark na rynku) do GBK

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 28 stycznia 2019 20:30:54
jenes napisał(a):
Do Obligatariusz kontakt: widzę, że odpowiada Pan na pytania innych, ponownie proszę o odpowiedź na moje pytania, jeśli są zbyt trudne dla Pana, proszę dać znać.

Nie mogę znaleźć. Oczywiście, jeżeli będą przekraczały moje możliwości to uprzejmie poinformuję

bog41
0
Wysłane: 28 stycznia 2019 20:42:38
bog41 napisał(a):
Okradziona napisał(a):

2/ Kwota nominalna szacunku roszczeń została przemnożona przez prawdopodobieństwo ich odzyskania pomniejszone o koszty postępowań
3/ Niestety, aby zmniejszyć ryzyko zaskarżenia układu, musieliśmy zrezygnować z mechanizmy cash-sweep; odzyskanie większej kwoty będzie dawała możliwość zmiany układu

Wyegzekwowania większych kwot fraudow nie może być - zgodnie z ustawą - podstawa zmiany układu. GBK zatrudnia armię prawnikow, więc taki zapis propozycji ukladowych musiał być celowy. Prokuratura zabezpieczyła ponad 200 mil na poczet fraudow. Czyli popieramy przez Pana układ stuka obligatariuszy na co najmniej 100 mil. Komentarz?

_olo_
30
Wpisów: 690
Wysłane: 28 stycznia 2019 20:43:07
2/ Co do zdrowej spółki to trudno mi się do tego odnieść, bo np. fundusz Perspective powstał na bazie portfela nabytego chyba w 2014/2015; zresztą też mi próbowane wciskać w IB inwestycje w te instrumenty pokazując ciągły wzrost wyceny; rypnęło się na początku 2017 r.; szkoda że nie wyciągnąłem z tego wniosków; ale GBK przykrył to sporem o 100m zł z GNB

Nie wiem czy to dotyczy tego ale na forum prawnym znalazłem taki opis tego:
Cytat:
Bo oni skupowali (nie tylko oni) wierzytelności w znacznej części przedawnione, tyle tylko, że od banków - z BTE oraz egzekucjami komorniczymi prowadzonymi przez banki. Problem w tym, że w myśl wyroku SN oraz następującego po nim orzecznictwa polskich sądów, wystawienie BTE, klauzula oraz egzekucja nawet nie powoduje przerwania biegu przedawnienia względem wierzyciela nie będącego bankiem.

Wcześniej nie było to takie oczywiste, więc skupowali. W efekcie utopili sporo pieniędzy w wierzytelnościach, których nie mogą ściągać przymusowo, tym samym "pakując się w bagno" i tracąc wartość.
Po woli zaczynam skłaniać się do tezy, że przedstawiciele Abrisu odkryli tyle problemów z dawnych czasów, że nie chcą publikować pewnych informacji, żeby się nie okazało, że trup był już przed IPO.

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 28 stycznia 2019 20:56:23
1/ Nie czuję się specjalistą branży, ale z obserwacji wynika, że windykacja próbuje też windykować przedawnione długi; nie znam krzywych odzysków z takich porfteli
2/ Perspective to wg osób będących w owym czasie w:
- RBPL -> czyszczenie bilansu z problematycznych NPL po przejętym Polbank
- Noble Bank -> rozmawiałem z osobą, która pracowała wtedy w NB i mieli spotkanie z KK, który miał tak mówić, że "zapłacili za ten portfel dużo, tj. 2x rynek, ale jest on b. dobrej jakości" (sic)
Wycena UKF na tych aktywach w linku: www.analizy.pl/fundusze/ubezpi...

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 28 stycznia 2019 20:59:59
bog41 napisał(a):
bog41 napisał(a):
Okradziona napisał(a):

Wyegzekwowania większych kwot fraudow nie może być - zgodnie z ustawą - podstawa zmiany układu. GBK zatrudnia armię prawnikow, więc taki zapis propozycji ukladowych musiał być celowy. Prokuratura zabezpieczyła ponad 200 mil na poczet fraudow. Czyli popieramy przez Pana układ stuka obligatariuszy na co najmniej 100 mil. Komentarz?

Wg Kuratora i prawników - takie dodatkowe odzyski będą mogły być podstawą do wniosku o zmianę układu. Dlatego też, Kurator był sceptyczny do cash-sweep, bojąc się zaskarżenia układu oraz argumentując, że zawsze możemy ten układ zmienić

Okradziona
0
Wysłane: 28 stycznia 2019 21:22:17
Nie mamy żadnego potwierdzenia, że zawsze ten układ można zmienić. Jako przedstawiciel RW czy może pan zabezpieczyć przynajmniej to?

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 28 stycznia 2019 21:25:38
To będzie decyzja niezawisłego sądu. Jako wierzyciel, w sytuacji możliwości zwiększenia poziomu spłat, będę taki wniosek popierać

bog41
0
Wysłane: 28 stycznia 2019 21:54:35
Okradziona napisał(a):
Nie mamy żadnego potwierdzenia, że zawsze ten układ można zmienić. Jako przedstawiciel RW czy może pan zabezpieczyć przynajmniej to?

Bez większych złudzeń. Art. 173 Prawa restrukturyzacyjnego stanowi:
Jeżeli po zatwierdzeniu układu nastąpił trwały wzrost lub zmniejszenie dochodu z przedsiębiorstwa dłużnika, dłużnik, nadzorca wykonania układu, inna osoba, która z mocy układu jest uprawniona do wykonywania lub nadzorowania wykonania układu, oraz wierzyciel mogą wystąpić o zmianę układu.
Wyegzekwowanie fraudów z pewnością nie spełnia wymogu "trwałego wzrostu dochodów" (może być nawet znaczne, ale nie trwałe). Nawet przywołany niezależny sąd nie może zmienic układu wbrew brzmieniu przepisu. Plus to, że procedura zmiany układu jat taka sama, jak zawarcie układu. Już widze, jak GBK wykłada kolejne 600 000 zaliczki na koszty sądowe i wnosi o zmianę układu bo wyegzekwował fraudy.
Edytowany: 28 stycznia 2019 21:57

leonek7
0
Wpisów: 541
Wysłane: 28 stycznia 2019 21:57:41
Okradziona napisał(a):
LUDZIE!!! Przestańcie dawać się mamić manipulantowi R.Barczyńskiemu! Ten człowiek KŁAMIE a Wy łykacie te kłamstwa jak witaminy.Barczyński doskonale wie ,że nie będzie żadnych spłat dla niezabezpieczonych.Zarząd spółki z którym w/w jest w bardzo dobrej komitywie spłaci tylko zabezpieczonych a potem idą w upadłość.Barczyński doskonale o tym wie.Jego nagła aktywność na forum ma za zadanie uśpić nas i omamić .Podobnie było z legendarną konwersją.Pisałem Wam już jesienią ,że to judasz.To człowiek bezwzględny i cyniczny.Zrozumcie to wreszcie .On nie jest jednym z nas.To nasz wróg.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

409 410 411 412 413

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,304 sek.

bppttuux
fuqlafne
sylawdqo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
tnbzotvx
szrvefgc
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat