297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
23 lutego 2019 22:07:23
moim zdaniem wszystko kreci sie w cyklu ~50 letnim,
najpierw był socjal i komuna, mieszkania za darmo, wszystko znacjonalizowane itp... (do 1989r)
wszystko upadło pod własnym ciężarem i nastał dziki kapitalizm (lata 1990-2004)
pozniej był cywilizowany kapitalizm, i nieco większy socjal (do 2015).
teraz wchodzimy w fazę turbo socjalizmu, i każdy kolejny rząd i partia będą obiecywać więcej i więcej, póki wszystko się nie zawali i nie nastąpi reset systemu. (Grecja Wenezuela) Wrócimy na początek cyklu. (2030r?)
Powyższy cykl w demokracji jest nieunikniony, bowiem wyborcy głosują na tego kto da więcej
Edytowany: 23 lutego 2019 22:09
|
|
13 Dołączył: 2010-11-09 Wpisów: 1 033
Wysłane:
23 lutego 2019 22:24:07
Nie zgodzę się z tym, że głosują na tego kto da więcej. Znam wielu wyborców PiSu którzy głosują na nich chociaż nie są beneficjentami. W demokracji ludzie raczej głosują na bezpieczeństwo. Emerytury, renty, zasiłki dla bezrobotnych, urzędy pracy, sanepidy itd. Nie widzą jednak że są na jednej wielkiej minie, same kredyty ze zmiennym oprocentowaniem przy bardzo niskich stopach procentowych, kredyty walutowe i dług w euro. Głosują też na bezpieczeństwo np w postaci pensji minimalnych, kodeksów pracy i wiele innych. A wszystko to stanowi razem gigantyczny balast dla przedsiębiorców, chyba najbardziej wartościowych ludzi w społeczeństwie w sensie ekonomicznym ofc.
|
|
Wysłane:
23 lutego 2019 22:28:44
to zobaczysz... PIS bedzie mial 60% po tym co dzis oglosili. (zagłosuje na nich każdy emeryt, rodzic, i człowiek do 26 r.ż) tymczasem opozycja zamiast protestowac twierdzi ze to byly ich wlasne pomysly które PiS ukradł (szok!) Cytat:Jarosław Kaczyński, nie mając żadnego pomysłu na kampanię europejską, próbuje - kradnąc dobre postulaty opozycji - udawać, że PiS chce cokolwiek zmienić - tak Borys Budka (PO) komentował obietnice wyborcze PiS zaprezentowane podczas sobotniej konwencji partii. Rzecznik PO Jan Grabiec wskazywał, że przedstawione propozycje zgłaszała już wcześniej Platforma ( http://www.tvn24.pl) www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraj...Teraz każda partia będzie sie licytować kto da więcej. Bowiem wszyscy wiedzą że wyborcy głosują na tego kto da więcej - demokracjaAle zanim się to zawali czeka nas kilka tłustych lat na kredyt - więc cieszmy się...póki można
Edytowany: 23 lutego 2019 22:34
|
|
|
|
Wysłane:
23 lutego 2019 22:38:31
Oni dobrze wiedzą o tym, że system się zawali. To dlatego wprowadzili exittax dla bogatych już teraz. Trzeba dobrze wyczuć moment do ucieczki z kraju i przygotować sobie jakieś bezpieczne gniazdko. Oni nie tylko będą zabierali majątki, oni będą zdolni do mordowania ich właścicieli żeby później nie domagali się zwrotu
|
|
Wysłane:
23 lutego 2019 22:43:11
oni to wiedzą, ty to wiesz, ja to wiem, ale to niczego nie zmienia.
demokracja!!!
|
|
0 Dołączył: 2011-06-05 Wpisów: 520
Wysłane:
24 lutego 2019 10:41:18
Nie polityka socjalna jest największym zagrożeniem ze strony tej, nie wiem nawet jak określić: lewicowo/prawicowej partii PIS. W Polsce nadal mamy duże różnice społeczne, nadal panuje skrajne ubóstwo, które w krajach UE zostało niemalże wyeliminowane. Nadal w miastach mamy ulice/dzielnice ludzi bez przyszłości, rodziny alkoholików, zaniedbane dzieci, bieda, nie ma co do garnka włożyć. W interesie każdego, nawet bogatego, jest aby tą biedę niwelować, dla naszego choćby bezpieczeństwa (za biedą podąża brutalna przestępczość). Jestem za tym, aby pomoc społeczna była i działała. Jestem za tym aby niwelować biedę i skrajne różnice społeczne.
Z drugiej strony zagrożenie jakie widzę ze strony PIS, to ich autorytarne zapędy, niszczenie siły niezależnych organów i instytucji. Niszczenie państwa prawa a w zamian zaoferowanie państwa silnej ręki grupki spoufalonych ze sobą ludzi. Państwo w którym sprawiedliwość zastąpiona jest zaufaniem i uległością w stosunku do władzy/partii. Nepotyzm, kumoterstwo, podporządkowanie organów (w tym prokuratury, policji, sądów) interesom politycznym. To jest Wenezuela, to jest Kolumbia, To jest Meksyk.
Jak ktoś ma Netflix to polecam "Narcos" i "El Chapo". Piękna demonstracja tego, na czym polegają rządy/nierządy silnej ręki i jak kupowana jest przychylność elektoratu i poparcie społeczne.
|
|
Wysłane:
24 lutego 2019 10:57:29
O jakiej skrajnej biedzie Ty mówisz? Masz pieniądze to wydaje Ci się że za 1000zł nie da się przeżyć. Ja nie miałem w ogóle pieniędzy i dobrze wiem że można nażreć do oporu przez miesiąc za 200zł. Można wynająć poza warszawą mieszkanie za 500zł. Wiem bo wystawiałem przez rok za mamę rachunki za kamienicę. Maksymalny czynsz w Bydgoszczy dla niechcianych lokatorów to 10,91zł/m2 a na wolnym rynku 14zł/m2 w centrum miasta (kamienice). Ogrzewanie 40m2 w piecu węglowym kosztuje grosze. Wielkie ubóstwo nierobów o których mówisz to mit. Nawet bezdomni w Bydgoszczy nie chodzą głodni. Będziesz kiedyś w Bydgoszczy to idź wieczorem pod Maca przy Św Trójcy/Focha. Tam jest zawsze ich kilku i są tak obżarci że nawet o jedzenie nie proszą tylko o kasę na wino i papierosy.
Taki bezdomny nawet nie musi być bezdomny. Ja rok temu od miasta kupiłem kawalerkę 13m2 za 22tys w Bydgoszczy. Wystarczy że ten bezdomny przez 2 lata będzie żebrał o 30zł dziennie więcej i odkładał na nią.
Edytowany: 24 lutego 2019 11:01
|
|
2 Dołączył: 2012-05-05 Wpisów: 104
Wysłane:
24 lutego 2019 17:17:32
myślę że przed nami jeszcze kilka lat hossy. Czy tylko mnie się wydaje że siedzimy na pieniądzach? Pracy jest multum, rąk do pracy brak a co za tym idzie zarobki są naprwdę wysokie. Np. branża transportowa, znajomy ma 20 lat, zrobił prawo jazdy CE, na kraju zarabia 3500-4000 na ręke. Kiedy ktoś bez doświadczenia mógł wogóle zbiliżyć się do takiej kwoty?
Druga rzecz może nie ma co demonizować tego krachu? Sporą część na pewno uda się odzyskać w postaci uszczelnienia gigantycznej luki VAT. Weźmy za przykład mafie paliwowe. Zajęcie dochodwe jak narkotyki a odpowiedzialność karna znikoma. Wszystko za przyzwoleniem rządu i Vincenta.
. Nie jestem zwolennikiem kaczafiego i socjalu bo to zwykła krzywda dla ludzi, ale za PO mam wrażenie że odbywała się podatkowa grabież państwa.
|
|
0 Dołączył: 2017-04-13 Wpisów: 81
Wysłane:
24 lutego 2019 18:11:21
Jeżeli wymiar sprawiedliwości i policję + inne siłowe przejmie jedno ugrupowanie polityczne to gwarantuję że takiej luki w VAT jaka powstanie to jeszcze nikt nie widział w Polsce , będzie jak stąd do... Sydney . Bezkarność dla swoich szybko doprowadzi do "podłączenia" się gangsterów itp. do swoich a nie mamy w naszym społeczeństwie wykształconych systemów eliminacji takich ludzi z biznesu .
Tak jak pomysł zwolnienia z podatku dochodowego do 26 roku życia spowoduje jedynie gigantyczny wzrost wynagrodzeń w tej grupie wiekowej tak samo bezkarni biznesmeni pod ochroną swoich szybko przekonają ich do zarobków w mln zł dziennie a dalej ich żony,rodziny itd. . Chciwość jest jak woda , wystarczy drobna rysa na budowli i za chwilę przeniknie . A już w przypadku naszych ziomali nie mam złudzeń :(
|
|
Wysłane:
25 lutego 2019 00:57:37
tymczasem Trump ma znow dobre wiesci z USA - przelozyli deadline dla Chin... futures już rosną...
|
|
|
|
Wysłane:
25 lutego 2019 09:19:30
3 Listopada 2020, data wyborów prezydenckich w USA. Dam sobie głowę uciąć, że w roku wyborczym Trump będzie stawał na głowie aby 'pompować' rynki.
|
|
Wysłane:
25 lutego 2019 09:42:33
Od pewnego czasu dolar osłabia się do złota i CHF. Coraz więcej osób ma chyba wątpliwości co do tego kierunku rynku
|
|
208 Dołączył: 2018-10-03 Wpisów: 1 287
Wysłane:
25 lutego 2019 10:06:11
Z artykułu w podłodze o cyklu prezydenckim: Cytat:Dwie ostatnie wielkie bessy na Wall Street rozpoczęły się w przedziale 12–22 miesięcy od wyborów „na półmetku" do Kongresu, a zarazem 4–14 miesięcy przed końcem czwartego kalendarzowego roku kadencji prezydenta USA. www.parkiet.com/Parkiet-PLUS/3...
|
|
140 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
25 lutego 2019 14:40:09
widzę, że nikt nie bierze pod uwagę wpływu rewolucji autonomicznych pojazdów na gospodarkę i społeczeństwo... a to maks 10 lat.. i się zacznie na zachodzie.. tak jak nikt nie zauważa, że pojazdy elektryczne zaorają przemysł motoryzacyjny jaki znamy, co oznacza, że Niemcy staną się chorym człowiekiem Europy a te ich nadwyżki budżetowe znikną szybciutko... jeszcze w gorszej sytuacji będzie francja... nie zastanawiają WAS niskie wyceny niemieckich banków? co one dyskontują? one dyskontują upadek wielu firm przemysłowych w Niemczech związanych ze "starą" branżą motoryzacyjną.. ci wszyscy producenci: turbin, skrzyń biegów, commonrail, układów wydechowych, olejów, serwisy, dealerzy itd....to będzie rzęż połaczenie aut elektrycznych z autonomią to będzie rewolucja w przemyśle i społeczeństwie w takich niemczech zniknie jakieś 10% miejsc pracy... pojazdy autonomiczne wyprą: kurierów, taksówkarzy, kierowców, a dzięki zmniejszeniu wypadków to potem blacharzy, serwisantów, agentów ubezpieczeń, a także lekarzy, pielegniarki, rehablitantów a w 3 fazie rzadko kto będzie miał auto na własność skoro w każdej chwili wynajmnie autonomiczny pojazd jaki chce
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
Edytowany: 25 lutego 2019 14:46
|
|
Wysłane:
25 lutego 2019 16:31:56
Tzw 'disruptive technologies' dają więcej szans niż zagrożeń. Większą zmianą niż pojawienie się autonomicznych samochodów było pojawienie się samochodów wogóle. Można by rzec, niszcząc cały przemysł 'konny'  kliknij, aby powiększyć
|
|
83 Dołączył: 2013-05-08 Wpisów: 1 586
Wysłane:
25 lutego 2019 19:55:38
S&P rośnie sobie pod ugodę handlową i także dojrzewa do spadku (pewnie ugoda zbiegnie się z korektą), przynajmniej korekcyjnego. Wygląda na to że Trump się ugiął pod Chinami i szuka zaczepki w Europie i Japonii. Patrząc na to z boku nie świadczy to o sile amerykańskiej gospodarki. Co do tematu aut elektrycznych to na początku byłem sceptyczny ale kto wie, może coś z tego wyjdzie. Jakby weszły do masowej produkcji z normalnymi cenami to w miastach znalazły by miejsce. Rozbudowa infrastruktury to byłby drugi etap wyjścia tych aut poza miasta. U mnie w przyszłym roku miasto ma zakupić pierwsze elektryki autobusy, na razie jeżdżą już hybrydy. Śmieszne to trochę że dali im lepsze wykończenie w środku, może to taka forma promocji. Fajne są hybrydy, dużo ciszej w środku no i smrodu spali nie czuć jak się wysiada z busa :) Mnie ten brak spalin i zmniejszenie hałasu przekonuje. Okna domu mam na ulicę i na przestrzeni ostatnich 30 lat uciążliwość aut rosła wykładniczo. Świat żyje od przełomu do przełomu. Jak to było? Pociągi, później była era informatyki, to teraz czas na auta elektryczne? Jakby to się udało to wywróci się wiele bardzo dużych biznesów. Orlen i lotos pójdą z torbami Ciekawe jakby poradziły sobie te wszystkie "janusze" mechaniki co to zakres umiejętności kończy się nakładzeniu szpachli i wymienie klocków hamulcowych.
|
|
Wysłane:
26 lutego 2019 12:50:40
Przekwalifikowanie albo socjal. Proste. Czym więcej automatyzacji i robotyki, tym większa efektywność pracy (więcej dobr i usług wyprodukowanych na człowieka) więc i większe możliwości redystrybucji tych dóbr. Produkujemy więcej niż potrzebujemy, więc możemy się podzielić. O mechaników samochodowych bym się jednak nie martwił, to w większości też złote rączki, jak nie auta to coś trzeba będzie naprawiać przez jeszcze dzisięciolecia. Jak zapotrzebowanie na mechaników spadnie, to się przestanie nowych kształcić i powoli zawód sobie umrze śmierćią naturalną.
Prędzej zostaną zautomatyzowane zawody typu: księgowy, spora część prawników/notariuszy, agenci podróży, wszelkiego rodzaju szwacze, krawcowe itp, kasjerzy w sklepach i bankach, ochroniarze, pracownicy kuchni.
Nawet zawody dziś na topie, jak IT za 20 lat mogą zostać zmarginalizowane do nielicznej grupki pracowników o ponadprzeciętnych zdolnościach i wiedzy. Reszta nie będzie w stanie konkurować z robotyką i AI na tym polu, więc stanie się zbędna.
Automatyzacja i Robotyka wymusi na nas w przyszłości swego rodzaju socjalizm. Gdy do wytwarzania dóbr i usług nie jest już potrzebna ludzka praca, system oparty na wynagradzaniu tej pracy będzie musiał się zmienić. Zmienić na jakiś inny, a jaki to się okaże.
|
|
Wysłane:
26 lutego 2019 14:08:36
Produktywność sporej części społeczeństwa wzrośnie i pojawią się popyt na takie potrzeby i zachcianki jak prywatny nauczyciel dla dziecka, opieka dla osób starszych, ogrodnik itd Pojawią się też miejsca pracy w nowych technologiach, praca będzie też lżejsza, mniej czasochłonna. Postęp technologiczny jest od dziesiątek tysięcy lat a jakoś praca zawsze się znajduje
|
|
7 Dołączył: 2015-12-28 Wpisów: 298
Wysłane:
26 lutego 2019 14:09:51
Oj, naiwne myślenie. Nikt się nie będzie dzielił, tak jak teraz się nie dzieli. Kierowca jako zawód to dzisiaj bardzo istotny element, jeśli będą samochody autonomiczne, to taki podstawowy zawód niewykształconych zniknie. Przemysł sobie poradzi, bo nie widzę większej różnicy pomiędzy samochodem elektrycznym a spalinowym. Mimo innego stopnia komplikacji, nadal jest nad czym siedzieć, bo ceny wcale nie będą od tego niższe - czyli gdzieś tam będzie płynęła ta sama kasa do ludzi, którzy nad tym pracują. Porównanie z końmi dość nieprawidłowe, bo jednak koń nie był w stanie mieć takiej mocy jak samochód i raczej był u kresu swoich możliwości. Samochody autonomiczne mają tylko jeden kierunek rozwoju ponad spalinówki z kierowcą: jakieś AI do sterowania ruchem, optymalizujące odstępy i prędkości w skali kraju i lokalnie. Tylko to jest niewiele i na początku będą raczej ciężarem, bo będą jeździć jednocześnie ze zwykłymi, a dopóki tak jest to nie ma miejsca na główną potencjalną przewagę.
|
|
Wysłane:
26 lutego 2019 15:24:22
Cytat:widzę, że nikt nie bierze pod uwagę wpływu rewolucji autonomicznych pojazdów na gospodarkę i społeczeństwo... a to maks 10 lat.. i się zacznie na zachodzie.. tak jak nikt nie zauważa, że pojazdy elektryczne zaorają przemysł motoryzacyjny jaki znamy, co oznacza, że Niemcy staną się chorym człowiekiem Europy a te ich nadwyżki budżetowe znikną szybciutko... a kto zabroni produkować VW elektryki?
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.