0 Dołączył: 2009-02-15 Wpisów: 239
Wysłane:
29 września 2009 17:20:00
przy kursie: 6,44 zł
Co myślicie o dzisiejszej sesji? Nie za ładnie to wygląda. Taka świeca bez cienia dolnego sugeruje ze juro spadków może być ciąg dalszy. Sam już nie wiem co o tym myśleć. Puścili info o jakimś tam liście, zrobili zamieszanie, może faktycznie to miało spowodować wzrost, żeby co niektórzy mogli się zwinąć... Najczęściej tak jest. Podadzą komunikat, z którego za bardzo nikt nic nie wie, na walorze wielkie szoł się robi, a na drugi dzień prasa schładza zapały. W tym przypadku podobnie - okazuje się ze tylko jakaś częścią i to najbardziej rentowną polna byłaby zainteresowana. To wcale nie jest jakaś super informacja dla spółki. Z drugiej strony jupiter wszedł dość mocno w tą spółkę po obrotach też widać, ze ktoś zbiera duże ilości. Jak Wy to widzicie?
|
|
0 Dołączył: 2009-08-08 Wpisów: 126
Wysłane:
29 września 2009 18:28:41
Na dwoje babka wrozyla :) Jak wczoraj byla piekna sesja to kazdy byl przekonany ze przez kilka dni bedziemy obserwowac wzrosty. Jak dzisiaj zobaczylismy korekte wczorajszego odpalu, to w dalsze wzrosty juz prawie nikt nie wierzy. Duzo sie pisze (czyta) o tym, ze Ponar to spolka śmieć. Z ciaglymi stratami itp. Jednak czy wtedy wchodzilby w to Jupiter? Moze oni spodziewali sie, ze znaczna czesc osob bedzie chciala dzisiaj sprzedac akcje co pozwoli im jutro kupowac dalej znacznie taniej?
|
|
0 Dołączył: 2009-08-21 Wpisów: 31
Wysłane:
29 września 2009 23:35:25
 kliknij, aby powiększyćJak zamknie sie jutro poniżej to załona ważna, jak powyżej 2,55 to raczej nie ale wydaje mi się ze dzisiejszy zjazd w końcówce po to był, że by zrobić zasłone średnie nie policzone dokładnie co do sesji więc możliwe , że przecięcie wyjdzie w innym miejscu. Wydaje się to jednak nieuniknione
Edytowany: 29 września 2009 23:45
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-01-19 Wpisów: 1 506
Wysłane:
30 września 2009 00:21:01
Cytat: Sprzątanie w Ponarze Zarząd deklaruje, że ma nowe plany inwestycyjne. Wkrótce zaprezentuje je akcjonariuszom. Po poniedziałkowym mocnym wzroście akcje Ponaru taniały wczoraj przy sporych obrotach. Korekta jest zapewne związana m.in. z doprecyzowaniem intencji zarządu Polnej: spółka zainteresowana jest nie całym Ponarem, a jedynie częścią produkującą elementy i układy hydrauliki siłowej. Roszady w grupie i próby wyprzedaży jej elementów trwają już od jakiegoś czasu. - Przygotowywana tran-sakcja jest wynikiem konsekwentnej polityki realizowania strategii przyjętej na wiosnę bieżącego roku. To kolejny etap porządkowania struktury grupy - wyjaśnia Jan Godłowski, prezes Ponaru. Co zatem - po pozbyciu się historycznie podstawowej i najbardziej efektywnej obecnie części biznesu - miałaby robić wadowicka grupa? Władze informują, że zgodnie ze strategią Ponar ma stać się "w większym stopniu centrum inwestycyjnym". - Zarząd ma nowe plany inwestycyjne, które w najbliższym czasie szerzej przedstawi akcjonariuszom - mówi Jan Godłowski.
news świeżutki, o tym się nie mówiło co wg mnie jest sporą niespodzianką jak wiadomo ponar ma udziały w relpolu i famie i po połączeniu z polną Jakubas będzie miał fajną grupkę firm, z ponarem na czele. Ponar ma duże rynki zbytu we francji, usa, kanadzie, robi interesy z catterpillarem a co za tym idzie po przekształceniu i oddaniu hydrauliki w polną i zmianie w centrum inwestycyjne pewnie będą handlować urządzeniami produkowanymi przez polną, fam, relpol oraz ponar (spółki z grupy). Jakubas dobrze to wykombinował
|
|
Wysłane:
30 września 2009 00:34:00
O a skad to jesli mozna spytac?
|
|
Wysłane:
30 września 2009 00:39:31
paweupl napisał(a):O a skad to jesli mozna spytac? z Pulsu Biznesu który znajdziesz dziś rano w kiosku
|
|
Wysłane:
30 września 2009 00:46:39
Jako ze jestem podatny na manipulacje to anulowalem zlecenie sprzedazy pkc na otwarcie :D dzieki za wklejenie
Edytowany: 30 września 2009 00:46
|
|
Wysłane:
30 września 2009 00:52:21
paweupl napisał(a):Jako ze jestem podatny na manipulacje to anulowalem zlecenie sprzedazy pkc na otwarcie :D dzieki za wklejenie manipulacje? nie przesadzaj, dziś domykaliśmy lukę
|
|
0 Dołączył: 2009-02-01 Wpisów: 279
Wysłane:
30 września 2009 04:40:23
enforces napisał(a):Cytat: Sprzątanie w Ponarze Zarząd deklaruje, że ma nowe plany inwestycyjne. Wkrótce zaprezentuje je akcjonariuszom. Po poniedziałkowym mocnym wzroście akcje Ponaru taniały wczoraj przy sporych obrotach. Korekta jest zapewne związana m.in. z doprecyzowaniem intencji zarządu Polnej: spółka zainteresowana jest nie całym Ponarem, a jedynie częścią produkującą elementy i układy hydrauliki siłowej. Roszady w grupie i próby wyprzedaży jej elementów trwają już od jakiegoś czasu. - Przygotowywana tran-sakcja jest wynikiem konsekwentnej polityki realizowania strategii przyjętej na wiosnę bieżącego roku. To kolejny etap porządkowania struktury grupy - wyjaśnia Jan Godłowski, prezes Ponaru. Co zatem - po pozbyciu się historycznie podstawowej i najbardziej efektywnej obecnie części biznesu - miałaby robić wadowicka grupa? Władze informują, że zgodnie ze strategią Ponar ma stać się "w większym stopniu centrum inwestycyjnym". - Zarząd ma nowe plany inwestycyjne, które w najbliższym czasie szerzej przedstawi akcjonariuszom - mówi Jan Godłowski.
news świeżutki, o tym się nie mówiło co wg mnie jest sporą niespodzianką jak wiadomo ponar ma udziały w relpolu i famie i po połączeniu z polną Jakubas będzie miał fajną grupkę firm, z ponarem na czele. Ponar ma duże rynki zbytu we francji, usa, kanadzie, robi interesy z catterpillarem a co za tym idzie po przekształceniu i oddaniu hydrauliki w polną i zmianie w centrum inwestycyjne pewnie będą handlować urządzeniami produkowanymi przez polną, fam, relpol oraz ponar (spółki z grupy). Jakubas dobrze to wykombinował Zeby bylo ciekawiej to Jakubas sprzedaje pismo "Sukces" Hajdarowiczowi (ten jak wiemy trzesie Jupiterem, a Jupiter trzesie Ponarem). Niezla lamiglowka.
|
|
0 Dołączył: 2009-08-21 Wpisów: 31
Wysłane:
30 września 2009 08:19:45
enforces napisał(a):paweupl napisał(a):Jako ze jestem podatny na manipulacje to anulowalem zlecenie sprzedazy pkc na otwarcie :D dzieki za wklejenie manipulacje? nie przesadzaj, dziś domykaliśmy lukę jaką lukę, którą, jeśli można spytać?
|
|
|
|
Wysłane:
30 września 2009 08:35:40
Pies napisał(a):enforces napisał(a):paweupl napisał(a):Jako ze jestem podatny na manipulacje to anulowalem zlecenie sprzedazy pkc na otwarcie :D dzieki za wklejenie manipulacje? nie przesadzaj, dziś domykaliśmy lukę jaką lukę, którą, jeśli można spytać? połowa przedwczorajszej wzrostowej świecy i wysokie otwarcie wczoraj Cytat:Zeby bylo ciekawiej to Jakubas sprzedaje pismo "Sukces" Hajdarowiczowi (ten jak wiemy trzesie Jupiterem, a Jupiter trzesie Ponarem). Niezla lamiglowka. cholera tego nie wiedziałem, stąd mówią że hajarowicz rozdaje karty od miesiąca w ponarze. a ja się zastanawiałem ze znajomymi jakim cudem on jest w zarzadzie i nie ma udziałów update: jest art www.pb.pl/rss/a/2009/09/30/Jak...Cytat:Grzegorz Hajdarowicz, który w sierpniu kupił ”Przekrój”, zostanie wydawcą miesięcznika ”Sukces” – wynika z nieoficjalnych informacji. Obecnie tytuł należy do Zbigniewa Jakubasa.
Po jej zawarciu Zbigniew Jakubas, jeden z najbogatszych Polaków, nie będzie już obecny w branży wydawniczej. W ub.r. sprzedał Grupie Wydawniczej Polskapresse dziennik ”Kurier Lubelski”. Miesięcznik ”Sukces” kupił w połowie 2004 roku, ale nie spełniał on jego oczekiwań co do osiąganych wyników sprzedaży. W pierwszej połowie br. średnie rozpowszechnianie płatne razem magazynu (dane ZKDP) wyniosło 31 221 egz. bankowo się wymienili za fanty i jeszcze coś
Edytowany: 30 września 2009 09:16
|
|
Wysłane:
1 października 2009 16:52:28
przy kursie: 6,16 zł
www.parkiet.com/artykul/7,8547...Cytat:30 października walne zgromadzenie akcjonariuszy wadowickiej firmy ma zadecydować o wydzieleniu w formie zorganizowanej części przedsiębiorstwa działalności produkcyjnej (hydraulika przemysłowa). Oprócz gruntów, budynków i maszyn, w skład ZCP ma wchodzić także marka - Ponar Wadowice. ZCP będzie wolna od długów, nie będzie mieć żadnych aktywów finansowych ani gotówki.
Dzięki tej operacji giełdowy Ponar stanie się holdingiem inwestycyjnym, zarządzającym grupą kapitałową. Zakupem wydzielonej części przedsiębiorstwa są notowane na giełdzie Zakłady Automatyki Polna. Decyzja zapadnie po due diligence, w połowie tego miesiąca.
Edytowany: 1 października 2009 16:58
|
|
Wysłane:
2 października 2009 23:14:34
przy kursie: 5,88 zł
A co tu taka cisza nastala:)? Jak roslo to zaciete dyskusje sie toczyly, a jak spada to brak wypowiedzi. Moze ktos z bardziej doswiadczonych, madrzejszych powie co mysli o tym cyrku (w jeden dzien wielki wzrost z zapedami na przebicie 3zl i nagle rownie szybki zjazd w dol. Co to moze oznaczac? Ktos nas ubral w akcje a sam spie...czy o co chodzi? A moze wlasnie Ci madrzejsi czuli juz po pierwszym dniu korekty co sie swieci i uciekli pomagajac spadkom dlatego nie ma komu sie wypowiadac i pocieszac innych? Chyba sam zostalem z tym bagazem jak zwykle spozniony...
|
|
0 Dołączył: 2009-02-01 Wpisów: 279
Wysłane:
3 października 2009 02:24:49
cela22 napisał(a):A co tu taka cisza nastala:)? Jak roslo to zaciete dyskusje sie toczyly, a jak spada to brak wypowiedzi. Moze ktos z bardziej doswiadczonych, madrzejszych powie co mysli o tym cyrku (w jeden dzien wielki wzrost z zapedami na przebicie 3zl i nagle rownie szybki zjazd w dol. Co to moze oznaczac? Ktos nas ubral w akcje a sam spie...czy o co chodzi? A moze wlasnie Ci madrzejsi czuli juz po pierwszym dniu korekty co sie swieci i uciekli pomagajac spadkom dlatego nie ma komu sie wypowiadac i pocieszac innych? Chyba sam zostalem z tym bagazem jak zwykle spozniony... Wyglada na to, ze Hajdarowicz z Jakubasem podzielili Ponara. Hydraulika poszla do Polnej (Jakubas) reszta z do Hajdarowicza (grunty, nieruchomosci czyli wszystko to co nie jest zwiazane z pradukcja). Trzeba placic za "Sukces" oj trzeba. Tylko jak na tym wyjdzie Jupiter?  A Ponar to juz niech zapomni, ze bedzie w Wadowicach
|
|
0 Dołączył: 2009-06-18 Wpisów: 87
Wysłane:
3 października 2009 09:34:46
cela22 napisał(a):A co tu taka cisza nastala:)? Jak roslo to zaciete dyskusje sie toczyly, a jak spada to brak wypowiedzi. Moze ktos z bardziej doswiadczonych, madrzejszych powie co mysli o tym cyrku (w jeden dzien wielki wzrost z zapedami na przebicie 3zl i nagle rownie szybki zjazd w dol. Co to moze oznaczac? Ktos nas ubral w akcje a sam spie...czy o co chodzi? A moze wlasnie Ci madrzejsi czuli juz po pierwszym dniu korekty co sie swieci i uciekli pomagajac spadkom dlatego nie ma komu sie wypowiadac i pocieszac innych? Chyba sam zostalem z tym bagazem jak zwykle spozniony... Ja mogę tylko dać przestrogę innym, jak to chciwość jest najgorszym doradcą ;) Wszedłem przy 2,05, trzymałem przez wszystkie najlepsze ceny, widząc zasłone ciemnej chmury i tak nie chciałem wierzyć, że zjedzie do ceny wyjściowej.... wyszedłem dopiero pzy 2,16. Niby na +, ale boli.
|
|
0 Dołączył: 2008-10-12 Wpisów: 533
Wysłane:
3 października 2009 11:36:29
Ciekawa sytuacja jest na Ponarze. Hydraulika pojdzie na pewno do Polnej. Pytanie tylko jak to wycenią i za jaką cenę. Obawiam się ze Jakubas jest lepszy w te klocki od Hajdarowicza. Kolejne pytanie co dalej z Ponarem?
Bedą mieli kase za hydraulikę, mają 15,8% akcji Famu + kwestia do wyjaśnienia z Kalickim (wykup weksla), do tego dochodzi 31% akcji Relpolu, zawiązane rezerwy na około 100 mln które być moze rozwiążą. Może być jeszcze ciekawie...
|
|
0 Dołączył: 2008-11-18 Wpisów: 23
Wysłane:
3 października 2009 13:27:47
Joker napisał(a): Takich głupot czytać nie mogę.. funkcja ignor powinna być udsotępniona bez komentarza !!! kazdy ma prawo do swojego zdania
|
|
0 Dołączył: 2008-10-12 Wpisów: 533
Wysłane:
5 października 2009 10:04:16
W piątek mieliśmy dół na Ponarze a dzisiaj rośnie przy stosunkowo dużych obrotach. Prędzej zobaczymy 3 z przodu niz spadnie poniżej 2.
|
|
Wysłane:
5 października 2009 10:26:36
JAG napisał(a):W piątek mieliśmy dół na Ponarze a dzisiaj rośnie przy stosunkowo dużych obrotach. Prędzej zobaczymy 3 z przodu niz spadnie poniżej 2. tez mam taka nadzieje tym bardziej, ze raczej jakis negatywnych informacji w najblizszym czasie bym sie nie spodziewal. Teraz czekamy na informacje dotyczace nowej strategii, wyceny hydrauliki dla polnej, a moze jeszcze dowiemy sie, ze jupiter dokupil troche akcji:) Po takich informacjach ponar znowu moze wyskoczyc ostro w gore.
|
|
Wysłane:
6 października 2009 18:39:52
przy kursie: 6,16 zł
www.parkiet.com/artykul/816441..."NFI Jupiter przejmie kolejne spółki Trinity Management, firma zarządzająca NFI Jupiterem i kontrolująca 33 proc. akcji funduszu, znalazła się w posiadaniu firm Grzegorza Hajdarowicza jesienią ubiegłego roku. W tym czasie kurs giełdowej spółki zachowywał się podobnie jak główne indeksy GPW. Hajdarowicz chce wnieść do NFI Jupitera wszystkie swoje polskie aktywa. Zdradza też, że fundusz rozmawia o przejęciu jednej spółki giełdowej i jednej pozagiełdowej. " Moze ta spolka, ktora chce przejac jupiter jest wlasnie ponar. Maja juz sporo akcji tej spolki a z tego co widac nadal ktos caly czas skupuje wieksze ilosci. Tak czy siak kurs w niedlugim czasie po pojawieniu sie jakich kolwiek komunikatow bedzie szybowal w gore na poczatek przynajmniej 3 zl. Zle informacje juz sie skonczyly:)
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.