kmsc2 napisał(a):180tys kopii od 7kwietnia
220tys od poczatku roku ( 360tys na koniec roku 2019?)
Czy PlayWay podaje wyniki sprzedanych gier netto czy brutto?
Czy 0.5mln sztuk realne na pc w 2020?
Czy konsole(Xbox+PS4) dodają kolejne 0,5mln sztuk?
A co z NS?
Spółka sama wykonuje porty na konsole?(vs 11Bit)
konsole + pc dają razem 1mln sztuk w 2020?
1mln sztuk i 35zł z kopii dają 35mln zł?
Kapitalizacja 260mln zł?
Przed premierą kapitalizacja 120 mln zł? Gdzie tu dyskontowanie 35 mln zł zysku przy C/Z 10??
Co jeśli wprowadzą pvp w Green Hell?
Skoro rynek antycypuje to co będzie to czemu Antytereso liczysz do tyłu. Czemu nie uwzględniasz sukcesu następnego projektu P2 tak jak to uzasadniasz kapitalizacją 11Bit?
Co jeśli okaże się, że sprzedaż była zaplanowana i wychodzi obecnie jeden z akcjonariuszy? Na ile wtedy rynek wyceni kurs?
1. PlayWay podaje sprzedaż różnie. Czasem tak, czasem tak.
2. Realne 0,5 mln sztuk
3.4. Lepiej nich przykładami rzuci ktoś obserwujący dane udostępniane przez spółki z tytułami survivalowymi. Ja tylko chcialbym zauważyć, że spółka na koniec roku nie miała żadnych kosztów skapitalizowanych na produkcję konsolową, co dla mnie oznacza, że będą to dopiero dziergać, a przecież do kwietnia zajmowali się coopem, a to przecież nie koniec rozwoju GH. Termin wydania wydaje mi się napięty - to się może przesunąć przychodowo raczej na rok kolejny.
4. Z przychodami z kopii dla konsoli to byłbym ostrożny. CJ szyka z tego co mi wiadomo wydawcy dla wersji konsolowych. Ale przychód z kopii mnie wychodzi przychód większy nawet dla samego PC - 25 dolarów plus 10 proc. dyskonta na podatek, 10 proc. dyskonta na rozkład geograficzny, 30 proc. na promocję i 30 proc. na średnią cenę sprzedaży daje mi przy obecnym kursie USDPLN ok. 40 zł. i ok. 32 mln zł po opodatkowaniu. Ale mówimy w tym momencie o PC. W konsolach dojdzie koszt portu i jego rozliczanie, a także prowizja wydawcy, no ale i cena na półce pewnie będzie wyższa.
5. 11bit też samo wykonywało wersje konsolowe, tyle że nie miało wydawcy dla nich przynajmniej w wersjach elektronicznych
6. Jakoś nie wierzę w drugi tytuł w 2021 - może być ciężko. Nad GH do dnia dzisiejszego ile czasu pracowali? Według mnie prawie 3 lata. Choć w memorandum informowali o wydawaniu gry co 1,5 roku. Teraz powinien być zgodnie z tą informacją wydawany drugi tytuł, a przecież przed nami dopiero konsole... Nad drugim tytułem zaczęli pracować dopiero pod koniec roku (wybór konceptu w listopadzie), wcześniej to było szukanie konceptów. Przy 3 letnim cyklu ta gra wyjdzie raczej w roku 2022. Nie wiemy nic na temat jej budżetu wiec racjonalnym jest zakładać sukces zbliżony do obecnego - podchodząc ostrożnie. A zatem mamy ten rok głównie z PC, ten pod koniec i kolejny z konsolami, a jeszcze kolejny z kolejnym tytułem. Dodając konsole przy Twoich założeniach pewnie można założyć średniorocznie 30 mln zł i kapitalizację w związku z tym na poziomie 300 mln zł.
Nie wiem co stanie się po pvp, może rynek też nie wie i tego nie dyskontuje. Tak samo nie wiedział, ze coop tak dopali sprzedaż. Wcześniej choć GH miał fajne oceny, nagrody to mimo wszystko sprzedawała się tak sobie, właśnie na miarę swojej ówczesnej kapitalizacji.
Kurcze, ja nie chcę mówić, że kurs tutaj nie urośnie. Może urośnie, może nawet dużo. To nawet prawdopodobne, tylko trzeba poczekać na informacje i zmitygowanie ryzyk. Potencjał z pewnością jest, ale nie można wszystkiego przyjmować tylko w optymistycznym scenariuszu. To nie tędy droga.
Jakby dziś były Twoje założenia i poniekąd zarządu były pewne to pewnie miałbyś kapitalizację razy 2. Ale nie są pewne i trzeba jeść łyżeczką. Najpierw poczekać tydzień, dwa miesiąc i sprawdzić jak wygląda GH. Czekać na komunikat o wydawcy i potem o certyfikacji to trwa... Im dłużej tym mniej prawdopodobna ta premiera konsolowa i istotne dopalenie sprzedaży. No i jeszcze warto przecież pokazać temu wydawcy świetne dane sprzedażowe, które zakładamy, że się pojawią prawda? Ale żeby się pojawiły to też chwilę trzeba czasu.
EDIT: PS: To nie ja liczę w tył, tylko kolega powyżej. Patrzy na historyczne zyski 11b i przyszłe CJ.