PARTNER SERWISU
jcsfwxxo
1 2 3

RESBUD

morfeusz
0
Wpisów: 936
Wysłane: 17 czerwca 2009 14:11:20

kliknij, aby powiększyć

NA RSI pokazał się sygnał kupna. Dodatkowo mamy szansę na wygenerowanie sygnału kupna na STS-ie. Przy dzisiejszym zwyzkowym zakończeniu może zostać utworzona formacja torów kolejowych sygnalizująca zmianę trendu. Takie 3 sygnały kupna. Think

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 4 sierpnia 2009 15:10:58
No to zostałem akcjonariuszem.salute
Martinezo jesteś tu gdzieś?

martinezo
0
Wpisów: 498
Wysłane: 4 sierpnia 2009 15:34:27
Jestem. Mi wpadło po 12.90. Ale traktuję to na chwilę. Nie wiem czy poleci jeszcze więcej do góry.
Trochę czuję niesmak, bo zaczynam łamać zasady, które powoli sobie jakoś zaczynam ustalać. Preferuję raczej dłuższe terminy. Ech. Zachłanność, żądza pieniądza... Pewnie oberwę za toblackeye

Powoli do celu

bldn
0
Wpisów: 211
Wysłane: 26 sierpnia 2009 21:37:22
jakis spec od fundamentow bylby tak mily i rzucil okiem na raport polroczny ?
z gory dzieki :)
Investment is most prudent when it is most businesslike. Benjamin Graham

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 28 sierpnia 2009 17:24:58
Nie uważam się za speca od fundamentów ale umiem liczyć king Więc oto proszę:

Tym razem pierwszą uwagę dam na samym początku. RAPORT BIEGŁEGO JEST Z ZASTRZEŻENIEM!!!!! Chodzi o dokonanie przez spółkę wyceny wbudowanego instrumentu pochodnego, co do którego istnieje znaczące ryzyko, że nie zrealizuje przewidywanych przepływów pieniężnych. Wynika to z tego, że spółka jeszcze nie rozpoczęła realizacji umowy w tym zakresie. Wpływ na bieżący wynik to 303 kafle w górę, co do których się biegły nie zgadza. Czyli w jego ocenie zysk powinien być niższy o te 303 kafle.

Jeśli jest zastrzeżenie do raportu, to znaczy, że się Zarząd uparł przy swojej ocenie możliwości zrealizowania tych przychodów. Z drugiej strony biegły nie był w stanie rzetelnie potwierdzić tej kwoty. Zastrzeżenie to BARDZO POWAŻNA SPRAWA i trzeba ją brać pod uwagę przy ocenianiu tej spółki. Z drugiej strony to dobrze, że w takiej sytuacji zarząd nie zdecydował się na zmianę audytora przed wydaniem opinii.

Pierwsze wrażenie mi przeszło, więc wracam do liczb. Think

Przychody ze sprzedaży w porównaniu do 1Q2009 wzrosły znacząco o 20%. Poprawiła się jednak ich rentowność o kilka procent i teraz wynosi -3%. Udało się w bieżącym kwartale wypracować nawet zysk brutto. Jednak po zsumowaniu danych za 1Q2009 dalej mamy stratę brutto. W porównaniu do 2Q2008 mamy znaczący spadek przychodów ze sprzedaży o prawie 60% i istotne pogorszenie się ich rentowności. Spółka ma teraz dużo mniej zamówień niż w zeszłym roku i realizuje je po niższej marży.

W aktywach znów mamy tę nieszczęsną wartość firmy – na szczęście jest bardzo niska, więc nie będę się w ten temat zagłębiać. Z tego co widzę jej wartość została ostatnio zaktualizowana przed 2008 rokiem. Długoterminowe aktywa finansowe dotyczą udziałów. Nie jest jednak dokładnie powiedziane, z czego wynika wzrost ich wartości. Spółka posiada także prawo wieczystego użytkowania gruntów, które nie jest amortyzowane (a powinno być!). Na szczęście kwota potencjalnego naliczenia amortyzacji byłaby nieistotna.

Nieistotnie spadła wartość zapasów (brak zaliczek na dostawy ale jednocześnie wzrosła wartość zapasu wyrobów gotowych). Bardzo spadła wartość należności (i to głównie handlowych).W tym miejscu muszę napisać, że nie podoba mi się odpis na należności przeterminowane. Zgodnie z info w SF wynoszą one ponad 10 mln PLN a odpis jest około 8 mln PLN. Nie wiedzieć czemu około 2 mln w należnościach przeterminowanych nie jest objętych odpisem. To jest duża i istotna kwota. Spółka sama zwraca uwagę w sprawozdaniu zarządu, że istnieje duże ryzyko niewypłacalności kontrahentów. Spadła także wartość środków pieniężnych ale o tym więcej w cash flow.

Analiza pasywów pokazuje uszczuplenie kapitałów własnych głownie na skutek straty netto. Spadła wartość zobowiązań, ponieważ spółka ograniczyła zakres działalności. Wzrosła za to wartość kredytów krótkoterminowych. Przy niższych przychodach zadłużanie się nie jest dobrą informacją.

Ujemne są przepływy z działalności operacyjnej, głównie na skutek ciągłej straty. Dodatnie przepływy z inwestycyjnej wynikają z dokonanej sprzedaży zbędnego majątku trwałego (zrealizowane w 2Q2009). Dodatnie przepływy z finansowej wynikają z wpływów ze spłaconej pożyczki przez jednostkę dominującą. Jednocześnie spółka wypłaciła w ostatnim kwartale dywidendę.

Wydaje mi się, że to niefajnie z punktu widzenia spółki, że w takiej sytuacji finansowej wypłaca się dywidendę. Jaj rośnie ryzyko działalności, to kasa powinna raczej zostać jako zabezpieczenie. Gotówki jest teraz w spółce bardzo mało. Jeśli jeszcze weźmie się pod uwagę niższe przychody i zastrzeżenia, to nie można ocenić tej spółki pozytywnie.

Inne ważne to informacja o planowanym połączeniu z ABM Solid SA, czyli głównym udziałowcem. Nie wiem, jakie są postępy w tej sprawie oraz jak wyniki Resbudu wpłyną a decyzję udziałowca.

Bobass
0
Wpisów: 78
Wysłane: 22 października 2009 22:35:01
Przemyślenia co do insider trading na Resbudzie w związku z parytetem wymiany na akcje ABM są chyba dość jednoznacznie po tym co się dzieje w tym tygodniu z akcjami Resbudu. Pytanie tylko czy można wpływać na rewidentów ustalających parytet wymiany, która powinna opierać się na wycenie wartości firmy. A ta nijak nie wskaże parytetu 2 ABM : 1 RES, który sugerowałby ponad 50% wzrost Resbudu w tym tygodniu. Z drugiej strony jeżeli to zwykła podbitka kursu, to kto kupuje te akcje jeżeli nie ABM, który kto jak kto powinien zdawać sobie sprawę że powyższy parytet 2:1 jest wzięty z powietrza. A przy innym parytecie ledwie co zarobione przez ABM 2.5 mln na wzroście kursu, będzie trzeba oddać przy szybującym w dół Resbudzie. Chyba że liczą na gwałtowny wzrost kursu ABM w najbliższym czasie..

Snake
0
Wpisów: 403
Wysłane: 26 października 2009 14:37:44
Zainteresowałem się tą spółką. Nie ze względu na parytety czy fundamenty, ale technicznie i to boleśnie klasycznie: wziąłem po wybiciu a na korekcie. Być może jak zwykle za szybko, jednak zastanawia mnie tak duży obrót i tak duży wzrost w połączeniu w sumie niewielką aktywnością ze strony różnych forumowiczów. Najwyżej pójdą stopy.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 26 listopada 2009 21:22:33
czy wiadomo jaki już będzie parytet wymiany na ABM?

Snake
0
Wpisów: 403
Wysłane: 27 listopada 2009 00:14:35
Obserwuję obydwie spółki. Na dziś na pewno bardziej podoba mi się ABM, ale na Resbudzie taki zanik obrotów, że też ciężko coś jednoznacznie wróżyć.

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 15 marca 2012 20:36:58
To jest cenne info. Jedno nazwisko i wszystko jasne. Szybko pompują wydmuszke aby było z czego schodzic w nowych emisjach.
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

investkid
3
Wpisów: 499
Wysłane: 16 marca 2012 11:40:32
majama napisał(a):
To jest cenne info. Jedno nazwisko i wszystko jasne. Szybko pompują wydmuszke aby było z czego schodzic w nowych emisjach.

i jeszcze info:
www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

oraz potwierdzenie przeprowadzenia transakcji
www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

pozdrawiam

PS juz nie uzywam ikonek po mi sie dostanie

Pinki
0
Wpisów: 252
Wysłane: 20 marca 2012 13:49:18
dalej pompują, król manipulacji w najlepszej formie....widocznie tak można na naszej wspaniałej giełdzie

Futro
0
Wpisów: 235
Wysłane: 21 marca 2012 19:37:36
Proszę o analizę techniczną waloru kogoś z SW lub Szutnika*.

krzem78
0
Wpisów: 197
Wysłane: 21 marca 2012 20:52:02
Sorry z góry za wymowę i się nie pogniewam jak moderator usunie wpis.
O co kaman? Że ten kórs rośnie i rośnie? Kurs od 5 marca, czyli przez zaledwie 12 sesji wzrósł prawie 10-krotnie. Od grudnia dwudziestokrotnie? O co tu chodzi? Bywały i tego rodzaju jazdy, ale chyba nie aż takie?? Aż z ciekawości spojrzałem na wykres historyczne Drągowski, bo w ostatnich latach chyba tam była jedna z największych jazd na GPW. No i owszem był wzrost podobnej kategorii z tą różnicą, że zaraz po debiucie, gdzie nie dziwota o dużą wolatylność kursu.
Kto teraz zakupi akcje? IMHO to ogromne ryzyko wzmocnione tym, że kurs zbiega się z historycznym szczytem.
Czy coś fundamentalnego o aż takim znaczeniu się wydarzyło?
O CO KAMAN?
Moja rzeczywistość subiektywna - to wszystko to, co istnieje. Rzeczywistość obiektywna to twór syntetyczny dotyczący hipotetycznej uniwersalizacji licznych rzeczywistości subiektywnych. Philip Dick.

mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 21 marca 2012 21:23:14
Wszystkich akcji

840,000

Patrowicz przez Investment Friends kupil

549,249 i zaplacil 6.1 mln zl. Wychodzi na akcje po 11 zl, przy takim free floacie i takiej ilosci akcji nie jest mu trudno napompowac ta spolke. Po co? moze pod emisje? moze pod zastaw pod kredyt.

Takie zyski jak na opcjach-:)

zjk
zjk
0
Wpisów: 925
Wysłane: 21 marca 2012 23:24:54
Napompuje akcje przez slupy, a następnie sprzeda ulicy sporo tych akcji z zyskiem (czyli leszczenie na maxa)

orestes84
0
Wpisów: 360
Wysłane: 21 marca 2012 23:56:38
Don Pedro w najwyższej formie:), trzeba przyznać , że facet dodaje naszej giełdzie swojskiego kolorytu. Taki Andrzej Lepper polskiej giełdy. Swoją drogą może pompuje pod przejęcie PBG, wniesie resbud w zamian za nową emisję PBG i po sprawie:D

koszyk
0
Wpisów: 1 099
Wysłane: 22 marca 2012 12:54:04
Długie lata się na takie rzeczy gapię, a dalej nie mogę uwierzyć i siłą rzeczy nie zarabiam, cienki Bolek... Angel

A tak swoją drogą, to są kpiny z prawa, które zakazuje manipulowaniem kursami " w zmowie i porozumieniu" . Wisi mi to, szczerze mówiąc i nie będzie mi wcale szkoda ostatniego "berka", ale nie wiem po kiego ... grzyba udajemy, ze tego nie wolno robić? Zalegalizujmy - będą oszczędności na nadzorze.

Pewnie nie pamiętacie casusu sprzed wielu lat, jak to gościa ciągali po sadach, jak na jakiejś gównianej spółce sprzedał ze szwagrem na fixie parę (naprawde!) papiera i "kursem manipulował" ?

koszyk
0
Wpisów: 1 099
Wysłane: 22 marca 2012 12:57:33
Futro napisał(a):
Proszę o analizę techniczną waloru kogoś z SW lub Szutnika*.

Wybacz, proszę, wyjście niewywołanym do tablicy, ale co chcesz tu analizować na dzisiaj? Angel

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 22 marca 2012 13:16:38
koszyk napisał(a):
Długie lata się na takie rzeczy gapię, a dalej nie mogę uwierzyć i siłą rzeczy nie zarabiam, cienki Bolek... Angel

A tak swoją drogą, to są kpiny z prawa, które zakazuje manipulowaniem kursami " w zmowie i porozumieniu" . Wisi mi to, szczerze mówiąc i nie będzie mi wcale szkoda ostatniego "berka", ale nie wiem po kiego ... grzyba udajemy, ze tego nie wolno robić? Zalegalizujmy - będą oszczędności na nadzorze.

Mam identyczne odczucia.
Tu nie trzeba nawet specjalnego sledztwa robić. Wystarczy wejść w zakładkę insider, tylko na pierwsza stronę, by zobaczyć jak słupy Dona przerzucają papiery Resbudu, Urlopów, Fona i ATS Energy.

Odnośnie analizy - jedyna jaka ma tu sens, to analiza KNFu, ale tu się nie ma co łudzić po tylu latach bezkarnych harców i nabijania się z tej instytucji.
Edytowany: 22 marca 2012 13:17

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,408 sek.

uzrrgsry
inwixnyp
dfbuemuo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 138,84 zł +380,69% 96 138,84 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vllvoazi
zhaxjkoi
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat