Tak sobie poczytałem dziś o kilku spółkach. Tu i ówdzie osoby namawiają do kupna/sprzedaży czegoś. Podobnie tu. Ale tu wątek zdecydowanie na innym poziomie i aż mnie korci by cos napisać.
W odwiecznym sporze - kupować czy sprzedawać - w wyapdku tej konkretnej spólki mamy do dyspozycji następujące fakty:
a) spółka jest po pewnym okresie spadków od maksimum sprzed kilku miesięcy - przy czym rynek ogólny w tym czasie rośnie
b) niedawno (w maju) AVIVA kupiła akcej do swojego portfela (mamy 1 gracza dość dużęgo, który docenił walory w cenach majowych)
c) z dużych graczy zrezygnował kiedyś tam OFE NN (ale OFE to instytucja o nieco innym charakterze), zrezygnował zresztą dawno (2019 chyba) i to z dostęnych danych wynika, że sprzedał połowę posiadanych akcji dawno temu
d) jakiś gracz zdecydował się na shorta
e) po raz trzeci z rzędu będzie dywididenda i wyraźnie wyższa niz ostatnio
f) mają być wykupywań akcje przez spółkę (przy cenie rzędu 400 zeta zdaje się kasy jest na akcje równe kilu dniom normalnego obrotu)
g) z dzisiaj komentarz z parkiet.com
www.parkiet.com/Technologie/30...h)popatrzcie na rekomendacje dla spółki i zakresy cen. Z wyjątkiem jednego banku (mi nieznanego) pozostali są zgodni co do poziomu. Mi wystarczy poziom 80-90 % ich wyceny przy załóżeniu, że jutro kupię w cenie podobnej do dzisiejszej by uznać inwestycję za udaną. A że poziomy cen w rekomendacjach powoli się zmieniają to dla akcjonariuszy dobrze(bo idą lekko w góre).
Co to oznacza? Mamy gracza akumulującego (AVIVA), który skonczył(?) kontunuuje(?) akumulację (komunikat pojawił się z tego co wiem po przekroczeniu pewnego procenta akcji - w wypadku AVIVy przekroczyli oni 5 % akcjonariatu - i to od dołu bo inaczej by nie musieli nic ogłaszać - precyzyjniej - nie musieliby ogłaszać, że osiagnęli ponad 5 %.
Mamy gracza, który skrajnie długoterminowo deklaruje zakup zauważalnej ilości akcji (spółka - w celu umorzenia, czyli wieczyście bezterminowo).
No i teraz powiedzcie - czy po zestawieniu tych faktów wolelibyście mieć na koncie 35 000 akcji na shorcie czy 35 000 akcji na longu?
I co się stanie z kursem, gdy zarząd zacznie skupować a kurs nie spadnie i shorter też zacznie kupować? (wariant optymistyczny)
Jasne, powiecie - kurs może spadać. Ale czy może spadać gwałtownie, gdy dwóch graczy będzie kupować w pewnym momencie akcje (zarząd i shorter) (wariant pesymistyczny) ? Pamięajmy, że ogólny rynek nie wygląda na czerwony. Nastroje niedźwiedzi widać tu:
www.biznesradar.pl/notowania/B... Ktory wariant - optymistyczny czy pesymistyczny bardziej prawdopodobny?
Ogólnie - dziękuję forumowiczom za zwrócenie mi uwagi na totalnie mi dziś rano jeszcze nieznaną spółeczkę.