Temat:
TORPOL
anty_teresa napisał(a): @Padre Zwróć uwagę, na kapitał obrotowy. Torpol ma 230 należności zafakturowanych i szacunków wykonanych, a niezafakturowanych prac razem w aktywach, ale w pasywach ma 460 mln zł zobowiązań wobec podwykonawców (tych zafakturowanych i nie) oraz prawie 80 mln zobowiązań z tytułu zaliczek. Ta gotówka zniknie, bo taki stan nie będzie się utrzymywał cały czas, to jest możliwe przez pewien okres w czasie realizacji, ale po zakończeniu gotówka w dużej części zniknie. 540-230 - 310 mln zł znika
Słusznie, dzięki za zwrócenie uwagi. Jednak zastanawiam się czy nie mogą tak stale jechać na ujemnym kapitale obrotowym? Kilka spółek tak przecież działa: Budimex, Dino, Neuca, niektórzy deweloperzy.
|
|
Temat:
TORPOL
Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć logicznie dlaczego kapitalizacja tej spółki jest niższa od gotówki netto, którą mają w posiadaniu? Czy ja tu czegoś nie widzę?? Coś źle rozumiem? Proszę o pomoc, bo własnym rozumem ogarnąć tego nie potrafię. Wychodzi na to, że rynek uważa, iż lepiej ją zamknąć i podzielić się gotówką, niż pozwolić jej na dalsze funkcjonowanie...
|
|
Temat:
TSGAMES
Sprzedaż Hunting Clash w Q2 tylko o 3 mln. wyższa niż w Q1. Czy ktoś może dotarł do info ile w tym czasie wydali na user acquisition?
|
|
Temat:
TSGAMES
Chciałem zapytać mądrzejszych kolegów o ten fragment komunikatu, bo nie jestem pewien, czy dobrze go rozumiem: "... w oparciu o mnożnik zysku EBITDA za 2020 r. znormalizowanego o kapitalizację kosztów osobowych na poziomie 9,8. Określenie mnożnika nastąpiło przy założeniu stosowania do Rortos zasad rachunkowości obowiązujących w grupie kapitałowej Emitenta w zakresie kapitalizacji kosztów osobowych..." Czy ta "normalizacja" EBITDA polega na powiększeniu jej o koszty osobowe, które zostały przeniesione z rachunku wyników na bilans? Czy to znaczy, że zapłacili 9,8 razy EBITDA, ale nie ta raportowana przez Rortos tylko podwyższona o koszty osobowe? Czy tak należy to czytać?
|
|
Czy mógłbym prosić o komentarz do ogłoszonej niedawno strategii na lata 2021-2026?
|
|
Temat:
BUDIMEX
Wnikliwa analiza, dzięki! Chciałbym zapytać o ten fragment Twojej wypowiedzi "...a jak wiemy segment budowniczy odznacza się dość znacznymi kosztami stałymi." Czy faktycznie tak jest i jakie koszty masz na myśli? Ja byłem pod wrażeniem, że Budimex niemal wszystkie prace wykonuje rękami podwykonawców i stąd ujemny kapitał obrotowy oraz olbrzymie zadłużenie niefinansowe. Koszty usług podwykonawców zaliczyłbym do zmiennych. Czy jestem w błędzie? Będę wdzięczny, jeśli wyprowadzisz mnie z niego.
|
|
Temat:
PLAYWAY
Czy ktoś z forumowiczów orientuje się może, czy PLW akceptuje płatności w kryptowalutach? Czy sprzedają gry za Bitcoin itp., czy jedynie za "twardą" walutę?
|
|
Temat:
TSGAMES
Czy ktoś z forumowiczów orientuje się może, czy TSG akceptuje płatności w kryptowalutach? Czy sprzedają gry za Bitcoin itp., czy jedynie za "twardą" walutę?
|
|
Temat:
TSGAMES
cmc napisał(a):Piękny wynik, martwi trochę zysk z Hunting Clash Jednak całościowo, potencjał do wzrostów jest bardzo duży CMC, mógłbyś rozwinąć dlaczego martwi Cię wynik Hunting Clash? Na pierwszy rzut oka wydaje się, że nie jest źle: przychody rosną, w Q1 były wyższe niż nakłady na marketing, trend wydaje się korzystny. Czy spodziewałeś się czegoś więcej?
|
|
Temat:
PLAYWAY
Genialnie wytłumaczone Dzięki anty_teresa!
|
|
Temat:
PLAYWAY
W sprawozdaniach Playway istotną pozycją obniżającą przepływy operacyjne jest "Wynik na utracie kontroli w spółce zależnej". Są to niebanalne kwoty rzędu 15-25 mln rocznie. Czy ktoś na forum ma może głębszą wiedzę co to takiego jest?
|
|
Temat:
SELENAFM
Czy ktoś ma pomysł skąd taka wyprzedaż dziś? Ja nie byłem w stanie znaleźć żadnych wiadomości, które mogły uruchomić taki armagedon.
|
|
Temat:
VOXEL
Dzięki, to mi wiele wyjaśnia
|
|
Temat:
VOXEL
Halo! Czy są tu jacyś eksperci...?
|
|
Temat:
VOXEL
Swego czasu zapyłem Voxel o to, w jaki sposób raportują capex. Poniżej odpowiedź którą otrzymałem: "Nie raportujemy zatem "niepełnych nakładów inwestycyjnych" jak wspomina Pan poniżej - raportujemy je zgodnie z MSSF, w tym w szczególności z MSR 7, który wskazuje, że jako nakłady inwestycyjne ujmowane są "środki pieniężne zapłacone w celu nabycia rzeczowych aktywów trwałych". Zatem prezentujemy tylko faktyczne zapłaty. W przypadku, gdy (szczególnie w latach poprzednich) zakup sprzętu był bezpośrednio finansowany pożyczką, której uruchomienie było dokonywanie nie na rachunek Voxela, a na rachunek dostawcy, wydatek inwestycyjny nie miał miejsca, zatem nie był on prezentowany w rachunku przepływów w linii wydatków inwestycyjnych. Spłata pożyczki następowała w ratach miesięcznych, zatem wydatek ten rozkładał się na okres kilku lat i jest widoczny w przepływach z działalności finansowej w linii spłaty pożyczek i kredytów oraz odsetek."
No i tu mam zagwozdkę, i chciałbym prosić kogoś mądrzejszego o poradę. Jak w tej sytuacji prawidłowo obliczyć wolną gotówkę (FCF)? Czy ujmując jedynie capex raportowany w rachunku przepływów nie zaniżamy faktycznych wydatków inwestycyjnych? Czy faktycznie to, że pieniądze trafiają bezpośrednio z banku na konto sprzedawcy środka trwałego zmienia kwalifikację takiego wydatku inwestycyjnego względem sytuacji, kiedy bank przelewa pieniądze na konto Voxel, a potem Voxel tymi pieniędzmi płaci dostawcy? Będę wdzięczny za fachową poradę.
|
|
Temat:
XTB
anty_teresa napisał(a): Z mojej perspektywy rynek nie ma znaczenia. To czy zarabiają w Polsce, Hiszpanii, ZEA, czy Bangladeszu jest informacją nie mającą wpływu.
Informacji o poziomie pozyskanych klientów w styczniu nie ma celowo. Znając ludzką naturę od razu pojawiłyby się szacunki przyrostu kwartalnego jako styczeń X3, a to nie jest uprawnione. Dodatkowo nie mamy bazy porównawczej r/r
Anty_teresa, zazwyczaj bardzo cenię Twoje analizy i komentarze, ale powyższym jestem szczerze zawiedziony. Zupełnie nie rozumiem jak może wg Ciebie nie mieć wpływu otworzenie kolejnego biura XTB, czyli wejście na nowy rynek. To trochę tak, jak byś mówił, że z punktu widzenia biznesu Dino nieistotne jest czy otworzą kolejne 100 sklepów w nowych loalizacjach, czy też nie. Czy na pewno to nie ma znaczenia dla rozwoju biznesu?? Natomiast komentarzem dotyczącym ilości nowych klientów w styczniu jestem nie tylko zawiedziony, ale wręcz zdegustowany. Mówisz nam, że celowo pominąłeś tę informację, ponieważ uważasz swoich odbiorców za niezbyt rozgarniętych ludzi, którzy potrafią jedynie pomnożyć miesiąc x3, a umiejętność logicznego myślenia i wyciągania wniosków jest im obca w Twoim mniemaniu... Jako Twój odbiorca czuję się zażenowany i urażony.
|
|
Temat:
XTB
Tak więc zarabiają również gotówkowo
|
|
Temat:
XTB
anty_teresa napisał(a): Podczas prac nad raportem dogrzebałem się z czego wynikają niskie przepływy operacyjne w II i III kw. Spółka zaczęła istotne kwoty lokować w obligacjach i traktuje to jako część działalności operacyjnej. Inaczej mówiąc zamiast gotówki mamy obligacje, które "schowały się" w aktywach finansowych.
Taką właśnie odpowiedź uzyskałem w dziale relacji inwestorskich XTB :) "Aby mieć pełny obraz środków pieniężnych z działalności operacyjnej w cash flow musi Pan uwzględnić jeden czynnik, który zmieni Pana percepcję. Chodzi o lokowanie nadwyżek finansowych XTB w obligacje skarbowe i obligacje poręczone przez Skarb Państwa. W raporcie bieżącym nr 15 dot. wstępnych wyników za I półrocze 2020 pisaliśmy: ...tu screenshot... Z kolei w raporcie bieżącym nr 16 poświęconym wstępnym wynikom za III kwartał 2020 pisaliśmy: ...tu też screen... Jak porówna sobie Pan stan środków pieniężnych łącznie z obligacjami na koniec czerwca (812,7 mln zł) i na koniec września (880,7 mln zł) to zauważalny jest wzrost o 68 mln zł. Dla przypomnienia zysk netto za 3Q wyniósł 68,4 mln zł. Aktualnie środki pieniężne wydatkowane na zakup obligacji wchodzą nam w przepływy pieniężne z działalności operacyjnej co może prowadzić do wniosków jakie Pan wysunął. W rzeczywistości obraz jest taki, że XTB zarabia cashowo na działalności operacyjnej i równocześnie lokuje swoje nadwyżki gotówkowe w instrumenty finansowe posiadające wagę ryzyka 0% (obligacje skarbowe i podobne). Zastanowimy się wewnętrznie (i skonsultujemy z audytorem) nad zmianą sposobu prezentacji tych wydatków na obligacje (przesunięcie z działalności operacyjnej do inwestycyjnej). Pozdrawiam, Paweł Szejko"
|
|
Temat:
XTB
Zastanawia mnie co takiego jest w modelu binesowym XTB, że EBITDA nie przekłada się wprost na free cash? Capexu przecież nie mają Pomimo świetnych wyniików w 2 i 3 kwartale cash operacyjny był ujemny. To oznacza, że wkładają mnóstwo gotówki w kapitał pracujący. I tu pytanie do znawców: co w przypadku XTB jest kapitałem pracującym? Na co go przeznaczają? Bo przecież zapasów chyba nie mają? Czyli saldo zobowiązań i należności? Ale z jakiego tytułu, wobec kogo? Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na ten temat? Anty_teresa?
|
|
Temat:
XTB
spinor1 napisał(a):Myślę, że korekta wzrostowa jest możłiwa,a potem konsola i decyzja co dalej. Ja też myślę, że korekta wzrostowa jest możliwa. Myślę, że możliwy jest również brak korekty wzrostowej. Myślę, że możliwa jest także kontynuacja spadków jak i konsolidacja na obecnym poziomie. Myślę, że taki komentarz w stylu "myślę, że coś tam jest możliwe" niczego nie wnosi do dyskusji. Wszystko jest możliwe.
|
|
Temat:
XTB
Dla kogo nieoczekiwanie, dla tego nieoczekiwanie... Moderator:wątki spółek nie służą do informowania o własnych transakcjach Już wtedy, jeszcze przed rekordowymi wynikami, spółka była wyceniana absurdanie tanio, w okolicach wartości gotówki, którą mieli na koncie własnym. Nie trzeba było być Warrenem Buffettem, żeby to dostrzec.
|
|
Temat:
SELENAFM
Dzięki kojo!
Zastanawiam się nad słusznością Twoich argumentów. Gdyby to była kwestia podatku odroczonego, czy w dłuższym terminie nie widzielibyśmy wyrównania stawki do rzeczywistej? Wydaje mi się, że w takiej sytuacji w jednych okresach matematycznie wychodziłoby powiedzmy 30%, w innych załóżmy ok. 10% i w sumie narastająco wyszłaby bieżąca stopa podatkowa = ESP, czyż nie? Tymczasem w przypadku Seleny regularnie od 2012 roku ESP wychodzi znacznie powyżej 20% (z wyjątkiem 2013 r.).
|
|
Temat:
SELENAFM
Czy ktoś wie może dlaczego od kilku lat Selena płaci niemal 30% podatku dochodowego? Tak przynajmniej wynika z proporcji wyniku netto do wyniku brutto, ale może czegoś tu nie ogarniam...? Prosiłbym o pomoc kogoś mądrzejszego.
|
|
Temat:
SELENAFM
"Jeśli chodzi o koszty, to w 2019 rosły one proporcjonalnie do wzrostu przychodów - koszty wynagrodzeń o 14,7 proc., koszty sprzedaży o 11,8 proc. a koszty ogólnego zarządu o 9,0 proc."
Skoro przychody wzrosły o 8%, to gdze ta proporcjonalność? Na moje oko koszty rosły szybciej niż przychody.
|
|
Temat:
ENTER
Miałbym prośbę do anty_teresaW swojej grudniowej analizie (w której doskonale opisałeś wpływ MSSF 16, za co serdecznie dziękuję  ) napisałeś, że "Można się zatem zgodzić z zarządem, że sytuacja finansowa spółki jest bezpieczna.". Czy mógłbym Cię prosić o rewizję tego stwierdzenia, przy założeniu, że wakacje 2020 mogą być dla spółki baaardzo nieudane? Wydaje mi się, że nawet jeśli Polacy będą wyjeżdżać gdzieś na wakacje, to raczej w kraju i raczej nie transportem lotniczym. To może zmniejszyć wpływy Q2 i Q3 o 60-80%, 90%? Jestem ciekaw jak to może wpłynąć na długoterminową perspektywę rozwoju spółki i przede wszystkim krótkoterminową perspektywę utrzymania płynności. Będę wdzięczny za choćby kilkuzdaniową analizę.
|
|
Temat:
XTB
Zyski kasyn nie maleją. W Las Vegas wciąż stawiane są coraz większe, coraz bardziej luksusowe hotelo-kasyna. Jakoś im się to opłaca, choć 90% klientów traci...
|
|
Temat:
BENEFIT
Witam Czy mógłbym prosić o przeanalizowanie ostatniego raportu kwartalnego BFT? Nie bardzo go rozumiem. Niby wszystko ładnie rośnie: sprzedaż, zysk ze sprzedaży i EBIT, aż tu nagle poniżej EBIT-u "wyskakują" koszty finansowe w wysokości 52 mln.... W efekcie zysk brutto i netto są bliskie 0. Tymczasem w bilansie nie widzę drastycznego wzrostu salda kredytów. Czy ktoś mądrzejszy ode mnie mógłby spróbować wyjaśnić to zjawisko? Będę serdecznie wdzięczny.
|
|
Temat:
CCC
Nie dramatyzowałbym tak. To przecież efekt wprowadzenia MSSF 16, który znacząco zwiększył zobowiązania w bilansie spółki. Nie pogorszyło to jednak sytuacji finansowej CCC. Biznesowo nic się nie zmieniło. Zmienił się jedynie wskaźnik Altmana, ale to raczej efekt tego, że pan Altman nie był w stanie przewidzieć tak istotnej modyfikacji standardów sprawozdawczości finansowej, a nie efekt pogarszającej się sytuacji CCC. Swoją drogą, warto rozważyć czy SW nie powinien zmodyfikować swojego podejścia w tej kwestii. W przypadku spółek handlowych bazujących na umowach najmu lokali w centrach handlowych wskaźnik Altmana przestaje być miarodajnym miernikiem ich standingu finansowego po wprowadzeniu MSSF 16.
|
|
contrader_ napisał(a):To co było w ostatnich kwartałach to już historia, liczy się stan bieżący i perspektywy. Można mnożyć wiele argumentów mniej i bardziej istotnych, ale ostatecznie kluczowy wg mnie jest portfel kontraktów. Skoro dotychczas nie potrafili zarabiać na kontraktach, dlaczego w przyszłości mieliby potrafić? Czy w spółce zaszły jakieś istotne zmiany?
|
|
contrader_ napisał(a):Czas pokaże kto miał rację, ja w każdym razie mam silne przekonanie że TORPOL przejdzie ten okres suchą stopą. Z czego wynika Twoja wiara w Torpol? Ta spółka od 6 kwartałów regularnie ponosi straty. Niezależnie od poziomu osiągniętych przychodów. Co czyni ją ciekawą okazją inwestycyjną wg Ciebie? Dlaczego mieliby przejść przez trudny okres suchą stopą, skoro już od 1,5 roku brodzą w sadzawce?
|
|
Temat:
IZOBLOK
To, że 30 lip oraz od 28 sie do 4 wrz nastąpiła dystrybucja, nie ulega wątpliwości, pytanie brzmi "Dlaczego?", skoro spółka ma się coraz lepiej a wyceniana jest na połowę wartości księgowej.
|
|
Temat:
IZOBLOK
Czy mógłbym prosić o profesjonalną analizę raportu rocznego?
|
|
Temat:
IZOBLOK
Wyniki kwartalne wskazują na to, że sytuacja Izobloku zaczyna się powoli poprawiać: koszty maleją, operacyjny cash flow rośnie... Skąd w takim razie taka panika tuż po opublikowaniu raportu? Ktoś coś??
|
|
Nie obawiasz się, że zbankrutują zanim ktoś zdecyduje się na wezwanie? Wydaje się to równie prawdopodobne, czy nie?
|
|
Czym się kierowałeś kupując Nową Galę? Ja mam wrażenie, że ta firma zmierza donikąd.
|
|
bankrucik napisał(a):strasznie wkurza mnie "ukrywanie" wstępnych wyników kwartalnych przez SPółki do 20 każdego miesiąca muszą wpłacić zaliczkę CIT do 25 każdego miesiąca muszą wpłacić VAT i wysłać JPK czyli najpóźniej 25 dnia każdego miesiąca mają wiedzę o wstępnych wynikach... i wszyscy w spółce wiedzą i w urzędach Skarbowych i pewnie wielu "znajomych królika" a ty Akcjonariuszu czekaj....  dowiesz się jako ostatni Mnie to również irytuje. To jest lekceważący stosunek do inwestorów. Od jakiegoś czasu przebywam w Stanach i siłą rzeczy trochę więcej interesuję się tutejszym rynkiem. Właśnie zakończył się sezon podawania wyników półrocznych. Wszystkie najważniejsze spółki już dawno podały swoje wyniki za 2Q. U nas tak na dobrą sprawę dopiero zaczynają...
|
|
Yaroman napisał(a): ...koszty transakcyjne w ciągu minionego roku wyniosły 2,5%...
Witam Niedawno trafiłem na Twoje forum i trochę je przestudiowałem. Sporo cennych lekcji. Dziękuję! Podziwiam Cię za wytrwałość, 5 lat! Czy Twój wynik roczny, te 3,2%, uwzględnia koszty transakcyjne, czy faktyczny wynik wyniósł 0,7%?
|
|
"Głębokość bieżącej korekty będzie miała istotny wpływ na potencjalny zasięg wzrostów w przypadku wybicia szczytu." - to jeden z tych komunikatów w stylu "kurs pójdzie w górę, lub ewentualnie spadnie, no chyba, żeby miał się utrzymać na dotychczasowym poziomie"... Jaki wpływ? W którą stronę? Czy głęboka korekta będzie oznaczała duże wzrosty po przebiciu szczytu, czy też odwrotnie, niewielkie? Ile to jest "głęboka korekta"? Jeśli zejdzie o 10 zł to o ile wzrośnie po wybiciu szczytu? Itd... Czy Pan Analityk nie pokusił się o więcej szczegółów celowo, żeby potem nie można mu było w łatwy sposób pokazać, że się pomylił...?
|
|
Temat:
FORTE
Bankrut?? Na koniec III kw. 2017 Dług netto / EBITDA wynosił 3,3. Droga Redakcjo, czy jesteście w stanie oszacować jego wysokość (na podstawie Raportu bieżącego nr 2/2018) na koniec roku 2017? Ponadto, czy posiadacie informacje przy jakiej wysokości tego wskaźnika banki mają prawo wypowiedzieć umowy kredytowe Grupie Forte? Albo chociaż w jaki sposób można pozyskać takie informacje?
Albo chociaż jak to wygląda zazwyczaj w umowach kredytowych na tak duże kwoty? Jakiego poziomu tego wskaźnika banki oczekują zwyczajowo?
|
|
Temat:
SYNTHOS
Chodziło mi o zaliczkę za 2016, ale nie mogę edytować powyższego posta (nie wiem czemu)
|
|
Temat:
SYNTHOS
Pytanie do SW: Dlaczego w arkuszu "dywidendy" nie widać wypłat za rok 2015 i 2016?
|
|
Temat:
MFO
Spółka dynamicznie się rozwija pod względem przychodów i zysków, ale nie bardzo generuje gotówkę. Prawie cały cash zostaje zaangażowany w dalszy rozwój. Dla właścicieli niewiele już zostaje...
|
|
Temat:
MFO
Już znalazłem Dzięki!
|
|
Temat:
MFO
Skąd czerpiecie takie dane jak sprzedaż wg segmentów, koszt własny sprzedanych produktów, marże itp.? W raportach MFO znajduję jedynie ogólny poziom sprzedaży i koszty wg rodzajów. Gdzie można uzyskać bardziej szczegółowe dane?
|
|
Temat:
SANPL
Zamiast corridy widzieliśmy stromą równię pochyłą przez kolejnych kilka miesięcy...
|
|
W sprawozdaniach spółki nie ma ani słowa o konkurencji. Na stronie internetowej znajduje się jedynie bardzo ogólnikowa informacja, że AML jest "czwartym co do wielkości w Europie producentem...". W jaki sposób mógłbym ustalić z jakimi firmami konkuruje AML, jakie są wyniki i prognozy największych konkurentów?
|
|
Temat:
PAGED
Dlaczego ROE jest niższy niż ROA? Czy to oznacza, że aktywa są niższe niż kapitał własny spółki?
|
|
Raport roczny już się ukazał.
|
|
Kiedy faktycznie zostaną zaktualizowane dane w SW? Na dole tabelki jest info, że "Dane finansowe z dnia: 27-04-2016", ale nadal widnieje "Wartość księgowa: 2,08 mld zł"
|
|
Temat:
PROCAD
[quote=Arsimos]...Źródłem ujemnych przepływów operacyjnych jest zmiana stanu należności na minus i tego akurat nie wiem za bardzo jak interpretować...
Nie jestem fachowcem, ale wydaje mi się, że zmiana stanu należności na minus oznacza napływ gotówki do spółki, więc nie powinna wpłynąć negatywnie na przepływy operacyjne. Jeśli należności maleją, to znaczy, że kontrahenci spłacają swoje zobowiązania wobec spółki.
|
|
Widzę, że sprowokowałem Cię do dłuższej i bardzo interesującej wypowiedzi. Dzięki za nią. Nie ze wszystkim się zgadzam, ale chyba nie ma sensu dalej męczyć tego tematu...
Pozdrawiam
|
|
rafsty napisał(a):Cytowany przez Ciebie fragment dotyczy akcyzy (co jest zresztą napisane). Proponuję skupić się na tym fragmencie: "Pisałem, że Kogeneracji nie należy rozpatrywać kwartalnie, lecz rocznie, ale muszę skomentować dwie rzeczy. Po pierwsze wynik q4 jest bardzo dobry, ale z cyklu sezonowego widać, że następujący q1 jest zawsze jeszcze lepszy! A wszyscy wiemy, jak wyglądała tegoroczna zima. Po drugie firma wypracowała bardzo fajny model działania. Kwartały słabe są jednakowo słabe, natomiast kwartały dobre są coraz lepsze. Do tego dochodzi praktycznie liniowa zależność rentowności do sprzedaży i w efekcie firma ma coraz lepsze wyniki.". Pozdrawiam. Kogeneracja opublikowała dziś raport za 1 kwartał 2010. Jak widać nie sprawdziła się ani zasada, że q1 jest zawsze lepszy od q4, ani zasada, że kwartały dobre są coraz lepsze, ani rentowność już nie ta co q1 2009. Nie pomogła nawet sroga zima... Właśnie o to mi chodziło, kiedy pisałem pierwszego posta z pytaniem o marżę KGN. Liczby i trendy to nie wszystko. Żeby zrobić rzetelną prognozę, trzeba zagłębić się w szczegóły i poznać przyczyny osiąganych wyników. P.S. Sądząc po dzisiejszych notowaniach, wielu kupowało pod ten "cudowny" pierwszy kwartał. Teraz sprzedają... :(
|
|
Twoja odpowiedź jest całkowicie słuszna i nie sposób się z nią nie zgodzić. Jednak mnie wciąż nurtuje pytanie, czy w tym biznesie jest możliwe długoterminowe utrzymanie marży operacyjnej na poziomie 23%. Jeśli nie, to jaki jest ten poziom przy bardzo dobrej polityce zarządzania kosztami? Żeby udzielić odpowiedzi na tak postawione pytanie, wg mnie trzeba jednak zagłębić się w temat.
|
|
OK, rozumiem Cię, ale nie o to mi chodziło, kiedy umieszczałem swojego pierwszego posta. To, że zależność jest liniowa albo, że "kwartały słabe są jednakowo słabe, natomiast kwartały dobre są coraz lepsze", to każdy może wyczytać z raportów bez zbytniego zagłębiania się w nie. Mi chodziło o analizę, która powie, skąd się bierze ta liniowa zależność rentowności do sprzedaży i dzięki jakim czynnikom firmie udaje się coraz bardziej polepszać kwartały dobre.
|
|
Temat:
KOGENERA
W związku z tym, że nie jestem stałym bywalcem forum, dopiero teraz odnoszę się do odpowiedzi anty_teresy. Chciałbym Cię prosić o wskazanie, w którym miejscu kolega rafsty napisał ze szczegółami, co dlaczego, i czy tak będzie. Ja znajduję tylko taką uwagę "Teraz daje to ekstra marżę (38m!), ale pewnie z czasem się skurczy". Chodziło mi jednak o bardziej wyczerpującą analizę postawionego przeze mnie zagadnienia. Może coś przeoczyłem? Jeśli tak, proszę o pomoc i wskazanie właściwego fragmentu.
|
|
Moją uwagę zwrócił fakt, że KGN stale i konsekwentnie zwiększa marżę operacyjną. W zeszłym roku wzrost rentowności był wręcz skokowy (z 14% w 2008 do 23% w 2009). Czy ktoś ze znawców tematu mógłby się wypowiedzieć, jakie są przyczyny tego zjawiska? Czy to jest stała tendencja, czy też efekt nadzwyczajnych okoliczności, które nie muszą się powtórzyć w przyszłości?
|
|