PARTNER SERWISU
vggmmlwy
3 4 5 6
montanes2
20
Wpisów: 288
Wysłane: 19 sierpnia 2021 14:15:06 przy kursie: 10,30 zł
W sytuacji dużej stopy dywidendy i dobrych wyników w kolejnych kwartałach, poza kursem odcina się również wskaźnik C/Z więc możliwa jest sytuacji w której po odcięciu kurs otwiera się luką w górę od ceny odniesienia.

absmak
49
Wpisów: 243
Wysłane: 19 sierpnia 2021 16:29:24 przy kursie: 10,30 zł
optimafinanse napisał(a):
Dwa pytania i tyle chyba w temacie:
ile spółka może wypłacić dywidendy za 2021?
gdzie może wtedy być kurs?

Kurs po odcięciu będzie podążał w kierunku przewidywań, co do możliwości wystąpienia w kolejnych latach takich samych anomalii jak w tym roku, które w wyniku nadzwyczajnego zbiegu okoliczności dały spółce nadzwyczajny zysk, którego prawdopodobnie nigdy już nie powtórzy, więc chyba każdy może sam odpowiedzieć. Czekanie tutaj na dywidendę przy tak dobitnym one-off'ie zakrawa o parodię. Nie bardzo wiem co by się musiało wydarzyć, aby przy dywidendzie za rok ten kurs był wyżej niż teraz, ergo jeżeli mam rację, to nie ma krzty finansowego sensu czekać tutaj na dywidendę, podobnie jak na każdej innej spółce, gdzie była lub będzie jednorazowa fajna procentowo wypłata, wynikająca - powiedzmy sobie wprost - z przypadku, a nie z nagłego olśnienia zarządzających firmą. Mieli koszmarne szczęście z pandemią i rajdem surowców, wyprzedali tanie zapasy po kosmicznych cenach, zapasy się skończyły lub zaraz skończą i powrócą do dawnych marż.

Prościej nie potrafię, jak ktoś chce, to zapraszam do odkopania tego wpisu za rok w czerwcu czy kiedy tam wypłacają dywidendę.
Edytowany: 19 sierpnia 2021 16:30

akkilles
7
Wpisów: 140
Wysłane: 20 sierpnia 2021 10:14:24 przy kursie: 10,35 zł
Tutaj imo lepszy byłby buy-back. Cap 200 mln, a na półmetku mamy 110 mln zysku, niech w drugim połroczu dołożą 50 baniek i bedzie git. hello1 Niedługo cap zrówna sie z rocznym zyskiem

absmak
49
Wysłane: 20 sierpnia 2021 11:44:37 przy kursie: 10,35 zł
Widzę dylematy jak na Mercatorze, a najlepiej jak zawsze w takich sytuacjach wyszli ci, którzy sprzedali wtedy, gdy cały rynek wiedział już o co idzie gra i czy jest to możliwe do powtórzenia i nie miały już znaczenia kolejne dobre raporty, które w niczym nie zaskoczyły rynku. Może ktoś to spekulacyjnie pociągnie trochę do góry, ale tutaj nie ma żadnych szans na powtórzenie wyników w przyszłości. Polecam sprawdzić wyniki finansowe za ostatnich kilkanaście lat i zastanowić się, ile w obecnych wynikach geniuszu zarządzających, a ile zbiegu okoliczności. Firma za ostatnich 5 lat przed pandemią odnotowywała średni roczny zysk rzędu ok. 14 milionów złotych. Teraz jest wyceniana na 200 milionów. Resztę pozostawiam trzeźwym umysłom.

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 20 sierpnia 2021 11:56:59 przy kursie: 10,35 zł
właśnie wycena 200 mln a zysk roczny 14 mln, czy to drogi papier przy alternatywnych do akcji lokatach?

patrząc na wiele innych spółek tak bo są spółki kwotowane na cz 7. Zakładam, że marże przez dłuższy czas będą wyższe na serwisie i poziom zysku będzie wyższy.

Tutaj śmiechem była wycena całego bowimu na 30 mln rok temu przy 1.2mld przychodów. To była komedia. To samo drozapol przy kapitalizacji raptem 5 domków pod warszawą o czym wielokrotnie pisałem.

Parytet nieruchomości do kapitalizacji spółek, warto sobie czasem przeliczyć.
Teraz przychody będą sporo wyższe a i marże będą wyższe kwotowo na serwisie. Do tego przez tarczę i automatyzacje małe firmy wypadły z rynku(szara strefa znikła). dodam, że kilka lat temu bowim zainwestował 30 mln właśnie w automatyzację i IT stąd wycena sprzed roku była tak zaskakująco niska.

Czy za rok będzie niżej? kwestia utrzymania cen stali.

akkilles
7
Wysłane: 20 sierpnia 2021 12:19:03 przy kursie: 10,35 zł
absmak napisał(a):
Widzę dylematy jak na Mercatorze, a najlepiej jak zawsze w takich sytuacjach wyszli ci, którzy sprzedali wtedy, gdy cały rynek wiedział już o co idzie gra i czy jest to możliwe do powtórzenia i nie miały już znaczenia kolejne dobre raporty, które w niczym nie zaskoczyły rynku. Może ktoś to spekulacyjnie pociągnie trochę do góry, ale tutaj nie ma żadnych szans na powtórzenie wyników w przyszłości. Polecam sprawdzić wyniki finansowe za ostatnich kilkanaście lat i zastanowić się, ile w obecnych wynikach geniuszu zarządzających, a ile zbiegu okoliczności. Firma za ostatnich 5 lat przed pandemią odnotowywała średni roczny zysk rzędu ok. 14 milionów złotych. Teraz jest wyceniana na 200 milionów. Resztę pozostawiam trzeźwym umysłom.

Ta, lepiej kupic perły z Wig20 z C/Z w kosmosie. Tam sobie sprawdź średni roczny zysk z ostatnich lat. CCC LPP CDR allegro itd
I daj już spokój z tym Mercatorem. Epidemia zdarza sie raz na sto lat. Tutaj cykle na stalówce są zdecydowanie inne.
Co do zarządu Bowima to jakby nie patrzeć spółka na minionym boomie okazała sie najbardziej efektywna jesli chodzi o wzrost zysków na tle innych stalówek

addison
190
Wysłane: 20 sierpnia 2021 12:44:29 przy kursie: 10,35 zł
system przewartościowania liderów jest na całym świecie. Tam nikt nie patrzy na stopy zwrotu, biznesu, bardziej te wzrosty wynikają z potężnego druku pieniądza i na zasadzie zamieniamy papier na akcje.

Tylko czekać aż ci liderzy będą korzystać z tych wycen i będą drukować akcje skoro jeat popyt po wysokich wycenach. To pięknie wykorzystuje tesla, która co jakiś czas emituje akcje. Nawet spółka gamestop wykorzystała szybki popyt i druknęła akcji za kilkaset mln USD.

absmak
49
Wysłane: 20 sierpnia 2021 14:31:27 przy kursie: 10,35 zł
akkilles napisał(a):

Ta, lepiej kupic perły z Wig20 z C/Z w kosmosie. Tam sobie sprawdź średni roczny zysk z ostatnich lat. CCC LPP CDR allegro itd
I daj już spokój z tym Mercatorem. Epidemia zdarza sie raz na sto lat. Tutaj cykle na stalówce są zdecydowanie inne.
Co do zarządu Bowima to jakby nie patrzeć spółka na minionym boomie okazała sie najbardziej efektywna jesli chodzi o wzrost zysków na tle innych stalówek

Nie pamiętam kiedy ostatni raz miałem w portfelu jakąkolwiek spółkę z W20 :), celuję w M i S. To, że epidemia raz na sto lat nie zmienia faktu, że Mercator nawet nie otarł się o wysokie wskaźniki C/Z, bo rynek doskonale wie, że te wyniki będą nie do powtórzenia, więc z jakiej racji firma miałaby być wyceniana na wskaźniku obowiązującym przez dajmy na to rok, gdy dalej perspektywy są słabiutkie ? Na stalówce cykle nie są co 100 lat, ale ta branża też chodzi na stosunkowo niskich wskaźnikach, właśnie ze względu na lata chude przeplatane z tłustymi. A teraz mamy dla branży w zasadzie coś, co zdarza się raz na wiele, wiele lat. Coś nie do powtórzenia, więc jak ktoś oczekuje podjazdu wskaźnikowego, to wg mnie się srogo pomyli. Jak można oczekiwać wskaźników choćby rzędu C/Z 6 czy 7, skoro w kolejnym roku i po zjeździe na wynikach ten sam wskaźnik urósłby do wielokrotności tych 6-7 ? Spółka do tej pory maksymalnie zarobiła 20 kilka milionów - niech po wszystkim wskoczy na poziom 30-35 milionów rocznie, bieżąca wycena nadal nie będzie więc miała w sobie potencjału do wzrostów. A nikt poważny z kapitałem nie będzie wplatał w wyceny kolejnych pandemii, bo takowych nie da się przewidzieć.

Wreszcie - psychologia. Giełdy są już dość przegrzane, jadą jeszcze na panicznej ucieczce od pieniądza, do tego lato, marazm i empirycznie można sprawdzić co działo się w ostatnich miesiącach na wielu spółkach po dobrych publikacjach. Nadal mamy rynek pandemiczny, ale jednak zupełnie inny od tego z zeszłego roku, czy nawet pierwszego kwartału tego roku. Coraz bardziej się dusi, coraz trudniej podbić coś nawet super wynikami, coraz więcej panicznych ruchów (bo i więcej przypadkowych inwestorów). Gdyby Bowim publikował obecne wyniki rok temu, to mielibyśmy pewnie wykres jak na Mercatorze, Columbusie, Inno-Gene, Mabionie, Biomaximie i innych badziewiakach. Ale mamy trochę inne realia. W zasadzie mniej więcej od kwietnia / maja tego roku weszliśmy w okres, gdzie nie ma już większych rajdów, większość spółek odbiła po panice, coraz trudniej zarabiać.

akkilles
7
Wysłane: 20 sierpnia 2021 15:10:34 przy kursie: 10,35 zł
Dyskusja bez sensu się robi. Sam sobie zaprzeczasz średnio 30-35 mln rocznie przy cap 200mln jest blee?
S&P 10 lat temu mial 1500 i co z tego wynika? nic, dzis jest 4400.
Jak kos patrzy w przeszłość a nie w przyszłość to raczej nie powinien zajmować inwestowaniem. Niech to rynek sam oceni, na wskaźnikach cofka się zatrzymuje i wszystko powinno wrócić na swoje tory.
Acha, BTW: rynek pandemiczny sie zakończył, mamy rynek inflacyjny

Drizzt
PREMIUM
53
Wpisów: 218
Wysłane: 20 sierpnia 2021 18:58:44 przy kursie: 10,35 zł
Absmak, Ty wierzysz w to co piszesz? "To jest wynik nie do powtórzenia..." Dlaczego? Bo ja tak powiedziałem! - To trochę kiepska argumentacja, na zasadzie "wydaje mi się". Proponuję zacząć patrzeć realistycznie, jak trend się skończy, to wtedy będziesz mógł wszystkim mówić jaki byłeś mądry, ale na razie nie masz fioletowego pojęcia - czy dzieje się to już - czy też ceny stali wzrosną jeszcze trzykrotnie.
Powyższe informacje są prywatnymi opiniami autora i nie stanowią rekomendacji inwestycyjnych w rozumieniu Rozporządzenia Ministra Finansów z dn. 19.10.2005. Autor nie ponosi odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podjęte na ich podstawie.

Wilk z T29
67
Wpisów: 1 254
Wysłane: 20 sierpnia 2021 23:15:24 przy kursie: 10,35 zł
absmak napisał(a):
Spółka do tej pory maksymalnie zarobiła 20 kilka milionów - niech po wszystkim wskoczy na poziom 30-35 milionów rocznie, bieżąca wycena nadal nie będzie więc miała w sobie potencjału do wzrostów.

Przy takich założeniach jest teraz bardzo tanio. C/Z = 3, po odcięciu dywidendy za 2021 z zysku tylko za pierwsze dwa kwartały.
Wszystkie spółki to dla Ciebie badziewiaki, znasz jakieś dobre i jesteś w stanie je podać? :)

absmak
49
Wysłane: 23 sierpnia 2021 11:06:08 przy kursie: 10,40 zł
akkilles napisał(a):
Dyskusja bez sensu się robi. Sam sobie zaprzeczasz średnio 30-35 mln rocznie przy cap 200mln jest blee?
S&P 10 lat temu mial 1500 i co z tego wynika? nic, dzis jest 4400.
Jak kos patrzy w przeszłość a nie w przyszłość to raczej nie powinien zajmować inwestowaniem. Niech to rynek sam oceni, na wskaźnikach cofka się zatrzymuje i wszystko powinno wrócić na swoje tory.
Acha, BTW: rynek pandemiczny sie zakończył, mamy rynek inflacyjny

Patrzę w przyszlosc, dlatego tylko licząc od marca 2021, a więc po powiedzmy roku od momentu, gdy każdy mógł zarobić 100% i więcej strzelając na oślep (marzec 20-marzec 21) i trzeba bylo zaczac mocniej analizowac, mój portfel jest aktualnie 80% na plus.

mackopl - widzisz to co chcesz widzieć :), jesteś na każdej spółce, gdzie coś pisze, bo mam takie wrażenie ? Mam spolki, które na szczęście nie są oblepione ludźmi, którzy nie potrafią liczyć i przewidywać i nie naganiaja ordynarnie, aby zejść z hakow, vide Mercatory, XTB czy Bowim. Preferuje spolki typu Mo-Bruk, Ferro, Decora, Pekabex, Auto Partner, Ambra, AB, Toya, Apator i parę innych, oczywiście portfel się zmienia w czasie, był jeszcze Erbud (ale się przegrzal), Wielton, Alumetal, Cognor i inne, jak się przegrzewa lub mamy do czynienia z perfidnym nagananiem pod jakiś one off to się pozbywam. Teraz widząc, że inwestuje w fundamenty i perspektywy na kilka lat naprzód, rozumiesz dlaczego tak bawią mnie wątki XTB, Mercatora czy teraz Bowimu ? :)
Edytowany: 23 sierpnia 2021 11:09

Wilk z T29
67
Wpisów: 1 254
Wysłane: 26 sierpnia 2021 21:20:29 przy kursie: 9,98 zł
Nie wiem, nie analizuje użytkowników i ich statystyk na których spółkach się udzielają :)
Pamiętam to że z grubsza się co do idei zgadzaliśmy.
Jednak teraz moje wyliczenia jak wyceniana jest spółka zrobiłem na bazie tego co napisałeś, C/Z wychodzi ok.3. Biorąc to pod uwagę jest tanio, pytanie czy faktycznie będzie te 30 mln? Think

twojbyly
3
Wpisów: 57
Wysłane: 17 września 2021 19:40:11 przy kursie: 10,75 zł
pojawił się raport, ładnie dzisiaj ruszyło, ładne obroty, trochę tylko sypali w ostatniej godzinie Not talking

addison
190
Wysłane: 24 listopada 2021 08:57:35 przy kursie: 9,12 zł
raport z wczoraj pokazuje jak bowim skasował rynek stali:

przychody 1.65 mld w 9 miesięcy i 146 mln zysku netto przy kapitalizacji na dzisiaj 177mln i WK 259mln.

Przed hossą stalową papier był kwotowany po 35mln kapitalizacji.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 24 listopada 2021 10:43:37 przy kursie: 8,60 zł
Pytanie tylko na ile te wyniki są powtarzalne. I tu rodzą się moje obawy.

addison
190
Wysłane: 24 listopada 2021 11:21:06 przy kursie: 8,60 zł
oczywiście, że nie są do powtórzenia. Nie wiem czy ktoś rozsądny w ogóle tak myśli.

Ponad rok temu papier był nisko kwotowany nisko patrząc na ogromne przychody w skali do kapitalizacji.

Wystarczyło aby zapasy zrobiły swoje i tak się stało.

tarcze PFR wyrzuciły resztki szarej strefy. Trzeba jedynie ufać, że marże na dystrybucji i produkcji trwale poszły w górę. Pytanie o dywidendę skoro kapitał obrotowy też wymagać będzie zwiększonej ilości finansowania.

Dobrze, że ponad rok temu nie było próby zdjęcia spółki z GPW o czym tutaj pisałem jako ryzyku kiedy papier chodził po 2 PLN i niżej. Ja na miejscu głównych wtedy podjąłbym próbę skupu i zdjęcia tak jak zrobił to rybka z drozapolu. Gdyby jeden i drugi dali jakąś premię mogłoby już nie być spółki na gpw.

Ktoś wyrzuca sporo papieru skoro nawet na takie wyniki nie ma reakcji(była wczoraj). Szczególnie, że w III kw stal już nie drożała kdk.

rozmyta1
1
Wpisów: 41
Wysłane: 24 listopada 2021 11:22:20 przy kursie: 8,60 zł
Ja tutaj widzę potencjał na duże wzrosty - jeżeli zysk na akcje tylko za III kwartał jest 7,98 zł a obecna cena (w chwili w której piszę) 8,78 zł to dla mnie ewidentna OKAZJA.
Zysk na akcję za II kwartał 6,31 zł, za I kwartał 2,38 zł a wartość księgowa na akcję 12,98 z ł!!

addison
190
Wysłane: 24 listopada 2021 12:28:40 przy kursie: 8,60 zł
za 3 kwartały, nie za sam trzeci.

absmak
49
Wysłane: 24 listopada 2021 20:21:31 przy kursie: 8,60 zł
Ech, mercatorowcy i ich sposób liczenia się tutaj przerzucili ? Spółce pandemia spadła z nieba, a wyniki niemożliwe do powtórzenia w kolejnych latach. Przeczuwam pretensje, że dlaczego cena / zysk 1 i inne bliźniacze reakcje jak na Mercatorze, a za rok naganianie na jednorazowa wysoka dywidendę, po której kurs już nigdy nie wróci do poziomów sprzed odciecia, chyba że pojawi się kolejna pandemia i przemysl ponownie spanikuje i wyłączy moce.

Żeby nie było, na Mercatorze ostrzegałem, tutaj też.
Edytowany: 24 listopada 2021 20:22

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE BOWIM

3 4 5 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,231 sek.

wpywumia
ummtjrpr
mtoczzxf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
pgyndyxp
rpvwkjdn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat