0 Dołączył: 2016-02-20 Wpisów: 2
Wysłane:
9 grudnia 2021 17:59:32
przy kursie: 134,80 zł
Carlos! Czapka z głowy za twoje posty. Pozwoliły mi lepiej zrozumieć niektóre uwarunkowania tych projektów a także i sytuację spółki. dzięki. Pozdrawiam .
|
|
2 Dołączył: 2021-02-15 Wpisów: 2
Wysłane:
10 grudnia 2021 11:12:16
przy kursie: 133,60 zł
Carlos, pięknie to wyjaśniasz tylko jak to się ma to oficjalnej komunikacji ze spółki? No jak dla mnie to średnio. Dopóki to co piszesz nie będzie spójne z tym co słyszeliśmy i słyszymy ze spółki to ja to traktuje jako spekulacje i Twoją interpretację rzeczywistości - nie twierdzę, że błędną. A jakie były założenia i komunikacja przez cały czas:
- że takie produkty sprzedają się zazwyczaj zaraz po certyfikacji. Referencyjne transakcje były zawsze tak prezentowane - że będzie to jednorazowa transakcja i płatność - PCR jako platforma miała być rozwijana przez nabywce - nie było mowy o średnioskalowej produkcji, strategii dystrybucji czy wejścia na rynek z produktem itd. założenie było takie, że klientem będzie duży podmiot, który ma pieniądze, struktury, know-how i może to zrobić szybciej i lepiej niż SCP
Czy te wszystkie założenia zmieniła tylko pandemia? Nie jestem przekonany... A może założenia od początku były błędne? A może klienci mają wątpliwości co to urządzenia i jego potęcjału? Tak jak Ty spekulujesz pozytywnie, to można też negtywnie :)
Cokolwiek wpłynęł/wpływa na zmianę planów to jako akcjonariusz chciałbym usłyszeć coś na ten temat oficjalnej komunikacji i wtedy bym zrozumiał, doceniał i wiedział na czym stoimy. Jeśli mają do przeprowadzenia jak to napisałeś "całą masą fisibilities studies" to czy nie przeliczyli się gdzieś? Ale ja nawet nie pamiętam żeby o tym gdzieś wspominali.
I niestety, zmiana wielu początkowych założeń, brak tej oficjalnej komunicaji jest tutaj dużym problemem i źródłem wątpliwości. Nie dziw sie wiec, że wielu Cię traktuje jak orendownika spółki. Wolą pozytywną interpretację sytuacji od Ciebie niż ciszę ze strony spółki :)
Ale wszystko zostanie im wybaczone jeśli rzeczywiście kwota transakcji będzie wielokrotnością tych referencyjnych transakcji, które przezentowali jakiś czas temu. Bo jeśli Twój scenariusz jest prawdziwy, czego wcale nie wykluczam, to teraz chcą sprzedać znacznie wiecej niż zakładał pierwotny plan. Tego oczywiście życzę Tobie, sobie i wszystkim akcjonariuszom :) Czekamy :)
|
|
74 Dołączył: 2020-06-11 Wpisów: 42
Wysłane:
10 grudnia 2021 18:26:20
proarnes napisał(a):Carlos (...)
- że takie produkty sprzedają się zazwyczaj zaraz po certyfikacji. Referencyjne transakcje były zawsze tak prezentowane - że będzie to jednorazowa transakcja i płatność - PCR jako platforma miała być rozwijana przez nabywce - nie było mowy o średnioskalowej produkcji, strategii dystrybucji czy wejścia na rynek z produktem itd. założenie było takie, że klientem będzie duży podmiot, który ma pieniądze, struktury, know-how i może to zrobić szybciej i lepiej niż SCP
Czy te wszystkie założenia zmieniła tylko pandemia? Nie jestem przekonany... A może założenia od początku były błędne? A może klienci mają wątpliwości co to urządzenia i jego potęcjału? Tak jak Ty spekulujesz pozytywnie, to można też negtywnie :)
Ponownie pytania kierowane do mnie zamiast do spółki ... no ale dobrze ... skoro już pytasz to postaram się odpowiedzieć :) Nie wiem skąd u Cienie przekonanie co do wielu powyższych kwestii, ponieważ ja nie odbieram wypowiedzi Zarządu spółki w taki sposób jak to przytoczyłeś powyżej. Może to jest kolejna kwestia z obszaru "inwestorom wydaje się" ??? ... nie wiem ... Odpowiadając na Twoje pytania / tezy: proarnes napisał(a): - że takie produkty sprzedają się zazwyczaj zaraz po certyfikacji. Referencyjne transakcje były zawsze tak prezentowane Szczerze mówiąc pierwsze słyszę. Nie przypominam sobie ani wypowiedzi Zarządu spółki ani żadnej prezentacji, gdzie padły by takie deklaracje. Jeżeli jestem w błędzie to proszę wrzuć link i wyprowadź mnie z tego błędu. Byłem za to na wielu spotkaniach ze spółką jak i widziałem szereg prezentacji spółki gdzie wskazywane były niejako przeciwne informację. Poniżej wrzucam przykładowy slajdy z licznych prezentacja spółek, które to obrazują:  kliknij, aby powiększyćI co my tu mamy - informację, iż transakcje są realizowane na różnych etapach rozwoju produktowego oraz jednoznaczne wskazanie, im dalszy etap rozwoju tym wyższa końcowa cena za dane rozwiazanie / produkt. I tak za produkty będące na etapie certyfikacji systemu kwoty transakcyjne wynosiły w tym wypadku przedział 120 - 195 mUSD, za te, które były już na etapie zabezpieczenia wolumenów i posiadających własne moce produkcyjne transakcje oscylowały w kwotach 550 - 795 mUSD. Słowa natomiast nie ma o kwestii celowania przez SCPFL w sprzedaż od razu na etapie certyfikacji. Co więcej Zarząd już wielokrotnie podkreślał na różnych spotkaniach, iż wartość urządzenia rośnie wraz ze stopniem zaawansowania i skracania drogi do tak zwanego "entry to the market" dla potencjalnego nabywcy oraz wskazywał, iż transakcje referencyjne są znacznie wyższe w przypadku przygotowania produktu już z zabezpieczonymi mocami produkcyjnymi, rozpoczętą sprzedażą do klientów końcowych oraz z feedbackiem od końcowych użytkowników. Po to zresztą został przygotowany cały program EAP aby potencjalny nabywca miał znacznie krótszą drogę wdrożenia systemu do rynku, a co za tym idzie był skłonny zapłacić więcej za to urządzenie. proarnes napisał(a):- że będzie to jednorazowa transakcja i płatność Szczerze - nigdy nie słyszałem takiej wypowiedzi, co więcej już kilkakrotnie słyszałem od zarządu, iż scenariusz podstawowy to sprzedaż system PCR/ONE w modelu "up-front" + "mile stone". Zresztą było to nawet sygnalizowane w raporcie ESPI nr 15/2021, tutaj przykład takiej informacji o chęci zawarcia umowy warunkowej (warunkowej czyli płatności po spełnieniu określonych warunków - tak zwany "mile stone"). Link do tego ESPI: www.bankier.pl/wiadomosc/SCOPE...I co my w tym ESPI mamy, cyt. " Celem Spółki jest, aby rozmowy te doprowadziły do podpisania umowy warunkowej, w której strony uzgodnią warunki konieczne do zawarcia umowy sprzedaży udziałów Curiosity Diagnostics." To chyba ostatecznie wyjaśnia tę kwestię ... proarnes napisał(a):- PCR jako platforma miała być rozwijana przez nabywce Tak, potwierdzam sama platforma PCR/ONE będzie dalej rozwijana przez nabywcę, ale zanim nabywca zacznie ją samodzielnie rozwijać, chce sprawdzić na zasadzie wykonania badań "fisibilities study" czy w danych obszarach system da się w ogóle rozbudować. I temu służą aktualne badania "fisibilities study", a nie mają na celu pełny rozwój produktu / panelu / platformy. Nie mylmy proszę tych pojęć.proarnes napisał(a): - nie było mowy o średnioskalowej produkcji, strategii dystrybucji czy wejścia na rynek z produktem itd. założenie było takie, że klientem będzie duży podmiot, który ma pieniądze, struktury, know-how i może to zrobić szybciej i lepiej niż SCP Ja tam słyszę o średnio - stalowej produkcji od połowy 2020 roku. Odnajdziesz ten temat w wielu raportach ESPI, a poniżej tylko jeden z przykładów: ESPI nr 31/2020 - www.bankier.pl/wiadomosc/SCOPE...To chyba też już definitywnie rozstrzyga, iż kwestia produkcji średnio - stalowej przewija się już od dłuższego czasu ... proarnes napisał(a): Czy te wszystkie założenia zmieniła tylko pandemia? Nie jestem przekonany... A może założenia od początku były błędne? A może klienci mają wątpliwości co to urządzenia i jego potęcjału? A może po prostu chodzi o uzyskanie większej kwoty transakcji i takie założenie nie jest błędne tylko racjonalne? Przecież rolą Zarządu jest uzyskać możliwie najlepszą cenę aby zapewnić akcjonariuszom możliwie najwyższy zwrot z inwestycji i jednocześnie zabezpieczyć wartość spółki oraz jej funkcjonowanie na kolejne lata. I to jest główne zadanie każdego Zarządu, a nie sprzedaż jak najszybciej się da, bez względu na cenę ... Zresztą ten temu opisałem już wyżej. Teraz dodam tylko tai slajd jaki znalazłem, a mianowicie - czas od uzyskania finansowania z EBI do zawarcia transakcji dla paszczególnych firm z branży, które przeszły już ten proces:  kliknij, aby powiększyćA teraz zobacz, że SCPFL podpisał umowę z EBI we wrześniu 2020 roku. Patrząc na czas realizacji transakcji w takim układzie, SCPFL nie jest w ogóle opóźnione, ponieważ transakcje "banchmarkowe" pokazuje, że czas niezbędny do zawarcia transakcji od uzyskania finansowania z EBI wynosi od roku do dwóch lat. Dla SCPFL dwa lata to wrzesień 2022 rok ... ale bywa i dłuższy ... A wiesz, że na rynku Med-Tech każda firma do tej pory, która uzyskała finansowanie z EBI dokonała transakcji sprzedaży swojego urządzenia? KAŻDA ...Także mam prośbę, mniej wersji życzeniowych, a więcej racjonalizmu w podejściu do tej transakcji sprzedaży platformy PCR/ONE przez SCPFL ...
Edytowany: 10 grudnia 2021 18:34
|
|
|
|
5 Dołączył: 2021-12-10 Wpisów: 5
Wysłane:
10 grudnia 2021 22:34:01
Carlos,
Piszesz tu co drugi post, albo nawet więcej niż co drugi. Z jednej strony fajnie poczytać Twoje wpisy, ale z drugiej strony tyle w nich sprzeczności i nieścisłości. Z jednej strony mówisz, że jesteś tylko skromnym akcjonariuszem i żeby nie kierować się Twoją opinią. Z drugiej strony pouczasz wszystkich i sam ciągle wytykasz nieścisłości. Nie zrozum mnie źle, Carlos – nie chcę Cię absolutnie hejtować ani obrazić. Nie w tym rzecz. Raczej zwrócić uwagę. Pozwól, że to Tobie raz ktoś zwróci uwagę, Carlos.
1,5 roku na innym popularnym forum pisałeś, że już zaraz, że już tuż tuż. Pamiętam Twoje wpisy, w których informowałeś innych, że z Twoich źródeł wynika, że będzie transakcja wtedy i wtedy i że kwota będzie porządna. Ile z tego okazało się prawdą – wszyscy wiemy. To było w lipcu 2020, Carlos, kiedy pisałeś, że masz swoje informacje i że deal będzie wtedy do końca września 2020. Jeśli chcesz, mogę Ci wkleić te posty, ale myślę, że dobrze sam pamiętasz, co pisałeś.
Tu na tym forum tylko z Twoich ostatnich wpisów z ostatnich miesięcy: 14 września "Osobiście uważam, że realna bramka do zawarcia umowy sprzedaży to okres od połowy października do połowy grudnia tego roku. Czyli jesteśmy bardzo blisko."
Teraz, jak już się bramka Twoja zamyka, to piszesz: 9 grudnia "I tak jak pisałem powyżej, sam proces według mnie wcale nie trwa zbyt długo i jeszcze ze względu na skomplkowany proces zasadnym jest oczekiwać, iż ten proces może jeszcze jakiś czas potrwać."
Ze swadą o tym piszesz jak zawsze. Przecież to oczywiste. Zwłaszcza teraz, po fakcie.
9 listopada piszesz, wietrząc sensację w informacji o "tajemniczej osobie dołączającej do spółki na stanowisku Członka Rady Nadzorczej". "Czyżby czas zapiąć pasy ??? :)"
I cóż to była za tajemnicza osoba, Carlos? Odpiąłeś już pasy?
23 listopada piszesz o jakiś domysłach, że być może jest więcej niż 3 listy intencyjne i że jeden jest z Europy, drugi z USA, trzeci z Azji. To już w ogóle odlot jest, Carlos
"Szybka data publikacji od uzyskania certyfikatu CE_IVD oraz godzina publikacji (16:28) wskazują raczej na podmiot zlokalizowany na terenie Europy. Łatwo, blisko, szybko i można opublikować informację na koniec sesji giełdowej."
"Znając funkcjonowanie biur w globalnych korporacjach to jednak pracują one raczej w godzinach 09:00 - 17:00, a nie tak wcześnie rano - nikt raczej nie umawia się na podpisanie takiego listu intencyjnego."
Pierwszy list był podpisany w niedzielę. A Ty piszesz o publikacji na koniec sesji giełdowej i o sztywnym funkcjonowaniu biur .
"Uważam więc, że mamy do czynienia z zawartymi listami intencyjnymi w trzech regionach geograficznych - Europie, Azji i Ameryce Północnej. Jednocześnie Zarząd wskazywał, że nie będzie publikował wszystkich zawartych z nabywcami listów intencyjnych ,a jedynie te, które uważa za zasadne. Myślę więc, że wcale nie jest wykluczone i to, że są zawarte trzy listy intencyjne z potencjalnymi zainteresowanymim, jak i to, że jest tych listów więcej, a Zarząd tylko poinformował akcjonariuszy o tych trzech listach z trzech różnych regionów świata."
Skąd Ci do głowy takie historie przychodzą, Carlos?
Na innych forach bawisz się w liczenie lajków i obrażasz się ostentacyjnie na innych i niby wyniosłeś się stamtąd. Jednocześnie na tym samym forum naganiasz na inne spółki. Tu udajesz wyważonego eksperta, a tam bawisz się w przedrzeźnianie z Robercikiem.
Żeby było jasne, mam akcje SCP i chciałbym, żebyś miał rację ze wszystkim. Chciałbym Ci jednak powiedzieć, że łatwo jest zdemaskować kogoś, kto udaje fachowca, a tak naprawdę nim nie jest. Poza tym trzeba być spójnym, Carlos.
I jeszcze jedna drobnostka, Carlos. Taka mała, naprawdę. Twoim ulubionym słowem jest ostatnio "fisibilities study". Używasz tego pojęcia po parę razy w każdym swoim poście. Raz można się pomylić, ale mylić się regularnie to co innego. Nie słyszałem nigdy o "fisibilities study", Carlos. Chyba że zajmujesz się słowotwórstwem i tworzysz własne pojęcia?
Ty tu Carlos naganiasz, podobnie jak Mike z innego popularnego forum nagania. Naganiacie zbyt bezkrytycznie. PCR ONE miał być już w 2020 r sprzedany. Nie jest to moja interpretacja. To była komunikacja spółki. Nie będę wklejał linków – każdy sam może sobie znaleźć.
|
|
Wysłane:
11 grudnia 2021 13:38:19
@EliasCan - …ładanie nam się tutaj przywitałeś - od razu prywatne wycieczki w moją stronę ... Napiszę to w kilku żołnierskich słowach: 1. Od początku roku (12 miesięcy) napisałem tutaj 16 postów, czyli wychodzi mniej więcej średnio jeden co trzy tygodnie. Jeżeli według Ciebie jest to co drugi lub nawet więcej niż co drugi tutaj post to po pierwsze jest to nieprawdą, a po drugie może nie wynika to z mojej nadmiernej aktywności, a bardziej niskiej aktywności innych użytkowników tego forum? 2. Nikogo nie pouczam - w wielu postach podkreślam, że są to moje subiektywne opinie i nikt nie powinien się nimi kierować, tutaj przykład takiej informacji: CarlosRoca napisał(a):Moją rola w opisywaniu zdarzeń jakie dzieję się w spółce jak i ich ich interpretacji jest moją subiektywną oceną i nikt, podkreślam nikt nie powinien się nią sugerować, a jej ostatecznym celem jest próba zrozumienia bieżących zdarzeń oraz ewentualna próba antycypacji przyszłych możliwych scenariuszy zdarzeń z nich wynikających. Nic więcej. Poza tym zauważ, że pytania na które odpowiadam, bardzo czeto są kierowane bezpośrednio do mnie i jestem niejako "wywoływany do odpowiedzi", a ponieważ jest to forum służące wymianie opinii i spostrzeżeń, to staram się na te pytania odpowiadać. Mam rozumieć, że według Twojej opinii powinienem nie reagować jak ktoś kieruje zapytania bezpośrednio do mnie? 3. Niestety mijasz się z prawdą pisząc o innych forach - nie pisałem o moich źródłach, tylko o wizycie u "guślarki", czyli takie wróżki ... a jak to z wróżkami bywa, nie można im do końca wierzyć. Sprawdź to zanim coś takiego gdziekolwiek napiszesz. 4. Odpowiedź w sprawie bramki była odpowiedzią skierowaną na pytania o moje nastroje i jednoznacznie z niej wynika mój nastrój po opublikowaniu pierwszego listu intencyjnego CarlosRoca napisał(a): Moje nastroje są bardzo pozytywne. Czekam na wielki finał PCR/ONE. Osobiście uważam, że realna bramka do zawarcia umowy sprzedaży to okres od połowy października do połowy grudnia tego roku. Czyli jesteśmy bardzo blisko i już za kilka tygodni może będziemy świętować Mogę też podejrzewać, że być może nie zrozumiałeś w tej wypowiedzi słowa "realny" - za słownikiem języka polskiego podaję jedno ze znaczeń tego słowa - " możliwy do wykonania". A jeżeli coś jest możliwe do wykonania nie oznacza, że jest to jedyna możliwa opcja. Myślałem, że to jest jasne dla wszystkich (nie pomijając również faktu, iż ta wypowiedź dotyczyła mojego nastroju, a nie faktów ze spółki) 5. Tak - 9 grudnia widzę znacznie szerszą perspektywę całej sytuacji związanej z komercjalizacją PCR/ONE ponieważ od mojej wypowiedzi z września do mojej wypowiedz z grudnia wydarzyło się kilka istotnych zdarzeń, które również wpłynęły na moją optykę całej sytuacji. Były to: ogłoszony program EAP z realizacją do końca września 2022, kolejne dwa listy intencyjne podpisane z kolejnymi potencjalnymi nabywcami w listopadzie tego roku oraz wizyta na NWZA w dniu 7 grudnia tego roku i pozyskane na niej informacje dodatkowych od spółki. Te zdarzenia wpłynęły na moją opinię w tej kwestii. 6. 9 listopada po pierwszym moim wpisie (zbyt entuzjastycznym - przyznaję) od razu zdementowałem to o czym wyżej napisałeś. Oto to dementi: CarlosRoca napisał(a): Jasne masz rację - nie ma co chwalić dnia przed zachodem słońca. Najważniejsze, że na NWZA będzie można trochę podpytać Zarząd o więcej szczegółów. W ostatnim załączniku są podane osoby, które wchodzą do NWZA oraz wyjaśnione powody ich wejścia do RN. Nie zmienia to jednak faktu, że coś się tam dzieje w środku ... trzeba czekać cierpliwie ... 7. Co do listów intencyjnych i ich ntrpetacji, to jak sam słusznie zauważyłeś była jedynie próba interpretacji rzeczywistości oparta na zwykłych domysłach o czym wyraźnie we wpisie napisałem: CarlosRoca napisał(a): Dalej bedą moje domysły, No nie wiem - mi wydaje się, że po takich słowach dla wszystkich powinno być jasne, że jest to tylko próba interpretacji rzeczywistości, która nie musi mieć potwierdzenia w rzeczywistości. Po co więc to przywołujesz - nie rozumiem? 8. Nigdzie nie naganiam na żadne spółki. Co najwyżej jestem uczestnikiem różnych forów różnych spółek gdzie staram się dzielić swoją opinią, ale zawsze w ten czy inny sposób wskazuję, że jest to moja subiektywna opinią i nie należy się nią kierować. Zresztą po to powstały fora dyskusyjne żeby wymieniać się na nich opiniami. Jeżeli to Ci nie odpowiada, to nikt nie zmusza Cię do czytania moich opinii. 9. "Robercik" to był w mojej opinii świetne 'alter ego" przypisane do osoby, która atakowała mnie personalnie na przytoczonym przez Ciebie forum. Z mojej strony był to zwykły "pamflet" w odpowiedzi na personalny atak w moim kierunku, zreszta pozbawiony ataku personalnego na drugą sarnę. Jak się okazało bardzo skuteczny, gdyż kpina i absurd jest najlepsza bronią na internetowy hejt. Uważam, że to był bardzo ciekawy eksperyment i odniósł zamierzony sukces. Nie rozumiem więc Twoich uwag w tym zakresie. 10. Błędy ortograficzne jak i bardzo często gramatyczne nie wpływają na przytoczoną treść wpisów. Jestem od dziecka dyslektykiem i walczę z tym już dobre 40 lat. Myślę, że poczyniłem w tym obszarze ogromny postęp i dziś robię naprawdę mało błędów ortograficznych i gramatycznych jak na dyslektyka, chociaż oczywiście daleko mi do osoby, która nie posiada obciążenia związanego z dysleksją. Powiem Ci tylko, że np. zawsze mylę słowo "włączać" z włanczać". I nie ważne ile razy chcę to napisać jak bardzo się nie skupię na tym aby zrobić to dobrze, zawsze napiszę z błędem. Chyba, że wcześniej (tak jak i teraz) sięgnę do słownika języka polskiego. Wtedy dopiero potrafię napisać to słowo bez błędu. W przypadku "feasibislities" zadziałał ten sam mechanizm i jest bardzo prawdopodobne, że za każdym następnym razem napisze to słowo ponownie z błędem. Możesz to zaakceptować lub przestać czytać moje wpisy - inne drogi nie widzę. Co do istoty samego Twojego wpisu - Ty natomiast atakujesz mnie personalnie już w pierwszym swoim wpisie tutaj na forum. To ja tylko przypomnę, że nie jesteś tutaj anonimowy jak na bankierze i jeżeli będzie kontynuował ten atak personalny w moim kierunku w następnych swoich wpisach to zwrócę nie do administratorów portalu "Stockwatch'a" o stosowną reakcję. Oczywiście możesz pisać sobie co chcesz, ale poproszę bez kierowania personalnych wycieczek w moją stronę. A na koniec polecam jeszcze wszystkim osobom korzystającym z forów dyskusyjnych maksymę Marka Aureliusza:"Wszystko co słyszymy jest opinią nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia nie prawdą."
Edytowany: 11 grudnia 2021 13:51
|
|
2 Dołączył: 2021-02-15 Wpisów: 2
Wysłane:
11 grudnia 2021 19:34:32
Carlos, ja nie wiem czy mi się coś wydaje czy Ty masz krótką pamięć. Spójrz proszę na materiały z 2019 roku, jaka to było przedstawiane i jaka była komunikacja: - prezentacja modelu biznesowego - www.kpk.gov.pl/wp-content/uplo...slajdy 5 i 11 chyba dość jasno mówią o exicie, zakonczeniu prac i sprzedaży gotowego produktu - Raport roczny z 2019 roku - scopefluidics.com/wp-content/u... strona 70: "Zgodnie z harmonogramem Spółki dopuszczenie systemu PCR|ONE do komercyjnego obrotu oraz jego sprzedaż na rzecz globalnego producenta urządzeń medtech zaplanowane jest na 2020 r."- Wywiad - stockbroker.pl/piotr-garstecki..."Dla nas benchmarkowe transakcje na podobnych aparatach zachodziły dosłownie w momencie uzyskania dopuszczenia do rynku."Ale polecam cały wywiad bo on fajnie podsumowuje pierwotne plany Ja wiem, że w 2020r. wszystko zaczęło się zmieniać, nagle potrzeba było sporo dodatkowej kasy i dopiero wtedy zaczeli otwarcie mówić (i pisać w raportach) o warunkowej transakcji ale chyba nie zaprzeczysz że jest to zasadnicza zmiana założeń i modelu biznesowego prezentowanego wcześniej? I ja nie mam przekonania, że można to wszystko wytłumaczyć pandemią. Każdy wnioski może sobie wyciągnąć sam.
Edytowany: 11 grudnia 2021 19:43
|
|
PREMIUM
34 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
12 grudnia 2021 00:56:06
Ja jednak myślę że 2020 rok wywrócił plany do góry nogami. Firma miała na tym zyskać (przyspieszona certyfikacja w USA, panele CoVidowek które miałby zwiększyć wycenę) a mam wrażenie że tak się nie stało. Ścieżka szybszej certyfikacji została zamknięta, a firma musiała przeprowadzić dodatkowe badania (pochłaniające czas i pieniądze) aby opracować panel CoVidowy. Z tego co pamiętam nikt nie byłby zainteresowany urządzeniem, który nie byłby w stanie wykrywać CoVidu. (Zwłaszcza w 2020 roku przed szczepionkami).
Chciałem Wam zadać jedno ważne pytanie: Czy możemy przyjąć że spółka miała spójna komunikację do 2020 roku (wszystko się trzymało kupy i było spójne) Później nadeszła pandemia i tak od połowy 2020 roku (wiadomo, firma musiała się oswoić z nową rzeczywistością) mamy również spójna i trzymająca się kupy narrację?
Chodzi mi o to, że trzeba wyrzucić do kosza wszystko co było wypowiedziane przed 1 kwietnia 2020 (albo nawet i lipca) i na tym jedynie bazować. Potraficie znaleźć takie "zmiany frontu" po 2020? tak jak zaprezentował przedmówca pomiędzy 2019 vs 2021?
|
|
5 Dołączył: 2021-12-10 Wpisów: 5
Wysłane:
12 grudnia 2021 16:38:21
Moderator:Usuwam treść wpisu jako niedotyczącą spółki. Słusznie zwróciłeś Carlosowi uwagę, on ustosunkował się do zarzutów. Wątek trafia pod specjalny nadzór moderacji ;)
Edytowany: 12 grudnia 2021 21:14
|
|
130 Dołączył: 2009-01-29 Wpisów: 998
Wysłane:
12 grudnia 2021 21:20:33
Oczywiście, że plany i harmonogramy sprzed pandemii się zdezaktualizowały. Ale zawirowania wokół covid to jedno, a feedback od potencjalnych nabywców i konieczność jego uwzględnienia w celu zwiększenia prawdopodobieństwa oraz wartości transakcji - to drugie. No i też kwestia tego, o czym pisał Carlos (dzięki za Twoje wpisy, mam nadzieję, że się nie zrazisz): bezprecedensowy i pionierski charakter procesu. Uważam, że bardzo trudne, jeśli nie niemożliwe, jest właściwe oszacowanie ryzyka przez nas, drobnych inwestorów. Większość wyrażanych w luźnych opiniach porównań i analogii jest moim zdaniem chybiona. Sam z uwagą będę śledził komunikację ze spółki (a potrafi sygnalizować też problemy), wykres pod kątem wolumenu i ew. transakcje insiderów. I postaram się nie ulegać presji czasu. Nie mam przekonania, że jego upływ działa tu na niekorzyść.
|
|
Wysłane:
13 grudnia 2021 11:21:12
przy kursie: 132,80 zł
proarnes napisał(a):Carlos, ja nie wiem czy mi się coś wydaje czy Ty masz krótką pamięć. Spójrz proszę na materiały z 2019 roku, jaka to było przedstawiane i jaka była komunikacja: - prezentacja modelu biznesowego - www.kpk.gov.pl/wp-content/uplo...slajdy 5 i 11 chyba dość jasno mówią o exicie, zakonczeniu prac i sprzedaży gotowego produktu - Raport roczny z 2019 roku - scopefluidics.com/wp-content/u... strona 70: "Zgodnie z harmonogramem Spółki dopuszczenie systemu PCR|ONE do komercyjnego obrotu oraz jego sprzedaż na rzecz globalnego producenta urządzeń medtech zaplanowane jest na 2020 r."- Wywiad - stockbroker.pl/piotr-garstecki..."Dla nas benchmarkowe transakcje na podobnych aparatach zachodziły dosłownie w momencie uzyskania dopuszczenia do rynku."Ale polecam cały wywiad bo on fajnie podsumowuje pierwotne plany @proarnes super, że przytoczyłeś te raporty, prezentcje oraz wywiad. Dzięki temu można wymienić własne poglądy na te kwestię i wyrobić sobie szerszą perspektywę na kwestie samej daty transakcji, Tak masz racje - były takie wypowiedzi Zarządu odnosnie traskacji referencyjnych. Faktycznie ja na nie zwracałem na nie aż tak dużej uwagi - pewnie dlatego, że patrzę na sprzedaż jak na proces, a nie zdarzenie jednorazowe i pewnie dlatego, że były to wypowiedzi sprzed kilku już lat, a w między czasie rynek, jego otoczenia i wszystkie historie zwiazane z pandemią trochę też zmieniły rynkowe otoczenia na jakim działa Scope Fluidics i wypowiedzi samego Zarządu w tej kwestii też mocno się zmineiły co można prześledzić w całym procesie komunikacji w latach nastepnych. Nie mniej absolutnie masz rajcę i zwracam Ci honor - to Ty miałeś w tej kwestii racje, a ja myliłem się w tej kwestii.
A co do samej przytoczonej prezentacji to ja pamiętam tę prezentację na ktrórej był przedstawiany ten model biznesowy i dokładnie na slajdzie nr 5, który przytczyłeś padły słowa (powiedzmy, że sens słów był identyczny nie sama wypowiedż), które dodatkowo są zamiszczone w wywiadzie, który przytoczyłeś. Mianowicie podczas prezentacji modelu i wskazania daty "exit'u" zostało podkreślone, iż cyt. "Jeśli się spytać kogoś, kto robi prototypy, to powie że ryzyka nie ma żadnego, bo to już działa. Jak się spytać industrializatora, który będzie to produkował, to on widzi wiele szczegółów, które musi jeszcze zoptymalizować i pewnie może przypisać temu jakieś ryzyka. Ale moim zdaniem byłoby to ryzyko raczej wyrażone w czasie lub koszcie końcowym. Uważam, że pytanie „czy to się uda” jest już nieaktualne. Z kolei gdyby się spytać kogoś, kto będzie to sprzedawał, mając już gotowy produkt dopuszczony do rynku, powie że dopiero teraz otwiera się worek z ryzykiem." A żeby jeszcze bardziej zobrazować tę kwestię "exit'u" czy szerzej transakcji sprzedaży urządzenia to zwróć uwagę na te słowa z wywyiadu, cyt.: " Przede wszystkim, takie rozmowy trwają długo, wiele miesięcy. W związku z tym, jeżeli chcemy w pierwszej połowie 2020 roku uzyskać dopuszczenie do rynku, no to też musimy odpowiednio wcześnie nawiązać kontakt i wejść w rozmowy z potencjalnymi nabywcami. To jest proces." I tutaj ja podpisuję się dwoma rękami pod tymi słowami. Sprzedaz to proces obarczony ryzykami, które pwoinno się brać pod uwagę, a samo porównywanie się do transakcji referencyjnych nie powinno przesłanać ryzyk i czasu trwania tego procesu, co sam Zarząd powinien oczywiscie wziać pod uwagę. Co do samej zasadniczej zmiany założen i modelu biznesowego to nie mam tutaj przekonania, że coś się tutaj zmienia. W mojej opisii model i założenia pozstają te same - sprzedaż całej spółki Curosity Diagnostic na rzecz globalnego podmiotu oraz wypłata 50% dywydendy dla akcjonariuszy pozostają przecież niezmienne. W mojej opinii poszerza się jedynie zakres transakcji (nie sprzedają samego panelu na MSSA/MRSA) tylko już rozbudowaną platformę PCR/ONE oraz celują w znacznie wyższą kwotę transakcji poprzez eliminajcę ryzyk industrialnych czy rynowych dla potencjalnego nabywcy wprowadzajć cały nowy proces EAP. Ale co do zasady - sprzedaż całej spólki na rzecz zglobalnego podmiotu i wypłata 50% z tej kwoty jako dywidenda dla akcjonariuszy sie nie zmienia. Dlatego nie uważam żeby sam model biznesowy czy zasadnicze ząłożenia uległy zmianie.Zresztą Pan Rynek na końcu wszystko zweryfikuje. Ja osobiście uważam, że transakcje dojdzie do skutu w założónym modelu i akcjonariusze dostanę 50% dywidenty z tej transakcji. Wróćmy do tego postu za jakiś czas, kiedy bedzie już waidome jak zakończy się ten proces i sprawdżmy czy założenia i model biznesowy został zakońćzony tak jak był zaplanowany - exitem oraz dywidendą. To za jakiś czas będzie można bardzo jednoznacznie zweryfikować. PS. A ja ciesze się na taką dyskusję. W końcu forum troche ożyło, a to zawsze jest dobre dla nas akcjonariusyz, bo można sobie wyrobić szerszą perspektywę obrazu całości sytaucji i podejmować lepsze dyzcyje inwestycjne.
Edytowany: 13 grudnia 2021 11:26
|
|
|
|
6 Dołączył: 2021-11-22 Wpisów: 21
Wysłane:
13 grudnia 2021 12:06:03
przy kursie: 132,80 zł
@CarlosRoca dzięki za twoje wartościowe komentarze, zgadzam się z większością tego co napisałeś i również cieszę się że wątek na forum znowu ożył. I nie przejmuj się niektórymi komentarzami. Mam wrażenie że niektórzy chyba przywędrowali z innego konkurencyjnego forum na którym zaprzestałeś udzielania się i słusznie. Ludzie ci chyba nie potrafią zrozumieć że jesteś jedynie zwykłym akcjonariuszem który ma swoje spojrzenie, przemyślenia, obawy i traktują twoje optymistyczne poparte argumentami spojrzenie na sytuację jak okazję do ataku, myląc twoją osobę z Zarządem spółki i wylewając smutki i żale.
Co do dyskusji dodam może jedynie że ludzie tutaj nie potrafią chyba zrozumieć że sytuacja pandemiczna, rynkowa, gospodarcza itd. cały czas się zmienia a Zarząd musi na bieżąco reagować i zmieniać swoją strategię, plany oraz założenia aby tak jak to Carlos opisał osiągnąć jak najlepszą cenę urządzenia. Ludzie jednak oczekują że jak w raporcie czy prezentacji z 2019 czy 2020 było napisane tak i tak to nic ma się nie zmienić przez 1-1,5 roku, tak się nie da Spółka też nie ma wpływu na wszystko patrz sytuacja pandemiczna która z tego co pamiętam sparaliżowała prace Scope-a na jakiś okres czasu. A co do dywidendy to dodam optymistycznie że 50% to minimum, ja osobiście spodziewam się więcej :D.
Jednocześnie chciałem skierować dyskusję na nieco inne optymistyczne tory zakładające pozytywne rozstrzygnięcie sprzedaży. Jak wiemy najprawdopodobniej transakcja zostanie zrealizowana w formacie płatności UpFront + Milestony, osobiście próbowałem znaleźć jakieś dane co do podobnych transakcji referencyjnych ale nie udało mi się znaleźć twardych danych, chodzi mi jak to wygląda % Upfront i % Milestonów. Czy mógłby ktoś przytoczyć jakiś przykład z przeszłości jak to wyglądało procentowo? A jeżeli nie to jak spodziewacie się czy chcielibyście aby wyglądała procentowa kwota UpFrontu i Milestonów oraz jak waszym zdaniem będą rozbite milestony oraz na jaki okres czasu?
|
|
11 Dołączył: 2018-06-20 Wpisów: 29
|
|
Wysłane:
27 grudnia 2021 17:44:24
przy kursie: 134,40 zł
Ciekawe to dzisiejsze ESPI  , zwłaszcza ten fragment : "Oferta objęcia akcji serii J została złożona pod warunkiem spełnienia przez Pana Szymona Rutę określonego przez Radę Nadzorczą celu w ramach procesu M&A oraz zobowiązania się przez Pana Szymona Rutę do niedokonywania żadnych czynności rozporządzających przez 12 miesięcy od daty podpisania umowy objęcia akcji (lock‑up)." Jak to interpretujecie?  Mi się wydaje że tym celem za którego spełnienie zostanie tak hojnie wynagrodzony pan Szymon może a nawet powinna jedynie być zawarta umowa sprzedaży PCR|ONE.  A skoro tak to maksymalnie sprzedaż może nastąpić do marca ale najprawdopodobniej wcześniej  : " Podpisanie umowy objęcia akcji może nastąpić do 27 marca 2022 r"
Edytowany: 27 grudnia 2021 18:06
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
27 grudnia 2021 18:11:58
Z czystej ciekawości - co to jest PCR/ONE?
|
|
Wysłane:
28 grudnia 2021 07:58:05
|
|
PREMIUM
Wysłane:
28 grudnia 2021 08:30:00
Ok, a czy transakcja sprzedaży wpisuje się w ramy procesu M&A, który, bądź co bądź, zakłada przejęcia / fuzje?
|
|
Wysłane:
28 grudnia 2021 08:50:21
@krewa Celem SCPFL jest tylko i wyłącznie sprzedaż 100% swoich udziałów w spółce celowej (Curiosity Diagnostics), która posiada wszelkie prawa i patenty do PCR|ONE. Model biznesowy SCPFL polega na tworzeniu spółek celowych a następnie sprzedaż 100% posiadanych w nich udziałów wraz z opracowanymi przez nie urządzeniami. Obecnie posiada 2 spółki celowe: (Curiosity Diagnostics) która opracowuje urządzenie PCR|ONE oraz (Bacteromic) która opracowuje urządzenie BacterOMIC.
Obecnie jest w procesie M&A dotyczącym sprzedaży spółki celowej (Curiosity Diagnostics), z 3 podmiotami rozmowy są na bardzo zawansowanym etapie.
Edytowany: 28 grudnia 2021 09:04
|
|
PREMIUM
Wysłane:
28 grudnia 2021 09:16:09
przy kursie: 136,60 zł
Ok, może moja wiedza jest przestarzała, ale jakim cudem sprzedaż spółki wpisuje się w proces M&A, który z definicji zakłada konsolidację?
|
|
1 Dołączył: 2021-05-21 Wpisów: 3
Wysłane:
28 grudnia 2021 09:23:03
krewa napisał(a):Ok, a czy transakcja sprzedaży wpisuje się w ramy procesu M&A, który, bądź co bądź, zakłada przejęcia / fuzje? Tak, w prezentacji z września 2021 roku spółka na stronie 24 zamieściła poglądowy przebieg procesu M&A, z którego wynika, że proces kończy się podpisaniem SPA (Sale and PurchaseAgreement) i sprzedażą udziałów w spółce celowej. Z tej samej prezentacji wynika, że równolegle trwają prace R&D oraz realizowany jest program Early Access które to działania mają na celu rozwój i zwiększenie wartości urządzenia PCR ONE. Realizacja poszczególnych założeń tych prac nie jest moim zdaniem celem procesu M&A, prace te trwają niezależnie od tego procesu. Nie wiem co mogłoby być innym celem określonym przez Radę Nadzorczą niż sprzedaż 100% udziałów w spółce celowej. Jednocześnie zastanawia mnie, dlaczego przy sprzedaży udziałów Pan Szymon Ruta nie otrzymałby po prostu stosownego wynagrodzenia, dlaczego emitowane będą nowe akcje, co prawda bardzo niewielka ilość ale jednak.
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 244
Wysłane:
28 grudnia 2021 09:44:01
Cytat:Jednocześnie zastanawia mnie, dlaczego przy sprzedaży udziałów Pan Szymon Ruta nie otrzymałby po prostu stosownego wynagrodzenia, dlaczego emitowane będą nowe akcje, co prawda bardzo niewielka ilość ale jednak. Z powodów podatkowych. Wynagrodzenie w postaci akcji w przypadku ich sprzedaży opodatkowane jest stawką 19% (opodatkowaniu podlega dochód). Nie ma progów podatkowych i składek na ubezpieczenie społeczne.
|
|