PARTNER SERWISU
qxkapnsr
460 461 462 463 464
imp-p
81
Wpisów: 353
Wysłane: 29 grudnia 2021 09:38:17 przy kursie: 190,12 zł
aircanada15 napisał(a):
imp-p napisał(a):
Cyberpunk 2077 z kolejnym wielkim sukcesem, jak oni to robią

Żarty na bok.
Przecież ten ranking potwierdza jedynie słabość sprzedaży Cyberpunka w 2021. Do tego spadające przychody W3 (to akurat jak najbardziej zrozumiałe).

Cały rok C2077 na Steam, poczynając od 4 tygodnia po premierze. Efektem ranking zaledwie na poziomie miejsc 25-40.
W3 w porównaniu do 2020 wypadł z grupy 25-40 do 41-99.

Dla porównania: Wiedźmin 3 w czwartym roku po premierze łapał się do grupy 13-24.

no chyba ty żartujesz. Gra osiągnęła rekord jeśli chodzi o preodery i sprzedaż w dniu premiery. Przy całym hejcie na grę i tak zajmuje bardzo dobrą pozycję na steam. A należy pamiętać że też trochę się sprzedaje przez gog. Przypomnę wam bo macie krótką pamięć jak pisaliście że gra to się już nie sprzedaje ba nawet lepiej ją porzucić itd.
Edytowany: 29 grudnia 2021 09:38

MODERATOR
80
Wpisów: 211
Wysłane: 29 grudnia 2021 10:06:00 przy kursie: 190,12 zł
imp-p napisał(a):
Przypomnę wam bo macie krótką pamięć jak pisaliście że...

1. Nie wrzucaj wszystkich do jednego wora, nie przypisuj opinii jednej osoby wszystkim swoim oponentom.
2. Dość wybiórczo ustosunkowujesz się do postów. Nie odniosłeś się do riposty, że CP77 wcale nie zasłużył na "złoto", tylko znalazł się w kategorii "srebro". Po raz kolejny wrzucasz informacje, które nijak się mają do rzeczywistości.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 29 grudnia 2021 11:59:50 przy kursie: 190,12 zł
tgolik napisał(a):
Myślę, że przedpremierowe założenia spółki spełniły się z nawiązką.

Możesz tę tezę powiązać jakoś z programem motywacyjnym dla zarządu i wynikami?

tgolik
PREMIUM
248
Wpisów: 1 258
Wysłane: 29 grudnia 2021 16:01:09 przy kursie: 190,12 zł
No, nie bardzo. Choć nigdy nie wierzyłem w te miliardy a mój osobisty plan to 15 mln egz. CP2077 w pierwszym roku. Ale muszę przyznać, że liczyłem na 10 mln szt. w kolejnym roku po premierze - nikt jednak nie przypuszczał, że na pierwszy płatny dodatek będziemy musieli czekać prawie dwa lata. Horror.
Ale chyba większym problemem od wielkości sprzedaży, jest fakt, że spółka straciła na naprawę Cyberpunka półtora roku (liczę do połowy przyszłego roku), które mogła poświęcić na nowe produkcje.
Takie 15-18 miesięcy wycięte z życiorysu. I o tyle trzeba sobie skorygować wszelkie prognozy dotyczące CDR.
Edytowany: 29 grudnia 2021 16:04

randomdziad
27
Wpisów: 108
Wysłane: 29 grudnia 2021 17:54:28 przy kursie: 190,12 zł
No tak tylko ze bez obrazy ale twoje osobiste zalozenia nie maja zadnego znaczenia jezeli chodzi o kurs/sytuacje spolki. Patrzac natomiast na zalozenia w planie motywacyjnym jest jasne ze sam zarzad (i rynek) liczyl na inny poziom sprzedazy. Mowienia ze i tak jest super bo sprzedalo sie xx milionow nie zmienia faktu ze premiera CP w stosunku do oczekiwanych zyskow to porazka.
I pelna zgoda ze opoznienie wszystkiego innego przez marnowanie roku na naprawe CP to kolejny minus, tutaj nawet bardziej niz same koszty z tym zwiazane i opoznienie przyszlych zyskow martwi mnie kondycja spolki i silnika gry bo efekty napraw przez ten rok sa naprawde mizerne. Pozostaje sie pocieszac ze wraz z edycja next gen szykuja bombe i tone poprawek ale znajac CDP to juz dawno by robili szum gdyby tak sie mialo stac.
edit: co do ostatniego punktu to zaczyna powoli wygladac jakby szykowali nam kolejne przelozenie premiery CP na nowe konsole na Q2 a to bedzie moim zdaniem mala katastrofa.
Edytowany: 29 grudnia 2021 17:59

imp-p
81
Wysłane: 29 grudnia 2021 18:44:46 przy kursie: 190,12 zł
randomdziad napisał(a):
No tak tylko ze bez obrazy ale twoje osobiste zalozenia nie maja zadnego znaczenia jezeli chodzi o kurs/sytuacje spolki. Patrzac natomiast na zalozenia w planie motywacyjnym jest jasne ze sam zarzad (i rynek) liczyl na inny poziom sprzedazy. Mowienia ze i tak jest super bo sprzedalo sie xx milionow nie zmienia faktu ze premiera CP w stosunku do oczekiwanych zyskow to porazka.
I pelna zgoda ze opoznienie wszystkiego innego przez marnowanie roku na naprawe CP to kolejny minus, tutaj nawet bardziej niz same koszty z tym zwiazane i opoznienie przyszlych zyskow martwi mnie kondycja spolki i silnika gry bo efekty napraw przez ten rok sa naprawde mizerne. Pozostaje sie pocieszac ze wraz z edycja next gen szykuja bombe i tone poprawek ale znajac CDP to juz dawno by robili szum gdyby tak sie mialo stac.
edit: co do ostatniego punktu to zaczyna powoli wygladac jakby szykowali nam kolejne przelozenie premiery CP na nowe konsole na Q2 a to bedzie moim zdaniem mala katastrofa.

lubię takie domysły "co do ostatniego punktu to zaczyna powoli wygladac jakby szykowali nam kolejne przelozenie premiery CP na nowe konsole na Q2 a to bedzie moim zdaniem mala katastrofa" może jakieś źródło czy to tylko twój wewnętrzny domysł?
Edytowany: 29 grudnia 2021 18:49

randomdziad
27
Wpisów: 108
Wysłane: 29 grudnia 2021 19:15:22 przy kursie: 190,12 zł
to tylko moje domysly ale czy zupelnie oderwane od rzeczywistosci ocen sam, mamy mniej niz 3 miesiace do obiecanej premiery a dalej nie podano konkretnej daty - dlaczego ? Moze to nie jest pelnoprawna premiera ale tez duzo wieksze wydarzenie niz jakis tam patch, raczej nie beda tego oglaszac na tydzien przed wydaniem.

Z bardziej spekulacyjnych domyslow - fakt ze fundusze nie zmniejszyly zaangazowania na krotkich po wynikach za q3 sugeruje dalej na cos licza a wyniki za q4 chyba nie beda zle bo sprzedaz na steam CP/W3 byla dobra. A zakladam ze moga byc nieco lepiej poinformowane niz zwykly kowalski o sytuacji w spolce.

imp-p
81
Wysłane: 29 grudnia 2021 19:34:27 przy kursie: 190,12 zł
Cytat:
to tylko moje domysly ale czy zupelnie oderwane od rzeczywistosci ocen sam, mamy mniej niz 3 miesiace do obiecanej premiery a dalej nie podano konkretnej daty - dlaczego ? Moze to nie jest pelnoprawna premiera ale tez duzo wieksze wydarzenie niz jakis tam patch, raczej nie beda tego oglaszac na tydzien przed wydaniem.

Z bardziej spekulacyjnych domyslow - fakt ze fundusze nie zmniejszyly zaangazowania na krotkich po wynikach za q3 sugeruje dalej na cos licza a wyniki za q4 chyba nie beda zle bo sprzedaz na steam CP/W3 byla dobra. A zakladam ze moga byc nieco lepiej poinformowane niz zwykly kowalski o sytuacji w spolce.

Wydaje mi się że chcą zgrać premierę z dużą aktualizacją i DLC w steam widać że od 4 tygodni testują dlc. Co do samej premiery spokojnie mają czas i mogą podać datę w styczniu tym bardziej tak jak pisałem muszą zgrać 3 rzeczy jednoczenie (patch next i dlc).
Moderator:
...
Edytowany: 29 grudnia 2021 19:50

micmak
103
Wpisów: 1 520
Wysłane: 29 grudnia 2021 22:15:35 przy kursie: 190,12 zł
Czy przekroczenie 5% przez GS coś zmienia? Jaki mają w tym interes?
ujeżdżam byki ===>>

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 30 grudnia 2021 02:30:04 przy kursie: 190,12 zł
tgolik napisał(a):
No, nie bardzo. Choć nigdy nie wierzyłem w te miliardy a mój osobisty plan to 15 mln egz. CP2077 w pierwszym roku.

Nie pisz w takim razie, że sprzedaż przekroczyła oczekiwania spółki, bo przekroczyła oczekiwania Twoje, a to różnica. IMO oczekiwania spółki były większe na co wskazuje program motywacyjny, ale nie tylko. Przy takich wydatkach na marketing, przy takich wolumenach sprzedaży na konsolach W3 te oczekiwania musiały być większe.

Pamiętajmy, że PM ma tutaj dwa cele. Normalny, który powinien być w zasięgu, bo miał przecież motywować pracowników. Był także drugi i myślę, że nie był on pozbawiony zupełnie szans. Ten program i te zyski rynek kupował, a nawet przebijał w swoich wycenach.

Miniwww
3
Wpisów: 25
Wysłane: 30 grudnia 2021 10:05:51 przy kursie: 192,90 zł
Czy ktoś potrafi wytłumaczyć ruchy Goldman Sachs na akcjonariacie w ostatnich tygodniach? Jak interpretować je w kontekście potencjalnej wyceny?

krewa
PREMIUM
1 362
Wpisów: 11 957
Wysłane: 30 grudnia 2021 10:16:07 przy kursie: 192,90 zł
Bez znaczenia. Pożyczają akcje i informują o zmianie stanu posiadania; otrzymują zwrot pożyczonych akcji i informują o zmianie stanu posiadania

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 30 grudnia 2021 11:48:14 przy kursie: 192,90 zł
anty_teresa napisał(a):
tgolik napisał(a):
No, nie bardzo. Choć nigdy nie wierzyłem w te miliardy a mój osobisty plan to 15 mln egz. CP2077 w pierwszym roku.

Nie pisz w takim razie, że sprzedaż przekroczyła oczekiwania spółki, bo przekroczyła oczekiwania Twoje, a to różnica. IMO oczekiwania spółki były większe na co wskazuje program motywacyjny, ale nie tylko. Przy takich wydatkach na marketing, przy takich wolumenach sprzedaży na konsolach W3 te oczekiwania musiały być większe.

Pamiętajmy, że PM ma tutaj dwa cele. Normalny, który powinien być w zasięgu, bo miał przecież motywować pracowników. Był także drugi i myślę, że nie był on pozbawiony zupełnie szans. Ten program i te zyski rynek kupował, a nawet przebijał w swoich wycenach.

Masz rację, trochę przesadziłem.
Ale tak przyszło mi teraz do głowy. Zarząd zlecając tłoczenie płyt czyli może z pół roku przed premierą, jeszcze był dobrej myśli i program motywacyjny trzymał się mocno. Jednak w ostatnich tygodniach przed premierą Kiciński już był świadom, że nie dowiozą jakości na konsole starej generacji. I już wtedy, wewnętrzne prognozy sprzedaży w spółce mogły polecieć w dół. Możliwe jednak, że zarząd nie rozumiał skali problemów z jakimi borykał się zespół deweloperów i po cichu liczył, że patch Day One rozwiąże sprawę. To z kolei świadczyłoby bardzo źle o komunikacji między zespołami a zarządem. Może praca zdalna utrudniła ocenę sytuacji przed samą premierą?
Najgorsze w tym jest to, że na rynek trafiła zbyt duża ilość fizycznych kopii gry i dystrybutorzy muszą je wypychać za grosze, psując rynek.
Pamiętam, że jeszcze za czasów gdy CD Projekt zajmował się dystrybucją gier w Polsce, gdy planowana była nowa edycja gry, z rynku usuwany był i niszczony nadmiar gier poprzedniej edycji. Taki zabieg przydałby się przed premierą CP2077 Enhanced Edition (tak może nazywać się wersja obecnie przygotowywana pod kątem nowych konsol). Choć nie wiem, czy jest możliwy w skali globalnej.
Edytowany: 30 grudnia 2021 11:54

Rufusinski
119
Wpisów: 512
Wysłane: 3 stycznia 2022 11:21:00 przy kursie: 200,60 zł
Patrzyliscie ostatnio na steamdb na ilosc graczy w porownywalnych okresach z premiera pierwszego sezonu? Wciaz jestescie zdania, ze efektu serialu nie bylo?

imp-p
81
Wysłane: 3 stycznia 2022 11:32:23 przy kursie: 200,60 zł
Cytat:
Patrzyliscie ostatnio na steamdb na ilosc graczy w porownywalnych okresach z premiera pierwszego sezonu? Wciaz jestescie zdania, ze efektu serialu nie bylo?

Efekt serialu jest bo grało ponad 70 tys przez weekend w wiedźmina. Ale tak to jest jak pisze się w dniu premiery serialu że tym razem efektu nie ma. Ja czekam w tym roku na serial Cyberpunk 2077: Edgerunners netflix i to może być ciekawe wydarzenia. Powiem że nawet zaskoczyłem się na święta gdy chrześniak od swego ojca dostał wiedźmina III pod choinkę na xboxa w pudełku z folią. Dzieciak się cieszył że dostał nowość pod serial.

na razie polecam dzisiejszy artykuł na ppe.pl

Cytat:
Cyberpunk 2077 w wersji next-genowej wraz z patchem 1.5 ma być traktowany jako „miękki restart”, natomiast gra zostanie przemianowana na Cyberpunk 2077: Samurai Edition. W okolicy lutego odbędzie się podobno duży live-stream, podczas którego otrzymamy informacje na temat aktualizacji, anime oraz pierwszego dodatku.

link do ppe.pl

Morasek
33
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 163
Wysłane: 3 stycznia 2022 12:57:05 przy kursie: 200,60 zł
Cytat:
Szczegóły zostały opublikowane na 4chanie

Plotka brzmi całkiem fajnie ale byłbym bardzo ostrożny jeśli chodzi o cokolwiek z 4chana i nie dał ponieść się zbytniej ekscytacji :)

Miloszdobro
10
Wpisów: 78
Wysłane: 3 stycznia 2022 15:51:26 przy kursie: 200,60 zł
kapitalizacja CDR dzisiaj + 700mln, ale szeroki rynek też jest ok +1% to plotka ta ma wartość ok 500 mln. no i "kupuj plotki, sprzedawaj fakty" jest aż zbyt dosłowne, ale widać że tu się sprawdza.

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 3 stycznia 2022 15:52:10 przy kursie: 200,60 zł
To są plotki, w dodatku psujące marketing Redom. Porządny serwis, jakim jest cyberpunkowy Reddit, usunął tę informację po kilkudziesięciu minutach. Dla PPE jednak liczą się przede wszystkim kliki, więc opublikowali te, upublicznione przez kogoś ze złamaniem NDA, informacje.
Edytowany: 3 stycznia 2022 15:52

imp-p
81
Wysłane: 3 stycznia 2022 18:18:00 przy kursie: 200,60 zł
Cytat:
To są plotki, w dodatku psujące marketing Redom. Porządny serwis, jakim jest cyberpunkowy Reddit, usunął tę informację po kilkudziesięciu minutach. Dla PPE jednak liczą się przede wszystkim kliki, więc opublikowali te, upublicznione przez kogoś ze złamaniem NDA, informacje.
Edytowany: 3 stycznia 2022 15:52

Jeśli dla ciebie to są plotki to odpowiedz mi na proste pytanie dlaczego na steam jest od 3 tygodni testowany DLC oraz nowy patch.

xseror
9
Wpisów: 57
Wysłane: 3 stycznia 2022 19:35:51 przy kursie: 200,60 zł
Cytat:
To są plotki, w dodatku psujące marketing Redom. Porządny serwis, jakim jest cyberpunkowy Reddit, usunął tę informację po kilkudziesięciu minutach. Dla PPE jednak liczą się przede wszystkim kliki, więc opublikowali te, upublicznione przez kogoś ze złamaniem NDA, informacje

W twojej wypowiedzi jest sprzeczność, jeżeli informacja stanowi złamanie NDA, nie jest plotką, a faktem.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CDPROJEKT
  • Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco
    Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco

We wtorek giełda w Warszawie wykonała zdecydowany zwrot w górę i wybroniła się przed 5. spadkową sesją z rzędu. W środę strona popytowa idzie za ciosem i ale finalnie o losach całej sesji i tak najprawdopodobniej zdecyduje reakcja na decyzję RPP i na dane z rynku pracy w USA. W centrum uwagi są dziś Allegro, Vercom i Asseco Poland.

• 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

460 461 462 463 464

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,219 sek.

xrdjwcjx
uricsjoa
drttzsrn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dkyrsstm
erjxkqle
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat