1ketjoW napisał(a):
patrzenie na sam wzrostu długo bez powiązania go ze wzrostem PKB uważam za spore uproszczenie.
Oczywiście masz rację. Myślę że wiele osób pisząc "dług" ma na myśli "dług do PKB" i to tylko skrót przy pisaniu.
Bardzo niepokojące są również sztuczki księgowe.
Tutaj więcej na ten temat1ketjoW napisał(a):
Osłabienie waluty jest Polsce na rękę bo wzmacnia eksporterów i powoduje również napływ inwestycji zagranicznych.
Tutaj masz rację tylko częściowo. Oczywiście osłabienie waluty może powodować wzrost konkurencyjności.
Powoduje jednak również inflację jeżeli gospodarka jest mocno uzależniona od importu.
Zbyt mocna inflacja może spowodować
spiralę inflacyjnąMocna inflacja może również powodować odpływ inwestycji zamiast ich przypływu (np Turcja teraz)
1ketjoW napisał(a):
Dziennikarze wieszczyli już tyle katastrof np. 500+ miało spowodować bankructwo Polski.
Wieszczyli tak pewnie dlatego że nie było odpowiednich analiz przed wydaniem tak ogromnej kwoty.
Ja od początku uważałem że 500+ jest OK chociaż wolałbym aby funkcjonował jako odpis od podatku zamiast gotówki do ręki.
1ketjoW napisał(a):
Myślę, że na wojnie na Ukrainie Polska może sporo skorzystać i politycznie i gospodarczo tj. jeszcze więcej niż na przerwanych łańcuchach dostaw. Już widać, że niektóre towary jakie szły na wschód lądują w CEE.
Jest to oczywiście nietaktowne aby rozpatrywać to w tych kategoriach ale również uważam że Polska może zyskać dzięki wojnie na Ukrainie.
Na pewno będzie znacznie tańszym i skuteczniejszym rozwiązaniem naszych problemów demograficznych niż 500+
Na pewno zwiększy ducha wspólnoty w EU i Nato
Na pewno spowoduje przesunięcie części produkcji z Rosji, Ukrainy i Chin (!) do takich krajów jak Polska
Na pewno Polska będzie miała szansę uczestniczyć w ogromnym projekcie odbudowy Ukrainy.
Oby tylko ta wojna się jak najszybciej skończyła i nie nastąpiła eskalacja i użycie broni atomowej.