hnbfdcta
Advertisement
PARTNER SERWISU
oynjbklu
6 7 8 9 10

Z notatnika ostrożnego spekulanta

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 6 marca 2022 16:04:40
varciasz a jakie to działania mogliśmy zrobić żeby umocnić polskiego złotego?

Yaroman
110
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 1 748
Wysłane: 6 marca 2022 20:29:46
Od utrzymywania wartości PLN i pilnowania inflacji to chyba są RPP, NBP i rząd. W ostatnim roku to nie wychodziło, a teraz chyba nie za bardzo mają narzędzia. Może czas zacząć myśleć o wejściu do strefy Euro? Zacząć, bo do spełnienia wymaganych kryteriów w obecnej sytuacji długa droga.

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 6 marca 2022 21:25:01
Yaroman, wejście do strafy euro to strzał w kolano. Zobacz gdzie jest Estonia, Litwa i Łotwa ze swoją inflacja odcięte od wpływu na podnoszenie stóp procentowych.
Inna sprawa, że podnoszenie stóp procentowych ma nikłe odbicie na to co się dzieje po cowidzie i u bram wojny. Za przykład mogą posłużyć Czechy.

Moderator:
...
Edytowany: 3 kwietnia 2022 10:07

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 6 marca 2022 23:13:40
Yaroman napisał(a):
Od utrzymywania wartości PLN i pilnowania inflacji to chyba są RPP, NBP i rząd. W ostatnim roku to nie wychodziło, a teraz chyba nie za bardzo mają narzędzia. Może czas zacząć myśleć o wejściu do strefy Euro? Zacząć, bo do spełnienia wymaganych kryteriów w obecnej sytuacji długa droga.

strefa EURO to Niemcy i pod tą gospodarkę ustawiona jest polityka ECB, a to co dobre dla Niemiec niekoniecznie jest dobre dla Polski

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

varciasz
22
Wpisów: 264
Wysłane: 7 marca 2022 01:37:23
również uważam że wejście do Euro to nie koniecznie dobry pomysł aktualnie.
Dzięki słabej walucie będzie można po kryzysie szybciej ściągnąć inwestycje i łatwiej sprzedać nasze produkty.

Oczywiście kryzys będzie bardziej bolesny dla wszystkich którzy nie są bogaci (bo inflacja) ale może wyjść nam na dobre w dłuższej perspektywie że posiadamy własną walutę.

Mogę zmienić zdanie jeżeli polska waluta mocno spadnie bo wchodząc do Euro przy słabej walucie po przeliczeniu utrzymamy naszą konkurencyjność i wtedy może to być dobry pomysł.

varciasz
22
Wysłane: 7 marca 2022 02:05:18
Kakarotto napisał(a):
varciasz a jakie to działania mogliśmy zrobić żeby umocnić polskiego złotego?

Postaram się odpisać jak najkrócej bo mógłbym pewnie 2 godziny na ten temat gadać :)

zabezpieczenie waluty to głównie mocna gospodarka.
Do mocnej gospodarki u nas przez ostatnie lata brakowało głównie inwestycji.
Aby były inwestycje potrzebne jest stabilne państwo aby firmy nie bały się inwestować. Stabilne państwo to :
* stabilne prawo
* stabilne podatki (nie trzeba ich obniżać. Wystarczy ich nie zmieniać co chwila)
* posiadanie dobrej opinii na arenie międzynarodowej

Jako państwo nie jesteśmy też dobrzy we wspieraniu naszych rodzimych firm. One powinny rosnąć, rozwijać się, stawać się znaczącymi eksporterami

No i oczywiście państwo nie powinno marnować kasy na religie, stołki dla rodzin polityków, kampanie reklamowe służące jednej partii zamiast narodowi, niepotrzebne kary za łamanie praw i ... można by wymieniać bez końca.

Powinniśmy też olać polityków którzy próbują nas jako naród "rozgrywać" i manipulować.
Trzeba dyskutować o konkretnych aspektach (np ekonomicznych) w oderwaniu od zabarwiania ich w kolory partyjne. Wiele osób ocenia słuszność argumentów nie patrząc na same argumenty ale ich pochodzenie (np: powiedziała to opozycja to musi być złe / powiedział to PiS więc musi być złe).
Jedna partia może się mylić w jednej kwestii a mieć rację w innych kwestiach. Nie szufladkujmy się sami i myślmy sami!

Wiele osób zamiast samodzielnie myśleć idzie na łatwiznę i odrzuca pole do dyskusji tekstem "opozycyjna narracja" lub " ***** *** "

Yaroman
110
Wysłane: 7 marca 2022 06:25:29
Varciasz, jak zawsze, głos rozsądku king
Bankrucik, bycie częścią świata zachodniego to dla nas strategicznie jedyna opcja. Ostatnie dni dobitnie pokazują gdzie moglibyśmy być gdyby nie Unia i NATO.
Kakarotto, twoje wstawki o „opozycyjnej narracji” są zarówno nieprawdziwe jak i obraźliwe. A już na pewno nie na miejscu puke_l
Edytowany: 7 marca 2022 06:35

Yaroman
110
Wysłane: 8 marca 2022 22:22:26
Tylko fakty ( mające znaczenie dla mojego portfela):
8.03.2022, Warszawa (PAP) - Inflacja w Polsce z 50-proc. prawdopodobieństwem w 2022 r. ukształtuje się w przedziale 9,3-12,2 proc., w 2023 r. w przedziale 7,0-11,0 proc., a w 2024 r. w przedziale 2,8-5,7 proc. - wynika z najnowszej projekcji Departamentu Analiz Ekonomicznych NBP.
Według DAE, dynamika PKB Polski z 50-proc. prawdopodobieństwem znajdzie się w przedziale 3,4-5,3 proc. w 2022 r., w przedziale 1,9-4,1 proc. w 2023 r. oraz 1,4-4,0 proc. w 2024 r.
Projekcja uwzględnia dane i informacje opublikowane do 7 marca 2022 r.

Yaroman
110
Wysłane: 15 marca 2022 15:29:22
1.Aktualnie w moim portfelu znajdują się wyłącznie obligacje zmiennokuponowe . Korporacyjne, WIBOR + marża, serie:
CCC0626
ECH0325
KRU0227
KRU0625
KRU0924
KRU1226
MCI0227
MVP0825
Jest też nowa seria Besta, ale nie jest jeszcze notowana. Rentowności Kruków to obecnie około 7,5%. Pozostałych w okolicach 9%.
2.Nominalnie, od początku roku jestem na niewielkim ( poniżej 1%) „minusie”.
3.W najbliższych miesiącach nie planuję inwestować akcje.
4.Aktualny odczyt inflacji r/r GUS (za luty) to 8,5%. W marcu należy zakładać odczyt dwucyfrowy.
5.Aktualne odczyty WIBOR:
3M 4,30%
6M 4,66%
Rynek zakłada wzrosty WIBOR w kolejnych okresach.

MrBlue2
91
Wpisów: 830
Wysłane: 17 marca 2022 09:54:02
Widzę, że masz ulokowany kapitał w 8 seriach obligacji z czego 4 serie to obligacje Kruka o różnych terminach wykupu 2024-2027.

Nie jest to portfel zdywersyfikowany.
Chyba, że liczysz do niego inne aktywa np nieruchomości, złote monety itd.

Na blogu rynek obligacji Pan Remigiusz Iwan stosuje zasadę inwestowania max 9% kapitału w obligacje jednej firmy.
Edytowany: 17 marca 2022 09:54

Yaroman
110
Wysłane: 17 marca 2022 20:49:31
Nie znam bloga Pana Remigiusza Iwana. Rzeczywiście, zakładając zasadę inwestowania max 9% kapitału w obligacje jednej firmy to mój portfel nie jest mocno zdywersyfikowany. Mogę tylko powiedzieć, że skład portfela jest wynikiem własnych przemyśleń i analiz i na chwilę obecną nie planuję w nim nic zmieniać.
Rynek Catalyst jest płytki, trudno znaleść rzetelnych emitentów o ograniczonych ryzykach, a jeszcze trudniej dobrze kupić odpowiednie walory. W czasie budowania portfela było wyjątkowo dużo ofert na rynku pierwotnym i praktycznie cały czas w nich uczestniczyłem, wybierając wartościowych emitentów. Były redukcje. Kupowałem też na rynku wtórnym wybierając najlepsze moim zdaniem walory, w stosunkowo dobrych cenach.

Yaroman
110
Wysłane: 26 marca 2022 08:07:39
Ja tu tak ostatnio głównie o inflacji i obligacjachWhistle
Fakt 1: cytat z aktualnego portalu:
Na krajowym podwórku informacją dnia były przedstawione przez premiera M. Morawieckiego propozycje zmian w Polskim Ładzie, które miałaby obowiązywać od 1 lipca. W propozycji przedstawiono m.in. obniżenie stawki PIT z 17 proc. do 12 proc. dla podatników rozliczających się według skali oraz likwidację ulgi dla klasy średniej. Według wstępnych wyliczeń, zmiana będzie kosztować budżet państwa ok. 15 mld zł.
Interpretacja - własna, dość oczywista - kolejny kamyczek do rosnącej inflacji. Cel zmian też oczywisty - kiełbasa wyborcza Liar
Fakt 2: WIBOR 6M z wczoraj to już 4,9% i rośnie, Do 5% już tylko krok. Interpretacja - nie sądziłem, że pójdzie to tak szybkoblackeye
Fakt 3: Nie mam już kasy na zakupy a wyceny obligacji korporacyjnych atrakcyjne. Pragnę zwrócić uwagę na ALR1025. Ja nie, ale może ktoś skorzysta 3some
Fakt 4: TVPIS nie oglądam, próbowałem, ale próby wywoływały we mnie bolesne reakcje somatyczne puke_l . TVN oglądam, „ale się nie zaciągam” Shhh
Edytowany: 26 marca 2022 08:08

varciasz
22
Wysłane: 27 marca 2022 20:51:57
Zmniejszenie (i uproszczenie) podatków to zawsze dobry pomysł więc uważam że to krok w dobrym kierunku.
Oczywiście powinno to być powiązane ze zmniejszeniem wydatków państwa i tutaj już niestety tego brakuje.

Oznacza to oczywiście dalsze psucie naszej waluty więc również większą inflację.

Z moich analiz wynika że to właśnie przez słabą walutę mamy większą inflację niż w innych krajach europy.
Aby ratować walutę możemy się spodziewać wzrostu stóp procentowych oraz interwencji na rynku walutowym które zmniejszą nasze rezerwy walutowe

Teraz głównym ryzykiem jest to że ludzie rzucą się na zakup bardziej stabilnych walut (euro, dolar) i to może ostatecznie pogrzebać złotówkę.
Myślę że na razie nie jest to duże ryzyko ale pewnie warto się zabezpieczyć i na pewno trzeba obserwować

I jeszcze bardzo ciekawy temat nieruchomości. Byłem pewien że ceny nieruchomości spadną jak zobaczymy wyższe stopy procentowe ale nagle w Polsce pojawiło się 2 miliony nowych osób i ... nie mam pojęcia co z tego mixu wyjdzie

Yaroman
110
Wysłane: 28 marca 2022 06:55:58
varciasz napisał(a):
Zmniejszenie (i uproszczenie) podatków to zawsze dobry pomysł

1.Tu byłbym gotów się zgodzić. Ale mamy tylko zmniejszenie obciążeń dla doraźnych celów populistyczno - propagandowych. Powód: wybory w przyszłym roku.
2.Uproszczenie systemu podatkowego ? blackeye Nie tym razem. Tak zgmatwanego systemu podatkowego nie mieliśmy w historii.
3.Zmiejszenie wydatków państwa? Ja widzę nieodpowiedzialne rozdawnictwo i zadłużanie państwa na potęgę. Kto będzie za to płacił: społeczeństwo, my wszyscy. Jak? Inflacja - to już się dzieje.
4.Kolego Karotka - świat się nie dzieli na tych co oglądają TVP i tych co TVN. Są jeszcze tacy co mają własne poglądy i krytyczne spojrzenie na rzeczywistość.
Edytowany: 28 marca 2022 07:01

varciasz
22
Wysłane: 28 marca 2022 14:16:45
1. Co za różnica czy robią to w celach populistycznych? Ważne że robią dobrze. Ogólnie to przecież każda partia próbuje zadowolić ludzi i dostać jak najwięcej głosów. Taka jest definicja partii politycznych. Dlatego niestety tak ciężko jest kiedy jakakolwiek partia musi zrobić coś koniecznego ale niepopularnego
2. Uproszczenie jest znaczące bo razem z obniżką wyrzucają do kosza głupi i zagmatwany pomysł "ulgi dla klasy średniej". Niestety dalej nasz system podatkowy pozostaje zagmatwany i pewnie dziurawy (wszystko co skomplikowane ma dziury)
3. Niestety tak to wygląda
4. Ja nie rozróżniam ludzi wg tego co oglądają tylko jakie wnioski z tego wyciągają do własnego użytku. Żadnej telewizji nie powinno się przyjmować bezkrytycznie. Jeżeli ktoś ogląda TV i wyłącza myślenie to jest po prostu manipulowany

Masa
PREMIUM
30
Wpisów: 1 074
Wysłane: 31 marca 2022 11:42:26
Yaroman napisał(a):
Toksycznie zaczyna się robić na tym forum, chyba trzeba się ewakuować d'oh!
Zamykam wątek wave

Nie zamykaj Yaroman wątku bo to mój ulubiony jaki obserwuję poza tym lubię Twoje wpisy bo są merytoryczne i zawsze człowiek coś dla siebie z nich "wyciągnie" :)
Cytat:
Nowa strategia:
2022 +3,59 % (6 miesięcy)
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

myfund.pl/index.php?raport=pok...

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 1 kwietnia 2022 10:57:21
Trollingu to ja na tym forum nie widzę.

Trochę wycieczek personalnych i za mało uzasadnień swoich poglądów prędzej można zobaczyć.

Np. patrzenie na sam wzrostu długo bez powiązania go ze wzrostem PKB uważam za spore uproszczenie.

Osłabienie waluty jest Polsce na rękę bo wzmacnia eksporterów i powoduje również napływ inwestycji zagranicznych.

Natomiast dobrze jest się zastanawiać, gdzie idziemy. Polski Ład wersja 1.0 był zwalony. Polski Ład wersja 2.0 to łatka + bonusy.

Czy to kiełbasa wyborcza? A co nią nie jest? Każde działanie rządu może być uznane za kiełbasę wyborczą. Ja patrzę inaczej. Zyskuje, to dla mnie dobrze. Zwiększa się moje bezpieczeństwo - też dobrze.
Dziennikarze wieszczyli już tyle katastrof np. 500+ miało spowodować bankructwo Polski. Lepiej samemu analizować dostępne dane i czytać fachowe opinie niż bazować na "faktach prasowych".

Myślę, że na wojnie na Ukrainie Polska może sporo skorzystać i politycznie i gospodarczo tj. jeszcze więcej niż na przerwanych łańcuchach dostaw. Już widać, że niektóre towary jakie szły na wschód lądują w CEE.

Baza inflacji będzie od pewnego momentu wysoka, więc jeżeli rządowi uda się powstrzymać wzrost cen to inflacja albo się ustabilizuje albo spadnie. Tak rozumiem intencję ich obecnych ruchów. Później będą odwracać stopniowo obniżone stawki VAT itd.

Natomiast istotnym zagrożeniem jest spadek konsumpcji wewnętrznej. Stąd obniżki PIT-u.

varciasz
22
Wysłane: 1 kwietnia 2022 23:02:14
1ketjoW napisał(a):

patrzenie na sam wzrostu długo bez powiązania go ze wzrostem PKB uważam za spore uproszczenie.

Oczywiście masz rację. Myślę że wiele osób pisząc "dług" ma na myśli "dług do PKB" i to tylko skrót przy pisaniu.
Bardzo niepokojące są również sztuczki księgowe. Tutaj więcej na ten temat

1ketjoW napisał(a):

Osłabienie waluty jest Polsce na rękę bo wzmacnia eksporterów i powoduje również napływ inwestycji zagranicznych.

Tutaj masz rację tylko częściowo. Oczywiście osłabienie waluty może powodować wzrost konkurencyjności.
Powoduje jednak również inflację jeżeli gospodarka jest mocno uzależniona od importu.
Zbyt mocna inflacja może spowodować spiralę inflacyjną
Mocna inflacja może również powodować odpływ inwestycji zamiast ich przypływu (np Turcja teraz)

1ketjoW napisał(a):

Dziennikarze wieszczyli już tyle katastrof np. 500+ miało spowodować bankructwo Polski.

Wieszczyli tak pewnie dlatego że nie było odpowiednich analiz przed wydaniem tak ogromnej kwoty.
Ja od początku uważałem że 500+ jest OK chociaż wolałbym aby funkcjonował jako odpis od podatku zamiast gotówki do ręki.

1ketjoW napisał(a):

Myślę, że na wojnie na Ukrainie Polska może sporo skorzystać i politycznie i gospodarczo tj. jeszcze więcej niż na przerwanych łańcuchach dostaw. Już widać, że niektóre towary jakie szły na wschód lądują w CEE.

Jest to oczywiście nietaktowne aby rozpatrywać to w tych kategoriach ale również uważam że Polska może zyskać dzięki wojnie na Ukrainie.
Na pewno będzie znacznie tańszym i skuteczniejszym rozwiązaniem naszych problemów demograficznych niż 500+
Na pewno zwiększy ducha wspólnoty w EU i Nato
Na pewno spowoduje przesunięcie części produkcji z Rosji, Ukrainy i Chin (!) do takich krajów jak Polska
Na pewno Polska będzie miała szansę uczestniczyć w ogromnym projekcie odbudowy Ukrainy.
Oby tylko ta wojna się jak najszybciej skończyła i nie nastąpiła eskalacja i użycie broni atomowej.

MODERATOR
80
Wpisów: 211
Wysłane: 3 kwietnia 2022 10:15:03
Z regulaminu forum:

Cytat:
Oprócz treści jawnie sprzecznych z dobrymi obyczajami i zasadami współżycia społecznego, usuwane są treści:
...
e. komentujące osobę innego użytkownika,

@Kakarotto

kliknij, aby powiększyć

Yaroman
110
Wysłane: 26 kwietnia 2022 06:18:29
Serialu Inflacja - Obligacje ciąg dalszy wave
1.Stopy rynkowe
WIBOR3M: 5,79 proc.
WIBOR6M: 6,01 proc.
Inflacja (CPI): 11 proc.
Stopa referencyjna NBP: 4.5 proc.
Czy ktoś spodziewał się takich poziomów, szczególnie na WIBOR jeszcze kilka miesięcy temu. Ja, pomimo niedźwiedziego sentymentu nie. A to z pewnością jeszcze nie koniec.
2.W listopadzie i styczniu kupiłem sporą ilość EDO - skarbowych 10cio latków indeksowanych inflacją. 1,7% w pierwszym roku i 1% ponad inflację w dalszych latach inwestowania. Obecnie zapowiedź oprocentowania dla serii majowej to 3,7 w pierwszym roku i 1,25 w kolejnych. Koszt przedterminowego wykupu to 2 zł od obligacji, ale nie może być wyższy niż narosłe odsetki. Umiem liczyć. Co zrobię?
3.O działaniach i narracji polityków (z każdej strony sceny) już nie piszę, każdy widzi i wyciąga swoje wnioski.
Serial Inflacja - Obligacje będzie miał jeszcze wiele odcinków d'oh!

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

6 7 8 9 10

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,324 sek.

metrtrjm
dovljqcl
gwytmdty
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bznxovzm
rgtmyggd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat