PARTNER SERWISU
cahroaia
7 8 9 10 11

Z notatnika ostrożnego spekulanta

varciasz
22
Wpisów: 264
Wysłane: 27 kwietnia 2022 00:00:13
W dalszym ciągu uważam że inwestowanie w obligacje to kiepska strategia ale chętnie poobserwuję i porównam za kilka lat z moimi osiągami aby zobaczyć kto miał rację.
Życzę Ci oczywiście jak najlepiej i fajnie widzieć że wróciłeś na forum

Yaroman
110
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 1 750
Wysłane: 27 kwietnia 2022 07:06:53
Całkowicie się zgadzam, że w dłuższym, kilkuletnim terminie strategie akcyjne dają lepsze stopy zwrotu niż akcje. Pisałem już dlaczego obecnie inwestuję w obligacje:
- zakładam, że rynek akcyjny jest bessie, która będzie miała tym razem (w odróżnieniu od spadków w 2020) charakter długotrwały
- zarówno rynek Polski jak i rynki światowe zostały zalane w ostatnich latach gotówką, co w moim odczuciu musi się skończyć inflacją, która jak już zaczęła się rozwijać, będzie trwała długo, będzie bolesna i powiązana z zahamowaniem tempa wzrostu
- efekt - stagflacja, a nie jest to środowisko do zarabiania na akcjach
- dodatkowo jest obecnie dobry czas do realizowania dużych zysków z strategii akcyjnych ostatniej wieloletniej hossy, co może dodatkowo potęgować nowy trend spadkowy.
Inwestowanie w obligacje traktuję obecnie jako mniejsze zło, strategię na przeczekanie bessy. Liczę na zyski porównywalne ze stopą inflacji, czyli de facto na zachowanie wartości posiadanych oszczędności.
Obecne stopy rentowności obligacji korporacyjnych uzależnionych od WIBOR oscylują w okolicach 9 - 10%. Obligacji skarbowych, „detalicznych” od 2 roku po zakupie to ponad 10%. Więc, jeżeli nie trafi mi się jakiś default to moja strategia powinna zadziałać.
A na zakup akcji przyjdzie czas, jak będą tańsze i nikt już ich nie będzie chciał kupować (w okolicach dna bessy). Może tak będzie, może nie, ale zawsze trzeba mieć jakąś strategię i jej się trzymać wave

Yaroman
110
Wysłane: 29 kwietnia 2022 07:38:41
Trwa emisja obligacji ECHO na rynku pierwotnym. Emitent „pewny” czyli o zminimalizowanych ryzykach, sprawdzony. W mojej opinii „1-sza liga” w obligacjach.
Oprocentowanie WIBOR6M + 4%. Wychodzi >10% za pierwszy kupon. Duża redukcja (niemal) pewna.
I alternatywa na rynku wtórnym ECH0325. WIBOR6M + 4,45% marży. Można kupić „od ręki” w okolicach nominału. Wada: trzeba zapłacić kwotę powiększoną o odsetki (aktualny okres odsetkowy) i prowizję. Ale nie ma ryzyka redukcji zapisów.
Edytowany: 29 kwietnia 2022 07:40

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 285
Wysłane: 29 kwietnia 2022 11:32:02
Cytat:
Trwa emisja obligacji ECHO na rynku pierwotnym. Emitent „pewny” czyli o zminimalizowanych ryzykach, sprawdzony. W mojej opinii „1-sza liga” w obligacjach.
Oprocentowanie WIBOR6M + 4%. Wychodzi >10% za pierwszy kupon. Duża redukcja (niemal) pewna.
I alternatywa na rynku wtórnym ECH0325. WIBOR6M + 4,45% marży. Można kupić „od ręki” w okolicach nominału. Wada: trzeba zapłacić kwotę powiększoną o odsetki (aktualny okres odsetkowy) i prowizję. Ale nie ma ryzyka redukcji zapisów.

Generalnie na rynku jest duży wybór obecnie ciekawych serii z naprawdę dobrymi oprocentowaniami (nawet państwowe podmioty proponują ponad 6%). Pewnym minusem tych wypłacających odsetki co pół roku jest opóźniona reakcja na zmiany stóp procentowych a w konsekwencji WIBORu. Te z WIBOR3M (wypłacające kwartalnie) przy szybkiej ścieżce podwyżek stóp procentowych będą lepsze, no ale to już zależy od emitenta.

varciasz
22
Wpisów: 264
Wysłane: 29 kwietnia 2022 11:59:17
Yaroman napisał(a):
Trwa emisja obligacji ECHO na rynku pierwotnym. Emitent „pewny” czyli o zminimalizowanych ryzykach, sprawdzony.

Mam mocne wątpliwości czy jest to taka "pewna" firma.
Dobrze sobie radziła w łatwych czasach (mocne ssanie na rynku nieruchomości i wzrost ich wartości + niskie stopy procentowe). Chociaż jak spojrzysz na przepływy finansowe to nawet tak dobrze to w tych latach nie wyglądało.

Jak sobie poradzi w czasach kiedy deweloperka oberwie a stopy procentowe będą wysoko?

Trzeba spojrzeć na 4.5 mld długu i zastanowić się:
1) ile będzie potrzebowała finansowania na obsługę tego długu jak wibor będzie 7-8%? Uwzględniając marżę i inne koszty emisji to sama obsługa długu może kosztować ponad 500 mln rocznie (!)
2) Dlaczego firma musi pożyczać po wyższych stawkach niż zwykły Kowalski który może dostać w banku Wibor + 1,5% ?

Altman Score pokazuje BBB- czyli wcale nie taki pewniak. Jeżeli wyceny nieruchomości spadną to ten wskaźnik jeszcze spadnie

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 29 kwietnia 2022 12:40:30
@varciasz.. ubiegłeś mnie, też chciałem napisać coś o pewności pożyczkobiorcy..
przy 10% oprocentowaniu może się okazać, że wiele firm pływa na golasa..

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

Yaroman
110
Wysłane: 29 kwietnia 2022 13:14:23
1.Generalnie na rynku jest duży wybór obecnie ciekawych serii z naprawdę dobrymi oprocentowaniami (nawet państwowe podmioty proponują ponad 6%). Pewnym minusem tych wypłacających odsetki co pół roku jest opóźniona reakcja na zmiany stóp procentowych a w konsekwencji WIBORu. Te z WIBOR3M (wypłacające kwartalnie) przy szybkiej ścieżce podwyżek stóp procentowych będą lepsze, no ale to już zależy od emitenta.
Zakładając, że inflacja, a za nią WIBOR szybko się obniży miałoby to znaczenie. Ja zakładam, że problem dopiero się zaczyna, inflacja będzie rozciągnięta w czasie i kiedy kupon będzie naliczany i czy co 3 czy co 6 msc nie będzie miało dużego znaczenia. W pewnym stopniu to się uśredni. Pomaga też dywersyfikacja: różne serie, różnych emitentów, część oparta na WIBOR3M, część na WIBOR6M (tak wygląda mój portfel).
2.No dobra, z tą "pewnością" ECHO (zaznaczam - jest cudzysłów) to nie należy brać dosłownie. Echo jest obecne na rynku obligacji od wielu lat (moja pierwsza zakupiona seria to jak dobrze pamiętam rok 2014) i nigdy nie było problemów z terminowości spłat kuponów czy wykupem kapitału, to miałem na myśli. Inwestowanie w obligacje korporacyjne to ryzyko utraty całej inwestowanej kwoty - jestem tego świadomy i wpisuję tę formułkę co kilka postów.
3.Obserwuję rynek i nie wykluczam ewakuacji gdyby sytuacja poszła zbyt daleko - np. w kierunku hiperinflacji i załamania się gospodarki.Ale wtedy wszyscy będą tracić. Rynek obligacji korporacyjnych ma złą sławę, niestety było sporo defaultów i inwestorzy stracili dużo kasy (choćby pamiętny GETBACK). Jak zawsze, trzeba pilnować swoje inwestycje.
Edytowany: 29 kwietnia 2022 13:20

MrBlue2
91
Wpisów: 830
Wysłane: 29 kwietnia 2022 13:25:25
Zwróciłbym uwagę na wskaźnik zadłużenia ogólnego.

CCC 0,85
Echo 0,71
Kruk 0,54
MCI 0,12
MVP 0,60
PCCRokita 0,54

Przy wysokiej inflacji bezpieczniej jest inwestować w spółki o niskim wskaźniku zadłużenia.

Yaroman
110
Wysłane: 29 kwietnia 2022 16:06:06
Wskaźnik zadłużenia i potencjał / zdolność do spłaty tego zadłużenia. Monitoruję na bieżąco wave

Yaroman
110
Wysłane: 29 kwietnia 2022 16:49:26
Przymierzam się do wejścia, w ramach dywersyfikacji i zmniejszenia ryzyka w ETFTBSP.PL. W skrócie - daje ekspozycję na obligacje skarbowe. Zarówno te o zmiennym jak i stałym oprocentowaniu. Jest to stosunkowo nowy ETF. Z tego co obserwuję, jest tu (w przeciwieństwie do samych obligacji) całkiem niezła płynność. Liczę na obligacjach skarbowych (tych z Catalystu) na rentowności powyżej 10%. Myślę, że warto jeszcze trochę poczekać: na dołek notowań TBSP i ustabilizowanie się rentowności obligacji o oprocentowaniu stałym. Pewnie zbiegnie się to w czasie ze szczytem inflacji i WIBOR ów. Zakładam, wstępnie, że może się to stać jesienią.

Yaroman
110
Wysłane: 29 kwietnia 2022 20:56:31
O! Widzę,że kolega Wojetek popełnił artykuł n.t. inwestowania w dobie wysokich stóp procentowych:
www.stockwatch.pl/wiadomosci/r...
Zdecydowanie warto przeczytać book

Yaroman
110
Wysłane: 2 maja 2022 09:33:51
Pragnę zwrócić uwagę na obligacje PEO1027. Niedawno wypłacony kupon, więc praktycznie czysta (nie trzeba płacić za narosłe odsetki). Duży bank, więc (stosunkowo) bezpieczny zakup. Nowy kupon, więc liczony od stosunkowo wysokiego WIBOR6M. Wg. tabeli z gpwcatalyst.pl ( z której korzystam na co dzień) obecne oprocentowanie to 7.62% (WIBOR6M + marża 1.52%).
Patrząc na grupę emitentów : PKO, PEO, PZU to trudno jest detaliście kupić coś sensownego. 1 sztuka obligacji kosztuje zazwyczaj 50000 lub 100000 PLN. Płynność jest mała lub wręcz nie ma ofert w arkuszu. Więc aktualną możliwość zakupu PEO1027 ja osobiście potraktowałem jako okazję i kupiłem po 1 na swoje i małżonki IKE. Środki pozyskałem ze sprzedaży innych obligacji o większym ryzyku. Cel - zwiększenie dywersyfikacji i bezpieczeństwa portfela.

Yaroman
110
Wysłane: 9 maja 2022 16:16:35
Taka ciekawostka wypatrzona na rynku długu: FPC1140. Obligacja wyemitowana przez BGK, oprocentowanie stałe. W dniu dzisiejszym, po spadku o 8,6% (dołek), do kupienia, bez problemu (jest płynność) na poziomie 52% nominału (!). Obecna rentowność 7,12%. Think Think Think

Yaroman
110
Wysłane: 13 maja 2022 08:42:12
1.Na WIG od początku roku już -23%. Rzadko zdarza się taki spadek, nawet w wymiarze rocznym. Sentyment na rynku jest ekstremalnie negatywny (akcje). Rynek jest mocno wyprzedany (RSI). Myślę, że jest miejsce na (przynajmniej) jakieś mocniejsze odreagowanie. Długoterminowo myślę, że dołek jeszcze będzie pogłębiony, ale średnioterminowo chyba jest szansa coś ugrać. W krótkim terminie nie ma co się szarpać z rynkiem. Poczekam, zobaczę jak będzie wyglądać świeczka tygodniowa i chyba coś kupię. Myślę o kontraktach i ETFach (IKE) na indeksy. Mam 4% wolnej gotówki na to (ewentualne) zagranie Think
2.Kusi też FPC1140, pewnie kupię na „very long term”, ale chyba jeszcze nie teraz.

Masa
PREMIUM
30
Wpisów: 1 074
Wysłane: 13 maja 2022 09:57:36
Chyba podobnie myślimy he he ponieważ właśnie dwa dni temu kupiłem "na próbę" ETFBW20TR i muszę przyznać że coraz bardziej zaczyna mi się ten rodzaj inwestycji podobać. Nie będę tutaj przytaczał plusów tego rodzaju inwestycji bo takowe są wiadome. Mnie najbardziej podoba się to że w którym momencie byśmy nie zainwestowali to i tak zawsze wyjdziemy na plus oczywiście w dłuższym terminie i taki ETF nie powinien nigdy zbankrutować ponieważ jest odzwierciedleniem indeksu a ten przecież zbankrutować nie może :)
Tak jak już napisałem próba wykonana z powodzeniem wiem o co w tym chodzi. Oczywiście planuję się jeszcze bardziej dokształcić w tej materii i faktycznie zacząć inwestować na dłuższy termin ale na osobnym koncie tak w ramach odkładania oszczędności ponieważ obecne traktuję jako hobby :)
Cytat:
Nowa strategia:
2022 +3,59 % (6 miesięcy)
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

myfund.pl/index.php?raport=pok...

Yaroman
110
Wysłane: 13 maja 2022 13:54:20
Kupiłem ETFy. Po 1% portfela mWIG i WIG20. Skromnie, ale zakup znaczący, bo pierwszy raz w tym roku mam ekspozycję na akcje. Na kontrakty się nie zdecydowałem, boję się dźwigni. Zakup planowany na średni termin, będę analizował AT na świeczkach tygodniowych. Linia obrony (stop loss) w obydwu przypadkach na poziomie dolnego poziomu świecy z obecnego tygodnia. Wstępnie za realizacją zysków będę się rozglądał w okolicach średniej SMA 30. Biorąc pod uwagę zaangażowanie, taka raczej zabawa w inwestowanie, by nie wyjść z wprawy 3some

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 285
Wysłane: 15 maja 2022 09:13:23
Masa napisał(a):
Chyba podobnie myślimy he he ponieważ właśnie dwa dni temu kupiłem "na próbę" ETFBW20TR i muszę przyznać że coraz bardziej zaczyna mi się ten rodzaj inwestycji podobać. Nie będę tutaj przytaczał plusów tego rodzaju inwestycji bo takowe są wiadome. Mnie najbardziej podoba się to że w którym momencie byśmy nie zainwestowali to i tak zawsze wyjdziemy na plus oczywiście w dłuższym terminie i taki ETF nie powinien nigdy zbankrutować ponieważ jest odzwierciedleniem indeksu a ten przecież zbankrutować nie może :)
Tak jak już napisałem próba wykonana z powodzeniem wiem o co w tym chodzi. Oczywiście planuję się jeszcze bardziej dokształcić w tej materii i faktycznie zacząć inwestować na dłuższy termin ale na osobnym koncie tak w ramach odkładania oszczędności ponieważ obecne traktuję jako hobby :)

Zbankrutować teoretycznie nie może, ale mogą go zamknąć i twoją pozycję z automatu wtedy też i to na stracie (bo zamyka się niepopularne ETFy, czyli takie co tracą - te co rosną są popularne - takie prawo rynku ;)). Do tego jeszcze jest kwestia inflacji, taki WIG20TR przez ostatnie 10 lat zrobił +15%, więc porównując to z inflacją (oficjalnie ok. 60% w tym czasie) to była to fatalna inwestycja. Dlatego ETF nie daje gwarancji zysku nawet w długim terminie jeśli uwzględnia się inflację. Natomiast poprzez uśrednienie w dol na panikach rzeczywiście ten wynik inwestycyjny można znacząco podbić.

Na pewno jest to lepsza opcja od lokat/trzymania gotówki w skarpecie, funduszy z prowizjami rzędu 3-4% rocznie - zwłaszcza dla osób, które nie mają czasu na analizę rynku a chcą w nim uczestniczyć. Wtedy rzeczywiście wystarczy tylko dołączyć do szerokiego rynku i brać stopę zwrotu jaką on oferuje.

Cytat:
Kupiłem ETFy. Po 1% portfela mWIG i WIG20. Skromnie, ale zakup znaczący, bo pierwszy raz w tym roku mam ekspozycję na akcje. Na kontrakty się nie zdecydowałem, boję się dźwigni.

Widzę, że podobne pomysły mamy - bo tymi dwoma ETF można sobie skonstruować własny WIG (choć raczej bliżej proporcji 2 do 1 (2x W20). Co do dźwigni to jeśli chcesz zainwestować te 30k i masz na ten kontrakt pełne pokrycie to nie ma się czego bać, bo jej wtedy nie odczuwasz. Natomiast faktycznie jak chce się mieć mniejszą ekspozycję (np 10k) na indeks to lepiej dla spokoju wziąć ETFa. Tu wielka szkoda, że nie ma serii kontraktów na W20 z mnożnikiem x10. W przeszłości była bardzo popularna i niezbyt rozumiem do dziś to wymianę na mnożnik x20. Moim zdaniem należało pozostawić obie.

Yaroman
110
Wysłane: 15 maja 2022 10:23:14
salute kontrakty z mnożnikiem x10 byłyby idealne do mojego zagrania (biorąc pod uwagę ryzyko v zainwestowane środki). Trzeba grać kwotami które mają znaczenie.
Mnożnik x 20 w moim przypadku jest kłopotliwy, bo widząc zmiany o kilkaset złotych w ciągu sesji trudno zachować spokojną głowę i utrzymać pozycję, zarówno jak rośnie ("zgarniam kasę bo mogę stracić") jak też kiedy spada ("już tyle byłem na plusie").
Zdarzało mi się grać na kontraktach ale psychologia była problemem. Zdecydowanie wolę strategie średnioterminowe i bardziej pasywne. A bez dźwigni mogę je realizować na zimo.
Oczywiście pojawia się myśl, że można było wziąć kontrakty w piątek rano i zamknąć na zamknięciu. Ale cóż, było minęło, rzadko udaje się trafić dołek.

Masa
PREMIUM
30
Wpisów: 1 074
Wysłane: 15 maja 2022 12:52:45
Chciałbym się ustosunkować do Twojej wypowiedzi Wojtku więc wybacz Yaroman ale tylko jednorazowo co by nie zaśmiecać Ci kroniki. Twoja wypowiedź jest bardzo pouczająca i na pewno wyciągnę z niej wnioski bo faktycznie gdy spojrzeć na WIG20 to wygląda to marnie a zakładając jeszcze że ETF może zostać zamknięty ze względu na swoją nieopłacalność to ryzyko nagle z minimalnego zaczyna nam rosnąć. Ja mówiąc o długiej inwestycji miałem na myśli ETF odzwierciedlający amerykański SP500 a tam sytuacja wygląda już z goła dużo korzystniej bo:
Za okres 20lat 487,75%
Za okres 10 lat 376,21%
Za okres 5 lat 113,55%
Mniejszy okres czasu czyli 3 lata 2 lata czy rok również dały zarobić odpowiednio 76% 54,90% i 18,96% ale mówimy tutaj o długoterminowej inwestycji czyli takiej przynajmniej 10 cio letniej. Myślę też że raczej taki ETF odzwierciedlający główny indeks amerykański raczej na popularność nie powinien narzekać wiec odpadło by ryzyko jego zamknięcia. Otworzyłem natomiast tak jak napisałem ETFa na WIG20 kierując się nadchodzącym co zresztą już zaczęło następować odbiciem a przy okazji w celach nauki. Nie mniej jednak jeszcze raz dzięki za wpis bo zawsze to człowiek czegoś nowego się nauczy i będzie o tyle mądrzejszy w dalszym postępowaniu.
Cytat:
Nowa strategia:
2022 +3,59 % (6 miesięcy)
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

myfund.pl/index.php?raport=pok...

enthusiast
PREMIUM
10
Wpisów: 201
Wysłane: 15 maja 2022 16:24:06
@Yaroman
Kontrakty możesz wykorzystywać jakbys grał na akcjach. Chodzi o to, że jak planujesz zainwestować 30k to kupujesz kontrakt o takiej wartości a kwotę ponad depozyt trzymasz do pokrycia akceptowanych strat. Oczywiście takie podejście wymaga dysponowania odpowiednim kapitałem.

Podejście można modyfikować w zależności od potrzeb, może to być przykładowo utrzymywanie 1/3 wartości kontraktu na koncie, w zasadzie na uzupełnienie depozytu przeznaczasz tyle ile akceptujesz straty. Wtedy lewar robi się odpowiednio mniejszy niż wyjściowe x20 dla W20. Wymaga to pewnej dyscypliny w zarządzaniu pozycją i odpowiednio większej kwoty na inwestycję.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

7 8 9 10 11

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,393 sek.

aqpyhgmv
gjiwdjul
ohajefsc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bkihgypr
feyscpoc
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat