0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
5 listopada 2009 14:22:20
przy kursie: 3,00 zł
cela22 napisał(a):... zaczyna mnie meczyc ta chora atmosfera. no i o to moze chodzic schirru napisał(a):Dla mnie polityka (dez)informacyjna zarzadu jest kompletnie nie w porzadku wobec inwestorow. Bo wyraznie albo: mamy upadlosc likwidacyjna jak to bedzie odpowiadalo wszystkim wierzycielom albo plan B - ratunek i tamci panowie juz od dawna znaja odpowiedz. A to ze czlonkowie zarzadu pozbyli sie akcji i nie zamierzaja odkupowac taniej wskazuje na opcje nr 1. owszem, jest to nie fair wzgledem posiadaczy akcji, ale jezeli powiedzieliby, ze maja upadlosc likwidacyjna to juz wszystko wiadomo - akcje spadaja do pewnego poziomu i po sprawie, natomiast dopoki nie ma jasno okreslonego stanowiska wszystko pozostaje w sferze domyslow. sa nadzieje i sa leki - a tam gdzie sa emocje, ktorymi mozna sterowac i moze dojsc do paniki, ktora zniesie cene na poziom duzo ponizej ceny jaka akcje by uzyskaly po ogloszeniu upadlosci likwidacyjnej. to ze Studencki cos powiedzial - hmm, wazniejsze jest to co przemilczal. nikt mu nic nie zrobi, jesli nagle korzystnie sprzeda ktorys segment  - 'kupiec sie znalazl, to mu pchnelismy caly dzial  ' i skad ta wiedza, ze zarzad nie zamierza odkupic taniej? moze czekaja na ostateczne zniesienie np. do 2zl powodowane rezygnacja/panika? nie namawiam, nie odradzam - opisuje jedna z interpretacji zaistnialej sytuacji. zreszta niedlugo sie przekonamy Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
Edytowany: 5 listopada 2009 14:40
|
|
0 Dołączył: 2009-01-19 Wpisów: 1 506
Wysłane:
5 listopada 2009 15:51:36
siekoo napisał(a):cela22 napisał(a):... zaczyna mnie meczyc ta chora atmosfera. no i o to moze chodzic schirru napisał(a):Dla mnie polityka (dez)informacyjna zarzadu jest kompletnie nie w porzadku wobec inwestorow. Bo wyraznie albo: mamy upadlosc likwidacyjna jak to bedzie odpowiadalo wszystkim wierzycielom albo plan B - ratunek i tamci panowie juz od dawna znaja odpowiedz. A to ze czlonkowie zarzadu pozbyli sie akcji i nie zamierzaja odkupowac taniej wskazuje na opcje nr 1. owszem, jest to nie fair wzgledem posiadaczy akcji, ale jezeli powiedzieliby, ze maja upadlosc likwidacyjna to juz wszystko wiadomo - akcje spadaja do pewnego poziomu i po sprawie, natomiast dopoki nie ma jasno okreslonego stanowiska wszystko pozostaje w sferze domyslow. sa nadzieje i sa leki - a tam gdzie sa emocje, ktorymi mozna sterowac i moze dojsc do paniki, ktora zniesie cene na poziom duzo ponizej ceny jaka akcje by uzyskaly po ogloszeniu upadlosci likwidacyjnej. to ze Studencki cos powiedzial - hmm, wazniejsze jest to co przemilczal. nikt mu nic nie zrobi, jesli nagle korzystnie sprzeda ktorys segment  - 'kupiec sie znalazl, to mu pchnelismy caly dzial  ' i skad ta wiedza, ze zarzad nie zamierza odkupic taniej? moze czekaja na ostateczne zniesienie np. do 2zl powodowane rezygnacja/panika? nie namawiam, nie odradzam - opisuje jedna z interpretacji zaistnialej sytuacji. zreszta niedlugo sie przekonamy mam wrażenie ze zgubili papierek ktory podesłało ING w sprawie wyrzucenia akcji.
|
|
Wysłane:
5 listopada 2009 16:02:31
Przed chwilą pokusiłem się o policzenie (orientacyjnie) ile przemieliło się akcji w ciagu ostatnich 21 sesji. hmmm FFloat to 64% czyli w obiegu jest 5 355 950 akcji z moich obliczeń wynika, iż w ciągu 21 sesji w obrocie shandlowano około 9 780 000wniosek: część osób gra na DT (wiadomo), większość akcji już zmieniła właściciela
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-09-23 Wpisów: 71
Wysłane:
5 listopada 2009 17:40:34
Panowie, sprzedaz dzialu to ciekawa koncepcja - mam tylko kilka uwag: primo : czy jak tex ma kontrakty IT na dystrybucje to czy je moze sprzedac albo przepisac. szczerze watpie secundo: handlowcy to nie galernicy i nie da sie sprzedac dzialu / a kapitalem takiego zespolu jest know how, kontakty, relacje etc/. tertio: jak ten dzial od pewnego czasu nie dziala to moze sobie juz sam poszedl / pisalem w poprzednim poscie ze nowi dystrybutorzy otwarli sie w Bielsku i pracuja tam ludzie texa/
a dodatkowo - strony dalej nie dzialaja - czyli mamy 2 tydzien zapewne przypadkowej awarii... zarzad milczy. ciekawe co bedzie 13tego
zreszta na pewno jestem w bledzie a dzialania zarzadu texa to taka nowa strategia polgajaca na braku strategii
|
|
0 Dołączył: 2009-05-17 Wpisów: 82
Wysłane:
5 listopada 2009 18:29:05
Odnośnie działu dystrybucji: on nie ma przyszłości.
Pytanie jest inne, pisałem już o tym ale jeszcze raz:
Wg mnie kluczową sprawą są należności. Zerknijcie do raportu półrocznego. W bilansie widzimy należności krótkoterminowe 111 mln zł. Ta kasa rozwiązałaby problemy płynnościowe spółki, jeśli udałoby się ją ściągnąć tak? Gdyby mieli ponad 100 baniek w cashu nie byłoby wniosków o upadłość, tak?
Otóż moim zdaniem w tym tkwi cały szkopuł... trup w szafie... jak chcecie to nazwać.
Część należności jest nieściągalnych, może nie były ubezpieczone i zobaczymy w kolejnych raportach odpisy. Pytanie brzmi, jaka część?
Sporo firm z branży ma/miało kłopoty i jestem pewien że dotknęło to klientów Techmexu. Pytanie jak mieli to ubezpieczone i jak rozważnie rozdawali kredyt kupiecki..
Wszystko powyżej to moje domysły ale wg mnie to najbardziej prawdopodobny scenariusz.
Edytowany: 5 listopada 2009 18:33
|
|
Wysłane:
5 listopada 2009 21:38:29
Cytat:Część należności jest nieściągalnych, może nie były ubezpieczone i zobaczymy w kolejnych raportach odpisy. Pytanie brzmi, jaka część? a wiadomo czemu są nieściągalne? z powodu podobnych kłopotów kontrahentów? ogólnie niech tex złoży też im wnioski o upadłość wiem że sygnity wisi im jakieś 9mln
Edytowany: 5 listopada 2009 21:38
|
|
Wysłane:
6 listopada 2009 07:56:23
enforces napisał(a):Cytat:Część należności jest nieściągalnych, może nie były ubezpieczone i zobaczymy w kolejnych raportach odpisy. Pytanie brzmi, jaka część? a wiadomo czemu są nieściągalne? z powodu podobnych kłopotów kontrahentów? ogólnie niech tex złoży też im wnioski o upadłość wiem że sygnity wisi im jakieś 9mln Podkreślałem że to tylko moja hipoteza że w ogóle mają dużo nieściągalnych należności, lub po prostu nieudolnie działają w kwestii windykacji. W każdym razie coś jest na rzeczy że należności w bilansie 111 mln a w kasie pusto?
|
|
0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 2 104
Wysłane:
6 listopada 2009 10:40:03
przy kursie: 2,95 zł
Studencki jest chory i nie może przychodzić do pracy. Może do sądu też nie będzie mógł przyjść? Czy zwolnienie lekarskie prezesa może spowodować przełożenie rozprawy w sądzie?
|
|
0 Dołączył: 2009-02-05 Wpisów: 213
Wysłane:
6 listopada 2009 11:03:40
nocnygracz napisał(a):Studencki jest chory i nie może przychodzić do pracy. Może do sądu też nie będzie mógł przyjść? Czy zwolnienie lekarskie prezesa może spowodować przełożenie rozprawy w sądzie? oczywiście że z tego powodu jest możliwe przełożenie rozprawy. No chyba że wystawi jakieś pełnomocnictwo.
|
|
Wysłane:
6 listopada 2009 11:18:49
Ja z kolei czytałem, że "Brak udziału dłużnika na rozprawie nie tamuje postępowania o ogłoszenie upadłości." (np. tu: www.eporady24.pl/upadlosc_i_wy...)
|
|
|
|
Wysłane:
6 listopada 2009 11:24:40
Chwilę temu ktoś kupił z górnego koszyka 36 akcji, zaraz potem ktoś oddał cios i wrzucił do koszyka dolnego tę sama ilość. Co to za wyniszczające wymiany ciosów!
|
|
10 Dołączył: 2009-08-13 Wpisów: 58
Wysłane:
6 listopada 2009 11:37:22
Ciekawa hipoteza z tymi ewentualnymi należnościami nieściągalnymi!
To by logicznie tłumaczyło czemu wcześniej nie zamknęli (lub nie sprzedali kiedy jeszcze trwała konsolidacja i można było) tej ewidentnie schyłkowej i trwale nierentownej działalności handlowej.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-23 Wpisów: 71
Wysłane:
6 listopada 2009 11:40:46
95147 napisał(a):enforces napisał(a):[quote]Część należności jest nieściągalnych, może nie były ubezpieczone i zobaczymy w kolejnych raportach odpisy. Pytanie brzmi, jaka część? a wiadomo czemu są nieściągalne? z powodu podobnych kłopotów kontrahentów? ogólnie niech tex złoży też im wnioski o upadłość wiem że sygnity wisi im jakieś 9mln sygnity im nie wisi bo jest proces w tej sprawie, to byla kara za niewywiazanie sie texa z terminu zakonczenia prac nad jakims projektem gisowym. co ciekawe tex nie zrobil rezerwy tylko przeforwardowal 10 baniek na podwykonawcow ktorzy takiej kasy nigdy nie mieli i nie beda miel.. moze to takie naleznosci maja
|
|
Wysłane:
6 listopada 2009 17:17:56
bywalec napisał(a): sygnity im nie wisi bo jest proces w tej sprawie, to byla kara za niewywiazanie sie texa z terminu zakonczenia prac nad jakims projektem gisowym. co ciekawe tex nie zrobil rezerwy tylko przeforwardowal 10 baniek na podwykonawcow ktorzy takiej kasy nigdy nie mieli i nie beda miel.. moze to takie naleznosci maja
10 mln tutaj nie robi wielkiej różnicy. Już za kilka dni dowiemy się czegoś więcej... o ile nie przełożą publikacji raportu. W każdym razie będzie ciekawie. Ryzyko duże ale jeśli będzie jakieś dobre info to też zarobek sowity.
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
6 listopada 2009 17:46:12
Świeżynka Cytat:Zarząd Techmex S.A informuje, że dnia 5 listopada 2009 r. Spółka otrzymała zawiadomienie z ING Bank Śląski S.A. o przejęciu na własność 450 000 (czterysta pięćdziesiąt tysięcy) akcji Spółki Techmex S.A (co stanowi 5,38% kapitału zakładowego Spółki i uprawnia do 450 000 głosów na WZA, co stanowi 5,38% ogólnej liczby głosów na WZA) należących do Pana Jacka Studenckiego. Przejęcie akcji nastąpiło w dniu 29 października 2009 r. w oparciu o zapisy dwóch Umów ustanowienia zastawu rejestrowego na prawach z papierów wartościowych, zawartych pomiędzy ING Bankiem Śląskim a Panem Jackiem Studenckim dnia 20 lutego 2008 r. Zgodnie z otrzymanymi informacjami, Zarząd Techmex S.A. zawiadamia, że: 1. Przed nabyciem w/w akcji ING Bank Śląski S.A. nie posiadał akcji Techmex S.A. 2. W dniu 2 listopada 2009 r. ING Bank Śląski S.A. posiadał 319 229 (trzysta dziewiętnaście tysięcy dwieście dwadzieścia dziewięć) akcji Techmex S.A., co stanowi 3,81% kapitału zakładowego Spółki i uprawnia do 319 229 głosów na WZA, co stanowi 3,81% ogólnej liczby głosów na WZA. 3. ING Bank Śląski S.A. nie zamierza zwiększać udziału w ogólnej liczbie głosów w okresie 12 miesięcy od złożenia zawiadomienia. 4. Podmioty zależne od ING Banku Śląskiego S.A. nie posiadają akcji Techmex S.A. gpwinfostrefa.pl/palio/html.ru...Zastanowię się głębiej co to znaczy, oprócz tego co widać.
Edytowany: 6 listopada 2009 17:46
|
|
Wysłane:
6 listopada 2009 17:53:03
Cytat:3. ING Bank Śląski S.A. nie zamierza zwiększać udziału w ogólnej liczbie głosów w okresie 12 miesięcy od złożenia zawiadomienia. Jeśli już szukamy treści między wierszami - to może sugerować, że zależy im, żeby ceny akcji nie wzrosły. Może to dodatkowa presja na J.S. w negocjacjach?
|
|
Wysłane:
6 listopada 2009 18:05:32
A więc to oni walili w rynek akcjami i to w dodatku akcjami Studenckiego. W dniu 2.11 mieli 3,81% akcji, a 29.10 przejęli ich 5,38%. Dalej już nie musieli meldować, do teraz pewnie pozbyli się wszystkiego. W czwartek 29.10 zaobserwowalśmy na Techmeksie prawie pięciokrotny wzrost liczby obróconych akcji względem środy 28.10.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
6 listopada 2009 18:06:48
panowie zastanowcie sie jaki bank bedzie szedl na jakiekolwiek uklady jezeli maja 100% zabezpieczen pod udzielone kredyty. Wezma co do nich nalerzy i tyle. A reszta bedzie sie bujala jezeli banki wezma wszystko co sie da to co reszta dostanie ??? Pewnie nic bedzie likwidacja i nie piszcie ze c/wk jest iles tam bo obecnie mozna sobie w buty ten wskaznik wlozyc.
|
|
0 Dołączył: 2009-03-14 Wpisów: 162
Wysłane:
6 listopada 2009 18:07:04
Raport powinien wiele wyjasnic, choc widzac co prezes robil wczesniej (skup wlasny akcji po cenie do 10 zeta, gdy musial wiedziec, ze spolka ma lub bedzie miala klopoty!) to nie zdziwilbym sie, gdyby byl lakoniczny z licznymi niedomowieniami. Ale, skoro ING przejal 450 000 akcji, a mieli 2 listopada 319 229 tzn., ze wywalali. Moze juz pozbyli sie ich calkowicie na gorce z 4 listopada.
|
|
Wysłane:
6 listopada 2009 18:09:37
Taurus80 napisał(a):panowie zastanowcie sie jaki bank bedzie szedl na jakiekolwiek uklady jezeli maja 100% zabezpieczen pod udzielone kredyty. Wezma co do nich nalerzy i tyle. A reszta bedzie sie bujala jezeli banki wezma wszystko co sie da to co reszta dostanie ??? Pewnie nic bedzie likwidacja i nie piszcie ze c/wk jest iles tam bo obecnie mozna sobie w buty ten wskaznik wlozyc. A nie cieszy Cię, że zabezpieczeniem banków jest nie tylko majątek spółki, ale i prywatne udziały prezesa? Na tej akcji spółka nic nie straciła, czego się nie da powiedzieć o Studenckim. Może rzeczywiście biedak miał zawał ...
Edytowany: 6 listopada 2009 18:10
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.