afosenrp
Advertisement
PARTNER SERWISU
swkfperd
47 48 49 50 51
1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 18 czerwca 2022 16:46:33 przy kursie: 48,50 zł
Informacja o PM wpłynie negatywnie na kurs akcji. Pytanie o skalę. Koszty PM obciążać będą bieżące koszty do końca 2024 r. jeżeli nie będzie wątpliwości że KPI z PM zostaną osiągnięte. Wolumen sprzedaży jaki musi osiągnąć spółka aby wykazać zysk po premierze gry rośnie. Rośnie dlatego też ryzyko porażki.

Dla mnie wygląda to tak jakby Makuszewski chciał zachować płace na obecnym poziomie dając sporą marchewkę pracownikom. Może część ludzi komunikowała chęć odejścia. Widać że zagrał mocno, aby utrzymać ludzi więc ryzyko odejść kluczowych pracowników musiało być spore.

Co zrobi 11bit dla mnie jeszcze za wcześnie aby się wypowiadać.

Nie podobało mi się komunikowanie przez spółkę, że straty są zgodne z budżetem. Bardzo słabo to wyszło IMHO.

orzech
98
Wpisów: 915
Wysłane: 18 czerwca 2022 21:04:15 przy kursie: 48,50 zł
Czy popisuje tutaj jeszcze czasami kolega Elemis?
edit, sprawdziłem sobie i ostatni wpis kolegi elemis w tym wątku to lipiec 2021 więc z tą odpowiedzią może być kiepsko..
Edytowany: 18 czerwca 2022 21:11

kojo
42
Wpisów: 227
Wysłane: 19 czerwca 2022 01:26:21 przy kursie: 48,50 zł
Czy gdzies sa dostepne KPI programu?

Elemis
86
Wpisów: 334
Wysłane: 19 czerwca 2022 10:26:10 przy kursie: 48,50 zł
orzech napisał(a):
Czy popisuje tutaj jeszcze czasami kolega Elemis?
edit, sprawdziłem sobie i ostatni wpis kolegi elemis w tym wątku to lipiec 2021 więc z tą odpowiedzią może być kiepsko..

11Bardzo długich miesięcy? No tak. Od ostatniego posta trochę czasu minęło. Pozostaję jednak stałym czytelnikiem forum. Jestem też wciąż w kontakcie z Akcjonariuszami i kto chce się ze mną skontaktować - robi to bezproblemowo

Wywołany niejako do tablicy pozwolę sobie napisać post podsumowujący ostatni tydzień. Zaznaczam, że stanowi on moje osobiste zdanie, a nie jest statementem Spółki jako takiej.

1. To, na co absolutnie w pierwszym rzędzie zwróciłbym uwagę, a co zdaje się jednak (jeszcze) większości umykać - to reakcja community na wypuszczony niedawno fragment Game Playa. Od momentu jego publikacji ( 21 :42 czasu polskiego w niedziele 12 lipca ) aż do teraz nasza grupa Steam zwiększyła się z 8989 uczestników do wartości ( na godzinę 8:32 ) 14 660. Niemal sześcio tysięczny przyrost grupy przekłada się także na wzrost miejsca na global wishlist o 80 miejsc. Aktualne miejce ( 103 ) jest już niemal o włos od pierwszej setki.I zupełnie o włos od bardzo ciepło przyjętego tytułu Gord

Od momentu startu 11B Publisher Sale znajdujemy się w pierwszej 5tce najszybciej rosnących gier ( pod kątem przyrostu grupy ) na całym Steam. Wyprzedzając takie tytuły jak Starfield lub Stray A nawet Frostpunk 2 i The Alters Był interwał 24 godzinny, w którym wyprzedzał nas jedynie Cult of The Lamb

Spółka nie zdecydowała się jak dotąd podać wielkości swojej Wish Listy. W ramach ciekawostki jednak napiszę, że cytowana tu przez kogoś gra Forever Skies studia Far From Home robiąca niemałą furorę na Steam ogłaszała przekroczenie 100 tysięcy osób na swojej w dniu 25 kwietnia. Od tego czasu rosła ona dynamicznie, między innymi publikując kolejny minutowy materiał filmowy.

The Invincible przeskoczył na Globalach ten tytuł w piątek rano. De facto przy początku Publisher Sale.

Daje to pewne dane do dokladniejszej estymacji naszej WL. Mamy też podstawy sądzić, że jej dynamiczny wzrost jeszcze potrwa.

2. Deal z 11bit Studios, jest kolejną rzeczą, o której chciałbym napisać. Choć spółka nie zdecydowała się podać wszystkich jego parametrów, ( co przecież jest standardem w branży ) rynek zna wiele interesujących informacji.

Z komunikatu ESPI wiemy, że wartość powyżej 50% zysków z gry ( po zwrocie kosztów wydawcy )pozostanie dla Starwarda Industries. Że deal zabezpiecza zmodyfikowany budżet gry.

Z konferencji Inwestorskiej 11b wiemy, że ma się 1/260 szans być wydawanym przez naszego partnera

Z doświadczenia rynkowego, że znacznie mniejsze i tańsze gry 11b potrafi monetyzować w wielkościach 1 i 2 milionów sztuk.

3. To co jest zdecydowanie mniej przyjemne, a o czym powinienem także napisać. Przełożenie premiery na rok 2023. Nie jest to nic, co chcielibyśmy czytać. Rozumiem także w pełni rozgoryczenie Akcjonariuszy. Sam nim jestem. Nie mniej jednak każdy projekt Game Dev ma zawsze 2 ryzyka. Jednym z nich jest opóźnienie premiery. Jest to ryzyko duże i w ogromnej większości przypadków materializujące się. Drugie - jeszcze większe w moim rozumieniu ryzyko - to premiera przedwczesna. Nie w pełni umożliwiająca wykorzystanie wszystkich możliwości monetyzacji tytułu. Dopuszczająca kompromisy w jakości wszelkiego rodzaju. Czy z perspektywy czasu akcjonariusze największej polskiej spółki game dev nie woleliby po raz kolejny czytać raportu o przełożeniu premiery gry w grudniu 2020?

Odpowiadając na pytania i wątpliwości kolegów @GRAF78 i @1Ketjow

Program Motywacyjny tej właśnie wielkości został już uchwalony na ZWZA w dniu 16 czerwca 2021. Został uchwalony bez głosu sprzeciwu przez obecnych. Jeśli byłeś na nim także Ty - nie wyraziłeś w stosunku do niego żadnych wątpliwości.

Nie obserwuję żadnego masowego odchodzenia pracowników ze spółki. Team z biegiem czasu raczej zwiększa swoją objętość i pozostaje pod kątem objętości CV jego członków bardzo mocną stroną Starwarda. Odnosząc się do niektórych ostatnich wypowiedzi na forum - osobiście uważam, że najważniejszym elementem wyceny spółki z branży są właśnie ludzie i pisanie o braku różnicy w tym kto tworzy daną gre - uważam za mylne
Edytowany: 19 czerwca 2022 10:36

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 19 czerwca 2022 13:04:34 przy kursie: 48,50 zł
Uczciwy program motywacyjny powinien wygladać tak że po sukcesie gry Spółka skupi akcje z rynku za nadwyżki gotówki i przekaże wybranym pracownikom którzy się do tego sukcesu przyczynili, a co mamy? sukcesu jeszcze nie ma a 200.000 akcji jest rozdawane na prawo i lewo z przydziałem do XI2024 a co potem? kolejny gry projekt dalej trzeba motywować więc kolejny dodruk 200 a może 300 tysiecy? Nie spodziewałem sie takiego zagrania ze strony Starwarda bo jak pamietamy dev team posiada duże pakiety od początku istnienia. Nie wiem czy wiedza ale dodruk akcji zmniejsza wartość ich pakietów niczym sie to nie różni od inflacji jaką mamy obecnie spowodowana drukowaniem pieniądza.

Jestem ciekaw co 11Bit na to rozwodnienie? bo zejdą poniżej progu 5%

Elemis
86
Wysłane: 19 czerwca 2022 16:44:46 przy kursie: 48,50 zł
GRAF78 napisał(a):
Nie spodziewałem sie takiego zagrania ze strony Starwarda bo jak pamietamy dev team posiada duże pakiety od początku istnienia

Każda osoba żywo zainteresowana losami spółki - wie za to doskonale, że PM takiej właśnie wielkości został przegłosowany już w 2020 roku. Następnie - ponownie w 2021.

Aktualne głosowanie dotyczy dokładnie tych samych akcji. Nie ma mowy o nowej emisji. Zostaje jedynie wydłużony czas na przyznanie akcji.

Dla nie wtajemniczonych napiszę. Prezes spółki oraz dev-team posiada lock-upy na swoje akcje powiązane ściśle z terminem wydania gry. Przełożenie premiery gry - stanowi zatem przedłużenie braku możliwości handlu i niedogodność także dla nich.

GRAF78 napisał(a):
Jestem ciekaw co 11Bit na to rozwodnienie? bo zejdą poniżej progu 5%

1. Nie znam matematyki stojącej za tą tezą. Moje rozumienie natomiast pozostaje takie. Wyemitowanie pełnej wielkości PM oraz dodruk akcji w specjalnej emisji dla 11 bit w dalszym ciągu nie sprawi przekroczenia 2 milionów ogólnej liczby akcji. 11B planuje kupić ich od nas 100 000 - co będzie zatem stanowić ponad 5% ogółu także po rejestracji wszystkich akcji

2. 11 Bit prowadziło ze Starwardem staranne i bardzo kompleksowe negocjacje. Przed wyborem nas z grona 260 kandydatów sprawdziło zatem z pewnością bardzo dobrze potencjał naszego studia, ludzi, IP. Można zatem założyć, że na Brzeskiej 2 doskonale wiedzą o Programie Motywacyjnym Starwarda Industries

3. Ponadto zważając na bardzo obiecujący początek współpracy - nie jestem w stanie przewidzieć i nie zamierzam spekulować ile akcji STA będzie posiadać 11b w 2024 roku. Wiem tylko z pewnością, że posiadają oni 40% Fools Theory.

Proponowałbym także poświęcić odrobinę uwagi drugiej uchwale NWZA. Tej o emisji 75 000 akcji po cenie 79pln. Doceniłbym także ruch Prezesa, który swoją sprzedażą ułatwił ustawienie widełek cenowych emisji właśnie na tej wartości i ograniczył rozwodnienie Akcjonariatu.

GRAF78
93
Wysłane: 19 czerwca 2022 17:05:29 przy kursie: 48,50 zł
Program motywacyjny bez określonych KPI z uzaniownym rozdawnictwem warrantów nie jest wporzadku, szczególnie jesli jest tak olbrzymich rozmiarów - ponad 10% wszystkich akcji juz przed premiera pierwszej gry. Przypominam wartości PM przy dzisiejszym kursie to prawie 10mln PLN.
Dziwie się trochę że Prezes wraz z kluczowymi osobami tak ślepo to popierają bo ich udział w akcjonariacie ulegnie znacznemu zmiejszeniu. (To nic innego jak inflacja).

@Elemis, trzymajmy się faktów
wg stooq obecna liczba wszystkich akcji: 1.875.995 akcji dodajemy 75.000 akcji z emisji dla 11Bit i dodajemy 200.000 akcji z programu motywacyjnego to mamy: 2.150.995
a 5% z 2.150.995 to: 107.550 akcji a więc 11Bit posiadający 100.000 akcji spada poniżej 5% progu a 5% udział w akcjonariacie jak rozumiem jest cześcią dealu wydawniczego.

Osobiście uważam że powinny zostać do PM uchwalone KPI (Key Performance Indicators) a sam program zostać ograniczony ilościowo o 50% - co wcale nie musi oznaczać strat dla osób bioracych w nim udział.
Edytowany: 19 czerwca 2022 17:11

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 19 czerwca 2022 18:45:56 przy kursie: 48,50 zł
Na początek mam jedno pytanie. Dlaczego mimo uchwal PM nie został wcześniej zrealizowany?

Wszyscy wiemy że dlatego że nie było szansy na jego realizację skoro miał trwać do 30.06.2023 r. ( Pomijam kwestie czy jego wielkość jest/była w cenie akcji - zobaczymy po notowaniach). Do kiedy ma trwać nowy PM? 31.12.2024 r. Czy to znaczy że premiera gry jest planowana na 2 połowę 2023 r.? Tu dużo powiedzą warunki PM o ile spółka je ustali, bo przez kilka lat nie zrobiła nic w tej sprawie.

Nie ustalając zasad PM w latach wcześniejszych spółka uniknęła księgowania kosztów z nim związanych i nie byłoby to dzisiejsze wielkości tylko znacznie wyższe koszty, bo kurs akcji był dużo wyższy w przeszłości. Pracownicy wiedzieli o PM i o tym że nic spółka nie zrobiła w tej sprawie. Wątpię aby był to czynnik motywujący pracowników. Poza tym wysokość premii maleje z biegiem czasu, co również ich nie motywuje jak przypuszczam.

W jednym poście piszesz o sprzedaży w milionach sztuk realizowanej przez 11bit i WL The invincible na poziomie stu kilkudziesięciu tysięcy. To zupełnie inne poziomy wielkości.

Następna kwestia to współpraca z 11bit. Podział przychodów jest po pokryciu kosztów wydawniczych. Pisanie, że Starward ma udział powyżej 50% jest półprawdą, bo koszty wydawnicze są wyłączone z tych procentów. Myślę że 1 mln USD na koszty wydawnicze to minimalny wydatek. Do tego Starward musi pokryć koszty produkcji gry (minimum 11 mln zł). Wychodzi więc że Starward aby wykazać zysk musi wykazać przychody ponad 15 mln zł. Teraz dochodzi PM o wartości 8-10 mln zł. Razem 23-25 mln zł. Te koszty mogą być pokryte przychodami, których podział z 11bit jest nieznany. Wydaje mi się, że sporo oczekujesz od akcjonariuszy skoro spółka jest startupem.

Piszesz o tym jaką sprzedaż 11bit realizował na swoich grach. Wiem że masz akcje spółki ale pisanie tylko o przychodach i szansach bez wspominania o kosztach jest sporym uproszczeniem rzeczywistości.

Na zakończenie proszę aby spółka wydała komunikat że podtrzymuje jednoczesną premierę na OC i konsole.

Edytowany: 19 czerwca 2022 18:57

Bananowy Joe
14
Wpisów: 24
Wysłane: 19 czerwca 2022 19:44:07 przy kursie: 48,50 zł
Rzuć okiem na prezentację z kwietnia 2021r. "akcje serii F nie zostały jeszcze w całości wyemitowane i należą do Programu Motywacyjnego" tj. nie całość serii F teraz będzie emitowana. Z prezentacji wynika, że na serię F jest lock-up uwalniany 6 i 12 miesięcy od daty premiery gry - pracownicy nie upłynnią akcji przed premierą.

misiekzkrk
9
Wpisów: 42
Wysłane: 19 czerwca 2022 22:03:21 przy kursie: 48,50 zł
@Graf78 ma niestety rację, matematyka się zgadza. Każde rozwodnienie kapitału czy to przed czy po wydaniu gry działa na niekorzyść akcjonariuszy - szczególnie tych wiernych inwestujących długoterminowo!

@Elemis czyli dla nie wtajemniczonych Michał Siennicki "Wiceprzewodniczący rady nadzorczej Niezależny Członek Rady Nadzorczej, przedstawiciel inwestorów indywidualnych. "- przytaczam jakbyście nie wiedzieli do kogo uderzyć na WZA i NWZ i kto powinien być z Wami w kontakcie - Nasz reprezentant w Radzie Nadzorczej który mówi że tylko zaszkodzi nam przełożenie premiery a dodruk akcji już nie koniecznie...

Niestety największy zawód dla mnie to dodruk akcji a jeśli chodzi o PM to wyłączony jest z niego prezes a jemu akurat ekstra akcje się należą za dotychczasową jego postawę szkoda tylko że jest sam i ktoś dobrał mu tak RN (bo to RN będzie przyznawać akcje z PM) - obym się mylił i nie było jeszcze za późno bo niektóre błędy można odkręcić...
Edytowany: 19 czerwca 2022 22:07

Elemis
86
Wysłane: 20 czerwca 2022 06:40:36 przy kursie: 48,50 zł
No to po kolei bo wywiązała się widzę dłuższa dyskusja.

@GRAF78

O Programie Motywacyjnym każdy może mieć swoje zdanie. Dla jednych jest on zdecydowanie za duży. Inni uznają, że Prezes także powinien zostać jego uczestnikiem.

To co chciałem tutaj zaznaczyć- to fakt, że nie jest on żadną nowością. Są to dokładnie te same akcje, o których była mowa w 2020 i 2021 roku. Temat PM jest zresztą znany od samego początku spółki. Nie powinien być on zatem przedstawiany jako zaskoczenie i głosowanie nad "nowym programem motywacyjnym".

@1Katjow

W jednym poście piszę o tym, że 11bit umie monetyzować gry z wydawnictwa. I popieram to przykładami Moonlightera i Children of Morta. Tak. Do tego mam w notatkach jakie grupy miały te dwie gry w momencie swoich premier. Nie były to wielkości abstrakcyjnie większe od tego co The Invincible ma już obecnie. Starward zdaje się być daleki także od powiedzenia ostatniego słowa w kwestii budowania zainteresowania tytułem. The Invincible wydaje się być znacznie potężniejszym IP

Jeśli jednak sądzisz, że w jakikolwiek sposób próbuje naganiać - jesteś w błędzie. Nie roszcze sobie prawa do przewidzenia przyszłej sprzedaży. Mogę ją natomiast estymować na podstawie coraz większej ilości zmiennych:

- ogromnego zainteresowania grą wygenerowanego przez game play i aktualnie pomoc publishera
- współpracą z partnerem, którego oceniam bardzo wysoko
- jakością materiału zaprezentowanego przez Starwarda
- siłą zespołu jaki tworzy tytuł.

I tak - w swoim poprzednim poście zaznaczyłem. "powyżej 50% zysków z gry ( po zwrocie kosztów wydawcy )". Myślę że nie zakrzywiam rzeczywistości

@misiekzkrk

Tak. Niezależnie od uzasadnienia biznesowego, dopracowania gry, zwiększenia scopu. Przełożenie premiery jest zawsze bolesne dla Akjonariatu. Nie jest postrzegane pozytywnie.

Co do emisji - ponownie. Tak. Oczywiście nie każdy się ze mną zgodzi, ale emisje akcji dla 11b i związanie się z tym partnerem oceniam jako informacje pozytywną. I taka współpraca niezmiernie mnie cieszy. Rozumiem, że z jakiegoś powodu dla Ciebie to złe info. Bądź piszesz co do zasady o rozwodnieniu jako takim.

Skoro jednak Prezes jest dla Ciebie dużym autorytetem - być może dasz przekonać się słowom Zarządu, któremu przewodniczy:
"Zdaniem Zarządu taka inwestycja jest korzystna dla Spółki - Spółka pozyska dzięki temu istotnego
akcjonariusza branżowego i dodatkowe środki na rozwój. "

Last but not least. Wygląda na to, że w dniu wczorajszym matematyka zawiodła zarówno mnie jak i Grafa. W przypadku przyznania wszyskich akcji PM i uchwaleniu emisji dla 11b sumaryczna suma akcji spółki wyniesie
800 000 A
390 000 B
244 509 C
110 275 D
67 500 E
200 000 F
114 711 G
73 005 H
27 995 I
75 000 J

2 102 995

Co oczywiście w żaden sposób nie wpływa na fakt, że w momencie uchwalenia emisji dla 11tek ujawniają się one jako akcjonariusz powyżej 5%

misiekzkrk
9
Wpisów: 42
Wysłane: 20 czerwca 2022 08:05:06 przy kursie: 48,50 zł
@Elemis pięknie manewrujesz między argumentami by naciągać rzeczywistość i nie odpowiadać na zarzuty - fakty są takie że PM to 200 k akcji a jeśli uwzględnimy akcje dla 11 bit (czy umowa wydawnicza okaże się dobra to zobaczymy - załóżmy dobry scenariusz) jak ty tylko sugerujesz to + 75 k (bo prezes oddał swoje 25 k by ich było mniej) to mamy 275 k - o tyle rozwadniamy akcjonariat - tracą na tym wszyscy akcjonariusze - łącznie z Tobą z tym że on powinien dostać za swoją postawę od początku istnienie spółki medal za:
- lockup na jego akcje - pozytywnie wpływa na kurs
- oddanie 25 k akcji 11 bit - zmniejszonie ilości akcji na rynku - pozytywnie wpływa na kurs
- nie branie udziału w PM - też nie przykłada ręki do rozwodnienia osobiście akcjonariatu
Niestety między czasie zmienił się zarząd (nadal nie rozumiem czemu osoby z Marketingiem związane są w spółce jeśli to Wydawca będzie robił kampanie przed wydaniem) a i z RN odeszły osoby więc te ciała mocno się zmieniły a tylko kapitan na statku jest cały czas ten sam i mam nadzieje że RN nie pozwoli mu zmienić kursu i Starward wróci na właściwe tory bo w końcu ma do tego prawa - również w większościowym akcjonariacie.

Jeszcze dla wyjaśnieniia i potwierdzenia czy reszta akcjonariuszy tak rozumie projekt zmiany uchwały z dnia 4/11/2018 na NWZ ? : po przyjęciu projektów uchwał PM i jego mechanizm to w przypadku kiedy pracownik (dla mnnie deweloper) podpisze PM ma możlliwość wykazania się w produkcji gry i za zasługi prezes (wyłączony z PM) może nominować RN osoby które powinny dostać akcje z PM a RN musi to wcześniej. Regulamin z KPI na podstawie których będą nominowane osoby zostanie uchwalony przez Zarząd.
Edytowany: 20 czerwca 2022 08:07

GRAF78
93
Wysłane: 20 czerwca 2022 12:11:16 przy kursie: 50,00 zł
Elemis napisał(a):
... Inni uznają, że Prezes także powinien zostać jego uczestnikiem...

też tak uwżam,
Natomiast sam PM powinien być uzależniony od wyników Spółki tak jak ma to miejsce np w przypadku 11Bit a nie polegać na uznaniowym rozdawnictwie warrantów uprawniajacych do objęcia akcji i być traktowany jako element pensji za samo przyjscie do pracy/właczenie kompa.

Elemis powinien określić czy jako członek RN jest uczestnikiem PM bo miał reprezentować interes mniejszościowych akcjonariuszy a widać broni uczestników PM. Ja widze tu konflikt interesów bo każde rozwodnienie jest nie korzystne dla akcjonariuszy (za wyjatkiem tych ktorzy dostaja akcje).

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 20 czerwca 2022 12:23:19 przy kursie: 50,00 zł
No jasne że PM powinien być nagrodą za dobrą sprzedaż gry.
Zwykle tego typu programy mają takie warunki.

Tutaj przykładowy
bigcheesestudio.com/index.php/...

kojo
42
Wysłane: 20 czerwca 2022 12:33:24 przy kursie: 50,00 zł
Cytat:
Natomiast sam PM powinien być uzależniony od wyników Spółki tak jak ma to miejsce np w przypadku 11Bit a nie polegać na uznaniowym rozdawnictwie warrantów uprawniajacych do objęcia akcji i być traktowany jako element pensji za samo przyjscie do pracy/właczenie kompa.

a mamy pewność, że tak PM będzie wyglądał? Bez celów do osiągnięcia - gdzieś to zostało już potwierdzone?

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 20 czerwca 2022 12:35:25 przy kursie: 50,00 zł
Elemis,

jak się startuje z niskiej bazy to wzrosty zwykle są duże. To nie jest nic nadzwyczajnego.
Estymowanie sprzedaży na bazie innych tytułów ma ograniczony sens, bo gry są niepowtarzalnymi produktami.
Rozumiem, że jesteś pewny sukcesu i szukasz argumentów za swoim zdaniem.

Natomiast faktem jest, że poziom sprzedaży musi być bardzo wysoki aby pokryć koszty jakie na dziś są znane. Czy gra będzie aż tak popularna? Nie znam na to pytanie odpowiedzi na dziś.

Natomiast, co do Prezesa. Policzcie ile kasy włożył w spółkę ile kasy wyjął w formie wynagrodzenia i sprzedanych akcji. Będziecie wiedzieć czym obecnie ryzykuje.

Wsadzenie do zarządu ludzi z marketingu ma sens, ponieważ będą uzgadniać z 11bit akcje wydawnicze. To tylko pokazuje jaka to jest kluczowa kwestia dla spółki i że spółka chce mieć kontrolę nad tym aspektem działań 11bit. Bez dobrej akcji wydawniczej sprzedaż nie zatrybi.

Spółka może spaść z wysokiego konia, bo nie ma planu B. Sporo może jeszcze się wydarzyć, bo termin premiery gry jest dalej niepewny.

rrafal
17
Wpisów: 89
Wysłane: 20 czerwca 2022 13:04:54 przy kursie: 50,00 zł
Cytat:
Natomiast faktem jest, że poziom sprzedaży musi być bardzo wysoki aby pokryć koszty jakie na dziś są znane. Czy gra będzie aż tak popularna? Nie znam na to pytanie odpowiedzi na dziś

Ja bym jeszcze dorzucił, że trzeba też pomyśleć o tym, kiedy zostanie wydana kolejna gra. Bazując na Niezwyciężonym to rozsądnie jest założyć, że będzie to 2027/2028.
Edytowany: 20 czerwca 2022 13:05

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 20 czerwca 2022 16:01:22 przy kursie: 50,00 zł
Jedna kwestia wymaga doprecyzowania i wyjaśnienia z mojej strony.

Akcje serii F zostały/zostaną wyemitowane za warranty na akcje serii F. RN uchwaliła Regulamin Programu Motywacyjnego - osoby uprawnione obejmują akcje po wartości nominalnej tj. 0,13 gr. Koszty PM w spółce nie wystąpią, bo to nie PM taki jak np. w CRJ, tylko wynagrodzenie na członków zespołu zapłacone akcjami, za które osoby uprawnione zapłaciły/zapłacą gotówką. Jak rozumiem do tej pory zostało objęte 48.000 akcji serii F w ramach warunkowego podwyższenia kapitału.

Innymi słowy obecnie rozwodnienie kapitału nastąpi w wyniku emisji 75.000 akcji dla 11bit. Emisja akcji F jest warunkowa i do tej pory objęte zostało 48.000 akcji. Do objęcia zostaje więc jeszcze 152.000 akcji.

Kosztów PM w spółce nie będzie (pisałem o kosztach 8-10 mln zł), bo to warunkowe podwyższenie kapitału zakładowego opłacane gotówką przez osoby uprawione.

kojo
42
Wysłane: 20 czerwca 2022 16:38:12 przy kursie: 50,00 zł
Wojtek, to sporo zmienia. Dzięki za korektę.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 20 czerwca 2022 17:41:30 przy kursie: 50,00 zł
Ech. Szkoda gadać. Spółka nie opublikowała Regulaminu Programu Motywacyjnego. Przynajmniej ja go nie mogę odszukać. Wiem tylko, że taka uchwała RN zapadła, bo część akcji serii F została objęta, a bez uchwalonego regulaminu Programu Motywacyjnego nie byłoby to możliwe. Skoro cześć akcji została objęta to nie ma KPI-ów. PM to emisja akcji po nominale dla kluczowych pracowników - wynagrodzenie opodatkowane ryczałtowo. Skoro PM został wydłużony, to zakładam, że część akcji zapewne będzie przyznana pracownikom po premierze gry. Prędzej czy później te akcje wejdą na giełdę.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE STARWARD

47 48 49 50 51

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,486 sek.

vlyvuhyq
idiuqqjb
vrwzxgse
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
iifiztmr
xromypds
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat