Temat:
11BIT
Cytat:Pytanie więc, czy poluzować kryteria selekcji (nie tylko "meaningful"), czy zawęzić (np. "meaningful" gameplay)? A oryginalne motto to nie jest "meaningful enterteiment" ? wg. mnie w wydawnictwie właśnie zapomniano o tym drugim członie. Trzymanie się tej dewizy może okazać się szklanym sufitem dla spółki vide bloober i horrory.
|
|
Temat:
11BIT
Pytanie do osób aktywnie śledzących spółkę. Jakie plany marketingowe są wobec FP2? Wiadomo coś? Zostaje nieco ponad miesiąc do premiery i się zastanawiam czy będzie budowany w jakiś sposób hype, czy mają jakieś inne strategie.
|
|
Temat:
11BIT
Przez weekend pojawiło się trochę materiałów o The Alters i odbiór jest dość pozytywny. W którymś z filmów usłyszałem stwierdzenie, że The Alters może być większym sukcesem niż FP2. No nie powiem, na moją wyobraźnie działa W czerwcu ma być trochę wydarzeń, pewnie zobaczymy coś więcej z obu gier.
|
|
Niedługo powinna się wyjaśnić również sprawa z Polimex. linkaCytat:Polimex Mostostal utworzy rezerwę na stratę w kwocie 101,8 mln zł dotyczącą umowy na realizację elektrociepłowni gazowo-parowej dla Zespołu Elektrociepłowni Wrocławskich Kogeneracja.
|
|
Ministerstwo pracuje nad taryfami ciepła. W businessinsider można przeczytać, że: Cytat: Choć szczegółów jeszcze nie znamy, to można spodziewać się, że rozliczenia będą mniej korzystne dla odbiorców. Mówiąc krótko: może być drożej. A potem: Cytat:"Zmianę rozporządzenia uzasadnia konieczność dostosowania cen ciepła do zaistniałych zmian w otoczeniu makroekonomicznym. Obserwowana sytuacja na rynku paliw w 2024 r. nie potwierdza spodziewanych prognoz dalszego wzrostu cen nośników energii" — napisano w opisie projektu.
"Aktualne uwarunkowania nie przekładają się adekwatnie na ceny ciepła w kształtowanych w sposób uproszczony taryfach dla ciepła wytworzonego w kogeneracji" — dodano. Cytat:"Projekt rozporządzenia ma na celu przyczynić się do urealnienia cen i stawek opłat w taryfach dla ciepła wytworzonego w kogeneracji" — napisano. Przyznam szczerze, że mam problem z interpretacją. Każdy portal jedynie przekleja informację prasową w identycznym kształcie. Kończą się sprzyjające warunki na KGN czy jeszcze polepszają?
|
|
Temat:
11BIT
Pewnie mnie zlinczujecie, ale nie uważacie, że w oczekiwanym od kilku lat oknie premierowym PE w okolicach 10-15 (jak ktoś wyżej przywoływał) to wcale nie jest tak nisko? Tym bardziej, że na kolejny przeskok o piętro wyżej trzeba będzie trochę poczekać, i nie jest to łatwe. Widać, że sentyment do gierek na GPW się zmienił, sama branża też coraz trudniejsza.
|
|
Temat:
RENDER
Edit:
Oczywiście, że źle. Nie wliczyłem negatywów.
Październik P 272 / N 28 Listopad 425 / 30 Grudzień 1719 / 215
Razem: 2628
|
|
Temat:
RENDER
Październik 272 Listopad 425 Grudzień 1719 Razem: 2416 250 000 / 2415 = Cytat:pi razy oko 70 kopii na recenzję. (a niektórzy bajali tu o ponad 100) ? Czy źle liczę komentarze?
|
|
Temat:
STARWARD
sasky napisał(a):Jak informuje Puls Biznesu, 11 bit studios zaczęło zarabiać na Niezwyciężonym "Przychody ze sprzedaży „Niezwyciężonego” pokryły koszty studia wynikające z umowy wydawniczej" www.pb.pl/11-bit-studios-juz-z... Jak to rozumieć? Pokryte koszty nie zawierają inwestycji w akcje?
|
|
Temat:
RENDER
Vox napisał(a):dla porównania, GH miał ok 250 komentarzy dziennie, po premierze coop. sprzedaż lekko rozczarowywuje. 87/250=0.348 pomnóż jeszcze przez stosunek przyrostu followersów to wyjdzie jeszcze mniej :)
|
|
Temat:
RENDER
Panowie Vox i Rubik, myślę że troche zaniżacie sprzedaż. Gra utrzymuje się cały czas na stałym poziomie na Global Best Seller. Zestawiłem to z Thief Simulator 2 dla którego są dane za 72h - 42k sprzedanych sztuk.  kliknij, aby powiększyćZobaczcie, ze po 42h TS2 osunął się w rankingu a MD2, także można przyjąć że MD przez ok 30h sprzedawał się lepiej niż TS2. Mało tego, MD cały czas utrzymuję się na tych samych pozycjach. Właściwie teraz, zakres GTS w jakim porusza się MD jest węższy niż podczas premiery. Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę, że jest teraz dość gorący czas na steam, i sprzedaż gier w ogóle jest bardzo wysoka. Zlepiając to wszystko w całość, jeśli do jutra gra utrzyma się w podobnych widełkach rankingu to sprzedaż 100k w 6 dni to jest absolutne minimum. Niedługo skończy się aktualna promocja, ale zaraz potem (21 grudnia) rozpoczyna się winter sale. Z tego co prezes mówił, zaplanowane są akcje marketingowe również na ten okres. Jeśli gra nie straci na widoczności do tego czasu (imo nie straci) to będą kolejne dwa tygodnie bardzo dobrej sprzedaży.
|
|
Temat:
ONEMORE
Cytat:A czemu - skoro GR2 sprzedaje się jakby słabiej - OML właśnie dzisiaj wypuściło komunikat, że dostanie DODATKOWE 0,5mln Euro jako dodatek od 505Games, ponieważ GR2 sprzedał się w ODPOWIEDNIEJ, założonej z góry, ilości egzemplarzy??? skąd te wnioski ? Czytam espi i nie widzę nic co by mówiło i odpowiedniej ilości egzemplarzy. Cytat:oraz w związku z osiągnięciem przez Grę określonych w Umowie wskaźników jakości gry i jej percepcji rynkowej espi
|
|
Temat:
STARWARD
topfacet napisał(a):Prawda jest taka, że jak nie zmieni się diametralnie sprzedaż gry (może świetny deal na GP?), to są takie opcje dla STA: inwestor, projekt na zlecenie, emisja akcji. Będą pożyczki od zarządu, ale one wystarczą na kilka miesięcy a przy tej sprzedaży to nie zobaczą żadnej kasy bo jest recoup.
Z końcowymi ocenami warto wstrzymać się jednak do weekendu. Ciekawe czy 11 bit sie skusi zwiększać zaangażowanie z rynku lub poprzez emisje. Swoją drogą, dziwi mnie trochę, że skoro 11 miał wgląd na to jak wygląda gra to mogli dość dobrze ocenić potencjał sprzedażowy, a mimo wszystko zdecydowali się objąć emisje na dość drogich wycenach.
|
|
Temat:
ONEMORE
Maciej Pieńkowski napisał(a): Jakie macie odczucia odnośnie GR2 ? Będzie z tej mąki chleb ?
Aktualnie GH2 ma mniejsze peaki od GH1, chyba więcej komentarzy nie trzeba. Szkoda, bo to kolejna premiera poniżej oczekiwań.
|
|
Temat:
11BIT
Na razie jest troche drętwo np. od wczoraj lista followers przyrosła o oszałamiające 2. Ale ostatnio wyszperałem wpisy na iksie: link_twitCytat:przed nami jeszcze mocne beaty marketingowe przed premierą. W ostatnim czasie mocno skupiamy się też na na grupach, które nie konwertują aż tak na followersów (zarówno regiony jak i touch pointy tych grup, pamiętajmy że nie samym steamem gra żyje) aktualnie trwa steam next fest Ciekawy jestem tej premiery, na razie patrząc na dynamiki WL to wygląda to kiepsko, choć z drugiej strony jest 40 miejsce WL i dość świeża lista. Mam nadzieje, że premiera będzie na miarę narracji jaką budowano wokół STA kiedy wchodzili na gpw :)
|
|
Temat:
ONEMORE
Cytat:Póki co opinie o ghostrunner 2 są wyśmienite tych co ogrywali demo na Gamescom
Opinie dobre i wygląda na to że utrzymali jakość i to w bardzo krótkim jak na gamedev czasie. To co mnie martwi to, to że moim zdaniem gra się coś nie może przebić marketingowo. Są targi, filmiki na IGN i nawet demo na steam, a mimo to GH2 jest cały czas na dość dalekim miejscu WL. Jeśli do premiery się to nie zmieni, to może być problem z przebiciem poprzedniczki.
|
|
Temat:
11BIT
O The Thaumaturge dalej cisza. Jakoś ciężko mi uwierzyć w premierę w 2023.
|
|
Temat:
11BIT
|
|
Temat:
11BIT
Myślę, że porównywanie do OM to znowu przeginanie w drugą stronę. Moim zdaniem, OM zaliczył fatalny start EA proponując raczej kiepską zawartość i do tego słabej jakości. Wystarczy przyrównać sobie screeny z obu produkcji żeby wyrobić sobie zdanie na ten temat. Dodatkowo w przypadku The Invincible od razu wchodzą do gry konsole, które powinny dać również solidne wsparcie sprzedaży. Co do optymalizacji to na forum STA można znaleźć następujące i swoją wiedzę bazuję właśnie na tym: kojo napisał(a):Cytat:5 maja 2023 11:45:52 przez Vox ładnie zeszli z wymagań. demo je tylko 4GB RAM, a na moim rocznym laptopie bylem w stanie odpalić je w 4K.
biorąc pod uwagę fakt ze rok temu minimum 32GB zalecane, jest super. to powinno zwiększyć mocno baze graczy, z technicznego punktu widzenia Potwierdzam, ja odpaliłem na starym blaszaku (Geforce 1070, Ryzen 5 i SSD) i demo działało bez zarzutów. Full HD ze wszystkimi ustawieniami epickimi. Myślę, że temat optymalizacji jest w dużej mierze już ogarnięty. Wprawdzie zdarzają się jeszcze u niektórych jakieś problemy, ale w mojej ocenie to już brzegowe przypadki. Jeśli chodzi o wishlistę, to patrząc na steamdb widzę w 'Steam game hub followers chart', że na dzień dzisiejszy ~30k a rok temu 8.5k. Czyli ostatni rok dość dynamiczny przyrost. Mówiąc solidna pozycja mam na myśli, że jest z czego startować. Jeśli gra będzie ok i chwyci to sprzedaż też będzie ok. Nie licze tutaj na jakieś wyrywanie z butów i nie wiadomo jakiego zaskoczenia rynku itp itd. Nie wiem czy gra jest nudna, moim zdaniem tak, ale dla mnie każda jest nudna. Tę opinię zostawiam graczom. Zresztą ta premiera jest istotna z punktu widzenia STA, z punktu widzenia 11bit przy tej kapitalizacji to powiedziałbym, że nie bardzo. Chociaż jeśli premiera będzie nieudana to u mnie zapali się lampka ostrzegawcza. Tak jak pisałem bardziej martwi mnie druga gra, która jest póki co daleko w otchłani dlatego ciekaw jestem marketingu i rozwoju sytuacji.
|
|
Temat:
11BIT
Potwierdzone, że w tym roku wydane będą dwie gry z wydawnictwa: The Invincible i The Thaumaturge. O ile gra pierwsza ma już zbudowaną solidną pozycję, o tyle w przypadku drugiej gry nie można tego powiedzieć. Ciekawy jestem jak ten marketing będzie wyglądał, i jaki w ogóle The Thaumaturge ma potencjał sprzedażowy. Mam nadzieję, że w czerwcu się czegoś dowiemy
|
|
Temat:
11BIT
Osobiście nie skreślam premiery FP2 w tym roku. Na forum inwestorskim 11bit została potwierdzona druga runda testów na czerwiec. Teraz najprawdopodobniej pojawią się 11 czerwca na PC Gaming Show. Moim zdaniem, nie muszą ciągnąc tej kampanii kolejny rok. Marka jest znana, a WL spora :) Ale wiadomo, jak się siedzi na papierze to załącza się myślenie życzeniowe
|
|
Temat:
11BIT
PC Gaming Show - 11 Czerwiec. Zapowiada się ciekawie Bold mój Cytat:If there's a game you're eager to hear more about, there's a good chance you'll see it at the show. We're talking appearances from Baldur's Gate 3, Frostpunk 2, Dune: Awakening, a brand-new game from Klei, and—hang on, let me do the maths—51 other games, a significant chunk of which will be completely new reveals. link: link
|
|
Temat:
11BIT
W czerwcu jest sporo wydarzeń gamingowych. Obstawiam na 99%, że zobaczymy coś od STA, myślę że The Thaumaturge też powinien się pojawić skoro mowa o 2 premierach z wydawnictwa. Była, jakaś komunikacja ze spółki w tej sprawie? Staram się śledzić ale zawsze coś umknie :)
|
|
Temat:
PYRAMID
1ketjoW napisał(a):rrafal napisał(a):Słowo klucz to sukces :) może czasy pąpy przed premiera po xxx% za nami Pąpy ??? Co to jest?????? a gdzieś na tt się nabijali i pisali w ten sposób i jakoś mnie to rozbawiło :) poprawna wersja żeby nie bolały oczy: Może czasy wzrostów kursu przed premiera po xxx% już za nami
|
|
Temat:
PYRAMID
Słowo klucz to sukces :) może czasy pąpy przed premiera po xxx% za nami
|
|
Temat:
PYRAMID
jqn napisał(a): Co do obrotu i decyzji podejmowanych na podstawie changelong'a Steamdb - też pozostawiam do indywidualnej oceny czy to poważne. A jakie inne opcje pozostają? Informacje czasem są z discord, a czasem coś można wykopać z twittera. W ostatnim raporcie, termin premiery utrzymano na marzec/kwiecień, a jest już 11 kwiecień i nadal bez żadnej informacji, więc niektórzy reagują nerwowo. Swoją drogą, niezły ostatnio chaos: 1. Zmiana daty na Q2 2023 w czwartek 6.04.2023 (z powodu niezbadanych algorytmów steama). 2. Następnie, w ten sam dzień zmiana powrotna kwiecień 2023. 3. Poniedziałek 11.04.2023 (w święto), znowu zamiana na Q2 2023 :D Szkoda, że w ten sposób to wygląda. Komunikacja ze strony spółki nie musi być częsta, ale fajnie jakby była konkretna.
|
|
Temat:
PYRAMID
Dlatego dodałem edit. Wygląda na to, że im przeskoczyło i znów zmienili na April 2023. W każdym razie termin jest coraz ciaśniejszy i szanse spadają
|
|
Temat:
PYRAMID
Ktoś mógłby pomyśleć, że z każdym przesunięciem premiery spada ryzyko kolejnego przesunięcia. Otóż nie. Edit. W momencie pisania była zmiana na steamdb na Q2 2023, teraz znów jest April  nie ma nudy
|
|
Temat:
PYRAMID
Dzięki za odpowiedzi. Mam nadzieje, że nie położą premiery EA :)
|
|
Temat:
PYRAMID
Przy okazji udanej ostatnio premiery Contraband Police zastanawiam się jaki potencjał ma OM. Porównywalny, czy większy? Macie jakieś opinie? Można się spodziewać pozytywnego zaskoczenia? Z twittera prezesa PLW mamy Cytat:Contraband 49k sold -> pełny koszt produkcji i marketingu zwrócony budżet do 2mln zł zródło: Krzysztof Kostowski TwitterCo daje w przybliżeniu 40 zł zysku z kopii. Biorąc te liczby, zastanawiam czy sprzedaż podobna do Contraband Police będzie sukcesem dla spółki o cap ok 50 mln? Aktualne oceny bety Occupy Mars to 85%. Z tego co widzę to ludzie spędzają długie godziny na gierce: rekordzista 702h, sporo opinii >50h. Daje to pewien optymizm co do obiecanej w marcu/kwietniu premiery, o ile rzeczywiście nastąpi, bo jakoś nie mam zaufania do komunikatów zarządu.
|
|
Temat:
11BIT
to już nawet nie jest kij w mrowisko tylko granatnik
|
|
Temat:
11BIT
jak rozumiem GDC to impreza raczej branżowa i należy po niej się spodziewać ewentualnych materiałów i recenzji dziennikarskich? Obstawiam, że to nie jest miejsce na FP2? Może PAX East? Macie jakieś teorie?
|
|
Temat:
11BIT
Ja stawiam na date premiery w przypadku The Invincible - i myślę, że to będzie to półrocze. Sporo już tych materiałów było, włącznie z rozgrywką i nie wiem po co to przeciągać. W przypadku The Alters oczekuje po prostu kolejnego materiału promocyjnego.
|
|
Temat:
11BIT
Może jednak coś z FP na najbliższych wydarzeniach będzie: Cytat:We'll be ready to start sharing news with you soon! Cytat:We're almost there! twitter.com/frostpunkgame/stat...Profil w twitterze nie jest zazwyczaj wylewny w takie posty.
|
|
Temat:
BOGDANKA
Cytat:Agencja Bloomberg poinformowała, że analitycy Santander BM podnieśli cenę docelową dla akcji spółki do 85,10 zł z 81,9 zł wcześniej, podtrzymując rekomendację „powyżej rynku” linkczyli aneksy ponad 100% a reko +4%  . Czekam na kolejnych
|
|
Temat:
STARWARD
To, że wydadzą ją w tym roku jest raczej pewne, czerwiec czy wrzesień co za różnica? Mnie odnośnie kalendarza ciekawi ile będzie wynosił cykl produkcyjny kolejnej gry i daje małe prawdopodobieństwo, że będzie krótszy niż The Invincible. W związku z tym rodzi mi się pytanie, czy ta premiera zapewni spółce finansowanie do kolejnej premiery (~2028?). Wiem, że to odległa perspektywa ale chyba warto się już zastanowić.
|
|
Temat:
BOGDANKA
Bogdanka to jest ciekawy przypadek dla analityków teraz. Ciekaw jestem pierwszych publicznych rekomendacji/wycen po aneksach. Moim zdaniem, w odróżnieniu od od JSW, tutaj dywidenda jest bardziej prawdopodobna. Niestety to dość długa perspektywa czasowa i jeszcze dużo się może zmienić.
|
|
Temat:
BOGDANKA
Vox napisał(a):trzeba to dokladnie policzyc, ile dodatkowo zarobi Bogdanka.
ale fakty sa takie
- wypadek ubezpieczony, wiec ubezpieczyciel placi - brak kar umownych (dzis espi wspomina sile wyzsza) - ceny +80% (tak rozumiem wartosc kontraktu).
jesli mialem target 80 zl po staremu, to teraz 160zl mnie nie zdziwi. (oczywiscie o ile Sasin i rynki pozwola)
Piszę z pamięci, ale +80% dla całego okresu umownego (chyba od 2017), jeśli dobrze myślę to od 2023 będzie wzrost ok. 112%. Daje to dość sporą dźwignie, nawet po uwzględnieniu podwyżek płacowych. Edit. w 2021 był aneks na wzrost 6%, więc wzrost będzie niższy niz podany wyżej, ale na pewno wyższy niż podany w aneksie.
|
|
Temat:
11BIT
Nie wiem co myśleć o takich przepisach :) Ostatnio próbowałem przeszukać dostępne materiały odnośnie nadchodzących premier i przesłuchałem prezentacje spółki na GWP Innovation Days ( link) (31.10.2022) Poniżej lekko zredagowany cytat ok.11:20: Cytat:Pytanie: Czy dowiemy się czegoś więcej o Vitriolu w tym roku: Odpowiedź 11B: Taka jest nasza intencja. Gdzieś tam mieliśmy pewne opóźnienia w kontekście przygotowania materiałów. Tak, zakładamy, to podtrzymuje, że w tym roku państwo wyraźnie więcej dowiedzą się co to jest za gra i tak naprawdę poznacie państwo tytuł tej gry... Bodajże 5 tygodni później, na forum inwestorskim, pojawia się informacja, że grudzień to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Ciężko na podstawie tych wypowiedzi mieć sensowny "przepis". Niemniej początek kampanii w styczniu/lutym ma sens i sam chce w to wierzyć
|
|
Temat:
STARWARD
Cytat:Natomiast faktem jest, że poziom sprzedaży musi być bardzo wysoki aby pokryć koszty jakie na dziś są znane. Czy gra będzie aż tak popularna? Nie znam na to pytanie odpowiedzi na dziś Ja bym jeszcze dorzucił, że trzeba też pomyśleć o tym, kiedy zostanie wydana kolejna gra. Bazując na Niezwyciężonym to rozsądnie jest założyć, że będzie to 2027/2028.
|
|
Temat:
STARWARD
|
|
kojo napisał(a): ... . W poniedziałek będziesz miał świeżą porcję informacji z sytuacji w Spółce w SF (taką przecież obrali drogę komunikacji), a po sprawozdaniu, jest planowane spotkanie z inwestorami (nie wiem w jakiej formie i gdzie ale taką otrzymałem informację ze Spółki).
Było jakieś spotkanie z inwestorami czy chodziło im o sprawozdanie roczne i spotkania należy się spodziewać na dniach ?
|
|
Temat:
VOTUM
Dziś ciekawy komunikat o umowie z Qair na projekt farmy 130 MW za 4.5 mln euro link. Wg. ostatniego raportu spółka ma pozytywnie zweryfikowane grunty na 561 MWp i analizuje kolejne grunty na 1066.5 MWp. Do tego dochodzą mikroinstalacje i oczywiscie franki. Mam wrażenie, że rynek skutecznie ignoruje te informacje.
|
|
|
|
Temat:
VOTUM
Trwa przeciąganie liny. W innym artykule przeczytasz, że: Cytat:TSUE wskazał, że nieważność umowy nie może penalizować konsumenta, a tak byłoby, gdyby banki po stwierdzeniu nieważności miały prawo do wynagrodzenia za korzystanie z kapitału - oceniła mec. Barbara Garlacz, która reprezentowała polskich frankowiczów przed Trybunałem. ... "Wyrok zatem powiela prokonsumencką linię orzeczniczą i daje zielone światło do stwierdzania nieważności" - uznała mec. Garlacz. linkTylko kto ma racje?
|
|
Temat:
VOTUM
Cytat:23 kwietnia 2021 14:31:37 przez tomcio46 PKO BP chce masowo dogadywać się z klientami poprzez aplikację ONLINE
next.gazeta.pl/next/7,151003,2...
"PKO BP zapewnia, że warunki ugody "będą uwzględniały ocenę otoczenia prawnego i orzeczniczego", czyli bank uwzględni najprawdopodobniej stanowisko ogłoszone przez TSUE. "
Może jednak Votum nie będzie miał takiego eldorado? W tym artykule jest napisane że 30% klientów nie chce ugody. To jest ogromny rynek.
|
|
Temat:
MERCATOR
Jesli sie myle to sypie glowe popiolem i przepraszam. Jak wyglada ta proporcja ?
|
|
Temat:
MERCATOR
Bo to są głównie producenci, nie pamiętam proporcji ale mrc to wiekszosci dystrybucja. Jeśli cena rękawiczek jest na rynku podobna, a spada marza na dystrybucji to chyba wiadomo z jakiego powodu.
|
|
Temat:
VOTUM
Cytat:Ale istotnie ogranicza to zakres ewentualnych roszczeń w dochodzeniu których Votum może reprezentować kredytobiorców. Nie do końca rozumiem dlaczego. Taki wariant jest dalej bardziej korzystny niż przeliczanie kredytu +WIBOR/LIBOR. Masz na myśli przypadki gdzie kredytobiorca jeszcze nie spłacił kwoty pożyczonej ? Jeśli tak to : Cytat:Jeżeli jednak umowa nie może być wykonywana dalej, to należy rozważyć czy jej upadek jest w interesie konsumenta czy też nie. W tej mierze decydujące zdanie ma konsument, to on bowiem przez zgłaszane przez siebie roszczenia i zajmowane stanowisko w procesie ostatecznie określa czy akceptuje skutek w postaci upadku umowy czy też nie (tak jednoznacznie TSUE w wyroku z 3 października 2019 r. w sprawie C-260/18, Dziubak, pkt 50-51). Jeżeli konsument akceptuje upadek umowy, to skutek taki następuje. Czytaj więcej na Prawo.pl: www.prawo.pl/biznes/analiza-py... Jak rozumiem, gdy konsument nie akceptuje nieważności umowy to "odfrankowienie +LIBOR" (Powrót do pytania nr.1 ) Cytat:Banki mają silny argument do skłaniania klientów do ugód, a ugody jak już ruszą ograniczą ilość spraw trafiających do Votum. Efekty dzisiaj wnoszonych pozwów pojawią się za 3-4 lata Ale efekty pozwów złożonych od 2018 powinny być już w następnym roku.
|
|
Temat:
VOTUM
Pojawiła się ciekawa analiza pytań do SN. linkPolecam przeczytać całość, a zacytuję tylko część, która odnosi się do kwestii poruszonej przez @antyteresa: Cytat:Sprawę może ewentualnie popsuć orzeczenie NSA z 25 marca, bo w pytaniach do Izby Cywilnej jest między innymi takie:
Cytat: Czy w razie uznania, że postanowienie umowy kredytu indeksowanego lub denominowanego odnoszące się do sposobu określania kursu waluty obcej stanowi niedozwolone postanowienie umowne i nie wiąże konsumenta, możliwe jest przyjęcie, że miejsce tego postanowienia zajmuje inny sposób określenia kursu waluty obcej wynikający z przepisów prawa lub zwyczajów?
Czyli jak rozumiem, jak wypada klauzula abuzywna, to czy sąd może tam wstawić inną, uzależnioną od kursu walutowego. Taka możliwość mogłaby zmienić dotychczasową linię orzeczniczą, choć odpowiedź twierdząca wydaje się mało prawdopodobna. W artykule znajdziemy fragment gdzie jest napisane: Cytat:Polska ustawa antyspreadowa różni się więc znacząco od rozwiązania węgierskiego, które z mocą wsteczną dokonało wszystkich przeliczeń zobowiązań wynikających z umów kredytów na podstawie kursu Narodowego Banku Węgier. Jak uznał TSUE w wyroku z 14.03.2019 r. w sprawie Dunai, C-118/17 takie rozwiązanie ustawowe, aczkolwiek likwiduje tzw. klauzulę spreadu walutowego, to jednak nie może pozbawiać konsumentów prawa do kwestionowania uczciwości tzw. klauzuli ryzyka walutowego, a więc powiązania kredytu z kursem waluty obcej.
Skoro więc polski ustawodawca nie przewidział żadnych przepisów dyspozytywnych, ani przepisów, które znalazłyby zastosowanie, gdyby strony się na nie zgodziły, to należy uznać, że w zakresie kredytów indeksowanych i denominowanych nie istnieją reguły, co do których można byłoby uznać, że zostały ustanowione przez ustawodawcę z wyważeniem interesów stron, a zatem korzystają z domniemania uczciwości i mogłyby znaleźć zastosowanie dla uzupełnienia umowy.
Jak rozumiem, potwierdza to wcześniejszą tezę, że odpowiedź twierdząca wydaje się mało prawdopodobna. Osobiści dziwi mnie podejście banków i zwlekanie z ugodami, to tylko napędza klientów m.in. dla Votum. Marzec to był kolejny miesiąc ze sporą liczbą nowych pozwów. Dodatkowo jak można wyczytać w rp linka: Cytat:Spośród zwycięskich dla klientów wyroków w marcu ponad 80 proc. dotyczyło stwierdzenia przez sądy nieważności umowy. Tylko 10 proc. orzeczeń dotyczyło tzw. odfrankowienia kredytu (przewalutowania po kursie z dnia zaciągnięcia przy zachowaniu stawki LIBOR). To wskaźnik znacznie wyższy niż rok temu (wtedy proporcje wynosiły odpowiednio 60:40). Mam nadzieję, że kolejny raz już nie będą przekładać terminów posiedzeń
|
|
Temat:
SNTVERSE
DJ1910 napisał(a):Na biomedzie jest grane kilka tematów.
Onko BGC , lek z osocza i produkcja szczepionki.
Stąd taki wysoki marCap nie robi na nikim żadnego wrażenia.
Wypali z tego cokolwiek i będzie marCap 2 lub 3x wiekszy. w 3 dni zmieniłeś zdanie ?
|
|
Temat:
VOTUM
15.03.2021 pojawił się raport analityczny BOŚ. Dużo rzeczy pokrywa się +/- z tym co napisał Anty, ale dodatkowo analitycy pokusili się o oszacowanie wartości "frankowego tsunami" i jaka część tortu może przypaść na Votum. Cytat:W grupie banków, gdzie dostępne będą ugody dla klientów, zakładamy, że 80% klientów spłacających kredyty frankowe zdecyduje się na skorzystanie z szybkiej ścieżki ugód, a pozostałe 20% będzie chciało walczyć w sądzie. W przypadku pozostałych instytucji będzie dostępna wyłącznie droga sądowa, zakładamy tutaj, że trzy czwarte tej grupy klientów spróbuje dochodzić swoich roszczeń na drodze sądowej. Przy takich założeniach, rynek roszczeń, które mogą być dochodzone przez klientów banków szacujemy na ponad 30 mld złotych, z czego założenie wynagrodzenia dla kancelarii odszkodowawczych na poziomie 20% zasądzonych korzyści dla klienta, przekłada się na potencjalną wartość rynku na poziomie około 5,8 mld złotych. Względem naszych założeń przychodów z tego rynku dla Votum skutkuje to udziałem Spółki na poziomie około 19%. bossa.pl/analizy/wsparcie-pokr...
|
|
Temat:
OTLOG
Pozwolę sobie odświeżyć wątek. Wygląda na to, że spółka przebyła długą drogę i wraca do rentowności. Cytat:Pomimo ograniczenia skali działalności i koncentracji wyłącznie na Działalności Kluczowej, dzięki dokonanym efektom restrukturyzacji, Grupa OTL będzie mogła osiągnąć na tej działalności ponad 40 mln zł wyniku EBITDA począwszy od roku 2021, bez uwzględnienia wyniku Luka Rijeka d.d. (LR). źródłoWidać, że nowe stery (Konrad Hernik) mają dobry wpływ na spółkę. Sam prezes zarządu chyba również wierzy w swoje działania bo ostatnimi czasy kupował akcje.
|
|
pivovarit napisał(a):Jako obserwator serdecznie podziękuję za posty w stylu "wydaje mi się, że nie wytrzyma", gdyż nie wnoszą one nic konstruktywnego do dyskusji. Otóż to. Jeden magik 18.02.2021 na podbitce wieszczył wybicie do 300 zl a nawet nie poczekał na zamknięcie sesji i jeszcze innym pisał że ich boli d**a, że rośnie. Właściwie takie posty mogłyby zostawać, żeby każdy mógł wyrobić sobie opinie na temat analiz poszczególnych użytkowników.
|
|
Temat:
XTB
Wg. mnie koszty nie zostały zawyżone, polecam sprawdzić dokładnie raport. W Q4 w porównaniu do Q3 mamy (w przybliżeniu): - 2.5 mln wzrostu na wynagrodzenia i świadczenia pracownicze. - 13 mln wzrostu na marketing - 2mln wzrostu na usługi obce - 1 mln na koszty prowizji - 4 mln na pozostałe koszty w sumie ok 22.5 mln + reszta pozycji o mniejszym udziale, których nie wymieniłem. To pokrywa się z różnicą na kosztach działalności operacyjnej. Nie szukałbym tutaj drugiego dna. Osoby które piszą o 30 mln rezerw mają chyba na myśli zdanie: Cytat:kosztach wynagrodzeń i świadczeń pracowniczych, wzrost o 33,0 mln zł głównie za sprawą utworzonych rezerw na zmienne składniki wynagrodzeń (bonusy) oraz wzrostem zatrudnienia; Sęk w tym, że to się odnosi do całego roku 2020 a nie Q4, więc nie wiem skąd przeświadczenie, że wynik zaniżony przez wynagrodzenia. Dalej jest jak wół napisane: Cytat:W ujęciu k/k koszty działalności operacyjnej wzrosły o 23,1 mln zł głównie za sprawą wyższych o 12,9 mln zł nakładów marketingowych oraz wyższych o 3,9 mln zł pozostałych kosztów, oraz wyższych o 2,6 mln zł kosztów wynagrodzeń i świadczeń pracowniczych. Także, tutaj jedynie pytanie jakie się nasuwa, to czy koszty poniesione na marketing i prowizje z handlu akcjami i ETFami, zaczną owocować w kolejnych kwartałach w postaci zwiększonych przychodów i zysku. Słuchałem wczoraj tej konferencji i było mówione, że spółka jest zadowolona z konwersji. Dodatkowo, można liczyć na bardziej sprzyjające otoczenie rynkowe, to jest "długie trendy". I takich ludzi w xtb bym sobie życzył Cytat:Ja rozmawiałem z brokerem walutowy z banku który grał i gra na rynku forex. Stracił wszystko trzy razy a zajmował się tym zawodowo.
|
|
Temat:
XTB
Cytat:Ja i nikt z moich znajomych ktorzy w ostatnim czasie zalozyli konta (dla etfow i zerowej prowizji) nie mamy zamiaru korzystac z cfd wiec na nas spolka nie zarobi Oczywiscie to nie miarodajna grupa ale trzeba uwazac z tym entuzjazmem ze wzgledu na liczbe nowych klientow Chyba musze przyznać racje Zaglądając do raportów szacunkowych za Q3 i Q4 : Obrót instrumentami pochodnymi CFD w wartości nominalnej (w mln USD): Q3 - 275 143.5 Q4 - 292 000.1 Obrót akcjami w wartości nominalnej (w mln USD): Q3 - 346.1 Q4 - 776.7 Widać więc gdzie płynie kasa. Patrząc dalej na strukturę przychodów widać, że XTB w Q4 dopłaciło do obrotu akcjami i ETFami 3 888 tys. PLN, gdzie w Q3 zarobiło ok 2 878 tys. PLN. Mimo wszystko nie zamierzam oceniać kampanii po jednym kwartale. Czekam cierpliwie na następne kwartały
|
|
Temat:
XTB
Cytat:No ale z tych nowych klientow zalozylo konto by korzystac z zerowej prowizji tak jak np. Ja?
Pewnie sporo, ale można odwrócić kota ogonem i zapytać: "ciekawe ile klientów, którzy założyli konto dla zerowej prowizji, spróbuje inwestycji w pozostałe instrumenty" . Myślę, że z osądami trzeba poczekać do wyników za Q1 2021.
|
|
Temat:
XTB
Może mam myślenie życzeniowe, ale samego raportu nie odbieram negatywnie. Tak jak pisze rafik1 przychody i liczba nowych klientów są jak najbardziej ok. To co napawa optymizmem jest liczba nowych klientów w styczniu (21.8 tys.), co powinno się przełożyć się na ponad 100 tys. aktywnych w Q1 2021. Wygląda to całkiem obiecująco :)
|
|
Temat:
BLOOBER
GH "przełomowy" w kontekście rozwoju spółki był jak najbardziej. Trzeba brać pod uwagę kapitalizacje spółek.
Wg. mnie Bloober przy tej kapitalizacji powinien już całkiem sporo i powtarzalnie rdr zarabiać, sam zwrot kosztów to za mało.
|
|
Temat:
INNOgene
Nanako napisał(a):No chyba trzeba zapomnieć o tym podmiocie. :-)
Z drugiej strony może dobry moment do wejścia? Wszystkie fatale wieść już w cenie, odpowiadają na pisma z GPW więc jest szansa, że ich nie zawieszą. Swoją drogą ciekawe, ale wydaje mi się, że dla Pana Prezesa jest podstawa aby go pociągnać po sądach i kto wie. Coś już się chyba dzieje. Ciekawe jak to się potoczy. Cytat:Akcjonariuszka Inno-Gene złożyła zawiadomienie do prokuratury na zarząd tej spółki. Jej zdaniem oczekiwania budowane w komunikacji firmy nie mają pokrycia w rzeczywistości www.parkiet.com/Medycyna-i-zdr...
|
|
Temat:
BLOOBER
Cytat:Pamiętaj, że gra jest w gamepassie, więc ciężko aby peaki na steamie były wysokie. Tak, wiem. Niestety ciężko oszacować jaki to przynosi zysk. Na jednym z chatów inwestorskich prezes odpowiedział, że nie może się dzielić takimi informacjami. Pozostaje czekać do raportu lub do komunikatu o zwrocie kosztów. Osobiście ciężko mi uwierzyć w zwrot kosztów.
|
|
Temat:
BLOOBER
Cytat:W dalszej części wywiadu Babeno zdradził, ile przeznaczono na produkcję oraz marketing The Medium. „W przypadku Medium będzie to powyżej 30 mln zł, a Observera System Redux - zmieścimy się w kwocie poniżej 10 mln zł. To kwoty uwzględniające razem produkcję i marketing." linkNie chce być złośliwy, ale 30 mln za gierkę która w dniu premiery ma peak 2765  . Wiem, że targetowali w xbox ale nie wierze zeby gra dostepna w gamepass pozwolila na pokrycie tych kosztow. Jeżeli się myle to mnie poprawcie. Mam nieodparte wrażenie, że generalnie oprócz Green Hell to większość premier ostatnio jest grubo poniżej zapowiedzi i oczekiwań. Mimo to caly gamedev nadal jest wyceniany tak jakby każda gierka była hitem.
|
|
|
|
Temat:
ACTION
Cytat:W tym roku zysk będzie w okolicach 20 następny ponad 100 100 mln w netto w 2021? Wliczasz wygraną z US ?
|
|
Temat:
ACTION
Chyba można się już pokusić o wstępne szacunki i wygląda to nieźle.
|
|
Temat:
INNOgene
martin207 napisał(a):Oczywiście, że tak papier jest mocno spekulacyjny o kursie decyduje tak naprawdę "umowa". Niestety analitycy stockwatch po raz kolejny się nie popisali odzew słychać szerokim echem, na wielu forach. Brak rzetelności tego serwisu przechodzi w standard, a taką ładną mają ramówkę szkoda, że tylko to przyciąga.
Nie dziwie się, że ludzie płacą kilka tyś longtermowi za typy i inne informacje, skoro serwis o dużym zasięgu nie potrafi przeprowadzić rzetelnej analizy spółki. Zamiast narzekać na analizy to proponuję żebyś przedstawił swoją. Jak dla mnie choć analiza jest dość ostra, to jednak z wieloma punktami można się zgodzić. Sam napisałeś, że o kursie zdecyduje tylko i wyłącznie umowa. Zakładałeś może scenariusz, że wcale nie będą sprzedawać 2 mln sztuk tygodniowo ? Dobrze czasem poczytać coś krytycznego, żeby zejść na ziemię. Spółka aktualnie jest warta ok 450 mln PLN, jaki poziom zysku wg. Ciebie usprawiedliwi taką wycenę? Podczas czatu inwestorskiego na pb.pl padały słowa o certyfikacji w kilka dni lub finalizowanych umowach. Jak na razie certyfikacji nie ma, a spółka sprzedała 250 tys. sztuk do Indi, a dzisiaj podpisała umowę na dystrybucję 200 tys. sztuk. ( link ), jednak szczegółów za dużo nie ma. Trzeba zaznaczyć, że to nie jest umowa sprzedaży testów, potencjalni klienci będą dopiero szukani, a przynajmniej ja to tak rozumiem. Także optymizm kierownictwa wypadałoby dzielić przez jakiś współczynnik. Pytanie, które trzeba też zadać to kiedy metoda RT-LAMP zostanie uznawana przez instytucje typu sanepid. Na koniec chciałbym się jeszcze odnieść do udziałów w spółce Covidvax. Z komunikatu można wyczytać, że ( link): Cytat:Inwestor (Emitent) zobowiązuje się do pozyskania kwoty 10.000.000 zł (słownie: dziesięć milionów zł w formie inwestycji bezpośredniej, dotacji, grantu lub darowizny w zamian za objęcie 20% udziałów i głosów na zgromadzeniu wspólników. W przypadku niespełnienia warunku tj. brak pozyskania kapitału wymaganego przez spółkę CovidVax sp.z o .o., Emitent nie ponosi z tego tytułu żadnych konsekwencji. Po czym uruchomiona została zbiórka na pomagam.pl na 7.5 mln pln ( zbiorka) Czy ktoś może mi wytłumaczyć, czy tę zbiórkę należy traktować jako pozyskanie tych środków w ramach darowizny? Czy może jest to coś ekstra, niezwiązanego z tym espi? Jeśli jest powiązane, to mam mieszane uczucia co do formy pozyskania środków, które oprócz finansowania szczepionki zapewnią również 20% udziałów w spółce Covidvax. Dodam jeszcze, że prezes Wojciechowicz i Pan Herman, wpłacili odpowiednio 1000 zł i 20 zł (info ze strony pomagam.pl), to niech każdy oceni sam. Oczywiście kwota 7.5 mln nie spełnia warunków z espi, i brakuje 2.5 mln. Reszta mogła by być uzyskana ze środków po sprzedaży akcji przez prezesa,- jednak to jest sfera gdybania.
|
|
Temat:
INNOgene
Jak na razie kasa z nowych testów to zysk Schrödingera  .
|
|
Temat:
AIRWAY
Cześć forumowiczów pisała, że celem jest sprzedaż spółki wraz z technologiami i rozumiem, że pod takie zdarzenie inwestują. Mnie po prostu dziwi, że osoba z zarządu sprzedaje akcje na finalnym etapie przed tym zdarzeniem. Co więcej, jak sam pisałeś, wcześniej nie sprzedawał.
|
|
Temat:
AIRWAY
Cytat:Insider sprzedał dzień przed pojawieniem się artykułu. Ciężko mówić o przypadku aczkolwiek na pewno lepiej, że zrobił to przed niż po. Oczywiście trzeba też wspomnieć, że ilość akcji to niecałe 100k z pakietu ponad 4,5M akcji. Od 2015 roku ten pakiet był niezmienny. Teraz już wiadomo, że sprzedawał też po (lub jak kto woli: zaoferował rynkowi pewną część swoich akcji). zródło: espiJak dla mnie jest to niepokojące. Tym bardziej, że akcje również zostały zaoferowane rynkowi zaraz po komunikacie FDA.
|
|
Temat:
PROTEKTOR
Cytat:Co do zbijania, to faktycznie ktoś to robi, pytanie jest po co to robi. Albo zbiera akcje, albo robi kółka, albo nieumiejętnie wychodzi ze spółki. Bingo! Cytat:Nationale- Nederlanden Dobrowolny Fundusz Emerytalny Nasze Jutro 2060 (dalej: Fundusze) zmniejszyły łączny stan posiadania akcji Spółki poniżej 5% głosów na Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy Spółki. źródło: ESPIAle nie powiedziałbym, że nieumiejętnie, bo notowania nie są jakieś super płynne. Po prostu wychodzą.
|
|
Temat:
HUBTECH
Moim zdaniem linia kredytowa będzie uruchamiana w razie potrzeb na wkład własny do dofinansowanych projektów. Cytat:Ok. to ciekawe ile z tych środków faktycznie trafi do spółki? Odp. Nie wiem.
|
|
Temat:
HUBTECH
Twoja wypowiedz warto uzupełnić o kolejne ESPI o pożyczce na 70mln udzielonej InventionBio na okres 10 lat. Cytat:...Środki na udzielenie pożyczki przez Pożyczkodawcę pochodzą od głównego udziałowca Pożyczkodawcy, tj. spółki Joyfix Ltd. z siedzibą w Nikozji, Cypr, która posiada 54% udziałów w kapitale zakładowym Pożyczkodawcy.
Pożyczka została udzielona w formie linii pożyczkowej do maksymalnej kwoty 70.000.000,00 zł (słownie: siedemdziesiąt milionów złotych)... Wtedy sprzedaż akcji brzmi już mniej dramatycznie. Ale zgodzę się sprzeda z takiego pakietu akcji podczas dynamicznych wzrostów zawsze budzi niepokój. źródło: espi
|
|
Temat:
AIRWAY
Cytat:Na grupie akcjonariuszy Airawy już dawno mówi się o pilnowaniu kursu. Pilnowanie kursu w jakim celu ? Ostatnio został sprzedany Play i nikt kursu nie musiał pilnować.
|
|
Temat:
ALLEGRO
Ciekawy komunikat się pojawił. Macie jakieś interpretacje ? Chyba nie często w dniu debiuty rozwiązywana jest Rada Nadzorcza. Cytat:Dnia 12 października 2020 r. została rozwiązana Rada Nadzorcza spółki zależnej od Spółki, Allegro.pl sp. z o.o., w związku z czym wszyscy jej członkowie przestali pełnić swoją funkcję.
źródło: link
|
|
Temat:
Aquatech
Mam takie pytanie, zakładając, że aktualnie sporym pakietem akcji dysponuje przysłowiowa ulica to czy mogą się zebrać w porozumienie, w podobnym stylu jak na farmie, i mieć realny wpływ na spółkę? Czy coś w ogóle by to dało ?
|
|
Halo moderator, potrzebna poprawka. Jest roznica pomiedzy 0.5 mln USD a tym z linku. Cytat:Podczas dzisiejszej sesji możemy obserwować solidne wzrosty na spółce BioMaxima (BL.PL), które wynoszą akutalnie około 30%! Notowania wystrzeliły w górę po podaniu informacji odnośnie otrzymania przez spółkę zamówienia (od dystrybutora zaopatrującego rynek w Indonezji) na testy genetyczne PCR do oznaczania SARS-CoV-2 o wartości ponad 550 mln złotych. link
|
|
Temat:
AIRWAY
Jak wygląda taka sprzedaż w praktyce ? Na co mogą liczyć indywidualni ?
|
|
Temat:
JSW
Co do Indii to wczoraj natrafiłem na artykuł gdzie można znaleźć info: Cytat:New Delhi: State-owned Coal India Ltd (CIL) on Thursday said it plans to restore production from its discontinued underground mines and has identified 12 such blocks with provisional mineable reserves of around 1,060 million tonnes. The move is seen as part of efforts by the PSU coal major to meet its overall production target of one billion tonnes in the next four years. . telanganatoday.com/coal-india-...
|
|
Temat:
BOOMBIT
Według mnie patrząc tylko po C/Z oraz po poprawie wynikach rdr można mieć takie wrażenie, jednak wydaje mi się, że jeśli chodzi o wyniki miesięczne, spółka odbiła się od sufitu w kwietniu i od tego czasu widać już brak określonego trendu i póki co brak pomysłu jak ten sufit przebić. Dodatkowo ostatnio został wypuszczony Cooking Simulator, który miał być grą GAS. Szumnie zapowiadany, ale spadł gdzieś w czeluści rankingów i jak na razie nie widać szans na poprawę (podobnie było też np z Mighty Hereos), pytanie ile ta gra kosztowała i czy należy spodziewać się z tego tytułu odpisów. Mnie osobiście jeszcze trochę zraził do siebie zarząd na IPO więc sumarycznie uważam wycenę na tych poziomach za rozsądną. Ciekaw jest opinii bardziej doświadczonych użytkowników stockwatch, bo na wątku cihcutko ostatnio.
|
|
Cytat:Moim zdaniem zbierają przed prezentacją wyników za Q2, które jest w przyszłym tygodniu. . Mozesz rozwinac mysl ? Kto zbiera? Specjalnie założyłem tutaj profil żeby nie musieć czytać teorii spiskowych o grubasie, batonach, sterniku itp z wiadomego portalu.
|
|
Temat:
BLOOBER
Dziękuje za wyjaśnienia :)
|
|
Temat:
BLOOBER
Zdementował plotki i powiedział, że nic nie może powiedzieć. To tak w skrócie.
Co do raportu, czy ktoś może mi wytłumaczyć gdzie w tym wszystkim są dotacje? PB na konferencji powiedział, że cześć zapasów to dotacje wiec nie cała kwota będzie podlegać rozliczeniu. Nie bardzo mogę się w tym połapać.
|
|