0 Dołączył: 2017-04-13 Wpisów: 81
Wysłane:
7 marca 2022 13:50:33
przy kursie: 3,15 zł
Niebagatelna sprawa bo "przemieliło" się dzisiaj do tej pory ponad 1 mln akcji na rynku . Co dalej ?
|
|
190 Dołączył: 2009-01-06 Wpisów: 3 286
Wysłane:
25 marca 2022 16:00:28
przy kursie: 4,02 zł
Za ostatnie dwa lata porównanie kursu mirbud vs budimex: stooq.pl/q/?s=mrb&d=202203...7:1 pogrom :) A portfel zamówień podobny(chociaż mam tę daną na zeszły rok), kapitalizacja budimex ponad 5.5 mld, mirbud 350mln.
Edytowany: 25 marca 2022 16:01
|
|
10 Dołączył: 2019-06-03 Wpisów: 137
Wysłane:
25 marca 2022 18:16:39
przy kursie: 4,02 zł
@addison Żartujesz sobie z tym portfelem zamówień, prawda? Porównaj dokładnie wartość backlogu i jego zróżnicowanie.
Ps. Przy zestawieniu kursu warto uwzględnić także dywidendy (realna stopa zwrotu).
|
|
|
|
Wysłane:
28 marca 2022 09:09:10
przy kursie: 4,03 zł
W poście nie żartowałem, ale widocznie mocno się pomyliłem. Bazowałem tylko na pamięci a powinienem zweryfikować dane, choćby na szybko.
To tak na szybko co pokazało google: mirbud 5.5mld portfel, budimex 13mld. Z dywidend warto dodać budimexowi, że wypłacił za ten okres 36 PLN brutto. Pytanie co ma większy potencjał wzrostu?
Teraz trudny okres dla wykonawców, ceny, pensje, energia i koszt finansowania- wszystko skokowo do góry.
Edytowany: 28 marca 2022 09:11
|
|
10 Dołączył: 2019-06-03 Wpisów: 137
Wysłane:
29 marca 2022 08:48:35
przy kursie: 4,03 zł
Liczy się też struktura portfela zamówień, bo wybrane segmenty budownictwa generują inne marże (np. część kolejowa czy hydrotechniczna, której nie ma w Mirbudzie).
Ponadto dochodzi do tego struktura długu netto, której skala jest nieporównywalna w obu spółkach.
Potencjał wzrostu = polityka zabezpieczeń surowców, jakość a nie ilość kontraktów, wiarygodność u dużych podmiotów, czy sprostanie wyzwaniom na rynku pracowniczym.
|
|
Wysłane:
29 marca 2022 10:01:47
przy kursie: 4,01 zł
Bez dwóch zdań budimex jest bezpieczniejszy.
z drugiej strony bdx pozbył się części deweloperskiej, którą mirbud posiada i całkiem niedawno przejął w całości(zabrał z gpw). Ciężko tutaj porównać 1:1, chciałem tylko zadać pod rozważenie co da lepszą stopę zwrotu patrząc na kapitalizację.
Budimex to już duże korpo, mirbud to wciąż firma rodzinna.
|
|
Wysłane:
29 marca 2022 13:07:54
dzisiaj dzień espi na mirbudzie, dwa infa, Widać było ochotę do zejścia w dół, ale espi pomogło i wyrwał papier do góry.
Mam mocne przekonanie, że ostatnie 2 lata i przewaga wzrostu kursu mirbudu do budimexu to nie koniec.
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
29 marca 2022 13:29:36
MIRBUD - spojrzenie na wykres Wykres w interwale dziennym. Od czerwca ubiegłego roku kurs akcji spółki znajduje się w fazie korekty pocovidowych wzrostów. Na razie korekta mieści się w dopuszczalnym przedziale cenowym, podaż zniosła dokładnie 61,8% poprzedzającego impulsu wzrostowego. Korekta przyjęła kształt kanału spadkowego i o jej zakończeniu można będzie mówić dopiero w przypadku wydostania się z obszaru kanału górą (ewentualnie w sytuacji, gdy kolejna fala spadkowa w obrębie kanału nie dotrze do jego dolnego pułapu - byłoby to zapowiedzią próby wybicia). Na razie jednak popyt ma problem z długoterminową średnią, która wzmacnia na chwilę obecną obszar luki bessy. W sumie jest to zrozumiałe, wszak w przedziale cenowym 3,80-4,44 zł doszło do sporej wolumenowo wymiany akcji, stąd tez naturalne pokłady podaży. Stosunek zysk/ryzyko nie zachęca do angażowania się po stronie kupna na obecnych poziomach cenowych.  kliknij, aby powiększyćPowyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
|
|
47 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
16 maja 2022 23:41:01
przy kursie: 3,57 zł
Czas mija a Mirbud stoi w miejscu pomimo rewelacyjnych wyników. Czy niedługo to się zmieni?
128mln zysku netto w 2021, dywidenda PLN 0,20/akcję, wskaźniki szorują po dnie (EV/EBITDA 0,80).
KPO prawdopodobnie zostanie przyjęty przez KE. GDDKiA nie pozwoli zrobić krzywdy generalnym wykonawcom i uchwali wyższe waloryzacje kontraktów. Budowa magazynów idzie pełną parą (Mirbud jest jednym z największych jak nie największym wykonawcą magazynów w PL), inwestycje zbrojeniowe przyspieszają, w przyszłości odbudowa Ukrainy po wojnie.
Jeżeli miałbym wskazać spółkę, która powinna radzić sobie zdecydowanie lepiej od rynku, to Mirbud jest w absolutnej czołówce takiego zestawienia.
|
|
0 Dołączył: 2022-04-27 Wpisów: 11
Wysłane:
17 maja 2022 15:10:59
przy kursie: 3,55 zł
"GDDKiA nie pozwoli zrobić krzywdy generalnym wykonawcom i uchwali wyższe waloryzacje kontraktów." Na podstawie czego tak twierdzisz? Czy masz inf nt wysokości podwyżki waloryzacji kontraktów? Jestem ciekawy takich newsów, gdyż posiadam akcje MRB.
|
|
|
|
Wysłane:
17 maja 2022 22:58:06
przy kursie: 3,55 zł
Wielokrotnie przedstawiciele GDDKiA wypowiadali się w ostatnich tygodniach na temat wzrostu kosztów materiałów i sygnał płynący z tych wypowiedzi jest moim zdaniem jasny - GDDKiA dostrzega problem zbyt niskiej waloryzacji i wraz z GW pracują nad zminimalizowaniem wpływu wzrostów kosztów na marże wykonawców. Zakładam że stopień waloryzacji kontraktów zostanie podniesiony po raz kolejny natomiast nie mam na chwilę obecną żadnych pewnych informacji.
|
|
0 Dołączył: 2019-12-01 Wpisów: 2
Wysłane:
18 maja 2022 09:44:06
przy kursie: 3,45 zł
Polecam pojawić się na spotkaniu z zarządem pod koniec miesiąca (ma być 30 maja).
Na ostatnim spotkaniu wyjaśnili, że limit waloryzacyjny jaki mają na wszystkie kontrakty to 320 mln, na ten moment wykorzystali tylko 80 mln i w tym roku nawet nie dobiją do górnej granicy. Ważna informacja to, że na największym kontrakcie - Węgierska Górka nie mają górnej granicy waloryzacji.
Mówili również, że trwają rozmowy z GDDKIA nt. długoterminowego rozwiązania na kontraktach, które były podpisane z limitem 5% - mają już systemowe rozwiązanie na stole i wg nich jest do zaakceptowania.
Wg mnie budowlanka może być mocno rozgrywana w perspektywie kilku miesięcy - mamy sporo informacji pod, które możemy rosnąć - waloryzacja kontraktów, KPO, odbudowa Ukrainy.
|
|
Wysłane:
9 listopada 2022 02:05:54
Ostatni post 18 maja - totalny brak zainteresowania na forum a spółka, moim zdaniem kończy fazę kursowego letargu. Tak przynajmniej wychodzi mi z mojej, poniekąd upośledzonej analizie AT. W każdym razie na tygodniowce dojdzie do przecięcia SMA15/SMA 45 co wygeneruje solidny sygnał kupna. Obroty na wzrostach dużo większe, OBV blisko szczytu co wskazuje na fazę akumulacji akcji. RSI rośnie już od pewnego czasu. Jest już wyższy dołek, brakuje wybicia ponad 3,80 a najlepiej 4zl. Ostatnie 15 miesięcy to korekta po dużym wzroście w latach 20/21. Spodziewam się dynamicznego wybicia kursu w obliczu jej końca.
Fundamentalnie do spółki od dłuższego czasu nie można sie przyczepić. Fantastycznie przepracowali ostatnie lata pokazując skokowe wzrosty wyników na każdym poziomie i potrajając skalę prowadzonej działalności.
Nadchodzące wyniki kwartalne znowu mogą być dla spółki rekordowe pod względem zarówno przychodów jak i zysków, a Prezes Mirgos spodziewa się podobnego wyniku netto za 2022 do zeszłego, rekordowego 2021 roku. Dodatkowo spółka ma wysoki backlog kontraktów na najbliższe lata i mocną pozycję na rynku względem podwykonawców. Nadchodzące spowolnienie powinno nawet wzmocnić pozycję firmy na rynku budowlanym względem mniej efektywnych podmiotow chociaż i tak Mirbud jest już liderem rynku jeżeli chodzi o budowę dróg dla GDDKiA czy też obiektów magazynowych w Polsce.
Jeżeli chodzi o wskaźniki to od dłuższego czasu szorują po dnie P/BV 0,5 P/E 2,5-3,0. Nadchodzące wyniki za 3 i 4 kwartał dalej je obniżą. Trzeba dodać że wskaznik P/E jest na historycznie niskim dla spółki poziomie bo średnia dla Mirbudu oscyluje pewnie gdzieś w okolicach 7-8.
Podsumowując wszystko razem, nie wychodzi mi inaczej niż to, że spółka powinna zanotować w najbliższym czasie kilkukrotny wzrost wartosci, który wreszcie urealni wycenę .
|
|
49 Dołączył: 2020-06-17 Wpisów: 243
Wysłane:
9 listopada 2022 18:52:48
Skąd wziąłeś te 7-8 dla Mirbudu ? Kilkukrotny wzrost wartości ? Wg mnie zdecydowanie przesadzasz w obu przypadkach. Ogólnie zgoda, że powinien rosnąć (o ile nie będzie globalnego powrotu do dołków) i dać zwrot lepszy niż rynek, ale nie przesadzajmy w drugą stronę.
|
|
Wysłane:
9 listopada 2022 21:42:19
Masz rację, że przyszła kapitalizacja spółki zależna jest oczywiście od otoczenia makro i ogólnego sentymentu na giełdzie. Nie rozumiem jednak dlaczego dziwi Ciebie prognozowany przeze mnie kilkukrotny wzrost wartosci. Mirbud to spółka o kapitalizacji raptem +/- 330mln obecnie. Czy kapitalizacja 1mld PLN jest tak bardzo wymagająca dla firmy, której roczne EBITDA oscyluje oscyluje wokół 200mln PLN. Dodatkowo firma wypłaca z roku na rok coraz wyższe dywidendy. To wszystko osiągają pomimo ekstremalnych warunków rynkowych będąc liderem wzrostu wśród firm budowlanych. Spółka jest w najlepszym miejscu w swojej giełdowej historii a przez rynek wyceniana jest najnizej. Gdzie tu logika? Masz rację, przeszarżowałem z tym średnim P/E 7-8. Pewnie średnia wyjdzie pomiędzy 5-6 według wykresu na stooq. To nie zmienia faktu, że spółka w historii bywała wyceniana też znacznie wyżej, zależnie po czesci od rynkowego sentymentu do branży.
No a co do branży to generalnie uważam że cała budowlanka jest też mocno niedoszacowana dlatego spodziewam sie dalszego wzrostu całego WIG-BUD. Po fatalnej ostatniej dekadzie jest ogólna awersja do branży budowlanej i brak zainteresowania inwestorów. Branża jednak jak do tej pory wydaje sie trzymać całkiem nieźle, zwłaszcza wśród największych firm budowlanych w kraju nie widać problemu braku zamówień. Nie widać na razie również oznak braku rentowności oraz płynności na rynku. Pomaga w tym duży udział projektów rządowych i samorządowych, które mają zapewnione finansowanie. Rentowność Generalnych Wykonawców również powinna w najbliższym czasie rosnąć bo istotnie zmniejszyła sie presja cenowa materiałów i podwykonawców podczas gdy wieloletnie kontrakty w czesci rządowej i samorządowej są i będą waloryzowane. Dłuższy outlook również nie wygląda źle jeżeli weźmiemy pod uwagę przyszłą odbudowę Ukrainy.
Nie bez znaczenia pozostaje fakt, że globalnie kapitał w ostatnim czasie odpływa ze spółek growth do spółek value. Budowlanka to typowe value (chociaż np taki Mirbud pokazuje imponujące wzrosty wyników) i będzie moim zdaniem beneficjentem tego trendu.
Edytowany: 9 listopada 2022 21:46
|
|
Wysłane:
23 listopada 2022 19:14:08
przy kursie: 3,99 zł
Rekordowy wynik kwartalny za Q3 według opublikowanych szacunków. Zanosi sie przynajmniej na powtórzenie wyniku z zeszłego roku. Wycena bardzo niska względem konkurencji branżowej oraz szerokiego rynku.
Technicznie wybicie z kanału spadkowego stało się faktem. Nowy wyższy szczyt ustanowiony. SMA15 przebiła SMA45 na tygodniowce. Zakładam testowanie ATH w najbliższym czasie. Zobaczymy czy mam rację .
|
|
Wysłane:
3 grudnia 2022 16:59:16
przy kursie: 4,26 zł
Kurs dotarł już do poziomu 4,26. Przed nami jeszcze przejście strefy oporu w okolicach 4,50-4,80 i możemy atakować ATH. Nie wykluczam, że stanie się to do konca roku. Generalnie akcjonariusze Mirbudu mogą z optymizmem patrzeć na najbliższe miesiące bo wreszcie wycena spółki podąża za fundamentami i zarówno technicznie jak i fundamentalnie jest pole do solidnych wzrostów.
Dodatkowo cały WIG BUD z Budimexem na czele , wydaje się szykować do wybicia więc wycena porównawcza również będzie rosnąć.
|
|
Wysłane:
3 stycznia 2023 10:40:13
przy kursie: 4,80 zł
Mija dokładnie miesiąc i znajdujemy się na poziomie 4,75 czyli ostatniej strefie oporu przed ATH. Tak jak zakładałem, cały WIG-BUD wygląda mocno z BDX na ATH oraz ostatnio MSZ z wybitym oporem na PLN 2,0. Myślę że najbliższy czas to dalszy wzrost indeksu WIG-BUD z Mirbudem jako liderem wzrostu. Kwestia najbliższych tygodni to atak na ATH i patrząc na siłę trendu, zakładam znacznie wyższe poziomy w najbliższych miesiącach. Będzie się działo .
|
|
0 Dołączył: 2009-10-19 Wpisów: 43
Wysłane:
10 stycznia 2023 10:32:26
przy kursie: 4,995 zł
Kupiłem długoterminowo po 1,20 Wytrzymałem spadek do 0,60 sam nie wiem dlaczego, ale wydawał mi się nieracjonalny, no a teraz liczę kasę i uważam, że to nie koniec. Fundamenty s-ki są kilkukrotnie lepsze niż kiedy kupowałem.
|
|
Wysłane:
18 stycznia 2023 16:12:29
przy kursie: 5,41 zł
Nowe ATH osiągnięte w poniedziałek 16.01. Warto zwrócić uwagę na bardzo duże obroty na poniedziałkowej sesji, co moim zdaniem oznacza znacznie większe wzrosty w najbliższym czasie. Mój scenariusz bazowy zakłada wzrost do ok PLN 8/akcję w przeciągu najbliższych 1-2 kwartałów chociaż nie wykluczam, że przy pozytywnym sentymencie do branży, zobaczymy wartosci dwucyfrowe akcji Mirbudu w tym roku.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.