hnbfdcta
Advertisement
PARTNER SERWISU
oynjbklu
6 7 8 9 10
anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 20 stycznia 2022 17:19:27 przy kursie: 27,50 zł
Cytat:
Specyfiką branży jest pewna sezonowość mająca odzwierciedlenie w wynikach kwartalnych, zazwyczaj pierwszy kwartał stanowi podwaliny pod kolejne, Platige zanim dostanie zapłatę ponosi koszty poszczególnych projektów i zazwyczaj posiłkuje się elastyczna linia kredytową, można założyć w dalszej części roku tzw. rozkręcanie się wyników. Poszczególne projekty zazębiają się rok do roku i w obecnym powinna być widoczna część przychodów i zysków z umowy z Activison

Nie mieszajmy dwóch systemów walutowych - czym innym są zyski, czym innym przepływ gotówki. Tak czy owak, piszesz delikatnie rzecz ujmując nieprawdę, albo półprawdę. Spółka rozlicza dłuższe kontrakty jak kontrakty budowlane, a domyślam się, że te zlecenia od ATVI właśnie takimi są. W takich kontraktach jak wydasz złotówkę na realizację która idzie przez wynik to niejako z automatu pokazuje przychód, choć może nawet nie pokazać częściowej faktury. Taki sposób rozliczania deklaruje PLI, a czy faktycznie go w pełni stosuje, także dla kontraktów krótkich, które przechodzą pomiędzy kwartałami to nie wiadomo.

Cytat:
Model hybrydowy pozwoli Platige zniwelować ryzyka związane z IP

To znów nie jest prawdą. Prawdą natomiast jest, że prowadzenie czystej działalności na własny rachunek jest bardziej ryzykowne niż hybryda - tyle w teorii, bo w praktyce rozdwojenie jaźni zarządu jest dodatkowym ryzykiem. Podobnie odsuwanie w czasie produkcji do własnego IP w związku z obłożeniem części serwisowej.

Cytat:
czemu wrzucił Pan kapitalizację Image Games w wys 20 mln do giełdowej wyceny PLI

Fakt konsolidowania IG czy jej brak nie ma żadnego znaczenia, skoro rynek już wie co tam będzie i ile to może być warte. Rynki i akcje rosną pod zmianę oczekiwań co do przyszłych wyników, a po wynikach jedynie wtedy kiedy odbiegają istotnie od tych oczekiwań, oczywiście pomijając sentyment. SI jest wyjątkiem, bo posiada dość wyjątkowy zespół. Ja przyjąłem średnią i medianę z branży dla kilkunastu spółek przed lub w trakcie pierwszych projektów. To ok. 20 mln zł. Z resztą kapitalizacja drugiej strony, czyli Movie Games to ca 120 mln zł. A to spółka która ma na koncie parę projektów które już osiągnęły sukces jak choćby Drug Delaer simulator, czy Gas Station Simulator, którego było wydawcą i posiada pakiet akcji studia, które tę grę stworzyło. Do tego dochodzą pakiety w takich spółek jak Road Studio (60 proc.- z kapitalizacji 50 mln zł). Nie ma żadnych powodów aby tę spółkę, przed ujawnieniem projektu wyceniać na więcej niż te 20-30 mln zł. Zobacz, że Road Studio z tej samej grupy jest wyceniane na 50 mln zł, a przecież ma dwie gry i to dwie gry, które już zweryfikowały się wishlistami i pozycją na Steam Global Wishlist. - ATS był nawet w TOP60, natomiast AMS w TOP200. I tak jak napisałem zamiast wrzucać całą wartość powinien wrzucić około 45 proc. z 20-(30 mln zł w optymistycznym wariancie) -> góra 15 baniek zamiast 20.

Lasio
2
Wpisów: 41
Wysłane: 21 stycznia 2022 14:29:59 przy kursie: 28,00 zł
Z raportu kwartalnego Platige:
Cytat:
Przychody ze sprzedaży produktów, towarów i materiałów ujmuje się w rachunku zysków i strat, gdy korzyści
wynikające z praw własności do produktów, towarów i materiałów przekazano nabywcy. Przychody ze sprzedaży
usług o okresie realizacji krótszym niż 3 miesiące* ujmowane są w momencie wykonania usługi.
Przychody i koszty z wykonania usługi o okresie realizacji dłuższym niż 3 miesiące* ustala się na dzień bilansowy
proporcjonalnie do stopnia zaawansowania usługi. Stan zaawansowania realizacji umowy ustala się w powiązaniu
ze stanem realizacji projektów

Czy, w takim razie realizując krótszy kontrakt spółka nie wykłada kasy aby, powołać zespół i realizować zlecenie?
Dajmy na to, że bawią się z projektem 2,5 miesiąca więc rozumiem, że jak coś takiego trwa od końca stycznia do połowy kwietnia to w raporcie za 1 kw zobaczymy wydatki a nie przychód, ten się pojawiłby dopiero w drugim kwartale po zapłacie.
Co do modelu hybrydowego i nie przechodzenia całkowicie na jedna konkretną działalność, to wydaje się, że dywersyfikacja przychodów w niepewnych czasach jest super rzeczą. Poza tym powoływanie spółki celowej np JP Games, zabezpieczy Platige przed ponoszeniem strat - dajmy na to wsadzili w nią np 1 mln zł, a wygenerowała 5 mln strat, to 4 baniuszki nie poszłyby na bilans grupy, chyba o to chodzi?
Co do wrzucania IG do obecnej wyceny to może Pan sobie tak robić, choć ja się kompletnie z tym nie zgadzam.
Movie Games zaś nie jest stricte jedna spółką robiącą gry, a swoją strukturą bardzo przypomina PlayWay - wydawca, producent, deweloper. Sektor gier jak widać jest w korekcie i na pewno najlepszy czas na porównywanie wycen to nie jest, niektóre spółki są już okazją zakupową. Na dzień dzisiejszy na giełdzie nie znajdziemy drugiej takiej spółki jak Platige Image, w zasadzie nazwałbym ją ''okołogamingową" i dziś pozycjonuje się pomiędzy postprodukcją z całą tą listą bejerów cyfrowych a branżą gier. Nie dziwię się, że chcą mocniej postawić na gry - kiedyś prezes powiedział coś takiego, że robiąc trailer/y na zamówienie tego czy tamtego światowego giganta, często bywało, że wykreowane przez nich postacie albo otocznie w cinematikach niejako imlementowały się w grach i w dużej mierze stanowiły o sukcesie!
Ocenił Pan, że w spółce jest lepiej, od siebie dodam, że może być jeszcze lepiej.
Nie każdy też docenia pozycję na świecie, jaką dzięki współpracy z Netflixem już osiągnęli - obecnie, z tego co wiem, to z możnymi świata filmowego spokojnie mogą rozmawiać bez pośredników i wiele drzwi zostało otwartych. Szkoda, że inwestorzy nie doceniają, że choć w ratach, to Platige dostanie od Netflixa ok 50 mln zł, obecnie ruszył 3 sezon Witchera, a zaplanowanych jest 7. Poniżej wypowiedź showrunnerki Lauren S. Hissrich:
Cytat:
– Podoba mi się, że te siedem sezonów stało się czymś, do czego zmierzamy, bo wydaje mi się też, że w pewnym momencie rzuciłam coś w stylu, że chciałabym mieć 20 sezonów, i cieszę się, że nikt rzeczywiście tego ode mnie nie oczekuje.

www.serialowa.pl/310666/wiedzm...
Może w tej polemice gdzieś przypadkowo zbłądziłem, ale dyskusja ta pomaga mi wrócić do racjonalnego myślenia w kilku kwestiach, zresztą:
Cytat:
Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi”
Napoleon Bonaparte.

Edytowany: 21 stycznia 2022 14:32

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 21 stycznia 2022 18:04:03 przy kursie: 28,00 zł
Cytat:
Czy, w takim razie realizując krótszy kontrakt spółka nie wykłada kasy aby, powołać zespół i realizować zlecenie?
Dajmy na to, że bawią się z projektem 2,5 miesiąca więc rozumiem, że jak coś takiego trwa od końca stycznia do połowy kwietnia to w raporcie za 1 kw zobaczymy wydatki a nie przychód, ten się pojawiłby dopiero w drugim kwartale po zapłacie.

Mieszasz dwie rzeczy - gotówkę i wynik memoriałowy. Zapłata nie ma nic wspólnego z wykazaniem przychodów. Przy krótkich zleceniach pewne ruchy między kwartałami są oczywiście możliwe. Ale bie bierzesz jednak pod uwagę wielu aspektów. Na przykład tego, że to działa w dwie strony -> koszty poniesione w w listopadzie i grudniu, a przychody w styczniu. Co więcej, PLI ma 3 razy więcej kosztów usług obcych niż wynagrodzeń - bardzo prawdopodobne, że za wykonanie dzieła rozlicza się (otrzymuje fakturę, która jest podstawą do ewentualnego naliczenia kosztów w okresie) z faktycznymi wykonawcami umowy także po wykonaniu usługi.

Co więcej, żeby zachować memoriałowy charakter wyniku w rachunkowości jest coś takiego jak rozliczenia międzyokresowe. Naczelna zasada rachunkowości to współmierność - jest przychód ma być odpowiadający mu koszt. Jeśli w kontraktach długoterminowych są koszty to wylicza się na ich podstawie przychody aby memoriał był spełniony. Jeśli nie ma przychodów, bo nie kwalifikują się one do rozliczeń w ramach kontraktów długoterminowych, to nie powinno też być kosztów - one są trzymane w zależności od przyjętych zasad rachunkowości albo na produkcji w toku, albo na rozliczeniach międzyokresowych i ujawniają się w wynikach dopiero jak spółka rozpoznaje przychody. A rozliczeń międzyokresowych w PLI jest akurat całkiem sporo.

Cytat:
Co do modelu hybrydowego i nie przechodzenia całkowicie na jedna konkretną działalność, to wydaje się, że dywersyfikacja przychodów w niepewnych czasach jest super rzeczą.

Jeszcze bardziej super jest działalność usługowa, a kompletnie bezpieczne jest nic nie robienie ;)

Cytat:
Poza tym powoływanie spółki celowej np JP Games, zabezpieczy Platige przed ponoszeniem strat - dajmy na to wsadzili w nią np 1 mln zł, a wygenerowała 5 mln strat, to 4 baniuszki nie poszłyby na bilans grupy, chyba o to chodzi?

Przykro mi, ale niestety nie masz pojęcia o czym piszesz. Jeśli spółka zależna wykaże 5 baniuszek straty to one dokładnie o tyle obniża wynik w sprawozdaniu skonsolidowanym i o tyle pomniejszy się kapitał grupy. Co więcej, jak spółka ma 1 mln zł kapitału zakładowego i budżetu na grę i ten milion przeje, to jej kapitał własny spada poniżej zera, a to jest sytuacja w której zarząd ma formalne podstawy i wręcz obowiązek ogłosić upadłość spółki.

Cytat:
Co do wrzucania IG do obecnej wyceny to może Pan sobie tak robić, choć ja się kompletnie z tym nie zgadzam

Można też twierdzić, że ziemia jest płaska. Cieszę się, że pozwalasz mi twierdzić iż jest elipsoidą, choć się z tym nie zgadzasz. Nie zmienia to jednak ogólnych praw fizyki i powszechnej wiedzy.

Na tym zakończę polemikę.

zjablik66
11
Wpisów: 111
Wysłane: 21 stycznia 2022 20:39:33 przy kursie: 28,00 zł
Nie znam się super na sprawozdawczości, ale skoro za zobowiązania spółki odpowiada się do wysokości nieopłaconych kapitałów lub maksymalny odpis na spółce zależnej może być do wysokości kapitałów własnych; to jaka byłaby logika konsolidowania strat większych niż wartość księgowa posiadanych udziałów w spółce zależnej. Tak bardziej to na logikę biorę, bo nie znam przepisów w tym obszarze.
Zawsze przy analizie spółki zamiast rozkminiać memoriał na rozliczenia międzyokresowe, zapasy, czy co tam jeszcze; patrzę na przychody jako takie oraz cash flow na różnych poziomach. I to wystarcza - po co bawić się w księgowego-detektywa...

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 22 stycznia 2022 05:04:44 przy kursie: 28,00 zł
Cytat:
jaka byłaby logika konsolidowania strat większych niż wartość księgowa posiadanych udziałów w spółce zależnej

Bo tak wygląda konsolidacja pełna. Grupa kapitałowa ma być prezentowana jakby była jedną spółką. Ma to utrudnić ukrywanie strat poprzez tworzenie miliarda spółek - słupów, podczas gdy spółka dominująca pokazywałaby super wyniki. Enron?
Cytat:
po co bawić się w księgowego-detektywa

Miałem kiedyś obligacje pewnej spółki, ale Anty_T pobawił się w detektywa. Przeczytałem, co napisał na forum i obligacje sprzedałem. Nazwy tej firmy nawet nie pamiętam, bo jakieś półtora roku później firma zwinęła żagle i zatonęła. O czym poniekąd był wpis Kolegi. Nie zostałby mi nawet papier toaletowy, bo papiery giełdowe są zdematerailizowane. Skoro, jak sam piszesz, "Nie znam się super na sprawozdawczości", to radzę czytać uważnie i przyswajać, co Kolega Anty_Teresa pisze.
Ale oczywiście Twoje pieniądze, Twój wybór.

Lasio
2
Wysłane: 22 stycznia 2022 15:08:57 przy kursie: 28,00 zł
Może przyczyniłem się do trwałego ożywienia tego miejsca? Powiadają - źle, dobrze ale, ważne aby gadali. Oczywiście zostałem przysłowiowym chłopcem do bicia, ale uczciwie na to zasłużyłem. Rachunkowości w szkole za bardzo nie lubiłem, a poprzez lenistwo zamiast poszperać samemu tu i tam, zaufałem - telefonowi do przyjaciela. Powiedział mi on dokładnie to, za co profesor anty_tersa postawił mnie do kąta, jednocześnie rzucając mi koło ratunkowe z wiedzy. Tym samym poszerzyłem swoje horyzonty. Przyjaciel mylił się co do tej konsolidacji i w sprawie spółki z o.o. miał zapewne na myśli coś takiego:
Cytat:
Odnosząc się do odpowiedzialności wspólników – ich odpowiedzialność jest ograniczona wyłączne do wartości, które włożyli do spółki. Ponieważ to co wspólnik wniósł do spółki staje się własnością spółki (np. pieniądze albo inne wartości w ramach aportu), trzeba liczyć się z ryzykiem, że jeżeli spółka splajtuje – to wspólnik nic z tego nie odzyska.
Wspólnik nie odpowiada jednak ponad to – a więc nie poniesie odpowiedzialności za długi spółki, nieudane inwestycje itp. Jak to dokładnie działa będzie najlepiej wyjaśnić na (uproszczonym) przykładzie:

Wygląda na to, że kumpel poszedł na skróty, a ja za nim. Użyty przeze mnie przykład PJ Games sp z o.o. był nietrafiony. Jakby pojawiły się tam straty to powinny zaistnieć w raporcie podmiotu dominującego. Poszukałem dalej i wg Ustawy o rachunkowości, art 58 - pozwala nie konsolidować spółki zależnej jeśli dane finansowe są nieistotne dla bilansu. W Platige są takie dwie spółki: FATIMA FILM Sp. z o.o. oraz Platige Sp. z o.o.
Cytat:
Spółki Platige Sp. z o.o. oraz Fatima Film Sp. z o.o. nie prowadzą działalności operacyjnej, pełnią wyłącznie rolę komplementariuszy w dwóch spółkach komandytowych (odpowiednio Platige Sp.z o.o. Sp.k. oraz Fatima Film Sp.z o.o. Sp.k.) prowadzących działalność operacyjną i objętych konsolidacją w procesie sporządzania skonsolidowanego sprawozdania finansowego Grupy Kapitałowej Platige Image.
Dane finansowe spółek Platige Sp. z o.o. oraz Fatima Film Sp. z o.o. nie podlegają konsolidacji z uwagi na ich
nieistotność, zgodnie z art. 58 ustawy o rachunkowości.

Odnosząc się do przesunięć projektów, o których pisałem wcześniej, to naprawdę występują pewne fluktuacje i przesunięcia pomiędzy kwartałami, w branży kreatywnej to normalne. Polecam poniższą wypowiedź prezesa MOV z wczorajszego czatu inwestorskiego:
Cytat:
Gość
Dzien dobry, chciałbym zadać pytanie o 4 kwartal. Wyniki przychodowe np. TSG są na podobnym poziomie co w 3q. Co może oznaczać ze sprzedaż w kolejnych q może spadać. Jak u Państwa wyglądał 4q i czy istnieje możliwość w ramach lepszej komunikacji z akcjonariuszami by wprowadzić q raporty przychodowe.
Mateusz Wcześniak
Rozważymy tą opcję, natomiast proszę zwrócić uwagę, że nie jesteśmy biznesem abonamentowym, gdzie takie raporty dużo mówią. My jesteśmy branżą kreatywną i możliwe są przesunięcia pomiędzy kwartałami. Pomyślimy o tym, dziękuję.

Warto zajrzeć, jest też dobre słowo o Platige.
strefainwestorow.pl/artykuly/c...
Pan anty_teresa skończył raczej polemikę, więc nie zadaję pytań i nie czekam na odpowiedź. Może tym razem gaf nie popełniłem? Swoją drogą, dyskusja poszła w dobrym kierunku, w ten sposób inwestorzy tacy ja się edukują. Przecież jak wszyscy mielibyśmy wiedzę profesora anty_teresy to raczej bez sensu byłoby tutaj zaglądać.
Edytowany: 22 stycznia 2022 15:10

GPW Mistrzunio
18
Wpisów: 129
Wysłane: 19 marca 2022 05:52:13 przy kursie: 26,00 zł
Platige wreszcie przestało nie zarabiać moim zdaniem. Prezes uporządkował i trzyma krótko artystyczne wizje bo nie artyzm jest najważniejszy w spółce giełdowej, a umiejętność zarabiania. Czekam na kolejne wyniki, które pokażą, że tak jest. Ziarno zostało zasiane. Teraz czas oczekiwania na żniwa! Nie do końca jestem przekonany co do tej proponowanej dywidendy, ale być może dwaj najwięksi akcjonariusze potrzebują kasy i stąd taki ruch. To oznacza, że raczej akcji tak jak onegdaj bywało sprzedawać nie będą i jak ktoś będzie chciał kupić większy pakiecik to albo z rynku albo niech czeka na przejście na główny. Tyle, że to już nie będzie po takich cenach!

Lasio
2
Wysłane: 6 czerwca 2022 16:15:37 przy kursie: 24,50 zł
Gra Rookie ma duży potencjał:
Cytat:
– Cieszymy się, że organizacyjnie udało się nam stworzyć jeden z najlepszych możliwych teamów. Jest z nami jedno z najlepszych na świecie studiów zajmujących się animacją i jeden z czołowych w Europie wykonawców gier RPG. Wreszcie jesteśmy my, z doświadczeniem wydawniczym i mocnym zespołem marketingowym. To synergia kompetencji rzadko spotykana w branży gamedev - komentuje Mateusz Wcześniak, Prezes Zarządu Movie Games.

Anshar został udziałowcem spółki celowej:
Cytat:
– Postanowiliśmy silniej zaangażować się w Image Games ze względu na dobry potencjał tworzonego IP gry, która powstaje przy wsparciu grupy bardzo doświadczonych designerów takich jak Marta Fijak czy Artur Ganszyniec. Jesteśmy przekonani że może to być doskonała wartość dodana w naszym portfolio - mówi Grzegorz Dymek, COO Anshar Studios i i członek Rady Nadzorczej Image Games.

strefainwestorow.pl/wiadomosci...
To IP może być przysłowiowym strzałem w 10!

krewa
PREMIUM
1 362
Wpisów: 11 957
Wysłane: 6 czerwca 2022 16:27:40 przy kursie: 24,50 zł
Liczba transakcji z dzisiaj - 2 (słownie: dwie), w tym animator
Średnia liczba transakcji z 5 sesji - 6 (słownie: sześć)
Średnia liczba transakcji z 20 sesji - 9 (słownie: dziewięć)

zjablik66
11
Wysłane: 29 czerwca 2022 23:21:50 przy kursie: 24,00 zł
Tak podsumowując 2Q22, podpisane kontrakty:
- 17.05.2022 - TA - agencja rządowa - wizerunek AUS produkcja animacji 3D na potrzeby kampanii reklamowej Tourism Australia 5% za 2021 5,33 mln
- 26.05.2022 Haven Studios Inc - Kanada umowa na wykonanie utworu audiowizualnego - trailer gry 8% za 2021 8,53 mln
- 22.06.2022 Beijing Zitiao NetWork Technology Co., Ltd z Chin zawarcie UR na 1 rok o świadczenie usług produkcyjnych, wraz z z pierwszym zamówieniem na utwór audiowizualny 5% za 2021 5,33 mln
- 28.06.2022 Netflix Entertainment LLC EP i VFX do Blood Origin 6% za 2021 6,396 mln
Jak się pozbiera wszystko razem to w 2Q zaraportowali zlecenia za ponad 25 mln zł (tylko te powyżej 5% przychodów). Rok temu w 2Q zaraportowali zero dużych zleceń a mieli 60 mln przychodów w 2 półroczu 2021 roku (rekordowe półrocze). Dynamika przychodów za 1Q22 rdr wynosiła ponad 60%. Jeśli na tej podstawie zaestymować dynamikę w całym 22 na poziomie 50% (a patrząc na liczby nie wydaje się to zbyt ambitną prognozą), to można oczekiwać ponad 150 mln przychodów w 2022 roku (w 2021 mieli 106 mln).
Spółka przez dwa lata zbijała/stabilizowała koszty stałe (wynagrodzenia) na niskim poziomie (może oczekiwać teraz efektu skali) - za IQ były na poziomie 22,5% przychodów, a koszty zmienne (usługi obce) mediana była w przedziale 55%-60%.
Resumując może być ciekawie już na podstawie tego, a jest jeszcze kilka asów w rękawie i na poziomie serwisu i na poziomie wykluwającego się IP.

Lasio
2
Wysłane: 19 sierpnia 2022 17:17:56 przy kursie: 24,40 zł
Cieszyć może świetny kwartał, do tego strzał w 10 to założona w Los Angeles spółka robiąca reklamy, Do współpracy pozyskano nawet zdobywcę Oscara: Janusza Kamińskiego!
Cytat:
W sprawozdaniu Platige Image podkreślił, że amerykańska spółka od pierwszego kwartału swojej działalności jest rentowna i przyczynia się do wysokiego wzrostu przychodów całej grupy z produkcji reklamowych.

Małe podsumowanie tutaj:

www.wirtualnemedia.pl/artykul/...

veve
38
Wpisów: 357
Wysłane: 9 stycznia 2023 23:21:40 przy kursie: 25,70 zł
Fundamentalnie niby coraz lepiej, ale kurs wcale tego nie pokazuje. Być może to okazja do wejścia, ale z drugiej strony jak coś nie rośnie to nie zachęca technicznie.

krewa
PREMIUM
1 362
Wpisów: 11 957
Wysłane: 17 stycznia 2023 11:00:52 przy kursie: 25,10 zł
Apeks wypada za półtora roku, wartość prognostyczna trójkąta sczeźnie w marcu

kliknij, aby powiększyć

zjablik66
11
Wysłane: 23 stycznia 2023 16:49:43 przy kursie: 25,40 zł
Co prawda minęło trochę czasu od publikacji wyników za 3Q, ale z racji, że nie pojawił się żaden komentarz – a po cichu liczyłem na Antyteresę (wszak minęło już 12 miesięcy od ostatniej analizy) – to postanowiłem coś popełnić samodzielnie. Będzie to garść faktów, bez komentarza, gdyż jako naczelny naganiacz na PLI wiadomo, ze wszystko widzę przez różowe okulary Liar
Przychody za 3Q22 37,445 mln (zmiana rdr 13%) narastająco 103,543 mln (zmiana rdr 30%). Zysk ze sprzedaży 3Q22 7,368 mln (zmiana rdr 27%) narastająco 11,064 mln (zmiana rdr 86%).
Generalnie wyniki po trzech kwartałach 22 lepsze niż za cały 21 rok. W wynikach nie ma zdarzeń jednorazowych co miało miejsce w 21 (umorzenie pożyczki PFR)
Przepływy operacyjne 3Q22 8,324 mln, narastająco 12,970 mln. Stan środków na kontach Spółki 8,649 mln (vs 4,174 mln 12 miesięcy wcześniej).
Liczby powyżej mówią same za siebie – co też poskutkowało poprawą oceny spółki wskaźnikiem Altmana oraz oceną spółki przez StockWatch – rating BBB. Widzimy, że w 2022 roku jest kontynuowana pozytywna tendencja jaka zarysowała się w 2021 roku.
Zauważalna sprawa to wzrost kosztów odsetkowych – co wynika ze wzrostu stóp procentowych, ale samo zadłużenie spółki pozostaje na stabilnym poziomie.
W październiku (po dniu bilansowym raportu) na konto spółki wpłynęła kwota 1,2 mln zł od Polski Instytut Sztuki Filmowej (PISF), jako rozliczenie przyznanego w 2020 roku wsparcia finansowego na pokrycie części kosztów ww. usług w wysokości 1,2 mln zł w ramach systemu wsparcia produkcji audiowizualnej (tzw. „zachęty”, ang. cash rebates) za drugi sezon The Witcher.
IP Gaming
PJ Games – spółka w chwili obecnej jest na etapie prototypowania gry
Imaga Games – Spółka z końcem marca 2022 roku zamknęła fazę prototypowania. W trzecim kwartale 2022 roku zgodnie z założonym harmonogramem kontynuowano prace w ramach zasadniczego etapu produkcji gry. Zamiarem stron jest dalsze pozyskanie środków finansowych na pomostowe finansowanie produkcji gry do etapu vertical slice, a następnie pozyskanie istotnego inwestora branżowego, działającego na globalnym rynku inwestycyjnym. Obcny akcjonariat: Platige Image S.A. 24,43%, Movie Games S.A. 20,24%, Anshar Studios S.A. 22,55% oraz pozostałych akcjonariuszy 32,79% - widzimy zmniejszenie udziału założycieli, do projektu obok Anshar dołączyli również inwestorzy kapitałowi
Trzeci projekt gamingowy - Platige Image S.A. zgodnie z założeniami w ramach prowadzonych selekcji projektów gamingowych nabyła od spółki Polyamorous Sp. z o.o. w dniu 1 marca 2022 roku, prawa stanowiące wkład twórczy do rozpoczętego projektu gry z gatunku RPG. Prawa, o których mowa w zdaniu poprzedzającym, na moment sporządzenia raportu okresowego odpowiadają trwającemu etapowi prototypowania. Cena nabycia praw nie stanowiła kwoty istotnej z perspektywy sytuacji finansowej Platige Image S.A.
IP Films
W ramach realizacji strategii rozwoju w zakresie produkcji filmowych i telewizyjnych, w trzecim kwartale 2022 roku współce Platige Image S.A. kontynuowane były prace w zakresie rozwoju i sprzedaży koncepcji filmowych i serialowych. Prace zespołu niezmiennie dotyczyły projektów zarówno animowanych jak i live action, ze strategicznym naciskiem na tematykę gatunkową, w tym fantasy, science-fiction, horror oraz mystery. W tym okresie, dział Film&TV nawiązywał i rozwijał współpracę na rzecz adaptacji IP znanych zarówno na polskim jak i na zagranicznych rynkach. Pośród nich znalazły się m.in. adaptacje gier wideo oraz książek o znaczącym zasięgu czytelniczym. Kontynuowane były prace nad projektami w istniejącym portfolio, w szczególności projektem adaptacji gry The Medium, we współpracy z Bloober Team S.A. Część projektów została zaoferowana m.in. platformom streamingowym oraz agentom sprzedaży na rynkach międzynarodowych. Kontynuowane są rozmowy z twórcami i realizatorami w zakresie udziału w projektach, oraz działania sprzedażowe. Dodatkowo, zespół prowadzi działania na rzecz pozyskiwania funduszy na rzecz rozwoju projektów będących międzynarodowymi koprodukcjami.

Lasio
2
Wysłane: 24 stycznia 2023 09:45:11 przy kursie: 25,20 zł
Zjablik 66 rzetelnie opisał sytuację fundamentalną Platige. Od siebie dodam, że w międzyczasie spółka podpisała kolejną, tak ważną umowę ramową z koreańskim Nexon:
www.stockwatch.pl/komunikaty-s...
oraz podpisała następny kontrakt na swoje usługi w czwartym sezonie ''The Witcher'':
www.stockwatch.pl/komunikaty-s...
Choć niektórym współpraca z Netflixem się niezbyt podoba, to należy zauważyć, że kwoty za postprodukcję i efekty specjalne są coraz wyższe i choć w ''ratach'' to przez ostatnie lata, licząc trzy sezony Wiedźmina plus Rodowód krwi - Platige Image łącznie z tych zleceń otrzymała ok 30 mln zł, a dojdzie 8,5 mln zł za ostatnią w/w umowę! Ostatnio spółka mocniej stawia na tzw Motion Capture i uruchomiła najnowsze w Polsce studio tego typu. Poza tym bardzo interesujący jest segment tzw VR - Virtual Reality, który jest rozwijany bo ma duży potencjał. Możemy się tutaj spodziewać naprawdę dużych pozytywnych zaskoczeń.

zjablik66
11
Wysłane: 5 lutego 2023 21:54:31 przy kursie: 28,20 zł
600 mln na stole - w zasięgu Platige Image
Muzeum Historii Polski zamówiło projekt wystawy stałej - na stole jest m.in. oferta Platige Image
Cytat:
Przetarg na budowę wystawy stałej został przygotowany w zeszłym roku. Muzeum już wcześniej zamówiło dokumentację w pracowniach WWAA oraz Platige Image, która – jak słyszymy – jest już kompletna. To spektakularna opowieść o historii Polski, począwszy od X wieku, aż do współczesności. Z wieloma ogromnymi eksponatami, jak dąb sprzed tysiąca lat, transporter opancerzony SKOT czy pomnik „czterech śpiących” – zdjęty w ramach dekomunizacji Warszawy.

Koszt zlecenia jest wyższy niż pula środków zamawiającego, ale determinacja jest aby ruszyć z inwestycją - rozstrzygnięcia na dniach
Cytat:
Problem w tym, że koszt wykonania i przygotowania ekspozycji okazał się monstrualny. Muzeum założyło na ten cel 267 mln zł. Gdy otwarto koperty w przetargu – 30 grudnia ubiegłego roku – okazało się, że jedna z nich przekroczyła budżet niemal trzykrotnie (!). Droższy wykonawca chce 742,7 mln zł, natomiast tańszy - 647,5 mln zł. To kwoty porównywalne do kosztu budowy całego kompleksu muzeum z salami widowiskowymi, restauracjami czy pracowniami naukowymi. - Podejrzewam, że w ciągu najbliższych tygodni zostanie podjęta decyzja co do tego, w jaki sposób zostanie ostatecznie wyłoniony wykonawca wystawy stałej. Następnie zostanie podpisana z nim umowa – wyjaśnia Przeperski. Raczej nikt nie zakłada możliwości, że prace te zostaną odłożone w czasie. Skoro bryła jest już gotowa, wystawę też trzeba przygotować.

Będzie to największa wystawa w Polsce.
I jeszcze źródło informacji
Muzeum Historii Polski. „Otwieramy się jesienią”. Na razie wystawy czasowe. A co z główną ekspozycją?

rejtan
4
Wpisów: 14
Wysłane: 13 lutego 2023 09:06:45 przy kursie: 28,70 zł
zjablik66 napisał(a):
600 mln na stole - w zasięgu Platige Image
Muzeum Historii Polski zamówiło projekt wystawy stałej - na stole jest m.in. oferta Platige Image

I co by tam niby miało robić Platige? Budować wystawę?
Nie ma słowa nigdzie w artykule, że to oni złożyli ofertę.
Dokumentacja to coś zupełnie innego.

Analityk Fundamentalny
PREMIUM
375
Wpisów: 995
Wysłane: 24 lutego 2023 18:12:40 przy kursie: 29,50 zł
Informacyjnie to po publikacji raportu rocznego w marcu ukaże się analiza wynikowa. Tym razem ja spojrzę na spółkę, której do tej pory nie znałem.
Analityk fundamentalny z zawodu, ale przede wszystkim z pasji. Miłośnik GPW - #giełdamojapasja.
Twitter - @AnalitykF

Lasio
2
Wysłane: 3 marca 2023 13:19:33 przy kursie: 30,00 zł
Platige Image oficjalnie już - zostało Autoryzowanym Partnerem Serwisowym Unreal Engine!
Cytat:
Dnia 13 lutego 2023 roku Platige Image otrzymało tytuł Autoryzowanego Partnera Serwisowego Unreal Engine, aby rozszerzyć zakres swoich działań twórczych w sferze transmisji i produkcji wirtualnej.

● Platige Image będzie wspierało międzynarodowe projekty, wykorzystując swoje wieloletnie doświadczenie w branży. To pozwoli na zwiększenie rozpoznawalności Platige na rynkach zagranicznych i zwiększy możliwości rozwoju branży.

● Partnerstwo programowe zostało stworzone przez amerykańskich twórców gier wideo i umożliwia firmom, które wdrażają silnik Unreal Engine w swoich projektach, ubieganie się o status Autoryzowanego Partnera Serwisowego. W tym roku tytuł partnerski uzyskało polskie studio Platige Image.

● Firma Platige Image wcześniej już współpracowała z Epic Games przy różnych projektach, a także aktywnie wykorzystywała silnik Unreal Engine m.in. studio wirtualne dla Polsat Sport, grafiki Augmented Reality podczas ceremonii EURO 2020 czy w projektach filmowych i reklamowych z wykorzystaniem Virtual Production.

www.wirtualnemedia.pl/centrum-...
To duże osiągnięcie dające nowe możliwości.
Edytowany: 3 marca 2023 13:20

Space Cowboy
PREMIUM
61
Wpisów: 292
Wysłane: 7 marca 2023 10:06:27 przy kursie: 30,00 zł
Jakie konkretnie możlwości?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE PLATIGE

6 7 8 9 10

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,483 sek.

metrtrjm
dovljqcl
gwytmdty
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bznxovzm
rgtmyggd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat