PARTNER SERWISU
rtaeveco
773 774 775 776 777
Frey
115
Wpisów: 1 082
Wysłane: 18 lutego 2023 19:11:27 przy kursie: 592,00 zł
A na czym ta wina IGN ma polegać? Think
I kiedy ten trailer zobaczymy?

Coś tym bitom ostatnio nie idzie…Vitriol - wtopa z trailerem, teraz the Alters…d'oh!

Trailer the Invincible - moim zdaniem chyba najsłabszy ze wszystkich trailerów gier od bitów…zupełnie u mnie nie wzbudza żadnych emocji. Grupa na steam the invincible szału nie robi i po tym trailerze jakoś gwałtownie nie rośnie.
Gra znajdzie pewnie nabywców wśród zagorzałych fanów science-fiction ale w większy sukces to tu nie wierzę.
Dobrze, że bity sobie zapewniły pierwszeństwo w podziale przychodów z tej gry..

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 18 lutego 2023 19:14:12 przy kursie: 592,00 zł
Zapewne w tym, że IGN zapomniało go opublikować? Także jest to wina IGN w nie spółki.

Na discord jest informacja, że opublikują materiał najdalej w poniedziałek.

Frey
115
Wysłane: 18 lutego 2023 19:22:25 przy kursie: 592,00 zł
To jednak jest spora różnica…opublikowanie trailera w ramach ign fun fest - imprezy zapowiadanej i reklamowanej od dłuższego czasu - z większymi niż „zwykłe” publikacje ign zasięgami…a po tej imprezie…d'oh!

topfacet
178
Wysłane: 18 lutego 2023 19:30:46 przy kursie: 592,00 zł
I jak Twoim zdaniem spółka ma od IGN to wyegzekwować? Błąd leży po stronie IGN i oni powinni go naprawić.

Frey
115
Wysłane: 18 lutego 2023 19:42:43 przy kursie: 592,00 zł
Ja nie piszę nic o żadnym egzekwowaniu...
Nie wiem czyja to wina, że trailer się nie ukazał. Skoro spółka podaje, że zawiniło IGN - to nie pozostaje nic innego, jak zaufać - bo sprawdzić i tak niezbyt jest jak...

Piszę za to o kolejnej wtopie marketingowej - po przełożeniu obiecywanego na zeszły rok trailera Vitriola - to akurat jest fakt - trailer miał być na IGN Fan Fest...i go nie ma.
Swoją drogą to fajnie by było jakby spółka przyczyny wyjaśniła na swoim własnym forum dla inwestorów, a nie na discordzie...d'oh!

topfacet
178
Wysłane: 18 lutego 2023 22:27:21 przy kursie: 592,00 zł
Opublikowali na IGN:

https://youtu.be/jW_nENEFzyI

sledzik007
54
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 442
Wysłane: 18 lutego 2023 23:11:30 przy kursie: 592,00 zł
Bez urazy ale ten trailer potwierdza tylko tyle że mamy ciąg dalszy kampanii. Nie rozbudza żadnych emocji i nic nie mówi o grze czego już nie wiedzieliśmy. Fakt bardzo fajna grafika postaci ale dla nas nic ciekawego

aircanada15
PREMIUM
289
Wpisów: 1 947
Wysłane: 19 lutego 2023 00:51:46 przy kursie: 592,00 zł
Ten teaser trailer to jakieś nieporozumienie :D
Nie będę pisał, że ktoś w 11Bit się pogubił, ale to wygląda jakby zrobili go na kolanie, za pięć dwunasta ;]

Bergman
87
Wpisów: 202
Wysłane: 19 lutego 2023 11:28:11 przy kursie: 592,00 zł
baks napisał(a):
Niestety branża wymaga dużego nakładu pracy a i tak tylko części udaje się odnieść jakiś sukces i zapewnić sobie lepsze czasy. Może to prawda bolesna ale to fakt, że bez nakładu pracy nie ma dobrego produktu.

Focus Entertainment i 11Bit - te dwie spółki mają prawie tę samą kapitalizację, ale to firma z Francji ma bez porównania większe przychody i zyski (76 mln € przychodów za IV kwartał 2022 i 141 mln € w okresie trzech ostatnich kwartałów; za okres marzec-wrzesień EBIDTA wyniosło 18,9 mln € , a marża brutto na sprzedaży gier to 25 mln€). Focus wydaje cały czas gry, w tym polskie. A więc są firmy które potrafią, a tutaj od lat widzę tłumaczenia dlaczego się nie da bo rzekomo w ogóle w gamedev się nie da produkować/wydawać "tak szybko". Owszem, da się tylko niektórzy sobie z tym nie radzą. Ostatnio dodali do portfela never ending story od Starward Industries, skąd również słyszę tłumaczenia opóźnień. To nie jest zbyt poważne. A może trzeba rzucić większymi pieniędzmi by przyspieszyć produkcję lub wzięli się za zbyt dużo projektów i dlatego nie dają rady ? Atomic Heart wychodzi w lutym i jest to większa gra od czegokolwiek co stworzyło 11Bit kiedykolwiek. Prace zajęły 5 lat. 11Bit produkuje gdy wielkościowo średnie więc nie ma żadnego wytłumaczenia na tak długi okres prac.

I co dalej, po premierze Invincible czy tam dużej produkcji od 11bit trzeba będzie czekać kolejne 6-8 lat ? Czyli przy dobrych wiatrach kolejna zbiórka plonów dopiero w 2031-2033 roku przy założeniu, że dobra koniunktura na gierki się utrzyma ? Jakiś kompletny absurd i już kupno obligacji na 6%-8% rocznie wydaje się pewniejszą inwestycją. Poza spekulacją na kursie akcji tutaj nie da się inaczej zarobić bo spółka podniosła swoją wartość po 2018 roku i od tamtego czasu nic się praktycznie nie dzieje poza mniej lub bardziej zgrabnymi tłumaczeniami.

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 19 lutego 2023 18:23:29 przy kursie: 592,00 zł
Masz do mnie pretensje o kapitalizację spółki ?
Nie ja ją wymyśliłem. Poczytaj sobie jak tworzy się kapitalizacja.
Nie ja wymyśliłem także kapitalizację CDR a była przed premierą najwyższa w Europie ..Angel

Inwestorzy szukają spółek z ponadprzeciętnymi perspektywami rozwoju i wzrostu.
CDR zawiódł kosmiczne oczekiwania i staniał 6 razy a aktualnie 4 razy od szczytu.
To samo z TSG. Jeśli spółka mocno zawodzi to czeka ją przecena. Inna sprawa to często oderwane od realiów oczekiwania inwestorów. Tak było już na wielu spółkach CIG, Petrolinvest i inne.
Spółki branży są wyceniane często z dużym dyskontem w zależności od cyklu i tworzonych produktów.
Spółka jest wyceniana dość wysoko ze względu na spory potencjał. Czy da się tu zarobić to zależy od premier które są spodziewane.
Spółka dość mocno zawodzi bo dość słabo zarządza projektami czego nie da się ukryć.
Jest to w dużym stopniu spowodowane dużą zachowawczością i silnym hamowanie tempa rozwoju prawdopodobnie spowodowanego jakimiś fobiami.
Z drugiej strony można rozumieć obawy o utratę płynności z czym spółka mierzyła się w 2008 roku przed połączeniem z CDP jako Metropolis. Tyle, że za długo czekali z gromadzeniem poduszki przez co projekty opóźniły się o jakieś blisko 2 lata.
Spółkę można i należy postrzegać poprzez perspektywy. Jakie są perspektywy - rózne zależnie od tego jak określi się potencjał sprzedaży.
Główne pytanie czy spółce uda się wyjść nieco poza niszę w której teraz jest.
Myślę, że część z gier powinna otworzyć się z produktami na nowych graczy. Takie gry to na pewno Alters i P8. Czy tak będzie z Invincible i Vitriolem trudniej ocenić. Invincible także może mieć ograniczony zasięg odbiorców. Jednak dla spółki to jest pierwsza produkcja która ma i może pozwolić na produkcję większych gier.

Spółki należy postrzegać poprzez to co produkuje. Na razie spółka nieco zawodzi ale to jest nadal spółka na dorobku. Są spore ryzyka i to trzeba dostrzegać jednak inwestujący przekonają się na koniec PM czy spółka spełniła ich oczekiwania.
Nawet na naszym rynku są spółki które mają istotnie lepsze wskaźniki.
Ale na Giełdzie nie inwestuje się we wskaźniki.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

andy_dufresne
130
Wpisów: 998
Wysłane: 20 lutego 2023 09:46:27 przy kursie: 606,00 zł
Bergman napisał(a):
A może trzeba rzucić większymi pieniędzmi by przyspieszyć produkcję lub wzięli się za zbyt dużo projektów i dlatego nie dają rady ? Atomic Heart wychodzi w lutym i jest to większa gra od czegokolwiek co stworzyło 11Bit kiedykolwiek. Prace zajęły 5 lat. 11Bit produkuje gdy wielkościowo średnie więc nie ma żadnego wytłumaczenia na tak długi okres prac.

Fatalny przykład wybrałeś Bergman.

Jak wirtualne biusty sponsorują wojnę w Ukrainie
Jestem na Twitterze

Frey
115
Wysłane: 20 lutego 2023 10:12:56 przy kursie: 606,00 zł
Bergman wybrał słabą spółkę do porównania z 11 Bit jeszcze z jednego powodu. Otóż Focus na rynku działa już od 27 lat. Ona już od dawna ma zatrudnienie takie - do jakiego Bity dochodziły dopiero powoli w ostatnich latach.
Takie porównanie wypacza zatem rzeczywistość. Nie da się robić gier szybko - jak się nie ma wykwalifikowanych ludzi. A proces pozyskiwania takich ludzi niestety trwa. W 11Bit proces ten zintensyfikował się dopiero po premierze FP. To samo odnosi się do sieci podmiotów współpracujących, którą bity dopiero tworzą.

Co do teaser trailera Alters - też nie rozumiem sensu wypuszczenia tego teaser trailera...ale idea troszkę mi przypomina pierwszy trailer FP - ze spadającym płatkiem śniegu. Niby nic nie pokazywał, a intrygował. Ten też trochę intryguje - ale niestety znacznie mniej.

Bergman
87
Wpisów: 202
Wysłane: 20 lutego 2023 10:48:48 przy kursie: 606,00 zł
CDA robi materiały słabe i od bardzo dawna uważam ich za portal propagandowo-ideologiczny. Dla mnie polska prasa z branży gier skończyła się na Commodode & Amiga, Top Secret czy Secret Service - czyli na czasach kiedy to prasa komputerowa pisała o branży komputerowej, a nie o wojnach, LGBT, konfliktach, itd. Wolałbym żeby Rosjanie robili gry komputerowe aniżeli rakiety i bomby więc akurat opowiadam się za taką działalnością. W ogóle, szkoda gadać.

Fakt jest faktem - 11bit to przewartościowana firma na tle Focus Entertainment i nie tylko na tle tej firmy bo zyskami ledwo przewyższają Bloobera mając kapitalizację wyższą o ponad 200%. Jak dla mnie jedna z najbardziej przewartościowanych spółek na całym GPW i mało wiarygodna z nieustannie przeciągającymi się premierami gier. Ba, jest spółka z USA Intrepid Potash (inna branża), która jest tańsza od 11bit i również ma nieporównywalnie lepsze wyniki. Przykładami można sypać jak z rękawa i nie tylko z USA. W Polsce w branży gamedev nadal jest za drogo co ostatnio pokazał choćby przykład Huuuge. Kto wie czy również Bloober tego nie pokazał bo z tego co mówił prezes to mogły być inne opcje na stole, a ostatecznie wybrali przejście na GPW. Polski gamedev jest drogi. 11bit to rzekomo sektor "growth", a wzrost tam się odbywa raz na 6-8 lat. To nie jest poważne.

topfacet
178
Wysłane: 20 lutego 2023 12:04:39 przy kursie: 606,00 zł
Wydaje mi się, że na siłę próbujesz udowodnić swoją tezę. Bardzo podobało mi się także porównanie opłacalności inwestycji w akcje spółki z obligacjami skarbowymi - chętnie zakupie takie obligacje, które w ciągu 10. lat dają ok. 6900% zwrotu z inwestycji.

A co do materiału CDA, to ten jest bardzo rzetelny.
Edytowany: 20 lutego 2023 12:05

Bartas_Gda
67
Wpisów: 308
Wysłane: 20 lutego 2023 12:37:08 przy kursie: 606,00 zł
topfacet napisał(a):
Wydaje mi się, że na siłę próbujesz udowodnić swoją tezę. Bardzo podobało mi się także porównanie opłacalności inwestycji w akcje spółki z obligacjami skarbowymi - chętnie zakupie takie obligacje, które w ciągu 10. lat dają ok. 6900% zwrotu z inwestycji.

A co do materiału CDA, to ten jest bardzo rzetelny.

kurdę ja wiem, że razem z baksem i jeszcze kilkoma innymi użytkownikami tworzycie kółko wzajemnej adoracji w kwestii 11B, ale przecież Bergman pisze o przyszłości i wyraźnie to zaznacza, a nie o tym co już było:

I co dalej, po premierze Invincible czy tam dużej produkcji od 11bit trzeba będzie czekać kolejne 6-8 lat ? Czyli przy dobrych wiatrach kolejna zbiórka plonów dopiero w 2031-2033 roku przy założeniu, że dobra koniunktura na gierki się utrzyma ? Jakiś kompletny absurd i już kupno obligacji na 6%-8% rocznie wydaje się pewniejszą inwestycją.

Oczywiście nikt nie broni Bergmanowi kupić obligacji a Tobie kolejnych akcji 11B - każdy ma wybór

Czasami brakuje Wam trzeźwego spojrzenia i szczególnie czuć to w tym wątku, podobnie jak kiedyś w wątku CDR gdzie każde słowa krytyki przed 2020 roku były odbierane jako atak i totalną głupotę (i nie porównuję kapitalizacji, oczekiwań czy wyceny a jedynie zachowanie uczestników forum). Mam akcje 11B od dłuższego czasu, ale prawda jest taka że wycena jest wymagająca i dyskontuje już zakładaną przyszłą poprawę wyników, spółka ma problemy z P8 i kto wie kiedy grę zobaczymy, ten "trailer", który wczoraj pokazali IMO jest po prostu słaby.

Edytowany: 20 lutego 2023 12:39

topfacet
178
Wysłane: 20 lutego 2023 13:16:51 przy kursie: 606,00 zł
Nie czuję się członkiem żadnej grupy wzajemnej adoracji :) Potrafię także krytycznie spojrzeć na spółkę w kontekście P8 i wydarzeń związanych z tym projektem. Wielokrotnie także krytykowałem ich politykę informacyjną, która nie została zmieniona (rozumiem jednak powody takiej decyzji).

Jeśli piszesz o przyszłości to znasz pewnie rekomendacje analityków i wiesz, że zgodnie z ich założeniami spółka wchodzi w okres premierowy i będzie w tym okresie wskaźnikowo tania. Wielokrotnie w tym wątku poruszaliśmy ten temat - obecnie spółka jest droga, gdyż premiery są przed nami.

Nikt z nas nie wie, jak wypadną te premiery. Patrząc na ich produkcje, jestem spokojny o FP2 który jest wysoko na WL (ostatnio bodaj 5. miejsce). Czekam także na trailer Vitriola i tu także krytykowałem ich za opóźnienia (choć wiem, że jest to spowodowane czynnikami zewnętrznymi).

Teaser trailer Altersów zrobił dużo szumu, nie wiem czy taki miał być efekt tego teasera - wydaje mi się, że oczekiwania były zdecydowanie większe, ale nie widzę także nerwowej reakcji na rynku.

Rif
Rif
166
Wpisów: 1 141
Wysłane: 20 lutego 2023 13:34:27 przy kursie: 606,00 zł
Odczuwam niedosyt związany z pokazanymi materiałami.
W przypadku "Niezwyciężonego" liczyłem, że określą datę premiery (choćby pora roku).
Natomiast w przypadku "Alters", to w ogóle nie ma co komentować. Gdyby materiały z tej gry pojawiły się w kolejności odwrotnej to ok, ale pokazać takie coś w tym momencie? To powinna być zajawka zwiastuna, który ukaże się na dniach, a nie jako samodzielny byt, który jest, nie ukrywajmy, słaby.
Chciałbym wierzyć, że jak już zaczną z premierami, to pójdzie z kopyta, ale trudno mi obecnie o taką optymistyczną postawę.
Jeśli oba tytuły mają pojawić się w tym roku, to raczej blisko siebie w drugiej połowie roku.

Co nie zmienia faktu, że wierzę w tę spółkę jak w żadną inną z naszego gamedevu.

andy_dufresne
130
Wpisów: 998
Wysłane: 20 lutego 2023 14:33:21 przy kursie: 606,00 zł
A mi się sam teaser podoba (zagadkowy, świetna mimika Janka i muzyka, filozoficzne ważne pytanie). Ale właśnie szerszy kontekst powoduje lekkie zdziwienie: spodziewałem się, że kolejny materiał pójdzie dalej w odrywaniu świata gry. Ale cóż, ufam w kompetencje Bitów i nie oceniam kampanii marketingowej na jej samym początku właściwie.

Premiera Niezwyciężonego to przecież 2Q lub 3Q, więc i tak niedługo się dowiemy z kolejnych materiałów. Wciąż trzymają one poziom i nie mogę się doczekać kolejnych.

Argumenty o zakochanym w spółce akcjonariacie słyszę od lat. Nic one nie merytorycznie nie wnoszą do dyskusji. Zarzuty dotyczące wysokiej wyceny akcji, opóźnień projektów i polityki informacyjnej też są podnoszone od dawna. Zawsze było i jest mnóstwo znakomitych powodów, żeby nie kupić ich akcji. Po 20, 150 czy 500 zł...
Jestem na Twitterze

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 20 lutego 2023 14:48:00 przy kursie: 606,00 zł
To prawa od lat sugerowano za wysoką wycenę. Nawet na forum negowano duży potencjał wzrostu czy przed TWOM czy później.
Tak spółka była za droga w latach 2011- do X.2014.
Później negowano sukces i wzrost do 80zł o 700%.
Później w 2015/2016 także po wzrostach na 120-140 nawet najważniejsi inwestorzy "wyskakiwali na główkę" za Watcdogiem.
Tyle, że była to średnio zasadna decyzja. Chyba niewielu zyskało więcej na innych spółkach niż tutaj.
Jak czas pokazał to nasza wąska grupka "adoratotów" pokazał rację.

Nie ma szans na podobne zwroty z inwestycji 300% czy więcej ale ja na razie zostaję bo liczę jeszcze na spore wzrosty. Czy mam rację nie wiem. Myliłem się na wielu spółkach - kto wie.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 20 lutego 2023 15:05:31 przy kursie: 606,00 zł
Frey napisał(a):

Trailer the Invincible - moim zdaniem chyba najsłabszy ze wszystkich trailerów gier od bitów…..

też mam podobne zdanie, zupełnie inny klimat niż poprzednie, które były doskonałe - może inna firma zewnętrzna go zrobiła?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11BIT

773 774 775 776 777

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,170 sek.

dcvlmzlv
tjavpivf
stwazyje
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qpasokqg
psnxrvfv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat