PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
9 marca 2023 11:43:00
przy kursie: 48,75 zł
veve,
podaj źródło, co do różnicy o jakiej piszesz. Inaczej zrobi się mało ciekawie.
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
9 marca 2023 11:45:09
veve napisał(a):Całkiem bez sensu napisałeś. Przecież podano szacunki że to różnica pomiędzy 50 a 27 mld złotych. Te 23 mld są warte tego aby pominąć pośredników. To jest różnica w rezerwach, które trzeba będzie utworzyć. Żeby utworzyć mniejsze rezerwy, trzeba wykazać przewagę ugód nad sprawami sądowymi. Żeby zdobyć przewagę w ugodach, trzeba poświęcić zasoby czasowe i ludzkie, które są ograniczone.
Edytowany: 9 marca 2023 11:45
|
|
11 Dołączył: 2010-05-06 Wpisów: 172
Wysłane:
9 marca 2023 11:49:51
veve napisał(a):suwak123 napisał(a): Altruistycznie się poświęcasz?
Przez dwa lata byłem akcjonariuszem. W styczniu zrozumiałem że trzeba wiać bo ryzyko wielkie a potencjalny upside mały. Dzielę się swoimi przemyśleniami. Do stycznia było ok a teraz jak czytam Twoje wpisy to wygląda że spolka zaraz upadnie a w najlepszym razie wróci do notowania za 3 zł. Ale ok . Fajnie że bardzo aktywnie " dzielisz się swoimi przemyśleniami" i więcej w tą spółkę rozumiem nie zainwestujesz. Każdy robi jak uważa za słuszne. Dzięki za troszczenie się forumowiczami.
|
|
|
|
80 Dołączył: 2014-02-12 Wpisów: 211
Wysłane:
9 marca 2023 11:50:23
Obudził mnie szum wody, która leje się na wątku VOT. Od teraz wszelkie tezy, niepoparte chociażby szczątkowymi wyliczeniami, będą lądować w koszu. Przypominam, że IMHO jako uzasadnienie jest nieakceptowalnym argumentem na poparcie stawianej tezy.
|
|
140 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
9 marca 2023 11:52:33
w sprawie #getin i działania BFG sąd zwrócił się do #TSUE z pytaniami prejudycjalnymi... stawiam, że sprawy tego banku też wrócą w pełnym zakresie do portfela
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
Edytowany: 9 marca 2023 11:53
|
|
PREMIUM
Wysłane:
9 marca 2023 11:59:06
Do 31.12.2022 r. zawarto około 32 tys. ugód (za wszystkie lata). Jaki udział w rynku frankowym ma Votum można policzyć. Pozwów tylko w 2022 r. wpłynęło 63 tys. zł. Cytat:Choć wydaje się, że porozumienie z bankiem w kwestii kredytów we frankach jest mniej opłacalne finansowo niż rozstrzygnięcie sądowe, ugody podpisało już około 32 tys. osób. www.parkiet.com/banki/art37755...Cytat:Walka pomiędzy frankowiczami i bankami trwa. W 2022 r. do sądów wpłynęło 63 tys. spraw frankowych www.infor.pl/prawo/nowosci-pra...Proste zestawienie liczb wskazuje jak ma się sprawa z ugodami. Dodam, że ugody dla frankowiczów, jacy brali kredyty gdy frank był po około 2,3 są obecnie skrajnie niekorzystne, bo wszyscy wiemy jaki jest kurs franka. Eliminując umowę kredytową z obrotu gospodarczego kredytobiorca spłaca kapitał kredytu bez różnic kursowych, zostaje więc z pierwotną kwotą zobowiązania za zakup mieszkania i dostaje wszystkie wpłaty jakie wniósł do banku na przestrzeni lat trwania umowy. To spora redukcja zadłużenia i dlatego pozwy są i będą popularne. Ugody się opłacają w pewnym sensie dla tych, którzy po zawarciu ugody nie mają kredytu do spłaty i w ten sposób szybko rozwiązują swój problem i mają spokój. Reszta albo liczy i idzie do sądu tj. świadomie podejmuje decyzję albo nie robi nic, co nie znaczy, że nic nie zrobi w przyszłości.
Edytowany: 9 marca 2023 12:10
|
|
PREMIUM
Wysłane:
9 marca 2023 13:16:10
Cytat:To jest różnica w rezerwach, które trzeba będzie utworzyć. Żeby utworzyć mniejsze rezerwy, trzeba wykazać przewagę ugód nad sprawami sądowymi. Żeby zdobyć przewagę w ugodach, trzeba poświęcić zasoby czasowe i ludzkie, które są ograniczone. Krewa, zakładając, że tak jest jak piszesz, to 23 mld zł to nie jest kwota jaką mogą zaoszczędzić banki. Jeżeli polepszą ofertę ugód i zaczną je zawierać masowo ich rezerwy będą musiały wzrosnąć i kwota "oszczędności" zmaleje. Im lepsza oferta ugody tym wyższy jej koszt dla banku, a więc wyższa kwota rezerwy. Czy to wyeliminuje Votum z gry? Wątpię, bo wystarczy popatrzeć w jakiej wysokości banki tworzyły rezerwy w zeszłym roku, aby wiedzieć, że nie planują istotnego wzrostu kosztów z tytułu rezerw ponad to co zaksięgowały w zeszłym roku. Fałszywe jest dlatego założenie, że znacznie lepsze ugody są dla banków bardzo opłacalne. Nie są bo oznaczają większe pewne koszty po ich stronie. Ja działanie banków oceniam w ten sposób, że one mają swój program ugód. Oferują go klientom i do momentu kiedy jest zainteresowanie zgodne z ich oczekiwaniami nic nie robią. Liczba ugód zacznie spadać, zaczną polepszać ich warunki., bo w ten sposób ponoszą tylko konieczne koszty. Gdyby nagle polepszyli warunki ugód musieli by ponieść pewne znaczne koszty. Ten sposób postępowania oznacza, że problem będzie rozwiązywany w czasie, bo banki mają w tym interes. Poza tym 70 mld zł to kwota wyliczona przy założeniu, że 75% wartości portfela we franku jest unieważniane (to dane z raportu NBP z czerwca 2022 r. jeżeli pamięć mnie nie zawodzi - Raport o stabilności systemu finansowego). Oczywistym jest, że będzie podział tego tortu, pytanie tylko o proporcje. Przy odwrotnej proporcji tj. 75% kredytobiorców zawiera ugody rezerwy na kredyty frankowe powinny wynieść 20 mld zł.
Edytowany: 9 marca 2023 13:17
|
|
PREMIUM
Wysłane:
9 marca 2023 13:35:57
1ketjoW wszystko ok, tylko wydaję mi się, że adresatem tego wpisu powinna być inna osoba ;)
|
|
PREMIUM
Wysłane:
9 marca 2023 13:40:19
Trafiła na listę. Wiesz jaką.
|
|
11 Dołączył: 2010-05-06 Wpisów: 172
Wysłane:
9 marca 2023 14:07:03
bankrucik napisał(a):w sprawie #getin i działania BFG sąd zwrócił się do #TSUE z pytaniami prejudycjalnymi... stawiam, że sprawy tego banku też wrócą w pełnym zakresie do portfela "W dniu 9 marca SSA Jolanta Pyźlak z Sądu Apelacyjnego w Warszawie zadała dwa pytania prejudycjalne do TSUE, w związku ze sprawą przeciwko Getin Bankowi. Dwa pytania generalnie sprowadzają się do tego, czy samowolna decyzja Bankowego Funduszu Gwarancyjnego dot. obligatoryjnego zawieszenia postępowania, z uwagi na restrukturyzację Getinu, jest zgodna z prawem UE w przypadku konsumentów. VI ACa 506/22, konsument reprezentowany przez adw. Joannę Wędrychowską i adw. Nataszę Krakowiak-Dulińską. " Twitter mobile.twitter.com/AWedrychows...
|
|
|
|
38 Dołączył: 2020-12-17 Wpisów: 357
Wysłane:
9 marca 2023 15:08:34
krewa napisał(a):veve napisał(a):Całkiem bez sensu napisałeś. Przecież podano szacunki że to różnica pomiędzy 50 a 27 mld złotych. Te 23 mld są warte tego aby pominąć pośredników. To jest różnica w rezerwach, które trzeba będzie utworzyć. Żeby utworzyć mniejsze rezerwy, trzeba wykazać przewagę ugód nad sprawami sądowymi. Żeby zdobyć przewagę w ugodach, trzeba poświęcić zasoby czasowe i ludzkie, które są ograniczone. Rażąco wstawiasz kit sugerując że "zasoby czasowe i ludzkie" mogłyby kosztować więcej niż 23 mld. Tym bardziej że od ponad roku czyli w praktyce od kilku miesięcy funkcjonuje Sąd Polubowny przy KNF gdzie mediacje wcale nie generują znaczących kosztów dla banków. Właśnie ten Sąd Polubowny jest killerem dla VOT. Oczywiście nie w tym sensie że spółka upadnie lub będzie miała słabe wyniki w tym roku. Nie upadnie i będzie miała wyniki, lecz niedługo. To jest trudno wycenić, ale kursowego szału bym się nie spodziewał. 59 mogło być ostatecznym szczytem, a nawet jeśli jeszcze nie było to kursy istotnie wyższe są mało prawdopodobne.
Edytowany: 9 marca 2023 16:28
|
|
PREMIUM
Wysłane:
9 marca 2023 15:37:13
W którym fragmencie swojej wypowiedzi ja napisałem, że ludzkie zasoby i czasowe mogłyby kosztować więcej niż 23 mld? Ja piszę o wysokości rezerw i ta wysokość jest pochodną stosunku ugód do spraw sądowych. Żeby zawiązać rezerwy mniejsze, należy zmienić te proporcje. Zmiana wymaga nakładów ludzkich i czasowych. To się nie zmieni z dnia na dzień, to proces rozłożony na lata. Również w interesie banków, gdyż wysokość rezerw rzutuje na ich zdolność do kredytowania, a co za tym idzie - do osiągania zysków w przyszłości. Postaraj się przyjąć do wiadomości, że banki nie są sfokusowane na ugodach.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
9 marca 2023 19:03:26
1ketjoW napisał(a): Poza tym 70 mld zł to kwota wyliczona przy założeniu, że 75% wartości portfela we franku jest unieważniane (to dane z raportu NBP z czerwca 2022 r. jeżeli pamięć mnie nie zawodzi - Raport o stabilności systemu finansowego).
Oczywistym jest, że będzie podział tego tortu, pytanie tylko o proporcje. Przy odwrotnej proporcji tj. 75% kredytobiorców zawiera ugody rezerwy na kredyty frankowe powinny wynieść 20 mld zł.
mBank nie jest takim "optymistą" jak Ty i nie przewiduje odwrócenia proporcji ;). Zakłada, że w bieżącym roku mniej niż 1/3 kredytobiorców przystanie na ugodę i na dodatek odsetek tych ugodowych spadnie rdr o kilka pp. Jutro raport PKO, zobaczymy ich ocenę sytuacji.
|
|
PREMIUM
53 Dołączył: 2011-09-04 Wpisów: 218
Wysłane:
9 marca 2023 20:59:19
veve napisał(a):[quote=suwak123] Przez dwa lata byłem akcjonariuszem. W styczniu zrozumiałem że trzeba wiać bo ryzyko wielkie a potencjalny upside mały. Dzielę się swoimi przemyśleniami. Czyli to chodzi o to, że jeśli kurs dalej będzie rósł, to ciężko Ci będzie sobie z tym poradzić? Bo takie wypieranie logicznych argumentów, sugeruje, że w grze są spore emocje :> Powyższe informacje są prywatnymi opiniami autora i nie stanowią rekomendacji inwestycyjnych w rozumieniu Rozporządzenia Ministra Finansów z dn. 19.10.2005. Autor nie ponosi odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podjęte na ich podstawie.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
10 marca 2023 07:29:56
Ja jestem cały czas pesymistą, a mam nadzieję że realistą. To dobre podejście dla mnie. Cytat:Kancelarie frankowe odnotowują coraz wyższe zainteresowanie pozwami za kredyty w CHF po zaprezentowanej w lutym korzystnej dla Frankowiczów opinii Rzecznika Generalnego TSUE w sprawie wynagrodzenia za korzystanie z kapitału. chf24.pl/ile-biora-kancelarie-...
|
|
Wysłane:
10 marca 2023 07:46:34
1ketjoW napisał(a):Ja jestem cały czas pesymistą, a mam nadzieję że realistą. To dobre podejście dla mnie. Zależy czego oczekujesz. Jeśli spodziewasz się że kurs przez kilkanaście miesięcy utrzyma obecne poziomy to możesz mieć rację, ale jeśli spodziewasz się znaczących wzrostów powyżej dotychczasowego ATH to niby na jakiej podstawie? Wszak ten biznes nie będzie lepszy niż jest teraz. Będzie taki sam lub gorszy.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
10 marca 2023 08:24:41
krewa, co do PKO BP sytuacja rozwija się tak (nota 49 w SF): Cytat:Na 31 grudnia 2022 roku przeciwko Bankowi toczyło się 19 522 postępowań sądowych (na 31 grudnia 2021 roku: 12 349) dotyczących kredytów hipotecznych udzielonych w ubiegłych latach w walucie obcej o łącznej wartości przedmiotu sporu 7 725 milionów PLN (na 31 grudnia 2021 roku: 3 855 miliony PLN), w tym jedno postępowanie grupowe, w którym liczba umów kredytowych wynosi 72. Przedmiotem wystąpień klientów Banku są przede wszystkim roszczenia o stwierdzenie nieważności umowy lub o zapłatę kwot zapłaconych przez klienta Bankowi w wykonaniu nieważnej umowy. Klienci zarzucają abuzywność postanowień lub sprzeczność umów z przepisami prawa. Żadna z klauzul stosowanych przez Bank w umowach nie została wpisana do rejestru klauzul niedozwolonych. Na liczbę pozwów wnoszonych przez klientów przeciwko Bankowi istotny wpływ ma intensywna kampania reklamowa kancelarii prawnych, która zachęca kredytobiorców do zlecania im – za wynagrodzeniem - usług prowadzenia spraw przeciwko bankom.
Grupa monitoruje na bieżąco stan orzecznictwa sądowego w sprawach kredytów indeksowanych lub denominowanych do waluty obcej pod kątem kształtowania się i ewentualnych zmian linii orzeczniczych.
Do 31 grudnia 2022 roku w sprawach przeciwko Bankowi sądy wydały 995 prawomocnych orzeczeń (w tym 954 orzeczenia po 3 października 2019 roku). 106 z tych orzeczeń (w tym w 67 orzeczeń wydanych po 3 października 2019 roku) jest dla Banku korzystnych. Jak widać ilość spraw rośnie i będzie rosła po opinii Rzecznika TSUE, bo straszak w postaci wynagrodzenia za korzystanie z kapitału padł. Swoją drogą dziwie się Prezesowi ZBP, że postarał się o publikacje prasowe dotyczące ustawy w sprawie kredytów frankowych. Dla mnie wszyscy ci kredytobiorcy, którzy nie będą się chcieli zdać na polityków pójdą teraz do sądu, aby zabezpieczyć sobie swoje prawa zanim ustawa zostanie uchwalona (jeżeli zostanie uchwalona). Część kredytobiorców tak pomyśli, a dla Votum do dobrze, bo przecież im większa liczba spraw procedowanych przez Votum tym większa wartość spółki, a kasa w tym roku popłynie do spółki szerokim strumieniem, bo przewidują 4.000 prawomocnych wyroków. 954 do 67 - ciekawy procent pozytywnych rozstrzygnięć dla banku PKO PB zostało pozwane w 5 sprawach związanych ze stawką WIBOR. Ciekawe co sądy zdecydują.
Edytowany: 10 marca 2023 08:26
|
|
PREMIUM
53 Dołączył: 2011-09-04 Wpisów: 218
Wysłane:
10 marca 2023 19:49:39
przy kursie: 48,80 zł
veve napisał(a):1ketjoW napisał(a):Ja jestem cały czas pesymistą, a mam nadzieję że realistą. To dobre podejście dla mnie. Zależy czego oczekujesz. Jeśli spodziewasz się że kurs przez kilkanaście miesięcy utrzyma obecne poziomy to możesz mieć rację, ale jeśli spodziewasz się znaczących wzrostów powyżej dotychczasowego ATH to niby na jakiej podstawie? Wszak ten biznes nie będzie lepszy niż jest teraz. Będzie taki sam lub gorszy. Na przykład na takiej, że przez najbliższe 4-8 kwartałów będzie notował znaczące wzrosty w wynikach. Nie mam pojęcia co sobie uroiłeś, ale fizycznie nie jest możliwe pozostanie na poziomie wyników ostatnich kwartałów ;) Powyższe informacje są prywatnymi opiniami autora i nie stanowią rekomendacji inwestycyjnych w rozumieniu Rozporządzenia Ministra Finansów z dn. 19.10.2005. Autor nie ponosi odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podjęte na ich podstawie.
|
|
Wysłane:
10 marca 2023 23:30:27
Drizzt napisał(a):veve napisał(a):1ketjoW napisał(a):Ja jestem cały czas pesymistą, a mam nadzieję że realistą. To dobre podejście dla mnie. Zależy czego oczekujesz. Jeśli spodziewasz się że kurs przez kilkanaście miesięcy utrzyma obecne poziomy to możesz mieć rację, ale jeśli spodziewasz się znaczących wzrostów powyżej dotychczasowego ATH to niby na jakiej podstawie? Wszak ten biznes nie będzie lepszy niż jest teraz. Będzie taki sam lub gorszy. Na przykład na takiej, że przez najbliższe 4-8 kwartałów będzie notował znaczące wzrosty w wynikach. Nie mam pojęcia co sobie uroiłeś, ale fizycznie nie jest możliwe pozostanie na poziomie wyników ostatnich kwartałów ;) Rzeczywiście tegoroczna poprawa wyników jest przesądzona, ale wcale nie musi mieć przełożenia na wzrost kursu. Zwłaszcza w sytuacji gdy spodziewane wyniki w przyszłych latach są znacząco niższe. Jeszcze 2024 powinien być dobry, ale 2025 to już całkiem nie. Do tego czasu ugody zlikwidują dużą skalę biznesu.
|
|
11 Dołączył: 2018-06-20 Wpisów: 29
Wysłane:
10 marca 2023 23:53:16
veve napisał(a):
Rzeczywiście tegoroczna poprawa wyników jest przesądzona, ale wcale nie musi mieć przełożenia na wzrost kursu. Zwłaszcza w sytuacji gdy spodziewane wyniki w przyszłych latach są znacząco niższe. Jeszcze 2024 powinien być dobry, ale 2025 to już całkiem nie. Do tego czasu ugody zlikwidują dużą skalę biznesu.
NIe chcę czarnowróżyć ale do 2030 iluś z nas może umrzeć....
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.