PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
28 września 2023 20:27:23
Podejrzenie wady. To pojęcie jest dość nieostre.
"Afera wizowa" się skończyła to potrzeba nowego paliwa.
Nie męczą Was te "fakty prasowe" wychodzące tuż przed wyborami. Widać gołym okiem czemu ma to służyć i powyższy wpis to potwierdza. Kolejny temat wyciągnięty, bo NIK wcześniej nie mógł upublicznić tego raportu.
Gramy na emocjach. Zupełny brak dyskusji o np. programie gospodarczym.
Edytowany: 28 września 2023 20:33
|
|
PREMIUM
22 Dołączył: 2022-04-29 Wpisów: 109
Wysłane:
28 września 2023 20:39:08
1ketjoW napisał(a):
Gramy na emocjach.
Polityka to showbiznes. Niekończąca się telenowela. Jeden pierdnie, drugi beknie, a później obaj wyrażą wyrazy dezaprobaty. Nuda. Od lat mam to gdzieś.
|
|
178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 398
Wysłane:
28 września 2023 21:20:57
1ketjoW napisał(a): Gramy na emocjach. Zupełny brak dyskusji o np. programie gospodarczym.
Patrząc na wypowiedzi polityków dwóch największych partii można by wywnioskować, że program PO sprowadza się do tego , że "Jarosław Kaczyński i PIS to zło" a program PISu do tego, że tym złem jest PO i Donald Tusk. Mniejsze partie próbują się przebić z jakimś programem konstruktywnym, ale nikt w zasadzie ich nie słucha. Nie spodziewałem się niczego dobrego po tej kampanii, ale jest nawet gorzej niż myślałem, że będzie. A jeszcze ponad dwa tygodnie tego cyrku zostały.
|
|
|
|
83 Dołączył: 2013-05-08 Wpisów: 1 586
Wysłane:
28 września 2023 21:49:40
1ketjoW napisał(a):Podejrzenie wady. To pojęcie jest dość nieostre.
"Afera wizowa" się skończyła to potrzeba nowego paliwa.
Nie męczą Was te "fakty prasowe" wychodzące tuż przed wyborami. Widać gołym okiem czemu ma to służyć i powyższy wpis to potwierdza. Kolejny temat wyciągnięty, bo NIK wcześniej nie mógł upublicznić tego raportu.
....
Afera wizowa to balonik który nikogo personalnie nie dotknął, stąd afera okazał się niewypałem. To, że afery wychodzą przed wyborami to oczywiste. NIK przedstawił konkrety choćby w podaniu liczby szczepionek poddanych utylizacji - koszty ogromne. szarlej81 napisał(a):Patrząc na wypowiedzi polityków dwóch największych partii można by wywnioskować, że program PO sprowadza się do tego , że "Jarosław Kaczyński i PIS to zło" a program PISu do tego, że tym złem jest PO i Donald Tusk. Mniejsze partie próbują się przebić z jakimś programem konstruktywnym, ale nikt w zasadzie ich nie słucha. Nie spodziewałem się niczego dobrego po tej kampanii, ale jest nawet gorzej niż myślałem, że będzie. A jeszcze ponad dwa tygodnie tego cyrku zostały Program PiS i PO to dorwać się do koryta i po nas choćby potop. Co to programu wyborczego to meteorytykę ma konfederacja, samorządowcy i tak pół na pół lewica. Trzecia droga jest dla mnie turbo wydmuszką, raczej ludzie totalnie nie świadomi sytuacji na nich chcą głosować. Samo pojawienie się znikąd pana Hołowni jest podejrzane. Skąd miał pieniądze? Programu gospodarczego takiego z pierwszego zdarzenia nie widzę u nikogo. Konfa broni się hamowaniem rozdawnictwa, ale to i tak nastąpi bo ktoś w końcu przestanie SP pożyczać pierwszy
|
|
Wysłane:
29 września 2023 07:07:13
Programu jako takiego nie ma żadna z partii. Każda wrzuciła zbiór propozycji luźno powiązanych ze sobą i nazwała to programem. Bo coś trzeba było na odczepkę wrzucić.
Chodziło mi o to, że jak PIS i PO po przedstawieniu tych propozycji odłożyły je na półkę i powróciły do radosnego okładania się nawzajem kijami po plecach to mniejsze partie jednak próbują iść z jakimś tam przekazem pozytywnym.
A to czy ktoś uzna to za program czy nie to już zależy od jego osobistych sympatii. Mnie przykładowo od Konfederacji odrzuca nie tylko środowisko związane z Bosakiem i Braunem ale też ogólnikowość ich propozycji gospodarczych. Która dość boleśnie zemściła się na Metzenie gdy ten wyszedł z nimi z Internetu do realnego świata.
Natomiast odnośnie afery wizowej to ona wciąż ma potencjał rozwoju ale po wyborach jeżeli zmieni się władza. Przecież obecnie prokuraturą zarządzają ludzie, którzy mają konflikt osobistych interesów z rzetelnym wyjaśnieniem tej sprawy.
Tak sobie teraz pomyślałem że jak nie da się całkiem odpolitycznić prokuratury to dobrym pomysłem byłoby aby prokurator generalny był wybierany spośród kandydatów wskazywanych przez opozycję. Przecież taki NIK nigdy nie działał tak dobrze jak działa po tym jak Banaś pokłócił się z PISem.
|
|
168 Dołączył: 2021-04-25 Wpisów: 1 289
Wysłane:
29 września 2023 08:11:28
szarlej81 napisał(a): Natomiast odnośnie afery wizowej to ona wciąż ma potencjał rozwoju ale po wyborach jeżeli zmieni się władza. Przecież obecnie prokuraturą zarządzają ludzie, którzy mają konflikt osobistych interesów z rzetelnym wyjaśnieniem tej sprawy.
Mozesz to wyjasnic ??? Jakbys nie wiedzial te nieprawidłowosci wykryły słuzby panstwa - dopiero po dymisji Wawrzyka, "demokratyczne" media zaczeły jazgot, bo cos się dowiedziały szarlej81 napisał(a):Tak sobie teraz pomyślałem że jak nie da się całkiem odpolitycznić prokuratury to dobrym pomysłem byłoby aby prokurator generalny był wybierany spośród kandydatów wskazywanych przez opozycję. Przecież taki NIK nigdy nie działał tak dobrze jak działa po tym jak Banaś pokłócił się z PISem.
Mozesz podac kilka przykładów swietnie działajacego NIKu ??? ..bo ja mam trochę odmienne zdanie i wyglada to na osobistą żałosną vendete bo jego syn ma problemy z prawem
|
|
Wysłane:
29 września 2023 08:27:34
yanek z hor napisał(a): Mozesz to wyjasnic ??? Jakbys nie wiedzial te nieprawidłowosci wykryły słuzby panstwa - dopiero po dymisji Wawrzyka, "demokratyczne" media zaczeły jazgot, bo cos się dowiedziały
Wykryły po "delikatym" zwróceniu uwagi USA na tą sprawę. Podczas śledztwa prokuratura dużo może. Może wpływać na świadkow, może kierować świadomie śledztwo na boczne tory. Może po prostu zwyczajnie się nie spieszyć bo przecież im wystarczy aby nic więcej o tej sprawie nie wyszło przed 15 października. A jak potem okaże się, że tych wiz było nie około 300 a 3000? No to: "patrzcie jak świetnie działa prokuratura" :D Jeżeli prokuratura byłaby apolityczna - to nie było by takich podejrzeń. Jeżeli prokuratorem generalnym jest Ziobro, w którego żywotnym interesie jest jak najlepszy wynik PIS w wyborach - można powiątpiewać w jej obiektywność. Cytat: Mozesz podac kilka przykładów swietnie działajacego NIKu ??? ..bo ja mam trochę odmienne zdanie i wyglada to na osobistą żałosną vendete bo jego syn ma problemy z prawem
Weź dowolny raport NIK w ostatnich latach jako przykład. Oczywiste jest to, że to wszystko jest spowodowane niechęcią powołanego przez PIS Banasia do samego PIS :D Ale dzięki temu NIK działa jak należy. Bo jego zadaniem jest kontrola określonych instytucji i wyszukiwanie wszelkich nieprawidłowości. Zwracam uwagę, że faktów zawartych w tych raportach nie udalo się zanegować ani podważyć. Do tej pory z NIK było róznie i mogły zachodzić podejrzenia, że ze względu na powiązania polityczne mógł on przymykać oko na pewne sprawy. Konflikt Banasia z PIS jest gwatantem na to, że żadne przymykanie oka nie będzie miało miejsca. I tak być powinno. Zaznaczam, że uważam iż gdyby władzę przejeła PO idealnym kandydatem na szefa NIK byłby ktoś z PIS.
|
|
Wysłane:
29 września 2023 08:30:32
afera wizowa.... Niektórzy pisza o 250 tysiącach
Jak wygląda procedura... 1. Pracodawca składa akces na pracownika bo nie moze znaleźć w Polsce. Składa wniosek o konkretna osobe z imienia i nazwiska albo o anonimowa osobe z okreslonymi umiejetnosciami. Wtedy następuje nabór i weryfikacja kandydatow w danym kraju. W tym momencie powstały nieprawidłowości- jezeli np firma X potrzebuje 20 zbieraczy malin a jest 5000 chętnych to wtedy pojawiła sie korupcja bo zostali wyłonieni kandydaci którzy dali okreslona kwote pieniedzy....
2. arcelor mittal - jezeli jakis Hindus przyjeżdża do Polski aby zarzadzac huta tez potrzebuje wizy. Jezeli jakis Chińczyk kupił zakład w Polsce i wysłał 50 pracowników do zarzadzania - tez potrzebuje wizy pracowniczej
3. W Azji i Afryce nie ma samych muzulmanów - są hindusi, filipinczycy wietnamczycy itd
4 Jak wizy dostali 250 tys osób przez 3 lata to nie znaczy że przyjechało 250 tys osób, bo mogła to być osoba która 3 razy dostała wize na półroku. z tych 250 tys mogło jednocześnie byc zgaduje 50 tys osób
5 to nie rząd sprowadza pracowników bo tak mu sie podoba tylko to jest presja ze strony pracodawców
6 czym rózni sie muzułmanin który przyjechał na wize pracownicza a czym różni sie pontoniarz z lampedusy. Pierwszy ma imie i nazwisko, miejsce zamieszkania i kraj pochodzenia, ma dokumenty i nikt w Polsce nie musi go utrzymywac - ma pracowac. Mozna go odesłac. Pontoniarz - nie ma dokumentów nie ma kraju pochodzenia problem z reemisją. Przypływa i składa wniosek o azyl - w tym momencie jest na utrzymaniu Polski. według UE moze sprowadzic rodzine którą tez trzeba utrzymywac
|
|
Wysłane:
29 września 2023 08:41:38
Pisałem już wcześniej, że 250 000 jest liczbą z pewnoscią znacznie zawyżoną. Co nie oznacza, że w pełni przekonuje mnie liczba podana przez prokuraturę.
Natomiast jak zgadzam się, że nie ma nic złego w sprowadzaniu legalnie tych pracowników z tych krajów do Polski to nieco bawi mnie jak obecna władza jadąc wcześniej na antyimigranckiej i antyislamskiej retoryce musi teraz tłumaczyć, że jednak muzułanie są różni i nie każdy będzie gonił z nożem po naszych ulicach lub próbował odbywać stosunek seksualny z polskimi krowami ;)
Edytowany: 29 września 2023 08:45
|
|
Wysłane:
29 września 2023 08:47:22
szarlej81 napisał(a): Wykryły po "delikatym" zwróceniu uwagi USA na tą sprawę. Podczas śledztwa prokuratura dużo może. Może wpływać na świadkow, może kierować świadomie śledztwo na boczne tory. Może po prostu zwyczajnie się nie spieszyć bo przecież im wystarczy aby nic więcej o tej sprawie nie wyszło przed 15 października. A jak potem okaże się, że tych wiz było nie około 300 a 3000? No to: "patrzcie jak świetnie działa prokuratura" :D
Jeżeli prokuratura byłaby apolityczna - to nie było by takich podejrzeń. Jeżeli prokuratorem generalnym jest Ziobro, w którego żywotnym interesie jest jak najlepszy wynik PIS w wyborach - można powiątpiewać w jej obiektywność.
Nie masz mi przekazywac sieczki z "demokratycznych' mediów. Czyli negujesz wszystkie działania prokuratury bo sa to działania polityczne bo jest Ziobro ?? Później sie dziwisz ze Ciebie wraz z t... nazywam bootem. Historia z USA jest tak samo wiarygodna historia z pania joanna z Krakowa - to ten sam kaliber ??? szarlej81 napisał(a):Weź dowolny raport NIK w ostatnich latach jako przykład. Oczywiste jest to, że to wszystko jest spowodowane niechęcią powołanego przez PIS Banasia do samego PIS :D Ale dzięki temu NIK działa jak należy. Bo jego zadaniem jest kontrola określonych instytucji i wyszukiwanie wszelkich nieprawidłowości. Zwracam uwagę, że faktów zawartych w tych raportach nie udalo się zanegować ani podważyć. Do tej pory z NIK było róznie i mogły zachodzić podejrzenia, że ze względu na powiązania polityczne mógł on przymykać oko na pewne sprawy. Konflikt Banasia z PIS jest gwatantem na to, że żadne przymykanie oka nie będzie miało miejsca. I tak być powinno.
Zaznaczam, że uważam iż gdyby władzę przejeła PO idealnym kandydatem na szefa NIK byłby ktoś z PIS.
Mozesz mi podac jakis konkretny przykład ??? Postaraj sie go opisac własnymi słowami jezeli potrafisz.....
Edytowany: 29 września 2023 09:15
|
|
|
|
Wysłane:
29 września 2023 08:50:25
szarlej81 napisał(a):Pisałem już wcześniej, że 250 000 jest liczbą z pewnoscią znacznie zawyżoną. Co nie oznacza, że w pełni przekonuje mnie liczba podana przez prokuraturę.
Natomiast jak zgadzam się, że nie ma nic złego w sprowadzaniu legalnie tych pracowników z tych krajów do Polski to nieco bawi mnie jak obecna władza jadąc wcześniej na antyimigranckiej i antyislamskiej retoryce musi teraz tłumaczyć, że jednak muzułanie są różni i nie każdy będzie gonił z nożem po naszych ulicach lub próbował odbywać stosunek seksualny z polskimi krowami ;)
to moze spróbujesz określic ile tych muzułmanów przyjechało do pracy ??? Mozez zacytować Onet
|
|
Wysłane:
29 września 2023 10:10:03
Inflacja 8,2% m/m -0,4 oznacza to ze inflacja od kwietnia spadła -0,6%
co ze stopami ???? -25pkt ??? czy brak ze wzgledu na reakcje pln ???
inflacja w grudniu - ponizej 7% w kwietniu 2024 - około 3%
|
|
Wysłane:
29 września 2023 10:27:23
cokolwiek bedzie się działo w RPP jedno jest pewne - tyrowicz na pewno bedzie chciała podwyzki stóp o 100pkt Przejrzałem sobie dane gospodarcze napływajace z gospodarek UE - recesja bedzie sie pogłebiac. W tym momencie ja bym obnizył stopy o 50 pkt. Osłabienie pln pomoze gospodarce Polski. Natomiast co wyczynia EBC to jest zwyczajnie żałosne - gdy inflacja rosła i gospodarka była napedzana drukowanym EURO to zrobiła kosmetyczne wzrosty stóp. Obecnie dodruk sie skończył, jest recesja, inflacja spada a EBC dynamicznie podnosi stopy procentowe. Przy takiej polityce to Glapiński jest geniuszem... - no ale EBC dostała A w rankingu  więc moja opinia się nie liczy Z ciekawostek - deficyt Francji w zeszłym roku wyniósł .... 170mld EURO - takie marne750 mld pln.... robi wrazenie ???
|
|
PREMIUM
Wysłane:
29 września 2023 10:46:04
Proponuję zwrócić uwagę na powody spadku inflacji. Główny powód to wysoka baza z 2022 r. Tego efektu w 2024 r. nie będzie. Poza tym była ankieta wśród ekonomistów banków dotycząca wysokości inflacji w 2024 r. Cytat: Niestety, ekonomiści m.in. mBanku, Santander Banku i ING Banku Śląskiego wieszczą, że po spadku inflacji do końca roku w okolice 7 proc., w 2024 r. proces dezinflacji zatrzyma się, a może nawet nieco odbić w górę.
Inne zdanie ma Pekao. Zdaje się, że ich zdaniem inflacja w 2024 r. spadnie do 4,8%. next.gazeta.pl/next/7,151003,3...Co do dalszego cięcia stóp. NBP zadziałało ostatnio wyprzedzająco. Spadki inflacji wyhamują, bo efekt bazy skończy się w listopadzie. Pytanie co pokazują projekcje jakie przygotowuje NBP. Jeżeli mocne spowolnienie gospodarcze to kolejna duża obniżka może być w październiku. Jeżeli jednak popatrzymy nieco dalej to efekt bazy od listopada się skończy. Potem będzie parę czynników proinflacyjnych na początku 2024 r. Dlatego z obniżka stóp procentowych w październiku zapewne NBP nie poszaleje.
|
|
Wysłane:
29 września 2023 10:48:20
yanek z hor napisał(a): Nie masz mi przekazywac sieczki z "demokratycznych' mediów. Czyli negujesz wszystkie działania prokuratury bo sa to działania polityczne bo jest Ziobro ?? Później sie dziwisz ze Ciebie wraz z t... nazywam bootem. Historia z USA jest tak samo wiarygodna historia z pania joanna z Krakowa - to ten sam kaliber ???
To, że USA informowały nas o tym już we wrześniu 2022 roku wynika z ujawnionej korespondencji MSZ. Nie neguję wszysztkich działań prokuratury a jedynie poddaję w wątpliwość jej 100% wiarygodność w tej sprawie, ze względu na oczywistą sprzeczność interesów. A w dyskusjach z fanatykami poszczególnych partii politycznych już dawno cokolwiem przestało mnie dziwić :) Cytat: Mozesz mi podac jakis konkretny przykład ??? Postaraj sie go opisac własnymi słowami jezeli potrafisz.....
Praktycznie wszystko co znajdziesz tutaj z datą po 2020 roku. www.nik.gov.pl/kontrole/wyniki...Streszczać Ci ich nie będę. W każdym masz na początku wprowadzenie informujące czego raport dotyczy. Cytat: to moze spróbujesz określic ile tych muzułmanów przyjechało do pracy ???
Według odpowiedzi ministerstwa na zapytanie poselskie w 2022 roku było to około 30 000 osób.
Edytowany: 29 września 2023 10:48
|
|
PREMIUM
Wysłane:
29 września 2023 10:55:42
Cytat:To, że USA informowały nas o tym już we wrześniu 2022 roku wynika z ujawnionej korespondencji MSZ. Nie neguję wszysztkich działań prokuratury a jedynie poddaję w wątpliwość jej 100% wiarygodność w tej sprawie, ze względu na oczywistą sprzeczność interesów. A w dyskusjach z fanatykami poszczególnych partii politycznych już dawno cokolwiem przestało mnie dziwić :) Przypominając sobie postawę na sędziego Milewskiego możesz mieć rację. Zawsze jednak warto podać jakieś przykłady na poparcie swojej tezy o dyspozycyjności prokuratorów oraz o sprzeczności interesów.
|
|
80 Dołączył: 2014-02-12 Wpisów: 211
Wysłane:
29 września 2023 11:10:57
@Yanek dałbyś radę wszystkie nazwiska pisać wielką literą a nie wybiórczo, jak dotychczas?
|
|
PREMIUM
35 Dołączył: 2023-04-09 Wpisów: 283
Wysłane:
29 września 2023 11:17:22
Żywność +10,3% Paliwa -7% Intrygująca dywergencja.
|
|
Wysłane:
29 września 2023 11:19:15
1ketjoW napisał(a):Proponuję zwrócić uwagę na powody spadku inflacji. Główny powód to wysoka baza z 2022 r. Tego efektu w 2024 r. nie będzie. Poza tym była ankieta wśród ekonomistów banków dotycząca wysokości inflacji w 2024 r. Cytat: Niestety, ekonomiści m.in. mBanku, Santander Banku i ING Banku Śląskiego wieszczą, że po spadku inflacji do końca roku w okolice 7 proc., w 2024 r. proces dezinflacji zatrzyma się, a może nawet nieco odbić w górę.
Inne zdanie ma Pekao. Zdaje się, że ich zdaniem inflacja w 2024 r. spadnie do 4,8%. next.gazeta.pl/next/7,151003,3...Co do dalszego cięcia stóp. NBP zadziałało ostatnio wyprzedzająco. Spadki inflacji wyhamują, bo efekt bazy skończy się w listopadzie. Pytanie co pokazują projekcje jakie przygotowuje NBP. Jeżeli mocne spowolnienie gospodarcze to kolejna duża obniżka może być w październiku. Jeżeli jednak popatrzymy nieco dalej to efekt bazy od listopada się skończy. Potem będzie parę czynników proinflacyjnych na początku 2024 r. Dlatego z obniżka stóp procentowych w październiku zapewne NBP nie poszaleje. Najwyzsza inflacja była w lutym( jeżeli dobrze pamietam) i wtym momencie cała narracja jest błedna. Analityk to też człowiek i się myli. Wszyscy opoiwadali ze w III kw bedzie odbicie gospodarek - nie ma. W maju 90% twierdziło że w grudniu bedzie inflacja dwucyfrowa - nikt juz w to nie wierzy. Przykładów mozna mnożyc
|
|
Wysłane:
29 września 2023 11:19:25
1ketjoW napisał(a): Zawsze jednak warto podać jakieś przykłady na poparcie swojej tezy o dyspozycyjności prokuratorów oraz o sprzeczności interesów.
Sprzecznośc interesów jest ewidentna. Jeżeli pan Ziobro dalej chce być prokuratorem generalnym to jego koalicja musi wygrać wybory. A jeżeli okazałoby się, że afera wizowa ma jednak większy zasięg niż twierdzą to środowiska związane z obecną władzą lub, że zamieszany jest w to ktoś wyżej niż Wawrzynek mogłoby to być problemem. Na dyspozycyjność prokuratorów twardych dowodów oczywiście nie mam. Są tylko poszlaki takie jak ścieżki awansu osób takich jak pani Śpiewak, czy pan Ostosjki. Sporo tego jest też w raportach LSO na temat prokuratury. Trifolium napisał(a):Żywność +10,3% Paliwa -7% Intrygująca dywergencja. Sytuacja z paliwami niezależnie od jej przyczyny jest raczej chwilowa. Wcześniej czy później ich ceny powrócą do poziomów rynkowych. A już samo to zważywszy, że paliwa to, o ile dobrze pamiętam, coś około 10% koszyka GUS będzie miało wpływ na spowolnienie spadku inflacji.
Edytowany: 29 września 2023 11:25
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.