PARTNER SERWISU
zfxxayua
29 30 31 32
decimus
19
Wpisów: 266
Wysłane: 13 czerwca 2023 12:10:39 przy kursie: 32,25 zł
Skoro jesteśmy blisko ceny ABB to pułapka czy okazja?

bożyczko
14
Wpisów: 104
Wysłane: 13 czerwca 2023 12:52:46 przy kursie: 32,25 zł
Ja osobiście czekam na okolice 27zł. Kurs bardzo długo dryfował między 25-27zł, więc nic nie stoi na przeszkodzie żeby tam wrócił. Jako przyczynę sternik może wykorzystać start wszystko.pl
Wyrażane przeze mnie opinie nie stanowią rekomendacji inwestycyjnej w rozumieniu przepisów prawa. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podjęte przez czytelników.
Edytowany: 13 czerwca 2023 12:56

bożyczko
14
Wpisów: 104
Wysłane: 16 czerwca 2023 11:14:08 przy kursie: 32,51 zł
CFO spółki na ten przykład sprzedał 250 tys. akcji. Żródło ESPI
Wyrażane przeze mnie opinie nie stanowią rekomendacji inwestycyjnej w rozumieniu przepisów prawa. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podjęte przez czytelników.

daboo
34
Wpisów: 67
Wysłane: 19 czerwca 2023 16:35:52 przy kursie: 32,35 zł
rybeusz napisał(a):

Ja tu trochę widzę analogię to momentu wprowadzenia telefonii GSM. Dalej można przecież korzystać z telefonii stacjonarnej, ale niewiele osób dzisiaj decyduje się na taki krok widząc jej ograniczenia względem nowszego rozwiązania. Różnica moim zdaniem leży w tempie zachodzących zmian - pod telefonię GSM trzeba było zbudować od zera całą infrastrukturę i użytkownicy mieli czas organicznie się do tej zmiany przystosować, podczas gdy generative AI korzysta już z istniejącej infrastruktury, a jedynym ogranicznikiem dla jego szybkiego rozwoju jest czynnik białkowy i to jak szybko nauczymy się z nowych możliwości korzystać.

PS. Osoby korzystające na co dzień z MS Office, pewnie wiedzą jak Microsoft bocznymi drzwiami wprowadza AI do swoich produktów w postaci Copilota - na razie bardzo karłowate funkcjonalności autoobróbki i autoanalizy danych pojawiły się użytkownikom korzystającym z anglojęzycznych wersji Excela, ale to jedynie kwestia czasu jak dojdą do stanu pokazanego tu:

A ja się nie zgodzę, że jest to coś porównywalnego do wprowadzenia komórki. Komórka jest bezsprzecznie lepsza i w dalszym ciągu łatwa w obsłudze. AI w Excelu, z którego większość ludzi nie potrafi wcale korzystać, a niewielka część ludzi jako tako, przydatna jest za pewne dla 0,01% użytkowników.

W zakupach za pewne da się AI zastosować i odbędzie się to ze szkodą dla samego serwisu, jak i sprzedawców. Zalando widzę ma jeszcze za mało zwrotów i prosi się o kolejne. U mnie np zakupy robią prawie same kobiety. Znając wrażliwość odbiorcy na nawet mini detale, odcienie tego samego koloru, z tego miejsca życzę AI powodzenia w dogodzeniu Jaśnie Paniom:) G*** zakupy 1 produktu, zamiast portfelowych zamówień to szkoda dla serwisu i sklepów. Ale pewnie wejdzie za jakiś czas. Dla mnie AI jest raczej jak "Hej Mercedes", czyli g*** funkcja dla snobów niż faktycznie coś użytecznego. Mam samochód, który gada, nie jest to merc. I jak tylko się odezwie to od razu wyłączam. Cenię sobie inne elementy w samochodzie i bardziej jednak to jak reaguje na pedał gazu, niż na mój głos. Ale każdy ma inne podejście. Ostatnio widziałem dobry tekst o AI: "Sztuczna inteligencja nigdy nie wygra z naturalną głupotą". Poobserwuj w takim lidlu jak wielu ludzi boi się iść na kasy samoobsługowej i gniotą się dalej do tej jednej z kasjerem:) AI to automaty na infoliniach, chatach itd. Generalnie mnie stosowanie tego raczej wkur*** niż powoduje, że mam ochotę korzystać z usług firmy, która się tym wyręcza. Już widzę reklamy, w których firmy zachwalają to, że u nas obsłuży Cię żywy człowiek. AI traktuję jako zagrożenie i każdy kto nie jest właścicielem dużego kapitału i jakiejś korporacji raczej może czuć się zagrożony, a nie traktować to jako coś co odmieni jego życie. Odmiana będzie polegała na tym, że będzie miał jeden z drugim nową zabawkę po n-tym tiktoku, snapie i innej apce dla dzieciaków, z której zapewne będzie się cieszył, ale nie dluzej niż do momentu kiedy okaże się, że akurat sam stracił pracę z tego powodu. I tutaj spodziewam się, że jeśli za dobrze będzie szło, to związek socjalistycznych republik w brukseli skutecznie położy temu kres. Jako przedstawiciel branży importu towarów i ecommerce doskonale wiem na czym polega "brak barier" w handlu w UE i jak jest "łatwo". Jedna wielka betonoza, której gdyby nie było to polski ecommerce zrobiłby z europejskim rynkiem to samo co polskie firmy transportowe. "Na szczęście' zadbano o to i prawdziwy brak barier jest tylko dla największych graczy, a reszta drobi byle nie wpaść w żadnym kraju pod BDO i limit obrotów dla VAT-OSS. Ewentualnie są też tacy, którzy wybierają jeden rynek, czyli zwykle Amazon i Niemcy.

Osobiście spodziewam się, że z balona AI pięknie zejdzie powietrze. Jestem ciekaw tylko, w którym momencie i jak bardzo rynki tym oberwą. Myślę, że będzie pięknie tryskało krwią. Ostatnio szef AI w meta wypowiedział się nt możliwości AI. Powiedział, że nie dorównuje obecnie inteligencją psu i kilkumiesięcznemu dziecku. Potrafi czegoś tam się nauczyć po przeczytaniu nieskończonych ilości tekstu i na ich podstawie odpowiedzieć. Problem w tym, że obecne AI skupia się na tym jak odpowiedzieć, a nie co. I tenże Pan powiedział, że nie prędko się to zmieni. Za to Gates chodzi i opowiada, że niedługo AI będzie zbierało truskawki:D Także każdy znajdzie coś dla siebie.

Co do samego allegro to serwis ma większy problem niż AI. Jego problemem jest to, że opłaty tutaj dla większości branż wynoszą już po 20% obrotu. Do tego musisz dodać jakieś 10% kosztów stałych. 30% obrotu i sprzedawca ma problem żeby być na +. Może nie wszyscy orientują się w rynku, ale producenci nawet nie mają pojęcia jakie są tu koszty. Dalej każdemu się wydaje, że sprzedaje się samo i prawie bez kosztów. Pewnie dlatego oferują swoim resellerom marże na poziomie 20-25%, czyli poniżej realnych kosztów. Oferta serwisu będzie ubożeć, bo większości rzeczy nie opłaca się w ogóle mieć i sprzedawać.

W ogóle jestem zdania, że robi się tutaj taki chiński bazarek. A dzieje się tak z powodu smarta i windowania opłat do tego poziomu, że tylko może zarabiać importer lub producent. Większość obecnych sprzedawców albo wegetuje albo umiera. Nowi jeśli wchodzą od razu napotykają na ścianę. To nie te czasy gdzie każdemu szło i dało się zarobić. Obecnie stawki wynagrodzeń pracowników i opłat dla serwisu są oderwane od marż na rynku. Jestem ciekaw jak allegro odpowie na te wyzwania, bo z tego co widzę, już to dostrzeżono. Wydaje mi się na ten moment, że allegro postawi na największych sprzedawców. I z nich będzie wyciskać ile się da.

Jest trochę w tej sytuacji jak z demografią. Pewnych tendencji nie da się odwrócić. Do niedawna uważali, że sprzedawców jest na pęczki, a nowych nigdy nie zabraknie. Obecnie mały sklep, z kapitałem 200-500 tys ma problem aby wygenerować właścicielowi kwotę na poziomie minimalnego wynagrodzenia netto. Znam też przypadki ludzi, głównie w zoologi, którzy weszli w sklepy i w allegro za kwoty rzędu kilku mln zł i niestety również nie poszło. Jeden sklep z trójmiasta wszedł jakiś czas temu za kilka baniek, prezes był bardzo ambitny, mamił przedstawicieli wizją eksportu do USA. Teraz już nie odbiera telefonów. Właścicielka innego sklepu przekonana jest, że 3% marży po prowizji starczy jej na koszty stałe i zysk..No cóż, nie starczy, ale widać że chce się nauczyć na swoich błędach.

Więc w dłuższej perspektywie zrobi się raczej drogo, bo Ci którzy zostaną będą chcieli w końcu mieć normalnie płacone. Albo też się zawiną, bo nie będzie się opłacało. Pytanie czy dla klienta w dalszym ciągu zakupy tutaj będą takie atrakcyjne? Z tego co wiem u innych sprzedawców, przy przedmiotach droższych są oni w stnaie dużo wyższe obroty robić poza allegro, bo dla klienta już 50,100 czy 200 zł różnicy jest warte tego aby kupić poza. W drobnicy chyba jednak dalej opłaca się robić zakupy tutaj i nie obawiam się tego, że to się prędko zmieni.

Ja osobiście jestem w takim miejscu, że pod samo allegro nie zamierzam więcej inwestować, bo stopy zwrotu są zbyt niskie. Jeżeli zdecyduję się na skokowy wzrost inwestycji, to na pewno najpierw stawiając na sprzedaż do Niemiec. Tutaj jest po prostu słabo, a stawki do uzyskania na allegro są żałosne.
Ze sprzedawców, których znam ciężko jest mi wskazać kogoś komu biznes na allegro dobrze się rozwija. A znam takich, którzy naprawdę grubo się tu dorobili. Dzisiaj jak przeglądam ich ofertę, to nie wierzę, że aż tak podupadli. Znam też takich, którzy sprzedali swoje biznesy albo zlikwidowali. I nie są to jakieś pojedyncze przypadki..

Długoterminowo musi się coś zmienić. Krótkoterminowo podwyżka od 3.07 na 100% znacząco poprawi wyniki allegro. Aczkolwiek obecna wycena nawet po przeliczeniu lepszych wyników i tak jest zawyżona. Uznawanie Allegro za sp wzrostową to nieporozumienie. W tej branży żadnego wielkiego boomu nie będzie, wzrosty raczej ograniczone, bo rynek został mocno nasycony. Allegro to jest spółka z problemami, która na dodatek jest w branży, która również po fazie intensywnego wzrostu ma swoje, według mnie poważne problemy. Liczycie na wzrosty dzięki nowym rynkom? W nowe rynki allegro musi inwestować i je dotuje, zanim zacznie zarabiać trochę minie, o ile w ogóle.

TomekP
2
Wpisów: 226
Wysłane: 24 lipca 2023 09:21:02 przy kursie: 32,70 zł
Mamy lukę cenową, większe obroty rano przy dolnej linii kanału o której wspomniał Krewa. Jeżeli tydzień przyniesie kontynuację wzrostów to zasięg 45-50 otwarty. Fundamentalnie nic nie koliduje i bardzo prawdopodobnie zaczynamy ruch pod górną linię:

kliknij, aby powiększyć

Żródło: Krewa
Ulubione cytaty :::

- „Możesz postawić wszystko na jedną kartę, ale uważnie obserwuj, co się z nią dzieje.” /Warren Buffett
- „Jeżeli Twoja rzeczywistość zaczyna się od Twoich marzeń, to Twoje marzenia staną się Twoją rzeczywistością.” /Donald Trump
- „Bez pasji nie ma energii, a bez energii nie ma nic.”

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 24 lipca 2023 10:16:02 przy kursie: 32,70 zł
Aktualny wykres

kliknij, aby powiększyć

daboo
34
Wysłane: 28 września 2023 11:41:46 przy kursie: 31,855 zł
TomekP napisał(a):
Mamy lukę cenową, większe obroty rano przy dolnej linii kanału o której wspomniał Krewa. Jeżeli tydzień przyniesie kontynuację wzrostów to zasięg 45-50 otwarty. Fundamentalnie nic nie koliduje i bardzo prawdopodobnie zaczynamy ruch pod górną linię:

kliknij, aby powiększyć

Oj tak. Tak jak napisałeś. Fundamentalnie nic nie koliduje, wręcz można by powiedzieć, że jest świetnie. ROE na poziomie 4-5% to jest wzór do naśladowania dla wszystkich. Obroty urosły od czasu wprowadzenia smarta z 8x, ale za to zysk został na tym samym poziomie. Natomiast mocno przybyło zadłużenia na wysoki %.hello1

TomekP
2
Wysłane: 28 września 2023 12:14:01 przy kursie: 31,855 zł
daboo napisał(a):
TomekP napisał(a):

kliknij, aby powiększyć

Oj tak. Tak jak napisałeś. Fundamentalnie nic nie koliduje, wręcz można by powiedzieć, że jest świetnie. ROE na poziomie 4-5% to jest wzór do naśladowania dla wszystkich. Obroty urosły od czasu wprowadzenia smarta z 8x, ale za to zysk został na tym samym poziomie. Natomiast mocno przybyło zadłużenia na wysoki %.hello1

U mnie bez zmian. Jedynie korekta była większa, zasięg 45-50. Wyniki wyśmienite. Dziwię się że się kisi jeszcze pod 30 zamiast 40+.

- „Możesz postawić wszystko na jedną kartę, ale uważnie obserwuj, co się z nią dzieje.” /Warren Buffett
- „Jeżeli Twoja rzeczywistość zaczyna się od Twoich marzeń, to Twoje marzenia staną się Twoją rzeczywistością.” /Donald Trump

daboo
34
Wysłane: 28 września 2023 17:21:36 przy kursie: 31,855 zł
TomekP napisał(a):
daboo napisał(a):
TomekP napisał(a):

kliknij, aby powiększyć

U mnie bez zmian. Jedynie korekta była większa, zasięg 45-50. Wyniki wyśmienite. Dziwię się że się kisi jeszcze pod 30 zamiast 40+.

Wyniki faktycznie zaskoczyły na plus. A to są jeszcze przed podwyżkami w lipcu. Ale trzeba uwzględnić to, że na jesieni Inpost zrobi im podwyżkę i znowu to będzie kosztowało. Do tego inni operatorzy pewnie podobnie, bo teraz co roku jest rekalkulacja umów. Na ten moment jakoś jest. Problem w tym, że poziom oprowizjowania morduje handel tutaj. Marże na rynku są ujemne. Znam co prawda jedną kategorię, tj. Uroda. I tam po podwyżkach w lipcu zaszło ciekawe zjawisko. Otóż podwyżki prowizji spowodowały...spadek cen praktycznie wszystkiego. Zmienili się liderzy sprzedaży na poszczególnych producentach. Jak dla mnie trwa wielka wyprzedaż. Ciężko znaleźć coś na czym można zarobić. Sam wyprzedaję towar większości producentów i nie wrócę do ich dystrybucji. Sam jestem ciekaw co tu się stanie, bo czegoś takiego jeszcze nie było. Jeśli tutaj sama prowizja wynosi przeciętnie dla sprzedawców 20-25%, jeśli ktoś nie promuje to jest w stanie mieć ok 16%. Problem w tym, że sprzedaż też będzie mała. Doliczcie do tego koszty stałe i sprzedawca żeby w ogóle myśleć o przetrwaniu potrzebuje 30-35% marży na produkcie. A wiecie jaki jest problem? Że na większości produktów, które kupisz w PL u producenta przy max rabacie da Ci ok 20%, czasem może 25% (ostatnio coraz trudniej) hello1, bo tyle mniej więcej da się obecnie na allegro uzyskać. Tak beznadziejne są ceny. No to teraz nie trudno sobie chyba pomyśleć, co będzie działo się ze sprzedawcami, z których to allegro ma pieniądze. Chyba, że zakładamy że ich sprzedaż własna jest w stanie zastąpić dochody z marketplace.. Nie wiem jak allegro zapatruje się na dalszy rozwój, ale liczenie na ciągły dopływ narybku zachęcony filmikami na YT, którzy liczą, że mając 10k można założyć firmę, a do tego zgarnąć pakiet powitalny od allegro i to wystarczy, jest raczej naiwne. Jak dla mnie Smart zaorał samo allegro, sprzedawców i handel poza allegro. Nawet jeśli wynik za II kw jest ok, to co chwilę będą kolejne podwyżki. Płaca minimalna +20%, a więc koszty pracownicze do góry, potem koszty wysyłek, a potem koszty u samych sklepów. Wystarczy cały czas prowizja od tych śmiesznych 45 zł? Najlepiej ma się sprzedaż ubrań poza allegro, bo na samym allegro jest dramat. To nie jest portal do sprzedaży tylko przymierzania, składania reklamacji i POKów. Dlatego poza jest życie. A handel to przecież nie tylko allegro. Mamy też tradycyjny. A po co klienci mają kupować tutaj i płacić marże na produktach po 40%, skoro na stacjonarkach marże są często niższe?

Dziwię się, że akurat ta spółka Cię interesuje. Jest wyceniona i tak wysoko względem innych i nazywanie jej wzrostową to mniej więcej jak nazywanie wzrostową Apple. Zjedli co było do zjedzenia. Wystarczy, że się nowy ajfon nie przyjmie na rekordach i ze wzrostowej zrobi się schyłkowa. Co z resztą chyba ma miejsce, bo ile razy można co roku robić skok technologiczny. Z tego co słyszałem obecnie nie ma żadnego, więc kupujesz to tylko po to żeby zaszpanować, że masz najnowszy. Swoją drogą w ajfonie głównie o to chodzi, więc może nie mają się o co martwić. Ale apple to przynajmniej potrafi marże robić i ma pierdyliard dolców na kontach. Zawsze może kupować inne spółki i w ten sposób budować wartość. A allegro niczego nie kupi, bo nie ma za co i już więcej nie pożyczy, bo allegro ma pierdyliard ale długów, a marże to dla nich ZŁOOO. Liczą na to, że jakoś będzie się kręcić i dalej będzie komu sprzedawać, mimo że się nie opłacać i jakoś tam kupować mimo, że coraz drożej jak czytam opinie ludzi w necie, to coraz więcej uważa, że nie warto. Do tego zapłacili 4 mld zł za to żeby polska powiększyła się o 1 województwo (czechy). To nawet nie to że to dużo. To jest aż dziw, że były prezes za to kuli nie dostał.

hukers
77
Wpisów: 329
Wysłane: 28 września 2023 18:29:36 przy kursie: 31,855 zł
Podobnie piszesz od dwóch lat injak na razie jeszcze ci biedni handlarze nie umarli z głodu i handlują dalej. To nic osobistego, ale po prostu szerzysz bez sensu histerie, a ja Ci mówię że jak świat światem zawsze było miliard przeszkód i zawsze handel był. Zagrożeniem dla alle miała być konkurencja, ale już w to nikt nie wierzy (gwoli ścisłości - tutaj pisałeś że to żadna konkurencja i sprawdziło się). Skoro konkurencji nie ma, handlować trzeba, a podwyżka minimalnej to raczej na plus a nie na minus (bo ani nikt w alle ani kurierzy nie zarabiają minimalnej - tylko klienci, dawcy prowizji) to nie rozumiem czemu miałoby sobie nie podrosnąc. Wyniki dali na plus, kontynuują racjonalizacje smarta (co postulowalem rok temu, bonta podwyzka co byla to zdecydowanie za malo), a inflacja gra na ich korzyść. Rakiety się nie spodziewam, ale kolapsu też nie. Ciekawa spółeczka i o kierunku zdecyduje sytuacja na szerokim rynku.

daboo
34
Wysłane: 29 września 2023 11:09:02 przy kursie: 32,235 zł
Dokładnie, piszę od dawna i w niczym się nie pomyliłem. Allegro jest w d***, a to że jeszcze nie padło może i jest jakimś argumentem. Tak samo każdy się zastanawia nad bezrobociem, tzn. dlaczego ono nie rośnie. A nie rośnie dlatego, że jeszcze się ludziska bronią przed zamykaniem firm, bo mają nadzieję, że za chwilę się wszystko odblokuje i ruszy. I jakoś ruszyć się nie może. Po pitu pitu na początku roku o miękkim lądowaniu i AI, wszystko skręca w dół. Widziałeś wczoraj reakcję na PEPCO? To się dzieje właśnie w detalu. Na allegro się jeszcze sprzedaje. Dlaczego miałoby się nie sprzedawać. Sam mam do wyprzedania towaru o wartości ładnego domu i schodzę z tego nie patrząc na koszty i marże. Tnę by jak najszybciej z tego zejść i kupić co innego. Tylko że już nie do sprzedawania na allegro.

To że dzisiaj jeszcze nie widać efektów cudnej polityki Allegro to nie znaczy, że procesy nie zachodzą. Pisałem o tym jakie to jest mądre już dawno, dojechali ze swoją polityką praktycznie w okolicę zerowych wyników, bo 100 mln zł zysku kwartalnie to żaden wynik dla tej spółki. A jedyne co mają do zaproponowania to kolejne podwyżki prowizji. Tak to dla nich inflacja jest korzystna. Co roku będzie podwyżka o 3 punkty procentowe na prowizji żeby zrekompensować wzrost kosztów wysyłek i kosztów pracowniczych? Raczysz żartować. Obecne poziomy już są powyżej poziomu krytycznego. 2 takie podwyżki i będzie hulał tutaj wiatr. Niestety ale allegro będzie musiało w końcu dojrzeć do tego że wysyłka za free od 45 zł to patola, bo to nie są pieniądze. Na obiad dla dwóch osób musisz wydać 200 zł, a towar o wartości 45 zł, w którym 40% to vat i prowizja dla allegro masz dostarczony za "darmo". A wystarczyłoby podnieść do 60 zł, zacząć liczyć za zwrot te 3 czy 5 zł i wyniki by wypiękniały. Tylko że allegro ma blokadę mentalną, która uniemożliwia jakiekolwiek sensowne zmiany. Główna ich nadzieja leży w swoich paczkomatach, których obsługa idzie średnio, które nie są zbyt chętnie wybierane przez klientów, i których obsługa też nie jest darmowa, bo płacą za to obecnie UPSowi. Na dłuższą metę UPS tego nie obsłuży, bo nie ma takich mocy. Więc i tutaj będą potrzebne inwestycje.

Sam lubię spółki z problemami, które mogą z nich wyjść i wypięknieć. No ale nie przy takich wycenach...

TomekP
2
Wysłane: 3 października 2023 23:55:13 przy kursie: 31,585 zł
daboo napisał(a):
Dokładnie, piszę od dawna i w niczym się nie pomyliłem. Allegro jest w d***, a to że jeszcze nie padło może i jest jakimś argumentem. ...

daboo sprzedajesz coś niszowego, do czego mniej osób ma dostęp, czy robisz coś co może skopiować pierwszy lepszy nastolatek, który podjarał się dropshipingiem?

Jak oceniasz, gdzie pójdą wszyscy "handlarze" gdy już nie będzie się opłacało i zacznie hulać wiatr?

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 6 października 2023 00:10:27 przy kursie: 31,025 zł
i kolejna wyprzedaż akcji się szykuje
szybkie ABB na 42 mln akcji warte ponad 1,2 mld złotych

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

daboo
34
Wysłane: 6 października 2023 10:13:43 przy kursie: 28,75 zł
TomekP napisał(a):
daboo napisał(a):
Dokładnie, piszę od dawna i w niczym się nie pomyliłem. Allegro jest w d***, a to że jeszcze nie padło może i jest jakimś argumentem. ...

daboo sprzedajesz coś niszowego, do czego mniej osób ma dostęp, czy robisz coś co może skopiować pierwszy lepszy nastolatek, który podjarał się dropshipingiem?

Jak oceniasz, gdzie pójdą wszyscy "handlarze" gdy już nie będzie się opłacało i zacznie hulać wiatr?

Sprzedaje wszystko dla paznokci hybrydowych oraz inne produkty, głównie na wysokich marżach. Bo jeśli masz dostęp do czegoś w dobrej cenie, co może dać Ci kasę porównywalną z tym co ludzie zarabiają na wynajmie mieszkania, to dlaczego nie?

To jest fragment rynku, na którym każdy nastolatek, który ma milion zł na pilniki do paznokci i inne ozdoby oraz drugi milion na towar z Polski może mi zrobić podjazd. Do tego przydałoby się doświadczenie oraz wszystko na maxach, czyli programy allegro, w opór promowania, max rabatów u producentów itd. I wtedy możesz powalczyć. Realnie gra toczy się między 10 graczami. Reszta by chciała, ale nie ma za co.

Nie sprzedaje niczego w dropie, bo według mnie to jest słabe i nie daje niczego. Zajmuje się handlowaniem na max marżach w dużej rotacji. Drop uznaje za syf z filmików jak zarobić milion w rok mając 1 zł w kieszeni.

Jeśli chodzi o odejście.. Większość padnie całkowicie, części uda się przenieść sprzedaż głównie na własne sklepy i pozyskiwanie ruchu z google ads. Najlepsi będą uderzać w zagranicę. Głównie Niemcy i amazon. Ale tutaj też wszystkiego nie sprzedasz, niektóre rzeczy nie mają szans, a na innych marże mogą urosnąc 2x.

To co robią fundusze na allegro uznaję za przyznanie mi racji odnośnie tego co dzieje się w serwisie oraz jego przyszłości. Serwis ma realne problemy z tym jak to poukładać. Ktoś pisał, że inflacja im pomaga. Według mnie inflacja wywaliła całkowicie excela do projektu smart. Robią podwyżkę, a zaraz sami dostają większe rachunki, które ją zjadają. I co dalej? Znowu podwyżka opłat 15%? I tak co roku, w sytuacji gdzie już teraz sama prowizja przekracza marże na większości produktów? Ludzie się głowią na grupie sprzedawców jak to jest, że taniej mogą kupić na allegro niż u producenta. A inni im wkładają, że tamci muszą mieć lepsze ceny, że mają słabe ceny i mało kupują...

Niestety to jest nieprawda. Albo kupili wcześniej taniej i wywalają. Albo wywalają nie patrząc na ceny. Wiem, bo sam tak robie. Tak jak na giełdzie. Jak chcesz sprzedać i zrealizować stratę, to możesz wyglądać latami, że odbije i sprzedasz, albo wywalić i włożyć w coś innego.

Sytuacja jest naprawdę skomplikowana. Wiem, że jak sobie poczytasz np. na pulsie biznesu to jest super. Indeks Baselinkera pokaże, że GMV wzrosło o jakieś tam 5%. Super. Przy inflacji kilkunastoprocentowej sprzedaż wzrosła o 5%, więc realny spadek jest jaki? A dodaj fakt, że część produktów wzrosła bardzo mocno, a nie wszystko w BL jest reprezentatywne proporcjonalnie do branż w gospodarce. Nie masz tam paliw, prądu, jedzenie masz mało. Tu są głownie branże, które cen nie miały za bardzo jak podnieść albo podwyżki są dużo poniżej. Z tego co wiem od ludzi, to praktycznie po d*** mają praktycznie wszyscy. Ciężko spotkać kogoś kto się rozwinął, chyba że jest na ścieżce wzrostu bo niedawno zaczął i akurat i tak miał zaplanowane inwestycje.

A do tego masz wzrost kosztów dwucyfrowy.
Ja sam np. dla allegro będę musiał oddać jakieś 150-180 tys więcej. Ponad 10% wzrost. Podwyżki dla pracowników ponad 20%. Wcześniej wprowadziłem podwyżki, w dużej mierze musiałem się z nich wycofać. Mało tego, na części musiał wprowadzić obniżki, bo wojna cenowa nabrała tempa. Musiałem docisnąć tych, którzy obniżają, czyli głównie tych, którzy kupują u producenta na gorszym cenniku niż ja. Ja mam trochę niższą marżę, ale jak przeliczyłem ich to mają np 18% przed prowizją. Zapłać 16% prowizji i masz 2% na koszty, podatki, zusy i zyskihello1

W tym miejscu znajdowała się analiza spółki, której wątek dotyczy.

Podjęliśmy decyzję o przeniesieniu wszystkich analiz do dedykowanych wątków spółek w nowej sekcji STREFA PREMIUM, którą znajdziecie na głównej stronie forum.

Zmiana ta, ma na celu ułatwić zapoznawanie się z treściami analiz, pozostawiając dotychczasowe wątki spółek jako miejsce do publicznej dyskusji użytkowników.

Już teraz zamów abonament, aby uzyskać dostęp do wszystkich treści serwisu.

nrg
nrg
3
Wpisów: 15
Wysłane: 17 października 2023 20:04:25 przy kursie: 28,875 zł
bankrucik napisał(a):
i kolejna wyprzedaż akcji się szykuje
szybkie ABB na 42 mln akcji warte ponad 1,2 mld złotych

I w perspektywie ostatniego ABB brak informacji o sprzedaży znacznych pakietów akcji - czy to oznacza kolejną klapę i że transakcja nie doszła do skutku?
Ujawnił się tylko Mepinan i to z przykrą informacją że robi to prawdopodobnie ostatni raz, ponieważ obecnie posiada poniżej 5% akcji.
Gdzie jest Cidinan, który miał sprzedać 4x tyle?

dion
0
Wpisów: 4
Wysłane: 28 października 2023 15:35:09 przy kursie: 28,96 zł
Mepinan przecież nie "zszedł" poniżej progu 5% a wieć chyba logicznym jest że o niczym nie musi informować.
Mnie natomiast nurtuje pytanie: kto to kupił ??
To już 3-cie ABB od debiutu a informacji o przekroczeniu 5% progu brak.

dion
0
Wpisów: 4
Wysłane: 28 października 2023 18:58:12 przy kursie: 28,96 zł
"Mepinan przecież nie "zszedł" poniżej progu 5% a wieć chyba logicznym jest że o niczym nie musi informować.
Mnie natomiast nurtuje pytanie: kto to kupił ??
To już 3-cie ABB od debiutu a informacji o przekroczeniu 5% progu brak."

sorki poprawka-zamiast Mepinan miało być Cidinan

pozdrawiam

TomekP
2
Wysłane: 15 listopada 2023 10:22:46 przy kursie: 32,535 zł
Cytat:
[...] Spodziewamy się więc dalszego wzrostu udziału cross-boarder w całości sprzedaży polskich e-sprzedawców. Jest też w tym duża zasługa ekspansji Allegro - od czasu wystartowania platformy w Czechach widzimy bardzo imponujące wzrosty sprzedaży polskich sprzedawców do naszych południowych sąsiadów" - podsumował Juśkiewicz. [...]

Źródło: stooq.pl/n/?f=1582033&sear...

daboo
34
Wysłane: 16 listopada 2023 12:54:32 przy kursie: 29,515 zł
Nikt się nie dziwi reakcji na wyniki? Początkowo też się dziwiłem. Chwilowa cofka do tego co się działo i dzieje nasuwa jakie są przyczyny:

1-wynik na prowizji podbity w 3 kw, każdy dostał setki i tysiące wyróżnień, wyższa prowizja na sprzedaży. U mnie od tego czasu opłaty spadły o ok 1,5-2% p.p. Ciężko dokładnie powiedzieć bo zmieniła się również struktura sprzedaży. Przesunęła się w kierunku kategorii o wyższej prowizji. Więc ta różnica może być wyższa. Widzę że prowizja urosła o 0,8 p.p. Głównie dlatego, że dopłaty za płatności i wysyłkę liczą w osobnej pozycji. Patrząc na to jak podnieśli prowizję w kategoriach i jednocześnie z powodu tej akcji "promocyjnej", która była de facto kołem ratunkowym, które sobie rzucili w odpowiedzi na zapaść we wrześniu, uważam, że ten wzrost jest marny. Mają dziwną obsesję wpierania niektórych kategorii kosztem innych.
2 - w IV są już wyższe ceny od inpostu, więc pozycja kosztów przesyłek netto wynoszą 1,6 mld jeszcze urośnie o 10-12% przy takich samych wolumenach.
3- jakiś czas temu widziałem wypowiedź kogoś z zarządu, że wyniki za 3 kw należy traktować jednorazowo. A więc jest on podbity, a potem będzie gorzej. No to co? Hop kolejne podwyżki niedługo, no bo przecież nie podwyżka progów czy opłat dla klientów.

A przez chwilę nawet pomyślałem, że wynik nie jest taki zły i może dadzą sobie w końcu spokój.

Do tego ciągle próbują zmienić domyślny wynik na katalog. Ale jakie nastręcza to problemy? Wzrost sprzedaży ofert niewyróżnionych i spadek wyróżnionych. Do niewyróżnionych łatwiej w nowym widoku dotrzeć, bo jest bezpośrednie porównanie z ofertami promowanymi. Jak jest dzień, że zmienią domyślny widok, to nawet całego dnia nie jest w stanie się utrzymać, bo jest wyłączany. Także jak już wprowadzą to, to uważam że wynik prowizyjny zostanie jeszcze odchudzony. Na razie się jeszcze nie poddali.

Trwa black weeks. Powiedziałbym, że rewelacji nie ma. Zawsze w listopadzie sprzedaż i tak rośnie względem października. Efekt bez wielkiego promowania byłby taki sam.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE allegro
  • Rynek czeka na ważne dane z amerykańskiego rynku pracy, w grze Allegro, Bumech i Bloober
    Rynek czeka na ważne dane z amerykańskiego rynku pracy, w grze Allegro, Bumech i Bloober

Giełda w Warszawie rozpoczęła piątkową sesję od wzrostów. Rano w centrum uwagi znalazły się m.in. spółki Allegro, Asseco Poland, Bumech, Bloober Team i Spyrosoft. To jednak tylko przygrywka do prawdziwych giełdowych emocji jakie czekają na inwestorów po południu. O losach dzisiejszej sesji rozstrzygną dane z amerykańskiego rynku pracy.

• Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco
    Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco

We wtorek giełda w Warszawie wykonała zdecydowany zwrot w górę i wybroniła się przed 5. spadkową sesją z rzędu. W środę strona popytowa idzie za ciosem i ale finalnie o losach całej sesji i tak najprawdopodobniej zdecyduje reakcja na decyzję RPP i na dane z rynku pracy w USA. W centrum uwagi są dziś Allegro, Vercom i Asseco Poland.

29 30 31 32

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,341 sek.

hdehazgk
itdwnwqd
nflktdaq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
loonujan
subcjuin
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat