PARTNER SERWISU
xhnizjrd
28 29 30 31 32

W tym miejscu znajdowała się analiza spółki, której wątek dotyczy.

Podjęliśmy decyzję o przeniesieniu wszystkich analiz do dedykowanych wątków spółek w nowej sekcji STREFA PREMIUM, którą znajdziecie na głównej stronie forum.

Zmiana ta, ma na celu ułatwić zapoznawanie się z treściami analiz, pozostawiając dotychczasowe wątki spółek jako miejsce do publicznej dyskusji użytkowników.

Już teraz zamów abonament, aby uzyskać dostęp do wszystkich treści serwisu.

CSharpBeginner
45
Wpisów: 333
Wysłane: 3 kwietnia 2023 17:43:47 przy kursie: 30,595 zł
Mielili miesiącami, dobre wyniki i pociągnęło ładnie spółkę bez większej korekty po sesji +10%. To bardzo dobry znak na przyszłość, i kolejnym celem jest cena z IPO - 43 zł.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 3 kwietnia 2023 18:20:31 przy kursie: 30,595 zł
Dla mnie za duże ryzyko. Sporo niewiadomych. Popatrzę jak sobie będą radzić. Na ten moment słabo im wychodzi.

daboo
34
Wpisów: 67
Wysłane: 4 kwietnia 2023 15:57:09 przy kursie: 30,37 zł
1ketjoW napisał(a):
Dla mnie za duże ryzyko. Sporo niewiadomych. Popatrzę jak sobie będą radzić. Na ten moment słabo im wychodzi.

Dużo gorzej nie będzie. Gdyby odpisać resztę Mall albo np tak oddać za darmo, wtedy już byłoby wiadomo na czym allegro stoi:) Przypomniam, że allegro ma w takich interesach doświadczenie, bo kiedyś z tego co pamiętam kupili gadu gadu za 350 mln a potem oddali za 1,5 mln:D

A ponoć GG chce na giełdę wejśćthumbright i zaraz może się okazać, że jednak znowu jest warte 300 mlndhello1

3143507680
22
Wpisów: 52
Wysłane: 5 kwietnia 2023 09:32:30 przy kursie: 30,015 zł
Tak czytam niektórych tutaj i nie wierzę. Allegro nie tak mocno zadłużone? To spójrzcie sobie ile z kapitałów własnych to sam goodwill ;)

W 2016 roku Allegro zostało kupione za 3,25 mld usd i to już było uważane za dużo. Spółkę zadłużono, wprowadzono na giełdę jeszcze drożej, wyprowadzono kurs w kosmos, i to dosłownie ;)

A teraz niektórzy patrzą na kreski i mówią, że tanio, okazja, zaraz 45 zł ;) zresztą może i będzie, wszystko jest możliwe, jak duży kapitał powie "pompujemy" ;)

Ale niech nikt mi nie mówi, że Allegro to okazja inwestycyjna. Jak patrzę na bilans tej perełki to aż mnie mdli.

Pozdrawiam

Any
Any
PREMIUM
6
Wpisów: 62
Wysłane: 10 kwietnia 2023 11:30:45 przy kursie: 30,025 zł
Ja jeśli coś znajdę na Allegro, to patrzę na stronę www sprzedawcy i kupuję ten sam produkt czasami nawet 15-20% taniej. Fakt, że czasami zapominam (tak jak ostatnio, na Allegro 160zł, na stronie www tego samego sprzedawcy ten sam towar kosztuje 130zł). Ludzie kupują na Allegro, bo nie są świadomi tego. wave

KrzysztofK
30
Wpisów: 201
Wysłane: 14 kwietnia 2023 10:33:39 przy kursie: 31,155 zł
Zapominasz o jednej moim zdaniem ważnej rzeczy - wygoda zakupu.
Jeśli mam szukać strony sprzedawcy w necie ( co niekiedy ze względu na indolencję projektującego tą stronę jest naprawdę skomplikowane), rejestrować się na tej stronie, opłacić koszty przesyłki, pałować się z ewentualnymi roszczeniami - to spokojnie zapłacę więcej o 10-15% żeby tego uniknąć.

Z punktu widzenia kupującego - allegro jest po prostu duże ( duża baza sprzedających) i wygodne (łatwość przeprowadzenia transakcji) i relatywnie bezpieczne. I dopóki nadal będzie, nie widzę powodu do obaw dla ich pozycji na rynku.

Any
Any
PREMIUM
6
Wpisów: 62
Wysłane: 16 kwietnia 2023 10:33:11 przy kursie: 31,155 zł
Nie zapominam o niczym. Każdy musi sobie sam rozważyć, czy zakup po cenie wyższej o 15-20% jest zakupem tańszym...

decimus
19
Wpisów: 266
Wysłane: 16 kwietnia 2023 11:30:40 przy kursie: 31,155 zł
Jednak często darmowa przesyłka jest atutem po stronie allegro i niweluje różnicę w cenie.

TomekP
2
Wpisów: 226
Wysłane: 12 maja 2023 13:51:28 przy kursie: 35,375 zł
Allegro.eu - ANNUAL AND EXTRAORDINARY GENERAL MEETING

LIVE:
www.youtube.com/watch?v=uTx6tw...
Ulubione cytaty :::

- „Możesz postawić wszystko na jedną kartę, ale uważnie obserwuj, co się z nią dzieje.” /Warren Buffett
- „Jeżeli Twoja rzeczywistość zaczyna się od Twoich marzeń, to Twoje marzenia staną się Twoją rzeczywistością.” /Donald Trump
- „Bez pasji nie ma energii, a bez energii nie ma nic.”

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 18 maja 2023 20:37:13 przy kursie: 36,275 zł
ALLEGRO - spojrzenie na wykres

Wykres w interwale dziennym. Kurs akcji znajduje się w silnym trendzie wzrostowym, ale ryzyko nakreślenia lokalnego szczytu na obecnych poziomach cenowych jest spore. Patrząc na sygnalizowane przez RSI wykupienie waloru, należy liczyć się z możliwością przejścia w fazę korekty. Zwłaszcza, że podobna sygnały płyną też z innych wskaźników. Szanse popytu na rozbudowę wzrostów są w tych okolicznościach mizerne, ale nie zerowe - RSI wszedł w strefę sygnalną całkiem niedawno i sygnalizuje jedynie wykupienie, ale nie wytracanie impetu wzrostów. I nierozważny, ale skuteczny atak na opór mógłby wynieść notowania w bieżącym impulsie do poziomu 44 zł. A tam podaż już nie omieszka przejąć inicjatywy.

kliknij, aby powiększyć

Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

TomekP
2
Wpisów: 226
Wysłane: 19 maja 2023 09:22:21 przy kursie: 38,345 zł
Allegro w ciągu praktycznie jednego dnia pojawiło się na rynku Czeskim. Na czeskiej platformie są polskie produkty. Inpost obsłuży większość dostaw. Z dnia na dzień mamy Allegro x2. Sprzedaż polskich hurtowników wzrośnie. Wejście do kolejnego kraju wydaje się być jak pstryknięcie palcem, z dnia na dzień. Dzisiaj obrót w pierwsze 20 minut 40mln zł. Ktoś ma wątpliwości co dalej?
Ulubione cytaty :::

- „Możesz postawić wszystko na jedną kartę, ale uważnie obserwuj, co się z nią dzieje.” /Warren Buffett
- „Jeżeli Twoja rzeczywistość zaczyna się od Twoich marzeń, to Twoje marzenia staną się Twoją rzeczywistością.” /Donald Trump
- „Bez pasji nie ma energii, a bez energii nie ma nic.”

Dory
23
Wpisów: 168
Wysłane: 19 maja 2023 09:44:15 przy kursie: 38,345 zł
TomekP napisał(a):
Allegro w ciągu praktycznie jednego dnia pojawiło się na rynku Czeskim.

Taaa, w ciągu jednego dnia. Oni przygotowywali platformę zagraniczną od co najmniej dwóch lat

hukers
77
Wpisów: 329
Wysłane: 19 maja 2023 09:45:35 przy kursie: 38,345 zł
Ta, x2 :D Bo Czechy to taki rynek jak Polska, no i nie mieli tam wcześniej żadnych platform online, teraz sie rzuca na Alle jak szczerbaty na suchary. W końcu polskie produkty, cokolwiek to znaczy :D i wszystko rozwiezie inpost. Jakimś cudem ;)

Za chwile w jeden dzień Słowacja, a później Węgry i bedzie Alle x4. Ja nie mam wątpliwości, że dalej to już tylko Niemcy, Alle x10 i dzida na czterocyfrowy kurs. Tak, cztero, trzycyfrowy to już tylko formalność.

CSharpBeginner
45
Wpisów: 333
Wysłane: 25 maja 2023 12:34:23 przy kursie: 34,265 zł
Dzisiaj idealny przykład różnicy między bananem, a prawdziwą giełdą :D

Allegro lepsze wyniki niż konsensus = -7%
Nvidia lepsze wyniki niż konsensus = +30%

bożyczko
14
Wpisów: 104
Wysłane: 25 maja 2023 13:38:57 przy kursie: 34,265 zł
W dwa miesiące notowania podniosły się o 48%, to mało??
Parafrazując naczelnego wodza komunistycznej partii PIS: Przede wszystkiem, nie być pazernym!

p.s. a te wszystkie konsensusy, to są są brane za przeproszeniem z ....
Wyrażane przeze mnie opinie nie stanowią rekomendacji inwestycyjnej w rozumieniu przepisów prawa. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podjęte przez czytelników.

NeVeS
41
Wpisów: 197
Wysłane: 25 maja 2023 17:18:12 przy kursie: 34,265 zł
CSharpBeginner napisał(a):

Allegro lepsze wyniki niż konsensus = -7%
Nvidia lepsze wyniki niż konsensus = +30%

Nvidia nie rośnie dzięki wynikom, tylko prognozie na następny kwartał gdzie zamiast spodziewanych 7 mld wyskoczyli z 11 mld, czy allegro też prognozuje wzrost przychodów na poziomie 60% kwartał do kwartału? no jak widać po kursie nie blackeye

daboo
34
Wpisów: 67
Wysłane: 26 maja 2023 10:17:34 przy kursie: 35,135 zł
TomekP napisał(a):
Allegro w ciągu praktycznie jednego dnia pojawiło się na rynku Czeskim. Na czeskiej platformie są polskie produkty. Inpost obsłuży większość dostaw. Z dnia na dzień mamy Allegro x2. Sprzedaż polskich hurtowników wzrośnie. Wejście do kolejnego kraju wydaje się być jak pstryknięcie palcem, z dnia na dzień. Dzisiaj obrót w pierwsze 20 minut 40mln zł. Ktoś ma wątpliwości co dalej?

Czechy i obrót x2? Weź mocniejsze leki. Czechy to kraj, który można porównać może do 2 województw w PL. Zamówienia z czech po włączeniu tego? Miałem jedno po kiku dniach. Odłączyłem allegro.cz bo już przy tej jednej paczce był problem, żeby to nadać, bo BL zwracał błąd. Trzeba było ręcznie wprowadzic w allegro. Zrezygnowałem, poczekam aż miną problemy wieku dziecięcego. Na razie sprzedaż tam nie daje zarobku nawet na fajki, a kurs wystrzelił, bo niektórzy spekulują, a inni wierzą w te mokre sny. Zanim allegro osiągnie tam taką pozycję jak tutaj to miną lata. Otwarcie kolejnych serwisów w innych krajach da taki sam efekt. To nie takie proste.

Ktoś pisze, że Nvidia rośnie w kosmos, a allegro nie? I niby z tego powodu giełda w USA jest normalna?:D Dobre. Tak nienormalnej giełdy jak tamta nie ma. Przykład to Apple, sam wart 2x tyle co wszystkie spółki notowane we Frankfurcie. Tak to jest normalne. Po prostu na takich spólkach można pompować bańki różnego rodzaju opowieściami, a na spółkach tradycyjnego biznesu jest trudniej, bo żeby więcej sprzedać trzeba nowe fabryki otwierać, rozwijać sieć sprzedaży itd. A tu proszę cyk pyk, sztuczna inteligencja, która napisze kawałek głupiego tekstu i mamy cud i rozruszaną wyobraźnię.

Allegro i tak jest przewartościowane, a Nvidia z c/z na poziomie 160 to jest jakiś kosmos. To jest czysty bzdet i dmuchanie balona. AI to ściema, jakiej dawno nie było. Są ludzie, którzy porównują to do wynalezienia Internetu. Coś chyba mają z głową. Internet to jest teraz wszystko i wszędzie, a AI ma jakieś tam funkcje, które są na ten moment upośledzone i jest to raczej bajer jak telewizor 3D niż coś faktycznie użytecznego. Nie znacie ludzie nikogo kto robi coś grubszego w IT? Programiści z tego beczą. Widziałem mema, w którym jest napisane, że żeby AI ich zastąpiło to najpierw klient musiałby wiedzieć co chce żeby zadać to AI. Więc mogą być spokojni, bo klienci to głównie no cóż.. powiedzmy nieprofesjonaliści.

Co do Allegro. Głowili się, testowali jak tu wycisnąć z algorytmu coś więcej. Testy pokazały, że wyniki są raczej negatywne, więc mamy stare dobre podwyżki. Oceniłem te podwyżki na ok. 2 p.p do opłat w allegro i żeby to pokryć sprzedawcy muszą dokonać podwyżek cen przeciętnie o ok. 3%.. Więc z jednej strony allegro przerzuci na sprzedawców sporo kosztów smarta, a jednocześnie skasuje prowizję od podwyżek. Myślę, że możecie się spodziewać znacznej poprawy wyników za 3 kwartał i kolejne.

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 26 maja 2023 17:30:38 przy kursie: 35,135 zł
Allegro może podnosić prowizje wraz z nieustannym wzrostem kosztów wypromowania sprzedaży czegokolwiek w internecie. A te koszty wciąż rosną i rosnąć będą co wymusza wzrost marż i cen w całej sprzedaży internetowej. Dopuki klienci będą to akceptować to będzie rosło. Ludzie kiedyś kupowali w necie bo było tanio, teraz kupują bo jest wygodnie i wydaje im się, że jest taniej ale to już tzw gównoprawda.

rybeusz
23
Wpisów: 243
Wysłane: 26 maja 2023 19:54:38 przy kursie: 35,135 zł
daboo napisał(a):
[quote=TomekP] AI to ściema, jakiej dawno nie było. Są ludzie, którzy porównują to do wynalezienia Internetu. Coś chyba mają z głową. Internet to jest teraz wszystko i wszędzie, a AI ma jakieś tam funkcje, które są na ten moment upośledzone i jest to raczej bajer jak telewizor 3D niż coś faktycznie użytecznego. Nie znacie ludzie nikogo kto robi coś grubszego w IT? Programiści z tego beczą. Widziałem mema, w którym jest napisane, że żeby AI ich zastąpiło to najpierw klient musiałby wiedzieć co chce żeby zadać to AI. Więc mogą być spokojni, bo klienci to głównie no cóż.. powiedzmy nieprofesjonaliści.

Zwykle nie zabieram głosu w tym poście, co miałem napisać to napisałem i na ten moment zdania nie zmieniam, ale o ile z Twoimi wnioskami odnośnie Allegro w całości się zgadzam, o tyle wydaje mi się że w Twojej opinii nt AI przebija mocna ignorancja względem tematu. Jestem już starszym panem, miałem przyjemność obserwować rozwój internetu od samego jego powstawania, pamiętam filmy z śniadaniówek amerykańskich gdzie dziennikarze dyskutowali o tym, że internet i mail nie mają prawa wyjść poza fazę testów i że nikt nigdy dobrowolnie nie będzie tracił na to czasu, bo lepiej się spotkać osobiście albo zadzwonić, a yellow pages i sklepy stacjonarne w zupełności wystarczą. Dziś uśmiecham się na samą myśl o tym o tych materiałach.

Z racji zainteresowań i doświadczenia zawodowego miałem drobny udział przy powstawaniu kilku światowych e-commerce'ów, w PL brałem też udział w pierwszych testach powstającego Allegro. Trzyliterowy nick w serwisie, który mi po tym projekcie został, to chyba trochę jak czarne rejestracje na aucie - znaczy tyle, że nieco już rzeczy w życiu widziałem wave Ostatnio miałem okazję wziąć udział w zamkniętej prezentacji i podpatrzeć co pojawi się w kolejnym builldzie GPT, zrobiono nam też dużą niespodziankę i pokazano testy niektórych funkcjonalności, które będą implementowane dopiero w następnych generacjach. Pewnie drobny wycinek, ale i tak otwierał oczy. Było też kilka przykładów obecnie testowanych wykorzystań AI w e-commersach, naprawdę pięknie to śmiga.

Nie jest tajemnicą że Zalando testuje bardzo jeszcze wstępne modele AI na niemieckich i anglojęzycznych swoich site'ach, jeśli dobrze zrozumiałem notki z serwisów technologicznych, Zalando wykorzystuje na razie jeszcze starszy rdzeń względem obecnie używanych, a trzeba pamiętać że tu każda kolejna generacja to jest rewolucja jeśli chodzi o zakres i umiejętności AI. Wiem, że Allegro też zaczęło niedawno badać temat generativbe AI z zewnętrznymi partnerami, opór budzi tu przede wszystkim potrzeba dosyć mocnego przebudowania serwisu (który jest już bardzo archaiczny i co jakiś czas tylko trup jest pudrowany) oraz wysokich kosztów takiej operacji. W obecnej sytuacji spółki jest mało prawdopodobne, że kierownictwo wyrazi zgodę na głębsze sięgnięcie w kieszeń i prawdopodobnie przekiszą okazję do momentu, aż wszyscy będą już mieli asystentów zakupów zasilanych AI.

Uwierz, od ponad 20 lat nie widziałem żadnej innej rzeczy, która tak dalece może zmienić światowy biznes i sposób, w jaki użytkownicy korzystają z internetu i usług. Nie zabierze to pracy oczywiście informatykom ani innym grupom zawodowym, po prostu zmieni mocno sposób pracy, oszczędzi czas i rozszerzy im możliwości.

Ja tu trochę widzę analogię to momentu wprowadzenia telefonii GSM. Dalej można przecież korzystać z telefonii stacjonarnej, ale niewiele osób dzisiaj decyduje się na taki krok widząc jej ograniczenia względem nowszego rozwiązania. Różnica moim zdaniem leży w tempie zachodzących zmian - pod telefonię GSM trzeba było zbudować od zera całą infrastrukturę i użytkownicy mieli czas organicznie się do tej zmiany przystosować, podczas gdy generative AI korzysta już z istniejącej infrastruktury, a jedynym ogranicznikiem dla jego szybkiego rozwoju jest czynnik białkowy i to jak szybko nauczymy się z nowych możliwości korzystać.

PS. Osoby korzystające na co dzień z MS Office, pewnie wiedzą jak Microsoft bocznymi drzwiami wprowadza AI do swoich produktów w postaci Copilota - na razie bardzo karłowate funkcjonalności autoobróbki i autoanalizy danych pojawiły się użytkownikom korzystającym z anglojęzycznych wersji Excela, ale to jedynie kwestia czasu jak dojdą do stanu pokazanego tu:

Edytowany: 26 maja 2023 19:56

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE ALLEGRO
  • Rynek czeka na ważne dane z amerykańskiego rynku pracy, w grze Allegro, Bumech i Bloober
    Rynek czeka na ważne dane z amerykańskiego rynku pracy, w grze Allegro, Bumech i Bloober

Giełda w Warszawie rozpoczęła piątkową sesję od wzrostów. Rano w centrum uwagi znalazły się m.in. spółki Allegro, Asseco Poland, Bumech, Bloober Team i Spyrosoft. To jednak tylko przygrywka do prawdziwych giełdowych emocji jakie czekają na inwestorów po południu. O losach dzisiejszej sesji rozstrzygną dane z amerykańskiego rynku pracy.

• Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco
    Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco

We wtorek giełda w Warszawie wykonała zdecydowany zwrot w górę i wybroniła się przed 5. spadkową sesją z rzędu. W środę strona popytowa idzie za ciosem i ale finalnie o losach całej sesji i tak najprawdopodobniej zdecyduje reakcja na decyzję RPP i na dane z rynku pracy w USA. W centrum uwagi są dziś Allegro, Vercom i Asseco Poland.

28 29 30 31 32

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,241 sek.

xlrkrdlc
vpfeuefb
dhcznnms
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mxvzhjrc
isheyqxx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat