daboo napisał(a):[quote=TomekP] AI to ściema, jakiej dawno nie było. Są ludzie, którzy porównują to do wynalezienia Internetu. Coś chyba mają z głową. Internet to jest teraz wszystko i wszędzie, a AI ma jakieś tam funkcje, które są na ten moment upośledzone i jest to raczej bajer jak telewizor 3D niż coś faktycznie użytecznego. Nie znacie ludzie nikogo kto robi coś grubszego w IT? Programiści z tego beczą. Widziałem mema, w którym jest napisane, że żeby AI ich zastąpiło to najpierw klient musiałby wiedzieć co chce żeby zadać to AI. Więc mogą być spokojni, bo klienci to głównie no cóż.. powiedzmy nieprofesjonaliści.
Zwykle nie zabieram głosu w tym poście, co miałem napisać to napisałem i na ten moment zdania nie zmieniam, ale o ile z Twoimi wnioskami odnośnie Allegro w całości się zgadzam, o tyle wydaje mi się że w Twojej opinii nt AI przebija mocna ignorancja względem tematu. Jestem już starszym panem, miałem przyjemność obserwować rozwój internetu od samego jego powstawania, pamiętam filmy z śniadaniówek amerykańskich gdzie dziennikarze dyskutowali o tym, że internet i mail nie mają prawa wyjść poza fazę testów i że nikt nigdy dobrowolnie nie będzie tracił na to czasu, bo lepiej się spotkać osobiście albo zadzwonić, a yellow pages i sklepy stacjonarne w zupełności wystarczą. Dziś uśmiecham się na samą myśl o tym o tych materiałach.
Z racji zainteresowań i doświadczenia zawodowego miałem drobny udział przy powstawaniu kilku światowych e-commerce'ów, w PL brałem też udział w pierwszych testach powstającego Allegro. Trzyliterowy nick w serwisie, który mi po tym projekcie został, to chyba trochę jak czarne rejestracje na aucie - znaczy tyle, że nieco już rzeczy w życiu widziałem

Ostatnio miałem okazję wziąć udział w zamkniętej prezentacji i podpatrzeć co pojawi się w kolejnym builldzie GPT, zrobiono nam też dużą niespodziankę i pokazano testy niektórych funkcjonalności, które będą implementowane dopiero w następnych generacjach. Pewnie drobny wycinek, ale i tak otwierał oczy. Było też kilka przykładów obecnie testowanych wykorzystań AI w e-commersach, naprawdę pięknie to śmiga.
Nie jest tajemnicą że Zalando testuje bardzo jeszcze wstępne modele AI na niemieckich i anglojęzycznych swoich site'ach, jeśli dobrze zrozumiałem notki z serwisów technologicznych, Zalando wykorzystuje na razie jeszcze starszy rdzeń względem obecnie używanych, a trzeba pamiętać że tu każda kolejna generacja to jest rewolucja jeśli chodzi o zakres i umiejętności AI. Wiem, że Allegro też zaczęło niedawno badać temat generativbe AI z zewnętrznymi partnerami, opór budzi tu przede wszystkim potrzeba dosyć mocnego przebudowania serwisu (który jest już bardzo archaiczny i co jakiś czas tylko trup jest pudrowany) oraz wysokich kosztów takiej operacji. W obecnej sytuacji spółki jest mało prawdopodobne, że kierownictwo wyrazi zgodę na głębsze sięgnięcie w kieszeń i prawdopodobnie przekiszą okazję do momentu, aż wszyscy będą już mieli asystentów zakupów zasilanych AI.
Uwierz, od ponad 20 lat nie widziałem żadnej innej rzeczy, która tak dalece może zmienić światowy biznes i sposób, w jaki użytkownicy korzystają z internetu i usług.
Nie zabierze to pracy oczywiście informatykom ani innym grupom zawodowym, po prostu zmieni mocno sposób pracy, oszczędzi czas i rozszerzy im możliwości.
Ja tu trochę widzę analogię to momentu wprowadzenia telefonii GSM. Dalej można przecież korzystać z telefonii stacjonarnej, ale niewiele osób dzisiaj decyduje się na taki krok widząc jej ograniczenia względem nowszego rozwiązania. Różnica moim zdaniem leży w tempie zachodzących zmian - pod telefonię GSM trzeba było zbudować od zera całą infrastrukturę i użytkownicy mieli czas organicznie się do tej zmiany przystosować, podczas gdy generative AI korzysta już z istniejącej infrastruktury, a jedynym ogranicznikiem dla jego szybkiego rozwoju jest czynnik białkowy i to jak szybko nauczymy się z nowych możliwości korzystać.
PS. Osoby korzystające na co dzień z MS Office, pewnie wiedzą jak Microsoft bocznymi drzwiami wprowadza AI do swoich produktów w postaci Copilota - na razie bardzo karłowate funkcjonalności autoobróbki i autoanalizy danych pojawiły się użytkownikom korzystającym z anglojęzycznych wersji Excela, ale to jedynie kwestia czasu jak dojdą do stanu pokazanego tu: