PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
4 października 2023 17:16:26
Cytat:Masz rację, niewątpliwie większy. Granicy trzeba pilnować, po to jest granicą i trzeba to realizować. To jest poza sporem. No i trzeba to robic dobrze z zachowaniem prawa i bycia człowiekiem - to też jest poza sporem. Dane moje są tak samo wyssane z palca jak dane Wąsika z Wprost i dane GW. Są to wszystko dane wymyślone i równie dobrze można napisać, ze to 5% jak i 95% bo trudno oszacować liczbę tych co przeszli i się rozpłynęli w powietrzu (na szczęście). Jedynie dane o poparciu w wyborach z tym zwiazane mogą byc bliskie prawdy ale przyznam, też je wymyśliłem. Na pewno łatwiej jest oszacować liczbę wiz wydanych przez MSZ i ile jest lewych - ponoć niecałe 300 i dlatego koleś się targnął na swoje życie, niesamowite wprost. Wąski, ty i wszyscy zwolennicy uważają, ze tych barier i SG nikt nie przekracza albo też coś koło 300 osób rocznie może albo i mniej, Niemcy mimo tego szepczą o wprowadzeniu kontroli granicznej ale to na pewno propaganda tylko - wszak nie mogą mieć powodów bo my twardo " no pasaran" . Przecież nie wprowadzą kontroli z powodu 300 osób i nie będą dymić z powodu 300 wiz. Bardzo to wszystko śmiesznie wygląda z pozycji loży szyderców w jakiej zasiadam. Po co ten sarkazm. Obiektywnie nie wiem dlaczego Wawrzyk targnął się na swoje życie. Może jest tak jak piszesz, a może był naiwny i został wykorzystany przez kolegę, który okazał się być oszustem. Nie wiem. W śledztwie pojawia się liczba 268 wiz. Wiem jedno. Nie jest ich ani 300.000 ani 250.000. Czy jest ich więcej niż 268? Dziś podobno NIK wkroczył do MSZ - niedługo się dowiemy. Wygląda na to, że Ty nawet nie zastanawiasz się skąd są ten dane i jak zostały policzone. SG podała liczbę prób przekroczenia bariery elektronicznej. Mając barierę elektroniczną wydaje mi się, że dość łatwo próby zewidencjować (dane dotyczą tylko 2023 r.). Dla mnie wygląda ta liczba rzetelnie. Podaj mój jeden wpis gdzie napisałem ale zasugerowałam, że bariery nikt nie przekracza. Imaginujesz jakieś historie, oderwane od rzeczywistości. Niemcy mogą wprowadzić kontrolę na granicy - prowadzą swoją politykę. Nic im to nie pomorze. Niemcy z jakimi rozmawiam twierdzą, że na zamknięcie ich granic jest już za późno. Rozumiem obronę przez atak, ale po co wymyślać niestworzone historie. Posłuchaj dzisiejszych wypowiedzi europarlamentarzysty ze Szwecji. Zdaje się, że z autopsji wie o czym mówi i jak kończy się niekontrolowany napływ uchodźców.
|
|
19 Dołączył: 2020-04-12 Wpisów: 266
Wysłane:
4 października 2023 17:35:20
@1ketjoW
Daj linka do tej wypowiedzi please
|
|
PREMIUM
|
|
|
|
178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 398
Wysłane:
4 października 2023 18:23:39
1ketjoW napisał(a):[ Widzę, że korzystasz z danych Helsińskiej Fundacji praw Człowieka. Jakie są przyczyny zgonów? Ile z nich miało miejsce po stronie Białoruskiej?
Dokładna przyczyna zgonów jest tutaj nieistotna. Najczęściej wychłodzenie, utonięcie, wygłodzenie, odwodnienie, choroby. Ze starości oni tam raczej nie umierają. Jeżeli chodzi o miejsce zgonów to dotyczy to ciał znalezionych po stronie Polskiej. To co się dzieje po stronie białoruskiej i ile osób tam umarło - tu chyba nie ma żadnych sensownych danych. Cytat: Nie wymyślam chochołów korzystając z Twojej frazeologii. Jak chcesz weryfikować te osoby i skąd wiesz, że nie ma wśród nich terrorystów. Szczególnie ze sporo z emigrantów to młodzi mężczyźni, co widać na filmach z granicy.
W ten sam sposób, w który zweryfikowano tych ludzi, również zapewne w dużej mierze młodych mężczyzn: https://i.imgur.com/ZvLaJtY.jpgBo przecież to wszystko dokładnie jest sprawdzane a doniesienia, że w ten sposób do Polski dostało się 400 osób podejrzanych o terroryzm są tylko kolejnymi wymysłami opozycji. Można też spytać jak to robią Niemcy, którzy jakoś to weryfikują a podejrzane osoby, oraz te niespełniające kryteriów otrzymania azylu po prostu deportują do krajów pochodzenia. Cytat: Słuchaj piszesz mi o dylemacie moralnym związanym z tym, że trzeba cofnąć ludzi bo jest zero stopni. Twierdzisz, że dlatego że np. dziś jest zero stopni to nie można cofać ludzi za nielegalne przekroczenie granicy. Jak rozumiem, że jak jutro będzie plus jeden to będzie można. To może napisz od ilu stopni można cofać Twoim zdaniem ludzi z granicy będzie szybciej. Przynajmniej wszyscy będą wiedzieli kiedy mają przelecieć na Białoruś i czekać na odpowiednie warunki atmosferyczne. Robi się wesoło. Absurd.
Absurdem jest to jak niewiele z tego co napisałem zrozumiałeś w tej kwestii. Cytat: Były Rzecznik Praw Obywatelskich na jakiego się powołujesz twierdził, że prawo do złożenia wniosku jest nawet poza granicami Polski, ponieważ jeżeli SG rozmawia z osobą, która chce nielegalnie przekroczyć granicę to jest już w polskiej jurysdykcji. Ten sposób rozumienia prawa przez RPO praktycznie nie daje możliwości aby osoba, która nielegalnie chce przekroczyć granicę była zatrzymana i nie wpuszczona do kraju do jakiego ma zamiar dostać się nielegalnie. Tą wykładnie prawa popełnił zdaje się Adam Bodnar. Zdaje się, że przed zakończeniem swojej kadencji.
Tylko, że my nie rozmawiamy o sytuacji w której nie wpuszczamy danego człowieka do kraju a o sytuacji w której on w tym kraju już się znajduje. Przecież na tym polega pushback. I wówczas nawet jeśli nie jest tam legalnie - ma prawo do złożenia wniosku o azyl. Który można odrzucić. Ale należy go przyjąć i rozpatrzeć. W przypadku sytuacji, że on tej granicy jeszcze nie przekroczył - nie będę się tutaj upierał. Obie interpretacje tej sytuacji mają swoje za i przeciw. Cytat: Spokojnie twierdzę, że wnioski azylowe osób na granicy z Polską nie spełniają powyższego kryterium i jako takie nie mogą być traktowane jako wnioski azylowe. W tej sytuacji mylisz się niestety.
Spokojnie twierdzę, że w sytuacji w której ten człowiek składając wniosek o azyl zgadza się na pobranie odcisków palców i fotografię to ten warunek spełnia. Cytat: Przestań pisać te banialuki. Te osoby które leciały na Białoruś nie wiedziały, że będą przekraczać granicę nielegalnie, bo nie widzę, lecąc na Białoruś, że aby przekroczyć granicę potrzeby jest paszport i wiza. Nie jeszcze lepiej, wiedziały, że jak lecą na Białoruś, która nie należy do UE to jest potrzebny paszport i wiza, a nie wiedziały, że jak będą chciały się dostać do UE to nie zrobią tego bez paszportu i bez wizy. Szczerze powiem, że takich bajek to dawno nie czytałem.
Ale przecież w większości oni te paszporty mają. A jak nie mają to powodem może być chociażby jego zniszczenie przez służby białoruskie (a czasem być może i polskie - bo i takie relacje ze strony uchodźców się pojawiają). A co do tego czy wiedzą, czy nie - to szerzej o tym napisałem w odpowiedzi do krewy. Cytat: Jeżeli znasz niemiecki chętnie podeślę dane niemieckich urzędów które jasno wskazują na liczbę wykroczeń czy przestępstw popełnionych przez obcokrajowców na terenie Niemiec. Poczytaj też o sytuacji w Szwecji i zapowiedziach użycia wojska aby przywrócić porządek Zapewne sami Szwedzi na siebie wyślą swoje wojsko no bo nie na emigrantów, azylantów itd. Znajdzie się, zapewne też informacja z Francji itd.
Nie rozumiesz. Procedura pushbacku nie sprawia, że te osoby nie znajdą się na terenie Polski. Ona jedynie sprawia że znajdą się na nim w sposób pozbawiony jakiejkolwiek kontroli i nadzoru. Wrócić do kraju za bardzo nie mogą, bo Białoruskie służby gonią ich ponownie na naszą granicę. Więc jedyną ich szansą jest ponawianie prób przedarcia się do nas aż do skutku. Ja czułbym się znacznie bezpieczniej, gdyby kierowano ich po prostu do obozów przejściowych, tym którym faktycznie należy się azyl go udzielano a pozostałych deportowano do krajów pochodzenia. Przynajmniej wówczas państwo miało by faktyczną kontrolę nad tym kto do niego się dostaje. Po drugie w Szwecji, Niemczech, Francji itp ci ludzie znaleźli się po to aby tam pracować. Te kraje chciały taniej siły roboczej i wpuściły ich legalnie. Polska jak się okazało robi to samo. Więc argument, że nie możemy wpuścić ludzi znad granicy bo to muzułmanie a muzułmanie stanowią zagrożenie - trochę się sypie w świetle danych o liczbie islamskich pracowników wjeżdżających do Polski. Cytat: To, że widziałeś film i powielasz recenzje pochlebne na jego temat nie znaczy, że Twoja ocen jest zgodna z prawdą.
Moja ocena jest wyłącznie moją oceną. I na tym proponuję zakończyć dyskusję o filmie. Ty filmu nie widziałeś, więc swojej własnej opinii na jego temat mieć nie możesz. Ja chyba wszystkie zarzuty odnośnie filmu na jakich bazujesz znam - i po prostu w dużej części się z nimi nie zgadzam. Mamy zatem klasyczny pat który czyni tą rozmowę zupełnie bezproduktywną. krewa napisał(a): Wyborny żart. Te osoby doskonale wiedziały gdzie zmierzają, w jakim celu i co ich czeka. Jedni jechali na granice wprost z lotniska, ci bardziej imprezowi spędzali w Mińsku noc lub dwie i następnie udawali się taksówkami na granice. Informacje o procederze pochodzą z reportaży, rozmów z konsulem, rozmów z pracownikami ośrodków na Litwie, rozmów z Irakijczykami, których gościłem jak nie w PL to w DE. Z białoruskiego szlaku korzystali osobnicy, którzy nie mieli szans na uzyskanie wizy do UE w normalnym trybie.
Nie wiem czy zauważyłeś ale rozmawialiśmy o tym w kontekście filmu. Jego akcja dzieje się na początku kryzysu, gdy nawet o ile dobrze pamiętam rząd planował jakąś akcję informacyjną w krajach skąd pochodzą uchodźcy informującą ich, że Łukaszanko ich oszukuje i przyjazd do Białorusi nie oznacza prawa wjazdu na teren UE. Obecnie, gdy na granicy pojawiły się zorganizowane grupy przestępcze zawodowo zajmujące się przemytem ludzi należy podejrzewać, że część uchodźców musi zdawać sobie sprawę, że coś tu odnośnie legalności co najmniej zgrzyta. Z drugiej strony mam od osoby, która zajmuje się prowadzeniem kursów językowych dla uchodźców w Norwegii, informacje, że wcale nie jest rzadkością, że te osoby nie potrafią nawet czytać i pisać. Więc jednak nie dam się przekonać, że każdy z ludzi na granicy w pełni świadomie zdaje sobie sprawę ze swojej sytuacji prawnej. A jeszcze mniej pewnie ma świadomość w co tak na prawdę się pakuje. Cytat: Co dotyczy prawa do złożenia wniosku o azyl - owszem, istniało, ale zostało zawieszone rozporządzeniem, pozwalającym na odesłanie delikwenta do linii granicy państwowej. Podobne rozwiązanie wprowadzono na Litwie.
Rozporządzenie jest bardzo nisko w hierarchii aktów prawnych. Mam wątpliwości, czy kwestie które często są ustalane w ramach umów międzynarodowych można legalnie załatwić rozporządzeniem. Część strażników granicznych wydaje się również podzielać te wątpliwości skoro wg aktywistów znad granicy wciąż złożenie wniosku o azyl w obecności kilku świadków poprzedzone zrobieniem zdjęcia pokazującego zdjęcie uchodźcy z karteczką "chcę azylu w Polsce" na którym widać, że ten człowiek znajduje się już na terenie naszego kraju, zwiększa istotnie szanse, że osoba ta trafi jednak do ośrodka dla uchodźców a nie ponownie do lasu. Cytat: Doskonale natomiast pamiętam, że będąc nastolatkiem, trzykrotnie miałem złamaną rękę. Zapewniam, wszystkie codzienne czynności da się wykonać bez postronnej pomocy.
Ckliwe historyjki, wymyślane na poczekaniu przez obrońców, nie pomogą.
Po pierwsze skąd wiesz jaki był ogólny stan zdrowia tego człowieka? Po drugie nie wiem jak Ty, ale mi wraz z wiekiem pewne czynności przychodzą nieco trudniej niż wówczas gdy miałem 14 lat.
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
4 października 2023 19:12:05
szarlej81 napisał(a):Rozporządzenie jest bardzo nisko w hierarchii aktów prawnych Artykuł 228 Konstytucji RP dopuszcza takie rozwiązanie i z niego skorzystano. Co do stanu zdrowia i wieku konkretnej osoby - jeżeli 37-latek jest w stanie wdrapać się na ogrodzenie, to powinien też poradzić sobie w podstawowych czynnościach z jedną zdrową ręką. Nawet wówczas, gdy jest to "brudna" ręka.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
4 października 2023 19:18:14
Widzę, że jak zwykle część niewygodnych komentarzy pomijasz. Ja odpowiem na Twoje wszystkie. Cytat: Dokładna przyczyna zgonów jest tutaj nieistotna. Najczęściej wychłodzenie, utonięcie, wygłodzenie, odwodnienie, choroby. Ze starości oni tam raczej nie umierają. Jeżeli chodzi o miejsce zgonów to dotyczy to ciał znalezionych po stronie Polskiej. To co się dzieje po stronie białoruskiej i ile osób tam umarło - tu chyba nie ma żadnych sensownych danych.
To bardzo ważna kwestia ponieważ pokazuje, kto jest winny za ich śmierć. Odpowiedzialność jest po stronie białoruskiej, która odpowiada za ich sprowadzenie. Cytat:W ten sam sposób, w który zweryfikowano tych ludzi, również zapewne w dużej mierze młodych mężczyzn: https://i.imgur.com/ZvLaJtY.jpgBo przecież to wszystko dokładnie jest sprawdzane a doniesienia, że w ten sposób do Polski dostało się 400 osób podejrzanych o terroryzm są tylko kolejnymi wymysłami opozycji. Można też spytać jak to robią Niemcy, którzy jakoś to weryfikują a podejrzane osoby, oraz te niespełniające kryteriów otrzymania azylu po prostu deportują do krajów pochodzenia. Zastanawiam się, czy czytasz te załączniki jakie załączasz. Pismo na jakie się powołujesz dotyczy procedury przy wydawaniu wiz pracowniczych. Rozumiem, że nielegalni emigranci Twoim zdaniem podlegają tej samej procedurze, bo przecież przyjeżdżają do pracy i mają wysokie kwalifikacje i z tego powodu przekraczają granicę nielegalnie i płacą za to często bardzo duże pieniądze. Zawsze mi się wydawało, że jak ktoś stara się o pracę to sprawdza się jego kwalifikacje. W kwestii bezpieczeństwa sprawdzenie nie może wyglądać tak samo, bo w przypadku wiz pracowniczych łatwo jesteś wstanie zweryfikować autentyczność dokumentów jakie zostały dostarczone, a w przypadku emigrantów takiej możliwości często nie ma bo jak sam napisałeś często nie mają oni żadnych dokumentów. Cytat:Absurdem jest to jak niewiele z tego co napisałem zrozumiałeś w tej kwestii. To tylko Twoja subiektywna ocena. Nic więcej. Cytat:Tylko, że my nie rozmawiamy o sytuacji w której nie wpuszczamy danego człowieka do kraju a o sytuacji w której on w tym kraju już się znajduje. Przecież na tym polega pushback. I wówczas nawet jeśli nie jest tam legalnie - ma prawo do złożenia wniosku o azyl. Który można odrzucić. Ale należy go przyjąć i rozpatrzeć. Znajdować to można klucze. Człowiek się nie znajduje tylko albo legalnie przekracza granice albo robi to nielegalnie, co wiąże się z pewnymi konsekwencjami. Konsekwencja nielegalnego przekroczenia granicy w przypadku "masowych emigrantów" jest oczywista. Pushback. To nie są zwykli emigranci i powinni to być oczywiste dla każdego kto choć trochę interesuje się sytuacją na granicy polsko-białoruskiej. Cytat:W przypadku sytuacji, że on tej granicy jeszcze nie przekroczył - nie będę się tutaj upierał. Obie interpretacje tej sytuacji mają swoje za i przeciw. Nie mam nic do dodania. Cytat:Spokojnie twierdzę, że w sytuacji w której ten człowiek składając wniosek o azyl zgadza się na pobranie odcisków palców i fotografię to ten warunek spełnia. Człowiek, który nielegalnie przekracza granicę, nie ma prawa do azylu. Logicznym jest w tej sytuacji, że jego wniosek z punktu widzenia prawa nie ma żadnego znaczenia, gdyż nie są spełnione łącznie warunki o jakich pisałem. Biurokratyczne wybiegi, jakie proponujesz tego nie zmieniają vide Grecja, Chorwacja itd w sprawie pushbacków. Sytuacja na granicy polsko-białoruskiej nie jest regulowana konwencjami, masowa sztuczna emigracja w przypadku której mamy do czynienia w tym wypadku powoduje, że pushback jest jedynym skuteczny narzędziem, aby walki z tym co serwuje nam Łukaszenka. Cytat:Ale przecież w większości oni te paszporty mają. A jak nie mają to powodem może być chociażby jego zniszczenie przez służby białoruskie (a czasem być może i polskie - bo i takie relacje ze strony uchodźców się pojawiają). A co do tego czy wiedzą, czy nie - to szerzej o tym napisałem w odpowiedzi do krewy. Paszporty może mają, ale bez prawa wjazdu na teren EU. Zupełnie nie o tym napisałem. Twierdzę, że Ci ludzie od początku lecą na Białoruś z zamiarem nielegalnego przekroczenia granicy. Twierdzę, że ten proceder jest organizowany przez Białoruś i Rosję w sposób zorganizowany. Cytat:Nie rozumiesz. Procedura pushbacku nie sprawia, że te osoby nie znajdą się na terenie Polski. Ona jedynie sprawia że znajdą się na nim w sposób pozbawiony jakiejkolwiek kontroli i nadzoru. Wrócić do kraju za bardzo nie mogą, bo Białoruskie służby gonią ich ponownie na naszą granicę. Więc jedyną ich szansą jest ponawianie prób przedarcia się do nas aż do skutku. Nie to ty nierozumiesz. Pozwolenie im na przebywanie w Polsce spowoduje, że jeszcze więcej takich osób znajdzie się w granicach Polski i problem będzie narastał. Kontrola odbywa się na granicy oraz w pasie przygranicznym. Poza tym niektóre kraje odmawiają przyjmowania swoich obywateli, więc nie można ich odesłać do kraju pochodzenia. www.pap.pl/aktualnosci/ateny-c...Cytat:Ja czułbym się znacznie bezpieczniej, gdyby kierowano ich po prostu do obozów przejściowych, tym którym faktycznie należy się azyl go udzielano a pozostałych deportowano do krajów pochodzenia. Przynajmniej wówczas państwo miało by faktyczną kontrolę nad tym kto do niego się dostaje. Tu chodzi również o skuteczną obronę z procederem jaki serwuje nam Rosja i Białoruś. W kontekście odmowy przyjmowania emigrantów rozwiązanie jakie zaproponowałeś jest nieskuteczne. Cytat:Po drugie w Szwecji, Niemczech, Francji itp ci ludzie znaleźli się po to aby tam pracować. Te kraje chciały taniej siły roboczej i wpuściły ich legalnie. Polska jak się okazało robi to samo. Więc argument, że nie możemy wpuścić ludzi znad granicy bo to muzułmanie a muzułmanie stanowią zagrożenie - trochę się sypie w świetle danych o liczbie islamskich pracowników wjeżdżających do Polski. Cały czas piszę o nielegalnej emigracji. Cytat:Moja ocena jest wyłącznie moją oceną. I na tym proponuję zakończyć dyskusję o filmie. Ty filmu nie widziałeś, więc swojej własnej opinii na jego temat mieć nie możesz. Ja chyba wszystkie zarzuty odnośnie filmu na jakich bazujesz znam - i po prostu w dużej części się z nimi nie zgadzam. Mamy zatem klasyczny pat który czyni tą rozmowę zupełnie bezproduktywną. Obejrzałam kilka urywków w necie. Może to nie cały film ale napisałem Ci jak postrzegam Twoją ocenę w poprzednim komentarzu. Nie ma nic więcej do dodania. "Niejednoznaczna" ocena według Ciebie jest dla mnie daleka od rzeczywistości. Cytat:krewa napisał(a): Wyborny żart. Te osoby doskonale wiedziały gdzie zmierzają, w jakim celu i co ich czeka. Jedni jechali na granice wprost z lotniska, ci bardziej imprezowi spędzali w Mińsku noc lub dwie i następnie udawali się taksówkami na granice. Informacje o procederze pochodzą z reportaży, rozmów z konsulem, rozmów z pracownikami ośrodków na Litwie, rozmów z Irakijczykami, których gościłem jak nie w PL to w DE. Z białoruskiego szlaku korzystali osobnicy, którzy nie mieli szans na uzyskanie wizy do UE w normalnym trybie.
Nie wiem czy zauważyłeś ale rozmawialiśmy o tym w kontekście filmu. Jego akcja dzieje się na początku kryzysu, gdy nawet o ile dobrze pamiętam rząd planował jakąś akcję informacyjną w krajach skąd pochodzą uchodźcy informującą ich, że Łukaszanko ich oszukuje i przyjazd do Białorusi nie oznacza prawa wjazdu na teren UE. Nie ten adres. Cytat:Obecnie, gdy na granicy pojawiły się zorganizowane grupy przestępcze zawodowo zajmujące się przemytem ludzi należy podejrzewać, że część uchodźców musi zdawać sobie sprawę, że coś tu odnośnie legalności co najmniej zgrzyta. Z drugiej strony mam od osoby, która zajmuje się prowadzeniem kursów językowych dla uchodźców w Norwegii, informacje, że wcale nie jest rzadkością, że te osoby nie potrafią nawet czytać i pisać. Więc jednak nie dam się przekonać, że każdy z ludzi na granicy w pełni świadomie zdaje sobie sprawę ze swojej sytuacji prawnej. A jeszcze mniej pewnie ma świadomość w co tak na prawdę się pakuje. Cytat: Co dotyczy prawa do złożenia wniosku o azyl - owszem, istniało, ale zostało zawieszone rozporządzeniem, pozwalającym na odesłanie delikwenta do linii granicy państwowej. Podobne rozwiązanie wprowadzono na Litwie.
Ja powołałem się na ustawę nie na rozporządzenie. Rozumiem, że chodzi o rozporządzenie o pushbackach. Wyroki WSA w jednostkowych sprawach nie stanowią ogólnych norm prawnych w Polsce. Konwencje umowy międzynarodowe nie były tworzone w celu rozwiązywania takich problemów jakie są na granicy polsko-białoruskiej. Dlatego ich stosowanie jest niezasadne. Cytat:Rozporządzenie jest bardzo nisko w hierarchii aktów prawnych. Mam wątpliwości, czy kwestie które często są ustalane w ramach umów międzynarodowych można legalnie załatwić rozporządzeniem. Część strażników granicznych wydaje się również podzielać te wątpliwości skoro wg aktywistów znad granicy wciąż złożenie wniosku o azyl w obecności kilku świadków poprzedzone zrobieniem zdjęcia pokazującego zdjęcie uchodźcy z karteczką "chcę azylu w Polsce" na którym widać, że ten człowiek znajduje się już na terenie naszego kraju, zwiększa istotnie szanse, że osoba ta trafi jednak do ośrodka dla uchodźców a nie ponownie do lasu. Jednostkowe przypadki mają potwierdzać regułę. Który to już raz. Cytat:Cytat: Doskonale natomiast pamiętam, że będąc nastolatkiem, trzykrotnie miałem złamaną rękę. Zapewniam, wszystkie codzienne czynności da się wykonać bez postronnej pomocy.
Ckliwe historyjki, wymyślane na poczekaniu przez obrońców, nie pomogą.
Po pierwsze skąd wiesz jaki był ogólny stan zdrowia tego człowieka? Po drugie nie wiem jak Ty, ale mi wraz z wiekiem pewne czynności przychodzą nieco trudniej niż wówczas gdy miałem 14 lat. [/quote] To nie do mnie.
Edytowany: 4 października 2023 19:24
|
|
30 Dołączył: 2014-05-08 Wpisów: 690
Wysłane:
5 października 2023 06:50:14
szarlej Cytat:Można też spytać jak to robią Niemcy, którzy jakoś to weryfikują a podejrzane osoby, oraz te niespełniające kryteriów otrzymania azylu po prostu deportują do krajów pochodzenia. Jak to robia Niemcy - mi wychodzi, że jakieś 4% (po prostu jest to drogie, nawet jak na Niemcy). Cytat:Według oficjalnych danych pod koniec ubiegłego roku nakazem deportacji objęto 304 308 cudzoziemców. Federalne Ministerstwo Spraw Wewnętrznych poinformowało, że w ubiegłym roku wydalono z Niemiec 12 945 osób. Większość deportowanych pochodzi z Gruzji, Albanii, Serbii, Mołdawii i Pakistanu. Rok wcześniej były to 11 982 osoby.
Edytowany: 5 października 2023 06:56
|
|
Wysłane:
5 października 2023 08:53:40
1ketjoW napisał(a):Widzę, że jak zwykle część niewygodnych komentarzy pomijasz. Ja odpowiem na Twoje wszystkie.
Po prostu tam gdzie tłumaczyłem coś już kilka razy i Cię nie przekonałem to odpuszczam. Nie mam trochę czasu na niekończącą się dysuksję polegającą, że ja mówię "tak" a ty "nie" i tak w koło Macieju. Cytat: To bardzo ważna kwestia ponieważ pokazuje, kto jest winny za ich śmierć. Odpowiedzialność jest po stronie białoruskiej, która odpowiada za ich sprowadzenie.
A jak nasze służby wywożą za granicę osobę w stanie poważnej hipotermii przepchną ją jak to się mówi "za druty" a ona sobie już za tą granicą umrze to kto ponosi odpowiedzialność? Bo takie sytuacje też nagranicy się dzieją. Cytat: Zastanawiam się, czy czytasz te załączniki jakie załączasz. Pismo na jakie się powołujesz dotyczy procedury przy wydawaniu wiz pracowniczych. Rozumiem, że nielegalni emigranci Twoim zdaniem podlegają tej samej procedurze, bo przecież przyjeżdżają do pracy i mają wysokie kwalifikacje i z tego powodu przekraczają granicę nielegalnie i płacą za to często bardzo duże pieniądze. Zawsze mi się wydawało, że jak ktoś stara się o pracę to sprawdza się jego kwalifikacje. W kwestii bezpieczeństwa sprawdzenie nie może wyglądać tak samo, bo w przypadku wiz pracowniczych łatwo jesteś wstanie zweryfikować autentyczność dokumentów jakie zostały dostarczone, a w przypadku emigrantów takiej możliwości często nie ma bo jak sam napisałeś często nie mają oni żadnych dokumentów.
To ty napisałeś, że oni nie mają paszportów. Ja napisałem, że owszem zdaża się ale większość jakieś dokumenty przy sobie ma. I jeszcze raz mi wytłumacz dlaczego wobec osób posiadających dokumenty nie może być zastosowana dokładnie ta sama procedura weryfikacji jak w przypadku wydawania wiz pracowniczych. A nawet nie taka sama, niech kryteria będą jeszcze bardziej restrykcyjne tak aby nawet nie bylo cienia szansy, że ktoś niewłaściwy je przejdzie. Cytat: Znajdować to można klucze. Człowiek się nie znajduje tylko albo legalnie przekracza granice albo robi to nielegalnie, co wiąże się z pewnymi konsekwencjami. Konsekwencja nielegalnego przekroczenia granicy w przypadku "masowych emigrantów" jest oczywista. Pushback. To nie są zwykli emigranci i powinni to być oczywiste dla każdego kto choć trochę interesuje się sytuacją na granicy polsko-białoruskiej.
No popatrz. Ja się interesuję i oczywiste to dla mnie nie jest. Cytat: Człowiek, który nielegalnie przekracza granicę, nie ma prawa do azylu. Logicznym jest w tej sytuacji, że jego wniosek z punktu widzenia prawa nie ma żadnego znaczenia, gdyż nie są spełnione łącznie warunki o jakich pisałem. Biurokratyczne wybiegi, jakie proponujesz tego nie zmieniają vide Grecja, Chorwacja itd w sprawie pushbacków. Sytuacja na granicy polsko-białoruskiej nie jest regulowana konwencjami, masowa sztuczna emigracja w przypadku której mamy do czynienia w tym wypadku powoduje, że pushback jest jedynym skuteczny narzędziem, aby walki z tym co serwuje nam Łukaszenka.
A to już Twoja własna interpretacja prawa. No i po raz kolejny mieszasz prawo do złożenia wniosku o azyl z prawem do otrzymania azylu. A potem będziesz marudził, że niektóre Twoje wypowiedzi ignoruję. Cytat: Nie to ty nierozumiesz. Pozwolenie im na przebywanie w Polsce spowoduje, że jeszcze więcej takich osób znajdzie się w granicach Polski i problem będzie narastał. Kontrola odbywa się na granicy oraz w pasie przygranicznym. Poza tym niektóre kraje odmawiają przyjmowania swoich obywateli, więc nie można ich odesłać do kraju pochodzenia.
Ale ja przecież nie twierdzę, że im wszystkim należy pozwolić pozostać w Polsce. Nie twierdzę też, że procedura deportacji jest łatwa. Tak to może trwać miesiącami. Ale rozwiazanie tych problemów byłoby znacznie łatwiejsze nie na poziomie krajowym tylko na poziomie wspólnych działań Unii. Mam do Ciebie jednak pytanie i bardzo proszę abyś mi odpowiedział. Mamy grupę uchodźców. Wypychamy ich za druty na stronę białoruską. Co oni dalej po tym wypchnięciu zazwyczaj zrobią? Cytat: Tu chodzi również o skuteczną obronę z procederem jaki serwuje nam Rosja i Białoruś. W kontekście odmowy przyjmowania emigrantów rozwiązanie jakie zaproponowałeś jest nieskuteczne.
Pushback też jest nieskuteczny. Cytat: Cały czas piszę o nielegalnej emigracji.
No to mieszasz fakty. Bo zdecydowana większość tych ludzi dostała się do tych krajów legalnie. Jeżeli spojrzysz na to kto dokonuje tam zamachów to bardzo często okazuje się, że są to osoby już tam urodzone. Drugie lub trzecie pokolenie tych, którzy przybyli tam pracować. Osoby, niedawno przybyłe też oczywiście dokonują przestępstw. Ten problem nie zaczął się przecież w 2015 roku. Ale tak jest chociażby w przypadku Ukraińców przybyłych do Polski. Bo to przecież nie było do Ciebie Cytat: Ja powołałem się na ustawę nie na rozporządzenie. Rozumiem, że chodzi o rozporządzenie o pushbackach. Wyroki WSA w jednostkowych sprawach nie stanowią ogólnych norm prawnych w Polsce. Konwencje umowy międzynarodowe nie były tworzone w celu rozwiązywania takich problemów jakie są na granicy polsko-białoruskiej. Dlatego ich stosowanie jest niezasadne.
A coś to za podejście do stosowania prawa? Jeżeli jakiś akt prawny nie pasuje do aktualnej sytuacji to ten akt prawny się zmienia a nie udaje, że on nie istnieje. Odsyłam do Art 91. ust 2 Konstytucji RP. Cytat: Jednostkowe przypadki mają potwierdzać regułę. Który to już raz.
Jeżeli przypadki te są powtarzalne to nie są jednostkowe. A praktyka ta jest powszechnie stosowana przez aktywistów. Nie zdziwiłbym się gdyby większość przetrzymywanych w ośrodkach migrantów znalazłą się tam w ten sposób. Ale to ostatnie zdanie to już wyłącznie moje przypuszczenia. Zgasza się. Dwie powyższe wypowiedzi również ;) Krewa napisał(a): Artykuł 228 Konstytucji RP dopuszcza takie rozwiązanie i z niego skorzystano.
Jest też Art 91. ust 2 Konstytucji RP. _olo_ napisał(a):szarlej
]Jak to robia Niemcy[/url] - mi wychodzi, że jakieś 4% (po prostu jest to drogie, nawet jak na Niemcy).
[/quote] Myślisz, że jest to droższe niż wszystkie środki zaangażowane w ochronę granicy, pushbacki, budowy murów? Zresztą z artykułu wynika raczej, że problemem z brakiem woli politycznej, skomplikowaniem przepisów deportacyjnych oraz brakiem współpracy państw "po drugiej stronie" Dlatego należałoby jak najszybciej uchwalić na poziomie unijnym szybką ścieżkę deportacji oraz metodą kija i marchewki skłonić państwa oporne do współpracy. Przeciąć szlaki migracyjne u ich źródeł. UE jako całość ma do tego możliwości oraz środki. Jeżeli tego się nie zrobi to do usranej śmierci będziemy bawić się w pushbacki, reloklacje, budowy murów i całą resztę tego bajzlu. Bo problem z imigrantami sam nie zniknie, będzie się wyłącznie nasilał.
Edytowany: 5 października 2023 09:04
|
|
PREMIUM
Wysłane:
5 października 2023 09:12:57
szarlej81 napisał(a):Jest też Art 91. ust 2 Konstytucji RP. Szarlej, nie róbcie sobie jaj z hierarchii aktów prawnych. Konstytucja dopuszcza stany nadzwyczajne. Ten argument podnoszono również na Litwie, nieskutecznie.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
5 października 2023 09:30:00
Cytat:Po prostu tam gdzie tłumaczyłem coś już kilka razy i Cię nie przekonałem to odpuszczam. Nie mam trochę czasu na niekończącą się dysuksję polegającą, że ja mówię "tak" a ty "nie" i tak w koło Macieju. Nie zawsze tak jest jak piszesz ale nie ciągnę tego wątku. Cytat:A jak nasze służby wywożą za granicę osobę w stanie poważnej hipotermii przepchną ją jak to się mówi "za druty" a ona sobie już za tą granicą umrze to kto ponosi odpowiedzialność? Bo takie sytuacje też nagranicy się dzieją. Sam twierdziłeś, że nie masz danych o zgonach po stroni białoruskiej. Dla nie uprawiasz w tym miejsku demagogię. Zawsze odpowiedzialność ponosi ten kto rozpoczął nielegalne działania. Bez jego aktywności następstwo zdarzeń nie miałoby miejsca. Cytat: To ty napisałeś, że oni nie mają paszportów. Ja napisałem, że owszem zdaża się ale większość jakieś dokumenty przy sobie ma. I jeszcze raz mi wytłumacz dlaczego wobec osób posiadających dokumenty nie może być zastosowana dokładnie ta sama procedura weryfikacji jak w przypadku wydawania wiz pracowniczych. A nawet nie taka sama, niech kryteria będą jeszcze bardziej restrykcyjne tak aby nawet nie bylo cienia szansy, że ktoś niewłaściwy je przejdzie.
Nie chce mi się sprawdzać. Nawet jeżeli ja napisałem to pierwszy to napisałem Twoim zdaniem nieprawdę. Cytat:No popatrz. Ja się interesuję i oczywiste to dla mnie nie jest. To o czymś świadczy. Zamykanie oczu na niewygodne fakty. Cytat:Cytat: Człowiek, który nielegalnie przekracza granicę, nie ma prawa do azylu. Logicznym jest w tej sytuacji, że jego wniosek z punktu widzenia prawa nie ma żadnego znaczenia, gdyż nie są spełnione łącznie warunki o jakich pisałem. Biurokratyczne wybiegi, jakie proponujesz tego nie zmieniają vide Grecja, Chorwacja itd w sprawie pushbacków. Sytuacja na granicy polsko-białoruskiej nie jest regulowana konwencjami, masowa sztuczna emigracja w przypadku której mamy do czynienia w tym wypadku powoduje, że pushback jest jedynym skuteczny narzędziem, aby walki z tym co serwuje nam Łukaszenka.
Cytat:A to już Twoja własna interpretacja prawa. No i po raz kolejny mieszasz prawo do złożenia wniosku o azyl z prawem do otrzymania azylu. A potem będziesz marudził, że niektóre Twoje wypowiedzi ignoruję. Ja widzę jak działa prawo w obecnej sytuacji, a Ty widzisz to co chcesz widzieć. Cytat:Nie to ty nierozumiesz. Pozwolenie im na przebywanie w Polsce spowoduje, że jeszcze więcej takich osób znajdzie się w granicach Polski i problem będzie narastał. Kontrola odbywa się na granicy oraz w pasie przygranicznym. Poza tym niektóre kraje odmawiają przyjmowania swoich obywateli, więc nie można ich odesłać do kraju pochodzenia.
Ale ja przecież nie twierdzę, że im wszystkim należy pozwolić pozostać w Polsce. Nie twierdzę też, że procedura deportacji jest łatwa. Tak to może trwać miesiącami. Ale rozwiazanie tych problemów byłoby znacznie łatwiejsze nie na poziomie krajowym tylko na poziomie wspólnych działań Unii.
Mam do Ciebie jednak pytanie i bardzo proszę abyś mi odpowiedział. Mamy grupę uchodźców. Wypychamy ich za druty na stronę białoruską. Co oni dalej po tym wypchnięciu zazwyczaj zrobią? Zapewne będą próbowali przedostać się w innymi miejscu i może im się udać albo nie. Będą również kontaktować się też z bliskimi i ich ostrzegać aby nie dali się naciągnąć na bajki o łatwym przekroczeniu granicy. . Wpuszczamy wszystkich jak leci i pozwalamy składać wnioski o azyl. Budujemy dla nich obozy dla uchodźców, bo złożyli wnioski o azyl. Cześć z nich nie czeka na rozpatrzenie wniosku tylko ucieka np. do Niemiec. Części z nich nie możesz odstawić do kraju pochodzenia, bo ich kraj ich nie przyjmuje. Musisz ich więc utrzymywać. Z uwagi na to (vide Niemcy) i inne kraje Zachodniej Europy, że procedura deportacji jest nieskuteczna masz coraz więcej nielegalnych emigrantów. Moje pytanie idzie dalej. Jak rozwiązujesz ten problem? Cytat:Pushback też jest nieskuteczny. Jest skuteczniejszy od innych metod, bo ma działanie odstraszające dla innych nielegalnych emigrantów. Cytat:No to mieszasz fakty. Bo zdecydowana większość tych ludzi dostała się do tych krajów legalnie. Jeżeli spojrzysz na to kto dokonuje tam zamachów to bardzo często okazuje się, że są to osoby już tam urodzone. Drugie lub trzecie pokolenie tych, którzy przybyli tam pracować. Osoby, niedawno przybyłe też oczywiście dokonują przestępstw. Ten problem nie zaczął się przecież w 2015 roku. Ale tak jest chociażby w przypadku Ukraińców przybyłych do Polski. Zdecydowania większość ludzi, która nielegalnie chce dostać się do Unii Europejskiej przez Polską granicę z Białorusią chce dostać się do niej legalnie. Może chce ale dostaje się nielegalnie i ilość prób nielegowanego przekroczenia granicy tam gdzie jest bariera elektroniczna to potwierdza. Z tego co pamiętam ponad 21.000 przypadków. Szarlej "bardzo często" to pojęcie względne. Cytat:Bo to przecież nie było do Ciebie Nie pisz w jednym wątku do dwóch osób skoro od dwóch osób dostałeś oddzielne posty. Na dwa listy też odpowiesz w jednym? Cytat: Ja powołałem się na ustawę nie na rozporządzenie. Rozumiem, że chodzi o rozporządzenie o pushbackach. Wyroki WSA w jednostkowych sprawach nie stanowią ogólnych norm prawnych w Polsce. Konwencje umowy międzynarodowe nie były tworzone w celu rozwiązywania takich problemów jakie są na granicy polsko-białoruskiej. Dlatego ich stosowanie jest niezasadne.
A coś to za podejście do stosowania prawa? Jeżeli jakiś akt prawny nie pasuje do aktualnej sytuacji to ten akt prawny się zmienia a nie udaje, że on nie istnieje. Odsyłam do Art 91. ust 2 Konstytucji RP. Stosuje się to prawi jakie istnieje. Umowa międzynarodowa ratyfikowana za uprzednią zgodą wyrażoną w ustawie ma pierwszeństwo przed ustawą, jeżeli ustawy tej nie da się pogodzić z umową. Art 91. ust 2 Konstytucji RP. Cytat:Konwencja
Artykuł 9 Środki tymczasowe Żadne z postanowień niniejszej Konwencji nie pozbawia Umawiającego się Państwa w czasie wojny lub w razie zaistnienia innych poważnych i wyjątkowych okoliczności prawa do podjęcia tymczasowo w stosunku do określonej osoby środków, które uważa za niezbędne dla bezpieczeństwa narodowego, zanim wspomniane Umawiające się Państwo uzna, że osoba ta istotnie jest uchodźcą i że dalsze stosowanie wspomnianych środków wobec niej jest niezbędne ze względu na bezpieczeństwo narodowe.
Artykuł 32 Wydalenie 1. Umawiające się Państwa nie wydalą uchodźcy, legalnie przebywającego na ich terytoriach, z innych powodów niż bezpieczeństwo państwowe lub porządek publiczny. Nie widzę łamania umowy międzynarodowej tylko stosowanie ustawy zgodnie z powyższymi zapisami. Cytat: Jednostkowe przypadki mają potwierdzać regułę. Który to już raz.
Cytat:Jeżeli przypadki te są powtarzalne to nie są jednostkowe. A praktyka ta jest powszechnie stosowana przez aktywistów. Nie zdziwiłbym się gdyby większość przetrzymywanych w ośrodkach migrantów znalazłą się tam w ten sposób. Ale to ostatnie zdanie to już wyłącznie moje przypuszczenia. Opisałeś pewne zdarzenie są uchodźcy i są wolontariusze, oraz osoby, które pouczają uchodźców co mają robić aby ubiegać się o azyl. Jeżeli to standard Twoim zdaniem to mam w tej sprawie inne zdanie. Nawet jeżeli te osoby składają legalnie wniosek o azyl to i tak Polska nie musi go rozpatrywać zgodnie z przepisami zawartymi w Konwencji. Cytat:Zgasza się. Dwie powyższe wypowiedzi również ;) Ja również. Krewa napisał(a): Artykuł 228 Konstytucji RP dopuszcza takie rozwiązanie i z niego skorzystano.
Jest też Art 91. ust 2 Konstytucji RP.[/quote] Ma zastosowanie tak samo jak uregulowania zapisane w konwencji, które regulują dalej ustawy i rozporządzenia w przypadku jeżeli chodzi o bezpieczeństwo narodowe.
Edytowany: 5 października 2023 09:38
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
5 października 2023 14:00:24
W Szwecji detonacje. Cytat:W Sztokholmie kolejna detonacja oraz strzelanina. To nie jedyny groźny incydent w ostatnich dniach. www.pap.pl/aktualnosci/w-sztok...
|
|
PREMIUM
Wysłane:
5 października 2023 15:14:06
A Niemcy się "bawią": Cytat: Według policji federalnej spośród 16 876 osób, które nielegalnie wjechały do Saksonii (stan na sierpień tego roku), 11 359 trafiło do ośrodka recepcyjnego.
Cytat:Jak podkreśla "Bild", władze niemieckie nie mają pojęcia, dokąd udali się ludzie, którzy nielegalnie wjechali do kraju. - Policja federalna nie prowadzi poszukiwań na terenie Niemiec - mówi rzecznik policji federalnej Marcel Pretzsch. - Doświadczamy tutaj niesamowitej utraty kontroli. Tak naprawdę nie wiemy, kto przebywa w naszym kraju. wiadomosci.wp.pl/bild-jedno-ma...
|
|
10 Dołączył: 2017-10-10 Wpisów: 162
Wysłane:
5 października 2023 20:24:15
I znów wątek nie ma nic wspólnego z tematem A zatem wracając do głównego tematu... jakie są w ogóle szanse na pat powyborczy? Uważam, że nikłe, bo jeżeli wygra Prawo i Sprawiedliwość, to pewnie "wyciągnie" kilku(nastu) z Konfederacji za stołki dla członków ich rodzin, a jak druga strona będzie mieć większość, to pewnie powstanie duża koalicja - czyli KO, TD i Lewica. Tylko teraz pojawia się pytanie... co to oznacza dla inwestorów... bo i jedni, i drudzy są za zwiększonym rozdawnictwem pieniędzy z podatków. Czego można się spodziewać po ich "łataniu" tych potrzeb, jakie podatki mogą zostać podniesione? W końcu ktoś za to będzie musiał zapłacić. Czego można się spodziewać po NBP, jeżeli dana formacja wygra? Będzie to bardziej obiektywna instytucja? Czy będzie grała pro-PiS/anty-KO [w zależności od tego kto będzie próbować stworzyć rząd]? Czy duża koalicja anty-PiS będzie miała w ogóle realną władzę przez pierwsze 2 lata, czy też prezydent będzie wszystko blokować?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
5 października 2023 21:01:21
PrzemoJ
wątki typu dno hossy / szczyt bessy służą do pogawędek o wszystkim, tak już się utarło. Spójrz ile wątków dotyczących konkretnych tematów pozakładano w dziale Branże i Sektory i znakomita większość umarła śmiercią naturalną. Natomiast te same tematy poruszane na wspomnianych wątkach bessy / hossy żyją długo i szczęśliwie. Tego nie zmienisz już ;)
|
|
168 Dołączył: 2021-04-25 Wpisów: 1 289
Wysłane:
5 października 2023 21:23:43
szarlej81 napisał(a):[quote=1ketjoW]
Myślisz, że jest to droższe niż wszystkie środki zaangażowane w ochronę granicy, pushbacki, budowy murów? Zresztą z artykułu wynika raczej, że problemem z brakiem woli politycznej, skomplikowaniem przepisów deportacyjnych oraz brakiem współpracy państw "po drugiej stronie" Dlatego należałoby jak najszybciej uchwalić na poziomie unijnym szybką ścieżkę deportacji oraz metodą kija i marchewki skłonić państwa oporne do współpracy. Przeciąć szlaki migracyjne u ich źródeł. UE jako całość ma do tego możliwości oraz środki.
Jeżeli tego się nie zrobi to do usranej śmierci będziemy bawić się w pushbacki, reloklacje, budowy murów i całą resztę tego bajzlu. Bo problem z imigrantami sam nie zniknie, będzie się wyłącznie nasilał. Masz calkowia rację - warto procesować sie o wydalenie, tworzyc cały system przyjęcia weryfikacji pontoniarza, na czas procesu zapewnić mu mieszkanie wyzywienie. do tego mozolnie ustalac latami skąd tak naprawde pontoniarz pochodzi bo oczywiscie zgubil dokumenty. Dalej trzeba będzie się "dogadywać' z państwami skad pontoniarze pochodzą aby ich z łaski przyjęli - może nawet dopłacać 1 mln EURO do jednego oddanego pontoniarza. Jak przypłynie 1 mln - to zwiększyć cała aparature weryfikacji,jak przypłynie 50 mln to takze trzeba zwiekszać zaangazowania bo "prawa człowieka".... Może jednak wystarczy aby marynarka wojenna wypłyneła pod lampedusę i nie wpuszczała przez 2 tygodnie pontoniarzy to wtedy problem zniknie bez zbędnych kosztów ??/ Myslałes o tym ? ten slogan jest niesamowity "UE jako całość ma do tego możliwości oraz środki" - wielokrotnie to słyszałem od lewackich przedstawicieli w PE....
|
|
Wysłane:
5 października 2023 21:27:19
krewa napisał(a):szarlej81 napisał(a):Jest też Art 91. ust 2 Konstytucji RP. Szarlej, nie róbcie sobie jaj z hierarchii aktów prawnych. Konstytucja dopuszcza stany nadzwyczajne. Ten argument podnoszono również na Litwie, nieskutecznie. Hierarchia aktów prawnych: Konstytucja>Umowa miedzynarodowa>Ustawa>Rozporządzenie Powołałeś się na art. 228 Konstytucji, który wyraźnie mówi: "3. Zasady działania organów władzy publicznej oraz zakres, w jakim mogą zostać ograniczone wolności i prawa człowieka i obywatela w czasie poszczególnych stanów nadzwyczajnych, określa ustawa." Stan wyjątkowy na granicy z Białorusią przestał obowiązywać 1 lipca 2022 roku. A nawet gdyby obowiązywał dalej to w Konstytucji wyraźnie napisane jest, że zakres ograniczeń praw człowieka i obywatela określa ustawa. Nie rozporządzenie. Dalej nie rozumiem w jaki sposób akurat ten art. Konstytucji miałby sankcjonować legalność tych dwóch rozporządzeń o których mowa. @1kejtoWO tym jak można by rozwiązać problem deportacji pisałem w odpowiedzi do _Olo_. Tylko, że mam dziwne wrażenie, że niektórym wcale nie zależy na tym aby problem rozwiązać. Co do reszty nie dogadamy się, ja przedstawiłem swoje stanowisko, Ty swoje, z którym się nie zgadzam, ale chyba zaczynamy kręcić się w kółko. Zwłaszcza, że częściowo schodzimy do argumentacji w stylu "zamykasz oczy na niewygodne fakty" czyli zwykłej przepychanki "ja mam racje a nie Ty" ;) yanek z hor napisał(a): Może jednak wystarczy aby marynarka wojenna wypłyneła pod lampedusę i nie wpuszczała przez 2 tygodnie pontoniarzy to wtedy problem zniknie bez zbędnych kosztów ??/ Myslałes o tym ?
Edytowany: 5 października 2023 22:51
|
|
PREMIUM
22 Dołączył: 2022-04-29 Wpisów: 109
Wysłane:
5 października 2023 22:43:08
PrzemoJ napisał(a):I znów wątek nie ma nic wspólnego z tematem A zatem wracając do głównego tematu... jakie są w ogóle szanse na pat powyborczy? Uważam, że nikłe, bo jeżeli wygra Prawo i Sprawiedliwość, to pewnie "wyciągnie" kilku(nastu) z Konfederacji za stołki dla członków ich rodzin, a jak druga strona będzie mieć większość, to pewnie powstanie duża koalicja - czyli KO, TD i Lewica. Tylko teraz pojawia się pytanie... co to oznacza dla inwestorów... bo i jedni, i drudzy są za zwiększonym rozdawnictwem pieniędzy z podatków. Czego można się spodziewać po ich "łataniu" tych potrzeb, jakie podatki mogą zostać podniesione? W końcu ktoś za to będzie musiał zapłacić. Czego można się spodziewać po NBP, jeżeli dana formacja wygra? Będzie to bardziej obiektywna instytucja? Czy będzie grała pro-PiS/anty-KO [w zależności od tego kto będzie próbować stworzyć rząd]? Czy duża koalicja anty-PiS będzie miała w ogóle realną władzę przez pierwsze 2 lata, czy też prezydent będzie wszystko blokować? Ja nie dostrzegam żadnych ryzyk politycznych w Polsce. Jest stabilnie. Nie wiem, czy to źle, czy to dobrze... Ale jest stabilnie. Mamy za sobą 2 kadencje rządów PiS (z prezydentem, ale ostatnia kadencja bez senatu). Pomimo tego PiS wciąż jest liderem rankingów i mają szanse pokonać PO w liczbie kadencji. Z drugiej strony - nie sądzę, żeby jakaś partia, albo koalicja partii mogła zmieniać kurs obrany w 2015 r. Bo gdyby ten kurs zmienili, to tylko na krótko i na bardzo płytko. Przekrzykiwać się będą, ale ten...
|
|
PREMIUM
Wysłane:
5 października 2023 22:50:44
szarlej81 napisał(a):...zakres ograniczeń praw człowieka i obywatela określa ustawa. Nie rozporządzenie. Rozporządzenie prezydenta RP o wprowadzeniu stanu wyjątkowego było rozporządzeniem o mocy ustawy. Zwróciłeś może uwagę, że wprowadzenie stanu wyjątkowego rozporządzeniem nie wzbudziło kontrowersji legalistycznych a jedynie jego przedłużenie uznano za niezgodne z prawem?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
6 października 2023 01:12:13
Cytat:@1kejtoW O tym jak można by rozwiązać problem deportacji pisałem w odpowiedzi do _Olo_. Tylko, że mam dziwne wrażenie, że niektórym wcale nie zależy na tym aby problem rozwiązać.
Co do reszty nie dogadamy się, ja przedstawiłem swoje stanowisko, Ty swoje, z którym się nie zgadzam, ale chyba zaczynamy kręcić się w kółko. Zwłaszcza, że częściowo schodzimy do argumentacji w stylu "zamykasz oczy na niewygodne fakty" czyli zwykłej przepychanki "ja mam racje a nie Ty" ;) Białoruś sprowadza uchodźców w sposób masowy i na tym zarabia. Polska Twoim zdaniem wprowadziła ustawę o pushbackach niezgodnie z obowiązującym prawem mimo art 8 i 33 konwencji, które zezwalają na zawieszenie uregulowań zawartych w konwencji. Powoływanie się na prawo non-refoulmenet jest oczywiście wykorzystywane z premedytacją przez tych ludzi i Białoruś, aby zostali przyjęci przez Polskę. Stąd działania "wolontariuszy" którzy informują tych ludzi, że mają prosić o azyl ponieważ wtedy prawo międzynarodowe nakłada obowiązek zbadania ich statusu. Oczywistym jest, że Białoruś jako organizator tego procederu tj. importu "uchodźców" nie zagraża ani ich życiu ani zdrowiu, bo gdyby tak było, to uchodźcy nie jechali by na Białoruś aby dostać się do Polski w sposób nielegalny. Patrząc na samą liczbę prób przekroczenia granicy polsko-białoruskiej również można wyciągnąć logiczny wniosek, że życiu i zdrowiu tych ludzi nie zagraża niebezpieczeństwo. Zresztą te osoby nie spełniają definicji uchodźcy zawartej w samej konwencji: Określenie terminu "uchodźca" A. W rozumieniu niniejszej Konwencji termin "uchodźca" stosuje się do osoby, która: Art. 1 punkt 3 w rezultacie zdarzeń, jakie nastąpiły przed dniem 1 stycznia 1951 r., oraz na skutek uzasadnionej obawy przed prześladowaniem z powodu swojej rasy, religii, narodowości, przynależności do określonej grupy społecznej lub z powodu przekonań politycznych przebywa poza granicami państwa, którego jest obywatelem, i nie może lub nie chce z powodu tych obaw korzystać z ochrony tego państwa, albo która nie ma żadnego obywatelstwa i znajdując się na skutek podobnych zdarzeń, poza państwem swojego dawnego stałego zamieszkania nie może lub nie chce z powodu tych obaw powrócić do tego państwa. Kraje takie jak Grecja, Włochy, Hiszpania zalegalizowały tę procedurę swego czasu. Nie wspominam o Węgrzech czy Bułgarii.
Edytowany: 6 października 2023 01:14
|
|
Wysłane:
6 października 2023 07:01:28
To że winnym całego procederu jest Białoruś nie podlega dyskusji. Natomiast to czy nie zagraża ich zdrowiu i życiu w świetle doniesień o tym co dzieje się na granicy po ich stronie jest tezą mocno kontrowersyjną. Nie rozumiem jak można stwierdzić że ktoś nie spełnia statusu uchodźcy bez zapoznania się z jego indywidualną sytuacją? Straż Graniczna wzrokowo to rozpoznaje? Oczywiście nie twierdzę, że wszyscy te kryteria by spełniali ale część z nich z pewnością tak.
@krewa
Mi nie chodziło o rozporządzenie o stanie wyjątkowym a rozporządzenia o pushbsbackach i wnioskach o azyl.
Edytowany: 6 października 2023 07:04
|
|