PARTNER SERWISU
qxkapnsr
90 91 92 93 94
GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 29 stycznia 2024 19:16:53 przy kursie: 15,10 zł
krishic napisał(a):
Do tego chocby po ostatnich wpisach WatchDog'a widzielismy jaka atmosfera panuje wsrod wiekszych akcjonariuszy - takich o troche lepszym dostepie do spolki (polecam sobie przypomniec te listopadowe wpisy - kubel zimnej wody).

coś tu nie pasuje bo po tym wpisie WatchDog'a kupowałeś akcje na rynku znając jego treść wtedy była ok a dziś nie jest? widzę tu usilną próbę manipulacji

GRAF78
93
Wysłane: 29 stycznia 2024 19:22:41 przy kursie: 15,10 zł
krishic napisał(a):
Przecież w arkuszu z pierwszego screena jaki podlinkowałem widac że było to pojedyncze zlecenie z godz.13:22 na 196244 szt, nikt poza Prezesem nie miał tak dużego pakietu do wystawienia w jednym zleceniu.

nie kłam nie ma tam cyferki 1 z ilościa zlecen, interia tego nie podaje ale każdy dobry rachunek maklerski podaje ilość zleceń

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 29 stycznia 2024 20:08:26 przy kursie: 15,10 zł
Na interii mozesz podejrzec pelny arkusz zlecen z opoznieniem (mozna tez go pobrac w formie .csv, odzielnie zlecenia kupna, odzielnie sprzedazy), setki pozycji, nie grupowane po cenie, tylko po niej sortowane, dlatego kazda pozycja to oddzielne zlecenie i dlatego tez nad zleceniem po 11,8 o wolumenie 196244 widac zlecenie po tej samej cenie 11,8 o wolumenie 100 szt, a pod nimi 3 wiersze w cenie 11,90 itd. Szkoda mi troche i mojego i Twojego czasu na takie puste pisanie, bo widze ze sie nie dogadamy, wiec moze po prostu przyznam Ci racje, cokolwiek przez to rozumiesz.

GRAF78
93
Wysłane: 29 stycznia 2024 20:14:02 przy kursie: 15,10 zł
krishic napisał(a):
i dlatego tez nad zleceniem po 11,8 o wolumenie 196244 widac zlecenie po tej samej cenie 11,8 o wolumenie 100 szt, a pod nimi 3 wiersze w cenie 11,90 itd. Szkoda mi troche i mojego i Twojego czasu...

nie pisz kłamstw na forum, nie widzisz że godzina złożenia tych zleceń jest inna? nie pojmuje jak ktoś kto się uważa za poważnego inwestora korzysta z darmowej opóźnionej o 15 minut kolejki zleceń???
Edytowany: 29 stycznia 2024 20:27

krishic
26
Wysłane: 29 stycznia 2024 20:18:59 przy kursie: 15,10 zł
oczywiscie ze jest inna, jak ja zloze zlecenie na 100 szt po 10 pln o 12:36, a Ty zlozysz zlecenie na 150 szt po 10 pln o 12:40 to drabinka bedzie wygladac tak

CENA WOLUMEN CZAS
10 100 12:36
10 150 12:40

czego nie rozumiesz?

krishic
26
Wysłane: 29 stycznia 2024 20:23:09 przy kursie: 15,10 zł
GRAF78 napisał(a):
krishic napisał(a):
Do tego chocby po ostatnich wpisach WatchDog'a widzielismy jaka atmosfera panuje wsrod wiekszych akcjonariuszy - takich o troche lepszym dostepie do spolki (polecam sobie przypomniec te listopadowe wpisy - kubel zimnej wody).

coś tu nie pasuje bo po tym wpisie WatchDog'a kupowałeś akcje na rynku znając jego treść wtedy była ok a dziś nie jest? widzę tu usilną próbę manipulacji

Nie pasuje np. to co sie stalo ze spolka na przelomie roku, gdzie imo najcenniejsze aktywo - zespol zostal zredukowany prawie o polowe.

WatchDog napisał(a):

Perspektywy:

- to czego nie wiemy: czy komukolwiek jeszcze zależy na Starward Industries. Nawet z silnym i zdeterminowanym leadershipem, którego nie widzę, najtrudniej będzie utrzymać talenty. Jest to wg główne wyzwanie w perspektywie jakichkolwiek dalszych planów biznesowych

Dlatego wspomnialem ten wpis WatchDoga

To tylko jeden z paru czynnikow, ale juz nie bede sie rozpisywal, bo i tak pewnie o wiekszosci napiszesz ze to klamstwo i manipulacja.

PS. Przepraszam, rozpedzilem sie i zapomnialem ze przyznalem Ci racje. Definitywny koniec tematu z mojej strony (ale Starward zostawiam w obserwowanych, chocby z sentymentu)
Edytowany: 29 stycznia 2024 20:30

GRAF78
93
Wysłane: 29 stycznia 2024 20:29:24 przy kursie: 15,10 zł
krishic napisał(a):
Nie pasuje np. to co sie stalo ze spolka na przelomie roku, gdzie imo najcenniejsze aktywo - zespol zostal zredukowany prawie o polowe.

Green Hella czy TWOM robiło kilka osób bez zbędnej administracji i jakoś się dało? dało a jeśli będą potrzebne osoby to Spółka je zatrudni na zlecenie

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 29 stycznia 2024 21:55:45 przy kursie: 15,10 zł
GRAF78 napisał(a):
krishic napisał(a):

Green Hella czy TWOM robiło kilka osób bez zbędnej administracji i jakoś się dało? dało a jeśli będą potrzebne osoby to Spółka je zatrudni na zlecenie

Nie zauważyłeś, że między TWOM a Invincible była duża różnica ?
Mniej wymagająca grafika 2D ale za to rozbudowana akcja. Tutaj poszli w samą grafikę a zabrakło wypełnienia treścią. Ta gra to prawie film. Film wystarczy obejrzeć i zapomnieć. Gra jest zbyt prosta aby skusić do grania. Wygląd jak plakat na ścianę. Ładna ale bez treści.
Liczyłem, że popracują nad nią kilka miesięcy a kilka osób będzie robić koncepcję i prototyp.
Podział załogi wyklucza tą opcję. Chyba nikt poważny nie uwierzy, że dodatki będzie robić 4 osoby. Może i się uda ale nie wiem czy skończyliby w tym stuleciu.
Może dadzą radę usunąć jakieś bugi tej mini gierki ale nic więcej.
Z drugiej strony może i lepiej, że postawili na nowy projekt. Tyle, że to wyklucza wzrost przychodów. Trzeba pilnie szukać finansowania kwestia na jakich warunkach. Niestety bez podania jakiś szczegółów projektu rozsądni inwestorzy nie wejdą. Chyba, że zdesperowani.
Jeśli znajdą inwestora strategicznego mogą odnieść sukces tyle, że za 4-5 lat.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

Space Cowboy
PREMIUM
61
Wpisów: 292
Wysłane: 29 stycznia 2024 23:05:56 przy kursie: 15,10 zł
Kibicuję Spółce (obecnie z daleka), ale zespół zmniejszony o połowę słabo się zgrywa z zapowiedziami, że teraz spółka będzie robić lepsze gry (utrzyma to co było dobre w Invincible i doda to czego nie było).

@graf78 pisze

Cytat:

Tak, to prawda, a hitowy Stardew Valley stworzył jeden twórca, ale nie mówimy o nim tylko o Starward, które pracowało nad swoją grą w większym składzie nie tylko bardzo długo, ale dłużej niż zakładano.

Ku pokrzepieniu serc- pierwsze raporty po odwrotnym przejęciu Optimusa przez CD Projekt to były pożyczki akcjonariuszy,

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 30 stycznia 2024 00:19:05 przy kursie: 15,10 zł
baks napisał(a):
Z drugiej strony może i lepiej, że postawili na nowy projekt. Tyle, że to wyklucza wzrost przychodów. Trzeba pilnie szukać finansowania kwestia na jakich warunkach. Niestety bez podania jakiś szczegółów projektu rozsądni inwestorzy nie wejdą. Chyba, że zdesperowani.

Przecież żadnej emisji ma nie być. Pożyczki wystarczą. Było na czacie dziś

Space Cowboy napisał(a):

Ku pokrzepieniu serc- pierwsze raporty po odwrotnym przejęciu Optimusa przez CD Projekt to były pożyczki akcjonariuszy,

Czyli już nie drugi 11BIT lecz drugi CDPROJEKT hello1
Edytowany: 30 stycznia 2024 00:21

baks
152
Wysłane: 30 stycznia 2024 10:08:59 przy kursie: 13,90 zł
GRAF78 napisał(a):

kreujesz sie na super fachowca, tyle lat na giełdzie a dalej nie rozumiesz co to są przychody brutto ze sprzedaży (przypominam to ilość sprzedanych kopii x cena) a co to są kwoty przekazane przez wydawcę do studia (w modelu wydawniczym) i wypisujesz potem bzdury na forum.
...
@baks polecam nauczyć się liczyć wg ciebie 15 osob - minus Zarząd 2 osoby to daje 10-11 osob?
powodzenia z taka matematyka (15-2=10~11)

M... nie wiem z czym Ty chcesz polemizować. Spółka jest zaraz po premierze. Nie mówię nawet o tym, że po niemal 3 miesiącach są daleko od zwrotu kosztów produkcji może są w połowie. Koszty kolejnych produkcji będą wyraźnie większe a Ty chcesz się wykłócać o 2 osoby w spółce. Dla mnie nie ma znaczenia czy Zarząd to 2 czy cztery osoby.
W spółce jest 19 osób i czy produkcja to 15 czy 17 bez różnicy.
12 DLC + płatny nie zrobi 4-5 osób.
Tak samo 10-12 osób nie zrobi nowej gry - no chyba, że przeglądarkową.
Jeśli chcesz podyskutować o wielkościach zespołów potrzebnych do produkcji to podaję Ci przykład który znam najlepiej aktualnie zespoły w 11bit liczą 80 i 2x50 osób i produkcja gier trwa co najmniej 5-6 lat.
Spółka teraz pracuje nad koncepcją nowej gry i podobno ma finansowanie bieżących kosztów - najwyraźniej z pożyczki.
Wykazuję, że na razie nie ma wpływów ze sprzedaży co sami potwierdzili.

Być może w lutym coś dostaną.
Jednak jak pokazali nawet zespół złożony z ok 30 osób wyprodukował małą i dość słabą grę w ciągu ok 5-6 lat.
Do zrobienia większej gry nieźle grywalnej potrzebny będzie 5 razy większy zespół pracujący przez co najmniej 4 lata.
Core problemu to znalezienie finansowania tego projektu.
Ostatnia konferencja nic nie zmieniła w temacie.
Jedyne co powiedzieli to to, że podobno od roku coś rysują na kartce ale nie pokażą co. Może ma to sens ale pokazuje, że są jeszcze daleko w polu i robią pierwsze przymiarki do gry.
To ma sens, że nie chcą ujawniać pomysłów.
Tyle, że w ten sposób nikt poważny nie zainwestuje większej kasy w coś o czym nic nie wie i nie wie czy to ma sens powodzenia.
Jak ma zainwestować swoją kasę w coś o czym nic nie wiem i trudno powiedzieć czy projekt jest realny.

Invincible od początku był dla mnie wątpliwy i jak się okazało miałem rację a o projekcie było wiadomo. Teraz nie wiadomo nic - jak mnie przekonasz do tego "niczego" ?

Vox
Vox
297
Wysłane: 30 stycznia 2024 10:25:20 przy kursie: 13,90 zł
baks napisał(a):
Invincible od początku był dla mnie wątpliwy i jak się okazało miałem rację a o projekcie było wiadomo. Teraz nie wiadomo nic - jak mnie przekonasz do tego "niczego" ?

Jak to nic nie wiadomo?

kliknij, aby powiększyć

- Czaszka jest (odpowiednik Chełmu z Invincible)
- Papierosy są (patrz paczki LEMY)
- Ciekawe urządzenie techniczne jest - sejsmograf - (patrz gadżety z Invincible)
- Motywy religijne są, obrazki świętych - A akurat tak się składa że 11BIT idzie w religię - Indika. www.youtube.com/watch?v=D0EUUp...

Na czacie padło pytanie:
Cytat:
Gość: czy będzie inwestor strategiczny w akcjonariacie i w spółce?
Zarząd Starward Industries: Już jest.

Wniosek jest jeden - inwestor strategiczny w grę nr2 to 11BIT a pomysł na grę pochodzi od nich właśnie.
Z nimi jest negocjowane właśnie finansowanie...
Zakładam że skończy się podziałem przychodów 10/90 albo 20/80%.

P.S
zgaduje na podstawie dostępnych danych. To też świetnie wyjaśnia czemu kurs nie spada na 5zł.
Najwyraźniej insiderzy wiedzą o negocjacjach z 11BIT... I nie ma podaży.
w przeciwnym przypadku 30 mln, za obecna sytuacje to bardzo drogo
Edytowany: 30 stycznia 2024 10:38

baks
152
Wysłane: 30 stycznia 2024 10:25:24 przy kursie: 13,90 zł
Space Cowboy napisał(a):
Kibicuję Spółce (obecnie z daleka), ale zespół zmniejszony o połowę słabo się zgrywa z zapowiedziami, że teraz spółka będzie robić lepsze gry (utrzyma to co było dobre w Invincible i doda to czego nie było).

Tak, to prawda, a hitowy Stardew Valley stworzył jeden twórca, ale nie mówimy o nim tylko o Starward, które pracowało nad swoją grą w większym składzie nie tylko bardzo długo, ale dłużej niż zakładano.

Też kibicuję spółce ale na swój sposób a po drodze obalam mity i ściemę.
ściemą jest sfinansowanie produkcji przez pożyczki w ilości kilkuset tyś. Spółka jest zaiste w bardzo trudnej sytuacji ale to z winy Zarządu. Mogli pomyśleć wcześniej. Jeśli znali grę to nie mogli liczyć, że sprzeda się dobrze. Trzeba było zrobić emisję "pod premierę". Wtedy akcje po np z PP 50zł dla dotychczasowych akcjonariuszy poszłyby jak ciepłe bułeczki.
Teraz trzeba znaleźć dużego inwestora który obejmie większościowy pakiet i wyłoży minimum 5 mln. Bez tego nie dojdą do etapu dość rozbudowanej Bety którą można by pokazać pod emisję dla drobnych.
To żadna filozofia. Bez tego etapu inwestorzy jak ja nie wejdą w to. Już wiele nieudanych projektów widziałem i orientuję się ilu ludzi potrzeba do zrobienia sporej gry klasy indyk a chyba nikt nie marzy o 2A czy większej bo wtedy koszty rosną do więcej niż 100mln i zespołu znacznie większego 100 osób.

ik2015
0
Wpisów: 65
Wysłane: 30 stycznia 2024 11:30:33 przy kursie: 13,90 zł
baks napisał(a):

Spółka teraz pracuje nad koncepcją nowej gry i podobno ma finansowanie bieżących kosztów - najwyraźniej z pożyczki.
Wykazuję, że na razie nie ma wpływów ze sprzedaży co sami potwierdzili.

Być może w lutym coś dostaną.
Jednak jak pokazali nawet zespół złożony z ok 30 osób wyprodukował małą i dość słabą grę w ciągu ok 5-6 lat.
Do zrobienia większej gry nieźle grywalnej potrzebny będzie 5 razy większy zespół pracujący przez co najmniej 4 lata.
Core problemu to znalezienie finansowania tego projektu.

Tyle, że w ten sposób nikt poważny nie zainwestuje większej kasy w coś o czym nic nie wie i nie wie czy to ma sens powodzenia.
Jak ma zainwestować swoją kasę w coś o czym nic nie wiem i trudno powiedzieć czy projekt jest realny.

Nie wiem czy oglądaliśmy tę samą prezentację i ten sam czat.

Cytat:
Czy obecne i dające się przewidzieć przychody ze sprzedaży Niezwyciężonego są w stanie pokryć bieżące koszty studia i rozwoju kolejnego projektu?
Zarząd Starward Industries: Tak, na taką konkluzję pozwalają obserwowane trendy sprzedaży.

W tej chwili nikt nie przekonuje Ciebie, ani nikogo innego do inwestycji. Nie ma emisji akcji. Kolejna gra będzie finansowana z wpływów ze sprzedaży Niezwyciężonego. Nie będzie to też większa gra tworzona przez 150 osób (5 razy większy zespół). Będzie to gra tworzona krócej, przez o połowę mniejszy zespół. Za to zespół bardziej zgrany i korzystający z tego co udało się wypracować w pierwszej grze.
Cytat:
Zarząd Starward Industries: Wypracowane rozwiązania są dużym wsparciem podczas developmentu drugiego produktu. Zgodnie z założeniami.

Wyprodukowali słabą grę? Ja widzę 89% pozytywów na Steam.

Problem jest taki, że gra była produkowana długo i drogo. Nie będzie idealnego scenariusza, w którym jest rozwój, kolejna gra studia jest większa i lepsza, bądź studio pracuje nad dwoma tytułami równolegle. Jest regres. Kolejna gra będzie miała znacznie mniejszy budżet, ale zarząd liczy, że uda się ją sfinansować z wpływów z pierwszej.

Frey
115
Wpisów: 1 082
Wysłane: 30 stycznia 2024 11:59:01 przy kursie: 13,90 zł
ik2015 napisał(a):

Wyprodukowali słabą grę? Ja widzę 89% pozytywów na Steam.

A ja widzę niecałe 2,5 k recenzji przy ponad 1000 rozdanych za darmo kluczach do gry....Pozytywnie? Pozytywnie - ale bez przesady...przy tylu rozdanych za darmo kluczach jak słyszę peany, że rzadko która gra ma taki wynik to....d'oh! blackeye

Vox
Vox
297
Wysłane: 30 stycznia 2024 12:27:24 przy kursie: 13,90 zł
Frey napisał(a):

A ja widzę niecałe 2,5 k recenzji przy ponad 1000 rozdanych za darmo kluczach do gry....Pozytywnie? Pozytywnie - ale bez przesady...przy tylu rozdanych za darmo kluczach jak słyszę peany, że rzadko która gra ma taki wynik to....d'oh! blackeye

To gdyby odjąć te darmowe klucze (zapewne z wdzięczności 100% pozytywne recenzje w ilości 1000szt +)...
To ile wynosi realna ocena gry na steam, w %?
75%?

faraquet
19
Wpisów: 130
Wysłane: 30 stycznia 2024 15:02:49 przy kursie: 13,90 zł
Vox napisał(a):
Frey napisał(a):

To gdyby odjąć te darmowe klucze (zapewne z wdzięczności 100% pozytywne recenzje w ilości 1000szt +)...
75%?

@Vox Nie, 89.
@Frey patrzysz na recencje uzytkowników, którzy zakupili grę przez steam. Dodając aktywacji gry otrzymanej/kupionej poza steam (to również darmowe klucze) to jest ich 3011

baks
152
Wysłane: 30 stycznia 2024 16:36:14 przy kursie: 13,90 zł
ik2015 napisał(a):

Nie wiem czy oglądaliśmy tę samą prezentację i ten sam czat.

W tej chwili nikt nie przekonuje Ciebie, ani nikogo innego do inwestycji.

Wyraziłem tylko swoją opinię podważając wątpliwe argumenty, że mamy kolejną perłę która da zarobić nie wiadomo ile.
Niektórzy piszący są na różne sposoby powiązani z byłymi a może obecnymi przedstawicielami spółki. Nie piszą tego.
Trzeba mieć tego świadomość.

Mając świadomość ryzyka zupełnie inaczej się podchodzi do inwestycji.
Nikt nie zabrania inwestować. Jednak prezentacja pokazała dużo pozytywów. Ja przedstawiłem jak ja to widzę mając 30 lat doświadczeń i sporo wtop. Mając świadomość zdania innych możesz inwestować jeśli dla Ciebie ryzyko jest akceptowalne.

Inwestycja w odpowiednim momencie może przynieść ponadprzeciętne zyski.

ik2015
0
Wpisów: 65
Wysłane: 30 stycznia 2024 16:42:41 przy kursie: 13,90 zł
Vox napisał(a):
Frey napisał(a):

75%?

Tego nie trzeba zgadywać. Steam podaje to wprost.
kupione na steam - 2429 / 89% pozytywnych
pozostałe - 582 / 92 % pozytywnych
Dla wszystkich - 90% pozytywnych

Więc jest tak jak ja podałem - ta realna ocena to 89%, a z uwzględnieniem darmowych kluczy ledwie 1 pp więcej.

baks
152
Wysłane: 30 stycznia 2024 16:48:47 przy kursie: 13,90 zł
No ale ten artykuł dla mnie to przekręt

Cytat:
Polski hit w Xbox Game Pass? Wstępne rozmowy już trwają
30 stycznia 2024
przeczytasz w 1 min.
Sebastian Barysz | Redaktor serwisu benchmark.pl
Autor:SebastianBarysz
Xbox Game Pass może otrzymać kolejną polską grę. Deweloperzy ze Starward Industries informują, że trwają wstępne rozmowy, jednakże ambitne plany studia na tym się nie kończą.

www.benchmark.pl/aktualnosci/n...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE STARWARD

90 91 92 93 94

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,307 sek.

xrdjwcjx
uricsjoa
drttzsrn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dkyrsstm
erjxkqle
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat