PARTNER SERWISU
vpakzrpz
75 76 77 78 79
javelin
32
Wpisów: 113
Wysłane: 10 stycznia 2024 18:38:58 przy kursie: 38,50 zł
Rif napisał(a):
javelin napisał(a):
GPW jest bardziej przewidywalne jeśli chodzi o wyniki. Zysk netto na akcję 2020 - 4.02 zł, 2021 - 4.16 zł, 2022 - 3.45zł, 2023 po 3kw - 2.68 zł (łącznie pewnie będzie w przedziale 3.50 - 4zł). A na XTB nie wiesz czy za Q4 będzie 100 czy 200 mln zł zysku. Jak patrzę w swoje tabelki to za Q3 2022 zysk netto 236 mln zł, za Q4 2022 zysk netto 45 mln zł. A za kolejny kwartał Q1 2023 ... 302 mln zł. Nie wiem jak oni tam księgowość prowadzą, czy robią accruale, ale tu jest duża niepewność jeśli chodzi o wyniki, słaba powtarzalność i to może blokować wzrost kursu akcji. Mam obie spółki na IKE, ale GPW więcej, bo tutaj dywidenda jest stabilna i przewidywalna.

Trochę smutne, że wpisujesz coś w tabelki, ale w ogóle nie rozumiesz, skąd te wartości dla XTB :) Narzekasz na dodatek, że słaba (hehe) powtarzalnosc blokuje wzrosty, a tymczasem XTB od lat ładnie rośnie w odróżnieniu od mega nudnego GPW.

to że sobie wpisuję w tabelki nie oznacza, że nie czytam raportów czy ogólnie newsów na temat spółek. a w tabelki wpisuję wyniki bo trzymam na IKE spółki dywidendowe i chcę mieć podgląd pod wyniki i możliwą dywidendę. XTB ładnie rośnie i też ładnie może runąć w dół. Niejedna osoba widząc jak inflacja zjada oszczędności puściła kasę na giełdy nie mając pojęcia o inwestowaniu. Skończy się zmienność to różnie może być z XTB. GPW muli, ale ma przewidywalne zyski.
Pracuję w finansach i dla mnie nie jest normalne, że w jeden kwartał spółka raportuje zysk 236 baniek, w kolejny 45 baniek, a w kolejnym 300 baniek. Coś nie halo z accrualami, jeśli wiesz o czym piszę.

Mysciak
3
Wpisów: 15
Wysłane: 10 stycznia 2024 20:07:00 przy kursie: 38,50 zł
javelin napisał(a):

Pracuję w finansach i dla mnie nie jest normalne, że w jeden kwartał spółka raportuje zysk 236 baniek, w kolejny 45 baniek, a w kolejnym 300 baniek. Coś nie halo z accrualami, jeśli wiesz o czym piszę.

Ja akurat też pracuję w księgowości i powiedz mi jak chcesz robić accruale na potencjalne zyski ( które nie są w ogóle pewne?). Spółka najpewniej ich nie robi, bo biorąc pod uwagę profil firmy zysk jest wtedy kiedy klient straci ( czytaj zamknie pozycję), a póki jej nie zamknie to różnie może być, więc nie widzę uzasadnienia na to.
Edytowany: 10 stycznia 2024 20:07

javelin
32
Wpisów: 113
Wysłane: 10 stycznia 2024 21:58:46 przy kursie: 38,50 zł
Accruale to się robi na koszty a nie zyski :P Zerknąłem w raporty, ogolnie Q4 '22 dziwny, przychody i koszty dużo niższe. Dlatego mimo solidnych zysków kurs muli, bo każdy kolejny kwartał może mocno zaskoczyć. A to że zyski rosną to wiem, dlatego siedzę na XTB od około 20 zł i czekam na kolejną dywidendę.

mboro55
29
Wpisów: 142
Wysłane: 11 stycznia 2024 10:13:14 przy kursie: 38,54 zł
Mysciak napisał(a):
javelin napisał(a):

Ja akurat też pracuję w księgowości i powiedz mi jak chcesz robić accruale na potencjalne zyski ( które nie są w ogóle pewne?). Spółka najpewniej ich nie robi, bo biorąc pod uwagę profil firmy zysk jest wtedy kiedy klient straci ( czytaj zamknie pozycję), a póki jej nie zamknie to różnie może być, więc nie widzę uzasadnienia na to.

Kolego, po twoich wpisach wnioskuję, że ty nic nie widzisz, albo widzisz co potrzebujesz zobaczyć. Świadczy choćby to, że manipulujesz artykułami z mediów na temat spółki, co ci wykazałem na poprzedniej stronie, gdzie cytowałeś wybrane zdania wyrwane z kontekstu całości, które akurat pasują ci to do twojej retoryki.

Jakbyś nie wiedział, XTB tym działa w branży, która jest z racji swojej działalności pod czujnym okiem regulatorów, nie tylko z Polski ale również i w krajach, których prowadzi swoją działalność oraz stara się o uzyskanie nowych licencji.
Jak masz problem natury prowadzenia przez nich księgowości w firmie i zamiast snuć swoje teorie, proponuję napisać do spółki, może odpowie. XTB bardzo sprawnie i szybko odpowiada na korespondencję.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 11 stycznia 2024 10:54:11 przy kursie: 38,54 zł
Mysciak napisał(a):
javelin napisał(a):

Zapoznaj się proszę z działalnością operacyjną spółki. Wtedy będziesz wiedział z czego wynikają wahania jej wyników. To nie jest standardowa "liniowo przewidywalna" działalność gospodarcza, gdzie regularnie księgowane accruale z tych samych tytułów wypłaszczają wyniki kwartalne do porównywalnego poziomu. Tutaj to tak nie działa. Szukaj odpowiedzi na swoje wątpliwości a nie znajduj najprostsze wyjaśnienie, że coś nie halo z accuralami.

magellan
35
Wpisów: 196
Wysłane: 11 stycznia 2024 13:04:07 przy kursie: 38,54 zł
zdecydowanie wolę tę nieprzewidywalną nieprzewidywalność cechującą daną branżę, niż nieprzewidywalność wyników wynikającą z nieodpowiedzialnych wypowiedzi polityków czy rządzących - np. będzie podatek od kopalin, nie będzie takiego podatku, będzie podatek od zysków nadzwyczajnych, nie będzie takiego podatku, będzie akcyza, nie będzie akcyzy itp. itd. które rujnowały kursy spółek i portfele inwestorów

mboro55
29
Wysłane: 17 stycznia 2024 14:47:55 przy kursie: 38,42 zł
Konsekwencja w realizacji strategii, zbiera swoje plony:
"XTB zdeklasowało konkurencję otwierając ponad 81 tys. kont z dostępem do polskich akcji. Broker odpowiadał więc samodzielnie za 2/3 nowych rachunków na rynku. Na ostatniej prostej wyprzedził na podium BM Pekao i jest w tej chwili drugim największym domem maklerskim (pod względem liczby prowadzonych rachunków inwestycyjnych)."

www.bankier.pl/wiadomosc/Lider...

abcabc
7
Wpisów: 298
Wysłane: 24 stycznia 2024 20:33:54 przy kursie: 39,76 zł
Dość ciekawa sytuacja, podobno spółka płaci za udostępnianie portfeli użytkownikom (mają być zanonimizowane, transakcje bez kwot). Niedługo może być nowa funkcjonalność podglądania tych wybranych realnych portfeli i ich transakcji. Ktoś stąd dostał propozycję :)?

magellan
35
Wpisów: 196
Wysłane: 30 stycznia 2024 17:39:04 przy kursie: 39,40 zł
250mln zysku za IV kw. - XTB znowu rozbiło bank! Ciekawe czy doczekamy się jakiegoś komentarza od tutejszych ekspertów.

MX5
MX5
5
Wpisów: 89
Wysłane: 30 stycznia 2024 18:29:52 przy kursie: 39,40 zł
Co tu komentować, stagnacja zysków.

Rif
Rif
166
Wpisów: 1 141
Wysłane: 30 stycznia 2024 20:01:34 przy kursie: 39,40 zł
Panowie, one-off, rozejść się.
Kto potrzebuje nieprzewidywalnych wyników?
Pewniej siedzieć na GPW.

Dory
23
Wpisów: 168
Wysłane: 30 stycznia 2024 21:02:36 przy kursie: 39,40 zł
Z raportu:
Cytat:
W trzecim kwartale 2024 roku, powinien pojawić się produkt długo wyczekiwany przez klientów na polskim rynku – czyli
konta IKE i IKZE.
Obecnie korzysta z nich zaledwie ułamek dorosłych Polaków, jednak zainteresowanie IKE i IKZE
systematycznie rośnie z roku na rok. W związku z tym, że Spółka dostrzega potencjał dalszego rozwoju w segmencie
długoterminowego inwestowania, oferta produktów emerytalnych będzie także rozwijana na innych globalnych
rynkach, w tym w Wielkiej Brytanii, gdzie XTB planuje prowadzić działalność jako ISA Manager

Gdyby była zerowa prowizja jak teraz na zakup akcji, to bossa/mbank polecą w odstawkę u wielu osób.

Cytat:
W kolejnych kwartałach 2024 roku, oferta pasywnego inwestowania zostanie wzbogacona o obligacje. Klienci XTB
zyskają dostęp do kolejnej klasy instrumentów – zarówno obligacji skarbowych (emitowanych przez takie kraje jak
Polska, USA czy Niemcy), jak i korporacyjnych, których emitentami są renomowane, globalne przedsiębiorstwa
o relatywnie stabilnym ratingu (od AAA do BBB-). Dzięki wykorzystaniu mechanizmu analogicznego jak w przypadku
akcji ułamkowych, inwestowanie w obligacje będzie dostępne już od niewielkich kwot.

spmat
7
Wpisów: 27
Wysłane: 30 stycznia 2024 21:11:57 przy kursie: 39,40 zł
idać za SII:
www.sii.org.pl/17045/analizy/n...

prowizja na IKE/IKZE będzie taka jak w przypadku handlu akcjami, czyli 0%. Jak tak to będzie wyglądało to ja przeniosę swoje rachunki z mdm.
Ponadto, karta walutowa ma obsługiwać 100 walut, więc idzie to w kierunku Revolut a nie karty walutowej oferowanej przez banki, ciekawe ile będzie wynosił spread na walutach

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 30 stycznia 2024 21:33:11 przy kursie: 39,40 zł
Dory napisał(a):
Z raportu:

Gdyby była zerowa prowizja jak teraz na zakup akcji, to bossa/mbank polecą w odstawkę u wielu osób.

Pod polskie akcje super sprawa. Ale IKE i IKZE to bardzo często zagraniczne ETFy a tu XTB ma taką sobie prowizję za przewalutowanie. Jasne, można założyć konto walutowe i wpłacać bezpośrednio w walucie obcej ale ono też ogranicza budowę portfeli w oparciu o instrumenty rozliczane w dolarach, euro i złotych.
Trzeba będzie poczekać na ofertę i na spokojnie to przeliczyć.

mboro55
29
Wysłane: 30 stycznia 2024 23:20:39 przy kursie: 39,40 zł
szarlej81 napisał(a):
Dory napisał(a):
Z raportu:

można założyć konto walutowe i wpłacać bezpośrednio w walucie obcej ale ono też ogranicza budowę portfeli w oparciu o instrumenty rozliczane w dolarach, euro i złotych.
Trzeba będzie poczekać na ofertę i na spokojnie to przeliczyć.

Czekaj i licz, bo chyba sam nie rozumiesz tego co napisałeś. Jakbym czytał tekst rodem z forum bankiera.
Panowie, litości... Nie róbmy tu śmietnika.
A jak chciałeś, tylko po swoim pobycie ślad zostawić w postaci wpisu, to może zrób to następnym razem na innej spółce albo na wątku politycznym, czyli tam, gdzie do tej pory się udzielałeś.
Edytowany: 30 stycznia 2024 23:25

LukashP
PREMIUM
1
Wpisów: 9
Wysłane: 31 stycznia 2024 07:18:02 przy kursie: 39,40 zł
Jestem pod tak ogromnym wrażeniem ..
Zysk lepszy niż w 2022, który był rokiem wojny i ogromnej zmienności. Gdyby teraz powtórzył się COVID, przy tej ilości klientów i aktywności, XTB wyszedłby na 500 mln w kwartale.

Dodajcie do tego nowe produkty, rozwój UAE i wejście do Brazylii i Indonezji .. Ale się na tych akcjach będzie działo :).
Edytowany: 31 stycznia 2024 07:18

szarlej81
178
Wysłane: 31 stycznia 2024 08:30:48 przy kursie: 39,40 zł
mboro55 napisał(a):

Czekaj i licz, bo chyba sam nie rozumiesz tego co napisałeś. Jakbym czytał tekst rodem z forum bankiera.
A jak chciałeś, tylko po swoim pobycie ślad zostawić w postaci wpisu, to może zrób to następnym razem na innej spółce albo na wątku politycznym, czyli tam, gdzie do tej pory się udzielałeś.

Skoro nie chcesz robić tu śmietnika to spokojnie mogłeś sobie darować powyższą wypowiedź albo sobie ulżyć na bankierze. Tam specjalizują się w takich właśnie postach.

Racja, zamroczyło mnie i przeoczyłem, że na IKE można wpłacać teraz złotówki. A teraz wykaż mi gdzie popełniam błąd w poniższym rozumowaniu bo może faktycznie coś źle liczę.

Założenie inwestowania głównie w zagraniczne ETF

mBank 0,29% prowizji plus średnio 0,2% za przewalutowanie
XTB (jeżeli będzie tak jak do tej pory) 0% prowizji plus 0,5% za przewalutowanie.

Dla regularnych małych kwot wygrywa XTB, przy kwotach w których prowizja % jest równa prowizji minimalnej wychodzi już podobne.
Nie próbuję tu udowadniać jakiejś przewagi innych kont nad XTB, zwłaszcza mBanku, ale ten brak prowizji w XTB przy IKE/IKZE nie jest aż tak bardzo atrakcyjny jak się wydaje na pierwszy rzut oka.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 31 stycznia 2024 11:57:23 przy kursie: 45,16 zł
XTB - spojrzenie na wykres

Jako, że kurs spółki kreśli nowe ATH, wypada spojrzeć na wykres i ocenić dalsze perspektywy. Poniższy wykres jest w interwale tygodniowym. Poprzednie szczyty były wybijane bez poprzedzającej wybicie konsolidacji, jednym korpusem świecy. Zwyżka po wybiciu sięgała zewnętrznego zniesienia 200% i 261,8%. Każdemu wybiciu towarzyszył wysoki odczyt RSI (w trendach wzrostowych to oznaka siły trendu a nie sygnał S). Podobnie jest i tym razem. Zatem, jeżeli tygodniowa świeca nie sprawi psikusa, to docelowo impuls wzrostowy powinien zaprowadzić notowania jak nie do poziomu 63 zł to przynajmniej do poziomu 55 zł.

kliknij, aby powiększyć

Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

mboro55
29
Wysłane: 31 stycznia 2024 16:48:38 przy kursie: 45,16 zł
szarlej81 napisał(a):
mboro55 napisał(a):

Skoro nie chcesz robić tu śmietnika to spokojnie mogłeś sobie darować powyższą wypowiedź albo sobie ulżyć na bankierze. Tam specjalizują się w takich właśnie postach.

Racja, zamroczyło mnie i przeoczyłem, że na IKE można wpłacać teraz złotówki. A teraz wykaż mi gdzie popełniam błąd w poniższym rozumowaniu bo może faktycznie coś źle liczę.

Założenie inwestowania głównie w zagraniczne ETF

mBank 0,29% prowizji plus średnio 0,2% za przewalutowanie
XTB (jeżeli będzie tak jak do tej pory) 0% prowizji plus 0,5% za przewalutowanie.

Dla regularnych małych kwot wygrywa XTB, przy kwotach w których prowizja % jest równa prowizji minimalnej wychodzi już podobne.
Nie próbuję tu udowadniać jakiejś przewagi innych kont nad XTB, zwłaszcza mBanku, ale ten brak prowizji w XTB przy IKE/IKZE nie jest aż tak bardzo atrakcyjny jak się wydaje na pierwszy rzut oka.

Naprawdę szkoda mi czasu komentować takie wpisy, skoro każdy następnym potwierdzasz moja teorię. Przewalutowanie to nie problem tym bardziej, jak masz możliwość założenia konta walutowego. No, ale co Ci będę tłumaczył, jak Ty nawet kropek nie potrafisz łączyć, które nawet XTB samo podpowiada i daje możliwość.

szarlej81
178
Wysłane: 31 stycznia 2024 22:12:26 przy kursie: 45,16 zł
Na IKE konto walutowe odpada, wcześniej popełniłem błąd bo faktycznie przeoczyłem, że wpłaty na IKE i IKZE mogą być tylko w złotówkach. Więc sztuczka z revolutem i rachunkiem dolarowym odpada i kropki to sobie możesz łączyć - daj znać jak ci coś z tego łączenia wyjdzie.

A dla tych, którzy jednak mieliby ochotę stracić trochę czasu, przed podjęciem decyzji odnośnie ich oszczędności emerytalnych znalezione w necie zestawienie obecnych kosztów dla IKE i IKZE popularnych domów maklerskich na przykładzie zagranicznych ETF.

kliknij, aby powiększyć

(źródło: www.facebook.com/Inwestomat.eu...)

A poniżej to samo na wykresie (przy założeniu, że warunki IKE w XTB będą identyczne jak obecnie) przy użyciu danych z powyższej tabelki.

kliknij, aby powiększyć

Dla sporej części XTB będzie najlepszym wyborem. Próg opłacalności w porównaniu do mBank to 3500 złotych więc spokojnie można rozłożyć roczny limit wpłat. Ale dla inwestorów aktywnych często sprzedających i kupujących ETFy już niekoniecznie.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE XTB
  • 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

• Analiza XTB: Wojna i pokój
    Analiza XTB: Wojna i pokój

Analiza wyników XTB pokazuje, że spółka kontynuuje strategię dynamicznego rozwoju na rynkach zagranicznych, wzmacnia bazę klientów i inwestuje w technologię, ale stoi też wobec wyzwań związanych z normalizacją aktywności rynkowej i rosnącą konkurencją w sektorze fintech.

75 76 77 78 79

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,302 sek.

wnfigabf
vwjohmmj
yklotqis
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
reqeuqqm
dzsrlubf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat