Czy mogę prosić o analizę techniczną niezawodnego Krewę?
Żeby wnieść coś do dyskusji dorzucę swoje trzy grosze w temacie AI, a raczej oddam głos założycielowi Brand24 - Michałowi Sadowskiemu, który w jednym ze swoim wpisów na Twitterze/X napisał:
Cytat:Moim zdaniem Text ma to, co szybko staje się najcenniejszym zasobem w rewolucji AI (poza kartami nVidia ) - ma dane.
Może wytrenować własny model wyspecjalizowany w obsłudze klienta. Może największym klientom pozwolić na dotrenowanie własnych wersji tego modelu przez dane z ich czata. Możliwości tu jest milion.
Sprawdziłem sobie szybko w archive org i widzę, że chyba jakoś w zeszłym roku dodali do ToS zapis, że ich model AI może się uczyć na danych z czata, więc wydaje się że idą w tym kierunku.
Oczywiście pomysły są łatwe i każdy ma 1000 dobrych, liczy się wykonanie. Patrząc jednak na ich track record, kulturę firmy i miliony złotych na koncie - mogą być jednym z największych bemeficjentów rewolucji AI.
Choć na ich miejscu, zanim wytrenują własny model oferowałbym klientom korzystanie z gpt (jak np intercom).
Rynek może obawiać się, że rozwiązania open-source oparte o AI zastąpią potrzebę korzystania z płatnych rozwiązań jak Livechat. Analogicznie jak parę lat temu była panika, kiedy Facebook ogłosił, że odpala rozwiązanie messengera dla firm. Rozwiązanie/narzędzie to jedno, ale kluczowe są tu dane, żeby narzędzie mogło się "nauczyć" pracować, bo tylko wtedy jest w stanie realnie spełniać swoją rolę. A TXT ma mnóstwo danych.
Dla mnie ta spółka to lepsza drukarka gotówki niż NBP, we wskaźnikach wygląda to imponująco. Płaci dywidendy, bo inaczej chyba udusiłoby się tą gotówką. Rozwija inne produkty (ciężko dzisiaj cokolwiek mi powiedzieć co z tego wyjdzie). Ma aktualnie gorszy sentyment, niesprzyjający kurs USDPLN, ale prawdopodobnie rosnące makro. Choć obserwuję ich od lat (polecałem znajomym przy kursie poniżej 20 PLN), to nigdy sam nie wszedłem. No i pytanie czy to jest dzisiaj dobry moment - liczę, że Krewa pomoże odpowiedzieć. ;-)