vyxvufof
Advertisement
PARTNER SERWISU
szrwxoby
79 80 81 82 83
clave
8
Wpisów: 43
Wysłane: 12 czerwca 2024 22:01:28 przy kursie: 68,58 zł
O ile się nie mylę, to wszyscy brokerzy podlegający pod unijne regulacje mają obowiązek kwartalnego informowania o procencie klientów, którzy topią. Zerknijcie więc jak to wygląda u innych. Powinni mieć takie informacja na swoich stronach. Nie ma dużych różnic. Są, jeśli chodzi o rodzaj instrumentu ale wynik średni u brokerów to przeważnie powyżej 70% klientów nas minusie w danym kwartale. Taki po prostu jest rynek. Większość na nim traci. Żadne odkrycie.

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 12 czerwca 2024 22:03:25 przy kursie: 68,58 zł
micmak napisał(a):
Niesamowite jest to, że około 80% klientów u nich traci. Tak jak papierosy szkodzą jest o tym informacja. Mimo to są palacze.

no niesamowite, a u którego brokera 100% zarabia?
EEX

micmak
103
Wpisów: 1 520
Wysłane: 12 czerwca 2024 23:31:30 przy kursie: 68,58 zł
Ilu brokerów miało teraz awarię? Markę i opinie można sobie zniszczyć w 5 sekund.
Broker który nawala, jest nie do zaakceptowania. Nie ważne co było przyczyną. director
Za świętość xtb nie dostało wielu milionów kary od KNF.
ujeżdżam byki ===>>

Edytowany: 12 czerwca 2024 23:36

clave
8
Wpisów: 43
Wysłane: 13 czerwca 2024 08:32:44 przy kursie: 68,58 zł
Masz rację ale odnosiłem się jedynie do % klientów topiących pieniàdze.

mboro55
29
Wpisów: 142
Wysłane: 13 czerwca 2024 11:26:43 przy kursie: 67,74 zł
micmak napisał(a):
Ilu brokerów miało teraz awarię? Markę i opinie można sobie zniszczyć w 5 sekund.
Broker który nawala, jest nie do zaakceptowania. Nie ważne co było przyczyną. director
Za świętość xtb nie dostało wielu milionów kary od KNF.

Otóż może Cię zaskoczę, ale inni brokerzy cz Polscy czy zagraniczni, wczoraj mieli też awarie (w większości chwilowe) na odczycie danych CPI z USA.

Nawiązując do przywoływanej przez Ciebie kary, którą dostali odnośnie zdarzeń z 2014/15 roku, (bo widzę, jak mantrę to powtarzasz), to spróbuj zawsze zapoznać się głębiej i czytać więcej niż same nagłówki w mediach.

www.bankier.pl/wiadomosc/XTB-w...

A nawet samo tłumaczenie spółki, które zamieścili na swojej stronie.

https://pl.xtb.com/rzeczowo

W skrócie, opisze to moimi słowami, w tamtych latach (2014/15) niemal wszyscy brokerzy (regulowani i nieregulowani przez KNF) stosowali dewiację, która była możliwa na MT4 i co ważne dozwolona. Po wprowadzeniu ograniczeń w jej stosowaniu XTB, jako jedne z pierwszych zaprzestało jej stosowania (pewnie też ze wzg. na wprowadzenie swojej autorskiej platformy xStation w tamtym czasie), ale jako jedyny broker z wielu, którzy stosowali dewiację dozwolona na tamten czas, dostało zarzuty od KNF za jej stosowanie.

To, tak jak aktualnie z Socjal XTB. Są brokerzy i to popularni, mający podobne usługi, które nawet wręcz poszli dalej i pozwalają na kopiowanie inwestycji innych (np. nazwane wprost "Copy Trading" w eToro), jednak, to tylko XTB zareagowało natomiast na stanowisko KNF, zwieszając jednocześnie swoją, niedawno wprowadzoną usługi "Socjal XTB", jak podała spółka "do czasu "rozpoznania tematu".

Wyciągniesz z tego jakieś wnioski, żeby nie powielać bzdur, którymi nas raczysz, co jakiś czas opierając się na powierzchownej wiedzy czy robisz to celowo, aby mieć z tego jakieś korzyści?

magellan
35
Wpisów: 196
Wysłane: 13 czerwca 2024 11:54:35 przy kursie: 67,74 zł
Odnośnie topienia kasy przez klientów i strzyżenia ich przez XTB - jakiś czas temu był fajny artykuł, w którym rozprawiono się z pewnymi mitami - kto kogo i w jakim stopniu strzyże.
Wzięto pod lupę kasyna, brokerów, ubezpieczycieli itd.- zrobiono proste zestawienie ile kasy włożonej przez klientów wraca do nich z powrotem.

Okazało się, że logika iż to kasyna strzygą najbardziej prowadzi na manowce - bo zdecydowanie więcej wraca do klientów kasyn w postaci wygranych, niż od ubezpieczycieli do klientów w postaci odszkodowań - jak wiemy, ubezpieczyciele straszą nas klęskami, abyśmy się tylko ubezpieczyli, a później ci sami ubezpieczyciele wskazują na tysiące niezrozumiałych klauzul, które akurat nasze zdarzenie i naszą sytuacje wyłączają z pod ochrony, o czym dopiero dowiadujemy po szkodzie.
Co ciekawe chcą nas ubezpieczyć od upadku statku kosmicznego, tsunami, meteorytu - które zdarzają się raz na ..chyba nikt nie wie ile
Więc ostrożnie z tą oceną kto i jak mocno strzyże klientów.

yellowshadow
103
Wpisów: 422
Wysłane: 13 czerwca 2024 12:01:34 przy kursie: 67,74 zł
Obstawiam, ze 90-95% klientów nie sledzilo nawet notowan i nie chcialo robic transakcji w momencie awarii, ale do pisania na TT clickbaitów, wylewania zali i tworzenia dramy, to wszyscy chetni dla pseudo fejmu.

Jeb… to jeb… po co drążyć temat. Jest procedura reklamacyjna, a niech mi pokaza brokera, który jest taki świetny i nic się u niego nie dzieje. Po jakości uslugi np. w PKO, ING, BPS, bzdurnych rekomendacjach roznych biur, ubieraniu na gorce, IPOsach ladujacych ludzi na miny seryjnie i notorycznie, bez konsekwencji… to 30 minutowa przerwa i oburzenia na nia jest zartem.
Edytowany: 13 czerwca 2024 12:02

annadw
PREMIUM
9
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 70
Wysłane: 17 czerwca 2024 15:59:17 przy kursie: 68,06 zł
XTB chyba zaczyna mieć problemy. Awarię co kilka miesięcy można zrozumieć, ale co kilka dni?…

Tomaszmurzyn
15
Wpisów: 61
Wysłane: 18 czerwca 2024 13:08:51 przy kursie: 71,00 zł
yellowshadow napisał(a):
Obstawiam, ze 90-95% klientów nie sledzilo nawet notowan i nie chcialo robic transakcji w momencie awarii, ale do pisania na TT clickbaitów, wylewania zali i tworzenia dramy, to wszyscy chetni dla pseudo fejmu.

Jeb… to jeb… po co drążyć temat. Jest procedura reklamacyjna, a niech mi pokaza brokera, który jest taki świetny i nic się u niego nie dzieje. Po jakości uslugi np. w PKO, ING, BPS, bzdurnych rekomendacjach roznych biur, ubieraniu na gorce, IPOsach ladujacych ludzi na miny seryjnie i notorycznie, bez konsekwencji… to 30 minutowa przerwa i oburzenia na nia jest zartem.

Nie zgodzę się z Tobą - nie rozmawiamy o sklepie internetowym ani banku gdzie przerwa się może zdarzyć i nie robi to wielkiego pobrlemu. Mówimy o firmie, którym głównym obowiązkiem jest dostarczenie ciągłej możliwości tradowania. Takie CPI to dla traderow jedna z ważniejszych publikacji więc jeżeli xtb nie jest w stanie wtedy zapewnić możliwości handlowania to ja bym się pożegnał z firmą. Idac dalej, skoro nie potrafią takiej rzeczy ogarnąć to skąd wiemy że kasa u nich jest bezpieczna, czy nie będzie jakiegoś ataku hakerskiego itd. Jeżeli xtb myśli o tym żeby być globalnym fintechem i wejść do WIG20 to podstawowa kwestia jest do ogarniecia.

CSharpBeginner
45
Wpisów: 333
Wysłane: 19 czerwca 2024 11:51:49 przy kursie: 71,86 zł
Osobiście od dawna jestem zaskoczony ile ludzi zakłada u nich konta, co chwile czytam, że są tam jakieś problemy jak ostatnio. Nigdy nie powierzyłbym tak awaryjnej firmie swoich ciężko zarobionych pieniędzy. A jak czytam wyżej komentarze, że 30 min przerwa w działaniu brokera to żadne problem to łapie się za głowę i proponuję oddzielić 2 sprawy, mając akcje, które dały Ci duży zwrot niekoniecznie znaczy, że musisz zawsze tej firmy bronić. Jestem tego idealnym przykladem, zwrot z akcji XTB mam super, natomiast nigdy nie założyłem tam konta.

owner
6
Wysłane: 19 czerwca 2024 12:05:35 przy kursie: 71,86 zł
CSharpBeginner napisał(a):
Osobiście od dawna jestem zaskoczony ile ludzi zakłada u nich konta, co chwile czytam, że są tam jakieś problemy jak ostatnio. Nigdy nie powierzyłbym tak awaryjnej firmie swoich ciężko zarobionych pieniędzy. A jak czytam wyżej komentarze, że 30 min przerwa w działaniu brokera to żadne problem to łapie się za głowę i proponuję oddzielić 2 sprawy, mając akcje, które dały Ci duży zwrot niekoniecznie znaczy, że musisz zawsze tej firmy bronić. Jestem tego idealnym przykladem, zwrot z akcji XTB mam super, natomiast nigdy nie założyłem tam konta.

ja mam tam konto z 7 lat, właśnie przenosze do nich pieniądze z banku bo za zakup akcji nie ma prowizji, nie mam konta ale napiszę "tak awaryjnej firmie" to
ma sens
EEX

CSharpBeginner
45
Wpisów: 333
Wysłane: 19 czerwca 2024 12:35:19 przy kursie: 71,86 zł
owner napisał(a):

ja mam tam konto z 7 lat, właśnie przenosze do nich pieniądze z banku bo za zakup akcji nie ma prowizji, nie mam konta ale napiszę "tak awaryjnej firmie" to
ma sens

Nie rozumiem do czego bijesz, "nie mam konta ale ma sens" - czyli wg. Ciebie tylko osoba, która ma u danego brokera konto może wyrażać opinie? Wystarczy otworzyć internet i przeczytać dowolny artykuł nawet na Sii o kolejnych awariach:

www.sii.org.pl/17382/analizy/n...

Dla mnie tak częste problemy to czerwona flaga po prostu, ale patrząc ile nowych kont przybywa XTB to większość nie ma chyba z tym problemu, bądź inne aspekty brokera przemawiają przeważają, jak wspomnianie prowizje o których piszesz w twoim przypadku.

owner
6
Wysłane: 20 czerwca 2024 09:23:43 przy kursie: 70,84 zł
owner napisał(a):

ma sens

Nie rozumiem do czego bijesz, "nie mam konta ale ma sens" - czyli wg. Ciebie tylko osoba, która ma u danego brokera konto może wyrażać opinie? Wystarczy otworzyć internet i przeczytać dowolny artykuł nawet na Sii o kolejnych awariach:

www.sii.org.pl/17382/analizy/n...

Dla mnie tak częste problemy to czerwona flaga po prostu, ale patrząc ile nowych kont przybywa XTB to większość nie ma chyba z tym problemu, bądź inne aspekty brokera przemawiają przeważają, jak wspomnianie prowizje o których piszesz w twoim przypadku.

przez ostatnie 10 lat to ile tych awarii było? bo ja nie mam pojęcia bo nie zauważyłem, to jest problem wszelkiej maści traderów czyli dawców kapitału, dla kogoś kto inwestuje w akcje czy etfy przez tą platformę brak możliwości zalogowania przez pół godziny na x lat nie ma znaczenia, tu masz odpowiedz czemu ilośc klientów rośnie, pomijając już atrakcyjność oferty
EEX

d2fan
31
Wpisów: 168
Wysłane: 2 lipca 2024 10:35:08 przy kursie: 71,00 zł
XTB jest na 1. miejscu pod względem kapitalizacji z mWIGu poza bankami więc wszystko wskazuje na to, że przy następnej rewizji indeksów trafi do WIG20.

Jaworczi
3
Wpisów: 24
Wysłane: 3 lipca 2024 13:25:55 przy kursie: 69,10 zł
ZygmuntW napisał(a):
90zł to na ten moment marzenie ściętej głowy ale przy aktualnych warunkach (zakładając, że inne firmy nie zmienią wycen) to XTB wchodzi na 15 miejsce z 86,9zł za akcję.
Spośród wszystkich spółek z listy rezerwowej XTB ma najwięcej punktów więc teraz potyczka idzie o to czy wchodzimy do TOP15 i czy Polsat lub JSW wypadnie poza 25.
Aktualnie Cyfrowy jest na 23 pozycji
XTB na 20
19 są Kęty
18 JSW potem mamy Orange, Kruk i Pepco.

Jeżeli Q1 nie zaskoczy jakoś negatywnie, bo indeksy w długim trendzie o czym zawsze mówi prezes, natgas wyrzucił z pozycji wiele osób, kakao tez pewnie dało zarobić i do tego cała masa osób grających na krypto gdzie XTB jest zabezpieczone - to może być bardzo ciekawy kwartał który zweryfikuje czy XTB zarabia tylko jak rynki spadają.
Następnie rekomendacja dywidendy, tu pewnie 50 25%, bo widać po opcji skupu ze się dogadali z KNFem i jest opcja skupu.
Duża część projektów już weszła ale w kolejce mamy IKE/IKZE, wciąż zostaje spot na krypto, nowe rynki (Indonezja, Brazylia i RPA).

Pytanie co może się pojawić po stronie negatywów?

Jak to obecnie się prezentuje? Czy JSW już nie wypadło poza 25?

Avocado
26
Wpisów: 483
Wysłane: 9 lipca 2024 19:35:29 przy kursie: 72,16 zł
jeden 'dobry' news i JSW plynie jak PKP Cargo. aczkolwiek wolalbym, zeby bylo wiecej chetnych do wyjscia z wig20 - byloby w czym wybierac :)

Premier02
PREMIUM
12
Wpisów: 315
Wysłane: 10 lipca 2024 16:17:11 przy kursie: 72,44 zł
www.stockwatch.pl/wiadomosci/1...

W tabeli ktoś XTB pomylił z inną spółką.
XTB płaciło w czerwcu dywidendę.

micmak
103
Wpisów: 1 520
Wysłane: 15 lipca 2024 15:56:27 przy kursie: 64,02 zł
Dziś mocne spadki. REGULACJA w Hiszpanii. Państwa europejskie lubią kopiować od innych różne regulacje...
ujeżdżam byki ===>>

mboro55
29
Wpisów: 142
Wysłane: 15 lipca 2024 17:49:32 przy kursie: 64,02 zł
micmak napisał(a):
Dziś mocne spadki. REGULACJA w Hiszpanii. Państwa europejskie lubią kopiować od innych różne regulacje...

Jak już piszesz posta, przekazującego informację napisz go rzetelnie.

"REGULACJE" o których raczyłeś poinformować to forum, dotyczą całej branży a nie tylko polskiego XTB, a mianowicie:
„(…) w praktyce podmioty mające w swojej ofercie kontrakty CFD nie mogą reklamować na rynku hiszpańskim swojej działalności w żadnym zakresie, natomiast Decyzja nie zabrania samego inwestowania w kontrakty CFD, o ile następuje to z wyłącznej inicjatywy inwestora”

Ponadto dodaj, że "komunikat XTB pojawił się blisko rok po wprowadzeniu szeroko komentowanych ograniczeniach w zakresie działalności marketingowej, dystrybucyjnej i sprzedażowej instrumentów i usług podlegających pod unijną dyrektywę MiFID II świadczonych na rzecz klientów detalicznych w Hiszpanii." a XTB wówczas poinformowało, że już od dłuższego czasu przed powyższym komunikatem czyli przed 08.2023r. nie reklamowało w żaden sposób instrumentów CFD.

Może i "Państwa europejskie lubią kopiować od innych różne regulacje...", nie zapominałbym jednak, że XTB ma konkurencję na każdym rynku i jakoś kurs żadnej ze spółek nie zareagował tak dramatycznie, jak i w żaden inny sposób negatywnie na to info, jak XTB.

Wystarczy przyjrzeć się najbliższemu, czyli naszemu Polskiemu rynkowi, gdzie np "państwowy" makler Alior BM (czyli z udziałem SSP) chwalił się w ub. tygodniu nową ofertą CFD na BTC i ETH, dołączając te instrumenty na krypto do istniejących, już w ich ofercie innych CFD w Alior Trader.

www.telepolis.pl/fintech/cashl...
Edytowany: 15 lipca 2024 17:52

decimus
19
Wpisów: 266
Wysłane: 15 lipca 2024 18:08:51 przy kursie: 64,02 zł
OK, czyli te spadki to czysta spekulacja a komunikat był tylko pretekstem?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE xtb
  • 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

• Analiza XTB: Wojna i pokój
    Analiza XTB: Wojna i pokój

Analiza wyników XTB pokazuje, że spółka kontynuuje strategię dynamicznego rozwoju na rynkach zagranicznych, wzmacnia bazę klientów i inwestuje w technologię, ale stoi też wobec wyzwań związanych z normalizacją aktywności rynkowej i rosnącą konkurencją w sektorze fintech.

79 80 81 82 83

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,501 sek.

icjgagjn
gsfwtmfj
opavnuhw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wnewvwdc
mdhwsmvh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat