PARTNER SERWISU
ocrwgyru
83 84 85 86 87
krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 6 sierpnia 2024 12:19:52 przy kursie: 59,78 zł
@mily66
tutaj nie wygrasz, bo emocjonalny związek z walorem powoduje, że fakty dzielą się na wygodne:
Bartas_Gda napisał(a):
Fakty są takie, że Y/Y przychody wzrosły o 33% a zysk netto o 35%.

i niewygodne:
Bartas_Gda napisał(a):
dawno nie widziałem tak głupiej argumentacji i to jeszcze ze strony takie osoby jak Ty.

Bartas_Gda
67
Wpisów: 308
Wysłane: 6 sierpnia 2024 12:23:48 przy kursie: 59,78 zł
mily66 napisał(a):
Ale poczekaj poczekaj, spójrz gdzie wykres byl rok temu? Giełda wycenia przyszlośc, spojrz gdzie byla cena rok temu, do tego od tego wyniku co teraz robia odejmij Hiszpanie, ktorej to brak bedzie widoczny dopiero w tym kwartale i porozmawiajmy wtedy o godziwej wycenie XTB. Przedzial 40-50 to na ten moment taka realna cena.

słuchałeś wypowiedzi CEO odnośnie Hiszpanii?

W 2023 roku ok. 15% przychodów na rynku hiszpańskim pochodziło od klientów pozyskanych w 2023 roku, a w 2023 ok. 85% pochodziło od klientów pozyskanych w latach poprzednich, to nie jest tak, że zmiany na rynku hiszpańskim z dnia na dzień spowodują znaczący spadek przychodów z tego rynku wydatki marketingowe na rynku hiszpańskim były znaczące, chcemy te środki wykorzystać na innych naszych rynkach, aby wprowadzone zmiany miały jak najmniejszy albo, żaden wpływ na liczbę pozyskanych klientów.

Pojawi się lekki negatywny wpływ Hiszpanii ale będą nowe rynki.

Skalowanie biznesu przekłada się i jest widoczne podczas pojawienia się zmienności.
Edytowany: 6 sierpnia 2024 12:24

Bartas_Gda
67
Wysłane: 6 sierpnia 2024 12:27:13 przy kursie: 59,78 zł
krewa napisał(a):
@mily66
tutaj nie wygrasz, bo emocjonalny związek z walorem powoduje, że fakty dzielą się na wygodne:
Bartas_Gda napisał(a):
Fakty są takie, że Y/Y przychody wzrosły o 33% a zysk netto o 35%.

i niewygodne:
Bartas_Gda napisał(a):
dawno nie widziałem tak głupiej argumentacji i to jeszcze ze strony takie osoby jak Ty.

ale z czym chcesz wygrywać? Padły z mojej strony merytoryczne uzasadnienia. Oczywistym jest to, że każdy ma swój punkt widzenia i swoje spojrzenie zależne pewnie w dużym stopniu od tego czy akcje się posiada czy nie. Ja akcje posiadam od kilku lat i mam świadomość zagrożeń jakie nad spółką ciążą ale i szans jaki są przed nią.

Ty natomiast jak śledzę forum od kilku lat zawsze masz swoje zdanie i masz rację - nawet gdy argumenty mówią co innego.

Na rynku chodzi o to by zarabiać a nie mieć rację. Za jakiś czas będziemy mogli się odnieść do tego co napisaliśmy
Edytowany: 6 sierpnia 2024 12:28

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 6 sierpnia 2024 12:34:59 przy kursie: 59,78 zł
Ależ ja nie używałem żadnych argumentów, tylko przytoczyłem same suche fakty, które wypierasz.

Bartas_Gda
67
Wysłane: 6 sierpnia 2024 12:36:07 przy kursie: 59,78 zł
krewa napisał(a):
Ależ ja nie używałem żadnych argumentów, tylko przytoczyłem same suche fakty, które wypierasz.

Zakończę tą jałową. Miłego dnia

ryhol2
80
Wpisów: 531
Wysłane: 6 sierpnia 2024 12:41:14 przy kursie: 59,78 zł
Rif napisał(a):
A propos odkrywczych nagłówków i Stockwatch dzisiaj załapał sie: "XTB wypracowało 160 mln zł zysku netto w II kwartale. Kurs akcji spada".
No spada, a jakich akcji dzisiaj kurs nie spadał? Tymczasem spółka zarabia dzisiaj grube pieniądze.

Cytat:
Widziałem co się działo. Fakty są takie, że kurs spadał, podobnie jak praktycznie cały rynek. Więc o co i do kogo masz pretensje?

Sądzę, że chodzi o wydźwięk. Z nagłówka na Stockwatch, wynika, że kurs spada bo spółka zarobiła tylko 160milionów. Rzetelny tytuł, powinien brzmieć: "XTB wypracowało 160 mln zł zysku netto w II kwartale. Jednak z powodu krachu na giełdach kurs akcji spada"

decimus
19
Wpisów: 266
Wysłane: 6 sierpnia 2024 12:51:11 przy kursie: 59,78 zł
To jak z tym gościem co siedział na ulicy z kapeluszem i tabliczką "nie dostałem zasiłku". Nie dostał bo mu się nie należał, wszystko zgodnie z prawdą:)

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 6 sierpnia 2024 12:51:23 przy kursie: 59,78 zł
Widzisz, patrząc na przytoczoną mapę rynku nie byłbym taki pewien, że spadało wyłącznie z powodu krachu na giełdach. A patrząc na wolumen i świecę z 29 tygodnia po raz kolejny przekonuję się, że o równym dostępie do informacji możemy tylko pomarzyć.

Natomiast trend nadrzędny w dalszym ciągu obowiązuje, przecena w ramach dopuszczalnej dla korekty w trendzie głównym (i jeszcze ma pewien margines)

mily66
12
Wpisów: 82
Wysłane: 6 sierpnia 2024 12:52:27 przy kursie: 59,78 zł
Bartas_Gda napisał(a):
[quote=mily66]
Pojawi się lekki negatywny wpływ Hiszpanii ale będą nowe rynki.

Skalowanie biznesu przekłada się i jest widoczne podczas pojawienia się zmienności.

W USA nie mozna inwestowac za pomocą CFD, uwazam ze ten sam trend bedzie w Europie, to dopiero poczatek, wiem ze ma byc jakis Singapur i inne, ale to na razie palcem po wodzie pisane.To co nie podoba mi sie w XTB to ratio zysk do nowo pozyskiwanych klientow, jeśli dalej bedziecie sie cieszyc tlyko z ilości nowych klientow ktorzy maja coraz mniejszy wplyw na zyski, a nie proporcjonalnie to nie bedzie dobrze.

grum
PREMIUM
101
Wpisów: 916
Wysłane: 6 sierpnia 2024 17:57:35 przy kursie: 59,78 zł
"Wykres" Spółki w wydaniu Krewa pogodziłby na chwilę wszystkich albo przynajmniej ukierunkował dyskusję nie na fundamenty, bo one mają mniejszą wagę niż jeszcze kilka tygodni temu.

CSharpBeginner
45
Wpisów: 333
Wysłane: 6 sierpnia 2024 20:37:48 przy kursie: 59,78 zł
W sumie dość ciekawa sprawa o której nigdy nie byłem świadom, że w USA zabronione jest CFD i wielu innych krajach jak Belgia itp. Ciekawe jak duże jest ryzyko, że podobny zakaz może zostać wprowadzony w Polsce, który praktycznie zaorał by większa część biznesu. Może stąd tak niskie wyceny wskaźnikowe jak P/E itp. dla XTB, bo takie ryzyko jest właśnie dyskontowane w wycenie?

mboro55
29
Wpisów: 142
Wysłane: 6 sierpnia 2024 21:34:17 przy kursie: 59,78 zł
CSharpBeginner napisał(a):
W sumie dość ciekawa sprawa o której nigdy nie byłem świadom, że w USA zabronione jest CFD i wielu innych krajach jak Belgia itp. Ciekawe jak duże jest ryzyko, że podobny zakaz może zostać wprowadzony w Polsce, który praktycznie zaorał by większa część biznesu. Może stąd tak niskie wyceny wskaźnikowe jak P/E itp. dla XTB, bo takie ryzyko jest właśnie dyskontowane w wycenie?

Widać zerowe pojęcie w temacie spółki i nie tylko w sprawach fundamentalnych, ale i sprawach bieżących.
Kolego z powyższego wpisu, widać nie zadałeś sobie trudu, by odrobić zadanie domowe albo chcesz robić tu zamieszanie znanymi, starymi informacjami.
Odnośnie ryzyka regulacyjnego w Hiszpanii nie zablokowano CFD a jedynie reklamę tych instrumentów.
Pytania do Ciebie:
Czy jakiekolwiek obawy z tego powodu wyraziła konkurencja XTB operująca na tamtym terenie?
Czy kursy konkurencji zareagowały podobnie do kursu XTB na tę wiadomość, którą podało tylko XTB?
Polecam sprawdzić, jak nie wiesz. Bo widać nie wiesz, albo Twoja troska jest celowo udawana na tę odgrzewaną informację z roku ubiegłego.

Poza tym, polecam obejrzeć zapis wideo z konferencji wynikowej, bo tam prezes tłumaczył te poruszane przez Ciebie tematy.W skrócie Ci przybliżę, bo jakbys potrzebował nawet byś skrót znalazł w mediach społecznościowych:

Za kontem na X @kdebski11 (Krystian Dębski)
"Prezes XTB o regulacjach w Hiszpanii:
Niestety regulator wybrał opcję jaka nam niestety nie pozwala na jakiekolwiek działania marketingowe, trzy ważne punkty:
- zanim zmiany zostaną wprowadzone gdziekolwiek to trwają zawsze długotrwałe rozmowy z uczestnikami rynku, obecnie na żadnym rynku na którym działamy nie trwają jakiekolwiek rozmowy na ten temat. Przy publikacji zmian w lipcu, ESMA jasno zakomunikowała, że nie widzi potrzeby wprowadzenia podobnych rozwiązań na rynku europejskim;
- w 2023 roku ok. 15% przychodów na rynku hiszpańskim pochodziło od klientów pozyskanych w 2023 roku, a w 2023 ok. 85% pochodziło od klientów pozyskanych w latach poprzednich, to nie jest tak, że zmiany na rynku hiszpańskim z dnia na dzień spowodują znaczący spadek przychodów z tego rynku;
- wydatki marketingowe na rynku hiszpańskim były znaczące, chcemy te środki wykorzystać na innych naszych rynkach, aby wprowadzone zmiany miały jak najmniejszy albo, żaden wpływ na liczbę pozyskiwanych klientów."

Polecam ponownie, jednak zobaczyć całość koonferencji powynikowej, to może nie będzie więcej głupich pytań.
Dziś z kolei był wywiad z Członkiem Zarządu XTB - również polecam uzupełnić wiedzę, żeby potem nie siać zamętu przez udawane zatroskaniem wpisy.

Szkoda, bo było tu merytoryczne forum.

mily66
12
Wysłane: 7 sierpnia 2024 08:29:42 przy kursie: 59,78 zł
A ty rozumiem ze pojecie na temat spólki czerpiesz tylko od prezesa i jego konferencji? W ten sposób będziesz zawsze w jedną stronę patrzył.Ciekawe.

mariusz80
2
Wpisów: 3
Wysłane: 7 sierpnia 2024 10:18:10 przy kursie: 60,10 zł
Akcje XTB miałem kupione po 6-8 zł potem sprzedałem je w okolicach 38 zł. Następnie odkupywałem i sprzedawałem z różnym skutkiem. Piszę o tym by pokazać, że spółkę bardzo uważnie obserwuję od lat.

I tu refleksja:

Krewa i reszta ekipy stockwatch są nastawienie do XTB w zasadzie od zawsze, mówiąc delikatnie: sceptycznie. Kiedyś mnie to niepokoiło bo z jednej strony pojęcie o giełdzie mam słabe, z drugiej Omar jest wiarygodny i to co dotychczas mówił zawsze miało pokrycie w faktach. Zatem komu wierzyć? Dlaczego Krewa (i wielu inny analityków z zasięgami) byli sceptycznie nastawieni do tej spółki kiedy była po 6, 21, 29, 38, 43, 55, 60 i 72 zł? Naprawdę nie wiem i jest to dla mnie intrygujące.

Ostatnia wypowiedź Krewy zawierająca zarzut w kierunku spółki o braku szczelności informacyjnej, sorry ale imo ta wypowiedź jest skandaliczna. Zawsze obserwowałem kurs przed wynikami oraz zakupy funduszy i nawet amator po wolumenach i świecach widzi, że wyniki nie są znane. W mojej ocenie Krewa powinieneś za tą wypowiedź przeprosić. Aha i od kiedy fakt nie jest argumentem?

btw to że spółka ma psychofanów, to inna sprawa. Natomiast od poważnego analityka oczekiwałbym większej wstrzemieźliwości w wydawaniu sądów patrząc na historię jego wypowiedzi o spółce, która dała takim ludziom jak ja zarobić naprawdę dobre pieniądze.

magellan
35
Wpisów: 196
Wysłane: 7 sierpnia 2024 10:46:14 przy kursie: 60,10 zł
Zastanawia mnie, że wielu inwestorów (a tym bardziej obserwatorów) kręcących się wokół takich spółek jak XTB nadal nie rozumie, jaki potencjał niesie pozyskiwanie takiej skali klientów.
Martwią się, że gdy czegoś zakażą, to firma zostanie z klientami - zapominając, że wielu menagerów rozumie temat i ma pomysły na nowe produkty, które tym klientom można oferować i nadal czerpać zyski. Szczególnie gdy ma się klienta finansowego, któremu dedykuje się usługi wirtualne, bez dostarczania pod drzwi.
Równie dobrze, można im sprzedawać CFD, ubezpieczenia, jak i lekcje suahili, czy kursy kulinarne - pytanie jedynie co będzie bardziej zyskowne.

mily66
12
Wysłane: 7 sierpnia 2024 10:51:21 przy kursie: 60,10 zł
Przestan sobie urzadzac komedie, bo klientami sa hazardzisci ktorzy raczej inneych spraw nie kupuja. USA pomimo iz jest krajem nie opiekunczym to jednak dba o finanse spoleczenstwa zakazujac CFD, to samo powinna zrobic i pewnie zrobi europa zeby po prostu pokazac zaangazowanie w ograniczony rozwoj i inne bzdety itp. natomaist xtb to pewnie wie, i chce jak najszybciej przeksztalcic sie w platforme komplementarna, zobaczymy jak to sie skonczy. moze dobrze. ale ryzyk jest sporo.nie ma co sie po prostu nastawiac ze tu beda przebijac sufit.
Edytowany: 7 sierpnia 2024 10:51

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 7 sierpnia 2024 10:53:57 przy kursie: 60,10 zł
mariusz80 napisał(a):

Krewa i reszta ekipy stockwatch są nastawienie do XTB w zasadzie od zawsze, mówiąc delikatnie: sceptycznie... Zatem komu wierzyć? Dlaczego Krewa (i wielu inny analityków z zasięgami) byli sceptycznie nastawieni do tej spółki kiedy była po 6, 21, 29, 38, 43, 55, 60 i 72 zł? Naprawdę nie wiem i jest to dla mnie intrygujące.

A zadałeś sobie trudu zapoznania się z moimi analizami? Bo z Twojego wpisu wynika, że nie. Ostatnią analizę waloru popełniłem 31 stycznia, powinieneś bez problemu ją odnaleźć. Wówczas prognozowałem minimalny zasięg wzrostów na 55 zł a optymalny na 63 zł. W maju ubiegłego roku, gdy wykres oszpeciła luka bessy, napisałem, że nie warto się nią przejmować, uzasadniając to. Również do odnalezienia. Więc gdzie tutaj sceptyczne nastawienie?

mariusz80 napisał(a):
Aha i od kiedy fakt nie jest argumentem?

Jeżeli nie jest używany w celu uzasadnienia lub obalenia - wówczas jest tzw. suchym faktem

Pozostałej treści Twojego wpisu nie zamierzam komentować.

Edytowany: 7 sierpnia 2024 11:10

d2fan
31
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 168
Wysłane: 7 sierpnia 2024 10:58:40 przy kursie: 60,10 zł
Członek zarządu w parkiecie powiedział, że Indonezja i Brazylia mogą wystartować w pierwszym kwartale 2025.

magellan
35
Wpisów: 196
Wysłane: 7 sierpnia 2024 11:18:59 przy kursie: 60,10 zł
mily66 napisał(a):
Przestan sobie urzadzac komedie, bo klientami sa hazardzisci ktorzy raczej inneych spraw nie kupuja. USA pomimo iz jest krajem nie opiekunczym to jednak dba o finanse spoleczenstwa zakazujac CFD, to samo powinna zrobic i pewnie zrobi europa zeby po prostu pokazac zaangazowanie w ograniczony rozwoj i inne bzdety itp. natomaist xtb to pewnie wie, i chce jak najszybciej przeksztalcic sie w platforme komplementarna, zobaczymy jak to sie skonczy. moze dobrze. ale ryzyk jest sporo.nie ma co sie po prostu nastawiac ze tu beda przebijac sufit.

jestem klientem XTB, zostawiam im kasę, ale nie czuję się hazardzistą, chyba, że za hazardzistę uznamy również turystę wydającego ogromną kasę na wczasy nad Bałtykiem liczącego na 7 dni słońca.
Ponadto, o ile mi wiadomo te setki milionów XTB były kręcone bez USA, a to czego "Europa" zakaże wcześniej CFD, pieców gazowych, silników spalinowych, czy może nawet elektrycznych nie wie nikt - lobbyści o tym zadecydują.
Co do USA dbającego o finanse społeczeństwa - dawno takiego absurdu nie słyszałem - akurat w USA jest wiele instrumentów, którymi można wydrenować portfele suwerena - kryzys w 2008 i inne są tego najlepszym dowodem, nie muszę się tu rozpisywać.

mboro55
29
Wpisów: 142
Wysłane: 7 sierpnia 2024 12:41:20 przy kursie: 60,10 zł
mily66 napisał(a):
A ty rozumiem ze pojecie na temat spólki czerpiesz tylko od prezesa i jego konferencji? W ten sposób będziesz zawsze w jedną stronę patrzył.Ciekawe.

Źle rozumiesz
Nigdzie nie napisałem, że pojęcie na temat spółki czerpię od prezesa, aczkolwiek słucham tego, co mówi prezes i analizuję.

Dostrzegłem potencjał XTB, więc dodatkowo zacząłem analizować różne rzeczy. Brałem również pod uwagę komunikację zarządu spółki i jej samej z rynkiem i śledząc egzekucję składanych zobowiązań prowadzących do rozwoju XTB, doszedłem do wniosku, że zarząd jest wiarygodny w swych poczynaniach, które wcześniej (m.in. na konferencjach) komunikują rynkowi.
Wg. mnie, to jedna ze spółek na GPW, która ma jeden z najbardziej wiarygodnych zarządów.
Prześledź dokładnie powyższy wariant i pewnie, będziesz miał wnioski podobne do moich. Jeżeli będziesz miał inne, podziel się nimi na forum.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE XTB
  • 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

• Analiza XTB: Wojna i pokój
    Analiza XTB: Wojna i pokój

Analiza wyników XTB pokazuje, że spółka kontynuuje strategię dynamicznego rozwoju na rynkach zagranicznych, wzmacnia bazę klientów i inwestuje w technologię, ale stoi też wobec wyzwań związanych z normalizacją aktywności rynkowej i rosnącą konkurencją w sektorze fintech.

83 84 85 86 87

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,579 sek.

zgzquatt
pwlqhzor
kjsnlrfl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cujcozxf
dhvqeskw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat