27 Dołączył: 2020-12-23 Wpisów: 108
Wysłane:
1 października 2024 21:47:01
przy kursie: 303,50 zł
o super ze przesuwaja premiere, znaczy ze gra bedzie jeszcze lepsza i bardziej dopracowana!!!1
a tak na serio to no nie jest to dobry rok dla akcjonariuszy, niby te kilka miesiecy duzo nie zmieni ale tutaj sytuacja jest napieta i mysle ze rynek mocno zareaguje na kolejne zle info. Ci ktorzy oczekiwali jakiegos wiekszego odbicia mysle ze moga o tym zapomniec na jakis czas.
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
1 października 2024 22:51:59
randomdziad napisał(a):o super ze przesuwaja premiere, znaczy ze gra bedzie jeszcze lepsza i bardziej dopracowana!!!1
Brzmi dziwnie znajomo. Niejaki prezes o imieniu Marek, przekładał pewną grę, z grupy kapitałowej 11BIT, aby ją powiększyć i dopracować. Jednocześnie dołożono aż 15 zakończeń. FP2 się coraz słabiej sprzedaje, na globalu miejsca spadają. Alters został przełożony. Czy to źle? To się okaże. Z części ludzi zejdzie strach nieudanej premiery, gilotyna/sukces odłożony w czasie o pół roku. Osobiście myślę że przełożyli bo gra nie nadaje się w obecnym stanie do wydania, ma niską jakość. pół roku masa czasu, może naprawią.
Edytowany: 1 października 2024 23:01
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
1 października 2024 23:23:19
sledzik007 napisał(a):Cytat:Harmonogram produkcyjny „The Alters” był bardzo napięty. Istniała niepewność, czy deweloperzy mają wystarczająco czasu na zamknięcie wszystkich prac w jakości, jakiej wszyscy oczekujemy. Po tylu latach produkcji ryzyko, że gra będzie miała jakiekolwiek niedociągnięcia, jest nam niepotrzebne" - powiedział cytowany w komunikacie prasowym prezes spółki Przemysław Marszał. Przesunęli premierę na 1 kwartał 2025 Czy oni sobie robią z nas żarty?Przez tyle czasu było mówione kiedy ma być premiera The Alters.A teraz się obudzili że nagle potrzebują nawet pół roku(bo nie wiadomo kiedy wyjdzie) na dokończenie prac.WTF I co teraz kurs zaliczy kolejny spadek a prezes powiem że nic się nie stało? Nie rozumiem też zakupów przez członków zarządu w takim przypadku? Byłem tego pewien sam miałem oczekiwania na termin koniec stycznia. Moim zdaniem byłoby brakiem rozsądku po takiej wpadce. Zdali sobie chyba sprawę, że po następnej takiej premierze akcjonariusze zagłosowaliby przeciw RN a może nie tylko. Być może Zarząd postanowił przyjrzeć się jakości gry. Sam bym się wkurzył gdyby nic z tym nie zrobili tylko brnęli "zgodnie z planem". Pokazali już, że nie są nieomylni. Być może zdecydowali się na refleksję. Następna nieudana premiera pogrzebała by PM i kupę kasy dla Zarządu i nie tylko. O akcjonariuszach nie piszę bo spółkę oni mało obchodzą co nieraz mówili. Poszli po rozum, że czas zacząć działać przed premierą a nie dopiero po porażce. Zarząd może coś zrozumiał lub coś się nauczył po całej serii porażek. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
1 października 2024 23:44:42
Zarząd 11 bit podejmuje decyzję w swoim interesie. W reakcji na porażkę FP2. Obawa przed kolejną nieudaną premierą oraz możliwymi konsekwencjami odegrały kluczową rolę w podjęciu tej decyzji. Działania te można postrzegać zarówno jako próbę ochrony pozycji zarządu, jak i dbałość o przyszłość spółki (chylę czoła przed tym argumentem, który przed premierą FP2 nie miał racji bytu, a teraz się pojawił), gdyż następna nieudana premiera mogłaby wywołać poważne skutki wizerunkowe o finansowych nie wspominając. A jaka byłaby pozycja zarządu po drugiej nieudanej premierze w krótkim czasie łatwo przewidzieć. Takiego ryzyka zarząd nie chciał podjąć i pięknie to ubrał w słowa.
|
|
54 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
2 października 2024 00:18:12
W ogóle komunikat jest nie spójny.Bo z jednej strony przyznają się że na hurra chcieli wypuścić Altersów a z drugiej strony mówią o komunikacji marketingowej i zaangażowaniu w Frostpunk 2. Dział odpowiadający za przekaz robi fuszerkę.Bo gdyby powiedzieli wprost.Sorry daliśmy ciała ,musimy naprawić Fp2 i na to potrzebujemy czasu ,za ileś dni dostaniecie road mapę.
Tutaj niby też to mówią ale owijają w bawełne
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
2 października 2024 00:51:38
Cytat:Admin pisze: ↑ pn wrz 23, 2024 9:37 am Dzień dobry,
Plan wydania "The Alters" w wersji na komputery PC i konsole w kilka tygodni po premierze "Frostpunka 2" jest aktualny. Przygotowania do premiery idą pełną parą i niedługo podzielimy się z fanami informacją, kiedy będą mogli zagrać w ten tytuł. to z forum inwestorskiego 11bit. dobra rada = mniej słuchania o tym czym mówi zarząd. Jakiejkolwiek spółki. Zakładajcie z góry że to kłamstwa. Liczą się tylko fakty. Z takim nastawieniem dużo lepsze wyniki inwestycyjne będą. Twarde dane o sprzedaży. Analiza techniczna. Reszta to szum.
Edytowany: 2 października 2024 01:02
|
|
8 Dołączył: 2011-02-11 Wpisów: 35
Wysłane:
2 października 2024 01:17:04
1ketjoW napisał(a):jakubek napisał(a): Następna premiera jest przewidziana na październik/listopad, zachowajmy jakieś minimum rzetelności w tych postach... a oceny nie rosną, bo w grze jest sporo bugów, to że części graczy nie spodoba się zmiana w stosunku do pierwszej części można było przewidzieć i był to niejako koszt wykorzystania bazy graczy pierwszej części. Gorzej, że gra dalej średnio działa na Macach (z perspektywy czasu można chyba było premierę na urządzenia apple zrobić nieco później, bo tu kanibalizacja z gamepassem byłaby raczej znikoma), dalej nierozwiązano problemów z dx12 i dalej występują problemy z optymalizacją nawet na nowoczesnym sprzęcie, a nie jest to typ gry, która teoretycznie powinna wymagać sporych mocy obliczeniowych To na kiedy przewidziana jest premiera? Pisałeś coś o rzetelności, ale to chyba do osób, które mówiły coś o premierze w tym roku. O ile nie miałeś informacji ze spółki o przełożeniu premiery to Twój post był nadal nierzetelny i wprowadzający na tamtą chwilę w błąd, więc poza jakimś dziwnym podbudowaniem ego to nie wiem co ten Twój post ma teraz wnosić...
|
|
178 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 3 453
Wysłane:
2 października 2024 01:35:22
Długoterminowo to dobra decyzja. Wszyscy widzą co się dzieje z FP2, gra ma problemy techniczne, a dział marketingu powinien się teraz skoncentrować właśnie na tej grze, aby zachęcić do niej graczy spoza świata "FP1".
Co do Alters, to gra zbierała świetne oceny po demo i w testach wewnętrznych. Jednak z FP2 nie poszło tak jak miało pójść, mówili o synergii marketingu z FP2 jednak po takiej premierze to by mogło A. bardziej zaszkodzić niż pomagać.
Co do samego komunikatu, to jest to typowy komunikat PR, niezbyt mi się one podobają, bo to jest już nawet bardziej propaganda niż PR.
|
|
54 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
2 października 2024 01:40:48
topfacet napisał(a):Długoterminowo to dobra decyzja. Wszyscy widzą co się dzieje z FP2, gra ma problemy techniczne, a dział marketingu powinien się teraz skoncentrować właśnie na tej grze, aby zachęcić do niej graczy spoza świata "FP1".
Co do Alters, to gra zbierała świetne oceny po demo i w testach wewnętrznych. Jednak z FP2 nie poszło tak jak miało pójść, mówili o synergii marketingu z FP2 jednak po takiej premierze to by mogło A. bardziej zaszkodzić niż pomagać.
Co do samego komunikatu, to jest to typowy komunikat PR, niezbyt mi się one podobają, bo to jest już nawet bardziej propaganda niż PR. Topfacet zgadza się.Lepiej żeby skupili sie na Frostpunku 2 i spokojnie wydali The Alters. Tutaj jednak zachowanie zarząd do akcjonariuszy zaczyna być komedią bo już w żadne ich słowo nie można wierzyć, oczywiście odezwą się tacy że nigdy nie można było bo przesuwali premiery. Dopóki szła za tym jakość nie było problemu.
|
|
143 Dołączył: 2020-03-19 Wpisów: 743
Wysłane:
2 października 2024 01:45:15
Z perspektywy sektora gamingowego, premiera gry w 1 kwartale (styczeń-marzec) to najgorszy okres na premierę i zwiększa prawdopodobieństwo jej niepowodzenia. Pamiętam, jak niektóre firmy z GPW robiły premiery gry w ciągu roku, a potem nauczyły się nie popełniać tego błędu i premiery głównie w IV kwartale. Chyba akurat tak było z Ci Games i "Sniperami", ale nie dam sobie ręki uciąć. Po IV kwartale dużo graczy jest "wyssanych" z gotówki, tzw. przednówek. Dużo graczy kupuje takie gry jako prezent dla siebie czy najbliższych, więc przesuwanie premiery na 1 kwartał 2025 to zabieg całkiem nieudany moim zdaniem. Do marca spłaca się kredyty i pożyczki zaciągnięte na święta w grudniu.
|
|
|
|
Wysłane:
2 października 2024 01:54:35
Jasne, zobacz sobie jakie premiery zaplanowane są na Q1 i wtedy zadaj sobie pytanie, czy te wszystkie firmy by się zdecydowały na premiery w Q1 gdyby wiedziały,, że jest to taki słaby czas.
|
|
Wysłane:
2 października 2024 01:58:49
sledzik007 napisał(a):topfacet napisał(a):Długoterminowo to dobra decyzja. Wszyscy widzą co się dzieje z FP2, gra ma problemy techniczne, a dział marketingu powinien się teraz skoncentrować właśnie na tej grze, aby zachęcić do niej graczy spoza świata "FP1".
Co do samego komunikatu, to jest to typowy komunikat PR, niezbyt mi się one podobają, bo to jest już nawet bardziej propaganda niż PR. Topfacet zgadza się.Lepiej żeby skupili sie na Frostpunku 2 i spokojnie wydali The Alters. Tutaj jednak zachowanie zarząd do akcjonariuszy zaczyna być komedią bo już w żadne ich słowo nie można wierzyć, oczywiście odezwą się tacy że nigdy nie można było bo przesuwali premiery. Dopóki szła za tym jakość nie było problemu. Chyba wszyscy widzą jakie jest obecnie nastawienie do spółki i zarządu, nie wiem czy, kiedy i jakim sposobem zarząd zmieni tę atmosferę wokół spółki. Z ulubieńca inwestorów spółka na własne życzenie stała się chłopcem do bicia. Nie pamiętam szczerze mówiąc takiego słabego sentymentu tu, a pamiętam wiele zwrotów akcji w historii 11.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
2 października 2024 07:41:23
jakubek napisał(a):1ketjoW napisał(a):jakubek napisał(a): Następna premiera jest przewidziana na październik/listopad, zachowajmy jakieś minimum rzetelności w tych postach... a oceny nie rosną, bo w grze jest sporo bugów, to że części graczy nie spodoba się zmiana w stosunku do pierwszej części można było przewidzieć i był to niejako koszt wykorzystania bazy graczy pierwszej części. Gorzej, że gra dalej średnio działa na Macach (z perspektywy czasu można chyba było premierę na urządzenia apple zrobić nieco później, bo tu kanibalizacja z gamepassem byłaby raczej znikoma), dalej nierozwiązano problemów z dx12 i dalej występują problemy z optymalizacją nawet na nowoczesnym sprzęcie, a nie jest to typ gry, która teoretycznie powinna wymagać sporych mocy obliczeniowych To na kiedy przewidziana jest premiera? Pisałeś coś o rzetelności, ale to chyba do osób, które mówiły coś o premierze w tym roku. O ile nie miałeś informacji ze spółki o przełożeniu premiery to Twój post był nadal nierzetelny i wprowadzający na tamtą chwilę w błąd, więc poza jakimś dziwnym podbudowaniem ego to nie wiem co ten Twój post ma teraz wnosić... Zastanów się ile razy w gamingu premiery były przekładane. Potem zamiast pisać o tym, że mój post był nierzetelny możesz ocenić kto miał rację patrząc po tym co się stało. Ryzyko przeniesienia terminu premiery było gdy pisałem swój post i się zmaterializowało, a Twoja pewność co do terminu premiery była błędem co widać po czasie. To nie ego tylko umiejętność przewidywania. Poza tym tak jak pisałem w jednym z wywiadów mowa była, że "może" premiera będzie w terminie o jakim wspomniałeś. Błąd to błąd i trzeba przyjąć go na klatę.
|
|
8 Dołączył: 2011-02-11 Wpisów: 35
Wysłane:
2 października 2024 08:48:40
Wlaśnie widać kto tu krytyki nie potrafi przyjąć i wraca po kilku dniach do starego posta ^^ przy okazji wykazując się kompletnym brakiem zrozumienia do czego odnosiła się moja wypowiedź, więc łopatologicznie wytłumaczę, bo może tak będzie prościej  . Wrzuciłeś post "rodem z bankiera" bez żadnego uzasadnienia twierdząc, że kolejna gra będą miały premierę w 2025 "bo tak" podczas gdy na tamtą chwilę oficjalne informacje i na steamie i ze spółki mówiły o premierze w roku 2024 i do tego się odnosiłem. Jakbyś podał jakieś argumenty uzasadniające takie spekulacje to możnaby dyskutować nad ich zasadnością i oceniać czy przesunięcie daty premiery miałoby sens, ale tego nie zrobiłeś i podałeś informację obiektywnie sprzeczną z ogólnodostępnymi informacjami, która była (jeszcze raz) na tamtą chwilę błędna i mogła kogoś wprowadzić w błąd co do planów spółki, szczególnie, że z tego co widzę sporo udzielasz się na forum i zwykle piszesz z sensem, więc ktoś mógłby Ci uwierzyć bez zweryfikowania informacji. Ostatecznie premiera rzeczywiście została przesunięta, ale nie ma to w ogóle związku z sednem mojej wcześniejszej wypowiedzi, bo nikt nie ma wglądu do Twojego toku myślowego i nie wie czy były to tylko spekulacje i traktowanie tego po czasie jako argumentu to tak jakby chwalić kogoś za wybór dobrych numerów w totku... Mam nadzieję, że teraz wreszcie uda się zrozumieć
Edytowany: 2 października 2024 09:00
|
|
24 Dołączył: 2016-11-09 Wpisów: 68
Wysłane:
2 października 2024 08:55:30
topfacet napisał(a):Co do samego komunikatu, to jest to typowy komunikat PR, niezbyt mi się one podobają, bo to jest już nawet bardziej propaganda niż PR. Złotoustymi to oni nigdy nie byli, a dzisiaj 11 bit nie wydaje się być tą samą firmą, która przywoziła workami nagrody z Digital Dragons w 2018. Firma rozrosła się przynajmniej dwu lub trzykrotnie od tamtego czasu. W marketingu pewnie też nie ma już nikogo, ze "starych" czasów. Być może, problemem jest niewidoczny kryzys zarządzania poszczególnymi komórkami studia i może wybicie szamba, dobrze tam niektórym zrobi.
|
|
143 Dołączył: 2020-03-19 Wpisów: 743
Wysłane:
2 października 2024 09:03:03
przy kursie: 301,00 zł
jakubek napisał(a):Wlaśnie widać kto tu krytyki nie potrafi przyjąć i wraca po kilku dniach do starego posta ^^ przy okazji wykazując się kompletnym brakiem zrozumienia do czego odnosiła się moja wypowiedź, więc łopatologicznie wytłumaczę, bo może tak będzie prościej  . Wrzuciłeś post "rodem z bankiera" bez żadnego uzasadnienia twierdząc, że kolejna gra będą miały premierę w 2025 "bo tak" podczas gdy na tamtą chwilę oficjalne informacje i na steamie i ze spółki mówiły o premierze w roku 2024 i do tego się odnosiłem. Jakbyś podał jakieś argumenty uzasadniające takie spekulacje to możnaby dyskutować nad ich zasadnością i oceniać czy przesunięcie daty premiery miałoby sens, ale tego nie zrobiłeś i podałeś informację obiektywnie sprzeczną z ogólnodostępnymi informacjami, która była (jeszcze raz) na tamtą chwilę błędna i mogła kogoś wprowadzić w błąd co do planów spółki, szczególnie, że z tego co widzę sporo udzielasz się na forum i zwykle piszesz z sensem, więc ktoś mógłby Ci uwierzyć bez zweryfikowania informacji. Ostatecznie premiera rzeczywiście została przesunięta, ale nie ma to w ogóle związku z sednem mojej wcześniejszej wypowiedzi, bo nikt nie ma wglądu do Twojego toku myślowego i nie wie czy były to tylko spekulacje i traktowanie tego po czasie jako argumentu to tak jakby chwalić kogoś za wybór dobrych numerów w totku... Mam nadzieję, że teraz wreszcie uda się zrozumieć To było przecież do przewidzenia. Po prostu niektórzy z Was tak bardzo chcieli tą premierę aby zamaskować nieudaną grę FP2, że odrzucaliście wszystko inne. Także tylko podsumujmy: nie ma najmniejszych szans na zrealizowanie tych rekomendacji domów maklerskich. W średnim okresie obawiam się, że kapitalizacja jest o co najmniej połowę zawyżona do tego co spółka oferuje i będzie potrafiła wykrzesać w najbliższych latach.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
2 października 2024 09:35:42
jakubek napisał(a):Wlaśnie widać kto tu krytyki nie potrafi przyjąć i wraca po kilku dniach do starego posta ^^ przy okazji wykazując się kompletnym brakiem zrozumienia do czego odnosiła się moja wypowiedź, więc łopatologicznie wytłumaczę, bo może tak będzie prościej  . Wrzuciłeś post "rodem z bankiera" bez żadnego uzasadnienia twierdząc, że kolejna gra będą miały premierę w 2025 "bo tak" podczas gdy na tamtą chwilę oficjalne informacje i na steamie i ze spółki mówiły o premierze w roku 2024 i do tego się odnosiłem. Jakbyś podał jakieś argumenty uzasadniające takie spekulacje to możnaby dyskutować nad ich zasadnością i oceniać czy przesunięcie daty premiery miałoby sens, ale tego nie zrobiłeś i podałeś informację obiektywnie sprzeczną z ogólnodostępnymi informacjami, która była (jeszcze raz) na tamtą chwilę błędna i mogła kogoś wprowadzić w błąd co do planów spółki, szczególnie, że z tego co widzę sporo udzielasz się na forum i zwykle piszesz z sensem, więc ktoś mógłby Ci uwierzyć bez zweryfikowania informacji. Ostatecznie premiera rzeczywiście została przesunięta, ale nie ma to w ogóle związku z sednem mojej wcześniejszej wypowiedzi, bo nikt nie ma wglądu do Twojego toku myślowego i nie wie czy były to tylko spekulacje i traktowanie tego po czasie jako argumentu to tak jakby chwalić kogoś za wybór dobrych numerów w totku... Mam nadzieję, że teraz wreszcie uda się zrozumieć Rozumiem, że przewidywania bez dostępu do szklanej kuli są nieważne, a ich trafność to czysty przypadek, tak jak totolotek? Cóż, widzę, że niektórzy nadal mają problem z odróżnieniem analizy informacji i rynku od czystej spekulacji, i wolą trzymać się oficjalnych komunikatów, aż uderzą ich w twarz zmianą terminu premiery. Cieszę się jednak, że udało mi się wytypować tę 'szóstkę', nawet jeśli niektórzy woleli nazywać ją wówczas bzdurą. Życzę więcej otwartości na opinie innych – nigdy nie wiadomo, które okażą się trafne. Tak jak napisałem wcześniej myliłeś się w swojej ocenie i przyjmij to na klatę. Wpis ani nie był nierzetelny ani rodem z bankiera tylko przewidujący co się może stać. A fakty są takie jakie są i trudno z nimi dyskutować.
|
|
PREMIUM
101 Dołączył: 2009-03-11 Wpisów: 916
Wysłane:
2 października 2024 09:41:48
Giełda was pogodzi. Komunikat może mieć neutralny wpływ.
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
2 października 2024 10:39:03
1ketjoW napisał(a):Zarząd 11 bit podejmuje decyzję w swoim interesie. W reakcji na porażkę FP2. Obawa przed kolejną nieudaną premierą oraz możliwymi konsekwencjami odegrały kluczową rolę w podjęciu tej decyzji. Działania te można postrzegać zarówno jako próbę ochrony pozycji zarządu, jak i dbałość o przyszłość spółki (chylę czoła przed tym argumentem, który przed premierą FP2 nie miał racji bytu, a teraz się pojawił), gdyż następna nieudana premiera mogłaby wywołać poważne skutki wizerunkowe o finansowych nie wspominając. A jaka byłaby pozycja zarządu po drugiej nieudanej premierze w krótkim czasie łatwo przewidzieć. Takiego ryzyka zarząd nie chciał podjąć i pięknie to ubrał w słowa. Niestety to całe pasmo porażek. Nie naciskaliśmy ignorując sygnały. Nowy Prezes jak na razie ma na koncie same porażki. Jedynym plusem jest przyspieszenie szybkości rozoju ale mocno na tym ucierpiał jakość i reputacja spółki. Niby można było liczyć się z tym, że TWOM był wzorcem. FP jeszcze się obronił ale już po zmianie Prezesa nie widzę sukcesów. FP2 jest dobrą grą. Jednak na premierze było za dużo błędów. Testy trwające 2 lata jak widać nic nie dały. Zepsuto to dodając na szybko porcję rozgrywki bez odpowiedniego przetestowania. Jak widać powtórzono błąd CDP wypuszczając grę z licznymi błędami .... a może to teraz już standard w branży ... ? Szkoda tych straconych 100-200 tyś kopii które się nie sprzedały w wyniku złych ocen i zlekceważenia części fanów. Niektórzy cieszą się z zakupów pojedynczych akcji przez RN .... pytanie co robiła RN przed premierą ? Pytanie czy zarabiają na swoje wynagrodzenie. Zarząd po takiej premierze powinien chyba pracować jako wolontariusze ... Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
Wysłane:
2 października 2024 10:49:21
Wydaje mi się, że najgorsze może być już za nami, i teraz do czasu podania daty premiery dla The Alters powinno być dość spokojnie.
|
|