PARTNER SERWISU
fdflagbm
86 87 88 89 90
mily66
12
Wpisów: 82
Wysłane: 7 października 2024 08:43:03 przy kursie: 63,30 zł
Kolego, a kto mówi o zarabianiu, tu chodzi o to aby utrzymac kurs wysoko i wyjsc z inwestycji.

mboro55
29
Wpisów: 142
Wysłane: 7 października 2024 10:58:19 przy kursie: 61,96 zł
mily66 napisał(a):
Kolego, a kto mówi o zarabianiu, tu chodzi o to aby utrzymac kurs wysoko i wyjsc z inwestycji.

Rozumiem, że negujesz te 463 mln zł zysku netto za I półrocze br., które spółka zarobiła jednoczenie zwiększając go r/r o ponad 10% nie uznając tego za zarabianie spółki raptem z mWig40?
Czy mógłbyś mi wskazać jedną spółkę z tego indeksu, która nie jest bankiem, ani Spółką Skarbu Państwa, która zarabia więcej pieniędzy w tym samym czasie?

Mógłbym i miałem, już wdać się z Tobą w polemikę, ale poczytałem wcześniejsze Twoje wpisy w temacie XTB, które tu zostawiłeś i daruję sobie, choćby dlatego, że szkoda mi czasu na jałowe dyskusje.

Rozumiem, że nigdy nie prowadziłeś własnej firmy, a nawet jakiejkolwiek własnej działalności gospodarczej, ale rozwijanie firmy, a tym samym zwiększanie przychodów, zysków r/r, przy równie rosnącej dywidendzie sięgającej rokrocznie ponad 10%, prawie już miliardowego zysku w skali roku utożsamiasz z "wychodzeniem z inwestycji"?
To, już jakiś wyższy poziom... logiki, którą raczysz innych forumowiczów tu oświecać.
Edytowany: 7 października 2024 11:06

mily66
12
Wpisów: 82
Wysłane: 7 października 2024 13:40:07 przy kursie: 61,96 zł
NIe chcialeś wejśc w polemike ale wszedłeś. Pozwolisz ze to rynek osadzi wyniki kolejnego kwartału.

mboro55
29
Wysłane: 7 października 2024 15:36:22 przy kursie: 61,96 zł
mily66 napisał(a):
NIe chcialeś wejśc w polemike ale wszedłeś. Pozwolisz ze to rynek osadzi wyniki kolejnego kwartału.

To nie polemika, tylko moje zdanie.
Poza tym, po co Ci rynek, na który teraz się powołujesz? Przecież Ty wiesz wszystko najlepiej i napisałeś, już swoje zdanie wyżej, a także wiele innych przemyśleń, już wcześniej. Pomimo tych negatywów, które tylko i wyłącznie widzisz w XTB, systematycznie raz, za razem jednak pojawiasz się tu na wątku XTB i zabierasz głos, dorzucając coś, żeby ten czarny swój PR podtrzymać wobec spółki.

d2fan
31
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 168
Wysłane: 8 listopada 2024 08:44:29 przy kursie: 69,44 zł
Wczoraj w pięknym stylu została zamknięta luka z początku września, teraz kierunek 73.

Rif
Rif
166
Wpisów: 1 141
Wysłane: 8 listopada 2024 10:14:40 przy kursie: 68,44 zł
mily66 napisał(a):

Kontynuując, bo już znamy wyniki i reakcję rynku. Nadal pozostajesz w przeświadczeniu, że spółka działa tylko pozornie, by utrzymywać kurs i wychodzić z inwestycji?

CSharpBeginner
45
Wpisów: 333
Wysłane: 8 listopada 2024 10:18:46 przy kursie: 68,44 zł
Całe zyski spółki są praktycznie oparte o CFD, które w niektórych krajach są zabronione. Ciężko się dziwić głównym akcjonariuszom, że regularnie wychodzą ze spółki pakietami, gdyż jedna plotka o jakimś pomyśle zablokowania CFD w Unii i chyba każdy wie co zadzieje się z kursem.

Rif
Rif
166
Wysłane: 8 listopada 2024 10:27:15 przy kursie: 68,44 zł
CSharpBeginner napisał(a):
Całe zyski spółki są praktycznie oparte o CFD, które w niektórych krajach są zabronione. Ciężko się dziwić głównym akcjonariuszom, że regularnie wychodzą ze spółki pakietami, gdyż jedna plotka o jakimś pomyśle zablokowania CFD w Unii i chyba każdy wie co zadzieje się z kursem.

Jacy akcjonariusze poza jednym "wychodzili" pakietami? Ponadto bez tego nie byłoby szans na wejście do WIG20, co ewidentnie jest celem spółki.
Ryzyko związane z CFD istnieje od samego początku działalności spółki. Co do plotek, to lepiej porozmawiać o faktach, jak np. działania niemieckie, gdzie prawo zmieniło się na korzyść grających na CFD.

magellan
35
Wpisów: 196
Wysłane: 8 listopada 2024 14:12:50 przy kursie: 68,44 zł

Problem, że ktoś czegoś zabroni na szczeblu unijnym lub krajowym, dotyczy większości firm - windykacja, ubezpieczenia, energetyka, banki, kopalnie, spożywka, telekomunikacja itp itd,
Czy takie ryzyka dostrzegasz na innych? Czy tylko wyjątkowo na XTB. Bo ja pamiętam, co się mówiło lata temu o windykacji (wide Kruk), o węglu (vide JSW) spożywce - (vide problem z cukrem, butelkami, chemią, opakowaniami), sprawy podatków, ceł dla niektórych firm - każdy ma co jakiś czas poważny problem, który podcina biznes.
Tzw. firmy rodzinne lub kolegów ze studiów, z pracy - gdy osiągną pewien poziom i wyjdą z garażu, dla dalszego rozwoju potrzebują partnerów branżowych lub/i finansowych, (nawet FB) i właściciele co oczywiste jak piszesz wychodzą wtedy pakietami, bo jak niby mają wpuścić do biznesu partnerów?

Pytanie, czy firma już tyle zarobiła i ma na narzędzia i wsparcie specjalistów (np. prawników, doradców podatkowych, ekonomicznych, PR), aby poradzić sobie z problemem, z jak najmniejszym uszczerbkiem dla biznesu
Edytowany: 8 listopada 2024 14:16

d2fan
31
Wpisów: 168
Wysłane: 11 listopada 2024 14:16:52 przy kursie: 68,44 zł

Spółka informowała, że regulator hiszpański był z nimi w kontakcie przez parę lat przed wprowadzeniem zmian i że obecnie nie są prowadzone żadne rozmowy o dodatkowych regulacjach CFD na żadnym innym rynku a więc można z tego wywnioskować, że przez najbliższe 2 lata żadnych negatywnych dla spółki regulacji nie będzie.

XTB jest notowany z dyskontem regulacyjnym od lat, dlatego C/Z jest tak nisko a stopa dywidendy taka wysoka więc to ryzyko jest już w cenie.

W ostatnich wywiadach Prezesa widać dalszy optymizm co do dalszego wzrostu pozyskiwania nowych klientów w przyszłym roku. Do tego Indonezja ma wystartować w 1Q25 i cały czas mają dochodzić nowe produkty.

Technicznie sytuacja też wygląda bardzo dobrze, na tygodniowym kurs wybił się z trójkąta górą a MACD lada chwila wygeneruje sygnał kupna.

dziudo
3
Wpisów: 36
Wysłane: 13 listopada 2024 11:16:27 przy kursie: 69,04 zł
Jako inwestor tylko się cieszyć że spółka rośnie i grono użytkowników się powiększa:

www.stockwatch.pl/wiadomosci/e...

ale właśnie jako wieloletni użytkownik platformy to naprawdę awarie zdarzają się ostatnio zbyt często. Kontakt z obsługą klienta to niestety ostatnio także śmiech na sali.

Nie wiem może ich to przerasta, może ten rozwój jest zbyt szybki.

mboro55
29
Wysłane: 13 listopada 2024 16:54:33 przy kursie: 69,04 zł
Nie chcę jakoś specjalnie bronić XTB, bo jestem i użytkownikiem i też właścicielem akcji, ale według mnie właśnie ta spółka, jako broker zrobiła największą pracę nie tylko w Polsce, ale też i zagranicą, by stworzyć autorską platformę xStation jako intuicyjną, nowoczesną, a pamiętam jeszcze czasy Sidoma Trader.

Co, do awarii, nie wliczając tych, które są przy olbrzymiej zmienności (bo generalnie wówczas są przycięcia i zawieszenia u większości innych, konkurencji XTB) właśnie ostatnio jest ich jakby mniej, a wręcz nie pamiętam kiedy były.
Inne domy maklerskie, banki w ostatnich kilku miesiącach, miały poważne awarie i to nawet te same, kilkukrotne w krótkich odstępach czasu.
Co do kontaktu z obsługą, to nie dyskutuję, bo dawno nie miałem potrzeby mieć do czynienia, a kontakt zawsze był tam szybki i rzeczowy, bo zawsze na koniec była ankieta i tam można było wpisać swoje zastrzeżenia. Czy coś się zmieniło?

Jeżeli masz inne rachunki u innych brokerów, dziwne, że używasz XTB, jak Ci nie pasuje, jeżeli czujesz się "niedopieszczony" jako klient.

Tak z ciekawości, którą platformę uważasz za najlepszą ze wszystkimi jej przymiotami i dlaczego? Mam wiele rachunków u różnych brokerów, więc chętnie wymienię się spostrzeżeniami.

mboro55
29
Wysłane: 13 listopada 2024 17:51:39 przy kursie: 69,04 zł
Poza tym, jakiś taki marudny jesteś, ogólnie na temat spółki XTB.
Przytoczę Ci tylko wpis, choćby z początku stycznia 2023r., gdzie narzekałeś na to, jak spółka robi marketing, jakie wprowadza nowości na platformę i ogólnie na sposób jej funkcjonowania. Nieciekawie one się zestarzały patrząc z perspektywy czasu, a i wtedy one były (Twoje wpisy) według mnie, taką sztuki dla sztuki. Bardziej, żeby zniechęcić potencjalnych akcjonariuszy, niż realnie ocenić poczynania XTB w kierunku rozwoju.

dziudo napisał(a):
To są te nowości zapowiadane od dłuższego czasu? To jest desperacja a nie marketing. Kogo oni szukają? Inwestorów na założenie konta? Jest to bardzo słaby pomysł na budowanie portfela klientów. Dla obecnych oczywiście nic.

Edytowany: 13 listopada 2024 17:51

dziudo
3
Wpisów: 36
Wysłane: 13 listopada 2024 18:36:16 przy kursie: 69,04 zł
mboro55 napisał(a):
Poza tym, jakiś taki marudny jesteś, ogólnie na temat spółki XTB.
Przytoczę Ci tylko wpis, choćby z początku stycznia 2023r., gdzie narzekałeś na to, jak spółka robi marketing, jakie wprowadza nowości na platformę i ogólnie na sposób jej funkcjonowania. Nieciekawie one się zestarzały patrząc z perspektywy czasu, a i wtedy one były (Twoje wpisy) według mnie, taką sztuki dla sztuki. Bardziej, żeby zniechęcić potencjalnych akcjonariuszy, niż realnie ocenić poczynania XTB w kierunku rozwoju.

dziudo napisał(a):
To są te nowości zapowiadane od dłuższego czasu? To jest desperacja a nie marketing. Kogo oni szukają? Inwestorów na założenie konta? Jest to bardzo słaby pomysł na budowanie portfela klientów. Dla obecnych oczywiście nic.

Odpowiadając, nie uważam że przywołany post w jakiś szczególny sposób źle się zestarzał. Tamta akcja marketingowa nie podobała mi się wtedy i perspektywa czasu nie zmieniła mojego zdania. Widzę tu bardziej chęć dyskredytowania mnie jako osoby wypowiadającej się w wątku spółki, jako użytkownika platformy oraz akcjonariusza spółki.

krato
PREMIUM
1
Wpisów: 33
Wysłane: 19 listopada 2024 10:42:33 przy kursie: 68,58 zł
Jak oceniacie rekomendacje na poziomie 78 zł które pojawiły się jakiś czas temu w kontekście aktualnej wiedzy o spółce: możliwość przenoszenia IKE do XTB w przyszłości , asystent AI do komunikacji z klientami w 2025 roku na niektórych rynkach ?
Edytowany: 19 listopada 2024 10:52

CSharpBeginner
45
Wysłane: 19 listopada 2024 12:21:02 przy kursie: 68,58 zł
Rekomendacja rekomendacją. Odnośnie samego IKE/IKZE to przyznam chyba jestem w mniejszości, i ja nie widzę na tym jakiegoś wielkiego uzysku. Strzelam, że ludzie, którzy zakładają konta by w XTB prowadzić IKE/IKZE robią to tylko dla zerowej prowizji. Sam znam 2 osoby, które założyły konta dla IKE, ale nie zamierzają tutaj aktywnie inwestować, bo z różnych powodów wolą to robić na innych brokerach jak np. IBKR. Także może wyniki nowych klientów są imponujące z ostatnich miesięcy, ale czy to realnie przełoży się na jakieś większe zyski - szczerze wątpię, natomiast chciałbym się mylić, gdyż kibicuję każdemu polskiemu biznesowi.

Bom
Bom
2
Wpisów: 3
Wysłane: 19 listopada 2024 15:33:59 przy kursie: 68,58 zł
Pytanie czy Ty i Twoi znajomi to jest faktycznie grupa reprezentatywna. IBKR to zupełnie inny próg wejścia dla żółtodzioba, zarówno od strony założenia konta, jak i późniejszej obsługi. Tym bardziej przeciętnego Polaka, który angielskim posługuje się raczej słabo, nie mówiąc już o połapaniu się rozliczeniach PIT.
IKE i IKZE ma głównie przyciągnąć/utrzymać klientów, którzy będą mogli mieć wszystko włącznie z kartą walutową w jednej instytucji. Mając IKE/IKZE u brokera bez prowizji i z dostępem do wielu instrumentów, mogą zacząć w końcu zacząć hazard na CFD.

mboro55
29
Wysłane: 19 listopada 2024 16:32:06 przy kursie: 68,58 zł
Dokładnie jest, tak jak piszesz. Nie chcę się czepiać jakoś personalnie, ale zobacz na jego poprzednie wpisy na XTB odnośnie spółki, wiecznie coś mu nie pasuje, niby spółka "be", ale wraca na wątek spółki, żeby zrobić wpis i koniecznie w stylu czarnego PR.

Skoro jego znajomi wola innych brokerów, to nic komu do tego, bo o "gustach się nie dyskutuje", tylko po co komu ta wiedza? Poza tym IBKR to amerykański broker, gdzie jak sam zauważyłeś próg wejścia jest dużo wyższych niż na XTB a skomplikowanie obsługi platformy i pomocy technicznej również potrafi zniechęcić nawet wytrwałych, więc ciekawe po co założyli IKE w XTB, skoro również mogli a zapewne juz i mieli konta pod te instrumenty w innych polskich domach maklerskich?

CSharpBeginner
45
Wysłane: 19 listopada 2024 19:43:31 przy kursie: 68,58 zł
mboro55 napisał(a):
Dokładnie jest, tak jak piszesz. Nie chcę się czepiać jakoś personalnie, ale zobacz na jego poprzednie wpisy na XTB odnośnie spółki, wiecznie coś mu nie pasuje, niby spółka "be", ale wraca na wątek spółki, żeby zrobić wpis i koniecznie w stylu czarnego PR.

Skoro jego znajomi wola innych brokerów, to nic komu do tego, bo o "gustach się nie dyskutuje", tylko po co komu ta wiedza? Poza tym IBKR to amerykański broker, gdzie jak sam zauważyłeś próg wejścia jest dużo wyższych niż na XTB a skomplikowanie obsługi platformy i pomocy technicznej również potrafi zniechęcić nawet wytrwałych, więc ciekawe po co założyli IKE w XTB, skoro również mogli a zapewne juz i mieli konta pod te instrumenty w innych polskich domach maklerskich?

Czyli nie chcesz, ale jednak się czepiasz mnie personalnie? Brzmi sensownie. W jakim momencie robię czarny PR? Rozumiem, że kolega nakupowałeś akcji pod korek i pewnie chciałbyś żeby w wątku wypowiadali się wszyscy na zmianę, gdzie kto widzi kurs za rok - czy 200 czy 300 zł, oraz publikowali same pochlebne opinie na temat spółki. Niestety życie to nie koncert życzeń. W odróżnieniu od Ciebie poza niewątpliwym sukcesem XTB oraz ich potencjale widzę też dużo ryzyk, bądź nie widzę potencjału zysku w ruchach jak IKE/IKZE na "TEN" moment - więc o nich piszę - chyba pod to jest forum i dyskusja? Jeżeli Tobie to nie odpowiada, może powinieneś przestać przeglądać te forum, bądź poszukać na facebooku jakieś grupy akcjonariuszy XTB, tam zapewne będą same pozytywne wpisy ;).

Rif
Rif
166
Wysłane: 19 listopada 2024 21:20:24 przy kursie: 68,58 zł
Cieszymy się, że szanowny kolega widzi wielkie ryzyko. Czujemy się ostrzeżeni, ale nie wystarczy raz? Temat przerabiany i nikt go nie neguje, podobnie jak tego, że na każdej spółce można wskazać wielkie ryzyko. Tymczasem nie widziałem, by kolega biegał po innych wątkach przestrzegając.
Wracając do meritum, to chyba trzeba mieć coś nie tak z głową, by zakładać, że klienci złapani na IKE będą generować te same przychody, co osoby wchodzący w kontrakty. To jak z grami rozdawanymi za darmo. Liczy się, żeby tylko odsetek płacił, reszta robi za naganiaczy. Jak widać z kwartału na kwartał, technika ta przynosi wymierne korzyści. I to są fakty, a nie dwóch kolegów, których dając za przykład robisz zwykłą wiochę. Wielcy inwestorzy, co zakładają konto, by zaoszczędzić parę groszy. Napisz jeszcze, że używają razem jednej nitki dentystycznej.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE xtb
  • 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

• Analiza XTB: Wojna i pokój
    Analiza XTB: Wojna i pokój

Analiza wyników XTB pokazuje, że spółka kontynuuje strategię dynamicznego rozwoju na rynkach zagranicznych, wzmacnia bazę klientów i inwestuje w technologię, ale stoi też wobec wyzwań związanych z normalizacją aktywności rynkowej i rosnącą konkurencją w sektorze fintech.

86 87 88 89 90

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,283 sek.

eyfehcce
stdliinx
rjfiahzs
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rcocohaj
geclnmby
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat