PREMIUM
147 Dołączył: 2021-01-30 Wpisów: 892
Wysłane:
17 marca 2025 18:50:58
1/3 całości to całkiem sporo, dodatkowo w trendzie wzrostowym, 2/3 to suma pozytywnie nastawionych i obojętnych jeśli to cokolwiek zmienia niemniej obojętnych jest też całkiem sporo co zmienia obraz ogólny. Termin powszechne zjawisko nie jest synonimem dominującego czy przeważającego. Za mojej młodości powszechnym zjawiskiem było występowanie tzw pijaków na ulicy. Nie oznacza to, że większość Polaków wtedy łaziła po ulicach nawalona jak autobus ale takich nawalonych widywało się codziennie i wszędzie - dziś tak nie jest i jest to zjawisko rzadko spotykanie. Dziś powszechnym zjawiskiem jest spożywanie wódki z tzw małpki. Nie wiem czy większość Polaków tak czyni ale sądząc po wolumenach sprzedaży to możemy uznać, że jest to zjawisko o charakterze powszechnym i możemy nawet domniemywać, że jest to problem społeczny. 1/3 elektoratu to największa obecnie siła polityczna scementowana silną emocją bo wszak nic tak nie łączy jak zdrowa, uzasadniona nienawiść.
Edytowany: 17 marca 2025 18:50
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
17 marca 2025 20:08:02
Mi humor, miła lektura. Pisałem że w jednej publikacji masz zestawienie dwóch liczb. 65% ludzi lubi Ukraińców a 33% nie. To że 33% nie lubi w tym kontekście nie jest powszechnym zjawiskiem. Jeżeli jest to jak określisz 65% osób które lubią Ukraińców? Zapewne dla Ciebie ich stanowisko nie jest powszechne. To jakie jest? Będę wdzięczny za odpowiedź na pytanie.
|
|
PREMIUM
131 Dołączył: 2009-09-04 Wpisów: 578
Wysłane:
17 marca 2025 21:13:44
Ten artykuł to wyjątkowo tendencyjny lewicowy bełkot. Tyle się nabadali, a nie wpadli na pomysł, żeby zapytać dlaczego. W zamian za to suflują swoje własne teorie pomijając to co wydaje się być oczywiste, zapewne dlatego, że wynikają z postawy Zełeńskiego i jego ekipy. Niestety zaś działania Zełeńskiego wpływają na postrzeganie wszystkich Ukraińców pomimo, że ich indywidualne poglądy mogą być zupełnie inne. Po pierwsze Wołyń. Brak jakiejkolwiek pozytywnej reakcji na oczekiwania znacznej grupy Polaków. Do tego dochodzą absurdalne żądania odnawiania pomników upamiętniających UPA. Po drugie chamskie zachowania Zełeńskiego wobec Ambasadora Cichockiego, potem w ONZ wobec Dudy włącznie z absurdalnym oskarżeniami o działania na rzecz Rosji. Wspólne z Ursulą i różnej maści Manfredami ataki na polskie władze nasilone przed wyborami. Po trzecie sprawy gospodarcze czyli zalanie polskiego rynku zbożem technicznym i nieuczciwa konkurencja ze strony ukraińskich przewoźników. Zełeński robi wiele, żeby zniechęcić Polaków do Ukraińców, ale również Ukraińców do Polaków. Znacznie więcej niż polscy politycy. I o ile Konfederacja od początku wojny była do nich nastawiona sceptycznie, to nastawienie PISu zmieniło się właśnie w okolicach wyborów, gdy mieliśmy bezpardonowy atak na polskie władze połączone z akcją von der Leyen otwierającą polski rynek na zboże techniczne z Ukrainy.
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 marca 2025 23:37:13
1ketjoW napisał(a):Mi humor, miła lektura. Pisałem że w jednej publikacji masz zestawienie dwóch liczb. 65% ludzi lubi Ukraińców a 33% nie. To że 33% nie lubi w tym kontekście nie jest powszechnym zjawiskiem. Jeżeli jest to jak określisz 65% osób które lubią Ukraińców? Zapewne dla Ciebie ich stanowisko nie jest powszechne. To jakie jest? Będę wdzięczny za odpowiedź na pytanie. Jeżeli koniecznie musisz to nazwać to można użyć dwóch określeń, jedno jakiego można użyć to stanowisko normalne bo to jakby określenie pewnej normy stosunku dobrych ludzi wobec innych w klimacie staropolskiej gościnności i tolerancji, którą jako naród od wieków się szczycimy, i z której jesteśmy przecież powszechnie znani jak świat długi i szeroki, drugie określenie może być bardziej określające - stanowisko powszechniejsze. Wtedy od razu masz stopniowanie i pełen porządek. Jeżeli przeczytasz zdanie, że powszechnym zjawiskiem w Polsce jest używanie w języku potocznym przekleństw to jak takie zdanie rozumiesz? Pomocny tu jest słownik języka polskiego Zgodnie ze słownikiem języka polskiego słowo powszechny ma dwa znaczenia i oba dobrze znać: znaczenia: przymiotnik (1.1) dotyczący większości osób, spraw; publiczny, ogólny (1.2) ogólnie stosowany, często używany; codzienny
|
|
PREMIUM
Wysłane:
18 marca 2025 09:16:03
Dziękuję za odpowiedź w której definicja jest kluczowa. Patrz punkt 1.1.
Jeżeli coś dotyczy 33% nie dotyczy większości osób.Jezeli porównujesz dwie wielkości to mniejsza nigdy nie będzie powszechna w takim zestawieniu. Możesz napisać np. Polacy jak powszechnie wiadomo to gościny naród. Jeżeli jednak napiszesz. 20% Polaków przyjęło Ukraińców do swojego domu a 80% nie. To z tego nie wynika, że Polacy są powszechnie gościnni. A ty właśnie tak twierdzisz.
Z mojej strony nie mam nic więcej do dodania.
Edytowany: 18 marca 2025 09:21
|
|
PREMIUM
Wysłane:
18 marca 2025 10:26:30
Akcja promocyjna Trumwagena na razie nie przyczyniła się do zatrzymania szybkich spadków wyceny Tesli. Wczoraj rynek w górę a Tesla mocno w dół. Prognozy się pojawiają takie, że jeszcze z 50% poleci - jest przestrzeń na to. Może spółka wymaga zwiększenia dotacji, które pobierała w znacznych kwotach przez lata. Szumnie zapowiadane oszczędności w budżecie federalnym, które ma poczynić DOGE raczej nie zbliżą się do tych kwot jakie pobierały z tego źródełka biznesy Muska. Nic poza buńczucznymi deklaracjami na razie tego nie zapowiada.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
18 marca 2025 13:41:39
Wieści z budżetu. Cytat:Ministerstwo finansów zauważyło, że dochody budżetu państwa były niższe o ok. 28,3 mld zł (tj. 27,2 proc.) w porównaniu z tym samym okresem roku ubiegłego (wyniosły wówczas 104 mld zł, tj. 16,6 proc. planu). filarybiznesu.pl/finanse/budze...
|
|
178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 398
Wysłane:
18 marca 2025 14:27:02
Wpływy z VAT wyższe o 17% niż w ubiegłym roku, dochody z CIT 14% wyższe niż w ubiegłym roku, wpływy z akcyzy tylko nieznacznie niższe niż ubiegłym roku, natomiast jest duży spadek wpływów z PIT. Cytat: Dochody z podatku PIT wyniosły minus 22,8 mld zł i były niższe o ok. 36,9 mld zł w stosunku do wykonania zeszłorocznego. Resort zastrzegł jednak, że w warunkach porównywalnych, bez reformy dochodów JST dochody budżetu państwa z PIT wyniosłyby ok. 16,7 mld zł, tj. 17,9 proc. więcej rdr.)
I tego do końca nie rozumiem, skąd ten minus. Ok reforma dochodów JST sprawia, że samorządy odzyskują to co straciły w poprzednich latach na obniżkach PIT. Ale skąd ten minus - bo wychodzi na to, że musiała być im wypłacana jakaś rekompensata/zwrot za rok ubiegły. I teraz czy ktoś wie, czy można to traktować jako typowe wydarzenie jednorazowe związane z wprowadzeniem reformy, czy co roku to będzie się powtarzać ?
Edytowany: 18 marca 2025 14:29
|
|
161 Dołączył: 2012-03-18 Wpisów: 380
Wysłane:
18 marca 2025 16:31:29
Panowie przepraszam, że pytam, ale co to jest filarybiznesu.pl ???
20 lat siedzę na rynku i nigdy o tym portalu nie słyszałem.
Dzięki.
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
18 marca 2025 17:24:22
Pewnie dlatego, że TV Republika nie oglądasz ;) To projekt Sakiewicza
Edytowany: 18 marca 2025 17:25
|
|
|
|
Wysłane:
18 marca 2025 17:43:01
Aaaaaa:):):)
Czyli taki polski Bloomberg :):):)
Dzięki Krewa :)
Czyli jutro jak WIG20 będzie na minusie to przeczytam, że przez Tuska jest zapaść na polskim rynku kapitałowym.
|
|
Wysłane:
18 marca 2025 17:48:17
To dopiero w rekomendowanych stronach, tam na samiutkim dole. Tak przejrzałem i na samym portalu raczej się tonują z takimi tekstami. Widać uznali, że dla odbiorcy biznesowego, bo chyba do takich kierowany jest ten portal, takie treści nie przejdą. Bazując na tym co jest w zalinkowanym artykule nie zorientowałbym się, że to z Uniwersum Sakiewicza jest.
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
18 marca 2025 18:38:49
WIG20 - spojrzenie na wykres Interwał dzienny. Obowiązuje trend wzrostowy, ale po dzisiejszej sesji pojawiło się ryzyko korekty spadkowej. Wszystko za sprawą długiego górnego cienia, który powstał w miejscu nieprzypadkowym - na kumulacji zewnętrznych zniesień Fibonacciego. Długość impulsu jest równa długości poprzednika, natomiast da się zauważyć wytracanie impetu wzrostów - mamy zalążek negatywnej dywergencji, przy czym w nieciekawym miejscu, na granicy strefy sygnalnej. Jutrzejsza sesja powinna wiele wyjaśnić - niższe zamknięcie będzie wystarczającą zachętą dla podaży do rozbudowy korekty jak minimum do poziomu 2625 pkt.  kliknij, aby powiększyć
|
|
PREMIUM
Wysłane:
18 marca 2025 19:08:22
bginvest napisał(a):Aaaaaa:):):)
Czyli taki polski Bloomberg :):):)
Dzięki Krewa :)
Czyli jutro jak WIG20 będzie na minusie to przeczytam, że przez Tuska jest zapaść na polskim rynku kapitałowym. Skoro nie wiedziałeś podobnie jak ja że to Sakiewicza to zakładam, że tego nie czytasz. Po co więc te złośliwości. Deficyt jest i będzie skoro ma być 288 mld zł w tym roku zgodnie z budżetem. Zresztą ten artykuł podaje zgodnie z prawdą wszystkie dane jakie podało MF. Na miejscu Tuska martwiłbym się jak rządzić jeżeli Trzaskowski nie wygra wyborów prezydenckich. A patrząc na jego kampanię nie wykluczam takiego scenariusza.
Edytowany: 18 marca 2025 19:10
|
|
PREMIUM
Wysłane:
19 marca 2025 10:31:20
bginvest,
Żebyś mnie dobrze zrozumiał. Widzę, że kampania Trzaskowskiego nakierowana jest, aby pokazać, że to tzw. swój chłop, patriota (popierający Marsz Niepodległości), wspierający polskie produkty ( i sadzący drzewa z Brandenburgii), nie walczący z krzyżem, nie popierający środowisk LGBT, czy wreszcie nie wynajmujący lokali tzw. aktywistom klimatycznym, którzy swoimi akcjami utrudniają życie Warszawiakom. Dla mnie te próby ocieplenia jego wizerunku są tak skuteczne jak w poniższym dowcipie, niby wszystko gra, a jednak od początku wiadomo, że to ściema. Dla mnie to komicznie wygląda.
Środek Zimnej Wojny. USA, obawiając się ataku ZSRR, szkolą szpiegów, by zdobyli informacje. Kurs kończy najlepszy z najlepszych wśród najlepszych. Dzień odprawy. - Listen! - mówi dowódca - Twoja mission jest top secret i very fuckin' important. Twoim celem jest dotrzeć do Moscow i zdobyć top secret information na temat planowanej invasion! Potem nasz łącznik we Vladivostok załatwi Ci powrót do USA. Zrozumiałeś? - Yes, sir! Znaczy... Da, tawarisz kamandir! Zrzucają agenta na totalnym zadupiu. Po kilku godzinach znajduje wioskę - kilka chałupek na krzyż. Myśli sobie: - OK. Teoria teorią time for practise. Dostrzega babulkę na ławeczce, podchodzi doń: - Zdrastwujcie, babciu. - Zdrastwujcie, amerikanski szpiegu. - Szto? - Zdrastwujcie, amerikanski szpiegu. - Szto? Ja nie amerikanski szpieg, ja ruski! - Niet, wi nie ruski, wi amerikanski szpieg. - Ja nie ruski? Nu pagadi! Odśpiewuje babulce hymn ZSRR, Katiuszę, Kalinkę, Pust wsiegda budziet sonce. - I szto? Ja nie ruski? - Niet, wi amerikanski szpieg. - To patrzcie teraz! Odtańcowuje jej kazaczoka i to tak jakby nic nie robił od dziecka, tylko nak***iał kazaczoki. -I szto? Ja nie ruski? - Niet, wi amerikanski szpieg. Facet myśli sobie: - Damn it. Jak ona? Yeah, w sumie mówić, śpiewać i tańczyć każdy się nauczy. Ale tego nie da rady... Tu wyciąga zza pazuchy pół litra. Otwiera i obala flaszkę w rekordowym tempie. - I szto? Ja nie ruski? - Niet, wi amerikanski szpieg. - Ale, kak wi? Gawarim kak ruski... - Da. - Śpiewam kak ruski... - Da. - Tańczę kak ruski... - Da. - Nawet piję kak ruski! - Da. - To kak wi poznali, ze ja amerikanski szpieg? - Widzisz, u nas w Sajuzie czornych niet.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
19 marca 2025 10:57:22
Cała ta kampania Trzaskowskiego okaże się bzdetem gdy w drugiej rundzie przyjdzie mu stanąć z Menzenem a nie z PIS-doktorem. Wtedy też strategia Kaczyńskiego by wystawiać obywatelskiego kandydata Nawrockiego, przepraszam doktora Nawrockiego okaże się równie komicznym pomysłem. Każdy gra jak może o ten sam target w drugiej rundzie oszukując na swój sposób, obie próby są moralnie wątpliwe ale w polityce chodzi o skuteczność. Trzaskowski jest prawicowo-przaśno-ludowy tak samo jak Nawrocki, przepraszam doktor Nawrocki nie jest z PISu i wystawili go w szranki spontanicznie jacyś bezpartyjni obywatele. To może wszystko okazać się komedią omyłek.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
19 marca 2025 11:14:06
Rafał Trzaskowski - Prezydent RP vel Dupiarz - zapomniałem dodać. Sorry mihumor - naprawiam swój błąd. Jakim trzeba być ograniczonym człowiekiem, aby udzielać takich informacji, gdy wiadomo, że będzie się startowało na Prezydenta RP. Cytat:Prezydent Warszawy podzielił się w jednym z podcastów, że w czasach liceum był "dupiarzem". Spadła na niego fala krytyki, więc za swój niecenzuralny styl przeprosił wszystkich, którzy poczuli się urażeni. Czy skutecznie, nie wiadomo, pewne jest natomiast, że to miano przylgnie do niego na dłużej. Co rodzi pytanie o odpowiedzialność za używanie tego sformułowania wobec Rafała Trzaskowskiego w przyszłości, np. w artykułach lub wypowiedziach politycznych przeciwników. Czytaj więcej na Prawo.pl: www.prawo.pl/prawo/jaka-kara-z...
|
|
Wysłane:
19 marca 2025 11:31:19
Umówmy się. Trójka panów, którzy zajmują aktualnie podium w sondażach to nie są jacyś wybitni tytani intelektu i każdy ma tu dość poważne deficyty. Ot partie wystawiły takich kandydatów, co do których mieli nadzieję, że ich elektoratowi dadzą się sprzedać jako "swój chłop". Wygląda tak jak to wygląda. Od początku mówiłem, że będzie głupio. Starcie między Bonżurem, Puciem i Kartoflem. Smutny obraz polskiej polityki AD 2025.
Edytowany: 19 marca 2025 11:33
|
|
PREMIUM
Wysłane:
19 marca 2025 11:42:48
Skąd on wziął takie określenie? Sam to wymyślił? W sumie to stara kompromitacja i jakoś to do niego nie przylgnęło bo to żałosny i mało znany neologizm. Ale zgadzam się, że nie przystoi i nawet w głupkowatym programie rozrywkowym nie brzmi dobrze. Ale to i tak pikuś przy prezydencie Stanów tak w słowach jak i czynach, też innych osobach publicznych w kwestii języka czy zachowań niedopuszczalnych, mamy poważną erozje standardów niestety.
|
|
Wysłane:
19 marca 2025 11:44:46
1ketjoW,
Największym szczęściem moim i myślę, że większości Polaków jest to, że ta kampania jest na drugim planie i wszyscy mają ją w d.....
Na 80 % prezydentem zostanie dupiarz.
Ja taktycznie załgosuję w I turze na Mentzena bo bardzo chciałbym zobaczyć minę Tadeusza i Jarka po Exit pollu.
W mojej opinii najmniejsze ryzyko kontynuacji 15 lat wstydu na najwyższym urzędzie w państwie to dupiarz.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.