PARTNER SERWISU
kwukxxuy
1 2 3 4 5

TRION []

micjanic
0
Wpisów: 1
Wysłane: 30 grudnia 2009 23:56:41 przy kursie: 0,81 zł
Już siedzę konkretnie w spółeczce, bo mega wyprzedana.
Budownictwo rusza w 2010; kredyty tanieją.

Arlemen
0
Wpisów: 228
Wysłane: 9 stycznia 2010 12:06:25 przy kursie: 0,77 zł
zaczerpnięte z innego forum bo napisane rzeczowo Whistle

Fundamenty
Można tu znaleźć kilka ciekawych informacji. Pierwszą pozytywną wiadomością jest rosnący rating spółki. Oznacza to, że jej sytuacja poprawia się. Rating jest zresztą wysoki, bo A- (najwyższy to AAA), co wskazuje, że bankructwo tej spółce nie grozi. Po tej uspokajającej informacji, możemy przejść dalej.

Druga rzecz to dodatnie zwrotu z kapitałów - zarówno własnego, jak i z aktywów. Oznacza to, że spółka zarabia. Wprawdzie nie są to wielkie zarobki - marża operacyjna jedynie 4,12%, ale jednak wynik finansowy jest dodatni. Można to określić jako "powoli do przodu". Dodatkowo, spółka jest nisko zadłużona i zachowuje dobrą płynność.

Najciekawszą częścią są jednak wskaźniki. Stosunek ceny do wartości księgowej to jedynie 0,34. Oznacza to, że spółka jest silnie niedowartościowana (optymalny stosunek C/WK to co najmniej 1, choć np. w przypadku banków czasami przekracza 10). Dla porównania: bankrutujący Techmex ma C/WK=0,09, a wychodzący z dołka Duda - 0,84. Generalnie należy więc stwierdzić, że cena giełdowa spółki nie odpowiada jej wartości księgowej. A ponieważ na dłuższą metę rynek nie może ignorować fundamentów - moim zdaniem spółka w końcu wywinduje C/WK do przyzwoitych poziomów (zapewne nawet powyżej 2).

Równie dobrze wyglądają pozostałe wskaźniki. Zarówno stosunek ceny akcji do przychodów jak i stosunek ceny do zysku operacyjnego. W sumie więc z fundamentów wynika, że spółka nie jest zagrożona bankructwem i jest śmiesznie tania.

Dociekliwi zauważą wysoki spadek przychodów i zysków kwartalnych. Nie ma się jednak czym martwić - Trion jest spółką budowlaną. Branża ta odznacza się silną sezonowością i jasne jest, że miesiące zimowe oznaczają gorsze wyniki.

Technika
Tutaj niestety już tak różowo nie jest:

Trion do niedawna poruszał się w kanale spadkowym (dość wąskim, za to stromym). Udało mu się z niego wyjść, ale wciąż szoruje po jego górnym ograniczeniu. Niedawno jednak coś się zaczęło na spółce dziać. Zwiastunem tego była sesja z 23 grudnia, na której zanotowaliśmy największy od kwietnia wolumen. Minimum tego dnia to 0,71 zł, które teraz prawdopodobnie będzie wsparciem. Kurs dotarł do poziomu 0,81 zł, gdzie napotkał na opór, którego jednak przez 5 sesji nie udało się skutecznie i trwale przebić. Po nieudanej próbie ataku, do głosu doszły misiaki i błyskawicznie zbiły kurs do poziomów 0,75 zł. Pocieszające jest jednak, że byki próbowały kontrataków, o czym świadczą długie cienie świec z 6 i 7 stycznia. Niemniej jednak, kurs nadal spychany jest w dół.

Możliwe, że kurs próbuje budować podwójne dno bądź właśnie obserwujemy jego spychanie w trend boczny. Sygnałem zakupu powinno być przekroczenie 0,83 zł (dzienne maksima z 30 grudnia i 4 stycznia), natomiast spadek poniżej 0,71 zł może spowodować jeszcze głębszą przecenę na spółce. Dodatkowym utrudnieniem jest SMA10 (0,78 zł na dziś), która również stanowi opór. Pocieszające jest jednak, że zaczyna się ona wypłaszczać (nie będzie spychała kursu w dół), a niedługo - kto wie - może nawet zacznie rosnąć, stając się zwiastunem wyraźnego odwrócenia trendu?

Elmo
0
Wpisów: 8
Wysłane: 9 stycznia 2010 14:12:36 przy kursie: 0,77 zł
W końcu ktoś to zebrał w jednym miejscu :) Ogólnie nic nowego, ale może da do myślenia gorącym łapką co nie potrafią akcji dłużej niż tydzień trzymać i na każdy spadek nerwowo reagują.

Abraxas
0
Wpisów: 88
Wysłane: 9 stycznia 2010 15:26:01 przy kursie: 0,77 zł
Prosiłbym o przeklejanie wpisów wraz z podpisem autora. ;)
Analizę pisałem ja - Abraxas. :D

Arlemen
0
Wpisów: 228
Wysłane: 9 stycznia 2010 15:40:52 przy kursie: 0,77 zł
Abraxas napisał(a):
Prosiłbym o przeklejanie wpisów wraz z podpisem autora. ;)
Analizę pisałem ja - Abraxas. :D

spoko,przecież napisałem z innego forum Angel ,a że tutaj się również udzielasz to nie zauważyłem Anxious

life
0
Wpisów: 155
Wysłane: 11 stycznia 2010 10:51:37 przy kursie: 0,69 zł

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 11 stycznia 2010 10:54:47 przy kursie: 0,69 zł
wow niezła wyprz dzisiaj. ciekawe czy będzie można to zaliczyć do testu dołka z 23 grudnia Angel
EEX

iktorn
0
Wpisów: 687
Wysłane: 11 stycznia 2010 11:28:08 przy kursie: 0,69 zł
Pytanie czy to ot taka sobie panika, czy tez za tymi spadkami kryje się jakas wiadomość jeszcze nie znana ogółowi.
Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.

life
0
Wysłane: 11 stycznia 2010 11:30:08 przy kursie: 0,69 zł
Dyrdymały z weekendu: :))
Po kolei. Praktycznie od debiutu spółka znajduje się w trendzie spadkowym. Biorą pod uwagę i do analizy tylko zakres ostatniego wybicia to co obserwujemy. Od dołka w okolicy 0,45 mamy wybicie w układzie idealnej książkowej struktury 5 falowej az do ostatniego szczytu w okolicach 1,6. Szczyt nastąpił jeszcze w sierpniu gdzie praktycznie w tym czasie nie było żadnej negatywnej informacji ze strony spółki. Jedyne co możemy znaleźć to: MSP odstąpiło od negocjacji w sprawie nabycia Inofamy. Więc przecena jest czysto techniczna.. Korekta owszem miała bardzo dramatyczny i zdecydowany przebieg o charakterze impulsu. Oczywiście możemy zakładać że o problemach w spółce zależnej ktoś wiedział wcześniej :Sąd ogłosił upadłość z możliwością zawarcia układu Humdreksu z grupy Triona (info z grudnia ) jak np.: Idea TFI - info z października.
Korekta tamtego ruchu wzrostowego miała jednak moment zatrzymania praktycznie w połowie całego ruchu impulsowego więc można zakładać że jest idealną trójką w której można się doszukać idealnej AB=CD z celem idealnie na lokalnym wsparciu zaznaczonym na wykresie ( Oczywiście ktoś może zarzucić że takie rzeczy widać dopiero po fakcie ) Oczywiście możemy też zakładać że to dopiero pierwsza fala w impulsie spadkowym ale gdzie on musiał by się kończyć??
W związku z tym trzeba zakładać jakąś hipotezę. Moja jest taka że jest szansa iż impet spadkowy zostaje wyhamowany a tym samym cel został osiągnięty. Spółka ma dobre wskaźniki. Działalność dosyć dobrze zdywersyfikowana. Ma w grupie spółke z za południowej granicy dzięki której planuje ekspansję na rynki zachodnie między innymi Francja. Planuje dalszy rozwój i przejęcia ( wzmianka wcześniej o Inofamy )
Oczywiście po tak dynamicznym rychu w tej chwili trzeba zakładać że cena wróci ponownie do wsparcia. Tak się właśnie dzieje. W tej chwili zniesiono 61,8 % odbicia od lokalnego dołka. W przypadku przebicia wsparcie mamy istotny punkt na poziomie 0,68. W przypadku gdy rynek jednak dotarł by do takiej ceny spodziewam się definitywnie końca korekty. (moja opinia i mogę oczywiście się mylić ) Następne wsparcia od dołu to 0,57 – 0,6 lub 0,5 – 0,52.
Dodam jeszcze że w przypadku średnich MA 10 wskazuje chęc wywinięcia do góry. Z kolei DMA 3x3 i 7x5 zaczynają się wypłaszczać i przeplatać co może świadczyc o łapaniu dołka i wygląda to tak jak by czekały na wolniejszą średnią DMA 25x5. OBV też wygląda jak by już złapał denko. Generalnie większość wskaźników jest albo bardzo nisko albo ma wartości ujemne.
Rozmowy przy wyrębie lasu:
Rozum: www.youtube.com/watch?v=W3kWRJ...
Dobrobyt i bieda: www.youtube.com/watch?v=qRu_tI...

life
0
Wysłane: 11 stycznia 2010 11:52:20 przy kursie: 0,69 zł
A po dokładniejszym przyjrzeniu się zakładałem taki poziom. Ciekawe czy to faktycznie będzie dołek?
[2010-01-10 01:18:22] life371: www.trion.pl/userfiles/file/zy...
[2010-01-10 01:19:03] life371: Młody synek ale ciekawy życiorys. Protegowany Romana Karkosika wynika z tekstu
[2010-01-10 01:26:06] life371: W czarnym scenariuszu nie zakładam że spółka spadnie pon. 0,63 - 0,64 . Podkreaslam w przypadku czarnego scenariusza
Rozmowy przy wyrębie lasu:
Rozum: www.youtube.com/watch?v=W3kWRJ...
Dobrobyt i bieda: www.youtube.com/watch?v=qRu_tI...

mroman
1
Wpisów: 195
Wysłane: 11 stycznia 2010 12:23:26 przy kursie: 0,69 zł
owner napisał(a):
wow niezła wyprz dzisiaj. ciekawe czy będzie można to zaliczyć do testu dołka z 23 grudnia Angel

dalej uwazasz ze to łapanie spadajacego noza czy moze zmieniłes zdanie? Ja zdecydowałem sie dzis na zakupy. NIby cały czas trend spadkowy, ale obroty sa juz bardzo wysokie i troche dywergencji na oscylatorach. Mam nadzieje ze jedyny trup w szafie to Humdrex i nic nowego nie wypadnie.

mroman
1
Wpisów: 195
Wysłane: 11 stycznia 2010 12:52:57 przy kursie: 0,69 zł
Jak tak dalej pójdzie to szykuje nam się MŁOT jak dąb ;-))
Obroty na tym poziomie ostatnio były w kwietniu 2007 na początku zwały, może tym razem zwiastują koniec.

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 11 stycznia 2010 16:19:36 przy kursie: 0,69 zł
mroman napisał(a):
owner napisał(a):

dalej uwazasz ze to łapanie spadajacego noza czy moze zmieniłes zdanie?

kupowanie przy spadającym kursie to łapanie noża Angel troche mnie ten dzisiejszy zjazd zaskoczył. nie kupowałem.
EEX

Elmo
0
Wpisów: 8
Wysłane: 11 stycznia 2010 16:22:33 przy kursie: 0,69 zł
Łoł... niby pod młot to podchodzi, ale to upychanie po 0,7 jakoś niebardzo mi się podoba :/

marcin85n
0
Wpisów: 2
Wysłane: 11 stycznia 2010 21:24:55 przy kursie: 0,69 zł
life napisał(a):
Dyrdymały z weekendu: :))
Po kolei. Praktycznie od debiutu spółka znajduje się w trendzie spadkowym. Biorą pod uwagę i do analizy tylko zakres ostatniego wybicia to co obserwujemy. Od dołka w okolicy 0,45 mamy wybicie w układzie idealnej książkowej struktury 5 falowej az do ostatniego szczytu w okolicach 1,6. Szczyt nastąpił jeszcze w sierpniu gdzie praktycznie w tym czasie nie było żadnej negatywnej informacji ze strony spółki. Jedyne co możemy znaleźć to: MSP odstąpiło od negocjacji w sprawie nabycia Inofamy. Więc przecena jest czysto techniczna.. Korekta owszem miała bardzo dramatyczny i zdecydowany przebieg o charakterze impulsu. Oczywiście możemy zakładać że o problemach w spółce zależnej ktoś wiedział wcześniej :Sąd ogłosił upadłość z możliwością zawarcia układu Humdreksu z grupy Triona (info z grudnia ) jak np.: Idea TFI - info z października.
Korekta tamtego ruchu wzrostowego miała jednak moment zatrzymania praktycznie w połowie całego ruchu impulsowego więc można zakładać że jest idealną trójką w której można się doszukać idealnej AB=CD z celem idealnie na lokalnym wsparciu zaznaczonym na wykresie ( Oczywiście ktoś może zarzucić że takie rzeczy widać dopiero po fakcie ) Oczywiście możemy też zakładać że to dopiero pierwsza fala w impulsie spadkowym ale gdzie on musiał by się kończyć??
W związku z tym trzeba zakładać jakąś hipotezę. Moja jest taka że jest szansa iż impet spadkowy zostaje wyhamowany a tym samym cel został osiągnięty. Spółka ma dobre wskaźniki. Działalność dosyć dobrze zdywersyfikowana. Ma w grupie spółke z za południowej granicy dzięki której planuje ekspansję na rynki zachodnie między innymi Francja. Planuje dalszy rozwój i przejęcia ( wzmianka wcześniej o Inofamy )
Oczywiście po tak dynamicznym rychu w tej chwili trzeba zakładać że cena wróci ponownie do wsparcia. Tak się właśnie dzieje. W tej chwili zniesiono 61,8 % odbicia od lokalnego dołka. W przypadku przebicia wsparcie mamy istotny punkt na poziomie 0,68. W przypadku gdy rynek jednak dotarł by do takiej ceny spodziewam się definitywnie końca korekty. (moja opinia i mogę oczywiście się mylić ) Następne wsparcia od dołu to 0,57 – 0,6 lub 0,5 – 0,52.
Dodam jeszcze że w przypadku średnich MA 10 wskazuje chęc wywinięcia do góry. Z kolei DMA 3x3 i 7x5 zaczynają się wypłaszczać i przeplatać co może świadczyc o łapaniu dołka i wygląda to tak jak by czekały na wolniejszą średnią DMA 25x5. OBV też wygląda jak by już złapał denko. Generalnie większość wskaźników jest albo bardzo nisko albo ma wartości ujemne.

JAk dla mnie , to jeszcze do srody spadnie do 57-60gr, a w okolicach nastepnego piatku kurs osiagnie maksimum w okolicach 78 gr.

iktorn
0
Wysłane: 11 stycznia 2010 22:38:29 przy kursie: 0,69 zł
Nie jestem wróżką, ale imho, żeby w najbliższych dniach powtórzyły się spadki musiałby utrzymywać się rekordowy wolumen lub pojawić nieciekawa informacja. Gracze DT wysypywali się pod koniec dnia i mimo to, nie zleciało niżej jak 0.68.

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 11 stycznia 2010 23:28:17 przy kursie: 0,69 zł
taka dygresja - wiecie co to fraktal? to popatrzcie sobie na wykres tej spolki, czy to od kilku tygodni wzwyz, czy odwrotnie Shhh oczywiscie nie nalezy sie doszukiwac jakichs schematow, ze skoro wczesniej cos tam, to i teraz - po prostu podziwiac.
cos pieknego love4
a co do mlotka - piekny, ksiazkowy, tylko ze ostatnimi czasy na kilku obserwowanych przeze mnie byly juz takie, albo i ladniejsze, a potem i tak spadalo, wzglednie byl boczniak puke_l dlatego tez sredni ze mnie optymista.
zdecydowane pro - od poczatku roku klimat na gpw sie zmienil, wiec moze... Think
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

iktorn
0
Wysłane: 12 stycznia 2010 10:30:05 przy kursie: 0,65 zł
iktorn napisał(a):
Nie jestem wróżką

No i potwierdziło się, że nie jestem... albo jestem, ale złą blackeye
Edytowany: 12 stycznia 2010 10:30

emzeta76
0
Wpisów: 37
Wysłane: 12 stycznia 2010 20:36:18 przy kursie: 0,65 zł
iktorn napisał(a):
No i potwierdziło się, że nie jestem... albo jestem, ale złą blackeye

Nie przejmuj sie iktorn, czlowiek uczy sie cale zycie :)
Na moje skromne oko amatora, jezeli wkrotce cena zamkniecia bedzie ponizej 0,65 to nastepny poziom wsparcia to okolice 0,45. Niedobrze to wyglada, bo ja wszedlem po 1,17, a wiec strata potworna...:(

jacobz
3
Wpisów: 229
Wysłane: 12 stycznia 2010 20:57:48 przy kursie: 0,65 zł
emzeta76 napisał(a):

Nie przejmuj sie iktorn, czlowiek uczy sie cale zycie :)
Na moje skromne oko amatora, jezeli wkrotce cena zamkniecia bedzie ponizej 0,65 to nastepny poziom wsparcia to okolice 0,45. Niedobrze to wyglada, bo ja wszedlem po 1,17, a wiec strata potworna...:(

Nie przejmuj się, ja wszedłem po 1,22 d'oh!

thumbright
Edytowany: 12 stycznia 2010 20:58

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,300 sek.

dzswxqst
spqcebik
chzzdyeu
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
yofrzcxp
qjtlqrqu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat